Dodaj do ulubionych

Fermy drobiu w Polsce

31.12.23, 18:31
Chyba zostanę wegetarianinem jak czytam o tych koszmarach przemysłowej produkcji mięsa. Mięsa mogę właściwie nie jeść, gorzej z serem i mlekiem, trudno to odstawić. Ruby też trudno odstawić.
next.gazeta.pl/next/7,172392,30062163,jest-w-polsce-przemysl-wiekszy-niz-wegiel-czy-sprzedaz-komputerow.html#s=BoxMMtImg1
Obserwuj wątek
    • niegracz Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 09:08
      mięsa nie jadam od lat
      od mleka i sera udało mi sie też odzwyczaić
      - teraz są różne zamienniki coraz lepsze

mleko pijam ale głównie owsiane
      • m.c.hrabia Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 09:39
        niegracz napisał:

> mięsa nie jadam od lat
        > od mleka i sera udało mi sie też odzwyczaić
        > - teraz są różne zamienniki coraz lepsze
        >
        > mleko pijam ale głównie owsiane
        >

No i widać efekty jak na dłoni
      • sverir Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 09:46
        " mleko pijam ale głównie owsiane"

Jak się doi owies?
        • ytartu Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 20:35
          sverir napisał:

> " mleko pijam ale głównie owsiane"
          >
          > Jak się doi owies?

Mleko kokosowe jest bez dojenia.
        • snajper55 Re: Fermy drobiu w Polsce 02.01.24, 04:50
          sverir napisał:

>
          > Jak się doi owies?

Karmisz osła owsem a potem go doisz. 🤣

S.
        • niegracz Re: Fermy drobiu w Polsce 02.01.24, 10:22
          sverir napisał:

>
          > Jak się doi owies?
          **
          - zapytaj sie tych z koalicji rzadowej
          głosowałes ? bierz odpowiedzialność

firma produkująca wegańskie zamienniki mleka zwierzęcego uzyskała prawo do wykorzystania słowa "mleko" w kampanii. Green REV Institute zauważa, że jest to mocne zwycięstwo. Jak podkreśla, kolejne rządy, w tym 6. grudnia br. dwutygodniowy rząd w Polsce, przedstawił projekt rozporządzenia zakazujący wykorzystania nazw takich jak wędlina, szynka, kiełbasa: dla roślinnych sukcesorów mięsa
          źródło: Onet
          • sverir Re: Fermy drobiu w Polsce 05.01.24, 19:58
            Wygrać to sobie mogli w Wielkiej Brytanii. W Polsce mleko jest produktem zwierzęcym, nie roslinnym.
      • a.jej.rkoniak Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 10:02
        lekarze w UK narzekają na te postępackie płyny (mleka), które nie mają wartości odżywczych dorównujących krowiemu mleku
        sojowe latte wymaga suplementowania witaminami ...
        owsiane, migdałowe i reszta także
        --
        ostatnio kupiliśmy tuzin jajek z farmy gdzie na 1 ha jest max 1500 niosek .... 7 dolarów
        z wolnego wybiegu 5.50.
        albo jesz tanio, albo nie jesz. Nie ma takiej powierzchni, by hodować brojlery na pastwisku.
        jakie masz kości? Bone density?
        Ja jem sery, twarogi, jajka, mięso każdego rodzaju, nie znam zamienników. Mam kości lepsze od 30latków.
        Reguluję sobie ilością i wysiłkiem fizycznym.
        Zamienniki mięsa mają połowę Index-u Merck-a. To jest dopiero "chemia".
        • niegracz Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 10:20
          a.jej.rkoniak napisał(a):

> jakie masz kości? Bone density?
          > Ja jem sery, twarogi, jajka, mięso każdego rodzaju, nie znam zamienników.
          a ja..
          > nie jem mleka sera mięsa
          ma kości lepsze od 30 latków
          gram w tenisa jeżdze na nartach

mało wiesz na temat zdrowego odzywiania

-
          • a.jej.rkoniak Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 11:51
            ja nie słucham niegracznych, tylko lekarzy, dietetyków, a z racji wykształcenia mam dość dobre rozeznanie w tym co mi potrzebne. Ponadto moja żona jest "in charge of The Kitchen Dept", a jej ufam.
            Ja nie jestem religijny i nie wierzę w cuda. Organizm potrzebuje określonych produktów i niektórych nie da się zastąpić daniem mięsnym z brukwi.
            Wracając do naszych kurczaków, to jest najtańsza potrawa ze zdrowych protein. W Australii ich produkcja jest bardzo rozwinięta i kontrolowana, spróbujcie w Polsce. Zamiast Ukraińców zatrudniajcie maszyny i organizację pracy.
            • niegracz Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 11:59
              widac że jesteś zacofany o co najmniej 50 lat
              - dietetyka zalecenia żywieniowe sie zmieniły
              - mam dużą wiedze na ten temat

• a.jej.rkoniak Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 12:49
                jestem na bieżąco, do diet modnych podchodzę z rezerwą, tym bardziej ideologicznych
                swoją drogą, nie znasz człowieka, a dajesz mu -50 na starcie ....

jakość można poprawić pomiarami
                i ja się przez wiele lat zajmowa łem tym właśnie, dlatego badam krew, mocz, zobrazowania itd jak często się da
                to jest podstawą do ewentualnych zmian żywieniowych, a gdybym słuchał współczesnych eko-dietetyków, to bym już był w proszku
                jest tyle prac "naukowych" sprzecznych jedna z drugą.... fad diets...
                • niegracz Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 13:30

nie pisałem o wieku kogoś tam
                  pisałem o przestarzałej o 50 lat wiedzy;;
                  nie pisze o modnych dietach
                  pisze o wiedzy; korzystam z wiedzy np
                  The U.S. Departments of Health and Human Services (HHS) and Agriculture (USDA) work together to update and release the Dietary Guidelines every five years. Each edition of the Dietary Guidelines reflects the current body of nutrition science.
                  • negativum Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 14:35
                    niegracz napisał:

>
                    > nie pisałem o wieku kogoś tam
                    > pisałem o przestarzałej o 50 lat wiedzy;;
                    > nie pisze o modnych dietach
                    > pisze o wiedzy; korzystam z wiedzy np
                    > The U.S. Departments of Health and Human Services (HHS) and Agriculture (USDA)
                    > work together to update and release the Dietary Guidelines every five years. Ea
                    > ch edition of the Dietary Guidelines reflects the current body of nutrition sci
                    > ence.

Znachor?

Jaja były złe 20 lat temu. Masło było be, były pożądane tłuszcze trans. Tych ludzi wierzących w tą dietę już nie ma.
                    Zbyt mało się uczymy od czarownic. Ich wiedza nie nie wynikała z chwilowej mody. Ich wiedza wynika z tysięcy lat nauki, przekazywanej na następne pokolenia.
                    • niegracz Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 14:41
                      > The U.S. Departments of Health and Human Services (HHS) and Agriculture (USDA)
                      > work together to update and release the Dietary Guidelines every five years. Ea
                      > ch edition of the Dietary Guidelines reflects the current body of nutrition sci
                      > ence.

Znachor?
                      nie USDA to nie znachor
                      • negativum Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 14:47
                        niegracz napisał:

> > The U.S. Departments of Health and Human Services (HHS) and Agriculture (
                        > USDA)
                        > > work together to update and release the Dietary Guidelines every five yea
                        > rs. Ea
                        > > ch edition of the Dietary Guidelines reflects the current body of nutriti
                        > on sci
                        > > ence.
                        >
                        > Znachor?
                        > nie USDA to nie znachor

Według nauk tych wszystkich uczonych nie powinienem już żyć od 50 lat. Ba nie chodzić. W dzieciństwie sobie połamałem staw skokowy. Bolało jak diabli, zagryzłem zęby i powstał staw rzekomy.

Według USDA to można się zażerać margaryną w 2024 roku, czy nie można? A jeśli nie można, to dlaczego było można w roku 2000? Skład margaryny się zmienił?
                        • niegracz Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 15:21
                          negativum napisał:

>
                          > Według nauk tych wszystkich uczonych nie powinienem już żyć od 50 lat. Ba nie c
                          > hodzić. W dzieciństwie sobie połamałem staw skokowy. Bolało jak diabli, zagryzł
                          > em zęby i powstał staw rzekomy.

- Znachor ?

• negativum Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 19:54
                            niegracz napisał:

> negativum napisał:
                            >
                            >
                            > >
                            > > Według nauk tych wszystkich uczonych nie powinienem już żyć od 50 lat. Ba
                            > nie c
                            > > hodzić. W dzieciństwie sobie połamałem staw skokowy. Bolało jak diabli, z
                            > agryzł
                            > > em zęby i powstał staw rzekomy.
                            > ****
                            >
                            > - Znachor ?

Można tak powiedzieć.
                            Pod Kępnem żył taki facet. Pewnie już nie żyje bo to było pod koniec lat 70tych.
                            Uczył ortopedów z całej Polski, choć nie miał uprawnień medycznych. Władza PRL przymykała na niego oko, bo facet za wykład brał np. butelkę mleka ewentualnie.
                      • a.jej.rkoniak Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 23:06
                        mają więcej doktorów Fausi ....
                  • a.jej.rkoniak Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 23:04
                    my tutaj mamy CSIRO, taki australijski PAN, i oni pracują nad odpowiednimi zaleceniami i je propagują. Amerykańska dieta to jak amerykański samochód - otyły.
                    A przemysł spożywczy w USA do najzdrowszych nie należy.
                    Nadal nie grzeszysz dobrymi manierami...."kogoś tam". Twoi rodzice musieli byc bardzo zapracowani i nie starczyło czasu na wychowanie dzieci?
                  • a.jej.rkoniak Re: Fermy drobiu w Polsce 04.01.24, 12:56
                    W dzisiejszym The Times na górze pierwszej strony (podobno zaangażowali się polscy naukowcy)
                    -
                    The plant-based burgers, wraps and pizzas that have appeared on fast food
                    menus in recent years are no healthier than the traditional meat alternatives, a
                    study has found.
                    Researchers looked at the ten fast food restaurant chains with the most
                    Plant-based fast food is no healthier than meat, say scientists
                    Rhys Blakely Science Correspondent
                    branches in Australia, Canada, Poland, Britain and the United States. They
                    then matched plant-based meals with meat counterparts, where both came
                    from the same country and chain, had a weight difference of less than 10 per
                    cent and were of the same type of food — so sandwiches, for example, were
                    compared with sandwiches.
                    There was no clear health benefit to
                    choosing the vegetarian options
                    . The plant-based meals tended to have less
                    sodium than the meat equivalents, but they had more sugar, more carbohydrates
                    and less protein.
                    Vegetarian, but not vegan, meals were more likely to have more fat
                    and saturated fat than “omnivore” equivalents that included meat. On
                    average the plant-based meals also contained about as many calories as the
                    meat alternatives. Overall the results confirm that switching to plant-based
                    junk food will not decrease the risk of diabetes and obesity...
                    jest więcej na stronie drugiej.
                    • stefan4 Re: Fermy drobiu w Polsce 04.01.24, 13:35
                      a.jej.rkoniak:
                      > Researchers looked at the ten fast food restaurant chains with the most
                      > Plant-based fast food is no healthier than meat

Dla równowagi zważ tylko, że
                          • żywność roślinna jest znacznie zdrowsza od mięsa dla jej dawców, czyli dla jej ,,pozyskania'' nie trzeba uśmiercić myślącego i czującego zwierzęcia; przez to wegetarianizm sprzyja redukcji okrucieństwa w gatunku ludzkim;
                          • z Twoich cytatów wynika, że dla człowieka żywność roślinna zdrowotnie remisuje z mięsactwem; nowoczesny przemysł spożywczy zaczął poważne prace nad produktami wegeteriańskimi może ze 20 lat temu i na pewno nie powiedział jeszcze ostatniego słowa — a już remis.

- Stefan
                      • negativum Mimoza 04.01.24, 14:53
                        stefan4 napisał:

> a.jej.rkoniak:
                        > > Researchers looked at the ten fast food restaurant chains with the most
                        > > Plant-based fast food is no healthier than meat
                        >
                        > Dla równowagi zważ tylko, że
                        >     • żywność roślinna jest znacznie zdrowsza od mięsa dl
                        > a jej dawców, czyli dla jej ,,pozyskania'' nie trzeba uśmiercić myślącego i czu
                        > jącego zwierzęcia; przez to wegetarianizm sprzyja redukcji okrucieństwa w gatun
                        > ku ludzkim;

Widziałeś kiedyś mimozę? Tylko "kretyn" może twierdzić, że rośliny nic nie czują.
                      • snajper55 Re: Fermy drobiu w Polsce 04.01.24, 16:50
                        stefan4 napisał:

>     • żywność roślinna jest znacznie zdrowsza od mięsa dl
                        > a jej dawców, czyli dla jej ,,pozyskania'' nie trzeba uśmiercić myślącego i czu
                        > jącego zwierzęcia; przez to wegetarianizm sprzyja redukcji okrucieństwa w gatun
                        > ku ludzkim;

Sądzisz ze zabijanie kur na fermie drobiu ma wpływ na gwałcenie ukraińskich dzieci przez rosyjskich żołnierzy? A choćby tylko na bicie żony przez Nowaka?

S.
                        • stefan4 Re: Fermy drobiu w Polsce 04.01.24, 18:24
                          snajper55:
                          > Sądzisz ze zabijanie kur na fermie drobiu ma wpływ na gwałcenie ukraińskich
                          > dzieci przez rosyjskich żołnierzy?

Kiedy mówisz o braku okrucieństwa ze strony wojsk (jakiejkolwiek proweniencji), to mówisz o likwidacji wojsk. Sprzyjam temu całym sercem, ale to jeszcze nie teraz, jeszcze przyjdzie się przemęczyć z tymi mafiami co najmniej kilka pokoleń...

snajper55:
                          > A choćby tylko na bicie żony przez Nowaka?

Nie słyszałem, żeby pani Barbara Nowak była bita przez męża. No, cóż, wolałbym, żeby umiał jej wperswadować pożądany kształt współczesnego szkolnictwa w bardziej cywilizowany sposób...

A poza tym, to tak. W miarę, jak barbarzyństwo przestaje być niezbędne dla przetrwania, stopniowo ustępuje. Eksterminacje narodów przestają być tytułem do chwały i stają się działaniem wstydliwym;
                          tortury stają się mniej wymyślne i mniej szeroko akceptowane jako normalny sposób prowadzenia przesłuchań;
                          wyroki śmierci są wydawane na malejących obszarach kuli ziemskiej i są mniej okrutne;
                          narasta opór ludzi przeciwko mordowaniu dzikich zwierząt dla przyjemności itp.
                          Liczenie wartości żywego zwierzęcia kilogramach sadła, jakie udało się na nim wyhodować, również zanika w miarę, jak przestaje być koniecznością życiową ludzkości. Te wszystkie procesy wspierają się wzajemnie.

- Stefan
                          • negativum Czy wiesz że brzozy mordują inne roślinki 04.01.24, 19:45
                            stefan4 napisał:

> Kiedy mówisz o braku okrucieństwa ze strony wojsk

A jednocześnie dają schronienie jodłom, które je potem zabijają?
                            • stefan4 Re: Czy wiesz że brzozy mordują inne roślinki 04.01.24, 22:38
                              negativum:
                              > Czy wiesz że brzozy mordują inne roślinki

A czy Ty wiesz, że w czasie zaćmienia Ziemia usiłuje zamordować Księżyc, ale dotąd jej się jeszcze nie udało?

- Stefan
                              • negativum Re: Czy wiesz że brzozy mordują inne roślinki 05.01.24, 01:36
                                stefan4 napisał:

> negativum:
                                > > Czy wiesz że brzozy mordują inne roślinki
                                >
                                > A czy Ty wiesz, że w czasie zaćmienia Ziemia usiłuje zamordować Księżyc, ale do
                                > tąd jej się jeszcze nie udało?
                                >
                                > - Stefan

Tam jest walka na śmierć i życie. Choć faktycznie chodzi o cień.
                                Jodle brzoza niegroźna. Ale potrzebuje cienia za młodu, to lubi brzozy, potem je przerasta i morduje.
                              • negativum Re: Czy wiesz że brzozy mordują inne roślinki 05.01.24, 01:53
                                stefan4 napisał:

> negativum:
                                > > Czy wiesz że brzozy mordują inne roślinki
                                >
                                > A czy Ty wiesz, że w czasie zaćmienia Ziemia usiłuje zamordować Księżyc, ale do
                                > tąd jej się jeszcze nie udało?

