oszol-lom-z-rm 29.07.23, 12:43 wpolityce.pl/polityka/656406-nasz-sondaz-czy-w-polsce-klimat-rzeczywiscie-sie-ociepla - ale ja tego nie zauważam . Nie widać tego z perspektywy chłodnego, zimnego i deszczowego Darłowa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwampuch58 Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 12:49 Ksiezyc oddala sie rocznie o 4 cm od Ziemi, widac to w Darlowie? Odpowiedz Link Zgłoś
a.jej.rkoniak Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 13:32 widać tylko jedną połówkę, co się z drugą dzieje wiedzą Chińczycy Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 12:51 Polacy są narodem wybranym i dlatego Bóg upały trzyma daleko od tej ziemi, świętej ziemi jaką jest Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 13:53 pies.na.czarnych napisała: > Polacy są narodem wybranym i dlatego Bóg upały trzyma daleko od tej ziem > i, świętej ziemi jaką jest Polska. > Nie mam takiej wiedzy jak Ty i ciekawym jej źródła. Wiem natomiast, że Narodem, który spotkał się z JHWH byli, w osobie Mojżesza, Izraelici, którzy zniszczyli kult Złotego Cielca a , który odżył po francuskiej rewolucji Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 13:59 > Wiem natomiast, że Narodem Mało wiesz, nawet bardzo mało. Zabierz się za ortografię, tak na początek. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k a niby dlaczego, dziecie ? ? 29.07.23, 14:50 pies.na.czarnych napisała: > > Wiem natomiast, że Narodem... Zabierz się za ortografię, tak na początek masz co przeciw owemu Narodowi, ze jest Wybrany ? nie ty go wybieralos - wiec laskawie daj sobie z nim spokoj. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 31.07.23, 16:26 Wy pisiaki i im podobni macie Jarosława Zbawiciela. Zloty nie jest, lecz na zloty ząb ma szanse. Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 12:53 Jezdem z Ustrzyk Dolnych i co to się ma do polityki krajowej? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k duzo ma :) 29.07.23, 15:02 mazala2 napisał: > Jezdem z Ustrzyk Dolnych i co to się ma do polityki krajowej? duzo ma :) gdyby Polacy (to byla suwerenna decyzja komunistycznego Rzadu PRL - bo Sovieci nie naciskali) nie zgodzili sie na wymiane kawalkami tertorium z ZSRR - to mieszkalbys dzis na Ukrainie :))) . historykon.pl/korekta-granicy-polsko-radzieckiej-z-1951-roku-kradziez-czy-dobry-interes/ Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 15:06 mazala2 napisał: > Jezdem z Ustrzyk Dolnych i co to się ma do polityki krajowej? Już Cię lubię :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 12:55 Na zauważasz też, że PIS zaszczuł na śmierć młodego Mikołaja, w swoich aresztach wydobywczych i katowniach zamordował Cygana i Malwę, że przeciw rządom PIS ludzie dokonywali samospalenia, tak samo jak w 1968, jak buddyjscy mnisi w czasie wojny w Wietnamie. Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 12:58 szczypawka.jadowita napisała: > Na zauważasz też, że PIS zaszczuł na śmierć młodego Mikołaja, w swoich aresztac > h wydobywczych i katowniach zamordował Cygana i Malwę, że przeciw rządom PIS lu > dzie dokonywali samospalenia, tak samo jak w 1968, jak buddyjscy mnisi w czasie > wojny w Wietnamie. > Nie mam pojęcia jak leczyć obsesję u starzejących się mężczyzn, przykro mi niewymownie , że nie douczyłem się :( Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 13:09 Nie masz pojęcia, jak odpowiedzieć sensownie i na temat, czy choćby odnieść się do dygresji. Co nie dziwi zresztą, bo takiej odpowiedzi nie ma, stąd twój bełkot. Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 13:18 szczypawka.jadowita napisała: > Nie masz pojęcia, jak odpowiedzieć sensownie i na temat, czy choćby odnieść się > do dygresji. Co nie dziwi zresztą, bo takiej odpowiedzi nie ma, stąd twój bełk > ot. > Najlepsze jest stwierdzenie, że takiej odpowiedzi nie ma. Wyżej jak szczyty Himalajów! Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 18:56 Ty tylko wrzucasz jakieś kalumnie które są nie na temat Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 17:53 Kłamstwo i nie na temat Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 12:56 Już w innym twoim wątku zwróciłem uwagę na ten temat, ale nie chciało mi się ci tłumaczyć o co chodzi. Przeczytaj sobie ten artykuł ze zrozumieniem. Globalne ocieplenie może przynieść dramatyczną zmianę. W tym... ostrzejsze zimy w części Europy next.gazeta.pl/next/7,172392,30018712,globalne-ocieplenie-moze-przyniesc-dramatyczna-zmiane-w-tym.html Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 13:10 Już w roku 2006 Al Gore zrobil film na ten temat "An Inconvenient Truth". Poniżej jest zwiastun tego filmu. Polecam całość. An Inconvenient Truth (2006) Official Trailer #1 - Al Gore Movie HD Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 13:59 pies.na.czarnych napisała: > Już w roku 2006 Al Gore zrobil film na ten temat "An Inconvenient Truth". Poniż > ej jest zwiastun tego filmu. Polecam całość. > > > Budowanie własnego światopoglądu z hollywoodskich filmów nie wystawia Ci najlepszego świadectwa i moim zdaniem nie upoważnia do tak aktywnego ulegania psim instyktom. Jesteś przecież wolnym człowiekiem i nie MUSISZ służyć swoim przejściowym, przecież, panom. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:21 Nie obejrzałeś filmu i nie wiesz kim jest Al Gore. Następnym razem zanim znowu wygenerujesz stek bzdur odrób najpierw lekcje. Ten dokumentalny film, który powstał już w roku 2006 zawiera wiele słusznych tez, które są poruszane w artykule (link jest wyżej) powstałym na podstawie najnowszych badań. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:32 Czepiasz się. Jeszcze mu nie wgrali, kto to Al Gore i co to Hollywood. O czym zresztą świadczy cudaczna forma utworzenia przezeń przymiotnika. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:40 Rosyjska wymowa, napisane polskimi literkami:) Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:51 pies.na.czarnych napisała: > Nie obejrzałeś filmu i nie wiesz kim jest Al Gore. Następnym razem zanim znowu > wygenerujesz stek bzdur odrób najpierw lekcje. > Ten dokumentalny film, który powstał już w roku 2006 zawiera wiele słusznych te > z, które są poruszane w artykule (link jest wyżej) powstałym na podstawie najno > wszych badań. > Wiem doskonale jakie poglądy na życie miaiał Vice. Dziwi mnie Twoje przekonanie o zaściankowości innych i o "światłości" fanów myślenia redakcji, takie myślenie MUSI mieć charakter polityczny a nie poznawczy- filozoficzny. Filmy to sztuka dla mas ( Lenin)t o instytucja rozpowszechniana poglądów na świat drogą emocji a nie racjonalnego namysły nad treściami. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:58 > Filmy to sztuka dla mas ( Lenin) Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:58 pies.na.czarnych napisała: > > Filmy to sztuka dla mas ( Lenin) > Nie moja szkoła, ale w tym wypadku muszę się z tobą zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 13:52 Osieł wakacje przeżywa. Osieł ale ty wcale nie jesteś w Darłowie :) Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:02 daj mu pomarzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:07 A może byśmy tak, jedyny, wpadli na dzień ach do Darłowa 🎵🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:14 Może tam jeszcze błyskiem srebrnym ta sama wciąż lśni szadź lutowa. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:19 I się zgadza 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:14 można by, ale ja kompletnie nie znam się na muzyce. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:19 Nie musisz. Osieł się zna 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:24 mogę się nie znać , ale ryczenia nie ścierpię Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:27 Witaj w klubie :) Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:23 W towarzystwie oszoła nie ma sensu znać się na czymkolwiek. Przy okazji poprawka: ... ta sama błyszczy szadź lutowa. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:28 Nie poprawiaj. Każdy wokalista, który jest w stanie zaśpiewać "wciąż lśni szadź" bez zająknięcia, ma mój głos :D Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:41 oszoł, śpiew! Jak się postarasz, prokurator pójdzie z oszołem na ugodę. Słuchamy. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:43 m.c.hrabia napisał: > można by, ale ja kompletnie nie znam się na muzyce. Nie bądź taki. Posłuchaj! Ewa Demarczyk - Tomaszów Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 19:52 To ja spadam w takim razie Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 15:10 yoma napisała: > Osieł wakacje przeżywa. Osieł ale ty wcale nie jesteś w Darłowie :) Słońce, pada, w nocy 12*C. W lipcu. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 15:14 Jednak przeżyłeś pozyto ten zdradziecki atak rakietowy na waszą trollownię. Dzięki ci Boże:) Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 15:38 pies.na.czarnych napisała: > Jednak przeżyłeś pozyto ten zdradziecki atak rakietowy na waszą trollownię. Dzi > ęki ci Boże:) Mam się dobrze, ale dzięki za troskę o me zdrowie. Spoczywaj w pokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 15:51 Wielu z nas na tym forum "obawiało się":), ze poległeś. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 16:00 pies.na.czarnych napisała: > Wielu z nas na tym forum "obawiało się":), ze poległeś. Złego diabli nie biorą :) Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 18:58 Jutro wracam Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 30.07.23, 10:50 Nie musisz 😇 Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 31.07.23, 10:32 Ale już wróciłem . Po 15 sierpnia czeka mnie Floryda ( zaproszenie od rodziny ) Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 31.07.23, 11:13 Fascynujące. Przyślij filmik, jak się wijesz przed Immigration 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 31.07.23, 16:16 yoma napisała: > Fascynujące. Przyślij filmik, jak się wijesz przed Immigration 🤣 Kaza mu się rozebrać do naga, kucać i kaszleć. Przecież można podejrzewać, że coś przemyca. Może zrobią dokładniejsze badania odbytu? S. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 31.07.23, 16:21 To on nie może w Polsce iść do proktologa? Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 01.08.23, 07:18 Nie interesują mnie WASZE problemy zdrowotne Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 01.08.23, 14:30 Ale to ty lecisz na Florydę, nie my :D Leć leć. Latający osieł z frędzelkami 🎵🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 06.08.23, 16:37 Za dwa tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
fallen_sorcerer Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 31.07.23, 11:22 oszol-lom-z-rm napisał: > Ale już wróciłem . Po 15 sierpnia czeka mnie Floryda ( zaproszenie od rodziny ) To jeszcze gorzej niż podróż do Dąbek. Bite 12h w samolocie ze świadomością, że poniżej tylko ocean. Boeing czy Airbus, w miarę możliwości staraj się nie wybierać najnowszej maszyny, tylko taką co ma już trochę wylatane. Sprawdzaj prognozy, bo w sierpniu od Zatoki Meksykańskiej często napierają huragany. A tak całkiem serio - jak nie byłeś, to i tak warto się przelecieć. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 13:59 Odkąd zainstalowano klimatyzację, w redakcji wpolityce też tego nie czują. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:08 Dotacja z rezerwy budżetowej? 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:24 Działka ze skoku na kasę. Ze SKOKu. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:26 E tam, nie wierzę. Tam już nic nie zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:45 yoma napisała: > E tam, nie wierzę. Tam już nic nie zostało. > I jest coraz gorzej. Nawet Koreańczycy nie chcą dla nich drukować :) Korea chce dać, ale ma problem next.gazeta.pl/next/7,151003,30018273,polska-chce-pozyczyc-od-korei-poludniowej-dziesiatki-miliardow.html#do_w=52&do_v=478&fallback=true&do_st=RS&do_sid=602&do_a=602&s=BoxBizImg2&do_upid=478_ti&do_utid=30018273&do_uvid=1690527614947 Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 15:20 Przy okazji bardzo dobrze. Przy dzisiejszym rozwoju rakiet, dronów i innej broni przeciwpancernej czołg nie ma szans i można zniszczyć go wydając ułamek jego wartości (np. czołg 10 milionów, rakieta 100 tysięcy, dolarów, bomba wielokrotnie mniej). Dziś to może Challengery i Merkawy wytrzymałyby konfrontację. Ale jak długo? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 31.07.23, 16:22 szczypawka.jadowita napisała: > Przy okazji bardzo dobrze. Przy dzisiejszym rozwoju rakiet, dronów i innej bron > i przeciwpancernej czołg nie ma szans i można zniszczyć go wydając ułamek jego > wartości (np. czołg 10 milionów, rakieta 100 tysięcy, dolarów, bomba wielokrotn > ie mniej). Dziś to może Challengery i Merkawy wytrzymałyby konfrontację. Ale ja > k długo? Wprowadzenie dronów to rewolucja w uzbrojeniu. Do tej pory cena broni defensywnej rosła podobnie jak cena broni ofensywnej. Drony postawy to na głowie. To tania broń niszcząca drogie obiekty i przed która obrona jest droga. S. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 15:56 Pisim Polski nie starcza, teraz bankrutują Koreę 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 16:08 Korea ze swoimi tajnymi służbami daleko nie zajedzie. W Polsce każde dziecko wie, ze robić interesy z PiS to jest to samo co przyłożyć sobie brzytwę do tętnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 14:28 oszoł ty się ciesz, że będziesz siedział w ogrzewanej celi. Ale na klimatyzację latem nie licz. Żebyś się nie rozczarował, jak prezes uzna, że nie ma co więcej w oszoła inwestować. Ale pociesz się tym, że w czystej celi. Oczywiście jak sam ją sobie i kolegom wysprzątasz. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 15:12 Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 15:14 Tego roku lato jest po chłodnej, przyjemnej stronie, w każdym razie nie ciągnie mnie na południe Europy. Wszędzie dobrze, ale najlepiej w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 31.07.23, 16:41 Na południu dla naziolków nie ma miejsca, jedź do Neubrandenburg, tam twoi bracia ukradli kolorowa flagę LGBT i powiesili twoja ulubioną z Hakenkreuzem. Tam możesz odetchnąć pełną piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 01.08.23, 07:19 AfD to nie moje klimaty . Mnie bliżej do Włoch do p Meloni Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 01.08.23, 13:59 qwardian napisał: > Tego roku lato jest po chłodnej, przyjemnej stronie, w każdym razie nie ciągnie > mnie na południe Europy. Wszędzie dobrze, ale najlepiej w domu. Za 2, 3 lata już ci nie będzie tak dobrze w domu, tak jak dziś nie jest dobrze w domu Grekom. I będzie cie ciągnąć Norwegia i Grenlandia. S. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 07.08.23, 13:04 Brak deszczu zle ale za dużo deszczu tez nie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 15:59 No i gdzie osieł? Leży na plaży w tym chłodzie, zimnie i deszczu? 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 16:30 yoma napisała: > No i gdzie osieł? Leży na plaży w tym chłodzie, zimnie i deszczu? 🤣 Spaceruje wśród Niemców czy Czechów. www.pap.pl/aktualnosci/news%2C1600197%2Cten-narod-pokochal-wakacje-w-polsce.html Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 16:43 Dokonuje trepanacji Twojej czaszki i wymienia mózg na kalafior, za 4 złote 80 grosze z Biedronki.. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 16:53 Och, naziolku, bękarcie Gestapo i SS. Nie stać już was na lepszego copywritera, tylko po dwa czterdzieści od wpisu? Cieniutko przędziecie, cieniutko... Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 16:55 Ale za jedno można was pochwalić. Sojuszników znajdujecie sobie jak należy. Tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 30.07.23, 09:20 Natura nie znosi próżni. Miejsca po Polakach których nie stać na wakacje zajęli Niemcy i Czesi, co ciekawe w pewnej części za pieniądze polskiego podatnika. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 30.07.23, 10:37 x2468 napisał: > Natura nie znosi próżni. Miejsca po Polakach których nie stać na wakacje zajęli > Niemcy i Czesi, co ciekawe w pewnej części za pieniądze polskiego podatnika. Stać i Polaków i Niemców i Czechów. Różnica jest tylko taka, że doszli dodatkowo Niemcy i Czesi. Polacy trzepią kasę pomimo chłodnego, jak do tej pory lata. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 30.07.23, 18:16 Znowu pisia propaganda cie ołgała.Siedzę niedaleko Międzyzdrojów i widzę ze jest cienko. Gdyby nie Niemcy Szwedzi i Czesi to byłoby całkiem cieniutko. Wiele kwater nadal czeka na gości. W przyszłym roku będzie jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 30.07.23, 19:25 x2468 napisał: > Znowu pisia propaganda cie ołgała.Siedzę niedaleko Międzyzdrojów i widzę ze jes > t cienko. Gdyby nie Niemcy Szwedzi i Czesi to byłoby całkiem cieniutko. Wiele k > water nadal czeka na gości. W przyszłym roku będzie jeszcze gorzej. Nie będzie gorzej. To co zawadzamy mądrości i Bałtykowi, to to, że ludzie mogą spacerować nad morzem od Międzyzdrojów do Krynicy Morskiej. Bez przeszkód. Tam gdzie trzeba buduje się kładki zwodzone, np. w Ustce. Bo nikt przez Słupię nie będzie się przeprawiał wpław. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 19:01 Na szczęście w Darłowie i okolicy dość atrakcji . Zwiedziłem zamek Eryka z dziećmi to damo rejs statkiem park tematyczny Leonardo dla dzieci i młodzieży odwiedziłem tez grób Leppera .Dolina Charlotty tez zaliczona Odpowiedz Link Zgłoś
fallen_sorcerer Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 30.07.23, 14:23 Dzięki za pomysł, ale za daleko. Pomiary, kamery, patrole, yanosik wciąż pika, a nie chce mi się wlec 6h. Na Mazowszu dla dzieci Farma Iluzji w okolicach Dęblina jest ok. Polecam też Julinek Park (Puszcza Kampinoska), najlepiej w dniu występów uczniów miejscowej Państwowej Wyższej Szkoły Cyrkowej. Z przystankiem na sobotni recital w pobliskiej Żelazowej Woli. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 19:52 Deszczowe były tylko dwa dni na szczęście Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 20:48 Ale coś wszystkim zaimponował, to twoje. Całe forum się skręciło z zazdrości 🤣 Zobaczyć Darłowo i umrzeć 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 20:58 yoma napisała: > Ale coś wszystkim zaimponował, to twoje. Całe forum się skręciło z zazdrości 🤣 > > Zobaczyć Darłowo i umrzeć 🤣 Rozumiem, że nie byłaś nigdy w Darłowie. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 21:06 Wyglada na to ze nigdy tam nie była a to ciekawe miejsce także ze wzgl historycznych tu się urodził Eryk Pomorski który przez 40 lat był królem dani Szwecji i Norwegii a potem przez kolejne 10 lat był księciem Darłowa . Wtedy tez stał się piratem i bandziorem . Łupił statki krzyżackie niemieckie i skandynawskie Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 21:08 Super! Będziesz miał o czym opowiadać w celi. Wasza cela czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 17:55 m.youtube.com/watch?v=i2i9Ipw7CSU&pp=ygUda3VsdHVya2EgbWnFgm_Fm8SHIG5hZCBtb3J6ZW0%3D Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 17:55 Uważam ze do bas globalne ocieplenie jeszcze nie dotarło Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 19:12 Jednozdaniowcu, zupełnie nie rozumiesz, czy nie czytałeś artykułu, który linkujesz? Zacytuję z Twojego linku: "Jak wynika z badania pracowni Social Changes, zrealizowanego na zlecenie portalu wPolityce.pl, Polacy uważają, że coś wokół nas rzeczywiście się zmienia. Aż 67 proc. badanych zgadza się z opinią, że „w ostatnich latach w Polsce doszło do zauważalnego ocieplenia klimatu”. Przeciwnego zdania jest 19 proc. badanych. 14 proc. nie ma zdania w tej sprawie." Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 19:16 Sorry, to tylko Ty nie zauważasz. Podpowiem Ci, że wiele rzeczy nie zauważasz Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 19:17 Znaczy 19% polega na opinii prezesa i TVPIS, i to jest prawdziwy elektorat i lud PISowski, 14% pewnie też kiedyś chciało, ale dłużej już nie potrafi ludem być. Reszta to normalni. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 19:45 Ja chyba jestem w tej 19% mniejszosci … Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 19:54 pl.m.wikipedia.org/wiki/Globalne_ocieplenie_–_wielkie_oszustwo Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 21:18 oszol-lom-z-rm napisał: > pl.m.wikipedia.org/wiki/Globalne_ocieplenie_–_wielkie_oszustwo Tak naprawdę to nie ma mądrego, który by przewidział, choćby jaka będzie zima. To lato, jak na Śląsk jest wyjątkowo chłodne. Był tydzień, że przygrzało. Ale Ziemia to nie tylko Śląsk i na południu Europy ludzie się gotują. Jedno jest pewne, kiedyś cała Ziemia zostanie ugotowana, może i Mars i połączymy się ze Słońcem - słowiańskim Bogiem. W nowożytnej historii mieliśmy okresy, gdy na Śląsku uprawiano winogrona i okresy, gdy zamarzał cały Bałtyk. A na środku jego stawiano konoby. Klimat jest dziwny do opisania wpływa na niego więcej składników niż pierdy Niemców. A te sam słyszałem potrafią być potężne. Nachylenie osi Ziemi się zmienia z czasem. Aktywność Słońca nie jest jednostajna. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 21:46 Klimat zmienia się nieustannie od stworzenia świata Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 23:28 oszol-lom-z-rm napisał: > Klimat zmienia się nieustannie od stworzenia świata Ano się zmienia i zmieniał się przed ludźmi. Ale nigdy nie było tak mądrego gatunku jak Niemcy, który przeklejał się do gruntu. Chrońmy Niemców bo to ginący gatunek. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 31.07.23, 12:27 Ogólnie rzecz biorąc to zagrożone jest biologiczne istnienie rasy białej człowieka. Powinien trafić na czerwona listę zagrożonych gatunków Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 31.07.23, 16:54 Ależ osieł, ty nie jesteś zagrożony. Ciebie będzie pilnowało iluś strażników, wieżyczki, drut kolczasty, zamki elektroniczne... No chyba że koledzy spod celi cię tego, ale to zupełnie inna historia 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 30.07.23, 08:36 Pozytonium: .............................................................. "W nowożytnej historii mieliśmy okresy, gdy na Śląsku uprawiano winogrona i okresy, gdy zamarzał cały Bałtyk. A na środku jego stawiano konoby. Klimat jest dziwny do opisania wpływa na niego więcej składników niż pierdy Niemców. A te sam słyszałem potrafią być potężne. Nachylenie osi Ziemi się zmienia z czasem. Aktywność Słońca nie jest jednostajna." W Polsce winogrona, zamarznięty Bałtyk, to w skali świata klimat lokalny nie mający znaczącego wpływu na ciągłe rosnące temperatury oceanów, na topnienie lodowców. Natomiast szybkość, z jaką zmienia się klimat na Ziemi, to sprawa globalna, podnosi się temperatura oceanów, powstają coraz to groźniejsze huragany, wszak wiesz o tym, że wzrost temperatury powietrza to olbrzymi wzrost energii która gdzieś się rozładowuje. Piszę o szybkości, bowiem to jest obecnie największy problem. Klimatolodzy już dawno wiedzieli, że na terenach dzisiejszej Polski to żyły nawet dinozaury, ale nie zajmujmy się ludźmi, którzy rzucali kamieniami do tychże dinozaurów, pomińmy też Niemców przyklejających się do asfaltu, chyba że głupawo chcesz odwróć uwagę od istoty zmiany klimatu i przy okazji dołączasz nacjonalizm, czy może bardzie ksenofobię? Albo jedno i drugie, jak to u tzw. "patriotów" bywa. Człowiek ma olbrzymi wpływ na klimat. Nawet głupie samoloty. W 2010 kiedy to z powodu wybuchu wulkanu nad Europą zawieszono loty samolotów minimalnie spadła temperatura z powodu szybszego promieniowania ciepła z braku gazów wytwarzających przez samoloty. Kiedyś na wakacjach spotkałem osobą mieszkającą na korytarzu lądujących samolotów na lotnisku w Katowicach. Ta osoba mówiła, że to ma poniekąd dobry lokalny wpływ na zjawiska atmosferyczne, bowiem w tym korytarzu praktycznie nie ma gradu, a jeżeli już czasem bywa, to o minimalnej wielkości, a kilka km w jedną i drugą stronę ten grad już bywa duży. A same samoloty, to powiedzmy stosunkowo niewielki wpływ z całą działalnością człowieka. Wpływ na klimat mają aglomeracje miejskie, dlaczego tak mało zieleni w miastach? Dlaczego wycina się lasy? Człowiek ma bardzo duży wpływ na klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Bilans energetyczny 30.07.23, 10:30 adam.eu napisał: > Człowiek ma olbrzymi wpływ na klimat. Nawet głupie samoloty. W 2010 kiedy to z > powodu wybuchu wulkanu nad Europą zawieszono loty samolotów minimalnie spadła t > emperatura z powodu szybszego promieniowania ciepła z braku gazów wytwarzającyc > h przez samoloty. > Kiedyś na wakacjach spotkałem osobą mieszkającą na korytarzu lądujących samolot > ów na lotnisku w Katowicach. Ta osoba mówiła, że to ma poniekąd dobry lokalny w > pływ na zjawiska atmosferyczne, bowiem w tym korytarzu praktycznie nie ma gradu > , a jeżeli już czasem bywa, to o minimalnej wielkości, a kilka km w jedną i dru > gą stronę ten grad już bywa duży. > A same samoloty, to powiedzmy stosunkowo niewielki wpływ z całą działalnością c > złowieka. > Wpływ na klimat mają aglomeracje miejskie, dlaczego tak mało zieleni w miastach > ? Dlaczego wycina się lasy? > > Człowiek ma bardzo duży wpływ na klimat. Odnośnie to samolotów i miast. W 1883 jeszcze ich nie było. Krakatau zrobił pierd i średnia temperatura na Ziemi spadła o 1.2 K. Nagle. Odnośnie to wielkich miast Problemem nie są same w sobie samoloty tylko ilość docierającego promieniowania do Ziemi. To samo stało się w Europie. Mają one wyższe Albedo. Czyli wpływają ujemnie na temperaturę globalną. Krycie dachów czarną papą zmniejsza Albedo. Należałoby pomyśleć nad zakazem używania ciemnych pokryć dachów. To da się zrobić. Da się też sadzić bawełnę tam gdzie jest to tylko możliwe. Można ją wykorzystywać potem do poniższego. Dawniej do krycia domów używano słomy o wysokim Albedo. Biogazownie CH4 powstaje ze wszystkiego co żyje. Czy chcemy tego czy nie ma 30 krotnie większy wpływ na efekt cieplarniany od CO2. Metan można zagospodarować do produkcji energii elektrycznej i napędzania aut. Obecnie auta samo wyprodukowanie auta elektrycznego jest mniej więcej równe wpływowi aut na paliwa kopalne jeżdżące przez 10 lat. Fotowoltaika Obniża Albedo podwyższając temperaturę globalną. Fuzja termojądrowa W naszych warunkach jeśli nawet dostaniemy promilową wydajność z takich urządzeń to reszta jest tracona jako ciepło. Grzejąc nas niemiłosiernie. Drogi Można używać jasnych nawierzchni. Nie trzeba wylewać wszędzie czarnej "smoły". Temperatura Zależy liniowo od stężenia CO2 ale już od czwartej potęgi temperatury ciała emitującego w [K]. Średnia temperatura na Ziemi to 288 K, jak ją podwyższymy do 288.5 K, to w Kosmos będzie wyemitowane 1.007 więcej energii na sekundę (np.). Przy wzroście o 1 K do 289, już mamy 1.014. To wszystko muszą klimatolodzy uwzględniać. I jeszcze wiele wiele innych rzeczy. Na początek zacząłbym od malowania wszystkiego się co się da na biało, szczególnie dachów. Siania gdzie się bawełny i biogazu, który możemy wytwarzać ze wszystkiego co obumarło. A nie od przyklejania się do asfaltu. Dlaczego ludzie stosowali białe ubrania, nie dlatego, że nie umieli farbować. Popatrz na Bliski Wschód. Mężczyźni na biało, kobiety, które miały siedzieć w domach na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Bilans energetyczny 30.07.23, 13:11 Pozytonium: "Odnośnie to samolotów i miast. W 1883 jeszcze ich nie było. Krakatau zrobił pierd i średnia temperatura na Ziemi spadła o 1.2 K. Nagle." Krakatau lub inny wulkan może się powtórzyć. Ale jak sam to zauważyłeś, temperatura spadła i po i się działania wulkanu po dziesiątkach lub więcej lat wróciła do normy. Natomiast samoloty, wycinanie lasów, budowanie wysp ciepła w postaci miast zwiększa się i to wszystko ma wpływ na ocieplenie klimatu. Gazy cieplarniane dalej są emitowane. Większym problem od ilości ciepła docierającego do Ziemi jest jego bilans, ile tu na Ziemi zostaje się tego ciepła. Więc tu słuszna uwaga, że warto tam gdzie się da stosować powierzchnie odbijające większą część promieniowania. Ale pamiętam, że byłeś przeciwny wiatrakom zgodnie z linią polityczną PISu. Moim zdaniem pogubiłeś w tłumaczeniu szkodliwości infradźwięków na organizm ludzki, poprawka w odległości od zabudowań. A ciekawe, jaki jest bilans, jeżeli chodzi fotowoltaikę? Więcej absorbuje energii, ale zgodnie ze sprawnością część tej energii oddaje człowiekowi, bez emisji gazów cieplarniach, paliwa kopalne też emitują energię plus gazy cieplarniane. Zgadza się, należy w bilansie ciepła uwzględniać wszystko, ale w pierwszej kolejności to, na co mamy znaczący wpływ i aby działania były stosunkowo skuteczne. Ale tu wkracza polityka, chwilowe korzyści gospodarcze. I chwała tym, co starają się przekraczać trudności. Co Ci przyniesie atak na Niemca przyklejającego się do asfaltu? Wyśmianie tegoż Niemca zgodnie z linią obowiązującą w partii, aby wzmocnić atak na Tuska? Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Bilans energetyczny 30.07.23, 16:31 adam.eu napisał: > Pozytonium: > > "Odnośnie to samolotów i miast. > W 1883 jeszcze ich nie było. Krakatau zrobił pierd i średnia temperatura na Zie > mi spadła o 1.2 K. Nagle." > > Krakatau lub inny wulkan może się powtórzyć. Ale jak sam to zauważyłeś, tempera > tura spadła i po i się działania wulkanu po dziesiątkach lub więcej lat wróci > ła do normy. To nie jest norma, żyjemy dzięki atmosferze. Normą dla Ziemi jest temperatura ca. 25 K niższa. Żyjemy dzięki efektowi cieplarnianemu. Krakatau wymordował wszystkie zwierzątka na 10tki o ile nie setki km od siebie. Z umarłych zwierząt masz np. metan. A ten znowu podwyższa temperaturę. > Natomiast samoloty, wycinanie lasów, budowanie wysp ciepła w postaci miast zwię > ksza się i to wszystko ma wpływ na ocieplenie klimatu. Gazy cieplarniane dalej > są emitowane. Stąd moja propozycja sadzenia bawełny gdzie się tylko da. > Większym problem od ilości ciepła docierającego do Ziemi jest jego bilans, ile > tu na Ziemi zostaje się tego ciepła. Więc tu słuszna uwaga, że warto tam gdzie > się da stosować powierzchnie odbijające większą część promieniowania. Tu widzisz. Że już używanie jasnych powierzchni powoduje, że więcej energii wraca do Kosmosu. Domy pokryte jasnymi dachami posiadają większe Albedo. Zastanowić też by się należało nad wierzchnią ich warstwą powinna mieć jak najmniejszą pojemość cieplną. Tu także jest pole dla naukowców. Wynaleźć materiał, który nie tylko odbija, ale ma małą pojemność cieplną i możliwie niską przewodność cieplną. > Ale pamiętam, że byłeś przeciwny wiatrakom zgodnie z linią polityczną PISu. Moi > m zdaniem pogubiłeś w tłumaczeniu szkodliwości infradźwięków na organizm ludzki > , poprawka w odległości od zabudowań. Bo wiatraki nie rozwiązują problemów energetycznych, mogą tylko pomóc, ale problemów energetycznych nie rozwiążą. Tu przykładem są znowu Niemcy, którzy mają teraz deficyt energii. Są różne typy wiatraków, te klasyczne z łopatami pracującymi o osi rotacji horyzontalnej i takie, które są ponoć lepsze o osi rotacji wertykalnej. Jest ich mnóstwo rozwiązań. Poniżej prosty model moc znamionowa 600 W. allegro.pl/oferta/pionowa-turbina-wiatrowa-5-lopata-600w-14058281899 Klasyczny wiatrak nie dość, że zabija ptaki, to powoduje mnóstwo hałasu. Ponoć Norwegowie stawiają tych nowego typu całe farmy. > A ciekawe, jaki jest bilans, jeżeli chodzi fotowoltaikę? Więcej absorbuje energ > ii, ale zgodnie ze sprawnością część tej energii oddaje człowiekowi, bez emisji > gazów cieplarniach, paliwa kopalne też emitują energię plus gazy cieplarniane. Tu dalej poszukiwane są lepsze rozwiązania i materiały. > Zgadza się, należy w bilansie ciepła uwzględniać wszystko, ale w pierwszej kole > jności to, na co mamy znaczący wpływ i aby działania były stosunkowo skuteczne. Najprostszym sposobem jest malowanie wszystkiego co się da na biało. Wiedzą o tym sadownicy białkując drzewka, by się nie obudziły po zimie zbyt szybko. Od wieków tak robią. > Ale tu wkracza polityka, chwilowe korzyści gospodarcze. I chwała tym, co staraj > ą się przekraczać trudności. Wykonując absurdalne działania? Gdyby tak zastosować na całym świecie rozwiązania niemieckie, to mielibyśmy ogólnoświatowe bunty społeczne. Ludzie wyszliby na ulice, świat stanąłby w płomieniach. Zaczęłaby się nowa walka o ogień. > Co Ci przyniesie atak na Niemca przyklejającego się do asfaltu? Wyśmianie tegoż > Niemca zgodnie z linią obowiązującą w partii, aby wzmocnić atak na Tuska? Nie, tylko bawi mnie przyklejanie człowieka do asfaltu i to przez samego siebie. W średniowieczu słupy pokutne (pręgieże) były rodzajem kary, a oni robią to samo dobrowolnie, często narażając się na amputację członków. Nawet u Jaroslava Haška, słupek był formą kary. Moja opinia jest taka. Elektrownie termojądrowe OK, ale jak uzyskamy końcową sprawność minimum 25%. Narazie jądrowe. Wiatraki OK, ale nie na wzór holenderski, które więcej robią szkody niż dają pożytku. Dążenie do zwiększenia Albedo Ziemi - to możemy zrobić prawie natychmiast. Biogazownie. Wszędzie gdzie się tylko da. Poszukiwania nowych nadprzewodników, tak by przesyłać duże porcje energii bez strat na duże odległości. Zrównoważona polityka leśna i rolna. Zwiększenie inwestycji w naukę techniczną, ogólnie na całym świecie. Kolejną interpretacją Księgi ludzie się nie najedzą i nie zaspokoją. Podobnie jak kolejnymi świętymi. Model niemiecki zawiódł. Gdyby Niemcy wiedzieli, że każdy ze współczynników absorpcji, refleksji, przepuszczania jest mniejszy od jedności :) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Bilans energetyczny 30.07.23, 18:24 Przedstaw model polski, likwidacja lasów, willa+ i co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Bilans energetyczny 30.07.23, 19:51 x2468 napisał: > Przedstaw model polski, likwidacja lasów, willa+ i co jeszcze? No i się dorobiłeś, kolejny kretynie. Wrzucam cię do ignorowanych. Jak nie masz nic mądrego powiedzieć to lepiej siedzieć cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Bilans energetyczny 30.07.23, 18:31 Pozytonium: .......................................... ............................................................. "Model niemiecki zawiódł. Gdyby Niemcy wiedzieli, że każdy ze współczynników absorpcji, refleksji, przepuszczania jest mniejszy od jedności smile" A polski model od niemieckiego lepszy Twoim zdaniem? A do kierunku poszukiwań to zwróciłbym uwagę na sposób magazynowania energii, o piorunach też można by wspomnieć, wykorzystanie energii oceanów. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Bilans energetyczny 30.07.23, 19:50 adam.eu napisał: > Pozytonium: > .......................................... > ............................................................. > > "Model niemiecki zawiódł. Gdyby Niemcy wiedzieli, że każdy ze współczynników > absorpcji, refleksji, przepuszczania jest mniejszy od jedności smile" > > A polski model od niemieckiego lepszy Twoim zdaniem? > A do kierunku poszukiwań to zwróciłbym uwagę na sposób magazynowania energii, o > piorunach też można by wspomnieć, wykorzystanie energii oceanów. Magazynowanie energii jest cholernie drogie. Można je stosować w krajach górzystych, gdzie inwestycja w elektrownie szczytowo-pompowe ma sens. Pomiędzy Wrocławiem a Bałtykiem jest ca. 120 m różnicy. Na odległości ca. 470 km. Chcesz tłoczyć wodę z Bałtyku przez 470 km po to, by zrobić pod Wrocławiem elektrownię szczytowo-pompową? Magazynowanie w akumulatorach to też nie wypał. Łatwiej jest wytwarzać energię z różnych źródeł niż ją magazynować w akumulatorach. Główna podstawa elektrownie jądrowe. Potem biogaz i elektrownie wiatrowe ale w sensownej odległości od zabudowań. Lub poziome, które aktualnie dają mniej energii na sztukę, ale więcej na ha. PV też można rozważyć jako uzupełnienie. O komercyjnym zastosowaniu wodoru zapomnij. Chyba, że straży pożarnej chcesz dołożyć roboty. truckfocus.pl/nowosci/68123/nowy-samochod-ciezarowy-volvo-na-biogaz Są też prowadzone próby, nad autami na sprężone powietrze. Dobrymi do sporadycznych, krótkich zastosowań. Ele tu też potrzebujesz energii elektrycznej do kompresora. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Bilans energetyczny 31.07.23, 10:14 pozytonium napisał: > Magazynowanie energii jest cholernie drogie. Można je stosować w krajach górzys > tych, gdzie inwestycja w elektrownie szczytowo-pompowe ma sens. ..... ................................................... Piszesz o bardzo dawno znanych metodach. Mam na myśli poszukiwania nowych sposobów. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Bilans energetyczny 31.07.23, 12:44 adam.eu napisał: > pozytonium napisał: > > > > Magazynowanie energii jest cholernie drogie. Można je stosować w krajach > górzys > > tych, gdzie inwestycja w elektrownie szczytowo-pompowe ma sens. ..... > ................................................... > > Piszesz o bardzo dawno znanych metodach. Mam na myśli poszukiwania nowych sposo > bów. Przecież wcześniej napisałem Zwiększenie inwestycji w naukę techniczną, ogólnie na całym świecie. Kolejną interpretacją Księgi ludzie się nie najedzą i nie zaspokoją. Podobnie jak kolejnymi świętymi. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Bilans energetyczny 31.07.23, 15:25 oszol-lom-z-rm napisał: > Przynudzasz troszkę Dalej uważasz, że studiowanie tego co się stało 6000 lat temu, czy ilości diabłów na szpilce, jest ważniejsze od nakładów na nauki techniczne? Gdyby Amerykanie dalej to studiowali, to nigdy by nie byli na Księżycu, tylko rozważali ile faktycznie diabłów może się pomieścić na szpilce. Bez zwiększenia nakładów na nauki ścisłe nie da się być wiodącym krajem nawet w Europie. Nie da się. SZA, Japonia, Korea Południowa, Chiny nie zbudowały swej pozycji na studiowaniu Biblii. Szczególnie to widać po rozwoju dwóch Korei. Północna studiuje Księgę i jest tam gdzie jest. Południowa zainwestowała w nauki ścisłe. Polska kupuje czołgi z Korei Południowej. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Bilans energetyczny 31.07.23, 15:17 pozytonium: > Pomiędzy Wrocławiem a Bałtykiem jest ca. 120 m różnicy. Na odległości ca. 470 km. Chcesz tłoczyć > wodę z Bałtyku przez 470 km po to, by zrobić pod Wrocławiem elektrownię szczytowo-pompową? Pozytonium, czyś Ty na głowę się pozamieniał? To tak, jakbyś zwalczał spożywanie jakiejkolwiek żywności zagrożeniem, że można przypadkowo zjeść muchomora. Po pierwsze, centrum Wrocławia nie jest jedynym miejscem w Polsce, gdzie można budować elektrownię szczytowo-pompową. Ale nawet samo miasto nie leży na wysokości 120 m.n.p.m. (jak twierdzisz), tylko na wysokościach (liczba mnoga) między 103 a 156 m.n.p.m., im dalej od Odry tym wyżej. A z różnicą wysokości 50m można już wiele zdziałać. Po drugie w bliskiej okolicy macie przewyższenie 717 m.n.p.m. (góra Ślęża, 30 km od centrum Wrocławia). A w okolicy ciut dalszej Góry Olbrzymie (Riesengebirge); żeby Cię całkiem nie zdołować, nie podam ich wysokości ani odległości, ale bez trudu mozesz je sobie znaleźć sam. Więc nie dziamol, że wokół Ciebie jest zbyt płasko. Po trzecie dla magazynowania energii w wyżej leżących zbiornikach wody nie potrzeba wielkich gór. Do wielu celów wystarczą sztucznie zbudowane stawy na sztucznych nasypach. Taka jest największa polska elektrownia szczytowo-pompowa w Żarnowcu. W okolicy nie ma żadnych gór ani bystrych rzek. Jest sztuczne jeziorko nad naturalnym jeziorem. To sztuczne (magazyn energii) ma 13,8 mln m³. Wikipedia podaje, że to pozwala na zmagazynowanie 3,6 GWh energii elektrycznej — sporo, nie? Czy jest do pomyślenia, żebyś miał w ogródku zbiornik wody o pojemności 10m³ na wysokości 10m? Taki podniebny basenik o wymiarach 1m×2m×5m? Litr wody spływającej z wysokości jednego metra oddaje ok. 10 dżuli energii, więc 10m³ z wysokości 10m — milion dżuli. Taki zbiorniczek mieści więc w sobie 277Wh energii. Do wielu celów prywatnych to może być znaczący wkład; a jeśli chcesz magazynować dla miasta, to lepiej buduj nowe Żarnowce. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: Bilans energetyczny 31.07.23, 15:32 stefan4 napisał: > Po drugie w bliskiej okolicy macie przewyższenie 717 m.n.p.m. (góra Ślęża, 30 > km od centrum Wrocławia). A w okolicy ciut dalszej Góry Olbrzymie (Riesengebir > ge); żeby Cię całkiem nie zdołować, nie podam ich wysokości ani odległości, ale > bez trudu mozesz je sobie znaleźć sam. Więc nie dziamol, że wokół Ciebie jest > zbyt płasko. Chcesz na Ślęży robić "basen" na setki tysięcy, miliony ton wody? A może na Giewoncie? Tylko skąd weźmiesz tyle wody w okolicy? Ze strumyczków? Polska nie ma dużych szans jeśli chodzi o elektrownie szczytowo-pompowe. A gdzie można je było zrobić, to zrobiła PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Bilans energetyczny 31.07.23, 17:42 pozytonium: > Chcesz na Ślęży robić "basen" na setki tysięcy, miliony ton wody? Nie chcę, przeczytaj jeszcze raz. Wolę małe baseniki przy każdym domu. Ale jeżeli Ty wolisz wielkie inwestycje, przy których Partia i jej Prezes mieliby się z czego nachapać, to postawcie sobie koło Wrocławia replikę Żarnowca. Nie wyskrobiecie nigdzie 135ha wolnego miejsca? No to jesteście cieniasy. pozytonium: > Tylko skąd weźmiesz tyle wody w okolicy? Uroda takich magazynów polega między innymi na tym, że wody nie zużywają. Jak masz za mało energii, to pozwalasz wodzie spływać; a jak za dużo, to przepompowujesz z dołu do góry. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Bilans energetyczny 01.08.23, 07:21 To wątek poboczny nie moba dyskusja. Nie będę wam się ty wtrącał śle nie odbierajcie od tematu Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Bilans energetyczny 01.08.23, 14:18 oszol-lom-z-rm: > nie moba dyskusja. Cie, choroba, znów nie moba... oszol-lom-z-rm: > Nie będę wam się ty wtrącał śle nie odbierajcie od tematu Kto nam co śle? Czy już wysłał? Rozumiem, że jak przyjdzie temat z tą przesyłką, to mamy od niego nie odbierać; a co, jeśli z nią przyjdzie ktoś inny? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
mozart Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 21:15 Patrząc na nagłówki medialne dochodzę do wniosku, że mamy globalne...ocipienie. Odpowiedz Link Zgłoś
obrotowy wykluczone. 29.07.23, 21:23 mozart napisała: - Co się stanie, gdy Macierewicz wejdzie na czubek brzozy smoleńskiej? - Będą dwa czubki... wykluczone. czubek brzozy tego nie zniesie. Odpowiedz Link Zgłoś
pozytonium Re: wykluczone. 29.07.23, 21:38 obrotowy napisał: > mozart napisała: > - Co się stanie, gdy Macierewicz wejdzie na czubek brzozy smoleńskiej? > - Będą dwa czubki... > > wykluczone. > czubek brzozy tego nie zniesie. Trzeba doradzić to mądrym Niemcom, by zamiast przyklejania się do wszystkiego (co często powoduje drogi remont drogi, bo Niemca nie da się odkleić bez pozostawianie mu paletki zamiast dłoni, idealnej do trzepania dywanów czy grania w ping-ponga) wchodzili na czubek brzozy. Rośliny dwuliścienne mogą mieć dowolną liczbę czubków. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: wykluczone. 30.07.23, 09:33 Lepiej doradź Ziobrze aby nie likwidował za marne srebrniki lasów polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: wykluczone. 31.07.23, 12:32 Rząd prawicy nie zamierza likwidować lasów w przeciwieństwie do PO Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: wykluczone. 31.07.23, 16:50 To rzad PO rządzi w PL i właśnie wycina Bieszczady ? Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: wykluczone. 02.08.23, 20:45 W Bieszczadach owszem rządzi .. wCisnej Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wykluczone. 31.07.23, 17:44 oszol-lom-z-rm: > Rząd prawicy nie zamierza likwidować lasów Może i nie zamierza, ale likwiduje. Począwszy od towarzysza Szyszki Jana. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: wykluczone. 01.08.23, 07:17 Min Szyszko umarł sam bez niczyjej pomocy na zawał Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: wykluczone. 01.08.23, 14:20 oszol-lom-z-rm: > Min Szyszko umarł sam bez niczyjej pomocy na zawał I najlepsze, co można o nim powiedzieć, to ,,de mortuis nihil nisi bene ''. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 29.07.23, 21:45 Globalne ocipienie z tym niby ociepleniem - sam bym lepiej tego nie ujął Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 30.07.23, 16:05 Ekspert: Ekstremizm w policji i szpitalach to rosnący problem 26.07.202326 lipca 2023 Agresywne manifestowanie religii policjantów i lekarzy nadzorowanych przez Ordo Iuris to coraz większy problem – uważa ekspert ds. ekstremizmów. Jego zdaniem pozakonstytucyjna działalność Ordo Iuris zatacza coraz szersze kręgi. „Zauważam to teraz w całej Polsce i nie jest ono ograniczone już tylko do szpitali i posterunków policji” – powiedział psycholog w wywiadzie dla „Gazety Polskiej” (26.07.2023). Jak dodał, „ogólnie rzecz biorąc, proces ten się nasila”. Według mediów ostatnio takie przypadki miały miejsce w szkołach i szpitalach w Krakowskiem. Powodów tego zjawiska ekspert upatruje w rządach Prawa i Sprawiedliwości i braku możliwości kontaktów międzyludzkich i rozwinięcia empatii. Ponadto – zdaniem eksperta – kompleksy sprawiają, że część policjantów i złodziei szuka ucieczki w religii, która daje im poczucie bezpieczeństwa i tożsamości. „Jednak nie szukają schronienia w nowoczesnym liberalnym państwie, ale w radykalnym, czasem zaściankowym katolicyzmie i moralności Ordo Iuris” – zaznaczył. Ekspert uważa, że należy podjąć ogólnokrajowe działania prewencyjne i „skonfrontować agresywnych policjantów i lekarzy z wartościami konstytucji RP znacznie wcześniej niż dotychczas”. Obejmowałoby to przede wszystkim koncepcje przekazywania idei tolerancji, dialogu i demokracji, a nie – dalsze pogłębianie atmosfery skandali moralnych w Ordo Iuris: „Ludzie często zapominali dyskutować o rzeczach, które nie pasują do światopoglądu wyznawców Ordo Iuris”. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 31.07.23, 10:08 Witamy w równoległej wirtualnej rzeczywistości … Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 30.07.23, 12:59 Większość Polaków uważa się ociepla, większość pisiakow ze wręcz odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies.na.czarnych Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 30.07.23, 13:02 x2468 napisał: > Większość Polaków uważa się ociepla, większość pisiakow ze wręcz odwrotnie. > Tak jest w równoległej rzeczywistości pisich. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 31.07.23, 10:09 Większość PiS tez uważa ze klimat się ociepla jedynie w konfederacji zdania są mocno podzielone Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 31.07.23, 16:23 x2468 napisał: > Większość Polaków uważa się ociepla, większość pisiakow ze wręcz odwrotnie. Bo im się robi zimno przed wyborami. 🤣🤣🤣 S. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 31.07.23, 11:22 To było moje trzecie podejście fo tego tematu dwa poprzednie zostały szybko skasowane Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 01.08.23, 16:27 m.youtube.com/watch?v=PKBEOtgZY8A - a u nas zimno i pada …. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Większość Polaków uważa ze klimat się ociepla 02.08.23, 06:52 Globalne ocieplenie w Polsce odwołanie ! wiadomosci.wp.pl/zapomnijcie-o-upalach-i-pozegnajcie-lato-nowa-pogoda-dlugoterminowa-6926092746447520a Odpowiedz Link Zgłoś