Dodaj do ulubionych

sam nie wiem

09.06.23, 13:27
www.rp.pl/spoleczenstwo/art38586811-emerytury-dla-ukraincow-jedna-skladka-do-zus-wystarczy-do-otrzymania-polskiego-swiadczenia
jak to skomentować
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: sam nie wiem 09.06.23, 14:50
      hordol napisała:

> www.rp.pl/spoleczenstwo/art38586811-emerytury-dla-ukraincow-jedna-skladka-do-zus-wystarczy-do-otrzymania-polskiego-swiadczenia
      > jak to skomentować

To nie jest taki proste. Po pierwsze trzeba mieć odpowiedni wiek (60/65). Po drugie trzeba mieć przepracowaną odpowiednią liczbę lat (20/25). Po trzecie trzeba mieć prawo do pobytu w Polsce. Po trzecie my jedynie dopłacamy do emerytur ukraińskich. Ilu Ukraińcom dopłacamy?

W 2021 roku dopłacaliśmy do minimalnej emerytury 1.215 Ukraińcom.
      W 2022 roku dopłacaliśmy do minimalnej emerytury 1.205 Ukraińcom
      W 2023 roku dopłacaliśmy do minimalnej emerytury 1.170 Ukraińcom.

Taki same prawa mają Polacy mieszkający poza Polską.

www.money.pl/emerytury/pracowala-w-kopalni-uranu-wystapila-o-polska-emeryture-dostala-25-zl-6895835524512544a.html
      S.
      • adam.eu Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:23
        snajper55 napisał:

> W 2021 roku dopłacaliśmy do minimalnej emerytury 1.215 Ukraińcom.
        > W 2022 roku dopłacaliśmy do minimalnej emerytury 1.205 Ukraińcom
        > W 2023 roku dopłacaliśmy do minimalnej emerytury 1.170 Ukraińcom.
        >
        > Taki same prawa mają Polacy mieszkający poza Polską.
        >
        > www.money.pl/emerytury/pracowala-w-kopalni-uranu-wystapila-o-polska-emeryture-dostala-25-zl-6895835524512544a.html
        > S.

Tego nie da się wyjaśnić w jednym zdaniu.
        Ale autor wątku może w jednym zdaniu powiedzieć, po co to zapisał.
        I czy jak stara się wyjaśnić faktycznie bardzo absurdalnie wyglądającą sytuację.

Częściowo, to polskie przepisy tu są w pewnym stopniu winne, szczególnie dotyczy tego jednego dnia.
        • hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:42
          i żeby było jasne.nadużycia będą. w odwrotnej sytuacji też by niewątpliwie były.
          fatalnie skonstruowany przepis prawny wrecz do tego zachęca
          uogólniając polskie zasady emerytalne (dla polaków) mówią iż wysokosc emerytury zalezy od wysokosci skladek
      • hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:34
        faktem jednak jest ,że wystarczy jedna symboliczna składka w pl aby emeryt ukrainiec przebywający (a o prawo pobytu nie jest teraz trudno) zwiekszył swoją emeryture 2-3 x ze składek polskiego pracownika.
        nie wierzę,że organy administracyjne pl będą w stanie dokladnie monitorować to "przebywanie". zresztą artykuł w rzepie omawia to dokładnie. a problem bedzie narastał.
        • snajper55 Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:53
          hordol napisała:

> faktem jednak jest ,że wystarczy jedna symboliczna składka w pl aby emeryt ukr
          > ainiec przebywający (a o prawo pobytu nie jest teraz trudno) zwiekszył swoją em
          > eryture 2-3 x ze składek polskiego pracownika.
          > nie wierzę,że organy administracyjne pl będą w stanie dokladnie monitorować to
          > "przebywanie". zresztą artykuł w rzepie omawia to dokładnie. a problem bedzie
          > narastał.

Nie ma żadnego problemu. Liczba Ukraińców korzystających z dopłatą jest znikoma i maleje a nie rośnie.

S.
          • hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:01
            daruj.
            odprowadzisz jedną składkę (powiedzmy 200 zł) i przez lat np 15 masz ekstra 600 zł miesięcznie
            • snajper55 Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:18
              hordol napisała:

> daruj.
              > odprowadzisz jedną składkę (powiedzmy 200 zł) i przez lat np 15 masz ekstra 600
              > zł miesięcznie

Jeśli mam wypracowany staż pracy, odpowiedni wiek, mieszkam w Polsce, nie pracuję itd. Podobnie jak Polak mieszkający w Niemczech. Nie widzę w tym nic dziwnego.

S.
              • hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:30
                jesteś pewien że w niemczech też wystarczy już jedna skladka i już masz wyrównanie do niemieckiej emerytury?
                • j-k ja wiem :) 10.06.23, 16:18
                  hordol napisała:
                  > jesteś pewien że w niemczech też wystarczy już jedna skladka

- tak, ale...

i już masz wyrównanie do niemieckiej emerytury?

- wlasnie nie. - bo w Niemczech nie ma pojecia "minimalnej emerytury"

jak zaplacisz te jedna skladke (w Niemczech) - tobedziesz mial emeryture , ale "polska"- czyli duzo nizsza ,
                  niz przecietna niemiecka.
                  • hordol Re: ja wiem :) 10.06.23, 16:23
                    to logiczne.
            • pozytonium Tak jak Rodowicz :) 10.06.23, 16:28
              hordol napisała:

> daruj.
              > odprowadzisz jedną składkę (powiedzmy 200 zł) i przez lat np 15 masz ekstra 600
              > zł miesięcznie

Która ma bodajże 1.5 zł emerytury.
        • adam.eu Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:55
          Białoruś też, i nawet Niemiec głosujący kiedyś na Merkel.
      • hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:50
        zgodnie z linkiem te 25 zł to wstepnie. trzeba uzupełnić papiery
    • adam.eu Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:18
      A może wiesz, i dlatego zostawiasz bez komentarza???

TO NIE DOTYCZY TYLKO UKRAINCÓW.
      • hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:34
        wiem.amerykanów tez zapewne
        • adam.eu Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:38
          Amerykanów, to akurat nie jestem pewny, a nie chce mi się sprawdzać.
          Ale Białorusinów też dotyczy.

A jeżeli wiesz, to widać, że piszesz to w celach czysto politycznych.
          • hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:44
            uwazasz,że temat nie nadaje sie na fk? nie porusza ono tematów politycznych?
            • adam.eu Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:03
              Uważam, ze manipulujesz tematem. W jakim celu, to można się domyśleć ze sposobu pisania.
              • hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:07
                wpierw przeczytaj link z rzepy. oni pewnie wg ciebie też manipulują
        • snajper55 Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:05
          hordol napisała:

> wiem.amerykanów tez zapewne

Dotyczy też na przykład Polaków w Niemczech.

S.
          • hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:15
            nie wiem, więc nie neguję tego co mówisz
            ale nie chcę mi się wierzyć aby w niemczech jedna symboliczna skladka polaka dała mu do końca zycia comiesięczne podniesienie emerytury o kilkaset euro.nawt jesli tam stale przebywa
        • margit49 Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:10
          hordol napisała:

> wiem.amerykanów tez zapewne

Też
          Koordynacja systemów zabezpieczenia społecznego sięga poza granice Unii Europejskiej. Dwustronne umowy między Polską a innymi krajami pozwalają nabyć prawa do świadczenia w przypadku pracy w innym państwie. Obecnie ZUS wypłaca 13 tys. takich emerytur kwartalnie, z czego 4,5 tys. do Stanów Zjednoczonych.

Czytaj więcej na Prawo.pl:
          www.prawo.pl/kadry/dwustronne-umowy-miedzynarodowe-pozwalaja-otrzymywac-dwie-emerytury,266296.html
          • hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:24
            zus pewnie wyplaca do usa emeryturę wypracowaną w PL( to oczywiste-pracował wcześniej w pl i jakąś tam emeryturę wypracował) ale nic więcej.tu sytuacja jest inna
    • stasi1 Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:50
      Tylko jaka to będzie emerytura? Czasami są newsy że ktoś dostaje emeryturę w wysokości 25 groszy. Wszyscy lamentują nad jego biednym losem. A czemu ma tak niską? Bo pracował legalnie jeden miesiąc za minimalną pensję. Aby mieć tą minimalną emeryturę w Polsce trzeba przynajmniej 15 lat pracować. I to się tyczy Amerykanów jak i Ukraińców
      • hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:55
        nieprawda. odprowadzisz jedną składkę, przebywasz w pl i masz zapewnione wyrównanie do najnizszej emerytury w pl
        sęk w tym że minimalna nędzna emerytura polska jest i tak znacznie wyzsza od tej minimalnej na ua czy białorusi
        • margit49 Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:23
          hordol napisała:

> nieprawda. odprowadzisz jedną składkę, przebywasz w pl i masz zapewnione wyrów
          > nanie do najnizszej emerytury w pl
          > sęk w tym że minimalna nędzna emerytura polska jest i tak znacznie wyzsza od te
          > j minimalnej na ua czy białorusi

Poczytaj. I nie podniecaj się tak

wyrównanie świadczenia do kwoty minimalnej emerytury nastąpi od kwoty zsumowanych świadczeń wypracowanych w Polsce i na Ukrainie. Dla przykładu: jeżeli obywatel Ukrainy przepracuje 15 lat w ojczyźnie i 10 lat w Polsce, osiągnie okres uprawniający do minimalnej emerytury (od 1 października w Polsce wynoszący 25 lat dla mężczyzn). Następnie zsumowane zostanie świadczenie wypracowane na Ukrainie. Warunkiem wypłacanie minimalnej emerytury przez ZUS obywatelom Ukrainy jest ich stałe zamieszkanie na terytorium Polski.

www.zus.pl/-/emerytury-dla-obywateli-ukrainy-w-oparciu-o-umowe-polska-ukraina
          • hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:27
            ładnie brzmi ale w praktyce wystarczy jedna skladka a nie 15 lat
      • adam.eu Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:59
        Przykładowo, jeżeli ktoś wypracował w swoim kraju emeryturę, i w Polsce przepracował 1 dzień, ma skończone 65 lat M lub 60 K otrzymuje minimalną emeryturę tj. obecnie bodajże ponad 1500 zł.
        • adam.eu Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:01
          Jeszcze warunek, musi zamieszkać na stałe w Polsce, o czym Hordol przypuszczam, że celowo nie wspomina.
          • hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:04
            wspominam.wystarczy przeszukac posty powyzej
        • hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:05
          otrzymuje minimalną emeryture ukraińską z ukrainy ,a do niej wyrównianie do minimalnej emerytury polskiej
          • snajper55 Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:07
            hordol napisała:

> otrzymuje minimalną emeryture ukraińską z ukrainy ,a do niej wyrównianie do min
            > imalnej emerytury polskiej

Dlaczego minimalną ukraińska? Dostaje taka ukraińska, jaka dobie wypracował.

S.
            • hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:20
              oczywiście emerytury ukraińskie są różne ale z zasady ich srednia jest znacznie mniejsza niż w polsce
              wg "rzepy" srednia emerytura ( a srednia to już jest jakis miarodajny wykladnik)na ua wynosi około 500 zł więc takiej osobie doplaci się jakieś 750 zł miesięcznie netto
    • szczypawka.jadowita Re: sam nie wiem 09.06.23, 17:15
      Prawda, ale co się przejmować. Trzeba czerpać z życia pełnymi garściami i nie samymi pieniędzmi człowiek żyje:

Kapelan i sekretarz biskupa Dydycza zaprasza na seks

Sebastian: - Będzie ostro jak się spotkamy.
      Ks. Łukasz Gołębiewski: - Oj tak. Bardzo bym chciał.
      Sebastian: - Tylko żeby moja dziura to wytrzymała.
      Ks. Gołębiewski: - Cudowny.
    • adam.eu Obszerny materiał na temat emerytur jednodniowych 09.06.23, 19:29

Tu jest znacznie szerzej przedstawiony ten problem
      Myślałem, że założyciel wątku Hordol posiada taką wiedzę mniej więcej taką, jak w tym wideo.
      Dlatego zarzucałem mu, że próbuje manipulować.
      Tymczasem po przeczytaniu przez niego linkowanego miał pewne prawo pisać, co pisał.
      Przepraszam Cię Hordol za to.
      Ale nie pochwalam autorkę artykułu w Rzepie, która jakby sprowadzała problem tylko do Ukraińców, czy do Białorusinów bez całej otoczki sprawy.
      • adam.eu Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 19:33
        Moim zdaniem Polska powinna jak najszybciej zlikwidować przepis o "jednym dniu" i wprowadzić trudniejszy próg, jak np. w Niemczech, Nie pamiętam, czy tam nie trzeba jednego roku pracy, ale na pewno trudniej manipulować, aby uzyskać emeryturę.
        • hordol Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 19:42
          jak znam zycie to wkrótce pojawią się oficjalne biura i nieoficjalni "pomocnicy" (tak polscy jak i ukraińscy) którzy będą pomagaćć za odpowiednia opłatą w zdobyciu odpowiednich papierów, prawdziwych i mniej prawdziwych ,niezbędnych do otrzymania tych lepszych świadczeń
        • hordol Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 19:43
          pełna zgoda ale pl tego nie zrobi
      • hordol Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 19:38
        nie ma sprawy. nie ma ludzi nieomylnych. w założeniu ustawa miała być skierowana do polaków mieszkających na bialorusi i ukrainie a chcących emigrować do polski. Ta migracja była znikoma.
        W jakiejś tam poprawce skrócono minimalny okres pracy jaki miał obowiązywać w pl do jednej skladki
        no i wyszło jak wyszlo
        a tu masz reakcję ZUS i rządu polskiego na "aferę" jaka rozpętała "rzepa" -komentuje się sama
        www.salon24.pl/newsroom/1306880,emerytury-dla-ukraincow-konfederacja-bije-na-alarm-rzad-odpowiada
        • pies.na.czarnych Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 19:48
          Komu przysługuje zasiłek dla bezrobotnych? Zasiłek dla bezrobotnych przysługuje osobom, które przepracowały minimum 365 dni, w ciągu 18 miesięcy poprzedzających rejestrację w urzędzie pracy, jako osoba bezrobotna.

Niemniej jednak warto zauważyć, że zgodnie z krajowymi przepisami o zasiłek dla bezrobotnych mogą ubiegać się obywatele Ukrainy, którzy pracowali w Polsce przez co najmniej 6 miesięcy przed zarejestrowaniem się jako bezrobotni we właściwym powiatowym urzędzie pracy.
          • hordol Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 19:53
            nie znam się na tych przepisach ale jesli masz rację to też jakieś nierówne traktowanie
          • adam.eu Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 19:57
            pies.na.czarnych napisała:

> Komu przysługuje zasiłek dla bezrobotnych? Zasiłek dla bezrobotnych przysługuje
            > osobom, które przepracowały minimum 365 dni, w ciągu 18 miesięcy poprzedzający
            > ch rejestrację w urzędzie pracy, jako osoba bezrobotna.

Przy okazji piszesz, że łatwiej o emeryturę, niż o zasiłek dla bezrobotnych.
            • pies.na.czarnych Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 23:04
              > Przy okazji piszesz, że łatwiej o emeryturę, niż o zasiłek dla bezrobotnych.

Przejrzyj wiadomości w internecie. Mi się nie chce drążyć tego tematu, ale na pierwszy rzut oka widać, ze są równi i równiejsi.
          • szczypawka.jadowita Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 20:21
            Jakakolwiek próba normalnej rozmowy z przedstawicielami i poplecznikami PIS jest złem. Nie prowadzi do poprawy czegokolwiek, tylko do legitymizacji wymienionych i reżymu. Szkoda klawiatury.
            • hordol Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 20:28
              potrafisz się odnieść do głównego tematu?
        • adam.eu Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 19:53
          hordol napisała:

> nie ma sprawy. nie ma ludzi nieomylnych. w założeniu ustawa miała być skierowan
          > a do polaków mieszkających na bialorusi i ukrainie a chcących emigrować do pols
          > ki. Ta migracja była znikoma.
          > W jakiejś tam poprawce skrócono minimalny okres pracy jaki miał obowiązywać w
          > pl do jednej skladki
          > no i wyszło jak wyszlo
          > a tu masz reakcję ZUS i rządu polskiego na "aferę" jaka rozpętała "rzepa" -kom
          > entuje się sama
          > www.salon24.pl/newsroom/1306880,emerytury-dla-ukraincow-konfederacja-bije-na-alarm-rzad-odpowiada

W Salonie 24 też manipulacja,
          To nie dotyczy tylko Ukraińców i Białorusinów
          I ten "jeden dzień" istnieje chyba dłużej, niż Białoruś i Ukraina mają własną państwowość.

Rząd jak najszybciej powinien jak najszybciej zmienić prawo
          UE NA PEWNO NA TO POZWALA.
          Praktycznie jest to nowy problem, ale będzie narastał i to szybko.
          • hordol Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 20:11
            obecnie dotyczy to głównie ukrainców i białorusinów i dlatego z powodów politycznych nie zostanie zmienione
            .a ogólnie bedzie dotyczyło obywateli tych krajów(jesli mamy z nimi tą feralną umowę) gdzie świadczenia emerytalne są znacznie mniejsze niż u nas.pole do nadużyć jest olbrzymie,
        • adam.eu Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 20:42
          hordol napisała:

> nie ma sprawy. nie ma ludzi nieomylnych. w założeniu ustawa miała być skierowan
          > a do polaków mieszkających na bialorusi i ukrainie a chcących emigrować do pols
          > ki. Ta migracja była znikoma.
          > W jakiejś tam poprawce skrócono minimalny okres pracy jaki miał obowiązywać w
          > pl do jednej skladki
          > no i wyszło jak wyszlo

Jakąś poprawka?

Jak nic nie wiesz na ten temat, to można jednak założyć, że celowo sugerujesz kłamliwe sugestie.
          • hordol Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 21:14
            prawsopodobnie takiej poprawki nie było.gdzies tam migneła mi taka informacja, pewnie fałszywa.sorry
            na tej samej zasadzie zarzucałeś mi celowe przeinaczanie faktów,a dopiero póżniej przyznałes rację
            ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
            reasumując aby otrzymać polską emeryturę minimalną cudzoziemiec musi miec odpowiedni wiek i odpowiedni staż pracy i "zamieszkiwać" w polsce
            . jezeli przepracował całe zycie w swoim kraju i jeden dzien w pl to emeryturę oblicza sie poprzez zsumowanie tej z jego macierzystego kraju + ta z pl.powiedzmy 500 zł z białorusi + 10 zł z polski.wynosi to 510 zl jeżeli zamieszkuje w pl to pl doplaca mu różnicę do polskiej emerytury minimalnej, która netto wynosi obecnie 1445 zł. czyli 935 zł
            • snajper55 Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 23:57
              hordol napisała:

> prawsopodobnie takiej poprawki nie było.gdzies tam migneła mi taka informacja,
              > pewnie fałszywa.sorry
              > na tej samej zasadzie zarzucałeś mi celowe przeinaczanie faktów,a dopiero póżni
              > ej przyznałes rację
              > -------------------------------------------------------------------------------
              > -------------------------------------------------------------------------------
              > --
              > reasumując aby otrzymać polską emeryturę minimalną cudzoziemiec musi miec odpo
              > wiedni wiek i odpowiedni staż pracy i "zamieszkiwać" w polsce
              > . jezeli przepracował całe zycie w swoim kraju i jeden dzien w pl to emeryturę
              > oblicza sie poprzez zsumowanie tej z jego macierzystego kraju + ta z pl.powie
              > dzmy 500 zł z białorusi + 10 zł z polski.wynosi to 510 zl jeżeli zamieszkuje w
              > pl to pl doplaca mu różnicę do polskiej emerytury minimalnej, która netto wyno
              > si obecnie 1445 zł. czyli 935 zł

Mało. Jeszcze nie może pracować ani prowadzić działalności gospodarczej.

"osiąganie przychodu z tytułu pracy albo prowadzenie działalności gospodarczej w wysokości przekraczającej wysokość dopłaty oznacza, że danej osobie nie przysługuje prawo do dopłaty do minimum."

www.money.pl/emerytury/pracowala-w-kopalni-uranu-wystapila-o-polska-emeryture-dostala-25-zl-6895835524512544a.html

Dlatego znikomej liczbie Ukraińców trzeba dopłacać (w 2023 roku - 1.170 Ukraińcom).

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka