20.03.24, 13:03
Wakacje składkowe ZUS dla MŚP są może OK. Korzysta, kto chce, nikt nie musi.
Mnie bardziej nurtuje , czemu ZUS nalicza podwójną składkę na ubezpieczenie zdrowotne dla osób zatrudnionych na etat i prowadzących jednocześnie małą działalność gospodarczą. Z umowy o pracę jest już raz odprowadzane ta składka ubezpieczeniowa i drugi raz z działalności gospodarczej. Jest to podwójne oskładkowanie, mocno obciążające małych przedsiębiorców.
Przecież taka osoba nie korzysta dwukrotnie więcej z opieki zdrowotnej.
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: ZUS 20.03.24, 15:16
      hdfk napisał(a):

> Mnie bardziej nurtuje , czemu ZUS nalicza podwójną składkę na ubezpieczenie zdr
      > owotne dla osób zatrudnionych na etat i prowadzących jednocześnie małą działaln
      > ość gospodarczą.

Wysokość składki zdrowotnej jest zależna od wysokości przychodów, niezależnie z ilu źródeł przychody pochodzą. To tak jak z podatkuem dochodiwym. Płacenie podatku dochodowego od wynagrodzenia w jednym miejscu pracy nie zwalbia cie z płacenia podatku dochodowego od dochodow uzyskuwanych w innych miejscach pracy.

S.
      • j-k Re: ZUS 20.03.24, 15:24
        przeoczylem Twoj wpis, ale dziwi mnie, ze ludzie prowdzacy wlasna dzialanosc gospodarcza,

a wiec majacy smykalke do interesow - nadal kombinuja - jak sie tu "przeslizgnac"...

takie to polskie...
      • hdfk Re: ZUS 21.03.24, 08:25
        Bzdura. Nie kwestionuję podatku dochodowego lecz składkę zdrowotną ZUS. Zarabiając więcej nie choruję dwa razy tyle.
        • j-k Re: ZUS cd. 21.03.24, 15:58
          hdfk napisał(a):
          > Bzdura. Nie kwestionuję podatku dochodowego lecz składkę zdrowotną ZUS. Zarabia
          > jąc więcej nie choruję dwa razy tyle.

w kazdym kraju w zakresie ZUS obowiazuje tkzw. "solidaryzm spoleczny".

- zarabiasz wiecej - placisz wiecej na ZUS

(w niektorych krajach tylko do pewnego momentu - Tusk tez to w Polsce obiecal)
        • snajper55 Re: ZUS 22.03.24, 11:15
          hdfk napisał(a):

> Bzdura. Nie kwestionuję podatku dochodowego lecz składkę zdrowotną ZUS. Zarabia
          > jąc więcej nie choruję dwa razy tyle.

Ale zarabiając więcej masz obowiązek więcej dokładać się do wydatków na opiekę zdrowotną. Bo wysokość tej składki zależy od wielkości dochodów, tak jak wysokość różnych podatków.

S.
          • no-popis Re: ZUS 06.11.24, 16:52
            snajper55 napisał:

> hdfk napisał(a):
            >
            > > Bzdura. Nie kwestionuję podatku dochodowego lecz składkę zdrowotną ZUS. Z
            > arabia
            > > jąc więcej nie choruję dwa razy tyle.
            >
            > Ale zarabiając więcej masz obowiązek więcej dokładać się do wydatków na opiekę
            > zdrowotną. Bo wysokość tej składki zależy od wielkości dochodów, tak jak wysoko
            > ść różnych podatków.
            >
            > S.
            Od dochodu jest podatek dochodowy.
            ZUS od dochodu to haracz dla fiskalnego i hamującego rozwój państwa.
    • j-k zarabiajacy wiecej, placa ns ZUS wiecej - prawda ? 20.03.24, 15:22
      > Przecież taka osoba nie korzysta dwukrotnie więcej z opieki zdrowotnej.

ale zarabiajcy wiecej, placa na ZUS wiecej prawda ?

- dostajesz "na etacie" wiecej - to i placisz wiecej.

a jak pracujesz na samego siebie - to tez zarabiasz dodatkowe pieniadze - prawda ?
      • no-popis Re: zarabiajacy wiecej, placa ns ZUS wiecej - pra 06.11.24, 17:08
        j-k napisał:

> > Przecież taka osoba nie korzysta dwukrotnie więcej z opieki zdrowotnej.
        >
        >
        > ale zarabiajcy wiecej, placa na ZUS wiecej prawda ?
        >
        > - dostajesz "na etacie" wiecej - to i placisz wiecej.

> a jak pracujesz na samego siebie - to tez zarabiasz dodatkowe pieniadze - pra
        > wda ?
        Masz wypaczone pojęcie o działalności prywatnej.
    • asia-loi Re: ZUS 20.03.24, 16:14
      hdfk napisał(a):

> Mnie bardziej nurtuje , czemu ZUS nalicza podwójną składkę na ubezpieczenie zdrowotne dla osób zatrudnionych na etat i prowadzących jednocześnie małą działalność gospodarczą. Z umowy o pracę jest już raz odprowadzane ta składka ubezpiec
      > zeniowa i drugi raz z działalności gospodarczej. Jest to podwójne oskładkowanie> , mocno obciążające małych przedsiębiorców.
      > Przecież taka osoba nie korzysta dwukrotnie więcej z opieki zdrowotnej.

