Dodaj do ulubionych

Przesłuchanie tłumaczki Tuska

19.12.18, 17:25
Planowane przesłuchanie tłumaczki Tuska stanowi niebezpieczny precedens. Może oznaczać w przyszłości przesłuchania wszystkich osób pracujących do obsługi VIP i zobowiązanych do bezwzględnej tajemnicy (nie tylko tłumaczy ale i kierowców, kelnerów, gospodynie domowe itd.). W ten sposób nie tylko każdy polski VIP ale i zagraniczny będzie wiedział, że cała treść poufnej rozmowy będzie musiała być ujawniona w przesłuchaniu pod dowolnym pretekstem. I tak nikt oficjalny zagraniczny VIP nie będzie prowadził rozmów poufnych z polskimi VIPami. Tak skończy się dyplomacja gabinetowa.
Obserwuj wątek
    • eiran Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 19.12.18, 17:33
      To akurat dodatkowa szykana, bo ta pani, oprócz tego że była tłumaczką Tuska (ale i L. Kaczyńskiego), jest żoną gen. Dukaczewskiego.
      • 141288bs Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 19.12.18, 23:44
        eiran napisał:

> To akurat dodatkowa szykana, bo ta pani, oprócz tego że była tłumaczką Tuska (a
        > le i L. Kaczyńskiego), jest żoną gen. Dukaczewskiego.
        >
        - jesli jest zona Dukaczewskiego to jest pewne, ze ruscy juz wszystko wiedza,wiec jaki jest problem z tym przesluchaniem? - chyba ten by Polacy nie mieli tej wiedzy.
        • eiran Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 20.12.18, 07:38
          Żona Dukaczewskiego przez lata obsługiwała wyjazdy Lecha Kaczyńskiego i nie było wtedy dla nikogo tajemnicą, z kim jest w związku, z samym Kaczyńskim włącznie.
    • qqazz Pytanie podstawowe 19.12.18, 21:58
      Czy przesłuchanie nie jest czasem związane jest z tym ze są rozbieżności miedzy protokołami z tłumaczeń a dotychczasowymi ustaleniami komisji, w szczególności zeznaniami p. Tuska?
    • yoma Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 19.12.18, 22:07
      A tłumaczka na wszystkie pytania odpowie: - Nie pamiętam i co mi zrobicie.
      • qqazz Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 19.12.18, 22:21
        Zawsze można odesłać delikwentkę na obserwację psychiatryczną, gdzie wyjdzie, że wie z kim się bawiła w piaskownicy i o czym z nim deliberowała 30 lat temu, a nie pamięta niczego co robiła przez ostatnie powiedzmy 5 lat.

pozdrawiam
        • yoma Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 19.12.18, 22:35
          Bywa. Nie słyszałeś o pamięci krótko-, średnio- i długoterminowej?
          • qqazz Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 19.12.18, 22:42
            Zapomniałaś o pomroczności jasnej;)

pozdrawiam
            • eiran Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 20.12.18, 10:33
              Stan pomroczny jasny jest opisany przez medycynę i nie ma nic wspólnego z wpisem poprzedniczki
          • titerlitury Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 20.12.18, 07:56
            To nie tylko to. Przy tłumaczeniu symultanicznym, a nawet tłumaczeniu konsekutywnym, mózg tłumacza pracuje w zupełnie inny sposób niż mózg protokolanta czy nawet świadka rozmowy (o uczestnikach nie wspomnę). Trzeba myśleć szybko, mocno koncentrować się na treści bieżącej w kontekście, często zgadywać intencje uczestników spotkania. To jest tak duży wysiłek, że często naprawdę trudno odtworzyć treść rozmowy tuż po, czy po pewnym czasie. Pracowałam tak przez 5 lat. Często po długiej sesji odczuwałam namacalne niemal zmęczenie fizyczne, nie wiedziałam jak się nazywam. Ktoś kto tego nie doświadczył, nie będzie mógł nawet sobie wyobrazić jak to jest. Pytanie co dokładnie powiedziano 8 czy 5 lat temu w tej i tej rozmowie, kompletnie mija się z celem, chyba że celem nie jest poznanie prawdy, a bicie piany.
            • eiran Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 20.12.18, 08:08
              Z tym że pani raczej Magda pamięta szczegóły rozmowy:

"Jestem przed konsultacją z prawnikiem, ale już wiem, że muszę zażądać, by premier Morawiecki zwolnił mnie z tajemnicy. Ale nawet wtedy, gdy tak się stanie, mam ogromne wątpliwości, czy powinnam zeznawać. Prokuratura stawia mnie w sytuacji niemożliwej, nie było precedensu, by przesłuchiwano tłumacza rozmów na tym szczeblu. Istotą naszego zawodu jest zachowywanie wszystkiego w tajemnicy. Mam certyfikat dostępu do informacji z klauzulą "ściśle tajne”, ale w trakcie rozmów, które tłumaczę, nie wiem, która część jest bardziej tajna, która mniej, a która w ogóle. Generalnie klient opiera się na przeświadczeniu, że ode mnie nic nie może wyjść - wyjaśnia "GW".
              • pies_na_czarnych Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 20.12.18, 09:58
                Uczestniczenie w rozmowie i tlumaczenie rozmowy to sa dwie rozne rzeczy. Ta pani w wywiadzie glownie mowi o pryncypiach.
              • titerlitury Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 20.12.18, 15:14
                Pani Magda mówi o etyce zawodowej. Z pewnością są sesje zapadające w pamięć, może ta nawet do nich należy, tego z tekstu nie wiemy i nie dowiemy się, bo to profesjonalistka
            • yoma Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 20.12.18, 09:15
              Szacun, Tit, albowiem mam pojęcie, jaka to robota.
        • x2468 Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 19.12.18, 23:19
          Na tym polega demencja. Pamięta się to co się wydarzyło w piaskownicy a nie pamięta się co zdarzyło się przed paroma godzinami.
          • nazimno Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 19.12.18, 23:34
            To dlatego wypisujesz te swoje brednie
    • adalberto3 Tłumaczka Tuska żoną gen. Dukaczewskiego ? 20.12.18, 01:08
      Co robił kontrwywiad podczas jego rządów ? Radosne haratanie w gałę ?
      • pies_na_czarnych Re: Tłumaczka Tuska żoną gen. Dukaczewskiego ? 20.12.18, 02:34
        Wazniejsze jest co robi dzisiaj PiS-SB. Oni nawet wiedza o czym mysli Kaczynski. W razie draki te informacje pozwola Mariuszowi Ulaskawionemu ubiegac sie o nastepne ulaskawienie.
      • yoma Re: Tłumaczka Tuska żoną gen. Dukaczewskiego ? 20.12.18, 09:11
        Kontrwywiadu już wtedy nie było, Macior go skutecznie rozwalił jeszcze za pierwszego pisu.
      • eiran Re: Tłumaczka Tuska żoną gen. Dukaczewskiego ? 20.12.18, 10:27
        Pewnie to samo, co kontrwywiad za rządów PiS w latach 2005-2007, kiedy to p. Fitas była tłumaczką Lecha Kaczyńskiego, a bywało że i Aleksandra Szczygły jako szefa MON.
    • pies_na_czarnych Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 20.12.18, 02:42
      Bojcie sie. Proba przesluchania tlumacza przysieglego jest pierwsza proba przed zdejmowania tajemnicy dziennikarskiej, adwokackiej, lekarskiej...
      PiS-SB bez krepowania sie biedzie mogla poznac najskrytsze tajemnice o kazdym sewerynie.
      • yoma Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 20.12.18, 09:14
        Jeszcze notariusze i dziennikarze. Ale fajnie, pół narodu pójdzie siedzieć. Dodam, że te wykształcone pół narodu.

Za noszenie okularów od kiedy do pierdla?
        • eiran Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 20.12.18, 10:27
          To dopiero po wywaleniu Morawieckiego.
    • wagonetka Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 20.12.18, 09:14
      Wszystkiego biedacy się chwytają, aby dopaść Tuska :-)

PiS to jednak jest piaskownica.

• pies_na_czarnych Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 20.12.18, 09:54
        Mam nadzieje, ze Tusk tym razem nie wytrzyma i odpali bombe, ktora trzyma w zanadrzu. Juz ich pewnymi niedomowieniami ostrzegal podczas ostatniego przesluchania.
        • wagonetka Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 20.12.18, 10:01
          Żadna bomba nie pomoże. Pomoże tylko zubożenie ludzi, a to niewątpliwie nastąpi, o ile już nie następuje.
          • pies_na_czarnych Re: Przesłuchanie tłumaczki Tuska 20.12.18, 11:05
            Juz nastepuje. Chleb na razie podrozal o 8%.
            Tez zawsze mowie, ze dopoki Polak ma kielbase dopoty dupy nie ruszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka