Gość: baca Re: Ziobro: kara śmierci etyczna i skuteczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 15:06 Bardzo ładnych słów użyto w tej wypowiedzi : etyczna , skuteczna . Może należałoby dodać estetyczna , i miła dla kaczego oka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filip z kon Re: Ziobro: kara śmierci etyczna i skuteczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 15:16 Jeśli ktoś miał wątpliwości jak ma wyglądać IV Rzeczpospolita zapowiadana przez PiS to teraz już wie że to będzie Kaczystan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poki I co to da? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 15:26 i tak najwyższą karą będzie nadal dożywocie pewnie. Zabiją dla postrachu pierwszych parę osób i na tym się skończy, a co to będzie za sprawiedliwość? Odpowiedz Link Zgłoś
kozaczek3 W cywilizowanym świecie,cywilizowani ludzie!!! 20.10.04, 15:34 Ziobro wychowany na tradycji chrześcijańskiej ( katolickiej), tak właśnie rozumie problem winy i kary. Trudno wymagać od Ziobro żeby rozumiał pojęcie tych słów ( cywilizowany). Chyba że, ”Do władzy po trupach” Hasło PiS-uarków w nadchodzących wyborach. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jemar Re: Ziobro: kara śmierci etyczna i skuteczna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.10.04, 15:37 Zagadzam się z posłem Ziobro, nie z panem Pieronkiem i panią Zalewską (trochę etyki dziennikarko). Trzeba pamiętać, że Jezus tylko jednego przyjął do siebie. Oponenci, z antychrześcijańską Unią Europejską oraz notable liberalni Watykanu popierają o dziwo zbrodniczą filozofię polityczną duchowych przywódców Woltera i Robespierra. Szokuje zatem fakt poparcia dla zbrodni. Resocjalizacja w "sanatoryjnych" więzieniach nie zmniejszy liczby potwornych mordów. Potrzebna jest kara śmierci, a nie psychotyczny zbrdniarz. - Jemar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Ziobro: kara śmierci etyczna i skuteczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 15:37 teza:mamy kretyńskie społeczeństwo. dowód:społeczeństwo jest za karą śmierci. By to wprowadzić wybiera do sejmu przedstawicieli, którzy są przeciwni wprowadzeniu kary śmierci. Czy to nie jest kretyństwo? Kto obali moją tezę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Re: prosty umysl posla Ziobro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 15:38 Oprocz wielu argumentow o dazeniu do stworzenia cywilizacji opartej na kanonach bardziej wspolczesnych niz kodeks Hammurabiego (tj. takich, gdzie Panstwo Prawa nie zniza sie do metod stosowanych przez przestepcow bo w pewnym sensie jego dzialania nie sa niczym wiecej jak ich powielaniem ) oprocz cytatow z samego mistrza Chrystusa (kto pierwsze bez winy... gdy otrzymasz w jeden policzek nadstaw drugi), argument bardziej egoistyczny i przyziemny znajdziemy w pieknym wierszu Zbigniewa Herberta pt. Male Serce: "pocisk który wystrzeliłem w czasie wielkiej wojny obiegł kulę ziemską i trafił mnie w plecy [...] przecież jak inni chiałem wymazać z pamięci twarze nienawiści historia pocieszała że walczyłęm z przemocą a Księga mówiła -to on był Kainem tyle lat cierpliwie tyle lat daremnie zmywałem wodą litości sadzę krew obrazy żeby szlachetne piękno uroda istnienia a może nawet dobro miały we mnie dom przecież tak jak wszyscy pragnąłem powrócić do zatoki dzieciństwa do kraju niewinności [...] więc siedzę teraz samotny na pniu ściętego drzewa dokładnie w samym środku zapomnianej bitwy i snuję siwy pająk gorzkie rozważania o zbyt wielkiej pamięci o zbyt małym sercu" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czysciciel MOJ PROJEKT - rozwiazanie problemu IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.10.04, 15:41 Jak zawsze przy tego typu sprawach (dosyc kontrowersyjnych) opinia publiczna dzieli sie na tych za i przeciw i pewnie tez sporej czesci, ktorzy wstrzymaliby sie od glosu, gdyby zapytac ich o zdanie w sprawie owej kary smierci czy powiedzmy dokladniek smierci za popelnienie zbrodni, zbrodni udowodnionej. Zabicie zbrodniarza. Korzysci: Wyeliminowany chwast spoleczny, Spoleczne poczucie sprawiedliwosci (zycie za zycie) minimalne koszty zwiazane z wykonaniem egzekucji w porownaniu z utrzymywaniem zabojcy przez reszte jego zycia. Wady: Jedyna wada jak widze bylaby wada pomylki - (zdarzajaca do zera) Pozostawienie zbrodniarza przy zyciu (wyrok dozywocie) Zalety: Niech mi ktos powie cos o zaletach tego rozwiazania Wady: Problem z utrzymaniem zbrodniarza w wiezieniu - dozor - trzeba go pilnowac nie tylko zeby nie uciekl z wiezienia ale i zeby nikogo w wiezieniu nie zabil - np wieznia ktory odsiaduje wyrok 15 lat za wspoludzial w gwalcie na nieletniej. Przeciez nie chcemy by gwalciciel umarl w wiezieniu - chcemy go zresocializowac Problem drugi - ktory jest bardzo istotny to pieniadze. Koszt utrzymania wieznia. Policzmy ile kosztuje wiezien z dozywociem Zalozmy ze srednio takowy wiezien bedzie zyl 35 lat i zalozmy ze jeden dzien pobytu w wiezieniu to 10 zl (pewnie wiecej ale co tam liczmy mniej) 35 lat * 356 dni = 12 460 dni * 10 zl = 112 tysiecy 460 zl Teraz przemnozcie to przez ilosc takich wiezniow w kraju. Nie wiem ilu ich jest. Wniosek Ktos ich musi zywic, ubierac, ogrzewac cele, opacac jego dozor, robic remonty budynkow, placic abonament telewizyjny :) wiec placic za nich. Ile pieniedzy kazdy z obywateli polskich musi oddac miesiecznie na zbrodniazy? Nie jest to istotne ile ale istotne powienno byc czy chcesz oddac czy nie. I teraz jest pytanie do obywatela - czy jestes przeciwko karze smierci i jestes w stanie pokryc koszta jego utrzymania? Nie powiemy Ci jakie koszta w tym pytaniu jeszcze nie wiemy, dowiemy sie jak posumujemy wszystkie glosy za TAK. Ci co chca niech ich zywia ci co nie chca niech ich nie zywia. Jestem pewny ze po podsumowaniu glosow i wyliczeniu ile musimy na nich zaplacic miesiecznie (pewnie kilka zlotych) wiekszosc tych co dzis przeciwk karze smierci (gdyby musiala wziac na barki odpowiedzialnosc za ich utrzymanie) zmienilaby zdanie w nastepnym referendum - i z referendum na referendum byloby ich coraz mniej. Ktoregos dnia najwiekszy humanista palnalby sie w leb gdyby przyszlo mu zaplacic na obsluge zycia zabojcy. Ludzie skonczcie te belkoty o humanizmie i cywilizacji - nic tak nie przemawia do czlowieka jak pieniadz. Humanitarnosc kosztuje a w tym przypadku gdzie ponoc 75 % spoleczenstwa jest za kara smierci, moglaby kosztowac sporo ta reszte 25%. I zadnych dotacji zadnych innych funduszy - taki system bylby sprawiedliwy. Chcesz ich miec zywych to ich karm - nie masz pieniedzy na zapewniene im bytu to na szubienice z nimi bo ja ich karmic za swoje pieniadze nie mam zamiaru - chocby to nawet mialbyc 1 grosz. DO ZIOBRY. Powolaj pan urzad - zrobcie referendum i niech zadne pienieadz podatnikow nie ida na tych bandytow, zo to co dostaniecie od tych ktorzy chca ich utrzymywac, placcie ich pobyt w kurortach (wiezieniach) a jak sie pieniadze skoncza to kula w leb i do piachu. I sprawa rozwiazana - Zadowolenie wszyscy? I jeszcze raz powtarzam - nie mam zamiaru ponosic odpowiedzialnosci finansowej za wybor ludzi ktorzy chca tych bandziorow pozostawic przy zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wasilewski Marcin Re: MOJ PROJEKT - rozwiazanie problemu IP: *.mdi.pl 20.10.04, 15:48 Jeśli chciałby Pan zbierać podpisy w celu próby wprowadzenia swojego projektu w życie ( 500 tys. podpisów i jest referendum ), może Pan na mnie liczyć. Do akcji sie dołączę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Demokracja kosztuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 16:24 Prosze Panow, demokracja kosztuje. Idac dalej tropem Panow rozumowania, nalezaloby zrezygnowac w ogole z utrzymywania sadownictwa i wieziennictwa (bo to rzecz jasna droga rzecz), dzieki temu wiecej srodkow poszloby na policje i wojsko. Parlament tez jest drogi, wiec nalezaloby go zlikwidowac (tak, tak zgadzam sie niemal same w nim miernoty na czele z poslem Ziobro - gdzie indziej pracy by nie znalezli - ale to My ich wybieramy). Zdrowie (mam na mysli sluzbe) jest wazna, organiczna dziedzina zycia (Marks zaliczylby je zapewne do bazy) - wymaga finansowania i eksperymentow, a do tych ostatnich najlepiej wieznowie sie nadaja. Coz, nie bede sie juz rozpisywal. Z lekcji historii pamietam, ze ktos juz stworzyl takie panstwo. Calkiem niedawno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czysciciel Re: Demokracja kosztuje IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.10.04, 16:44 Ramy demokracji drogi Panie okresla spoleczenstwo. Jesli spoleczenstwo (wiekszosc) nie chce wydawac swoich pieniedzy na zabojcow to taka wola powinna zostac uszanowana. System demokratyczne roznia sie od siebie pod wieloma wzgledam bo w roznych panstwach sa rozne spoleczenstwa i to one decyduja o zasadach dzialania Panstwa, porzez wybierany parlament (posrenia decyzja) i bezposrednio poprzez referendum. Odnoszac sie do Pana komentarza - jesli spoleczenstwo uzna, ze utrzymywanie bandytow powinno lezec w gestii tej czesci spoleczenstwa, ktora tego sobie zyczy, to powinna zostac uszanowana wola takiego wyboru - podkreslam wyboru wiekszosci. Demokracja czyli rzady ludu tworza system panujacy w Panstwie a nie system narzuca wole ludowi. Zrobic referendum w tej sprawie i bedziemy wiedziec na czym stoimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Re: Demokracja kosztuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 17:21 Pana rozumowanie jest bez zarzutu z punktu widzenia matematyki. Z zalozenia w demokracji rzadzi wiekszosc. Ale demokracja nie jest czysta matematyka. Jest to twor niezwykle zlozony, bardzo wrazliwy na wszelkiego rodzaju zaburzenia. Linia miedzy demokracja a dyktatura wiekszosci, a wrecza anarchia jest bardzo cienska i subtelna. Jak pokazuje historia - wcale nie tak trudno za pomoca demokratycznych instytucji doprowadzic jesli nie do sytuacji totalitarnej to przynajmniej do parodii demokracji. Stad wlasnie rzeczone kosztowne instytucje demokratyczne, ktore maja stac na strazy poszanowania godnosci jednostki i ogolu zarazem, wiekszosci, ale tez (sic!) mniejszosci. W przeciwnym razie demokracja przypominalaby klatke, w ktorej wrzuconoby zarowno drapiezniki jak i lagodnych roslinozercow; koniec nietrudno sobie wyobrazic. Demokracja (idealna rzecz jasna) zaklada ponadto madrosc wyborcow przy dokonywaniu wyboru a przede wszystkim odpowiedzialnosc za podejmowane decyzje i mniej lub bardziej czynny udzial w zyciu publicznym. To oczywiscie czysta utopia: skoro profesorowie uniwersytetow potrafia zaswiecic ignorancja i poddac sie wyborczym emocjom, to co dopiero prosty czlowiek - a przeciez takich jest wiecej. Dodajmy do tego rozmaite grupy interesow, a metlik demokracji uznac wypadnie za nierozwiazywalny. Stad instytucje demokratyczne. Jako nagromadzenie madrosci, zwyczajow i praw urastajacych do rangi religijnych symboli. Jednak od tychze symboli rozni ich mozliwosc zmiany, ale tylko takiej, ktora nie doprowadzi do zburzenia fundamentow, kazde inne dzialanie godzi w demokracje jako taka. Poszanowanie do zycia i (teoretyczne przynajmniej, to jest zapisane na papierze) rezygnacja z prawa do jego odbierania jest jednym z fundamentow wspolczesnych demokracji europejskiej. Stawia prawo ponad pokusa wendetty tak naturalnej w swiecie zwierzat (bo tez kara nie jest tym samym co zemsta). Czlowiek, ktory szczyci sie tak bardzo swoja wyzszoscia nad zwierzetami (choc moim zdaniem wyzszosc ta jest tylko pozorna) ma szanse udowodnic to wlasnie chocby poprzez rezygnacje z odruchow pierwotnych. Bo gniew rodzi gniew, zemsta rodzi zemste. I jest jeszcze argument czysto techniczny, podnoszony za kazdym razem przez osoby znajace sie na rzeczy (ginie niestety we wrzasku domoroslych fachowcow od prawa) - na spadek przestepczosci wplyw ma nieuchronnosc kary, a nie jej wysokosc. A do Giulianiego krzykaczom od Kaczynskiego daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m@k Re: Ziobro: kara śmierci etyczna i skuteczna IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.10.04, 15:45 SLD jest przeciwny karze smierci bo chce ochraniać swoich kolegów partyjnych? Partia skupiająca największą ilość bahdytów jest przeciwko podwyższenia górnej granicy kary! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lajtar Re: Ziobro: kara śmierci etyczna i skuteczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 15:47 Wieszanie za ziobro było etyczne w czasach Janosika, proszę wybaczyć ponury żart. Kara śmierci ma charakter nieodwracalny i nie dlatego powinniśmy powstrzymywać od jej wykonywania, ze jest ona niesprawiedliwa tylko dlatego że zło które możnają wyrządzić jest niemożliwe do naprawienia. A ustalanie wszelkich granic, których przekroczenie miałoby usprawiedliwiac podjęcie takiego ryzyka jest bardzo ryzykowne i sprowadza się do stwierdzenia zę istnieje prawdopodobieństwo mniejsze niż "x" procent, że zginie niewinny człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gor Re: Ziobro: kara śmierci etyczna i skuteczna IP: *.38.37-225.newsouth.net 20.10.04, 15:48 wiec wypowiedzmy iwycofajmy swoja ratyfikacje ale kare smierci wprowadzmy bo tylko ona spowoduje ze bandytyzm sie ukrozci. BRAWO PANIE ZIOBRO, calkowicie pana popieram i przedstawiona w tej sprawie argumentacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pio Re: Ziobro: kara śmierci etyczna i skuteczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 15:58 Niestety nie wszystkie proste rozwiazania to panaceum. Biada pacjentowi, ktory polasi sie na surogat. Wiemy, ze Ziemia jest kula, choc widzimy ja plaska. Czy posel Ziobro i zlapani w jego tendetne sidla klakierzy - tez to wiedza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GEorge Orwell Re: Ziobro: kara śmierci etyczna i skuteczna IP: 66.133.95.* 20.10.04, 16:00 Piate przykazanie: Nie zabijaj. Ale jesli zabijasz, rob to humanitarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
zaltab Czy wy ludzie jeszcze w ogóle nie myślicie?? 20.10.04, 16:04 Coraz bardziej zaczynam bać się życia w moim kraju, ale nie przez przestępczość tylko przez to kto ma nim rządzić (LPR, Pis i Samoobrone) , przez ludzi, ktorzy juz przestali sie zastanawiać nad swoimi słowami. Jak czytałem niektóre wypowiedzi to aż bym chciał sie przejechać do ludzi i wykrzyczeć im w twarz "Czy ty człowieku masz jeszcze resztki rozumu!!!". Przykład: jeden z gości portalu napisał że utrzymywanie ludzi jest nieekonomiczne bo wychodza jakies tam kwoty. Jesli tak myślisz to czemu by nie zabijać tych co idą na wiecej niż rok "przeciez to za drogie"! Albo oddawanie przestępców dla świata nauki jak napisał kolejny gość wygląda to jak chore myślenie faszystow : oni też oddawali ludzi pod nóż pseudonauki bo i tak mieli zostać zabicie do tej osoby możnaby powiedzieć tylko jedno "Wybacz ale czasy doktora Mengele sie juz skonczyły sie dobre i na całe szczęscie.!!!" Ale najbardziej mnie zalewa krew jak widze cwaniakow z PiS ktorzy by dawali kary za robienie czegokolwiek co wychodzi poza jakies staroświeckie, jak to określił Nietzsche "normy judeochrześcijańskie"... Najwiekszym problemem Polski nie jest wysokość kar gdzie czasami rzeczywiscie przydałoby sie zwiekszyć niektore granice ale najważniejsza jest RESOCJALIACJA!!! DOCIERANIE DO MŁODYCH LUDZI zanim jest jeszcze za poźno (patologiczne rodziny) oraz NIEUCHRONNOSC KAR!!! jak to bedzie uwierzcie mi to z pewnoscia bedzie dobrze. -Resocjalizacja - bedzie potrafila jakos czesciowo naprawic więzniow nie wszystkich ale czesciowo, dodatkowo resocjalizacja przez prace nie sprawi ze ci ludzie po wyjsciu nie beda bezradni i nie beda chcieli juz tak ochoczo kraść. Przykład prosze bardzo: w Polsce jak niektorym ludziom wiadomo nie ma resocjalizacji, osoba dostaje 10 lat wiezienia, wychodzi po tych 10 latach i co ma ze soba zrobic? nic? przeciez jest kompletnie nieporadna do dzialania w spoleczenstwie i co robi popelnia przestepstwo. A wystarczyloby wyuczyc ja jakiegos zawodu! Organizwoać jakas prace dla nich-nawet niech to beda robotki reczne! -o docieraniu do mlodziezy chyba nie musze mowić co daje niszczenie jakiegos nieporzadanego zjawiska w tzw. zarodku. Ale niech to tez bedzie jakies czestsze a nie spotkanie sie z pania policjant raz na trzy lata w szkole gdzie ona przychodzi i uczy dzieci zasad ruchu drogowego. -nieuchronnosc kar - mozna po pierwsze zmniejszyc ta cholerna biurokracje, zmniejszyc czas na skazanie na rok a nie 5 lat na wyrok. Gdzie 3 lata w USA to jeden z najdluzszych proces gdzie u nas to POLSKA NORMA! A takie normy trzeba zmienic i ustalac nowe. Co do tematu kary śmierci nie bede sie już rozpisywać bo odpowiedzi udzieliem juz tutaj : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=521&w=16793235&a=16811211 Coś takiego jak mądrośc nie istnieje, istnieje tylko świadomość: konsekwencji, czynów, słow a jak widać niektórzy tej świadomości nie posiadają pomimo nie wiem jak wielkiego wieku !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czysciciel Re: Czy wy ludzie jeszcze w ogóle nie myślicie?? IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.10.04, 16:19 Tak jak powiedzialem tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=16864467&a=16876606 i jeszcze raz powtorze - chcesz ponosic finansowa odpowiedzialnosc by utrzymac przy zyciu zbrodniarzy skazanych na dozywocie to plac, ale nie karz placic tym ktorzy nie chca placic. Moj post odnosil sie jedynie do wiezniow z dozywociem a nie tych ktorzy maja wyroki po 15 lat czy 10 i istnieje szansa na zresocjalizowanie ich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZEENOON Taplajmy sie we krwi kainowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 16:26 Wesprzyj budzet Odpowiedz Link Zgłoś
zaltab Re: Czy wy ludzie jeszcze w ogóle nie myślicie?? 20.10.04, 17:27 Zgadnij ile kosztuje Ciebie dzienne utrzymanie służby więziennej -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czysciciel Re: Czy wy ludzie jeszcze w ogóle nie myślicie?? IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.10.04, 18:04 I w tym caly problem ze nie chce ich placic tych 84 groszy rocznie. A jesli ja nie chce placic to Ty musisz zaplacic czesc z tych 84 i jesli 75% spoleczenstwa nie chce to Ty i reszta Tobie podobnych bedzie musiala za nas zaplacic. Ile? Skoro 15milonow ludzi lozy 84 grosze to mamy 12,6 milona rocznie razem Jak bedziesz mial 25% ludzi z tych 15 to bedziesz mial 3.75 milona ludzi i przy zachowaniu tego samego standartu dla wiezniow musisz placicc juz nie 84 grosze a 3,36 zl. Ja nie widze w tym problemu - chcesz ich miec to plac 3,36 zlotych rocznie. Ale, zobaczymy ilu chetnych znajdziesz - bo problem powinien byc zalatwiony tak, ze ci co chca placic niech to zglosza a nie ze ja musze isc zglaszac do urzedy ze nie chce placic na zbrodniarzy. Wiec znajac nasz kraj do zaplaty zglosi sie maksymalnie 10 % z twoich sympatykow wiec masz juz tylko 375 tys ludzi a to znaczy ze musisz placic 33,6 zl rocznie na zbrodniarzy. No to robicie zrzutke na pierwszy rok a na drugi roku juz sie nikt nie zglosi procz ciebie - tylko ze Ty nie bedziesz w stanie zaplacic. Wiec jakby nie bylo zgodnie z Twoja kalulacja zbrodniarze musieliby klepnac w kalendzarz - wiec po co ich trzymac i marnotrawic Twoje pieniadze kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Ziobro: kara śmierci etyczna i skuteczna IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.10.04, 16:42 "Why kill people to show people who kill people that killing people is wrong?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marioosh ZIOBRO NIE BREDŹ IP: *.szuwarowa.krakow.pl / 62.233.211.* 20.10.04, 16:44 a zacznij mysleć bezmyślniku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marioosh Glupi jestes i tyle IP: *.szuwarowa.krakow.pl / 62.233.211.* 20.10.04, 16:52 . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inkwizytor Re: Glupi TY jestes i tyle IP: *.dyn.columbia.edu 20.10.04, 16:52 Sluchaj glupku! Nie ma czego likwidowac. Nie ma kary smierci w polsce! Czy nie masz ani trche rozumu? <<Mozesz podac chociaz jedno (slownie: jedno) badanie, z ktorego wynika, ze zlikwidowanie kary smierci nie powoduje wzrostu morderstw??? Bo tak sie jakos dziwnie sklada, ze wiekszosc czerwoncow mowi o setkach takich badan, a jak sie ich spyta o konkrety, to raptem sie okazuje, ze nie potrafia nawet jednego wymienic... A teraz krotki kurs logicznego myslenia, ktory w 30 sekund obali wszystkie lewackie teorie - uwaga, wlacz rozum! 1. Lewacy twierdza, ze jak zastapimy kare smierci dozywociem, to nie spowoduje to wzrostu liczby przestepstw.>> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: faraon Re: Ziobro: kara śmierci etyczna i skuteczna IP: 212.160.172.* 20.10.04, 17:08 Hmm... a jeśli ustawa przejdzie, dodałbym jeszcze dopisek: za zdradę państwa, i działanie przeciw narodowi Polskiemu (w tym imalwersacje gospodarcze ). Trochę populacja "ludzi władzy" i za nimi stojących chyba by zmalała ...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Kaczory ze skóry wychodzą żeby zaistnieć IP: *.magma / *.magma-net.pl 20.10.04, 17:09 i na podstawowe danie serwują nam barbarzyński idiotyzm z pełną świadomością, że kara śmierci nie przejdzie, bo ani UE ani Kościół tego nie zaakceptuje. Chyba to jedyna propozycja różniąca PiS od LPR i Samoobrony.Czy ktoś zna jakiś ich pozytywny program, który byłby niekontrowersyjny i realizowalny z korzyścią dla kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marioosh ZWOLENNIKOM KARY ŚMIERCI IP: *.szuwarowa.krakow.pl / 62.233.211.* 20.10.04, 17:10 NIE CHODZI O SPRAWIEDLIWOŚĆ ALE O ODWET. przyjrzyjcie sie swoim emocjom bliżej, jełopy :] ps. dodam wskazówkę [z której i tak nie skorzystacie] że jednym [z wielu] dowodów na to że chodzi wam o odwet [chwzaco] jest to, że jesteście głusi jak pień, ślepi jak kret i ciemni jak dupa kreta na FAKT, że ZAWSZE skazywani są także niewinni ludzie. czyli przez karę śmierci jest WIĘCEJ niesprawiedliwości bo do ofiar zabójców dochodzą nowe ofiary - [też zabójców] - czyli niewinnie skazani. no ale, jak rzekłem, żeby to zrozumieć trzeba mieć trochę więcej szarych komórek niż dupa kreta. pozdrowienia dla ciemniaków :] ps. kupujcie więcej żarówek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marioosh ...rozświetlijcie swoje mroczne dusze !!! IP: *.szuwarowa.krakow.pl / 62.233.211.* 20.10.04, 17:12 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bangi Re: Ziobro, czyli problemy prostackiego populizmu! IP: 129.81.192.* 20.10.04, 17:10 Oczywiscie, Ziobro wyznaje inna nieco "etyke" nizli papiez Jan Pawel II (i Jego bezposredni poprzednicy)! Mowienie o "skutecznosci" kary smierci to takze nonsens. Pisze z USA gdzie kara smierci jest stosowana (nawet w wielu stanach skazuje sie osoby uposledzone psychicznie, czy nieletnich co - w sumie - stawia USA na rowni z tak cywilizowanymi panstwami jak Arabia Saudyjska, czy Chiny "Ludowe") i NIKT, dokladnie NIKT nie stwierdzil by owa kara miala jakikolwiek wplyw na zmniejszenie przestepczosci w USA!!! 1. P.S. To tylko populizm - populizm takich politykierow jak Ziobro, czy Kaczory wskazuje im droge do zdobywania taniej popularnosci. 2. P.S. A ewentualne przywrocenie kary smierci moze tylko Polske (kolejny raz...) postawic na marginesie Europy. No chyba, ze blizej nam do Azji (lub do "Ju-Es-Ej")??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luc Wykonywac humanitarnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 17:18 Moze najlepiej jesli Poseł LPR Zbigniew Jacyna-Onyszkiewicz sam bedzie wlasnorecznie wykonywal kare smierci? Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Jestem ZA 20.10.04, 17:24 gdyż nie widzę żadnych poważnych argumentów przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
zaltab Re: Jestem ZA 20.10.04, 17:34 To otworz oczy człowieku !!! Odsyłam do mojego innego postu Odpowiedz Link Zgłoś
yossarian18 Re: Jestem ZA 20.10.04, 17:53 www.upr.lublin.pl/lys1.php3?i=23 www.datapolis.pl/grzes/ks_jkm.htm Lewusków pewnie nic nie przekona, ale w myślę, że w tych tekstach zawartych jest wiele poważnych argumentów ZA karą najwyższą. Mi osobiście najbardziej podoba się fragment z "Dobrego" W. Łysiaka, w najbardziej efektownym stylu obnaża bezmiar lewackiej głupoty: "- Jakie masz prawo zadawać śmierć?! - spytała go pani doktor. - Nawet państwo, kiedy zabija, sankcjonując taki odwet paragrafami, nie jest w porządku, bo zabijanie to barbarzyństwo, i nazywanie tego sprawiedliwością to też barbarzyństwo! W cywilizowanych krajach zniesiono karę śmierci, brzydząc się nią, i słusznie! Czy można nie brzydzić się czymś, co obraża człowieczeństwo, hańbi człowieka, jest ahumanitarne, bydlęce... - Powiem pani coś, jeśli zechce mnie pani wysłuchać - przerwał jej Petroniusz. - W wielu krajach zachodnich, w których karę śmierci zniesiono, morduje się bez skrupułów i bez strachu, bo... - Kim pan jest? - zapiszczała. - Heldbaum, współpracownik pana Karśnickiego, do usług. - Nie potrzebuję pańskich usług, panie Heldbaum! - Z pewnością, ale potrzebuje pani kompasu do poruszania się przez krainę współczuć, żeby mogła pani trafić do współczuć właściwych, to jest takich, na które zasługują nie ci, których pani teraz obdarza litością. W tych krajach, o których wspomniałem, bardzo często morduje się lub okalecza dzieci. Przyczyn jest bez liku, od seksualnych, poprzez kidnapingowe i sadystyczne, aż do zemst na rodzicach. Lecz główną z przyczyn jest brak strachu przed okrutną karą! Porywacz nerwowo nie wytrzymuje, lub okup się spóźnia, więc ciach, dziecko w łeb! Albo je dusi. Albo je topi. Mafia sycylijska dopiero co zastrzeliła dwóch siedmioletnich chłopców i ich matkę, bo tatuś coś przewinił panom mafiosom. W zeszłym tygodniu w Mediolanie banda porywaczy wdarła się do domu przemysłowca, żeby mu porwać córeczkę, matka ją zasłoniła i nie chciała oddać, więc kropnęli i matkę i dziecko, i poszli sobie. Pif-paf!, tak po prostu, proszę pani, czy to trudno nacisnąć cyngiel? Albo podłożyć bombę w domu towarowym? Łatwiusieńko. Takie rzeczy dzieją się w tych krajach przez trzysta sześćdziesiąt pięć dni w roku. A przecież ja mówię tylko o dzieciach, dorosłych zabija się dużo częściej, dla morderców życie człowieka jest tyle warte, co życie kurczaka. Wie pani dzięki komu? Dzięki pani. I dzięki takim jak pani. - Pan zwariował, to brednie, nie będę tego słuchać! - szepnęła. - A czy ja zmuszam panią? Proszę odwrócić się i odejść. Uciekać przed prawdami, obrażać się na prawdę, tak zwanego Greka udawać, jest łatwiusieńko, nieomal tak łatwo, jak uciąć palec lub ucho porwanemu dziecku, żeby rodzice zmiękli. Umówmy się, że ja będę mówił dalej, a pani pokaże mi plecy kiedy pani zechce i już nie będzie pani musiała znosić moich słów. Będę mówił wciąż o dzieciach, bo to lepiej trafia do wyobraźni. Nawet do wyobraźni kobiet... Wie pani, co jest teraz plagą krajów, w których panuje cywilizacja? Tak zwane kampanie promocyjne mafii narkotycznych. Przed każdą ze szkól grupa bandziorów rozdaje dzieciom cukierki z kokainą lub heroiną. Po kilku takich cukierkach dzieciak jest uzależnionym dożywotnio narkomanem. Albo śliczne nalepki do zeszytów. Dzieci przylepiają je liżąc klej - klej nasycony kokainą. Kilka nalepek i ma się klienta na cale jego zmarnowane życie. Działalność prawie bezkarna, bo nawet jak ktoś wpadnie, to grozi mu tylko cela z telewizorem, z której i tak kumple lub adwokaci prędzej czy później uwolnią... Nie mogła odejść, jakby ją zaczarował. Ale wprawiało ją to w gniew: - Co pan chce przez to udowodnić?! Że zabójstwo w odwecie to słuszny czyn?! A może to cnota? - Chcę tylko uzasadnić to, co już pani wytknąłem. Bo pani się myli. To ludzie pani pokroju, którzy żądają zniesienia kary śmierci lub gdzie indziej obstają przy utrzymaniu tego zniesienia, posługując się hasełkami typu: humanitaryzm, barbarzyństwo, okrucieństwo, sadyzm, deptanie ludzkiej godności i temu podobne, to oni depczą godność człowieka! Depczą godność człowieka krzywdzonego, bezkarnie mordowanego, i pozbawiają go praw, angażując się w obronę zabójców! Prawo do życia ma mieć ten, kto bez skrupułów zabiera życie innym! Humanitaryzm dla morderców, a co dla ofiar? Prawo do nekrologu, tak? Uważam, że to właśnie jest obrażaniem człowieczeństwa, bo to jest negowanie praw do dysponowania własnym życiem, to jest deptanie ludzi pogrzebanych, którzy nie zasłużyli na śmierć okrutną, nieoczekiwaną i niezawinioną. To ten wasz selektywny humanitaryzm, przeznaczony tylko dla zbirów, podczas gdy kupa ofiar to kupa zeschłych liści, szkoda sobie głowę zawracać, to on jest barbarzyństwem, bo tworzy cywilizację taniego życia, które można odebrać jak przedmiot! Podpisując się na swoich apelach i petycjach, podpisujecie zgody in blanco dla morderców na bezkarne mordowanie! - To obrzydliwa demagogia, jak pan może tak mówić! Pan sam nie wierzy w to, co pan mówi! Czy pan nie wie... - Wiem, wiem! Wiem, co piszą, znam tych mędrków z pani albumu dobrych serc! Kara śmierci nie odstrasza, tego dowodzą statystyki! Ktoś słusznie powiedział, że istnieją trzy rodzaje kłamstw: kłamstwa, cholerne kłamstwa i statystyki. Za pomocą statystyki można nawet udowodnić, że Ziemia jest płaska - większość ludzi widzi ją płaską. Albo że sionce wędruje wokół Ziemi - miliony to widzą. Ale prawdą to nie jest. Kara odstrasza, a kara śmierci odstrasza bardzo! Nie odstraszy kogoś, kto w afekcie zabija gacha swej żony na gorącym uczynku, lecz odstraszy tych, co z zimną krwią popełniają zbrodnie - porywaczy, bandytów, sadystów, trzy razy się zastanowią, zbyt duże ryzyko. W tej dzielnicy długo nie będzie gwałciciela, mogą pani ręczyć!... Milczała, nie mogąc lub nie potrafiąc się odszczeknąć, a on dal akord na finał, na nokaut, chciał ją wyliczyć: - Czas przyjrzeć się własnemu sercu, droga pani. Nigdy nie pojmę dlaczego ludzie o wielkich sercach, tacy jak pani, orędownicy zniesienia kary najsurowszej, mają tak niewiele szacunku, tak niewiele serca, tak niewiele humanitaryzmu dla czteroletniej dziewczynki zgwałconej i uduszonej, lub dla rodziny strażnika, którego zastrzelono, a tak wiele szlachetnych stów dla obrony łotra, który z braku jakiejś dziwki pod ręką skrzywdził tę dziewczynkę lub osierocił inną, i dla handlarza narkotyków, który unieszczęśliwia cale generacje? Tacy jak wy nie bronią prawa do życia, lecz swobody okradania z życia, podtrzymują gmach strachu, a burzą gmach wolności, do której jednostka winna mieć prawo. Życzę pani wielu miłych lat bez wieczornych nie zaplanowanych spotkań z osobnikami, na których pani głosuje! ". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marioosh synku >: juz ci raz pisałem bys... IP: *.szuwarowa.krakow.pl / 62.233.211.* 20.10.04, 17:42 ...zostawił w spokoju yossariana. zostaw sobie w ksywce samo 18. to i tak optymistyczny wariant ilości twoich szarych komórek, ale nich ci bedzie. nikt i tak tego nie bedzie sprawdzał, więc mozesz się chwalić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariusz Re: Ziobro skazany na kare smierci IP: *.ighz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.04, 17:26 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Ziobro: kara śmierci etyczna i skuteczna IP: 134.193.25.* 20.10.04, 17:35 Mieszkam w Ameryce i kara smierci jest skuteczna, i prawidlowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zeenoon Re: Ziobro: kara śmierci etyczna i skuteczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 17:40 Rozumiem, ze chodzi Koledze o skuteczna i prawidlowa prace katow (tj. ze skazaniec skutecznie umiera, a kat prawidlowo go zabija). Dobrze zrozumialem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stauffenberg Re: Ziobro: kara śmierci etyczna i skuteczna IP: *.wsip.com.pl 20.10.04, 17:46 Polska, najbardziej arcychrześcijańsko-toruńskokatolicki kraj świata oczywiscie, powinna miec karę śmierci. Posłowie powinni natychmiast uchwalić: -dla mężczyzn - karę śmierci przez nabicie na pal -dla kobiet - kare śmierci przez spalenie na stosie Uzasadnienie a la Ziobro: "Kara śmierci jest etyczna i skuteczna",a skazańcowi wszystko jedno jak umiera. Transmisje telewizyjne z wykonania kary z umoralniającym kazaniem Kaczyńskiego bądź Ziobry spowodują, ze wszyscy normalni obywatele - zarówno pzrestępcy, jak i niewinni - dadzą nogę z takiego kraju i wreszcie będzie on jak trzeba, oszołomski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marioosh mam 1.85 wzrostu i jestem IP: *.szuwarowa.krakow.pl / 62.233.211.* 20.10.04, 17:49 za wolnoscią dla pingwinów, i wogóle. troche bez zwiazku, ale zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś