ch57
30.08.20, 18:42
CIEKAWSZE WYPOWIEDZI Z WYWIDU 28.8.2020
Edukacja: Prawo i Sprawiedliwość: Choroby: Kraj: Dariusz Piontkowski: Koronawirus SARS-CoV-2
Publikacja: 28.08.2020 Rzeczpospolita.
Szef MEN: Z jakiego powodu miałbym podawać się do dymisji?
w rozmowie z Jackiem Nizinkiewiczem Dariusz Piontkowski, minister edukacji narodowej.
Czy szkoły są przygotowane na nowy rok szkolny w czasie epidemii?
"Wydaje się, że tak - na początku sierpnia wybraliśmy wytyczne.."
"dostarczylismy 3,5 miliona litrów płynów dezynfekujących do szkół..."
Czy może pan zagwarantować bezpieczeństwo nauczycieli i uczniów w czasie nauczania stacjonarnego?
"Nie jestem Wszechmocny, jestem tylko ministrem edukacji. "
"Nie możemy wykluczyć teraz, że pojawią się zakażenia. Aby zabezpieczyć się przed chorobą stworzyliśmy wyraźne reguły prawne."
"te wszystkie rozporządzenia są już gotowe od kilku tygodni."
Co się dzieje, jeśli w szkole jest dziecko z koronawirusem?
"wówczas do działania wkracza Państwowy Inspektorat Sanitarny. On rozpoczyna wtedy dochodzenie epidemiologiczne, sprawdza jaki był krąg osób z bliskiego kontaktu, i które osoby powinny znaleźć się w izolacji. Jeżeli okaże się, że taki kontakt dotyczył tylko jednej klasy, to wówczas takie wskazania dotyczyłby tylko jednej klasy. Jeżeli okaże się, że ten bliższy kontakt dotyczył znacznie szerszego kręgu osób, to wówczas może być decyzja, by kilka klas lub cała szkoła udała się na kwarantannę. Jeżeli będzie to dotyczyło całej szkoły, wtedy taka szkoła przejdzie do kształcenia na odległość."
"Jeżeli będzie kwarantanna, to takie zajęcia będą dotyczyły całej klasy lub kilku, więc normalnie będą organizowane zajęcia zdalne."
"Zdajemy sobie sprawę, ze nie jest epidemiologiem.."
"Zostawiamy tu pewna swobodę dyrektorom i nauczycielom."
"przyjęliśmy tę powszechną zasadę, że chory uczeń/nauczyciel nie powinien chodzić do pracy i szkoły, bo wtedy stwarza zagrożenie zarażenia innych osób."
"Liczba zachorowań w Polsce utrzymuje się na takim poziomie, że służba zdrowia jest w stanie podejmować leczenie wszystkich osób, które są w poważniejszym stanie."
"nie ma powodu by szkoły były zamknięte, same szkoły nie zarażają."
Więcej: weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,26226123,dyrektor-szkoly-podstawowej-przezylam-juz-niejedno-ale-nigdy.html
www.rp.pl/RZECZoPOLITYCE/200829373-Dariusz-Piontkowski-Nie-jestem-wszechmocny-jestem-tylko-ministrem-edukacji.html