Dodaj do ulubionych

95 etylina

05.06.22, 17:50
Na Krecie litr 11 zł. Pisowcy nie są na końcu unijnego ogona. Słaba pociecha, ale zawsze.

O innych cenach napiszę po wizycie w miasteczku. Resortowe sklepiki drogie.

Litr świetnej oliwy z zimnego tłoczenia, prosto od producenta - 8 euro.

l
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: 95 etylina 05.06.22, 18:14
      haen2010 napisał:

> Na Krecie litr 11 zł. Pisowcy nie są na końcu unijnego ogona. Słaba pociecha, a
      > le zawsze.

Czy Kreta kupuje, tak jak Polska, coraz tańszą ruską ropę? A noże kupuje drogą na wolnym rynku?

S.
      • haen2010 Re: 95 etylina 06.06.22, 08:32
        Na Kretę paliwo dostarczają cysterny na promach. Wpływ transportu na koszt tanku ogromny. Jakby ze Skandynawii do nas takim sposobem.
        • pies.na.czarnych Re: 95 etylina 06.06.22, 09:43
          haen2010 napisał:

> Na Kretę paliwo dostarczają cysterny na promach. Wpływ transportu na koszt tank
          > u ogromny. Jakby ze Skandynawii do nas takim sposobem.

Ty pisim nie podpowiadaj bo zakręcą albo wysadzą w powietrze rurociąg Przyjaźń i tez będą wozić ciężarówkami ruską ropę.
          • storima Re: 95 etylina 06.06.22, 10:59
            pies.na.czarnych napisała:

> haen2010 napisał:
            >
            > > Na Kretę paliwo dostarczają cysterny na promach. Wpływ transportu na kosz
            > t tank
            > > u ogromny. Jakby ze Skandynawii do nas takim sposobem.
            >
            > Ty pisim nie podpowiadaj bo zakręcą albo wysadzą w powietrze rurociąg Przyjaźń
            > i tez będą wozić ciężarówkami ruską ropę.
            >

PiSowcy jacy są to wiemy.
            Ale porównywanie ich do putinowskiej swołoczy jest kolejnym antypolskim aktem kremlowskiej trollni.
            • no-popis Re: 95 etylina 10.06.22, 11:08
              storima napisał:

> PiSowcy jacy są to wiemy.
              > Ale porównywanie ich do putinowskiej swołoczy jest kolejnym antypolskim aktem k
              > remlowskiej trollni.
              Wielu tutaj pełni taką rolę, niestety aczkolwiek o tym, prawdopodobnie, nawet nie wiedzą.
    • pozytonium Gdzie ty etylinę kupujesz w Europie? 05.06.22, 18:16
      haen2010 napisał:

> Na Krecie litr 11 zł.

> Litr świetnej oliwy z zimnego tłoczenia, prosto od producenta - 8 euro.

Ja tam mam z Korfu i nic nie płacę :)
      Właśnie muszę dać znać, że się kończy. Dostanę prezencik 2-3 litry. Do sałatek wystarczy.
      • pies.na.czarnych Re: Gdzie ty etylinę kupujesz w Europie? 05.06.22, 18:34
        Dlaczego nikt nie przysyła ci świetnego oleju słonecznikowego z Ukrainy? Mogliby ci podrzucić kilka litrów za twoją prace propagandową.
        • pozytonium Re: Gdzie ty etylinę kupujesz w Europie? 05.06.22, 18:38

> Dlaczego nikt nie przysyła ci świetnego oleju słonecznikowego z Ukrainy? Moglib
          > y ci podrzucić kilka litrów za twoją prace propagandową.

Bo ten mam ze śląskich czarnoziemów.
          Trzeba mieć jak pies by wysyłać olej ze słonecznika 1000 km jak on ci u mnie za miedzą.
          • pies.na.czarnych Re: Gdzie ty etylinę kupujesz w Europie? 05.06.22, 18:44
            Zdecyduj się. Sam napisałeś: "Ja tam mam z Korfu i nic nie płacę". Jeśli się nie mylę "Korfu" jeszcze należy do Grecji.
            • pozytonium Re: Gdzie ty etylinę kupujesz w Europie? 05.06.22, 18:53

> Zdecyduj się. Sam napisałeś: "Ja tam mam z Korfu i nic nie płacę". Jeśli się ni
              > e mylę "Korfu" jeszcze należy do Grecji.

To było odnośnie oliwy.
              Słonecznika na Śląsku ci dostatek. Możesz sobie nawet wybrać odmianę. UR ma posadzono pola doświadczalne. Jakie ziarna dają najsmaczniejszy olej, jakie są najbardziej obfite.
              Śląsk według Miodka pochodzi od ślaz, śluz, ślągwa. To kraina rozlewisk i czarnoziemów. Śląskie rzeki wylewały przez tysiące lat.
              gazetawroclawska.pl/jan-miodek-mrocza-tez-ocieka-woda/ar/704269
    • m.c.hrabia Re: 95 etylina 05.06.22, 19:27
      Ciekawe ile słoików musiałeś wykopać 😜
    • haen2010 Re: 95 etylina 06.06.22, 08:37
      Ruska swołocz nawet na tak banalny i apolityczny temat na posterunku.
    • pies.na.czarnych Re: 95 etylina 06.06.22, 08:42
      www.facebook.com/watch?v=402314505152755
    • no-popis Re: 95 etylina 06.06.22, 09:00
      haen2010 napisał:

> Na Krecie litr 11 zł. Pisowcy nie są na końcu unijnego ogona. Słaba pociecha, a
      > le zawsze.
      >
      > O innych cenach napiszę po wizycie w miasteczku. Resortowe sklepiki drogie.
      >
      > Litr świetnej oliwy z zimnego tłoczenia, prosto od producenta - 8 euro.
      Mamy jedną z najtańszych benzyn/pali/ w UE.
    • pies.na.czarnych Re: 95 etylina 06.06.22, 09:53
      :)
      https://scontent-bru2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/286191188_536368864834504_3666584460201001044_n.jpg?stp=dst-jpg_s600x600&_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=MFsAshbDgAkAX8UHG66&_nc_ht=scontent-bru2-1.xx&oh=00_AT_fnWRuOcBFrf0pFPKelj9eHrd-FRhLLrxrKixe9odsPA&oe=62A20B16
    • qwardian Re: 95 etylina 06.06.22, 12:42
      Należało wspólnie z Tuskiem i Putinem najechać Danię i Norwegię, a potem pompować ropę i gaz z Morza Północnego za rozsądną cenę.
      • pies.na.czarnych Re: 95 etylina 09.06.22, 13:07
        qwardian napisał:

> Należało wspólnie z Tuskiem i Putinem najechać Danię i Norwegię, a potem pompow
        > ać ropę i gaz z Morza Północnego za rozsądną cenę.
        >

Kaziuk co ty? Najeźdźcy/zwycięzcy nie płacą za nic. Nie po to miliardy na wojnę się wydaje aby póżniej jeszcze za zdobyte surowce płacić.
    • pies.na.czarnych Re: 95 etylina 06.06.22, 14:00
      Komu, komu bo idę do domu! Tusk rozdaje kanistry z benzyną! 😂
      tvn24.pl/polska/donald-tusk-daje-kanister-benzyny-rzuca-wyzwanie-mateuszowi-morawieckiemu-po-slowach-jaroslawa-kaczynskiego-5740061
    • haen2010 Re: 95 etylina 09.06.22, 08:45
      Jakby krótko opisać nasz wypad na Kretę? Po tej pandemii terroru Medycyny i Polityków. Zgrabny team.

Na Krecie życie jest fajne. Ani śladu polskiej bidy. Gościnność i luz. Nie wiem, jak zarabiają forsę oprócz turystyki i produkcji oliwy. Są też owce i świetne sery.

Ten nasz resort to jakby zatopić Zakopane ciepłym morzem. Dookoła potężne góry ze śniegiem w żlebach i z dostępem do ciepłego morza. Mankament - kamieniste dno, sprawia problemy dla emerytów.

Ceny? Niewiele wydaliśmy poza all inclusive, pogoda na full, jeden wypad do miasteczka w okolicy. Love na zakupach, ja litrowy kufel niezłego piwa w tawernie na rynku. Pięć euro, z chrustem kartoflanym. Młode ziemniaki 1,5 euro/kg. Tyle widziałem.

Kreta była zawsze ubogą krewną Grecji. Jak tak ma wyglądać bieda, to jesteśmy w dupie unijnej.
    • topiramax Re: 95 etylina 09.06.22, 08:53
      Szukaj śladów przodków człowieka...na piechotę;)
    • rzewuski1 Re: 95 etylina 09.06.22, 09:05
      marna pociecha , ten kraj to bankrut
      pl.wikipedia.org/wiki/Kryzys_zad%C5%82u%C5%BCenia_w_Grecji
      • melikles Re: 95 etylina 09.06.22, 11:03
        Strasznie droga ta oliwa na krecie. Na Pelionie 5-litrowa bańka za 22 euro w gminnej tłoczni.

Aha, nie ma czegoś takiego jak "od producenta". W Grecji są gminne spółdzielnie, które tłoczą oliwę dostarczaną przez okolicznych rolników. Rolnik dostarcza oliwki i odbiera kasę, albo w naturze, ale nie oznacza to, że jest to oliwa z jego oliwek. Bo w tłoczni oliwki od wszystkich dostawców idą do jednej prasy. Muszą tylko spełniać określone parametry. "Własne" tłocznie" mają wielcy producenci, którzy produkują masowo na rynek, ale najlepsza oliwa, jest z tych małych wiejskich spółdzielni.
      • haen2010 Re: 95 etylina 10.06.22, 06:42
        Pamiętam ten grecki kryzys. Kuracja była radykalna i najwidoczniej się opłaciła, bo od lotniska do resortu było 100 km luksusowym autobusem. Można było trochę zobaczyć, plus miasto pod fortecą wenecką z historyczną starówką. Powtórzę, ani śladu po tamtym kryzysie. Ani jednego roweru, masa motorynek. Smród okropny gdy nie wieje.

Powtórka z Grecji w kryzysie u nas świetnie wystartowała.
    • m.c.hrabia Re: 95 etylina 09.06.22, 11:13
      trzynasta emerytura + 1 słoik z działki = wywczasy na Krecie :)
      emeryt to ma klawe krecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka