supem 21.12.24, 19:46 natomiast Polska przestała płacić te kary, gdy Donald Tusk przedstawił plan przywrócenia praworządności w Polsce. To który kraj nadal nie przestrzega praworządności? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stasi1 Re: Węgry płacą kary do UE za brak praworządności 21.12.24, 22:15 Dla naszych pisowców jednak Węgry są w UE ostoja prawdziwej demokracji Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Węgry płacą kary do UE za brak praworządności 22.12.24, 07:08 stasi1 napisał: > Dla naszych pisowców jednak Węgry są w UE ostoja prawdziwej demokracji Czas mija i wszystko to Stasi zyska swoją ocenę już z dystansu. Przez 50 lat dla Państwa jak : Cimoszewicz, Miller, Jaruzelski Polska była ostoją demokracji a dla Wyszkowskiego, Michnika, Kuronia, Morawieckiego, Wyszkowskiego akurat nie. Czas pokazał kto miał rację. Podobnie jak słowa i działania Lecha Kaczyńskiego, który już w 2008 roku mówił i aktywnie działał przeciwko Rosji i twierdził, że to się skończy eskalację wojen. No i kto po latach miał rację? Sądzisz, że Niemcy są np ostoją demokracji gdzie dalej członkiem VIPem w SPD jest Gerhard Schroeder, który jest członkiem rady dyrektorów w Gazprom? Wniosek o wydalenie go z SPD upadł a nawet został odznaczony w 2023 roku. Wtedy Lech archiwum, był rusofobem i wariatem i ....ten wariat miał rację. Niedemokratyczny aparat UW jest wręcz tworzony wg standardu Orwella w detalach tach jak np "zbrodniomyśl". Czas pokaże. Komunizm upadł z powodów ekonomicznych ponieważ komunizm (socjalizm wg Moskwy) chciał zmieniać prawa ekonomii i podobnie jest teraz kiedy neokomunizm brukselski również zmienia prawa ekonomii dla ideologii to też prowadzi do nieszczęść gospodarczych i oby szybciej bo będą mniejsze szkody a może i mnie ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Węgry płacą kary do UE za brak praworządności 22.12.24, 08:58 Nopopis: "Wtedy Lech archiwum, był rusofobem i wariatem i ....ten wariat miał rację." Być może ten naprawdę wariat zginął wraz ż żoną i 96 pasażerami dlatego że był wariatem, a teraz wypadek związany z ewidentnym lądowaniem samolotu w warunkach wykluczających lądowanie przez przez PIS jest uznana za zamach przed demokratycznych polityków? Jeżeli jednak powołujesz się na Lecha, to zauważysz różnice chociażby w podejściu do TK między nim a Jarkiem? Na tle PISu to działania wszystkich polityków, których wymieniłeś w poście po roku 1990 były o niebo bardziej demokratyczne niż obecnego PISu. Powtórzę za Tobą nazwiska: Cimoszewicz, Miller, Jaruzelski, MIchnik Kuroń, o przepraszam, pominę Wyszkowskiego (nie znam go) oraz wykluczę Morawieckiego, bo obecnie jego nazwisko bardziej kojarzy się z jego synem. "Czas pokaże. Komunizm upadł z powodów ekonomicznych ponieważ komunizm (socjalizm wg Moskwy) chciał zmieniać prawa ekonomii i podobnie jest teraz kiedy neokomunizm brukselski również zmienia prawa ekonomii dla ideologii to też prowadzi do nieszczęść gospodarczych i oby szybciej bo będą mniejsze szkody a może i mnie ofiar." Jestem słaby z historii, ale uczono mnie, że Niemcy gospodarczo ożyły po dojściu Hitlera do władzy. Hmm, te "prawa" ekonomii też szanujesz? Masz odwagę krytykować, to kto Twoim zdaniem w obecnym czasie może bronić praw ekonomii? Chętnie zapoznam się z Twoim zdaniem. Bo w obecnej sytuacji to nie do końca wiem. Natomiast wiem, że za mojego życia znacznie zmienił się klimat i co gorsze grozi dalszymi nawet przyspieszonymi zmianami, warto również to mieć na uwadze. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Węgry płacą kary do UE za brak praworządności 22.12.24, 11:17 Niektórzy, prawdopodobnie Ci młodsi nie wiedzą, dlaczego za Popisem używam określenia "wariat" w stosunku do Lecha Kaczyńskiego prezydenta Polski. Tu mam na myśli (Popis pewnie też) chęć wylądowania w Tbilisi w 2008 roku, kiedy to stanowiło zagrożenie dla pasażerów samolotu, wprost to zagrożenie zestrzelenia samolotu w niestabilnej Gruzji. W Smoleńsku niestety pomimo mgły, pomimo ostrzeżeń nawet przyrządów pokładowych podjęto próbę lądowania. Jeszcze raz o "wariacie", pierwszy raz przeczytałem, usłyszałem to słowo w stosunku do Lecha Kaczyńskiego od Popisa. Ale co do podejmowanie przez niego ryzyka być może racjonalne określenie. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Węgry płacą kary do UE za brak praworządności 31.12.24, 23:48 Ale sam widzisz nawet pisowcy nie wierzą Lechowi . O przyjaciołach Putina jak mówią? Nasi przyjaciele. I to nawet po wybuchu wojny w Ukrainie Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Węgry płacą kary do UE za brak praworządności 04.01.25, 12:37 stasi1 napisał: > Dla naszych pisowców jednak Węgry są w UE ostoja prawdziwej demokracji A dla naszych PeOwców Niemcy są ostoją demokracji :) . Nawet wzywali Niemcy aby wzięły odpowiedzialność za Europę :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Węgry płacą kary do UE za brak praworządności 04.01.25, 13:01 no-popis napisała: > stasi1 napisał: > > > Dla naszych pisowców jednak Węgry są w UE ostoja prawdziwej demokracji > A dla naszych PeOwców Niemcy są ostoją demokracji :) . Nawet wzywali Niemcy aby > wzięły odpowiedzialność za Europę :)))))) A ca II wojnę światową nie chcą… Reparacje są Be. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: Węgry płacą kary do UE za brak praworządności 22.12.24, 12:05 Nopopis: no i co z tego wynika? Klimat na ziemi zmienia się cały czas. Morze bałtyckie powstało bardzo niedawno wskutek ocieplenia mimo, że nie było wtedy aut z silnikami V8 jakim jeżdzą politycy walczący o klimat i nie było samolotów jakimi lecą na konferencje poświęcone emisji gazów cieplarnianych. Z pomiarów wynika, że w atmosferze jest znacznie więcej gazów cieplarnianych z powodu działalności człowieka. A w Polsce to obecne zagrożenie suszą, z domieszką gwałtownych powodzi. Oprócz tego w przypadku zaniknięcia ciepłego prądu atlantyckiego (ryzyko z powodu ocieplenia) Europę może spowić długotrwała mroźna zima. Z tego co czytałem, to zmiany temperatur nie następowały tak szybko bez zderzenia się się z innym ciałem niebieskim. To też uważasz za zwykły hejt? Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis klimat- absurdalne 23.12.24, 05:25 adam.eu napisał: > Z pomiarów wynika, że w atmosferze jest znacznie więcej gazów cieplarnianych > z powodu działalności człowieka. To oczywiste. Przyroda i działanie przyrody jest silniejsze od człowieka, To utopia! Jeden dwa wybuchy wulkanów kładą w niwecz te "oszczędności" w emisji. Czy wulkany należy zakorkować :) > A w Polsce to obecne zagrożenie suszą, z domieszką gwałtownych powodzi. > Oprócz tego w przypadku zaniknięcia ciepłego prądu atlantyckiego (ryzyko z powo > du ocieplenia) Europę może spowić długotrwała mroźna zima. Powodzie były również 500 lat temu i 100 lat temu a Bałtyk jest morzem najmłodszym chyba w świecie, które powstało wskutek ocieplenia klimatu kilkanaście tysięcy lat temu- czy to był skutek palenia ognisk przez pierwszych Słowian :) > Z tego co czytałem, to zmiany temperatur nie następowały tak szybko bez zderzen > ia się się z innym ciałem niebieskim. To mało czytałeś na ten temat lub czytałeś wybiórczo. Poczytaj opracowania PIG (Państwowy Instytut Geologiczny) gdzie Według naukowców z PIG przyszłe zmiany klimatu i ich skutki można prognozować przez porównanie z rekonstrukcjami dla przeszłości cytat "Współczesny trend ocieplenia jest związany z okresem przejściowym od ochłodzenia małej epoki lodowej, która skończyła się w pierwszej połowie XIX wieku" /"wzrost temperatury na Ziemi w tym czasie nie przekroczył 1 st. C, a więc temperatura jest obecnie wciąż niższa niż w maksimach poprzednich ociepleń takich jak średniowiecze, okres rzymski i epoka brązu". Komuniści , jak widać i neokomuniści, od zawsze zaprzeczali prawom natury i nie akceptowali tych praw. Pamiętam jak eSBe przesłuchiwała fizyków kwantowych na okoliczność szkodliwych ideologicznie wykładów, w których nauczyciele akademiccy twierdzili, że elektron jest jednocześnie falą i jednocześnie energią. Oczywiście popieram ograniczanie emisji ale nie w sposób rewolucyjno-leninowski czyli szkodliwy dla społeczeństwa pod pozorem troski o to społeczeństwo bo UE to mniej niż 10 % emisji a więc to tak jakby chcieć oszczędzać płuca 10obywateli , ograniczać ryzyko nowotworów płuc, żyjących w jednym pokoju poprzez to, że jeden obywatel przestanie palić.....a to Indie i Chiny mają inne, odizolowane powietrze niż Europa? To u nich się ociepli a u nas nie ?! Podobnie czynili szamani w Egipcie, którzy straszyli obywateli, że zachód słońca jest skutkiem ich grzechów i niskich "datków na świątynie". To utrwalało władzę faraonów i teraz utrwala władzę neokomunistów. Odpowiedz Link Zgłoś
niegracz Re: Węgry płacą kary do UE za brak praworządności 22.12.24, 13:44 UE sama by sobie zapałaciła .. a ile zapłacii Niemcy gdy Merkel wpusiła do Europy poza traktatowo setki tysięcy inzynierów z dalekich strona świata ? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Węgry płacą kary do UE za brak praworządności 22.12.24, 16:58 niegracz: > zapałaciła [...] zapłacii [...] wpusiła [...] poza traktatowo [...] z dalekich strona świata ? Przeżywasz nawrót niemowlęcego gaworzenia? - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Krowy na antypodach tez pierdzą :) 22.12.24, 15:13 ale pierdza taniej - bo ich pierdzenie nie jest klimatycznie opodatkowane - jak tych w UE:) . naukaoklimacie.pl/fakty-i-mity/mit-krowy-emituja-wiecej-gazow-cieplarnianych-niz-transport-117 Odpowiedz Link Zgłoś
hordol jest sposób na pierdzenie krow 22.12.24, 21:40 www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/afera-o-dodatek-bovaer-redukujacy-emisje-metanu-mleczarnie-zabieraja-glos,155363.html załamka Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: jest sposób na pierdzenie krow 04.01.25, 12:38 hordol napisała: > www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/afera-o-dodatek-bovaer-redukujacy-emisje-metanu-mleczarnie-zabieraja-glos,155363.html > załamka Socjalizm tego typu jak w UE zawsze uderzał w społeczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k UE z tymi Wegrami to tylko przejsciowo... 22.12.24, 15:35 negativum napisał: > Co ma zrobić chłop UE, ano zarżnąć takie bydlątko. Co by nie płacić pokuty pogł > ównej, za pierdzenie bydlątka. > UE zajmuje się Węgrami. Może zajęłaby się losem bydlątek? Skazanych na rzeź, na > antypodach. - ta banda bruxelska to ma na to za krotkie lapki ale zdazy zmusic wszyskikch mieszkancow UE do przesiadki na rowery i wpierdalania alg - zamiast befsztyku. . gotujmy.pl/kotleciki-jaglane-z-algami,przepisy-dieta-weganska-przepis,208325.html Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: UE z tymi Wegrami to tylko przejsciowo... 22.12.24, 16:07 j-k napisał: > negativum napisał: > > > Co ma zrobić chłop UE, ano zarżnąć takie bydlątko. Co by nie płacić pokut > y pogł > > ównej, za pierdzenie bydlątka. > > UE zajmuje się Węgrami. Może zajęłaby się losem bydlątek? Skazanych na rz > eź, na > > antypodach. > > > - ta banda bruxelska to ma na to za krotkie lapki > > ale zdazy zmusic wszyskikch mieszkancow UE do przesiadki na rowery i wpierdalan > ia alg - zamiast befsztyku. > . > gotujmy.pl/kotleciki-jaglane-z-algami,przepisy-dieta-weganska-przepis,208325.html Befsztyku przez pewien czas będzie aż nadto. Podobnie jak ze złotem Inków. A potem? Odpowiedz Link Zgłoś
j-k domyslam sie... 22.12.24, 16:12 negativum napisał: > Befsztyku przez pewien czas będzie aż nadto. Podobnie jak ze złotem Inków. A potem? domyslam sie... ze potem mleko - niezbedne dzieciom do prawidlowego rozwoju - beda brac w puszkach z Brazylii... :) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: domyslam sie... 22.12.24, 16:14 j-k napisał: > negativum napisał: > > Befsztyku przez pewien czas będzie aż nadto. Podobnie jak ze złotem Inków > . A potem? > > > domyslam sie... > ze potem mleko - niezbedne dzieciom do prawidlowego rozwoju - beda brac w puszk > ach z Brazylii... :) Albo z Chin jako produkt uboczny. Azjaci kiepsko tolerują laktozę. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k no... 22.12.24, 21:49 negativum napisał: > Albo z Chin jako produkt uboczny. Azjaci kiepsko tolerują laktozę. no... i bedzie obustronna korzysc... Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: no... 04.01.25, 12:40 j-k napisał: > negativum napisał: > > Albo z Chin jako produkt uboczny. Azjaci kiepsko tolerują laktozę. > > > no... > i bedzie obustronna korzysc... Współpraca może być na całego! UE wyemituje miliard ton w emisji CO2 a w Chinach i Rosji krzykną : dorzucić węgla do pieca mamy rezerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: UE z tymi Wegrami to tylko przejsciowo... 22.12.24, 18:30 Negativum: "Befsztyku przez pewien czas będzie aż nadto. Podobnie jak ze złotem Inków. A potem?" Widać, że jakaś Twoja wypowiedź została ot tak sobie usunięta, a ta cytowana to moim zdaniem nie ma znaczenia. Tam przynajmniej, jak w pośpiechu odczytałem, to zgadzałeś się, że klimat się zmienia, tylko nie widzisz sensu walki z tymi zmianami głównie z powodów ekonomicznych. Czy dobrze odczytałem intencje? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: UE z tymi Wegrami to tylko przejsciowo... 22.12.24, 21:05 adam.eu napisał: > Negativum: > > "Befsztyku przez pewien czas będzie aż nadto. Podobnie jak ze złotem Inków. > A potem?" > > Widać, że jakaś Twoja wypowiedź została ot tak sobie usunięta, a ta cytowana to > moim zdaniem nie ma znaczenia. > Tam przynajmniej, jak w pośpiechu odczytałem, to zgadzałeś się, że klimat się z > mienia, tylko nie widzisz sensu walki z tymi zmianami głównie z powodów ekonomi > cznych. > Czy dobrze odczytałem intencje? Chodzi ogólnie o sprawę wolności. Nie długo UE zacznie kontrolować twoje wydatki. Na początek dostaniesz ostrzeżenie byś nie pił "kwaśnego mleka". W procesie jego produkcji powstają gazy cieplarniane. A potem pokutę. Przyjąć dyrektywę X, jest łatwo. Tak samo jak ETS. Punkt widzenia zależy od punku siedzenia. Europa jest małym zadupiem, gdzieś na krańcach świata. Zależy tylko z jakiej mapy korzystamy. Albo z Australii Znajdź na obu mapach Wielkie Niemcy :) Ludzie używają nie dlatego czegoś bo chcą truć, tylko dlatego, że na WOLNYM rynku nie mają wyboru. Znieść dopłaty i pokuty ekologiczne i ludzie sami zadecydują. Dać im tylko czas. 40 lat temu w Polsce używano wozów drabiniastych, fur. Dziś takich szukać to tylko w muzeum. Choć w Bieszczadach do dziś używają czasami dzieci koni, by pojechać konno do szkoły zimą. Przekształciła się Polska w sposób naturalny. Wszyscy płacimy SOLIDARNIE podatki. OK. Ale o tym co nam zostaje to ludzie powinni decydować, a nie Wysoki Komisarz osadzony gdzieś na zydlu. Jako EU, a tym bardziej HU, czy PL, jesteśmy wypierdkiem osadzonym gdzieś na krańcach mapy planety, co się Ziemią nazywa. Ta planeta jest, mała i osadzona gdzieś w na krańcu galaktyki. A ta galaktyka jest… Tu jest problem Wszechświata. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: UE z tymi Wegrami to tylko przejsciowo... 04.01.25, 12:44 adam.eu napisał: > Tam przynajmniej, jak w pośpiechu odczytałem, to zgadzałeś się, że klimat się z > mienia, tylko nie widzisz sensu walki z tymi zmianami głównie z powodów ekonomi > cznych. > Czy dobrze odczytałem intencje? Tradycyjnie nie zrozumiałeś, Adamie. Otóż podam Ci anegdotycznie to może trafi do Ciebie: UE zaoszczędziła milion ton emisji CO2. Na to Rosja i Chiny organizują większe dostawy węgla aby wykorzystać tę lukę. to chodzi o brak logiki w tym działaniu typowy dla ustrojów i systemów okołosocjalistycznych co zawsze kończy się klęską. Socjalizm tym się cechuje, że rozwiązuje problemy, które sam wywołal. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Węgry płacą kary do UE za brak praworządności 04.01.25, 12:59 supem napisał: > natomiast Polska przestała płacić te kary, gdy Donald Tusk przedstawił plan prz > ywrócenia praworządności w Polsce. Tylko, że jest li plan i sprzeczny z praworządnością. Odpowiedz Link Zgłoś