Inną taką roślinką cieszącą się z nieszczęścia innych jest sekwoja lubiąca zgliszcza.
                                Life is brutal.
                                Tak naprawdę to życie polega na tym, kto kogo ewentualnie zabija.
                                W każdej sekundzie twój układ immunologiczny zabije miliardy innych organizmów. Z częścią tych organizmów nauczyliśmy się żyć w symbiozie. My je karmimy, one nas chronią. Wystarczy, że zniszczysz swoją florę bakteryjną i masz grzyba. Należy dbać o te prawie 2 kg bakterii tylko w układzie pokarmowym. To potężna armia, nie chcąca nic więcej niż amu, amu.
                                Sporo problemów cywilizacyjnych wynika ze zbytniej sterylności. Nie należy przeginać ani w tą ani w drogą stronę. Cud życia jest niesamowity. Ktoś jednak musi zginąć, by żyć mógł ktoś inny.
                                Nie potrafię np. zrozumieć Komorowskiego, który zabija tylko dla endorfin. Pach i jeleń leży martwy.
                      • a.jej.rkoniak Re: Fermy drobiu w Polsce 04.01.24, 23:11
                        Stefanie, ty jesteś 200% Homo Sapiens 21. wieku, ja z tej starszej generacji zachowującej się racjonalnie. Dla mnie nie istnieje żadna religia, także ta eko i anty-hodowlana. Przez kilkanaście tysięcy lat staliśmy się bardzo mięsożerni.
                        Dlatego w Australii fermy muszą spełniać warunki postawione przez RSCPA, a produkt w sklepie ma odpowiednią naklejkę.
                        Banialuki - żywność roślinna sama w sobie nie jest zdrowsza, dla przykłądu rzepak z kwasem erukowym ..a tego jest więcej.
                        Hitler był wege podobno, coś mu pomogło?
                        Żaden remis, powoli wycofują się z tej hucpy. Ja nie mam nic przeciwko jarzynom, owocom, jem sporo. Nie przestając jeść chudego mięsa.
                        A nasza dyskusja do niczego nie prowadzi, bo ty wiesz swoje, a ja swoje.
                        Jedzenie mięsa nie wzmaga agresji.
                        Klimat, vege itd to ideologia jak kto woli religia. Jesteś ekstremistą ideologicznym, być może naiwnym, porządnym facetem. Dlatego róbmy swoje, każdy wedle własnego rozumu. Ja tylko poproszę byś nie wymagał ode mnie postępowania zgodnego z TWOIMI przekonaniami, nie wprowadzał tych pomysłow jako jedyną słuszną filozofię.
          • negativum Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 14:25
            niegracz napisał:

> a.jej.rkoniak napisał(a):
            >
            >
            > > jakie masz kości? Bone density?
            > > Ja jem sery, twarogi, jajka, mięso każdego rodzaju, nie znam zamienników.
            >
            > a ja..
            > > nie jem mleka sera mięsa
            > ma kości lepsze od 30 latków
            > gram w tenisa jeżdze na nartach
            >
            > mało wiesz na temat zdrowego odzywiania

Piłeś kiedyś kwaśne mleko?
            Laktozy już w tym nie ma, bo została zeżarta przez bakterie i grzyby.
            • m.c.hrabia Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 14:42
              całe szczęście dla innych , że od niegraczy nie pobiera się krwi.
              • negativum Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 14:49
                m.c.hrabia napisał:

> całe szczęście dla innych , że od niegraczy nie pobiera się krwi.

Może ma takie dwa wyspecjalizowane ząbki.
            • a.jej.rkoniak Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 23:22
              u nas sprzedają mleko A2 lactose free, nie trzeba kwasić
              • negativum Re: Fermy drobiu w Polsce 01.01.24, 23:39

> u nas sprzedają mleko A2 lactose free, nie trzeba kwasić

A jak smakują z nim pierogi?
                • a.jej.rkoniak Re: Fermy drobiu w Polsce 02.01.24, 03:06
                  nie piję mleka tylko kefir
                  gotowaniem zajmuje się połowica
                  wiem, że do różnych potraw używa jogurtu greckiego i/lub kwaśnej śmietany
                  śmietana bywa w kilku mocach - zawartości tłuszczu
                  • negativum Re: Fermy drobiu w Polsce 02.01.24, 03:29

> nie piję mleka tylko kefir
                    > gotowaniem zajmuje się połowica
                    > wiem, że do różnych potraw używa jogurtu greckiego i/lub kwaśnej śmietany
                    > śmietana bywa w kilku mocach - zawartości tłuszczu

Nie denerwuj się.
                    Zapytałem tylko, jak smakują pierogi z tym mlekiem.
                    • a.jej.rkoniak Re: Fermy drobiu w Polsce 02.01.24, 05:06
                      jakbym mógł się z twojego powodu denerwować?
                      na Wigilię zrobiła pierogi z kapustą i grzybami oraz "ruskie" z ziemniakami i serem (ricotta). Ja jestem low maintenance i jem prawie wszystko.
                      Lubię ryby, nie ruszam reszty wyciągniętej z wody. Nie lubię kawioru, krewetek, małż, slimaków .... a ryb, to ja rypanie .... ;)
                      Mleko A2 lactose free smakuje identycznie jak zwykłe mleko. A2 to jedna z protein, brakuje A1 na którą niektórzy są uczuleni.
                      W kuchni widziałem także maślankę, chyba do placuszków dla wnuków.
                      • negativum Re: Fermy drobiu w Polsce 05.01.24, 03:16

> jakbym mógł się z twojego powodu denerwować?
                        > na Wigilię zrobiła pierogi z kapustą i grzybami oraz "ruskie" z ziemniakami i s
                        > erem (ricotta). Ja jestem low maintenance i jem prawie wszystko.
                        > Lubię ryby, nie ruszam reszty wyciągniętej z wody. Nie lubię kawioru, krewetek,
                        > małż, slimaków .... a ryb, to ja rypanie .... ;)
                        > Mleko A2 lactose free smakuje identycznie jak zwykłe mleko. A2 to jedna z prote
                        > in, brakuje A1 na którą niektórzy są uczuleni.
                        > W kuchni widziałem także maślankę, chyba do placuszków dla wnuków.

Pisałeś też, że w Australii macie maślankę, więc się już nie czepiam.

A2 produkuje się dodając do mleka A1 laktazę. Ale to nie zmniejsza stopnia zaćmy w oczach, jeśli ktoś nie trawi (brak enzymów w organizmie) galaktozy. To nawet oszukiwanie organizmu przez koncerny, bo kto poda jakąś mleczarnię po 60 latach, że go truła? Jak nie trawisz laktozy, to pewnie nie będziesz nie trawił galaktozy. Tylko, że mleko A1 cię o tym informuje. Dostaniesz sraczki i nie będziesz pił. A2 powoduje u takich osób zaćmę. Nie srają, ale też nic nie widzą po latach.
      • ytartu Te zamienniki są niezdrowe i niesmaczne! 01.01.24, 20:34
        niegracz napisał:

> mięsa nie jadam od lat
        > od mleka i sera udało mi sie też odzwyczaić
        > - teraz są różne zamienniki coraz lepsze

Te zamienniki sera są cholernie niezdrowe i niesmaczne! Sama wysokoprzetworzona chemia.

> mleko pijam ale głównie owsiane

To nie jest mleko i nie smakuje jak mleko. Sojowe jeszcze ujdzie, można nawet spienic do kawy. Ale te wszystkie mleka roślinne to też produkty wysokoprzetworzone.
        • niegracz Re: Te zamienniki są niezdrowe i niesmaczne! 01.01.24, 21:38
          ytartu napisał:

> Te zamienniki sera są cholernie niezdrowe i niesmaczne! Sama wysokoprzetworzona
          > chemia.
          .
          bzdura; chyba że takie wybierasz.bo sa i takie;
          poza tym, to tylko dodatek do jadłospisu
          który staram sie komponowac z produktów nieprzetworzonych lub mało przetworzonych
          • negativum Re: Te zamienniki są niezdrowe i niesmaczne! 01.01.24, 21:44
            niegracz napisał:

> ytartu napisał:
            >
            >
            > > Te zamienniki sera są cholernie niezdrowe i niesmaczne! Sama wysokoprzetw
            > orzona
            > > chemia.
            > .
            > bzdura; chyba że takie wybierasz.bo sa i takie;
            > poza tym, to tylko dodatek do jadłospisu
            > który staram sie komponowac z produktów nieprzetworzonych lub mało przetworzon
            > ych

Gustuję w bundzu, czy to źle?
          • snajper55 Re: Te zamienniki są niezdrowe i niesmaczne! 04.01.24, 16:54
            niegracz napisał:

> bzdura; chyba że takie wybierasz.bo sa i takie;
            > poza tym, to tylko dodatek do jadłospisu
            > który staram sie komponowac z produktów nieprzetworzonych lub mało przetworzon
            > ych

Ja lubię nieprzetworzone czipsy z nieprzetworzonym piwem.

S.
      • niegracz Re: Fermy drobiu w Polsce 04.01.24, 13:05

popieram propozycję Spurek
        Proponuję „5 dla branży roślinnej”: 1. zakaz reklamy mięsa, mleka, jaj; 2. likwidacja funduszy promocji tych produktów; 3. powołanie funduszu promocji weganizmu; 4. od przedszkola zajęcia „klimat i prawa zwierząt”; 5. 0% VAT na zamienniki mięsa, mleka, jaj
        , ale ciekawe jak do tego podejdzie PSL
        i Koalicja
        czy a raczej kiedy sie o to pożrą
        • m.c.hrabia Re: Fermy drobiu w Polsce 04.01.24, 13:26
          popieraj sobie, konfa popiera szynkę z ratlerka , ja popieram wolność wybierania, popieram skrobanki.
    • niegracz Re: Fermy drobiu w Polsce 02.01.24, 09:44
      nie ruszam nic mlecznego;
      kiedy piłem i lubiłem kefir

co do jogurtów wegańskich to zawieraja kultury bakterii
      a to bakterie są tu bardzo ważne a nie nosnik...

ale prozdrowotnych bakterii dostarczają przeciez kiszonki:
      ogórki, kapusta, kimczi. inne fermentowane warzywa
      • snajper55 Re: Fermy drobiu w Polsce 04.01.24, 16:55
        niegracz napisał:

> nie ruszam nic mlecznego;
        > kiedy piłem i lubiłem kefir
        >
        > co do jogurtów wegańskich to zawieraja kultury bakterii
        > a to bakterie są tu bardzo ważne a nie nosnik...

Prawdziwy wegetarianin nie jada bakterii.

S.
    • niegracz Re: Fermy drobiu w Polsce 02.01.24, 10:04
      z szerokiego programu koalicji rządowej:
      zakaz reklamy mięsa, mleka, jaj,
      likwidacja funduszy promocji tych produktów,
      powołanie funduszu promocji weganizmu,
      zajęcia "klimat i prawa zwierząt" już od przedszkola,
      0 proc. VAT na zamienniki mięsa, mleka, jaj;
      • a.jej.rkoniak Re: Fermy drobiu w Polsce 02.01.24, 12:20
        tak myślałem, aktywista :(
        "White meat, such as chicken, and fish, are not linked to an increased
        risk of cancer," says Dr Sharp. In fact, good-quality chicken is the
        best source of protein, says Miller, containing arouncl 32g of protein
        in every lOOg, compared with the lOg in the same amot1nt of beans
        and leg·umes.

--
        Back in 1996, a study was pt1blished
        that examined the health outcomes
        ofll,000 "healtl1 conscious''
        Britons, some veg·etarian others
        omnivore, recruited from places
        st1ch as health food shops. After 17
        years, both camps had half the
        death rate compared with the
        average population. The key
        inflt1ence appeared not to be
        whether or not they ate meat, but
        whether or not they ate lots of
        fresh frt1it and raw salacl.
        • niegracz Re: Fermy drobiu w Polsce 02.01.24, 12:38
          to w Polsce głosowali na taki program

- ja nie głosowałem ale ten pomysł
          Koalicji POpieram
          lista sportowców nie jedzących miesa

17 vegan athletes you didn’t know ate a plant-based diet
          Author: Victoria Smith, Rachel Smith

Read Time: 15 mins | 9th October 2023

1. Lewis Hamilton
          Ultrarunner Scott Jurek proves that you don’t need meat or dairy to excel in athletic performance.
          He’s also won the 135-mile Badwater Ultramarathon, the “world’s toughest foot race,” twice; the 153-mile long Spartathlon in Greece three consecutive times.

So is Alex Morgan, co-captain of the US Women’s Soccer team

Vegan surfer Tia Blanco’s
          switching to a purely plant-based diet in 2013.

Just three years later in 2016, she became the first surfer to win back-to-back gold medals post-1996 at the World Surging Championships aged 19.
          itd

itd
          • negativum Re: Fermy drobiu w Polsce 04.01.24, 16:05
            niegracz napisał:

> to w Polsce głosowali na taki program
            >
            > - ja nie głosowałem ale ten pomysł
            > Koalicji POpieram
            > lista sportowców nie jedzących miesa

Tylko, że nie każdemu smakuje soczewica.
            Kumpel je jej kg na 3 dni. Niby nie je mięsa, a tylko czeka, jak zrobię żurek.
            Pasturma kończy dojrzewać. Dałem mu na spróbowanie tą jeszcze nie dojrzałą i tzw. krakowską ze sklepu.
            Zjadł to pierwsze, mówi dobre, zjadł następnie krakowską i mówi, co to jest, to jakaś guma.

Ekologiczny chów kończy się na tym, że ginie około 10 razy zwierząt niż ginęło bez owego ekologicznego chowu.
            Zrobisz 500 g pasturmy będziesz ją jadł na bułeczce przez pół roku. W tym czasie ekolodzy pochłoną 10-20 kg mięsa bez smaku.
            Największą zbrodnią jest zmuszanie dzieci do bycia wegetarianami. Dorosły nie rozwija się fizycznie, jak mu czegoś zacznie brakować, to będzie miał apetyt. Ewentualnie podtrawi sam siebie przez jakiś czas.
            • niegracz Re: Fermy drobiu w Polsce 04.01.24, 16:10
              przedstawiłęs swoja opinie zreszta błędna
              ; ale istotne co z tym zrobi koalicja
              jest sznasa na jakis postęp
              • negativum Wróbel 04.01.24, 16:27
                niegracz napisał:

> przedstawiłęs swoja opinie zreszta błędna
                > ; ale istotne co z tym zrobi koalicja
                > jest sznasa na jakis postęp

Wróbel.
                W okresie "dziecięcym" mięsożerca.
                W okresie dorosłym, przeważnie ziarnojad.
    • niegracz Re: Fermy drobiu w Polsce 02.01.24, 10:32
      gdyby głosowało sie nie na partie ale
      na elementy programowe
      to tu bym oddał głos za:
      – Obecnie czekamy w Polsce na decyzję nowego Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi – szynka czy roślinne plastry? Czy Trzecia Droga stoi na drodze dla klimatu czy na drodze wspierania interesów sektora hodowlanego? – mówi Spurek.

Podkreśla rolę czasu i konieczność realnej zmiany.

– To dobry moment, żeby rozpocząć w Polsce prace nad stworzeniem funduszu promocji weganizmu oraz reformy tego, co nie działa. Czyli systemu żywności.
      • a.jej.rkoniak Re: Fermy drobiu w Polsce 02.01.24, 12:24
        głosujesz za anemicznym i chorowitym społeczeństwem
        co ci seniorzy złego zrobili?
    • graza-z-wiochy Re: Fermy drobiu w Polsce 04.01.24, 16:28
      Na wsi zwierzę jest rzeczą i nikogo nie obchodzi jego cierpienie. Na mnie ludzi patrzą jak na kosmitkę, bo nie dość, że nie jem mięsa to trzymam wszystkie przybłędy, które uciekły z okolicznych gospodarstw w domu i pozwalam im spać w łóżku do tego. A, i księdza po kolędzie nie przyjmuję.
      • snajper55 Re: Fermy drobiu w Polsce 04.01.24, 16:47
        graza-z-wiochy napisała:

> Na wsi zwierzę jest rzeczą i nikogo nie obchodzi jego cierpienie. Na mnie ludzi
        > patrzą jak na kosmitkę, bo nie dość, że nie jem mięsa to trzymam wszystkie prz
        > ybłędy, które uciekły z okolicznych gospodarstw w domu i pozwalam im spać w łóż
        > ku do tego. A, i księdza po kolędzie nie przyjmuję.

Czy księdza traktujesz gorzej niż zwierzęta.

S.
        • hell-raiser1 Re: Fermy drobiu w Polsce 05.01.24, 06:30
          Księdza do łóżka nie przyjmie. To gorzej traktuje.
        • graza-z-wiochy Re: Fermy drobiu w Polsce 05.01.24, 15:25
          Na to wychodzi, że gorzej :)
    • niegracz Re: Fermy drobiu w Polsce 06.01.24, 16:06
      są tez już fermy robakowe

Szef kuchni Mario Barnard w restauracji Gourmet Grubb's The Insect Experience w Kapsztadzie (RPA) prezentuje danie Basil Pesto Taglietelle. Przyrządził je ze zmielonych larw much czarnych i przyozdobił larwami mącznika młynarka (Tenebrio molitor), które w styczniu 2021 r. Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności wpisał do katalogu nowej żywności. Gourmet Grubb jest pierwszą restauracją specjalizującą się w potrawach z insektów
      źródło: Interia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka