Dodaj do ulubionych

Congestion tax

29.10.19, 17:51
Rząd PiS twórczo pracuje nad sposobami zwiększenia wpływów do budżetu, a mówiąc po ludzku - nad metodami opróżniania naszych kieszeni. Oto jego pomysł na nowy podatek:

"Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii pracuje nad przestawieniem alternatywnego planu opodatkowania sklepów wielkopowierzchniowych. (...) Minister Jadwiga Emilewicz postuluje więc wprowadzenie „Congestion tax”, czyli mówiąc najprościej podatku od utrudnień w mieście. Wielkopowierzchniowe sklepy miałyby więc płacić nie daninę od obrotów czy zysków, ale od tego, jaki negatywny wpływ mają na swoją obecność w danej miejscowości. Chodzi o konieczność doprowadzenia niezbędnej infrastruktury i obciążęnia, które z tego wynikają. Najbardziej zauważalnym utrudnieniem dla mieszkańców są korki, które spowodowane są dużą ilością klientów sklepów."

Kto ten podatek zapłaci? Pan zapłaci, pani zapłaci, ja zapłacę... W cenach towarów, które kupujemy obciążając miejską czy wiejską infrastrukturę

S.
Obserwuj wątek
    • sverir Re: Congestion tax 29.10.19, 19:46
      Pani minister dodała też, że nowy podatek jest m.in. wynikiem ciągnącego się problemu z podatkiem od sprzedaży detalicznej. Wygląda to tak, jakby PiS na siłę chciał coś opodatkować. A zazwyczaj oznacza to jedno - ktoś w rządzie zorientował się, że pieniądze na rozdawnictwo mogą się skończyć.
    • szczureks Re: Congestion tax 29.10.19, 21:30
      Pisowski kretyn sie cieszy ze dobre pisowce opodatkuja zlodziejskie sklepy. Im wiecej tym lepiej!!!!!
      Tak mysli typowy pisowski idiota
    • ukos Za utrudnienia w mieście płacić rządowi?! 29.10.19, 21:39
      No tak, onym przecież należy się samorządzić każdą gminą z Żoliborza albo z Nowogrodzkiej - zależnie od aktualnego położenia zwykłego posła, pardon, teraz już prawdopodobnie marszałka seniora.
    • pies.na.czarnych Re: Congestion tax 29.10.19, 21:39
      Ładnie to wszystko chcą zakamuflować. Doskonale wiedzą, że suweren nie zna angielskiego :)
      Tak samo jest ze skrótem "VAT". Założę się, że 75% suwerena nawet nie wie, że to jest skrót na żywca wzięty z angielskiego.
      tvn24bis.pl/pieniadze,79/congestion-tax-komentarz-renaty-juszkiewicz,981370.html
      • snajper55 Re: Congestion tax 30.10.19, 01:09
        pies.na.czarnych napisała:

> Ładnie to wszystko chcą zakamuflować. Doskonale wiedzą, że suweren nie zna angi
        > elskiego :)
        > Tak samo jest ze skrótem "VAT". Założę się, że 75% suwerena nawet nie wie, że t
        > o jest skrót na żywca wzięty z angielskiego.
        > tvn24bis.pl/pieniadze,79/congestion-tax-komentarz-renaty-juszkiewicz,981370.html

A co, wolałbyś POWD? ;)

S.
        • pies.na.czarnych Re: Congestion tax 30.10.19, 09:55
          > A co, wolałbyś POWD?

Oczywiście, ze tak. Po polsku i może suweren zmusiłby się do zaciągnięcia informacji co znaczy wartość dodana.
          Kiedyś na FK jakiś pisowski troll gardłował temat podatków. Gdy go zapytałem co to jest wartość dodana sugerował, ze ja sobie coś wymyśliłem i ze on rozmawia tylko o VAT :D
      • sverir Re: Congestion tax 30.10.19, 07:12
        " Ładnie to wszystko chcą zakamuflować. Doskonale wiedzą, że suweren nie zna angielskiego :)"

Nawet jeszcze lepiej - pani minister powołuje się na przykład Hiszpanii, ale w iście pisowskim stylu zapomina dodać, że "congestion tax" generalnie jest nałożony na użytkowników dóbr, a nie sprzedawców. Co potwierdza moje przypuszczenie, że ktoś w końcu w pisowskim rządzie policzył na kalkulatorze i doszedł do wniosku, że obietnice Pana Prezesa są bardzo kosztowne.
      • yoma Re: Congestion tax 30.10.19, 09:28
        pies.na.czarnych napisała:

> Ładnie to wszystko chcą zakamuflować. Doskonale wiedzą, że suweren nie zna angi
        > elskiego :)
        >

Hm, a co z ustawą o języku polskim?
    • taniarada Re: Congestion tax 30.10.19, 02:37
      Panie symetrysto proszę o linka.PIS szuka pieniędzy .Raczej to normalne.A duże markety .Sieci handlowe w Polsce wypracowały w 2018 roku dla budżetu państwa łącznie 1,6 mld zł podatku dochodowego od firm (CIT), czyli oddały niecałe 0,7 proc. swoich obrotów. To o wiele więcej niż rok wcześniej. Wpłaty największych marketów z CIT wzrosły o 311 mln zł rok do roku.
      Dużo czy mało? Rząd PiS od lat twierdzi, że za mało, posądzając sieci o celowe unikanie opodatkowania. Stąd m.in. pomysł podatku handlowego, który czeka jeszcze na decyzję europejskiego sądu po apelacji Komisji Europejskiej.Money pl.Jakie są standardy w PO gdy burmistrz z dzielnicy Warszawy ,Włochy bierze łapówkę.Ja cię kręcę.
      • snajper55 Re: Congestion tax 30.10.19, 04:19
        U was Kaczyński bierze łapówę. Ja cie kręcę. Marne 50 tys. Na taka kwotę się wasz Karzeł łaszczy. I jeszcze księdzem się zasłania. Może na zęby zbiera?

S.
        • x2468 Re: Congestion tax 30.10.19, 07:39
          Pissiurki nie biorą łapówek, im się po prostu należy.
      • sverir Re: Congestion tax 30.10.19, 07:07
        Zaznaczmy jeszcze, że Olgino posługuje się fragmentem artykułu Jacka Frączyka:
        www.money.pl/podatki/podatki-sieci-handlowych-sprawdzilismy-ile-zagraniczne-firmy-placa-w-polsce-a-ile-u-siebie-6411019279464577a.html
    • pies.na.czarnych "Rozwiązanie uszczelniające" 30.10.19, 10:04
      Podatkoskładka - to może być nowy sposób na ściąganie pieniędzy od mniej zarabiających
      next.gazeta.pl/next/7,151003,25361721,podatkoskladka-nowy-pomysl-rzadu-na-sciaganie-pieniedzy-rozwiazanie.html#s=BoxOpImg3
      • yoma Re: "Rozwiązanie uszczelniające" 30.10.19, 15:46
        Wała zobaczą, nie moje pieniądze...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka