tymek.rota 25.06.25, 09:07 czytałem byłem artykuł w którym stało, że lot w kosmos Hermaszewskiego przyczynił się do upadku PRL-u, bo koszta były wysokie. Teraz kolejny Polak jest w kosmosie i czy to przypadkiem nie jakieś fatum dla rządu właśnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
april_jazz Re: Polak w kosmosie 25.06.25, 09:13 Czy to jest Polak? Ojciec zapewne, matka niekoniecznie, w Polsce się nie uczył, ani nie pracował. Dla mnie to ktoś taki jak neo-sędzia. Ni to pies, ni wydra. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Polak w kosmosie 25.06.25, 09:51 Raczej POlak bo jego żona jest POslanka . Tennfekt będzie propagandowo wykorzystany dla podreperowania słabnących notowań tego towarzystwa po przegranych wyborach prezydenckich Odpowiedz Link Zgłoś
april_jazz Re: Polak w kosmosie 25.06.25, 11:00 To jest akurat prawda, ale czy to pomoże to nie wiem. Bo przecież facet zastosował się do zaleceń Bronka Bul-Bigosa i bogato ożenił się. Z córeczką milionera, w wyniku czego nabył dwa nazwiska - OMG jakie to gejowskie..... Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Polak w kosmosie 25.06.25, 12:08 To Slawosz U ma jakiś kredyt do spłacenia ? Pewnie kosmicznie wysokie raty ma skoro zdecydował się na lot w kosmos Odpowiedz Link Zgłoś
czytelnikus Prezes jest hetero? Kot by się usmial 15.07.25, 14:16 april_jazz napisał: > To jest akurat prawda, ale czy to pomoże to nie wiem. Bo przecież facet zastoso > wał się do zaleceń Bronka Bul-Bigosa i bogato ożenił się. Z córeczką milionera, > w wyniku czego nabył dwa nazwiska - OMG jakie to gejowskie..... Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Polak w kosmosie 26.06.25, 13:01 Oszol! Możesz zakończyć swoje modły o kraksę. Astronauci szczęśliwie wylądowali. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Polak w kosmosie 27.06.25, 15:30 super! następna taka okazja za następne 50 lat, to juz nie za mojej kadencji na tym łez padole.. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Polak w kosmosie 27.06.25, 19:30 "będzie propagandowo wykorzystany dla podreperowania" Nie będzie. Tusk nigdy nie uprawiał taniej propagandy. A Uznański powiedział do nas podzielonych, że kosmos zawsze jednoczył ludzi. Niech to będzie święto wszystkich Polaków - drugi Polak w kosmosie. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polak w kosmosie 25.06.25, 16:06 tymek.rota napisał(a): > czytałem byłem artykuł w którym stało, że lot w kosmos Hermaszewskiego przyczyn > ił się do upadku PRL-u, > bo koszta były wysokie. > Teraz kolejny Polak jest w kosmosie i czy to przypadkiem nie jakieś fatum dla r > ządu właśnie? A kto następny? Tusk? Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Polak w kosmosie 26.06.25, 12:29 Dokowanie. LIVE! Axiom Space AX-4 Mission Crew Dragon Spacecraft Approach & Docking to The Space station Live Updates Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Polak w kosmosie 26.06.25, 13:41 teraz tylko żeby po tych badaniach bezpiecznie wrócił na ziemię Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Polak w kosmosie 26.06.25, 14:09 Hipokryto! Najpierw modlisz się o kraksę, a teraz udajesz zatroskanie. A kysz diable rogaty :) Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Polak w kosmosie 26.06.25, 16:26 nie modlę się o żadną kraksę tylko pisze jak jest.. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polak w kosmosie 26.06.25, 14:20 ty nie jesteś Polakiem ani patriotą i zazdrościsz i szczekasz tu na Polskę Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Polak w kosmosie 26.06.25, 14:26 Teoretycznie lot herma szewskiego finansował ZSRR. Czy koszta wysokie? Mniejsze niż elektrownia Ostrołęce. Trochę większe niż respiratory morawieckiego. Myślisz że te respiratory przyczyniły się do tego że PiS stracił władzę? Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Polak w kosmosie 26.06.25, 16:28 PiS stracił władzę bo PO zawzięcie studiowało d`Honta - zrobił zakamuflowany przewrót przy pomocy łże mediów i zagranicy zwł z UE Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Polak w kosmosie 26.06.25, 16:34 > Teoretycznie lot herma szewskiego finansował ZSRR. Tak samo teoretycznie ZSRR finansowała olimpiadę w Moskwie. W realu Polska "wygrała przetarg" na dostarczanie żywności na czas tego wydarzenia. W realu wszystko to co nie zostało sprzedane wróciło do Polski, w sklepach co sam widziałem pokazały się np. zupy w paczkach, na których wydrukowana była cena w kopiejkach. Po wycieczce Hermaszewskiego i zbiegającej się z nią olimpiadą nastąpił w Polsce poważny kryzys. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Polak w kosmosie 27.06.25, 14:02 Tylko jak się spytasz przeciętnego Rosjanina czemu u nich tak kiepsko się żyło każdy odpowie dlatego że podtrzymywalismy Polskę. Tylko prócz żywności co mogliśmy wtedy im sprzedać? Już jak się rozliczaliśmy w dolarach najważniejszą naszą pozycją eksportową była żywność. Ogólnie było tak że myśmy sprowadzali od nich 3 razy tyle niż oni od nas. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Polak w kosmosie 27.06.25, 14:17 > Tylko prócz żywności co mogliśmy wtedy im sprzedać? Wiele rzeczy. Wówczas jeszcze był tzw. dolar transferowy. Polska budowała dla nich specjalistyczne statki za wyposażenie płaciliśmy w dolarach, a później to było rozliczane w dolarach transferowych - to jest taki jeden przykład z wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Polak w kosmosie 27.06.25, 17:28 PiS na czornych, to raczej było rozliczane w rublach transferowych Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Polak w kosmosie 29.06.25, 15:04 qwardian napisał: > PiS na czornych, to raczej było rozliczane w rublach transferowych > Jak zwal, tak zwal. Wiadomo o co chodzi, a u mnie pamięć zawodzi.:) Za pomyłkę sorry. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Polak w kosmosie 29.06.25, 12:55 Znaczy jakie te inne rzeczy? oczywiście jak rozliczaliśmy się w dolarach to juz z Rosją. Ale my też od nich kupowaliśmy ta ropę w rublach transerowych. Jak to mówił kiedyś mój kierownik, pisowiec jakby co, my im coś taniej sprzedawaliśmy, oni cos taniej nam. I nikt nie wiedział jaki był realny stosunek tego. PRL zrzekł sie reparacji z Niemiec dlatego że my niewiele z tego mieliśmy za to określone miliony ton węgla musieliśmy ZSRR wysyłać. Za to że ściągał nam je, bez względu na skuteczność tego ściągania Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Polak w kosmosie 29.06.25, 15:11 > Znaczy jakie te inne rzeczy? Odpowiem tak, chociaż to wyglada na dowcip, ale tak naprawdę się wydarzyło. Kiedyś w mojej firmie była wizyta towarzyska górników na jednym ze statków serii "M/S Kopalnia...". Jeden z górników z uporem maniaka podczas popijawy na statku wznosił toast za kolejarzy. W końcu ktoś nie wytrzymał i zwrócił. uwagę, ze on pije teraz z marynarzami. Górnik odpowiedział na to: zawsze wznoszę toast za kolejarzy bo żeby nie oni to nosili byśmy do ZSRR nasz węgiel na plecach. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Polak w kosmosie 03.07.25, 11:29 Nie odpowiedziałeś jakie inne rzeczy mogliśmy sprzedawać ZSRR Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Polak w kosmosie 03.07.25, 12:22 Wszystko co najlepsze i nie tylko ZSSR. Od technologii oddawanej za bezcen do podstawowych produktów. W tamtych czasach Polacy byli konsumentem trzeciego sorta. Nawet lepsze gatunki ziemniaków wysyłano na eksport, głównie do ZSRR. Władze chwaliły się eksportem węgla aby podpieszczać górników i wmawiać im jak to oni utrzymują kraj. To również była ściema. Owszem sprzedawano węgiel, ale głównie ten wysokokaloryczny, którego najwieksza część szla do ZSSR. Górnicy byli dumni, ale nie powiedziano im, ze więcej zarabiano na frachtach niż na miesięcznym urobku, który w ciagu jednego dnia mógł być załadowany na statek. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 16.07.25, 01:40 don.kulawy napisał: > Wszystko co najlepsze i nie tylko ZSSR. Od technologii oddawanej za bezcen do p > odstawowych produktów. W tamtych czasach Polacy byli konsumentem trzeciego sort > a. Nawet lepsze gatunki ziemniaków wysyłano na eksport, głównie do ZSRR. > Władze chwaliły się eksportem węgla aby podpieszczać górników i wmawiać im jak > to oni utrzymują kraj. To również była ściema. Owszem sprzedawano węgiel, ale g > łównie ten wysokokaloryczny, którego najwieksza część szla do ZSSR. Górnicy byl > i dumni, ale nie powiedziano im, ze więcej zarabiano na frachtach niż na miesię > cznym urobku, który w ciagu jednego dnia mógł być załadowany na statek. Coś się zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 20:51 don.kulawy napisał: > > Znaczy jakie te inne rzeczy? > > Odpowiem tak, chociaż to wyglada na dowcip, ale tak naprawdę się wydarzyło. Kie > dyś w mojej firmie była wizyta towarzyska górników na jednym ze statków serii " > M/S Kopalnia...". Jeden z górników z uporem maniaka podczas popijawy na statku > wznosił toast za kolejarzy. W końcu ktoś nie wytrzymał i zwrócił. uwagę, ze on > pije teraz z marynarzami. Górnik odpowiedział na to: zawsze wznoszę toast za ko > lejarzy bo żeby nie oni to nosili byśmy do ZSRR nasz węgiel na plecach. Odpowiem tak. Może i to wygląda. Na dowcip. Ale to ścięta prawda. Kiedyś w firmie brata, która należała do mnie. Na statku M/S Huta Katowice Była twarzyczki wizyta hutników. Jeden z tych wielkich pieców z upiorem cwaniaka kosił tosty za hutników spoza wielkich pieców. W końcu ktoś z walcowni nie wytrzymał. I zwrócił powagę. Ze on teraz pije z marynarzami (bo wszyscy hutnicy zostali zwalcowani i ich wynieśli jak cienką blachę). O ten wielki piec odgryzł korek ze serem, splunął i rzekł tako: Zawsze robię tosty dla hutników. Dlatego pracuje na wielkich piecach. I oni je jedzą zanim zostaną wysłane do Moskwy. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 20:34 don.kulawy napisał: > > Teoretycznie lot herma szewskiego finansował ZSRR. > > Tak samo teoretycznie ZSRR finansowała olimpiadę w Moskwie. W realu Polska "wyg > rała przetarg" na dostarczanie żywności na czas tego wydarzenia. W realu wszyst > ko to co nie zostało sprzedane wróciło do Polski, w sklepach co sam widziałem p > okazały się np. zupy w paczkach, na których wydrukowana była cena w kopiejkach. > Po wycieczce Hermaszewskiego i zbiegającej się z nią olimpiadą nastąpił w Polsc > e poważny kryzys. Co on wypisuje za brednie! Lot Hermaszewskiego to 1978 rok. A "zbiegająca się" z jego lotem olimpiada w Moskwie to 1980 rok. Polska nie uczestniczyła w żadnym "przetargu" na żywność. I żadnych zup w proszku z ceną w kopiejkach w Polsce nie było! I ta durnowata wpadka z "dolarami transferowymi"! Tego się nie da zapomnieć, jeśli żyło się w PRL w tamtych czasach, że były JEDYNIE ruble transferowe. Tak jak zapomnieć się nie da jak zwracano się do nauczycieli w liceach. Oraz do kadry akademickiej. Na których to detalach jak i dziesiątkach innych życia codziennego w PRL, poległ ten notoryczny kłamca pies.na.czarnych (obecnie don.kulawy). Część detali kształtowania fałszywej tożsamości przez putinowskiego Rosjanina pies.na.czarnych w sygnaturce. Kliknij. Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Polak w kosmosie 02.07.25, 11:00 nic nowego, to w końcu Wałęsa wymyślił jestem za a nawet przeciw Odpowiedz Link Zgłoś
mocny_gaz Re: Polak w kosmosie 02.07.25, 12:33 Ukraina przez te trzy lata zrobiła wszystko co mogła, aby odebrać zapał integracyjny nawet najbardziej napalonym. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Polak w kosmosie 02.07.25, 12:40 I po co im to bylo? Na prośbę Nawrockiego. USA wstrzymują pomoc wojskową dla Ukrainy. "Interesy Ameryki na pierwszym miejscu" Całość tu: wyborcza.pl/7,75399,32072035,usa-wstrzymuja-pomoc-wojskowa-dla-ukrainy-interesy-ameryki.html#s=S.TD-K.C-B.1-L.2.duzy Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 14:01 don.kulawy napisał: > I po co im to bylo? > > Na prośbę Nawrockiego. > USA wstrzymują pomoc wojskową dla Ukrainy. "Interesy Ameryki na pierwszym miejs > cu" > > Całość tu: wyborcza.pl/7,75399,32072035,usa-wstrzymuja-pomoc-wojskowa-dla-ukrainy-interesy-ameryki.html#s=S.TD-K.C-B.1-L.2.duzy Twoje informacje są już mocno nieświeże a nawet zalatują cuchnącą onucą. Tu masz nowsze: www.rmf24.pl/raporty/raport-wojna-z-rosja/news-atak-na-moskwe-szokujace-pytanie-trumpa-do-zelenskiego,nId,7999777 Wiedziałem, że jest różnica godzin w czasie w Moskwie i Warszawie ale aby do było prawie 2 tygodnie? Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 14:25 O czym ty znowu pieprzysz? USA wstrzymała dostawy broni i tego nie zaprzeczysz. Będą sprzedawali broń NATO i wyrazili zgodę na danie jej Banderowcom, a UE za to zapłaci. Dobry Wujek jak zwykle zrobil cie w jajo. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polak w kosmosie 18.07.25, 06:41 don.kulawy napisał: > O czym ty znowu pieprzysz? > USA wstrzymała dostawy broni i tego nie zaprzeczysz. Będą sprzedawali broń NATO > i wyrazili zgodę na danie jej Banderowcom, a UE za to zapłaci. Dobry Wu > jek jak zwykle zrobil cie w jajo. Według źródeł rosyjskich, niemieckich i niektórych niemieckojęzycznych. tak. Spróbuj w wolnych mediach. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polak w kosmosie 18.07.25, 06:45 don.kulawy napisał: > Kosmita nadaje :) > > ... czyli Tusk, który wpierw twierdzi, że kapitał rosyjski jest jak każdy inny a teraz twierdzi zupełnie inaczej to taki Kowalski? Odpowiedz Link Zgłoś
oszol-lom-z-rm Re: Polak w kosmosie 03.07.25, 14:05 Polak w kosmosie … chciałbym by wszystkie POlaki się w kosmosie znalazły Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 14:28 oszol-lom-z-rm napisał: > Polak w kosmosie … chciałbym by wszystkie > POlaki się w kosmosie znalazły Ojciec narodu Kaczyński vel Don Kulawy powinien wylecieć w kosmos jako pierwszy. Może być nawet za podwójną cenę.🤡 Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 13:31 Wrócił. Kolejny Polak, z którego możemy być dumni. Nie rozumiem jak przedstawiciele świata naukowego na tym forum mogą być przeciwni inwestowaniu polskich środków finansowych w naukę. To znaczy rozumiem. Chodzi o jego żonę. Dyskredytowaliby osiągnięcia każdego naukowca "co nie z nimi". Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 14:22 hana2 napisała: > Wrócił. Kolejny Polak, z którego możemy być dumni. > > Nie rozumiem jak przedstawiciele świata naukowego na tym forum mogą być przeciw > ni inwestowaniu polskich środków finansowych w naukę. To znaczy rozumiem. Chodz > i o jego żonę. Dyskredytowaliby osiągnięcia każdego naukowca "co nie z nimi". A co on takiego tam odkrył, prócz wykręcania ręcznika i dostania listów z Ziemi? Rosjanie posyłali zwierzęta w Kosmos i ich osiągnięcia były tożsame co Sławosza. Koszt 300 000 000 zł efekt wykręcanie ręcznika i pokazywanie skuteczności Poczty Polskiej. Polski listonosz dostarczy listy nawet w Kosmosie. Wysłanie małpy (ludzie są też małpami) w Kosmos nie jest sukcesem samym w sobie. Poleciał, wrócił. 300 000 000 zł nie ma. Biorąc pod uwagę, że koszt obiadu dla dziecka w szkole to 10 zł, zmarnowano 30 000 000 obiadów dla dzieci. x.com/i/status/1944264274467057691 Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 14:32 > A co on takiego tam odkrył Nie chodzi o to co odkrył. Dzięki udziałowi Polski w tej misji Polska została dopuszczona do wyników badan jakie przeprowadzane są w kosmosie. Cena jest wysoka, ale kto nie inwestuje w przyszłość może niedługo pakować manatki i tylko pielgrzymki do Częstochowy mogą go uratować. :) Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 14:38 don.kulawy napisał: > > A co on takiego tam odkrył > > Nie chodzi o to co odkrył. Dzięki udziałowi Polski w tej misji Polska została d > opuszczona do wyników badan jakie przeprowadzane są w kosmosie. Cena jest wysok > a, ale kto nie inwestuje w przyszłość może niedługo pakować manatki i tylko pie > lgrzymki do Częstochowy mogą go uratować. :) Już masz Odpust Zupełny (z Wrocławia Głównego), na co masz pielgrzymować do Częstochowy? Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 14:47 Jeszcze nie mam. Mój diler został zatrzymany na granicy przez bojówki Bąkiewicza 😭 Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 14:54 don.kulawy napisał: > Jeszcze nie mam. Mój diler został zatrzymany na granicy przez bojówki Bąkiewicz > a 😭 Odległość nie ma znaczenia, tak jak dla Poczty Polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 15:01 don.kulawy napisał: > Wyślij gołębiem pocztowym :) Po co jak mam Pocztę Polską forum.gazeta.pl/forum/w,28,179153665,179153665,Poczta_Polska_jest_kosmiczna.html Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 14:53 don.kulawy napisał: > > A co on takiego tam odkrył > > Nie chodzi o to co odkrył. Dzięki udziałowi Polski w tej misji Polska została d > opuszczona do wyników badan jakie przeprowadzane są w kosmosie. Polscy astronomowie radzą sobie dobrze na świecie. Jest ich koło 100 (łącznie), ale dają radę. A dopuszczać to można buhaja czy knura. Osiągnieciem była konstrukcja polskiego inżyniera Mieczysława Bekkera. Jedyny samochód jaki kiedykolwiek jeździł poza ziemią z pasażerami. To było osiągnięcie: Lunar Roving Vehicle Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 17:02 Nie wierzę, że nie doczytaleś jakie robił tam badania. Całe szczęście wszechświat zsyła nam czasem ludzi myślących o rzeczach z pozoru bez sensu dla pospolitych zjadaczy chleba i dzięki takim jednostkom mamy choćby teorię względności Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 18:48 hana2 napisała: > Nie wierzę, że nie doczytaleś jakie robił tam badania. > > Całe szczęście wszechświat zsyła nam czasem ludzi myślących o rzeczach z pozoru > bez sensu dla pospolitych zjadaczy chleba i dzięki takim jednostkom mamy choćb > y teorię względności tymczasem lot Polaka w kosmos to nie fanaberia i realizacja polskich marzeń, a wydatek, który ma przynieść nam realne zyski. Przede wszystkim chodzi o rozwój technologiczny, a także o wzrost prestiżu Polski. Orangutan w aucie jest atrakcją. A ja dalej nie wiem jaki był cel tej misji. I nikt tego nie wie. Nawet on. Ogólnie świat odchodzi od wysyłania ludzi w Kosmos. Łatwo się psują i drogo kosztują. Szczególnie, że te loty stały się komercją. Prestiż na świecie dają nam bezpieczne ulice. Dadzą nam elektrownie jądrowe, CPK. A nie Polak w Kosmosie, który czyta listy miłosne od żony i ogląda widokówki. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 19:09 Tak. A gdyby wysłał go PIS, a wcześniej ożenilby się z z jakąś pisową, to byś dał 100 argumentów na to, że warto było. To jest forum spierających się idei, więc napiszę że twoje argumenty są zawsze takie obrotowe, w zasadzie od sytuacji zależy czy użyjesz ich do negowania czy chwalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 19:44 hana2 napisała: > Tak. A gdyby wysłał go PIS, a wcześniej ożenilby się z z jakąś pisową Wiesz, że podziały PiS, PO mnie nie biorą. Oceniam ludzi po tym jakimi są, co sobą reprezentują. POKOmony za kilka lat będą miały ciężko, bo do władzy wróci, ale już młode pokolenie PiS. To mściwe. Siostra płakała jak przegrał Trzaskowski. Nie było z niej nabijania, ale wsparcie. W przypadku Sławosza wydano środki na 30 000 000 obiadów dla dzieci. I nie dostano nic poza czytaniem listów na orbicie. Mirosław Bekker wysłał ludziom 3 auta na Księżyc. I są one jak do tej pory jedynymi kosmicznymi samochodami. Ulam skonstruował Amerykanom bombki atomowe. Inni matematycy złamali Enigmę. To są osiągnięcia. 1000 lat temu powstało Państwo Polskie, takie europejskie. Herr Donald zdaje się tego nie zauważać. Polska już 700 lat temu była państwem w którym zgonie żyły 3 religie Księgi. Pan Tadeusz - Polonez Mieliśmy też 1 w Europie Murzyna Generała. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 19:50 A cóż ty swoją pracą zrobiłeś bezpośrednio dla głodnych dzieci? Może ciebie nasze państwo też niepotrzebnie opłaca? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 20:39 hana2 napisała: > A cóż ty swoją pracą zrobiłeś bezpośrednio dla głodnych dzieci? Może ciebie nas > ze państwo też niepotrzebnie opłaca? Twoje dziecko może się uczyć przy świetle? Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 19:04 hana2 napisała: > Nie wierzę, że nie doczytaleś jakie robił tam badania. > > Całe szczęście wszechświat zsyła nam czasem ludzi myślących o rzeczach z pozoru > bez sensu dla pospolitych zjadaczy chleba i dzięki takim jednostkom mamy choćb > y teorię względności Nasz czołowy nauczyciel akademicki od początku negował ten lot widać, że żałuje, że sam nie poleciał🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 19:16 "Nasz czołowy nauczyciel akademicki od początku negował ten lot widać, że żałuje, że sam nie poleciał🤣" Myślę, że tak. W każdym środowisku są tacy, którzy coś robią i tacy, którzy zajmują się dyskredytacją. A my i tak mamy własny rozum i oceniamy fakty po swojemu. Trochę ostro, ale nie lubię, gdy ktoś mi narzuca swoją narrację presją i manipulacją, bo jak tu nie przyznać racji, że 30 tys posiłków dla głodnych dzieci są istotniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 19:20 No i długo zgody nie było, więc znów na dłużej opuszczam wasze forum. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 20:54 hana2 napisała: > No i długo zgody nie było, więc znów na dłużej opuszczam wasze forum. No wiesz. Ty jak zjawa, pojawiasz się i znikasz. Co sobie bierzesz do serca. Zresztą negativ- hamer lubi z Tobą rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 21:16 hrasier_2 napisał: > hana2 napisała: > > > No i długo zgody nie było, więc znów na dłużej opuszczam wasze forum. > No wiesz. Ty jak zjawa, pojawiasz się i znikasz. Co sobie bierzesz do serca. > Zresztą negativ- hamer lubi z Tobą rozmawiać. Z Psem też lubię rozmawiać. Ponoć doznał łaski Odpustu Zupełnego. A to tylko we Wrocławiu jest możliwe. Nikt jak do tej pory mi mi nie odpowiedział, po co Sławosze w ogóle poleciał w Kosmos, za równowartość 30 000 000 obiadów dla dzieci. Hanka próbowała ściemniać, że ponoć mają mu mierzyć członki przed i po. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 19:49 hana2 napisała: > "Nasz czołowy nauczyciel akademicki od początku negował ten lot widać, że żałuj > e, że sam nie poleciał🤣" > > Myślę, że tak. W każdym środowisku są tacy, którzy coś robią i tacy, którzy zaj > mują się dyskredytacją. W środowisku naukowym istnieją recenzenci. Zdajecie sobie o tym zapominać. Pierwsze pytanie, które sobie zadają, to po co? Po co Sławosz poleciał w Kosmos. Ktoś mi odpowie? Ale sensownie, nie typu dla prestiżu. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 19:53 "Po co Sławosz poleciał w Kosmos. Ktoś mi odpowie? Ale sensownie, nie typu dla prestiżu." Einstein też tkwił w rozmyślaniach, które dla innych wydawały się bez sensu. Niedowiary że naukowiec zadaje tak głupie pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 20:13 hana2 napisała: > "Po co Sławosz poleciał w Kosmos. Ktoś mi odpowie? Ale sensownie, nie typu dla > prestiżu." > > Einstein też tkwił w rozmyślaniach, które dla innych wydawały się bez sensu. Ni > edowiary że naukowiec zadaje tak głupie pytania. Sławosz pokazał co umie na orbicie. Czytać listy i przeglądać kartki. Największe synchrotrony na świecie typu CERN czy DESY działają dzięki Polakom. O tym się nie mówi. Ale wysłanie jakiegoś balastu w Kosmos i potem jego sprowadzenie na Ziemię to już jest sukces. Mogli tam wysłać kamień z napisem Polska. Taką miniaturkę tego, co stoi w Berlinie. pl.wikipedia.org/wiki/European_XFEL skonstruowali głównie Polacy z Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
don.kulawy Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 20:04 > Po co Sławosz poleciał w Kosmos. Ktoś mi odpowie? Ale sensownie, nie typu dla prestiżu. Po co rządy rozwiniętych państw i wiele prywatnych osób finansują pomysły, które dopiero narodziły się w jakiejś mądrej głowie i wcale nie ma pewności, ze cos konkretnego z tego wyjdzie. Ponoszą ryzyko utraty swojego kapitału, a jednak finansują. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 20:34 Tu by się przydał Stefan4. Zawsze pięknie stawał na ubitej ziemi i sprawiał, że interlokutor się wił. Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 20:43 Wystarczy wbić do google hasło: znaczenie badań Uznanskiego w kosmosie i pojawia się informacja, że badania robione podczas misji mogę zostać wykorzystane w medycynie, np. do leczenia chorób powodujących zanik mięśni. Jak można być takim ignorantem. Ale to nie ignorancja. Negatyw nie myśli tego co głosi. Przez oślepienie nienawiścią do Tuska neguje coś co może być szansą dla rodziców dzieci ze SMA. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 20:48 hana2 napisała: > Wystarczy wbić do google hasło: znaczenie badań Uznanskiego w kosmosie i pojawi > a się informacja, że badania robione podczas misji mogę zostać wykorzystane w m > edycynie, np. do leczenia chorób powodujących zanik mięśni. Jak można być takim > ignorantem. Ale to nie ignorancja. Negatyw nie myśli tego co głosi. Przez ośle > pienie nienawiścią do Tuska neguje coś co może być szansą dla rodziców dzieci z > e SMA. Przez tydzień badał zanik mięśni? Ta misja miałaby sens jakby odleciał na pół roku. A tak właściwie na dłużej, ale trzeba byłoby skonstruować roboty. Jak rozumiem po tygodniu będą Uznańskiego kontrolować ile mu się skurczył biceps. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 20:43 hana2 napisała: > Tu by się przydał Stefan4. Zawsze pięknie stawał na ubitej ziemi i sprawiał, że > interlokutor się wił. Stefan też raczej będzie miał moje zdanie. Sławosz nie wniósł niczego poza tym, że poleciał. Orangutana też mogliśmy wysłać. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 20:57 negativum napisał: > hana2 napisała: > > > Tu by się przydał Stefan4. Zawsze pięknie stawał na ubitej ziemi i sprawi > ał, że > > interlokutor się wił. > > Stefan też raczej będzie miał moje zdanie. Sławosz nie wniósł niczego poza tym, > że poleciał. Orangutana też mogliśmy wysłać. > Klepiesz te swoje farmazony i na siłę chcesz udowodnić teorie Darwina. Czasami to ręce opadają na twoje rewelki.. > Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 21:00 Sławosz przyleciał, a Negatyw odleciał Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 21:02 On ma takie napady czasami, że odlatuje. I to wysoko. Jak gołębica. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 16.07.25, 04:26 hrasier_2 napisał: > On ma takie napady czasami, że odlatuje. I to wysoko. Jak gołębica. Odleciał to Jagiełło na moście pontonowym. Przeprawić 30 tys. wojsk przez Wisłę jednego dnia, to tylko Polak potrafi lub Litwin. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 21:01 Potrzebujesz Stefana, by udowodnić, że w szkole byłeś matołem. Bo masz awersję do gościa i od początku go negowałeś. Potrafisz ludzi wkurzyć i zamęczyć. Aż do bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 21:33 hrasier_2 napisał: > negativum napisał: > > > hana2 napisała: > > > > > Tu by się przydał Stefan4. Zawsze pięknie stawał na ubitej ziemi i > sprawi > > ał, że > > > interlokutor się wił. > > > > Stefan też raczej będzie miał moje zdanie. Sławosz nie wniósł niczego poz > a tym, > > że poleciał. Orangutana też mogliśmy wysłać. > > Klepiesz te swoje farmazony i na siłę chcesz udowodnić teorie Darwina. C > zasami to ręce opadają na twoje rewelki.. > > To są wyrzeczone przez nasz rząd pieniądze w błoto. Tak samo darłbym ryja, jakby Kaczor go tam posłał. Tu nie chodzi o to, kto, ale dlaczego i po co. Koszt jak już pisałem to 30 000 000 obiadów szkolnych dla dzieci. A efektów z tego nie ma. Składki musimy płacić, ale miejmy coś za to. 1 zł przeznaczony na badania kosmiczne to to 2-8 zł w przyszłości. Ale musisz te środki rozsądnie wydawać. Może pan Sławosz nam opowie jak się sra w Kosmosie. To może być interesujące. Jak się wtedy sprawują mięśnie? A właściwie ich zanik po tygodniu. Cała Polska na badania przeznacza rocznie ca. 1.5 mld zł. Na całą Polskę. Na wszystkich, na astronomów, biologów, archeologów, historyków itd. A facet sobie leci za 300 000 000 zł i nic z tego nie ma. Poleciał sobie i wrócił. W międzyczasie pokazał list z Poczty Polskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 20:37 don.kulawy napisał: > > Po co Sławosz poleciał w Kosmos. Ktoś mi odpowie? Ale sensownie, nie typu > dla prestiżu. > > Po co rządy rozwiniętych państw i wiele prywatnych osób finansują pomysły, któr > e dopiero narodziły się w jakiejś mądrej głowie i wcale nie ma pewności, ze cos > konkretnego z tego wyjdzie. Ponoszą ryzyko utraty swojego kapitału, a jednak f > inansują. Typu czytanie listów od żony na orbicie… Doręczonych w tydzień. Każdy naukowy projekt zawiera opis tego, co chce się zrobić. Można zrobić więcej lub mniej. To loteria. Ale od tego się zaczyna. A nie znalazłem nigdzie informacji po co Sławosz leci za 30 000 000 obiadów dla dzieci w Kosmos, poza tym, że jest Polakiem. A dzieci jak były głodne tak dalej są. Misja eksperymentalna polega na tym, że jakieś założenia teoretyczne chce się sprawdzić. U Sławosza zabrakło tych założeń teoretycznych. Olej miesza się z wodą w warunkach nieważkości i o tym wiadomo. Patrz Sonda. Hermaszewski miał sens bo pokazał, że Polacy też potrafią fruwać. To była misja polityczna. Ale co da Polsce wyprawa Sławosza? Że umie czytać? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 15:06 hana2 napisała: > Wrócił. Kolejny Polak, z którego możemy być dumni. > > Nie rozumiem jak przedstawiciele świata naukowego na tym forum mogą być przeciw > ni inwestowaniu polskich środków finansowych w naukę. To znaczy rozumiem. Chodz > i o jego żonę. Dyskredytowaliby osiągnięcia każdego naukowca "co nie z nimi". Osiągnieciem był pierwszy lot samolotem. Wilbur, starszy z braci Wright, pokonał ponad 36 metrów samolotem ich własnej konstrukcji. Dziś wsadzasz tyłek w samolot i bez problemu lecisz na inny kontynent. Za nieduże pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 13:57 tymek.rota napisał(a): > czytałem byłem artykuł w którym stało, że lot w kosmos Hermaszewskiego przyczyn > ił się do upadku PRL-u, > bo koszta były wysokie. > Teraz kolejny Polak jest w kosmosie i czy to przypadkiem nie jakieś fatum dla r > ządu właśnie? To ważne wydarzenie. Tusk zamieścił nawet w mediach swoje wypowiedzi w trakcie emocjonującego lądowania. Aktorzyna z niego niezły :) . Na końcu powiedział: "wylądował, dzięki Bogu". Odpowiedz Link Zgłoś
hana2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 17:02 On miał na myśli boga, który istniał zanim powstały wszelkie religie. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Polak w kosmosie 16.07.25, 01:46 no-popis napisała: > To ważne wydarzenie. Tusk zamieścił nawet w mediach swoje wypowiedzi w trakcie > emocjonującego lądowania. Aktorzyna z niego niezły :) . Na końcu powiedział: "w > ylądował, dzięki Bogu". Co się czepiasz, nawet pomachał z zanikiem mięśni, po tygodniu Herr Donaldowi. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Polak w kosmosie 15.07.25, 18:06 Tak to fatum. Fatum dla obwiesi takich jak ty. Będziecie siedzieć nie latać, to już pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Polak w kosmosie 17.07.25, 18:20 don.kulawy napisał: > > Znaczy jakie te inne rzeczy? > > Odpowiem tak, chociaż to wyglada na dowcip, ale tak naprawdę się wydarzyło. Kie > dyś w mojej firmie była wizyta towarzyska górników na jednym ze statków serii " > M/S Kopalnia...". Jeden z górników z uporem maniaka podczas popijawy na statku > wznosił toast za kolejarzy. W końcu ktoś nie wytrzymał i zwrócił. uwagę, ze on > pije teraz z marynarzami. Górnik odpowiedział na to: zawsze wznoszę toast za ko > lejarzy bo żeby nie oni to nosili byśmy do ZSRR nasz węgiel na plecach. Ależ łże. Ma to forum za grupę idiotów. To stary PRLowski suchar. Skradł go. I wykreował ponownie nieudolnie łgarską historię w której niby to brał udział. Pozostałe brednie, niektóre z nich poprawiłem. Reszta idiotyzmów pies.na.czarnych o polskim węglu to aż szkoda czasu aby tem miszmasz komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Polak w kosmosie 18.07.25, 00:03 storima napisał: > don.kulawy napisał: > > > Odpowiem tak, chociaż to wyglada na dowcip, ale tak naprawdę się wydarzył > o. Każdy kto żył w tamtych czasach w PRL wie, że brednie wypisane tu przez putinowskiego Rosjanina pies.na.czarnych nie mogły mieć miejsca. Pomińmy kradzież suchara z PRL, przekształconego, aby nadać prawdopodobieństwo zmyślonej bredni. Skupmy się ba realiach epoki. Jakakolwiek robotnicza delegacja to nie był grupa przypadkowo wybranych pijaczków czy chłystków. Byli to zaufani ludzie w dużej mierze członkowie PZPR . I w popijawie, żaden z delegatów nie odważył by się kwestionować sojuszu z ZSRR. Tym bardziej, że jak pisałem delegaci byli nie raz testowani ba rozmaite okoliczności. I grupie delegatów towarzyszył najczęściej sbecki ukryty opiekun. Impreza po takich słowach została by natychmiast przerwana. A ich uczestnicy zostali by przesłuchani przez esbecję. I wyciągnięte zostały by surowe konsekwencje. Pies.na.czarnych po raz enty popełnia mega wpadkę. Prymitywnie i nieudolnie kreując się na Polaka. Zupełnie zapomniał że pisał na Forum Kraj, że nie ma polskiego obywatelstwa, ani dowodu ani paszportu. Ani numeru PESEL. Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: Polak w kosmosie 18.07.25, 18:42 storima napisał: > Każdy kto żył w tamtych czasach w PRL wie, że brednie wypisane tu przez putinow > skiego Rosjanina pies.na.czarnych nie mogły mieć miejsca. > Pomińmy kradzież suchara z PRL, przekształconego, aby nadać prawdopodobieństwo > zmyślonej bredni. > Skupmy się ba realiach epoki. > > Jakakolwiek robotnicza delegacja to nie był grupa przypadkowo wybranych pijaczk > ów czy chłystków. > Byli to zaufani ludzie w dużej mierze członkowie PZPR . > I w popijawie, żaden z delegatów nie odważył by się kwestionować sojuszu z ZSRR > . > Tym bardziej, że jak pisałem delegaci byli nie raz testowani ba rozmaite okolic > zności. I grupie delegatów towarzyszył najczęściej sbecki ukryty opiekun. > Impreza po takich słowach została by natychmiast przerwana. A ich uczestnicy zo > stali by przesłuchani przez esbecję. I wyciągnięte zostały by surowe konsekwenc > je. > > Pies.na.czarnych po raz enty popełnia mega wpadkę. Prymitywnie i nieudolnie kr > eując się na Polaka. > Zupełnie zapomniał że pisał na Forum Kraj, że nie ma polskiego obywatelstwa, an > i dowodu ani paszportu. Ani numeru PESEL. > > > A dowcip skradł. Jak na politruka przystało sowieckim sposobem zmajstrował idiotyczną historię, upokarzając się po raz enty i manifestując swą nieudolność w prymitywnym grubymi nićmi szytym łgarstwie: Pochód 1-Majowy w Polsce w latach 50-tych. Defilują stoczniowcy, hutnicy, włókniarki. Przy krawężniku buja się nakulany gościu i drze pysk witając każdą grupę okrzykiem: -Niech żyją kolejarze !!!..... -Panie co pan tak chwali tych kolejarzy?- dziwi się gościu stojący obok. -Gdyby nie oni, to byśmy węgiel do ZSRR na plecach nosili. Niektóre szczegóły w sygnaturce: Odpowiedz Link Zgłoś
1maresuav Re: Polak w kosmosie 18.07.25, 20:50 Ja bym wysłaó w kosmos Wałęsę i dwa koty. Odpowiedz Link Zgłoś