Dodaj do ulubionych

Bender wygrał z Urbanem

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.10.04, 20:56
Konferencja prasowa sprzed siedmiu lat (wrzesień 1997; korzystam z
kumputerowego archiwum mojego Taty):

"Jakiś czas temu Ryszard Bender nazwał publicznie Jerzego Urbana
Goebbelsem stanu wojennego. Urban pozwał za to Bendera przed sąd.
Sąd orzekł, że była to istotnie ciężka obraza, uwłaczająca dobremu
imieniu rzecznika rządu Jaruzelskiego i Rakowskiego, i nakazał
Benderowi publicznie przeprosić Urbana. Tego wyroku z kolei „nie
wytrzymała” grupa znanych postaci życia publicznego, wydając poniższe
jednozdaniowe oświadczenie:

>>>My, niżej podpisani, oświadczamy, że w naszym przekonaniu Jerzy
Urban po wprowadzeniu stanu wojennego pełnił w PRL rolę
odpowiadającą roli ministra Goebbelsa w hitlerowskich Niemczech.<<<

Oświadczenie podpisali ludzie z bardzo różnych środowisk: politycy
Andrzej Anusz, Bronisław Komorowski, Radek Sikorski i Wojciech
Starzyński, związkowiec Maciej Jankowski, dziennikarze Andrzej Bober,
Andrzej Jeleński i Stanisław Remuszko, a także historyk Tomasz
Strzembosz, astronom Marcin Kubiak, satyryk Jacek Fedorowicz, wydawca
Mirosław Chojecki, fotografik Erazm Ciołek, adwokat Wiesław Johann i
lekarz Konstanty Radziwiłł.

Jak powiedzieli na konferencji prasowej sygnatariusze oświadczenia,
ich inicjatywa ma charakter moralny i obywatelski, broni bowiem
przede wszystkim nie Bendera, lecz PRAWDY - historycznej prawdy o
wcale nieodległej polskiej rzeczywistości. O ile wyroki sądów PRL
mało nas obchodziły - stwierdził autor dokumentu Stanisław Remuszko -
o tyle rozgrzeszenie Urbana przez niezawisły sąd III
Rzeczypospolitej jest powodem naszego głębokiego smutku i goryczy."

Jak to dobrze, że istnieją komputery. Jak to dobrze, że istnieje Tata!
Obserwuj wątek
    • Gość: antek Re: Bender wygrał z Urbanem IP: 216.223.64.* 28.10.04, 21:11
      Benderowi na sali kibicowało kilkadziesiąt osób, głównie słuchaczy Radia
      Maryja.
      ---zwolennicy Radia Maryja kontra zwolennicy Urban to gotowy scenariusz na
      reality show.
      • Gość: qwe Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 07:17
        To jest właśnie gazeta! "...głównie słuchaczy radia maryja..." i po co ta
        wstawka. A już wiem przecież Adam Michnik pije wódke razem z tym Goebbelsem.
        Ciekawe jak ten dziennikarzyna to sprawdził jakimi ktryteriami sie kierował że
        stwierdził ze to słuchacze radia maryja.
        • Gość: MLachowicz Michnikowszczyzna IP: *.wam.bp / *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 07:57
          Gazeta Wybiórcza i tak sto sprawiła
          • Gość: BOLIGLOWA CHCE SIE WSTAC I ZWYMIOTOWAC NA FARME URBANA IP: *.sympatico.ca 29.10.04, 13:14
            To indywiduum nie zasluguje aby wymawiac jego nazwisko. Dobrze sie stalo, ze
            jest ono synonimem obrzydlistwa prasowego. On swiadomie pelnil role osobnika
            bez wlasciwosci, gonosci i honoru. Zmarl smiercia cywilna a teraz przed
            odejsciem probuje niemrawo bawic sie w moraliste. Niestety czasy lewakow
            minely. To malo chodliwy towar. Trzeba silnie ujac raczke rezerwuaru i
            pociagnac a nie bedzie smrodu.
            • Gość: . http://openmind.desk.pl ekstrema dla każdego ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 13:17
              tyle lat po wojnie a Goebbels ciągle sławny
              a ludzie którzy czytają gazetę urbana to ludzie inaczej ?
              • Gość: Lykos Re: http://openmind.desk.pl ekstrema dla każdego IP: 150.254.85.* 29.10.04, 13:31
                Chyba tak.
            • Gość: MM Re: CHCE SIE WSTAC I ZWYMIOTOWAC NA FARME URBANA IP: *.w82-120.abo.wanadoo.fr 29.10.04, 14:13
              Pan/i "Boliglowa" ma racje: Bender jest i zawsze byl kanalia, nie zasluguje na
              to, zeby wymawiac jego nazwisko.
        • Gość: exKatolik Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 10:14
          Słuchaczy Radia Maryja poznaje się bez problemu. Nie potrafię ci powiedzieć, co
          dokładnie ich tak wyróżnia. Może te oczka, nieco odjechane. Może to ta
          pałająca "chrześcijańska miłość bliżniego" objawiająca się wydętymi pogardliwe
          usteczkami (a'la sen. Romaszewski). Może to taki ogólna dziecinność ludzi już
          leciwych. Może to zacięcie ludzi "jedynie słusznych". Nie wiem, ale mam 100%
          trafień - przynajmniej tam gdzie udaje się to zweryfikować.
          • Gość: Lykos exKatoliku, więcej pokory! IP: 150.254.85.* 29.10.04, 12:05
            Nie jestem słuchaczem Radia Maryja (ale też go nie zwalczam), natomiast
            przypominam sobie doskonale wystąpienia pana Urbana.

Była to mieszanina prawd, półprawd, prawdopodobieństw i jawnych kłamstw i
            fałszerstw w takiej proporcji, by ludziom mniej zorientowanym w sprawach
            istotnych dla Polski całość wydała się prawdopodobna (wypowiedzi były
            przeznaczone dla mediów kontrolowanych przez władze PZPR jako oficjalna
            wykładnia, z drugiej strony - dla korespondentów zagranicznych, którym nie
            chciało sie sprawdzać jego rewelacji). Proporcje i sama zasada były dokładnie
            takie, jak w wystąpieniach Goebbelsa, a przyświecało im motto z tego klasyka
            propagandy: "kłamstwo powtarzane wielokrotnie staje się prawdą". Wszystko to
            było zaprawione butą, bezczelnością, chamstwem, i specyficznym szyderczym
            poczuciem humoru, które tak denerwowały poddanych PRL, a były balsamem na serca
            partyjnego betonu, który czuł swoją alienację ze społeczeństwa i potrzebował
            pokrzepienia serc. Karierę zrobiło zwłaszcza powiedzenie "Rząd się wyżywi",
            kwintesencja arogancji władzy.

Dla mnie nie ulega wątpliwości, że Urban kopiował twórczo Goebbelsa i jeżeli są
            ludzie, którzy nie chcą tego publicznie przyznać, to albo mają zbyt małą
            wiedzę, albo złą wolę.

Nie trzeba być słuchaczem Radia Maryja, żeby nie lubić pana Urbana.

Odnośnie senatora Romaszewskiego: jest on socjalistą i jeżeli słucha czasem
            Radia Maryja, to na pewno przez przypadek.

Trzeba mieć dużo pewności siebie, żeby uważać, że rozpoznaje się jakąś grupę
            ludzi o tak trudno zdefiniowanych cechach i tak w gruncie rzeczy niejednorodną,
            jak słuchacze Radia Maryja. Kiedyś wydawało mi się, że potrafię rozpoznać z
            wyglądu ubeków, wiele razy ocena była słuszna, ale parę razy zdarzyło mi się
            ludzi skrzywdzić bezpodstawnymi podejrzeniami (których na szczęście nie
            wyraziłem słownie), tak że nauczyłem sie pokory. A gdy dożyję emerytury i będę
            miał trochę czsu, zajrzę do mojej teczki i wtedy okaże się, kogo nie doceniłem.
            Zalecam więc ostrożność.
          • Gość: teoria Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 15:42
            Ciebie "exKanalio" też coś wyróżnia. Może ten długi, charakterystycznie
            zakrzywiony nos. Może te pejsy, albo ślady po nich, a może ten nieodłączny
            zapach czosnku i cebuli, który odstrasza nawet wampiry.
        • Gość: Roman Poseł na Sejm PRL Ryszard Bender IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 13:49
          > A już wiem przecież Adam Michnik pije wódke razem z tym Goebbelsem.
          Skąd wiesz? Pewnie z Radyja.
          > Ciekawe jak ten dziennikarzyna to sprawdził jakimi ktryteriami sie kierował
          że stwierdził ze to słuchacze radia maryja.
          Tych ludzi łatwo rozpoznać.
          A w kwestii meritum. Wyrok mnie ani grzeje ani ziębi. Obaj adwersarze są godni
          siebie. Beneder miał w latch 80., będąc posłem na Sejm PRL, wybitną okazję by
          krytykować Urbana i porównywać go do Goebbelsa. Nawiasem mówiąc, było to
          nagminnie stosowane powiedzenie, ale nie przez posła z komunistycznego nadania.
          Warto przy okazji przypomnieć, że wtedy, gdy Bender posłował Michnik siedział w
          więzieniu pod ciężkimi zarzutami i przez propagandę był przedstawiany (wraz z
          Kuroniem) za największych wrogów Polski (w III RP. to samo powtarzają wyznawcy
          o. Dyrektora, wśród nich Bender). Pytanie brzmi: dlaczego Bender stał się taki
          radykalny po obaleniu komuny (w czym miał udział mniej niż nikły)? Odpowiedź
          sama się narzuca - koniunkturalizm, tchórzostwo i zwykła nikczemność. W tym
          kontekście Urban jest odważniejszy bo swego czasu podpadł Gomułce.
        • Gość: oter Re: Przecież Radio Maryja ma 10 mln słuchaczy ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 15:37
          Więc trudno znaleźć większą grupę ludzi wsród której nie byłoby słuchaczy tego
          niezależnego Radia.
          Myślę, że i w środowisku Gazety Wyborczej jest całkiem niemało słuchaczy
          Radia Maryja, dzieki temu GW wie wszystko o czym mówi Radio Maryja.
    • Gość: aa Urban Goebbelsem, Jaruzel Hitlerem a Ketman kim? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 21:12
      • Gość: eof gra w Ketman IP: *.argo.grey.com.pl 29.10.04, 09:12
        Lesław Maleszko. i co z tego?
        • Gość: !!!!! To, że SBecka kanalia redaguje największy dziennik IP: *.crowley.pl 29.10.04, 13:47
          Nie oburza Cię taka rola typa, który za pieniądze donosił na ludzi, których
          przyjaciela udawał?
      • Gość: krytyk nie Ketman, ale szer. Kiszczak Goeringiem ;-))) IP: HTTP1.* / *.esc11.net 29.10.04, 10:53
        i po co to komuchom-zbrodniarzom bylo?..
    • Gość: antek Re: Bender wygrał z Urbanem IP: 216.223.64.* 28.10.04, 21:14
      Na miejscu Bendera wolalbym przeprosic Urbana niz zostac idolem sluchaczy Radia
      Maryja
      • terraincognita Bender wygrał z Urbanem na amen? 29.10.04, 01:31
        Czy wygrał? Na razie,bo jak znam swoisty dowcip Urbana, to zalozy on kasację i
        sprawa bedzie sie ciagnac do naturalnego odejscia jednego z adwersarzy i wtedy
        silą rzeczy spadnie z wokandy.Dla Urbana te trzy tysiace zeteł z hakiem,jakie
        ma placic, to małe piwko,ale płacic za to,ze ktos obraza , jest już nonsensem.A
        swoja drogą ciekawi mnie, jakie studia prawnicze ma pani sedzia? Po KUL-u moze?
        Bender jest z Lublina,Urban z Warszawy,nie ma wiec mozliwosci,ze obaj
        przeciwnicy znajda miejsce wiecznego spoczynku na tym samym cmentarzu,zreszta
        nie zdziwie sie jak Urban nakaze sie w testamencie spalic po smierci a prochy
        rozrzucic byle jak i byle gdzie. I wtedy dopiero bedzie go mozna porownywac do
        Goebelsa,ktory nie ma grobu (choc nie na własne zyczenie).Na dobra sprawę to
        mając np nagrania Bendera z jego wystep(k)ów w Radiu Maryja mozna by w KK
        znalezć odpowiedni paragraf i postawic go przed obliczem Temidy.Kto jednak by
        sie w tym babrał? Tyle ciekawszych zajęc jest na swiecie,ba - nawet w Polsce!
      • Gość: zibi Bender to nie tylko idol, ale i współredagujący IP: 81.15.212.* 29.10.04, 08:15
      • Gość: irka Re: Bender wygrał z Urbanem IP: 195.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 13:00
        antku, mam podobno bogatą wyobraźnię, ale przeprosiny Urbana przez kogokolwiek
        nie mieszczą mi się w głowie. Ten człowiek (?) utracił jakieklwiek prawo do
        jakichkolwiek przeprosin przez kogokolwiek z jakiegokolwiek powodu. Jego
        powództwo wydaje mi się po prostu śmieszne. Od wielu lat obraża wszystkich, z
        którymi się nie zgadza i naraz sam czuje się obrażony? To po prostu żenujące ...
    • douglasmclloyd Re: Bender wygrał z Urbanem 28.10.04, 21:31
      Gość portalu: Jagnieszka napisał(a):

> Konferencja prasowa sprzed siedmiu lat (wrzesień 1997; korzystam z
      > kumputerowego archiwum mojego Taty):
      >
      > "Jakiś czas temu Ryszard Bender nazwał publicznie Jerzego Urbana
      > Goebbelsem stanu wojennego. Urban pozwał za to Bendera przed sąd.
      > Sąd orzekł, że była to istotnie ciężka obraza, uwłaczająca dobremu
      > imieniu rzecznika rządu Jaruzelskiego i Rakowskiego, i nakazał
      > Benderowi publicznie przeprosić Urbana. Tego wyroku z kolei „nie
      >
      > wytrzymała” grupa znanych postaci życia publicznego, wydając poniż
      > sze
      > jednozdaniowe oświadczenie:
      >
      > >>>My, niżej podpisani, oświadczamy, że w naszym przekonaniu
      > Jerzy
      > Urban po wprowadzeniu stanu wojennego pełnił w PRL rolę
      > odpowiadającą roli ministra Goebbelsa w hitlerowskich Niemczech.<<
      > ;<
      >
      > Oświadczenie podpisali ludzie z bardzo różnych środowisk: politycy
      > Andrzej Anusz, Bronisław Komorowski, Radek Sikorski i Wojciech
      > Starzyński, związkowiec Maciej Jankowski, dziennikarze Andrzej Bober,
      > Andrzej Jeleński i Stanisław Remuszko, a także historyk Tomasz
      > Strzembosz, astronom Marcin Kubiak, satyryk Jacek Fedorowicz, wydawca
      > Mirosław Chojecki, fotografik Erazm Ciołek, adwokat Wiesław Johann i
      > lekarz Konstanty Radziwiłł.
      >
      > Jak powiedzieli na konferencji prasowej sygnatariusze oświadczenia,
      > ich inicjatywa ma charakter moralny i obywatelski, broni bowiem
      > przede wszystkim nie Bendera, lecz PRAWDY - historycznej prawdy o
      > wcale nieodległej polskiej rzeczywistości. O ile wyroki sądów PRL
      > mało nas obchodziły - stwierdził autor dokumentu Stanisław Remuszko -
      > o tyle rozgrzeszenie Urbana przez niezawisły sąd III
      > Rzeczypospolitej jest powodem naszego głębokiego smutku i goryczy."
      >
      > Jak to dobrze, że istnieją komputery. Jak to dobrze, że istnieje Tata!

Jak to dobrze, że goebels stanu wojennego urban nie jest rzecznikiem prasowym,
      nie ma cenzury, telefony działają i każdy może pisać to co chce.
      • Gość: Kazik Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.gdynia.mm.pl 29.10.04, 03:35
        Baranku Bozy!Ciagle powtarza sie pan.To jest nudne.
    • Gość: Katolik Polski + TO BYLY CIEKAWE CZASY IP: *.dip.t-dialin.net 28.10.04, 21:32
      Konferencje Urbana to byl zawsze hit.
      Zaczynal"Towarzysze i towarowki,drodzy sluchacze i sluchawki.
      Stalismy na skraju przepasci,a teraz zrobilismy duzy krok
      na przod!I, nie bedziemy sprzedawac rowerow pancernych Bundeswehrze,czy cos
      takiego.A moze zaczynal "nieprawda jest jakoby..." ? Tak dawno to bylo.
      • Gość: maks Re: TO BYLY CIEKAWE CZASY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 08:29
        Głupis młody i niedouczony. Akurat te sformułowania nie mają nic wspólnego z
        Urbanem. To dowcipy z okresu Gomułki.
    • Gość: Tytus Jeżeli Jaruzelski to Hitler, to Urban IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 23:26
      musi być Goebbelsem. Jest w tym zawarta ciekawa logika, a dla mnie oznacza
      przede wszystkim, że ludzie którzy się pod tą listą podpisali nie są tak
      mądrzy, jak przywykli się uważać. Ale własną głupotę jest najtrudniej dostrzec.
      W sumie wolę Urbana, jakim był i jest, niż marnego komedianta Fedorowicza, czy
      lekarza-demagoga Radziwiłła.
      • Gość: naomi Re: Jeżeli Jaruzelski to Hitler, to Urban IP: *.home.cgocable.net 28.10.04, 23:53
        zgadzam sie,Urban ma przynajmniej poczucie humoru.Fedorowicz dawno stal sie
        nudny ,nie mowiac juz o niejakim Pietrzaku.
        • Gość: ... Stalin to dopiero mial poczucie humoru... IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 28.10.04, 23:59
          ...
          • Gość: paulus Re: Stalin to dopiero mial poczucie humoru... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 00:06
            Urban i poczucie humoru.Ludzie nie bądzcie śmieszni...
            • Gość: eof ubran MIAŁ poczucie humoru IP: *.argo.grey.com.pl 29.10.04, 09:19
              Gość portalu: paulus napisał(a):

> Urban i poczucie humoru.Ludzie nie bądzcie śmieszni...

oj krótka pamięć... może i urban był odrażający z moralnego punktu widzenia, ale
              śmieszny to on był niewątpliwie. pamiętasz casus śpiworów, z którego śmiała się
              cała Polska? wszyscy wiedzieli, że to co wygaduje to brednie wyssane z palca...
              • Gość: pomarańczowy baron Urban był odrażający IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 10:29
                i był wszstkim czym można pogardzać. Dziś nawet LPR i Gertych nie są tak
                odrażający bezczelny i kłamliwy, jak był Urban. Powiedziałbym tak: weźcie
                najbardziej irytujące cechy Millera, Janika, Borowskiego, Giertycha, Bendera i
                Leppera, pomnóżcie przez 10 i będziecie mieli Urbana tamtych czasów. Dobrze mu
                płacili za sprzedawczykowstwo, bo tuż po wprowadzeni stanu wojennego, gdy
                normalnym obywatelom zablokowano konta bankowe, Urban pobrał ze swojego konta
                na Pl. Postańców Warszawy 25 tys USD.
                • Gość: eof Re: Urban był odrażający IP: *.argo.grey.com.pl 29.10.04, 10:41
                  > i był wszstkim czym można pogardzać. Dziś nawet LPR i Gertych nie są tak
                  > odrażający bezczelny i kłamliwy, jak był Urban.

ależ ja z tym nie polemizuję. nawet Liga Pozbawionych Rozumu (rozwinięcie
                  podpatrzone - spodobało mi się) ze swoimi populistycznymi pomysłami, wzięta
                  razem do towarzystwa z SLD nie stanowi przeciwwagi dla kłapouchego. nie jestem
                  fanem pana profesora bendera z jego ultrakatolickim bełkotem w fanatycznym
                  wydaniu, ale w tym względzie ma absolutną rację - urban był goebbelsem jaruzela.

osobną kwestią pozostaje mój niechętny podziw dla jego twardej buty i
                  rozbrajającego bezwstydu, z jakim obnosi się pan ex rzecznik. jak słusznie
                  zauważyła jedna z forumowiczek, jest jedynym, który nie zakłada owczej skóry. to
                  jakiś rodzaj może minimum przyzwoitości, które nie pozwala mu wmawiać wszystkim,
                  że to on walczył o demokrację, tak jak miller, kwaśniewski i inni, którzy bardzo
                  już chcieli, ale nie mogli ;-)
                • Gość: czekam_naOdpowiedź Re: Na jakim kłamstwie przyłapałeś Giertycha? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 15:48
        • unleashed No to wypier...... do Korei Północnej - będziesz 29.10.04, 00:45
          miała mnóstwo urbanów i ślepowronów ze świetnym poczuciem humoru. W czasie
          okupacji takim jak ty golono głowy jako ostrzeżenie.
          • Gość: . Unleashed - schodzisz do piwnicy. CO sie z toba IP: *.range81-156.btcentralplus.com 29.10.04, 05:17
            stalo? Fedorowicz pierniczy juz jak to stary piernik, Pietrzak de facto zniknal
            ze sceny - moze szkoda, moze i nie, a Urban nadal w dobrej formie jako zlosliwa
            malpa. I za coz to dziewczyne golic? Za odmienny gust?
            • Gość: eof cóż, niektórzy nie zauważyli nadejścia demokracji IP: *.argo.grey.com.pl 29.10.04, 09:24
              czego chcesz, koleżka unleashed zjada własny ogon w pogoni za duchami... tak
              bardzo nienawidzi urbana z jego czasów cenzury, że wszystkich krytykantów
              wysłałby na syberię ROTFL

założę się, że co tydzień w niedzielę wyznaje miłość bliźniego i wybaczenie hhyhy
              • unleashed Nie gonię żadnych duchów, nie robię co tydzień 30.10.04, 05:03
                podejrzanych deklaracji. Tylko nie trawię kłamców i obłudników, a Urban takim jest.
            • unleashed Są zjawiska w Polsce, których nie toleruję. Jest 30.10.04, 05:01
              ich nie za wiele, niemniej Urban zajmuje chyba 2 miejsce. To menda, którą
              należałobyło rozstrzelać w 1989, jeśli jednak to nie zaszło, to należy tę postać
              izolować.
      • antykagan [...] 29.10.04, 02:53
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: pacal Tytus to imię męskie, wywodzące się z czasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 09:29
          starożytnego Rzymu. Vide - Tytus Andronikus itp.
          Widać że edukacja na komiksach się skończyła...
        • Gość: poviss@gazeta.pl Re: Jeżeli Jaruzelski to Hitler, to Urban IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 29.10.04, 09:37
          Ale ty kmiot jestes.Do Urbana cwoku ci daleko.Idz sie pomodl i ponarzekaj.Tylko
          to umiesz glabie.
          • Gość: ikar Re: Jeżeli Jaruzelski to Hitler, to Urban IP: 195.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 13:13
            poviss - Ty też nie umiesz inaczej?
      • praptak Re: Jeżeli Jaruzelski to Hitler, to Urban 29.10.04, 11:37
        > musi być Goebbelsem. Jest w tym zawarta ciekawa logika, a dla mnie oznacza
        > przede wszystkim, że ludzie którzy się pod tą listą podpisali nie są tak
        > mądrzy, jak przywykli się uważać.

Ciekawsza jest implikacja w drugą stronę, tzn. Urban Goebbels -> Jaruzelski
        Hitler. Ale co jest jeszcze ciekawsze: "Bezsprzecznie doszło tu do porównania
        Jerzego Urbana do Goebbelsa. [...] Jednak co łączyło obie postacie? Jedyną cechą
        ich łączącą była funkcja, jaką sprawowali - każdy w swoim okresie historycznym".
        Wygląda na to, że każdego pełniącego funkcję publiczną można porównać do osoby
        pełniącej analogiczną funkcję w reżimie faszystowskim. Czy wg tej logiki każdego
        prezydenta jako głowę państwa będzie można nazwać Hitlerem III RP? Bardzo by mi
        się to podobało :-)
        • Gość: irka Re: Jeżeli Jaruzelski to Hitler, to Urban IP: 195.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 13:15
          chyba nie za wiele rozumiesz (albo nie chcesz). Chyba chodzi tu raczej o władzę
          typu totalitarnego, znasz takie słowo?
          • Gość: ja Re: Jeżeli Jaruzelski to Hitler, to Urban IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 29.10.04, 13:43
            Tego w wyroku nie ma. Jest porównanie stanowisk.
            Zatem Kwaśniewski jest Wałęsą lat '90, Wałęsa jest
            Jaruzelskim lat '80, Jaruzelski jest ... :)

Hmm, generalnie taki wyrok umacnia wolność słowa,
            co niewatpliwie jest plusem, tylko że polskie prawo
            nie upiera się na precedensie.
            Ciekawe czy Urban lub Bender poskarżą się do Strassburga?
            Tyle lat w sądzie spędzić, to chyba tylko w Polsce
            jest możliwe.

Gość portalu: irka napisał(a):

> chyba nie za wiele rozumiesz (albo nie chcesz). Chyba chodzi tu raczej o władzę
            > typu totalitarnego, znasz takie słowo?
            • Gość: irka Re: Jeżeli Jaruzelski to Hitler, to Urban IP: 195.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 00:27
              mowa jest za to o "ustroju społecznie nieakceptowalnym". Myślę, że wbrew wielu
              aktualnym opiniom, także na tym forum, realny socjalizm w PRL-u cieszył się
              znacznie mniejszą akceptacją, niż narodowy socjalizm w III Rzeszy ...
    • Gość: sprawiedliwy Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.local.pl / 195.117.123.* 28.10.04, 23:57
      jagnieszka:...... Pus wsiegda budut sołnce ! Pus wsiegda budut - tata i jego
      komputer ?
      oj nie będzie zawsze, nie nie !

Bender sie rozplakał.Jak dziecko !
      Zły człowiek - nie płacze.
      Czy Urbana byłoby na to stać ???
      • Gość: martsy wulgarny psychol - wykapany Goebels IP: *.79.156.53.adsl.vbr.tiscali.dk 29.10.04, 00:08
        Urban jest żałosną mendą, której się wydaje, że jest śmieszna, ale tak naprawdę
        żałość d... ściska jak się go słucha/czyta. Nigdy mnie nie rozśmieszył.

Pamiętam go, kiedy służył Sowietom wykonując grymasy psychopaty, i napawając się
        upokarzaniem ludzi, którzy siedzieli za poglądy w więzieniach. Myślę, że sporo
        ludzi z Polski wyjechało przez niego, myśląc, że skoro takie ścierwo rządzi
        jaruzelskie to naprawde nie warto się tu męczyć.

Pamiętam też, że szczuł ubeków na ks. Popiełuszkę. Jeżeli ktoś ponosi winę za to
        morderstwo to właśnie Urban.

Mamy w Polsce wolność słowa, ale nie dzięki Urbanowi, a raczej dlatego, że
        komuna z mendą Urbanem na czele przegrała.
        • Gość: gość portalu Re: wulgarny psychol - wykapany Goebels IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 29.10.04, 00:16
          Urban pokazywał swoje niskie mniemanie o ludziach.Ale to porównanie wywołuje
          efekt małego znaczenia mordu dokonanego na milionach osób w imię podboju świata.
          • Gość: abhaod Re: wulgarny psychol - wykapany Goebels IP: *.a.pppool.de 29.10.04, 10:24
            Oslanial mordercow i nawolywal do mordu.Czy oddal bys swoje zycie za chocby
            jednego czlowieka.
      • Gość: Roman Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 14:10
        > Bender sie rozplakał.Jak dziecko !
        > Zły człowiek - nie płacze.
        A dlaczegóż to dopiero w roku 1992 Bender uznał Urbana za Goebbelsa. Przecież
        10 lat wcześniej mówili o tym wszyscy przyzwoici ludzie. W połowie lat 80.
        Bender był posłem na Sejm PRL. Czemu wtedy nie krytykował Urbana z trybuny
        sejmowej? Miał wszak immunitet. Poseł Stomma w 1975 roku mógł zachować się
        godnie, podobnie posłowie koła Znak w 1968. A czasy były znacznie cięższe i
        czeba było się liczyć z prawdziwymi represjami. W III RP odwaga tak staniała,
        że mozna krytykować prawie wszystkich i wszystko.
    • Gość: kinio Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.aster.pl 29.10.04, 00:12
      Urban nie do końca jest Geobbelsem, bo nie skończył jak Geobbels, gdy upadła komuna. A może ona wcale nie upadła, tylko zmieniła front i dalej ma się nieźle?
      • Gość: Paulus Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 00:16
        Komuna nie upadła a Urban dalej jest jej tubą choć niektórzy aparatczykowie
        oficjalnie odcinają się od niego a prywatnie razem piją gorzałe
    • Gość: Michal Grupa znanych osob.. IP: *.sa.bigpond.net.au 29.10.04, 00:23
      Rzeczywiscie zdanie pana Fedorowicza ma cholerna wage... W koncu on jest
      satyrykiem to wie co jest smiesze. Pan Ciolek... fotograf, on tez sie na tym
      zna. Pan Remuszko - zastepca szefowej PZzZ.

No i oczywiscie Jagniesia - jak zwykle tylko mowiaca to co jest kaze tatus
      mowic. Mialas kiedys samodzielna mysl w zyciu Jagniesiu?

Ale masz racje, dobrze ze istnieja komputery i internet - mozna sie z takich jak
      Ty posmiac.
      • Gość: silesius jeszcze wieksza wage ma urban inie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.10.04, 01:18
        ... pisemko wielce wulgarne, stworzone na potrzeby polskojezycznych metnych i
        slabych umyslow. A Urban: raz jeszcze przypomne tylko szcucie ubekow na x.
        Popieluszke
        .
        www.polskaludowa.com/napisali/popieluszko.htm.
        W sumie to goebbels byl jednak bardziej przyzwoity, bo sie otrul.
        urbanowi=pyskaczowi i pospolitemu chamowi, nawet takiej odwagi brak. daleko mu
        do goebbelsa, tej zwyczajnie nieprzyzwoitej szui
        • Gość: ja Re: jeszcze wieksza wage ma urban inie IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 29.10.04, 14:19
          > www.polskaludowa.com/napisali/popieluszko.htm

W świetle twojego komentarza i przytoczonego artykułu
          Michnik Szczuje ubeków na Leppera, Radyjo i Jankowskiego,
          Rydzyjek szczuje ubeków na lewicę i mniejszości seksualne.

Poza tym przytoczony artykuł lepiej pasuje do dyskusji
          o poglądach Gustawa le Bon.
      • Gość: qq Re: Grupa znanych osob.. IP: 195.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 13:21
        jak rozumiem zdanie Urbana - pismaka od kryminałków z PRL-u, nienawistnego
        aparatczyka z okresu jaruzelszczyzny i autorytetu moralnego III RP jest dużo
        wazniejsze?...
    • Gość: Eva Eksport polskich swin IP: *.pool.mediaWays.net 29.10.04, 00:28
      Role Goebbelsa pelni w Polsce wielu politykow. A ci ktorzy akurat sie tym nie
      paraja, paraja sie rola namiestnikow, Wallenrodow (wg. wlasnego mniemania),
      sprzedawczykow, czyli pospolitych Judaszy itd., itp. Wina bezkregowca Urbana
      polega na tym tle jedynie na tym, ze sie nijak nie kaja. Cala reszta
      "towarzystwa" wszystkiego sie w kolko wypiera, tkwiac nadal w dawnych
      zaleznosciach. On zas niczemu przeczyc nie musi, ani tez bac, bo ma wlasne,
      stworzone na nieograniczonej ludzkiej glupocie od nikogo niezalezne imperium
      prasowe. Nikt go nie zakulczykuje i niczym pospolita swinie nie wyeksportowana
      za bezcen do USA.
      • Gość: he he he Re: Eksport polskich swin IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 29.10.04, 02:19
        Mimo wszystko moze kiedys jeszcze dostac po ryju w ciemnej ulicy, tak jak
        niegdys Kisielewski za "dyktature ciemniakow".
        • Gość: . A co? Dyktatura ciemniakow sie ozwala? IP: *.range81-156.btcentralplus.com 29.10.04, 05:18
    • Gość: Quark Obydwaj Goebbels i Urban wygladaja bardzo nordycko IP: *.union01.nj.comcast.net 29.10.04, 00:34
      Przy czym gdybym nie wiedzial kto jest kto, a musialbym wystawic opinie na
      temat przynaleznosci rasowej to Goebbelsa uznalbym za Zyda a Urbana za lysego
      Norwega.
      Poza tym gdzie Goebbelsowi z jego nadeto-pierdzacymi dramacinami teatralnymi do
      np. Alfabetu Urbana. Urban klnie jak kolesie Michnika z pierdla, ale Urban jest
      wulgarnym i komuszym kontynuatorem klasy przynajmniej Wiecha. Urban nie
      klamal,ale fachowo interpretowal wydarzenia jako rzecznik Jaruzela, zas
      Goebbels rznal glupa z opinii niemieckiej i swiatowej. Poza tym Goebbels jako
      minister Rzeszy i gaulaiter Berlina wymordowal kilkaset tysiecy Zydow, z czego
      wiekszosc stanowili ludzie nauki i kultury. Urban zas zabil co najwyzej
      kilkaset tysiecy komarow. Obydwaj kolesie nie lubili kleru i za to obydwaj nie
      beda mieli ksiedza na pogrzebie. Goebbels wierzyl w swiat przyszly z Fuhrerem a
      Urban w terazniejszy z Jaruzelem. Ciekawe jaka gebe musial miec Joseph po
      tamtej stronie jak mu kocowe zorganizowalo na przywitanie 6 mln. Zydow. Urban
      bedzie mial najwyzej na przywitanie delegacje z piekla pod kierownictwem
      Rokity.
      Ostatnie dni Goebbelsa to wesoly happy end do starsznego horroru, jak Urban
      walnie to bedzie tragiczne zakonczenie radosnej komedii. Dziadku Urban buzka!
      • Gość: brrr Re:Jakby Urban włożył turban.... IP: *.wielun.sdi.tpnet.pl 29.10.04, 00:46
        to ze świni byłby Chomeini. Piszesz człeku "ale fachowo interpretował
        wydarzenia jako rzecznik Jaruzela" Ile gracji w tym określeniu na wygłaszane
        przez Urbana w stanie wojennym kłamstwa. Naprawdę w BARDZO FACHOWY sposób.
        Gratuluję znajmości rzeczy i dodam,że Urban nigdy nie rżnął głupa z opinii
        polskiej i światowej. Ha ha ha... Serio az tak masz przez komunę, czy
        wychowanie w domu namieszane w głowie ? Mam tylko jedno wytłumaczenie dla
        twego uwielbienia dla Urbana. Lubisz sie poprostu taplać w gó..e i błocie.
        Porównanie Urbana z Wiechem jest debeściarskie.... Nikt by na to nie wpadł.
        • Gość: doceniaczUrbana Niech zyje Urban, normalny Polak, jeden z niewielu IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 29.10.04, 01:05
          A reszta wypowiadajacych sie tu gowniazy siusiu,paciorek i lulu. Raczki na
          kolderce oczywiscie.
          • Gość: silesius Re: Niech zyje Urban, normalny Polak, jeden z nie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.10.04, 01:22
            www.polskaludowa.com/napisali/popieluszko.htm.
            jezeli normalny Polak to taki, ktory poduszcza innych bezmozgowcow do mordu na
            innym Polaku, to wypada tylko pogratulowac niebywale wysokiego poczucia
            przyzwoitosci
          • Gość: gajus Re: Niech zyje Urban, normalny Polak, jeden z nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 08:31
            licznych odwaznych,inteligentnych .
    • Gość: silesius Bender mial racje!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.10.04, 01:08
      Na potwierdzenie "slawetna" juz wypowiedz "Goebbelsa Jaruzelskiego" o x.
      Popieluszce:
      .
      www.polskaludowa.com/napisali/popieluszko.htm
      .
      Nareszcie mozna w wolnej juz Polsce powiedziec prawde o tym podlym slugusie
      jaruzela, zssr i ubecji. prawda zawsze zwyciezy!
      • Gość: ostap bender Popieluszko byl chamem i narwancem. Znalem go IP: *.mckinn1.vic.optusnet.com.au 29.10.04, 14:58
    • Gość: Obcy44 Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.ists.pl / *.ists.pl 29.10.04, 01:25
      Polskie sady sa jak iranskie. Polacy to narod parszywych idiotow.
      Z jakim ludobojstwem zwiazany jest Urban?
      To Wojtyla jest odpowiedzialny za umieranie milionow Murzynow w Afryce na AIDS,
      poniewaz tepi w programach ONZ i innych uzywanie prezerwatyw.
      • Gość: silesius Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.10.04, 01:31
        za to ty napewno masz prezerwatywe: na lbie, nie na czlonku (bo sam wygladasz
        na "czlonka pzpr"); dlatego tez ta prezerwatywa na lbie chroni cie tlumoku od
        myslenia
      • Gość: he he he Re: Bender wygrał z Urbanem IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 29.10.04, 02:24
        To znaczy, ze sa tacy pobozni, ze sie rzna bez prezerwatyw?
        • Gość: Jacek Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 02:45
          No, rżną się bez prezerwatyw bo księża zabraniają. I dlatego są w Afryce miejsca gdzie 40% populacji ma AIDS
          • Gość: he he he Re: Bender wygrał z Urbanem IP: 5.5R* / *.lax.untd.com 29.10.04, 02:51
            Doktryna katolicka, prosze pana, w ogole zabrania rzniecia sie poza malzenstwem,
            z prezerwatywa czy bez. Jak ktos chce byc ortodoksyjnym katolikiem, to takiego
            trybu zycia w ogole nie prowadzi. A jak chce sie lajdaczyc, to niech nie ma
            pretensji do ksiezy czy papieza, ze zlapal AIDSa.
    • szczurbiurowy Re: Bender wygrał z Urbanem 29.10.04, 02:02
      Sprawa jest oczywistam.
      Jeśli się pamięta co on mówił wtedy w telewizorze,skojarzenia są jednoznaczne.
      Cynizm i propaganda. A w tle wojskowi.
      • Gość: Asia Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.nwrk.east.verizon.net 29.10.04, 02:36
        powinien juz dawno gnic ten sukinsyn na co czekacie??
        • Gość: Jan Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 02:46
          Czekamy aż ściągniesz majtki
          • Gość: BARSKA Do Jana IP: *.lublin.mm.pl 29.10.04, 12:22
            Janie,a jestes pewny,ze pod tymi majtkami bedzie co oglądac? Ryzykant z Ciebie!
        • Gość: BARSKA Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.lublin.mm.pl 29.10.04, 12:26
          Asia,do kliniki!
      • Gość: . A Bender..Znasz Bendera??? Toz to zgroza. I buc. IP: *.range81-156.btcentralplus.com 29.10.04, 05:20
    • Gość: MACIEJ Re: Jacek Fedorowicz ma racje... IP: *.z064220066.okc-ok.dsl.cnc.net 29.10.04, 03:53
      Jak p.Jacek Fedorowicz to jest "Goebbels" kabaretu.
    • Gość: szarett Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.lom.vectranet.pl / *.lom.vectranet.pl 29.10.04, 04:52
      Rozumiem że od dziś każdy największy autorytet moralny może być nazwany
      "Gebelsem stanu powojennego"
    • Gość: ola Re: Gebelsi stanu powojennego . IP: *.lom.vectranet.pl / *.lom.vectranet.pl 29.10.04, 05:03
      Polityka przesłoniła zdolność przewidywania skutków.
    • Gość: Florian Nieuważny Re: Bender wygrał z Urbanem IP: 62.111.139.* 29.10.04, 05:47
      Wiadomość smutna i zatrważająca. Dowodzi bowiem, że stan umysłów polskich
      sędziów jest nędzny. Z zacytowanej wypowiedzi sędziego wynika, że nic nie wie
      o faszyźmie niemieckim i o roli doktora Josefa Goebelsa. Porównanie przez
      kieszonkowego profesora Bendera Urbana do Ministra propagandy III Rzeszy
      dowodzi tego samego, mianowicie niekompetencji naukowej i ignorancji. Ale czego
      się można spodziewać po profesorze KUL-u?. Wyrok jest na życzenie
      człekokształtnych rydzykopodobnych homoidów.
      • Gość: ja Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 29.10.04, 13:57
        > Wiadomość smutna i zatrważająca.

Wolność słowa chyba mamy?
        Szkoda, że to jeden z nielicznych przypadków, gdzie sąd
        staje po stronie podstawowych zasad demokracji, czyli
        nieskrępowanego wyrażania swoich poglądów. Z całym
        szacunkiem dla pana Urbana uważam, że wyrok jest słuszny.
        Oby więcej takich (niestety odnoszę wrażenie, że będzie
        więcej takich, ale nie tych gdzie wolność słowa wygrywa,
        ale tych, gdzie pseudokatolicka racja zwycięża).
    • Gość: Florian Nieuważny Re: Bender wygrał z Urbanem IP: 62.111.139.* 29.10.04, 05:52
      Bardzo ciekawe dossier. Szczególnie, że wśród patriotycznych sygnatariuszy
      znalazłem nazwisko międzynarodowego IDIOTY, co w Afganistanie ruskich tłukł, a
      potem jakiś kretyn z solidarności zrobił go wiceministrem obrony. Chodzi o
      faceta o nazwisku Radek Sikorski, co ma polskie i BRYTYJSKIE obywatelstwo i
      podobno chodził do Oksfordu (nosić mleko chyba). Jeśli dopuszcza się do tego,
      żeby takie szemrane postacie robiły za patriotów, to wolę już Urbana z jego
      wybitnym intelektem i cynizmem
      • Gość: steve Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.san-francisco-15rh16rt.ca.dial-access.att.net 29.10.04, 05:58
        Gratuluje ci balwanie ideologii z pogranicza rynsztoku.
        • Gość: Florian Nieuważny Re: Bender wygrał z Urbanem IP: 62.111.139.* 29.10.04, 06:58
          Może masz rację, ale gdzie są argumenty Intelektualisto. Obrzucać błotem tn
          nawet dzika świnia potrafi. Radzę, spojrzyj w lustro, a wtedy zobaczysz swój
          świński ryj z mózgoczaszką zredukowaną do orzeszka neandertalczyku (czy wiesz
          chociaż kto, lub co to było?). Módl się o zdrowie, bo rozumu już ci nie
          przybędzie homoidzie.
          • Gość: Lykos Idol na miarę IP: 150.254.85.* 29.10.04, 13:44
            Homoid...

Ciekawy neologizm.

A czy wiecie, towarzyszu Florianie, że neandertalczyk (Homo sapiens
            neanderthalensis) miał czaszkę i mózg o większej objętości od człowieka
            współczesnego (Homo sapiens sapiens)?

A w ogóle, towarzyszu Florianie, każdy ma takiego idola, na jakiego zasługuje.
        • grunwald11 Re: Bender wygrał z Urbanem 29.10.04, 07:57
          Steve,
          nie pieprz głupot, chodź ze mną do kościoła, idę na mszę do kś.Jankowskiego.
          Po mszy, zapiszemy się do kóła ministrantów.
          Będziesz mógł pocałować Prałata na pożegnanie w malinowe usteczka, bo Urbana
          mógłbyś pocałować tylko w d..ę.
          Gratuluję Ci, że tak dobrze poznałeś pogranicze rynsztoka i jego ideologię.
          Jesteś zapewne kolegą z pracy prof.Bendera.
          Gratuluję, że udało Ci się przeżyc ten napad furii.
          Grunwald
        • Gość: BARSKA Ten sam p.Florian? IP: *.lublin.mm.pl 29.10.04, 12:30
          Pan Florian ma racje w 100 proc. Czy To Pan jest tym znakomitym tlumaczem
          poezji ukrainskiej czy to tylko zbieznosc nazwisk i imion?
      • Gość: papa Smerf Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.04, 07:26
        A ja sobie tam pominę Urbana i Bendera zostawię sobie tylko wiadomość, iż: "po
        12 latach sąd postanowił...."

A więc szary obywatelu, jeśli ktoś Cię obrazi to wiedz, że zawsze możesz znaleźć
        sprawiedliwość w sądzie. Pod warunkiem wszakże, że masz przed sobą co najmniej
        pewne 12 lat życia, i nieograniczone możliwości finsnsowe.
      • Gość: aqq Re: Bender wygrał z Urbanem IP: 195.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 13:43
        jak rozumiem podwójne obywatelstwo jest bee, chyba, że tym drugim byłoby
        radzieckie, nieprawdaż, towarzyszu?
    • Gość: Hubi skanadal IP: 217.96.11.* 29.10.04, 08:22
      12 lat?!!!!! ku...W takiej głupie sprawie sąd orzekał 12 lat?!!!! To jest
      patologia. To jest sprawa na 2 miesiące
      • Gość: maks Re: skanadal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 08:32
        Jaki sad taki wyrok
    • marksolt Re: Bender wygrał z Urbanem 29.10.04, 08:33
      Ja bym powiedział wiecej to Hitler stanu wojennego !!!, pamietam dobrze tego
      sku..ela z tego okresu.
    • Gość: H56 gaulaeter Jankowski, Gebels Urban ,ha, ha, ha IP: *.comnet.krakow.pl 29.10.04, 08:40
      oj dziecko, Urban to faktycznie była tuba propagandy PRL-u, ale nazwiska tych z
      oświadczenia, to żadne autorytety tylko żądni władzy i splendoru karierowicze.
      Oprócz Komorowskiego który cały czas trzyma się kry oraz komunistycznego
      aktorzyny satyra, towarzystwo już dawno poszło w zapomnienie. Mnie z tej listy
      najbardziej bawi postać Radka Sikorskiego,młodego dziennikarza, obywatela
      bodajże GB tam na stałe zamieszkałego, a w Polsce pełniącego obowiązki
      wiceministra obrony,jak dla mnie to jawny szpieg, taki współczesny Rokosowski.
      Po wyroku ,tłum oklaskami przyjął orzeczenie sadu,ha,ha,ha, to były chyba
      zombii? z radyja Rydzykmaryja. Jak ten Bender płakał ze szczęścia,że go
      wreszcie w telewizorni pokazali.Twój tatuś ,to który z tej listy ? ten co się
      na kre wdrapuje i walczy aby nie utonąć w niebycie ?
      • marksolt Re: gaulaeter Jankowski, Gebels Urban ,ha, ha, ha 29.10.04, 08:55
        no, jednego wszawego komucha ruszyło - następny proszę
      • Gość: Grisza Sorry ,ale glupis Pan H56 IP: 64.28.22.* 29.10.04, 09:07
        Jerzy Urban ze wszystkich sil wspieral zabojcow ks.Popieluszki.Nawet jesli
        zostal przez nich wykiwany i wprowadzony w blad to mial do tej pory dosc czasu
        aby za to sie pokajac.Jak dotad tego nie zrobil,czyli postanowil trwac w
        grzechu i musi rozumiec ,ze jak dlugo tego nie zrobi ,tak dlugo w oczach opinii
        publicznej nie zasluzy na wybaczenie.Bo ,zeby wybaczyc trzeba zrozumiec a
        wyjasnic to moze sam Urban.To samo dotyczy Jaruzelskiego.
        Porownywanie w tym kontekscie ks.Jankowskiego i obdarowanie go przez kretyna
        Huelle tytulami hitlerowskiego SS budzi niesmak,jak zreszta caly pozujacy na
        polskiego Tomasza Manna Huelle(konia kuja a zaba noge podnosi).To dobrze ,ze
        znalazlo sie wowczas kilka osob gotowych poprzec Bendera.Zle,ze w tej sprawie
        nie zabral glosu nikt,kto powiedzialby Bender nie bylo to szczegolnie udane
        porownanie ale ty Urban taka role wtedy w Polsce odgrywales.I jak lzyla cie
        bezsilna ulica PRL to kochales byc opluwany.Wiec siedz teraz na dupie cicho i
        nie stawiaj sie.I to byc moze uspokoilo by cala sprawe.
        Zarowno Bender jak i Urban z racji swojego wieku moga co nieco wiedziec o
        Goebbelsie i poslugiwanie sie tym nazwiskiem jako epitetem jest troche
        zrozumiale.Ale co na temat gauleiterow wie pozal sie Boze niedawno urodzony
        Huelle.I to jest roznica.A poza tym to ks.Jankowski jaki jest wszyscy widza ale
        nie slyszelismy ,zeby z ambony powiedzial ze jakas ofiara zasluzyla sobie na
        swoja smierc a Jerzy Urban to zrobil i przy braku pokajania sie,utrzymuje to do
        tej pory.Wiec to sa bardzo pobieznie wyjasnione roznice w tej sprawie.
        • Gość: antyklerykał Re: do Griszy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.04, 10:39
          Chciałbyś żeby Urban sie pokajał?A za co? przed kim? - przed takimi miernotami
          jak ty?Masz dowody przeciw Urbanowi w sprawie Popiełuszki? Najłatwiej drzeć
          pysk razem z gawiedzia, trudniej mieć własne zdanie. Ślepia was katole bolą że
          rąbie wam Urban prawdę prosto w oczy jak jedyny niezależny dziennikarz w
          Polsce.A poza tym to ciekawostka, skąd wy znacie treść jego artykułów skoro nie
          czytacie NIE. Ja nie dyskutuje o wypowiedziach w Waszym Dzienniku bo gówna do
          ręki nie biorę, a wy znacie na pamięć co i o kim Urban pisze. Ech wy hipokryci.
          • Gość: Grisza Uwazajcie na Antyklerykala ,to ubol i cham IP: 64.28.22.* 29.10.04, 11:02
            • Gość: antyklerykał Re: Posłuchaj fieju - to do griszy IP: *.lublin.mm.pl 29.10.04, 16:38
              Dla was katoli każdy kto nie zgadza sie z tzw. naukami kościoła, a w
              rzeczywistości z wyobrażeniami czarnej sotni o tym jak powinno wg nich wyglądać
              państwo polskie i nie godzi się na to, to zaraz ubol. Każdy kto zwraca sie do
              was takim prostackim językiem jak wy zwracacie sie do innych mających przeciwne
              zdanie to cham. Więc posłuchaj księży pomiocie.Mam to w dupie jak będziesz mnie
              nazywał a ja i tak mam swoje zdanie.Ty chodzisz na pasku czarnych a ja po
              prostu żyję wg swoich przekonań i zasad i wcale nie czuję sie gorzej. Ty jesteś
              niewolnikiem doktrynerów wysysających z ciebie złotówki na życie w luksusie ,
              za to rzucających od czasu do czasu ochłap "strawy duchowej", ja jestem
              człowiekiem wolnym, pracującym ciężko na chleb, niezależnym. Dlatego powtarzam
              ci jeszcze raz - jesteś katol, miernota bez własnego zdania powtarzająca
              kretyństwa za innymi podobnymi tobie idiotami. I możesz pocałować mnie w
              d......ę. Kłaniaj sie oszołomowi i tym podobnym.
              PS. Przyjąłem nick antybydle bo chcę żeby inni wiedzieli do kogo się zwracam a
              i tyi tobie podobni żeby nie mieli wątpliwości za kogo was mam. Buźka.
          • Gość: rockie Re: do Griszy IP: 195.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 13:57
            czytam wypowiedzi na forum i zastanawiam się - jak to wszystko możliwe? 20 lat
            od śmierci ks. Popiełuszki, kiedy Urban dla 95% Polaków (nie tylko tych
            "prawdziwych") był symbolem zła, kłamstwa, upodlenia, skrajnego subiektywizmu -
            kwintesencją tego, co najgorsze w PRL-u, 15 lat od zmiany ustroju, gdy zaczęły
            wychodzić na jaw nieznane wcześniej szeroko kulisy poprzedniego ustroju, w
            sytuacji, gdy "Nie" jest (dla mnie przynajmniej) symbolem szerzenia nienawiści,
            chamstwa i po prostu złego smaku - Jerzy Urban ma tylu obrońców, zwolenników i
            popleczników, posługujących się przy tym często jego bronią - chamstwem, obrazą
            i bluźnierstwem. Ludzie - przecież porównanie go do Ministra Propagandy III
            Rzeszy jest po prostu idealne - przypomnijcie sobie dobrze jego cotygodniowe
            seanse nienawiści. Każdy myślący człowiek nie może ich ocenić inaczej - ale to
            tylko moje skromne zdanie ...
            • Gość: Grisza Pogadaj z any(kalem)tej litery niestety nie mam IP: *.bb.online.no 29.10.04, 18:51
    • niewir W POLSCE WOLNO OPLUWAĆ... 29.10.04, 08:54
      Jak wykazała "Polska sprawiedliwość" (czyt. polski sąd - nie mylić ze sprawiedliwością) u nas można opluwać bliźnich. Pod warunkiem, że posiada się poparcie klasy rządzącej. A w Polsce kto rządzi? Prawdopodobnie koalicja SLD - Unia Pracy, ale nadzoruje Kościół katolicki. Dlatego zapadł w sądzie taki wyrok.
      • marksolt Re: W POLSCE WOLNO OPLUWAĆ... 29.10.04, 09:02
        SLD i Unię Pracy nadzoruje kościół, pęknę ze śmiechu ha,ha,ha,ha - to
        świętoszki p........., a może się nawrócili ha,ha,ha
        • Gość: Grisza Do obroncow Jerzego Urbana IP: 64.28.22.* 29.10.04, 09:10
          spytajcie matke ks.Jerzego Popieluszki co czula,kiedy dowiedziala sie w jakich
          okolicznosciach zginal jej syn.I przypomnijcie sobie role Jerzego Urbana , w
          tej i nie tylko tej sprawie.Gratuluje dobrego samopoczucia.
          • moped Urban i jemu podobni to seanse nienawiści. 29.10.04, 16:27
            Ktos poprzednio powiedzial, ze Urban to byly seanse nienawiści.
            SWIETNE OKRESLENIE....

Wielu wiecej takich smierdzieli bylo wtedy w propagandzie PRL!
            tutaj nalezaloby dodac innych np...
            Grzegorz Jaszunski...pamietacie z TV ta twarz ziejaca nienawiscia
            do wszystkich wokol!!!!
            dluga by to byla lista...
            wlacznie z ostatnim smierdzielem Longinem Pastusiakiem!!!

I tacy ludzie jeszcze maja posluch :))))))AMNEZJA!
      • Gość: aqq Re: W POLSCE WOLNO OPLUWAĆ... IP: 195.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 14:01
        gdyby Urban miał przepraszać wszystkich, których publicznie obraził, to
        zabrakłoby mu na to pieniędzy i życia ...
      • Gość: hhh bo SLD i UP to partie klerykalne... IP: *.is.net.pl / *.is.net.pl 29.10.04, 16:25
        dlaczego? jakby kosciol stracil wladze to oni nie mieliby z kim walczyc... poza
        tym, urban byl goebbelsem stanu wojennego i gdyby sad powiedzial, ze nie byl
        nim to nie mialoby znaczenia, bo oczywistym jest, ze byl.
    • Gość: antyurban Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.bchsia.telus.net 29.10.04, 09:35
      No, nareszcie sad utarl nosa temu zaplutemu NIEudacznikowi bo jak do tej pory
      jego chamstwo i tupet wszystkich zatykalo.Podziwiam Polakow, ktorzy czytaja
      jego pismidlo choc skonczyl sie i Jaruzelski i stan wojenny i rzecznik rzadu.
      • Gość: antybydle Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.10.04, 10:42
        Don pięt mu nie dorastasz sieroto obrzygana, ty "udaczniku" z bożej łaski!
        • Gość: archie Re: Bender wygrał z Urbanem IP: 195.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 14:03
          od razu widać, co czytasz ...
          • Gość: antybydle Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.lublin.mm.pl 29.10.04, 16:42
            Nigdy się z tym nie kryłem, czytam od pierwszego numeru, mam prawie wszystkie
            kompletne roczniki, pożyczyć Ci?
            • Gość: archie Re: Bender wygrał z Urbanem IP: 195.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 17:18
              wiesz "antybydle" - nie zastanowiło Cię i nie zasmuciło to, ze tak łatwo
              zidentyfikować Twoje zainteresowania? Mam swoje skromne, może trochę dziwne
              zdanie na temat "Nie". Niezależnie od treści jest po prostu obrzydliwe - jak
              cuchnąca zapiekanka z niehigienicznego, ulicznego stoiska. Dla mnie to jednak
              rzecz gustu i (jest takie słowo) klasy... Czytanie tego pisma urągałoby mojej
              inteligencji i dobremu smakowi. Wiem o tym, bo kilka razy miałem okazję je
              przejrzeć (wyświechtane egzemplarze w warsztacie samochodowym). Jest ono dla
              mnie o tyle groźne, że sprzedaje polityczne treści (z którymi można się zgadzać
              lub nie) w brzydkiej, plugawej formie. Przyczynia się w ten sposób do dalszego
              schamienia naszego codziennego życia, przyzwyczaja do braku tak zwanej kultury,
              oswaja z wulgarnością, uczy brutalnmości w traktowaniu tych, z których poglądami
              się nie zgadzamy. Wiesz, kilka lat temu zobaczyłem pierwszy raz w autobusie
              meżczyznę, który po prostu bez zażenowania wyciągnął Nie i zaczął na oczach
              wszystkich czytać. Rozejrzałem się dyskretnie, ale nikt na niego nie zwracał
              uwagi. To smieszne, ale myślałem przedtem, ze takie wydawnictwa czyta się z
              wypiekami w ubikacji, albo w wysuniętej szufladzie albo innym ustronnym miejscu.
              Wyobrażałem sobie, że ludzie się tego wstydzą, ale tak jak z pornografią, nie
              potrafią się po prostu opanować (to przecież przejaw jednej z wielu ludzkich
              słabości). Porównanie z pornografią jest chyba tutaj jak najbardziej na miejscu.
              możliwe, że Cię bardzo rozbawiłem, ale na Twoim miejscu aż tak bardzo nie
              byłoby mi do śmiechu. Pozdrawiam Cię i życzę troszkę więcej życzliwości w
              patrzeniu na "inaczejmyślących", więcej, niż miał dla nich Urban przed
              dwudziestu laty ...
              • Gość: antybydle Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.lublin.mm.pl 29.10.04, 17:41
                To pewnie mnie spotkałeś, uwielbiam czytać "nie" właśnie jak jadę autobusem i
                przyglądam sie spod oka takim jak ty zniesmaczonym "yntelygentom". Ale mam
                ubaw. A wiesz, kiedyś taka stara nawiedzona chciała mnie parasolką uderzyć,
                sama miała w łapie "wasz dziennik", ale poślizgnęła sie i wypieprzyła na
                podłogę. I wyobraź sobie pomogłem jej wstać a ona nawet podziękowała, pomoc
                przyjęła, nie brzydziła sie ręki podać.Widocznie od wstrząśnięcia dupskiem o
                podłogę przestawiło się jej w "pale" w druga stronę. Ot, starość nie radość.
                PS. Mam znajomości w "Ruchu" i dowiedziałem sie ostatnio że nawet nasza kuria
                pronumeruje "nie". Ale to tak na marginesie.
                • Gość: archie Re: Bender wygrał z Urbanem IP: 195.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 19:56
                  wszystko na ten, dość niesmaczny, temat. Dalsze obcowanie z takimi "rzeczowymi"
                  argumentami napawa mnie niesmakiem. Pozostań w swojej zapiekłej, bezsensownej i
                  niszczącej nienawiści - kiedyś obróci się przeciwko Tobie
        • Gość: feministek Re: Bender wygrał z Urbanem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 15:25
          Urban była kobietą?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka