hordol 09.06.23, 13:27 www.rp.pl/spoleczenstwo/art38586811-emerytury-dla-ukraincow-jedna-skladka-do-zus-wystarczy-do-otrzymania-polskiego-swiadczenia jak to skomentować Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: sam nie wiem 09.06.23, 14:50 hordol napisała: > www.rp.pl/spoleczenstwo/art38586811-emerytury-dla-ukraincow-jedna-skladka-do-zus-wystarczy-do-otrzymania-polskiego-swiadczenia > jak to skomentować To nie jest taki proste. Po pierwsze trzeba mieć odpowiedni wiek (60/65). Po drugie trzeba mieć przepracowaną odpowiednią liczbę lat (20/25). Po trzecie trzeba mieć prawo do pobytu w Polsce. Po trzecie my jedynie dopłacamy do emerytur ukraińskich. Ilu Ukraińcom dopłacamy? W 2021 roku dopłacaliśmy do minimalnej emerytury 1.215 Ukraińcom. W 2022 roku dopłacaliśmy do minimalnej emerytury 1.205 Ukraińcom W 2023 roku dopłacaliśmy do minimalnej emerytury 1.170 Ukraińcom. Taki same prawa mają Polacy mieszkający poza Polską. www.money.pl/emerytury/pracowala-w-kopalni-uranu-wystapila-o-polska-emeryture-dostala-25-zl-6895835524512544a.html S. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:23 snajper55 napisał: > W 2021 roku dopłacaliśmy do minimalnej emerytury 1.215 Ukraińcom. > W 2022 roku dopłacaliśmy do minimalnej emerytury 1.205 Ukraińcom > W 2023 roku dopłacaliśmy do minimalnej emerytury 1.170 Ukraińcom. > > Taki same prawa mają Polacy mieszkający poza Polską. > > www.money.pl/emerytury/pracowala-w-kopalni-uranu-wystapila-o-polska-emeryture-dostala-25-zl-6895835524512544a.html > S. Tego nie da się wyjaśnić w jednym zdaniu. Ale autor wątku może w jednym zdaniu powiedzieć, po co to zapisał. I czy jak stara się wyjaśnić faktycznie bardzo absurdalnie wyglądającą sytuację. Częściowo, to polskie przepisy tu są w pewnym stopniu winne, szczególnie dotyczy tego jednego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:42 i żeby było jasne.nadużycia będą. w odwrotnej sytuacji też by niewątpliwie były. fatalnie skonstruowany przepis prawny wrecz do tego zachęca uogólniając polskie zasady emerytalne (dla polaków) mówią iż wysokosc emerytury zalezy od wysokosci skladek Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:34 faktem jednak jest ,że wystarczy jedna symboliczna składka w pl aby emeryt ukrainiec przebywający (a o prawo pobytu nie jest teraz trudno) zwiekszył swoją emeryture 2-3 x ze składek polskiego pracownika. nie wierzę,że organy administracyjne pl będą w stanie dokladnie monitorować to "przebywanie". zresztą artykuł w rzepie omawia to dokładnie. a problem bedzie narastał. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:53 hordol napisała: > faktem jednak jest ,że wystarczy jedna symboliczna składka w pl aby emeryt ukr > ainiec przebywający (a o prawo pobytu nie jest teraz trudno) zwiekszył swoją em > eryture 2-3 x ze składek polskiego pracownika. > nie wierzę,że organy administracyjne pl będą w stanie dokladnie monitorować to > "przebywanie". zresztą artykuł w rzepie omawia to dokładnie. a problem bedzie > narastał. Nie ma żadnego problemu. Liczba Ukraińców korzystających z dopłatą jest znikoma i maleje a nie rośnie. S. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:01 daruj. odprowadzisz jedną składkę (powiedzmy 200 zł) i przez lat np 15 masz ekstra 600 zł miesięcznie Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:18 hordol napisała: > daruj. > odprowadzisz jedną składkę (powiedzmy 200 zł) i przez lat np 15 masz ekstra 600 > zł miesięcznie Jeśli mam wypracowany staż pracy, odpowiedni wiek, mieszkam w Polsce, nie pracuję itd. Podobnie jak Polak mieszkający w Niemczech. Nie widzę w tym nic dziwnego. S. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:30 jesteś pewien że w niemczech też wystarczy już jedna skladka i już masz wyrównanie do niemieckiej emerytury? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k ja wiem :) 10.06.23, 16:18 hordol napisała: > jesteś pewien że w niemczech też wystarczy już jedna skladka - tak, ale... i już masz wyrównanie do niemieckiej emerytury? - wlasnie nie. - bo w Niemczech nie ma pojecia "minimalnej emerytury" jak zaplacisz te jedna skladke (w Niemczech) - tobedziesz mial emeryture , ale "polska"- czyli duzo nizsza , niz przecietna niemiecka. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Tak jak Rodowicz :) 10.06.23, 16:28 hordol napisała: > daruj. > odprowadzisz jedną składkę (powiedzmy 200 zł) i przez lat np 15 masz ekstra 600 > zł miesięcznie Która ma bodajże 1.5 zł emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:55 Białoruś też, i nawet Niemiec głosujący kiedyś na Merkel. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:50 zgodnie z linkiem te 25 zł to wstepnie. trzeba uzupełnić papiery Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:18 A może wiesz, i dlatego zostawiasz bez komentarza??? TO NIE DOTYCZY TYLKO UKRAINCÓW. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:38 Amerykanów, to akurat nie jestem pewny, a nie chce mi się sprawdzać. Ale Białorusinów też dotyczy. A jeżeli wiesz, to widać, że piszesz to w celach czysto politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:44 uwazasz,że temat nie nadaje sie na fk? nie porusza ono tematów politycznych? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:03 Uważam, ze manipulujesz tematem. W jakim celu, to można się domyśleć ze sposobu pisania. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:07 wpierw przeczytaj link z rzepy. oni pewnie wg ciebie też manipulują Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:05 hordol napisała: > wiem.amerykanów tez zapewne Dotyczy też na przykład Polaków w Niemczech. S. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:15 nie wiem, więc nie neguję tego co mówisz ale nie chcę mi się wierzyć aby w niemczech jedna symboliczna skladka polaka dała mu do końca zycia comiesięczne podniesienie emerytury o kilkaset euro.nawt jesli tam stale przebywa Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:10 hordol napisała: > wiem.amerykanów tez zapewne Też Koordynacja systemów zabezpieczenia społecznego sięga poza granice Unii Europejskiej. Dwustronne umowy między Polską a innymi krajami pozwalają nabyć prawa do świadczenia w przypadku pracy w innym państwie. Obecnie ZUS wypłaca 13 tys. takich emerytur kwartalnie, z czego 4,5 tys. do Stanów Zjednoczonych. Czytaj więcej na Prawo.pl: www.prawo.pl/kadry/dwustronne-umowy-miedzynarodowe-pozwalaja-otrzymywac-dwie-emerytury,266296.html Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:24 zus pewnie wyplaca do usa emeryturę wypracowaną w PL( to oczywiste-pracował wcześniej w pl i jakąś tam emeryturę wypracował) ale nic więcej.tu sytuacja jest inna Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:50 Tylko jaka to będzie emerytura? Czasami są newsy że ktoś dostaje emeryturę w wysokości 25 groszy. Wszyscy lamentują nad jego biednym losem. A czemu ma tak niską? Bo pracował legalnie jeden miesiąc za minimalną pensję. Aby mieć tą minimalną emeryturę w Polsce trzeba przynajmniej 15 lat pracować. I to się tyczy Amerykanów jak i Ukraińców Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:55 nieprawda. odprowadzisz jedną składkę, przebywasz w pl i masz zapewnione wyrównanie do najnizszej emerytury w pl sęk w tym że minimalna nędzna emerytura polska jest i tak znacznie wyzsza od tej minimalnej na ua czy białorusi Odpowiedz Link Zgłoś
margit49 Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:23 hordol napisała: > nieprawda. odprowadzisz jedną składkę, przebywasz w pl i masz zapewnione wyrów > nanie do najnizszej emerytury w pl > sęk w tym że minimalna nędzna emerytura polska jest i tak znacznie wyzsza od te > j minimalnej na ua czy białorusi Poczytaj. I nie podniecaj się tak wyrównanie świadczenia do kwoty minimalnej emerytury nastąpi od kwoty zsumowanych świadczeń wypracowanych w Polsce i na Ukrainie. Dla przykładu: jeżeli obywatel Ukrainy przepracuje 15 lat w ojczyźnie i 10 lat w Polsce, osiągnie okres uprawniający do minimalnej emerytury (od 1 października w Polsce wynoszący 25 lat dla mężczyzn). Następnie zsumowane zostanie świadczenie wypracowane na Ukrainie. Warunkiem wypłacanie minimalnej emerytury przez ZUS obywatelom Ukrainy jest ich stałe zamieszkanie na terytorium Polski. www.zus.pl/-/emerytury-dla-obywateli-ukrainy-w-oparciu-o-umowe-polska-ukraina Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:27 ładnie brzmi ale w praktyce wystarczy jedna skladka a nie 15 lat Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: sam nie wiem 09.06.23, 15:59 Przykładowo, jeżeli ktoś wypracował w swoim kraju emeryturę, i w Polsce przepracował 1 dzień, ma skończone 65 lat M lub 60 K otrzymuje minimalną emeryturę tj. obecnie bodajże ponad 1500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:01 Jeszcze warunek, musi zamieszkać na stałe w Polsce, o czym Hordol przypuszczam, że celowo nie wspomina. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:04 wspominam.wystarczy przeszukac posty powyzej Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:05 otrzymuje minimalną emeryture ukraińską z ukrainy ,a do niej wyrównianie do minimalnej emerytury polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:07 hordol napisała: > otrzymuje minimalną emeryture ukraińską z ukrainy ,a do niej wyrównianie do min > imalnej emerytury polskiej Dlaczego minimalną ukraińska? Dostaje taka ukraińska, jaka dobie wypracował. S. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: sam nie wiem 09.06.23, 16:20 oczywiście emerytury ukraińskie są różne ale z zasady ich srednia jest znacznie mniejsza niż w polsce wg "rzepy" srednia emerytura ( a srednia to już jest jakis miarodajny wykladnik)na ua wynosi około 500 zł więc takiej osobie doplaci się jakieś 750 zł miesięcznie netto Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: sam nie wiem 09.06.23, 17:15 Prawda, ale co się przejmować. Trzeba czerpać z życia pełnymi garściami i nie samymi pieniędzmi człowiek żyje: Kapelan i sekretarz biskupa Dydycza zaprasza na seks Sebastian: - Będzie ostro jak się spotkamy. Ks. Łukasz Gołębiewski: - Oj tak. Bardzo bym chciał. Sebastian: - Tylko żeby moja dziura to wytrzymała. Ks. Gołębiewski: - Cudowny. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Obszerny materiał na temat emerytur jednodniowych 09.06.23, 19:29 Cała prawda o polskich emeryturach dla Ukraińców. O tym się nie mówi #biznesmiedzywierszami Tu jest znacznie szerzej przedstawiony ten problem Myślałem, że założyciel wątku Hordol posiada taką wiedzę mniej więcej taką, jak w tym wideo. Dlatego zarzucałem mu, że próbuje manipulować. Tymczasem po przeczytaniu przez niego linkowanego miał pewne prawo pisać, co pisał. Przepraszam Cię Hordol za to. Ale nie pochwalam autorkę artykułu w Rzepie, która jakby sprowadzała problem tylko do Ukraińców, czy do Białorusinów bez całej otoczki sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 19:33 Moim zdaniem Polska powinna jak najszybciej zlikwidować przepis o "jednym dniu" i wprowadzić trudniejszy próg, jak np. w Niemczech, Nie pamiętam, czy tam nie trzeba jednego roku pracy, ale na pewno trudniej manipulować, aby uzyskać emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 19:42 jak znam zycie to wkrótce pojawią się oficjalne biura i nieoficjalni "pomocnicy" (tak polscy jak i ukraińscy) którzy będą pomagaćć za odpowiednia opłatą w zdobyciu odpowiednich papierów, prawdziwych i mniej prawdziwych ,niezbędnych do otrzymania tych lepszych świadczeń Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 19:43 pełna zgoda ale pl tego nie zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 19:38 nie ma sprawy. nie ma ludzi nieomylnych. w założeniu ustawa miała być skierowana do polaków mieszkających na bialorusi i ukrainie a chcących emigrować do polski. Ta migracja była znikoma. W jakiejś tam poprawce skrócono minimalny okres pracy jaki miał obowiązywać w pl do jednej skladki no i wyszło jak wyszlo a tu masz reakcję ZUS i rządu polskiego na "aferę" jaka rozpętała "rzepa" -komentuje się sama www.salon24.pl/newsroom/1306880,emerytury-dla-ukraincow-konfederacja-bije-na-alarm-rzad-odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 19:48 Komu przysługuje zasiłek dla bezrobotnych? Zasiłek dla bezrobotnych przysługuje osobom, które przepracowały minimum 365 dni, w ciągu 18 miesięcy poprzedzających rejestrację w urzędzie pracy, jako osoba bezrobotna. Niemniej jednak warto zauważyć, że zgodnie z krajowymi przepisami o zasiłek dla bezrobotnych mogą ubiegać się obywatele Ukrainy, którzy pracowali w Polsce przez co najmniej 6 miesięcy przed zarejestrowaniem się jako bezrobotni we właściwym powiatowym urzędzie pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 19:53 nie znam się na tych przepisach ale jesli masz rację to też jakieś nierówne traktowanie Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 19:57 pies.na.czarnych napisała: > Komu przysługuje zasiłek dla bezrobotnych? Zasiłek dla bezrobotnych przysługuje > osobom, które przepracowały minimum 365 dni, w ciągu 18 miesięcy poprzedzający > ch rejestrację w urzędzie pracy, jako osoba bezrobotna. Przy okazji piszesz, że łatwiej o emeryturę, niż o zasiłek dla bezrobotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 23:04 > Przy okazji piszesz, że łatwiej o emeryturę, niż o zasiłek dla bezrobotnych. Przejrzyj wiadomości w internecie. Mi się nie chce drążyć tego tematu, ale na pierwszy rzut oka widać, ze są równi i równiejsi. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 20:21 Jakakolwiek próba normalnej rozmowy z przedstawicielami i poplecznikami PIS jest złem. Nie prowadzi do poprawy czegokolwiek, tylko do legitymizacji wymienionych i reżymu. Szkoda klawiatury. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 20:28 potrafisz się odnieść do głównego tematu? Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 19:53 hordol napisała: > nie ma sprawy. nie ma ludzi nieomylnych. w założeniu ustawa miała być skierowan > a do polaków mieszkających na bialorusi i ukrainie a chcących emigrować do pols > ki. Ta migracja była znikoma. > W jakiejś tam poprawce skrócono minimalny okres pracy jaki miał obowiązywać w > pl do jednej skladki > no i wyszło jak wyszlo > a tu masz reakcję ZUS i rządu polskiego na "aferę" jaka rozpętała "rzepa" -kom > entuje się sama > www.salon24.pl/newsroom/1306880,emerytury-dla-ukraincow-konfederacja-bije-na-alarm-rzad-odpowiada W Salonie 24 też manipulacja, To nie dotyczy tylko Ukraińców i Białorusinów I ten "jeden dzień" istnieje chyba dłużej, niż Białoruś i Ukraina mają własną państwowość. Rząd jak najszybciej powinien jak najszybciej zmienić prawo UE NA PEWNO NA TO POZWALA. Praktycznie jest to nowy problem, ale będzie narastał i to szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 20:11 obecnie dotyczy to głównie ukrainców i białorusinów i dlatego z powodów politycznych nie zostanie zmienione .a ogólnie bedzie dotyczyło obywateli tych krajów(jesli mamy z nimi tą feralną umowę) gdzie świadczenia emerytalne są znacznie mniejsze niż u nas.pole do nadużyć jest olbrzymie, Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 20:42 hordol napisała: > nie ma sprawy. nie ma ludzi nieomylnych. w założeniu ustawa miała być skierowan > a do polaków mieszkających na bialorusi i ukrainie a chcących emigrować do pols > ki. Ta migracja była znikoma. > W jakiejś tam poprawce skrócono minimalny okres pracy jaki miał obowiązywać w > pl do jednej skladki > no i wyszło jak wyszlo Jakąś poprawka? Jak nic nie wiesz na ten temat, to można jednak założyć, że celowo sugerujesz kłamliwe sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś
hordol Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 21:14 prawsopodobnie takiej poprawki nie było.gdzies tam migneła mi taka informacja, pewnie fałszywa.sorry na tej samej zasadzie zarzucałeś mi celowe przeinaczanie faktów,a dopiero póżniej przyznałes rację ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- reasumując aby otrzymać polską emeryturę minimalną cudzoziemiec musi miec odpowiedni wiek i odpowiedni staż pracy i "zamieszkiwać" w polsce . jezeli przepracował całe zycie w swoim kraju i jeden dzien w pl to emeryturę oblicza sie poprzez zsumowanie tej z jego macierzystego kraju + ta z pl.powiedzmy 500 zł z białorusi + 10 zł z polski.wynosi to 510 zl jeżeli zamieszkuje w pl to pl doplaca mu różnicę do polskiej emerytury minimalnej, która netto wynosi obecnie 1445 zł. czyli 935 zł Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Obszerny materiał na temat emerytur jednodnio 09.06.23, 23:57 hordol napisała: > prawsopodobnie takiej poprawki nie było.gdzies tam migneła mi taka informacja, > pewnie fałszywa.sorry > na tej samej zasadzie zarzucałeś mi celowe przeinaczanie faktów,a dopiero póżni > ej przyznałes rację > ------------------------------------------------------------------------------- > ------------------------------------------------------------------------------- > -- > reasumując aby otrzymać polską emeryturę minimalną cudzoziemiec musi miec odpo > wiedni wiek i odpowiedni staż pracy i "zamieszkiwać" w polsce > . jezeli przepracował całe zycie w swoim kraju i jeden dzien w pl to emeryturę > oblicza sie poprzez zsumowanie tej z jego macierzystego kraju + ta z pl.powie > dzmy 500 zł z białorusi + 10 zł z polski.wynosi to 510 zl jeżeli zamieszkuje w > pl to pl doplaca mu różnicę do polskiej emerytury minimalnej, która netto wyno > si obecnie 1445 zł. czyli 935 zł Mało. Jeszcze nie może pracować ani prowadzić działalności gospodarczej. "osiąganie przychodu z tytułu pracy albo prowadzenie działalności gospodarczej w wysokości przekraczającej wysokość dopłaty oznacza, że danej osobie nie przysługuje prawo do dopłaty do minimum." www.money.pl/emerytury/pracowala-w-kopalni-uranu-wystapila-o-polska-emeryture-dostala-25-zl-6895835524512544a.html Dlatego znikomej liczbie Ukraińców trzeba dopłacać (w 2023 roku - 1.170 Ukraińcom). S. Odpowiedz Link Zgłoś