Tak samo mają pracujący emeryci. Płacą składkę zdrowotną od emerytury i od pracy. A składka jest duża, bo PiS mocno ją podniósł, aż 9%. Ale wg niektórych PiS obniżał podatki. 😏
    • perla_z_roztocza Re: ZUS 21.03.24, 08:54
      hdfk napisał(a):

> Mnie bardziej nurtuje , czemu ZUS nalicza podwójną składkę na ubezpieczenie zdr
      > owotne

mnie jako prowadzącemu jednoosobową działalność gospodarczą nurtuje co innego.
      Otóż za grudzień 23 zapłaciłem składkę na ubezpieczenie zdrowotne 32 tys. zł a za styczeń br. 54 tys. zł bo nie ma sufitu (przeklęty Morawiecki).
      Ale moje nurtowanie polega na tym, że za moją forsę taki Snajper będzie się wylegiwał w szpitalach czy też rozbijał po sanatoriach, mimo, że jedyne co mógłbym sfinansować rzeczonemu Snajperowi to ostatnie pożegnanie właśnie.
      • tapatik Re: ZUS 05.11.24, 23:09
        Snajper jest pracownikiem NFZ? Nie wiedziałem.
    • m.c.hrabia Re: ZUS 21.03.24, 17:03
      zus nie nalicza składki zdrowotnej, zus tylko pośredniczy w przekazaniu do nfz, składkę zdrowotną nalicza sejm.
    • pies.na.czarnych Re: ZUS 21.03.24, 17:10
      Kancelaria Premiera
      @PremierRP
      ·
      18m
      🎥 Dzisiaj proponujemy zmiany, na których skorzysta 93% polskich przedsiębiorców. Zależało nam na tym, aby te korzyści były najmocniej przesunięte w kierunku tych słabiej zarabiających. Dlatego zaproponowaliśmy właśnie takie rozwiązanie - Minister
      @MF_GOV_PL

@Domanski_Andrz

Oto plan rządu
      tvn24.pl/biznes/pieniadze/skladka-zdrowotna-rzad-o-szczegolach-zmian-st7832220
    • stefan4 Nic z tego nie rozumiem... 22.03.24, 11:59
          ,,Dla przedsiębiorców rozliczających się według skali podatkowej (czyli płacących
          12% podatku do 120 000 zł rocznego dochodu z kwotą wolną od podatku w
          wysokości 30 000 zł) będzie stały ryczałt liczony jako 9% od 75% najniższego
          krajowego wynagrodzenia.''

Co to znaczy ,,9% od 75%''? Czy to jest to samo co
          0.09×0.75 = 0.0675 = 6.75% ?
      To dlaczego nie podać tego procentu wprost? A może to są jakieś inne procenty, każdy liczony od jakiejś innej całości? — ekonomiści i prawnicy to lubią...

W takim razie obecnie ta składka wynosi 286.335 zł/miesiąc — ekonomiści i prawnicy lubią ułamki; ten, któremu uda się do jakichś tabel wprowadzić liczby niewymierne, dostanie ekonomicznego Nobla.

Zandberg twierdził, że zatrudnieni na etacie, nawet bardzo skromnym, będą płacić znacznie większą składkę zdrowotną niż całkiem dobrze zarabiający przedsiębiorcy. Nie potrafiłem znaleźć danych, które mogłyby to twierdzenie uzasadnić lub obalić (pewnie źle szukałem).

Wszędzie widziałem podział na liniowców i ryczałtowców (żadna z tych kategorii nie obejmuje chyba etatowców), poza tym różne procenty liczone od nie wiedzieć czego. A ponadto liczby były zwykle podawane bez jednostek. Np. czy jakiś graniczny zarobek 50 tys. dotyczy przychodu, czy dochodu, czy dochodu po podatkach; oraz czy chodzi o 50 tys. zł/miesiąc, czy o 50 tys. zł/rok. Myślę, że fachowcy mają w tych sprawach jakieś obyczaje, jak co rozumieć; ale czy mnie, ignorantowi, ktoś mógłby to opowiedzieć wprost?

- Stefan
    • l.george.l Re: ZUS 05.11.24, 21:06
      Bo składka zdrowotna nie jest składką zdrowotną, lecz podatkiem. Bambik wprowadzając polski ład, drastycznie podniósł de facto podatek dochodowy. Najbardziej zabawne jest to, że małorolny mieszkaniec wsi opłacający jakąś mikroskładkę czy ksiądz, któremu ZUS finansuje państwo z Funduszu kościelnego ma dostęp do świadczeń na identycznym poziomie jak osoba zarabiająca 50 czy 100 tys. miesięcznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka