Dodaj do ulubionych

Zagrożenie ubóstwem

22.06.23, 19:54
Ponoć Agora zauważyła, że w Polsce mamy jedno z najniższych zagrożeń ubóstwem
https://files.niezalezna.tech/images/upload/2023/06/22/n_d50ef735aa69844d3345561b43c71126b8bb02848a198e6cc571ed2e0d3b35d3_c.jpg?r=1,1
Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Zagrożenie ubóstwem 22.06.23, 20:05
      Agora lze kartofel,pod" butem" pisiorow mamy Eden nad Wisla,zapytaj Qrwizje
      • pozytonium Re: Zagrożenie ubóstwem 23.06.23, 01:09
        szwampuch58 napisał:

> Agora lze kartofel,pod" butem" pisiorow mamy Eden nad Wisla,zapytaj Qrwizje

Zawsze porównuje się zarobki z Europy Zachodniej z Polskimi, ale brutto. Odciągnij od niemieckich choćby koszt wynajmu mieszkania i już tak różowo nie będzie. Koszt ubezpieczenia zdrowotnego. Koszt choćby MPK.
        Jak to wszystko doliczysz, to już nie będzie przebitki 10:1 jak w latach 80tych.
    • manhu Obniżyć płace do 100 zł i ubóstwo zniknie 23.06.23, 01:06
      To są brednie! W tym o ile bogatsi jesteśmy od Niemców i Francuzów.

Propaganda sukcesu jak za komuny:
      -wtedy byliśmy 10-tą potęgą gospodarczą świata, teraz w 10 lat dogonimy Niemcy
      -wtedy wysyłaliśmy pomoc do biedujących USA, teraz kłamstwa o ubóstwie, wkrótce może paczki z pomocą dla Niemiec (jeśli Kaczyński dalej będzie przywracał komunizm małymi krokami).

Czemu 100 zł? Ot tak sobie wziąłem, to może być 1 zł, 1 grosz a nawet 10 tys zł, ponadto "Gospodarstwa domowe, których wydatki wynoszą mniej niż 50 proc. tych przeciętnych są uznawana za żyjące w ubóstwie" - tak więc 100 zł to uproszczenie. Najlepsza liczba to 0 zł - to zlikwiduje ubóstwo w 100% (absurd podobny do PKB napędzanego inflacją i okradaniem ludzi z oszczędności czy postarzania produktów - ludzie biednieją, oszukany PKB rośnie).
      • pozytonium Re: Obniżyć płace do 100 zł i ubóstwo zniknie 23.06.23, 01:11
        manhu napisał:

> To są brednie! W tym o ile bogatsi jesteśmy od Niemców i Francuzów.
        >
        > Propaganda sukcesu jak za komuny:
        > -wtedy byliśmy 10-tą potęgą gospodarczą świata, teraz w 10 lat dogonimy Niemcy
        > -wtedy wysyłaliśmy pomoc do biedujących USA, teraz kłamstwa o ubóstwie, wkrótce
        > może paczki z pomocą dla Niemiec (jeśli Kaczyński dalej będzie przywracał komu
        > nizm małymi krokami).
        >
        > Czemu 100 zł? Ot tak sobie wziąłem, to może być 1 zł, 1 grosz a nawet 10
        > tys zł, ponadto "Gospodarstwa domowe, których wydatki wynoszą mniej niż 50 pro
        > c. tych przeciętnych są uznawana za żyjące w ubóstwie" - tak więc 100 zł to upr
        > oszczenie. Najlepsza liczba to 0 zł - to zlikwiduje ubóstwo w 100% (absurd podo
        > bny do PKB napędzanego inflacją i okradaniem ludzi z oszczędności czy postarzan
        > ia produktów - ludzie biednieją, oszukany PKB rośnie).

Agora bredzi?
        • manhu Re: Obniżyć płace do 100 zł i ubóstwo zniknie 23.06.23, 14:17
          Podaj linka. Ja te kłamstwa znam z Wiadomości TVPiS.

Ogólnie są to bzdury Eurostatu niezależnego od PIS. Ale to nie znaczy, że wolno bezkarnie cytować takie coś, że bieda w Niemczech i Francji aż piszczy, a u nas super, chyba nawet wyborcy PIS nie są tak głupi. Jeśli Agora zacytowała Eurostat to mnie nie dziwi, ale ciekawi komentarz (którego nie znam).

Jednak tłumaczę, że ubóstwo na świecie da się zlikwidować natychmiast obniżając pensje do 0 gr, bo średnia to 0, a 50% to 0, ubodzy to tylko ci którzy wybiorą pracę za mniej niż 0. Zaś komunista Kaczyński osiągnął to spłaszczając płace, że wkrótce 1/4 będzie zarabiać minimalną, także 800+ zawyża wyniki (na >50%), ALE ... inflacja najbardziej dotyka najbiedniejszych i to oni tracą na inflacji z pensji min. Oni nie kupują lokomotyw, ale też drogie samochody, telewizory, komputery niemal nie zdrożały, bo Euro i $ staniały. Jednak ogólnie ceny i płace rosną w podobnym tempie, dać ludziom +100% to ceny wzrosną +100% (a wg PIS 1%), nawet w Zimbabwe z tryliard %. Nieinflacyjny jest zdrowy wzrost płac (wzrost wydajności, wzrost PKB poza jego ogromną większością inflacją).
    • oszol-lom-z-rm Re: Zagrożenie ubóstwem 23.06.23, 14:29
      Zauważyła i pewnie jest tym faktem przerażona ale jeśli PO wróci do władzy to wnet wrócimy na czoło tej statystyki
      • pozytonium Re: Zagrożenie ubóstwem 23.06.23, 14:32
        oszol-lom-z-rm napisał:

> Zauważyła i pewnie jest tym faktem przerażona ale jeśli PO wróci do władzy to w
        > net wrócimy na czoło tej statystyki

wyborcza.biz/biznes/7,177151,29877418,co-piaty-obywatel-ue-jest-zagrozony-ubostwem-polska-radzi-z.html
        Przerażenie jest
        • prze.nick Re: Zagrożenie ubóstwem 23.06.23, 15:23
          a jak to wyglądało za rudego oszusta w 2014?
          7,4 procenta w skrajnym ubóstwie
          wyborcza.biz/biznes/7,177151,18088421,2-8-mln-polakow-zylo-w-2014-r-w-skrajnym-ubostwie-gdzie-w.html
          procent ten wzrastał za rządów rudego od 5,8 % w 2010 do 7,4 % w 2014
          problemyspoleczne.edu.pl/aktualnosci/ubostwo-skrajne-w-polsce-w-latach-2010-2014-informacje-z-systemu-wspomagania-analiz-i-decyzji-swaid/
          • prze.nick Re: Zagrożenie ubóstwem 23.06.23, 15:32
            stat.gov.pl/files/gfx/portalinformacyjny/pl/defaultaktualnosci/5487/1/6/1/ubostwo_w_polsce_2013_i_2014.pdf
          • oszol-lom-z-rm Re: Zagrożenie ubóstwem 23.06.23, 17:42
            4 miejsce z odsetkiem najuboższych w 2014 miała Wielkopolska
            • pozytonium Re: Zagrożenie ubóstwem 30.06.23, 19:21
              oszol-lom-z-rm napisał:

> 4 miejsce z odsetkiem najuboższych w 2014 miała Wielkopolska

Polska ogólnie jest bogata. Podnosimy się. Przeżyliśmy 2 wojny światowe i lata okupacji przez kacapów. Kompletnie zniszczone dwa miasta jak Warszawę czy Wrocław. Niemcom to niesmak. Za 10 lat będziemy krajem o porównywalnym potencjale z Niemcami.
              „Dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych”
              Napoleon.

Jednocześnie jesteśmy jak konik polski, nie do zajechania a jednocześnie otwarci na innych. Koników jest już prawie 4 tysiące. To cudowne zwierzęta. Miały wymrzeć tak jak Polska. Chodzą sobie po lasach. Dla lekkiego konia polskiego przebycie 100 km i stoczenie 10 szarż to nie był wyczyn. Sprzedaż tego konia była z majestatu króla karana śmiercią. To były niezniszczalne maszyny. W połączeniu z ludźmi, którzy się szkolili w operowaniu szablą przez 20 lat mamy Mohilev. 1 na 225 kacapów. Po polskiej stronie była jedna chorągiew, bo kacapskiej cała 45000 armia Iwana Groźnego. Nie dali rady 198 Polakom. Nie wiem co jest z nami. Muchy nie skrzywdzę. Ale jak ktoś mnie zaatakuje to go rozsmaruję. Jest taki przypływ energii, że można rzucać 200 kg kowadłami, które ciężko jest podnieść na spokojnie. Właśnie wróciłem ze sklepu, dziewczynce kupującej 3 napoje zabrakło 1,12 zł. Stałem za nią., powiedziałem kasjerce zapłacę. Dziewczynka nie kupowała nic złego, ani alkoholu, ani nikotyny, czy innych używek. Są wakacje. Niech się bawi. Dziewczynka wzięła napoje i poszła w siną dal.
              Jeśli dziecko potrzebuje pomocy, to tylko skurwiel mu nie pomoże. Miała może z 10-11 lat. Pieniążki w ręku w kupie 1-5 grosza. Pełna garść. Zabrakło jej. Przecież to dziecko. Pies pewnie stwierdzi, że miałem cel seksualny. Wobec 10 letniego dziecka? To tylko pies może. Nigdy dziewczynki nie widziałem i pewnie widzieć nie będę. Za dziecko w potrzebie też jestem w stanie rzucać kowadłami. Jakby ktoś zaatakował dziecko, to go zabiję i mówię to serio. Dziecko jest święte.
          • sverir Re: Zagrożenie ubóstwem 30.06.23, 22:28
            " a jak to wyglądało za rudego oszusta w 2014?"

Uwzględnij w swoim porównaniu zmianę koszyka minimum egzystencji i spadek progu tego minimum. W 2014 roku GUS wliczał do koszyka m.in. wydatki na kulturę i rekreację, ochronę zdrowia oraz transport i łączność. Z tych trzech wyeliminowane są całkowicie wydatki na kulturę/rekreację oraz transport i łączność, a ochronę zdrowia zastąpiły wydatki wyłącznie na leki. Pozwala to GUS na zmniejszenie poziomów, od których uznaje się osobę za żyjącą w skrajnym ubóstwie, np. w 2014 roku dla gospodarstwa emeryckiego 2-osobowego poziom skrajnego ubóstwa wyznaczała kwota 889,22 zł na osobę, a dzis 626,13 zł. Dawno temu żartowano z SLD, że wyciągnęło milion z ubóstwa, bo podniosło minimum socjalne. Ciekawe, jak wyglądałyby dzisiaj te statystyki, gdyby koszyk zakupowy był taki sam, jak 9 lat temu?
            • pozytonium Re: Zagrożenie ubóstwem 30.06.23, 23:00
              sverir napisał:

To są dane eurostatu. PiS przestał się bawić w GUS.
            • pies.na.czarnych Re: Zagrożenie ubóstwem 01.07.23, 01:09
              demagog.org.pl/wypowiedzi/polska-z-najnizszym-ubostwem-w-ue-co-mowia-dane/
    • pies.na.czarnych Re: Zagrożenie ubóstwem 30.06.23, 14:44
      W skrajnym ubóstwie w 2022 r. żyło w Polsce 4,7 proc. mieszkańców, czyli ok. 1,8 mln osób. To taki sam wynik jak rok wcześniej. W sferze niedostatku wciąż żyje w Polsce ponad 40 proc. osób - choć trochę mniej niż w 2021 r. Dane są zaskakujące (choć oczywiście pozytywne) - spodziewano się, że w roku rekordowej w tym wieku inflacji statystyki biedy w Polsce wzrosną.
      next.gazeta.pl/next/7,151003,29925862,inflacja-inflacja-ale-inna-liczba-zaskoczyla-w-piatek-bardziej.html#do_w=52&do_v=478&fallback=true&do_st=RS&do_sid=604&do_a=604&s=BoxBizImg4&do_upid=478_ti&do_utid=29925862&do_uvid=1688122931898
      • pozytonium Re: Zagrożenie ubóstwem 30.06.23, 19:26
        pies.na.czarnych napisała:

> W skrajnym ubóstwie w 2022 r. żyło w Polsce 4,7 proc. mieszkańców, czyli ok.
        > 1,8 mln osób
        . To taki sam wynik jak rok wcześniej. W sferze niedostatku wc
        > iąż żyje w Polsce ponad 40 proc. osób - choć trochę mniej niż w 2021 r. Dane są
        > zaskakujące (choć oczywiście pozytywne) - spodziewano się, że w roku rekordowe
        > j w tym wieku inflacji statystyki biedy w Polsce wzrosną.
        > next.gazeta.pl/next/7,151003,29925862,inflacja-inflacja-ale-inna-liczba-zaskoczyla-w-piatek-bardziej.html#do_w=52&do_v=478&fallback=true&do_st=RS&do_sid=604&do_a=604&s=BoxBizImg4&do_upid=478_ti&do_utid=29925862&do_uvid=1688122931898

Podaj suko choćby dane z onetu.
        Agora pisze bzdury.
        • pies.na.czarnych Re: Zagrożenie ubóstwem 30.06.23, 22:18
          > Podaj suko choćby dane z onetu.

Nerwy ci puściły ukraiński kmiocie?
    • pies.na.czarnych Re: Zagrożenie ubóstwem 01.07.23, 01:06
      https://scontent-kul2-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/357356686_6270523379721303_7004358794340819179_n.jpg?_nc_cat=102&cb=99be929b-59f725be&ccb=1-7&_nc_sid=e3f864&_nc_ohc=CcZSvYOYWJ8AX9DILBa&_nc_ht=scontent-kul2-1.xx&oh=00_AfDTfj-WpUMk5Q0628YXuLK3_bx6C81HP1I0YYlOxypm7w&oe=64A3DCB2
      • dunajec1 Re: Zagrożenie ubóstwem 01.07.23, 03:17
        Pozyt, nie chwal sie az tak. Ja kiedys wychodzac ze "zrodelka"zn. monopolki zanim doszedlem do samochodu , podchodzi do mnie jeden tubylec i mi mowi, "tez bym sie napil ale mi brakuje " mozesz mi powiedziec co mialem zrobic? Jak tak ladnie prosi?
        Aha, to nie byl dzieciak, to prawda.
        • gerlalt Re: Zagrożenie ubóstwem 01.07.23, 09:41
          Na Takte kutasiny spieprzaj Dziadu jest jak znalazl.
        • pozytonium Re: Zagrożenie ubóstwem 01.07.23, 13:03
          dunajec1 napisał:

> Pozyt, nie chwal sie az tak. Ja kiedys wychodzac ze "zrodelka"zn. monopolki za
          > nim doszedlem do samochodu , podchodzi do mnie jeden tubylec i mi mowi, "tez by
          > m sie napil ale mi brakuje " mozesz mi powiedziec co mialem zrobic? Jak tak lad
          > nie prosi?
          > Aha, to nie byl dzieciak, to prawda.

Nie daje ludziom na alkohol. Mogę kupić komuś chleb, coś do chleba. Kiedyś mnie poprosił facet o kilka złotych, mówił, że nie jadł od trzech dni. Wziąłem go do sklepu by sobie wybrał co chce. Nawet nie wiesz jak się wgryzł w kajzerkę. Faktycznie był głodny. Ponoć tydzień temu wyszedł z więzienia. Co taki człowiek ma robić, jak nie ma za co żyć a swoje odsiedział? Prawdopodobnie za kilka miesięcy tam wrócił. Tam przynajmniej ma co jeść. Zrobił coś złego, dostał karę, ale by wrócił do społeczeństwa potrzebuje jedzenia i dachu nad głową. Pracy. Powiedziałem mu, że przy dworcu jest Albert. Był trzeźwy, to go tam przyjmą. Siedział w Rawiczu, więc coś ciężkiego przeskrobał. Ale jak mu społeczeństwo nie pomoże, to weźmie kamień, rzuci w witrynę sklepu tylko po to by mieć co jeść. Nie by znowu zrobić coś złego. Chce jeść. W więzieniu będzie miał zapewnione 3 posiłki dziennie i dach nad głową.
          Za PRL morderców wysyłano jako smolarzy w Bieszczady. Robili jak to snajper mówi wungiel drzewny. Mieli jakieś wynagrodzenie, mieli zajęcie. Mieli wolność.
          A prawnicy sobie robili kiełbaski przy grillu.
          • pies.na.czarnych Re: Zagrożenie ubóstwem 01.07.23, 13:41
            > Kiedyś mnie poprosił facet o kilka złotych

To był ten irański specjalista od energii nuklearnej, który u ciebie przed domem pielęgnuje trawniki? :)
            • pozytonium Re: Zagrożenie ubóstwem 01.07.23, 14:13
              pies.na.czarnych napisała:

> > Kiedyś mnie poprosił facet o kilka złotych
              >
              > To był ten irański specjalista od energii nuklearnej, który u ciebie przed dome
              > m pielęgnuje trawniki? :)

A pielęgnują. Zasadziłem dziwaczki. Jak ich nie wyrwą, jak chwasty, to będą piękne kwiaty.
          • x2468 Re: Zagrożenie ubóstwem 01.07.23, 20:30
            W Polsce istnieje dla takich pacjentów specjalny Fundusz Pomocy Postpenitencjarnej, który jest częścią Funduszu Sprawiedliwości dokładnie tego który okradł Ziobro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka