Dodaj do ulubionych

Normalny ksiądz.

07.12.20, 14:34
kobieta.gazeta.pl/kobieta/7,107881,26581847,ksiadz-z-gdanska-wywiesil-na-kosciele-zaskakujacy-baner.html#s=BoxOpImg5
Mój proboszcz (rzymskokatolicki) też pewnie by się pod tym podpisał (swoich pogladów nie ukrywa) ale gdyby chciał wywiesić taki baner na kościele to długo nie pobyłby proboszczem. Przy czym uważam, że mój proboszcz nie jest jedynym księdzem w Polsce, który widzi zło w swojej firmie. Lepiej żeby się wypisał z tego interesu czy żeby jednak został i prostował suwerena?
Obserwuj wątek
    • pies.na.czarnych Re: Normalny ksiądz. 07.12.20, 14:41
      Jest ostatnio wysyp rodzynków. Niedawno czytałem, ze jakiś klecha sam zarabia robieniem skarpet na drutach i zarobione pieniądze przeznacza na remont zabytkowego kościoła. Cóż, nawet w worku plew można znaleźć ziarenka zboża.
      • matylda1001 Re: Normalny ksiądz. 07.12.20, 15:03
        Widziałam go i podziwiam jako "druciarka" :) Zasuwał te ażurki i wcale nie patrzył na robótkę. Mówił, że robi skarpety od czterech lat, odkąd skierowali go do tej parafii. Potem urządza licytację i rękodzieło schodzi jak ciepłe bułeczki :) Kościółek rzeczywiście piekny, zabytkowy, drewniany, warto uratować. Ksiądz powiedział, że dostał 70 tys od Glińskiego. TYLKO! Na zabytki szkoda bo musi wystarczyć na propagandę.
        • motocyklista175 Re: Normalny ksiądz. 07.12.20, 15:13
          Sugerujecie, że w tym burdelu są porządne dziewczyny?
        • bardzo.cicho Re: Normalny ksiądz. 07.12.20, 16:18
          70 tys. Dla porównania Sasin przepuścił niedawno 70 milionów. To jakieś 70 mieszkań dla ludzi w trudnej sytuacji życiowej z dożywotnia rentą włącznie.
    • yoma Re: Normalny ksiądz. 07.12.20, 15:38
      Polskokatolicki i wszystko jasne.
      • met_ol Re: Normalny ksiądz. 07.12.20, 15:54
        W parafii - z której pochodzę (nad Bugiem) Ksiądz (świeć Panie nad Jego duszą) był "od wyświęcenia" i tam też zmarł. Przez całe Swoje życie "dorobił" się motoroweru marki Komar (parafia była dość rozległa). Jak trzeba było coś "zrobić przy kościele" - taca ful. Ale wówczas (nie wiem jak teraz) dwie niedziele zbierana była taca na kurię. Przed "zbiórką" było ".. Kochani, ja nie mam nic, Wy macie jeszcze mniej - ale dzisiaj muszę zebrać na kurię....."
        Taca - kościół ludzi pełen, i uzbierał zawsze 7,50 - max 10 zł. I w tej Wsi tak zostało do tej pory. Jeżeli ktoś by zaczął o rydzyku (nie jestem w stanie napisać dużą literą), jakieś peany, ochy i achy - to sorry - dostałby wpierd.l od miejscowych.
        • yoma Re: Normalny ksiądz. 07.12.20, 16:26
          Są jeszcze roztropni ludzie :)
          • met_ol Re: Normalny ksiądz. 07.12.20, 16:45
            Teraz wiemy, że był bardzo nielubiany w parafii "nadrzędnej" (ta nasza parafia - to jakby filia tej dużej). Na odpustach zawsze szedł jako ostatni wśród księży, w starym wysłużonym ornacie, po uroczystości wsiadał na tego Komara i jechał "do domu", kiedy inni mieli tam wystawny obiad itp. Nigdy się nie skarżył, sam się żywił. Ale teraz - obojętnie kiedy na Jego grobie ZAWSZE pełno zniczy palących się.
            • met_ol Re: Normalny ksiądz. 07.12.20, 16:49
              Był nielubiany i w kurii i w nadrzędnej - bo zawsze stawał w obronie tych "zwykłych" parafian - nie dając ich/nas wyzyskiwać (kasa misiu - kasa) . Został pochowany w starej pożółkłej albie - szlag trafiał nas - jak go traktował proboszcz "zwierzchni".
    • borrka W Bolandzie trzeba ostrożnie z Kościołem 07.12.20, 16:00
      Jeśli chcemy wydymać pis.
      To nie 5 Avenue i nie Hyde Park.
      Trzeba z wyczuciem i w tym aspekcie Rydzyk jest dobrym celem - gołym okiem widać, kto zacz.
      Sprowadzanie walki z PiS do antyklerykalizmu byłoby błędem.
      • borrka PS. Chodziłem na religię 07.12.20, 16:06
        Z doświadczenia powiem, że w Warszawie tak z 80% księży jest w porządku.
        Robią swoją robotę, ale to jasne.
        Na pięciu jeden był psychol.
    • klan_fan Re: Normalny ksiądz. 07.12.20, 16:19
      Ja sobie wszystkie przykazania wywieszę i co? Znaczy że lepszy jestem? Słowa, słowa, okrągłe słówka. Taka strategia promocji. Wyróżnić się.
      • yoma Re: Normalny ksiądz. 07.12.20, 17:23
        To już pal sześć. Ale że Gazeta nazywa taką treść zaskakującą, to jest fajne 😎
      • taniarada Re: Normalny ksiądz. 08.12.20, 07:23
        klan_fan napisał:

> Ja sobie wszystkie przykazania wywieszę i co? Znaczy że lepszy jestem? Słowa, s
        > łowa, okrągłe słówka. Taka strategia promocji. Wyróżnić się.
        Powinneś je znać na pamięć .Pisałeś że jestes wierzący .
    • edico Re: Normalny ksiądz. 07.12.20, 22:14
      Złodziej i bandyta tkwiący w swoim środowisku też wydaje się być normalnym.
      • taniarada Re: Normalny ksiądz. 08.12.20, 07:25
        edico napisał:

> Złodziej i bandyta tkwiący w swoim środowisku też wydaje się być normalnym.
        >
        Pytanko ? Na kogo byś chciał trafić na bandytę czy na księdza ignorancie .
    • taniarada Re: Normalny ksiądz. 08.12.20, 07:21
      To nie jest twój proboboszcz .A ty ciotka nie jrsteś wierząca .Więc czego glos zabierasz ?
      • met_ol Re: Normalny ksiądz. 08.12.20, 07:23
        Bo jest opłacany z naszych podatków.
        • met_ol Re: Normalny ksiądz. 08.12.20, 07:23
          ...proboszcz rzecz jasna.
          • wsk175 Re: Normalny ksiądz. 08.12.20, 09:22
            Troll tania też

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka