Dodaj do ulubionych

PiS kapituluje

14.12.22, 08:04
Kompromis między Brukselą oraz PiS zapisany jest w dziewięciu punktach
Jeśli obie strony zatwierdzą to porozumienie, w sądach dojdzie do rewolucji, która w praktyce oznacza cofnięcie części kluczowych zmian wprowadzonych przez Zbigniewa Ziobrę
W praktyce zniknąć ma izba w Sądzie Najwyższym, która miała karać sędziów — ich sprawy mają być rozpatrywane przez Naczelny Sąd Administracyjny
PiS godzi się także na to, aby badana była niezależność sędziów powołanych przez upolitycznioną Krajową Radę Sądownictwa
Zmieniona ma zostać głośna ustawa kagańcowa, która służyła do dyscyplinowania sędziów krytycznych wobec zmian wprowadzanych przez Ziobrę
Dla naszych informatorów jest oczywiste, że taki kompromis może oznaczać najpoważniejszy kryzys w koalicji, odkąd w 2015 r. Ziobro zawarł sojusz z PiS
Bez Solidarnej Polski, szef PiS Jarosław Kaczyński nie zdoła wprowadzić takich zmian. Stąd — jak wynika z naszych informacji — bliskie finału negocjacje z PSL
wiadomosci.onet.pl/kraj/pis-kapituluje-przed-bruksela-onet-zdobyl-sensacyjne-dokumenty-dotyczace-kpo/e8j7rsv
Kurde, lecę po orzeszki...
Obserwuj wątek
    • blablastoteles Re: PiS kapituluje 14.12.22, 09:17
      To logiczne jeśli spodziewają się utraty władzy, przecież nie chodzi o to, żeby narzędzia nacisku na wymiar sprawiedliwości znalazły się w rękach obecnej opozycji.
      • szwampuch58 Re: PiS kapituluje 14.12.22, 09:42
        Pudlo pisior
        • blablastoteles Re: PiS kapituluje 14.12.22, 10:17
          Bo, pełowiecka?
      • ukos Re: PiS kapituluje 14.12.22, 13:52
        blablastoteles napisał:

> To logiczne jeśli spodziewają się utraty władzy, przecież nie chodzi o to, żeby
        > narzędzia nacisku na wymiar sprawiedliwości znalazły się w rękach obecnej opoz
        > ycji.

Te narzędzia nie będą opozycji potrzebne. Wymiar sprawiedliwości chętnie sam zajmie się PiSSiorami.
        • blablastoteles Re: PiS kapituluje 14.12.22, 15:25
          Przed pandemią też myślałem, że tylko PiS ma skłonności autorytarne (zanim liberalne media nie zaczęły biegać za ludźmi po promenadach, a demokratyczni politcy domagać się kolejnych lockdownów i obowiązkowych szczepień na covid).
    • yabbaryt Re: PiS kapituluje 14.12.22, 10:34
      I dlatego w przyszłych wyborach będę głosował na SP a nie na PiS.
      • mozart Re: PiS kapituluje 14.12.22, 12:21
        yabbaryt napisał:

> I dlatego w przyszłych wyborach będę głosował na SP a nie na PiS.
        >
        Przecież to pozerzy lub miękiszony.
        • yoma Re: PiS kapituluje 14.12.22, 12:24
          Żabba też...
        • yabbaryt Re: PiS kapituluje 14.12.22, 12:42
          No to przynajmniej pozują że mają poglądy, które mi pasują. Inne partie te poglądy negują. Jak będą dwie partie głoszących podobne poglądy to będę miał wybór miedzy prawdziwymi twardziszonami i pozerami.
          Ja nie mam mentalnosci plemiennej, głosuje na tych co mi pasują pod względem poglądów.
          • szczypawka.jadowita Re: PiS kapituluje 14.12.22, 12:52
            Ziobro i SP za chwilę powiedzą że to ich zwycięstwo nad PISem, zawsze byli za praworządnością i porozumieniem z UE. Tylko ten PIS i totalna opozycja...
            • yabbaryt Re: PiS kapituluje 14.12.22, 12:55
              dobrze dobrze trzymam cie za słowo jak tylko tak powiedzą to proszę przypomnij mi to proroctwo.
          • mozart Re: PiS kapituluje 14.12.22, 12:58
            To w tym układzie wolę opcje jawnie prorosyjską. Braun to mój kandydat, prawdziwy Polak-katolik o polskim nazwisku.
      • m.c.hrabia Re: PiS kapituluje 14.12.22, 12:28
        yabbaryt napisał:

> I dlatego w przyszłych wyborach będę głosował na SP a nie na PiS.
        >

i bardzo dobrze , jeden głos "patryoty" stracony:)
    • ukos Re: PiS kapituluje 14.12.22, 13:49
      mozart napisała:

> Bez Solidarnej Polski, szef PiS Jarosław Kaczyński nie zdoła wprowadzić takich
      > zmian. Stąd — jak wynika z naszych informacji — bliskie finału negocjacje z PSL

Nikt z opozycji nie powinien popierać tej ustawy, ponieważ jest niewystarczająca. Jeżeli PiS nie wprowadzi poprawek wywracających kompromis z KE, to trzeba zapowiedzieć wstrzymanie się od głosu uzasadniając to brakiem poparcia dla ustawy-protezy, ale też chęcią przetestowania woli PiSu rozpoczęcia naprawy zniszczeń spowodowanych przez Ziobrę. Wstrzymanie się od głosu w zupełności wystarczy do przegłosowania Ziobry, Konfederacji i ewentualnie Kukiza itp. przez PiS jednocześnie eksponując zbliżenie prawoskrętnych skrajności, czyli zapowiadając przyszły rozpad ZP. I niech PiS sam rozprawia się z Ziobrą.
      • ukos Re: PiS kapituluje 14.12.22, 13:55
        Taki sposób głosowania stawia Ziobrę w niewygodnej sytuacji niezależnie od jego zachowania w głosowaniu nad ustawą.
        • ave.duce Re: PiS kapituluje 14.12.22, 14:01
          ukos napisał:

> Nikt z opozycji nie powinien popierać tej ustawy

100% racji.

ps. z tym określeniem "kapituluje" to ostrożnie. Przypomina się opowiastka o żabie i skorpionie...
      • vivak01 Re: PiS kapituluje 15.12.22, 10:41
        "Nikt z opozycji nie powinien popierać tej ustawy, ponieważ jest niewystarczająca. "

Gdyby tylko o meritum chodziło... Niestety, ale wstrzymanie się od głosu lub głosowanie przeciw skończy się na tym, że partyjne służby propagandowe przedstawią to jako niechęć opozycji do jakichkolwiek zmian i wyjaśnianie, że nie chodzi o niechęć do zmian, tylko o sprzeciw wobec protez, będzie głosem wołającym na pustyni.

Ja bym jednak poważnie rozważył, czy nie lepszy będzie krok w dobrą stronę.
        • pies.na.czarnych Re: PiS kapituluje 15.12.22, 11:03
          > lepszy będzie krok w dobrą stronę

Co masz na myśli?

forum.gazeta.pl/forum/w,28,174595468,174595468,Ruski_Cyrk_przyjal_uchwale_z_poprawkami_ruskiego_a.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka