Dodaj do ulubionych

Mikrofala sprzed wieku

29.09.25, 11:07
Palisz pszenicą za 600 zł za tonę. Masz ciepło, ekologicznie spełniasz normy CO2, i jednocześnie ciepłe potrawy.

https://pbs.twimg.com/media/G17IGt6WEAAWZMi?format=jpg&name=large
Obserwuj wątek
    • boggi_dan Re: Mikrofala sprzed wieku 01.10.25, 23:24
      Ciekawe. A przy okazji nowy rok akademicki. Gdzie są akademiki za złotówkę??
      • negativum Re: Mikrofala sprzed wieku 01.10.25, 23:32
        boggi_dan napisał:

> Ciekawe. A przy okazji nowy rok akademicki. Gdzie są akademiki za złotówkę??

Cena tony węgla na przełomie września i października 2025 r. waha się od około 1150 zł do ponad 1800 zł.
        Cena pszenicy 600 zł. Nic tylko palić pszenicą.

Spalanie pszenicy polega na wykorzystaniu jej jako paliwa opałowego w piecach lub na zagrożeniach związanych z palnymi pyłami zbożowymi. Wartość opałowa pszenicy wynosi około 15, 16 MJ/kg

Kaloryczność węgla to wartość energetyczna określająca ilość ciepła wydzielanego podczas jego spalania, wyrażana zazwyczaj w megadżulach na kilogram (MJ/kg). Wartość ta zależy od rodzaju węgla: dla węgla kamiennego wynosi od około 20 do 30 MJ/kg

Czyli pszenica jest tańszym paliwem niż węgiel i wypełni ekologicznym.
      • don.kulawy Re: Mikrofala sprzed wieku 02.10.25, 00:32
        Ty się lepiej zapytaj o tani gaz obiecany przez Herr Karola :)
    • don.kulawy Re: Mikrofala sprzed wieku 02.10.25, 00:31
      Dobre miejsce dla kota :)

Pamiętam gdy byłem mały to tego typu piekarniki mieliśmy w piecach kaflowych. Zimą piekło się w nich jabłka. Pycha :)
      • negativum Re: Mikrofala sprzed wieku 02.10.25, 00:37
        don.kulawy napisał:

> Dobre miejsce dla kota :)
        >
        > Pamiętam gdy byłem mały to tego typu piekarniki mieliśmy w piecach kaflowych. Z
        > imą piekło się w nich jabłka. Pycha :)

Suszyć grzyby :)
        • don.kulawy Re: Mikrofala sprzed wieku 02.10.25, 00:41
          Za wysoka temperatura, a poza tym zasmrodziłbyś całe mieszkanie.
          • negativum Re: Mikrofala sprzed wieku 02.10.25, 01:04
            don.kulawy napisał:

> Za wysoka temperatura, a poza tym zasmrodziłbyś całe mieszkanie.

Może na Syberii tak :)
            • don.kulawy Re: Mikrofala sprzed wieku 02.10.25, 01:21
              > Może na Syberii tak :)

O to musisz zapytać się tatusia :)
              • negativum Re: Mikrofala sprzed wieku 02.10.25, 08:34
                don.kulawy napisał:

> > Może na Syberii tak :)
                >
                > O to musisz zapytać się tatusia :)

Skoro nie możesz dotknąć grzejnika, to albo mieszkasz gdzieś, gdzie są mrozy, albo nie masz ocieplonego domu.
                • don.kulawy Re: Mikrofala sprzed wieku 02.10.25, 10:26
                  > Skoro nie możesz dotknąć grzejnika, to albo mieszkasz gdzieś, gdzie są mrozy, albo nie masz ocieplonego domu.

Niemoto! Ja pisałem o piekarniku pieca kaflowego, a nie o grzejniku CO. Takie piece jeszcze całkiem niedawno funkcjonowały w polskich domach.
      • don.kulawy Re: Mikrofala sprzed wieku 02.10.25, 00:49
        https://a.allegroimg.com/original/1e1167/030cab434c1a8210e5cf1a2aadfb

https://www.wiejskomiejski.pl/wp-content/uploads/2015/09/pieczemy-w-piecu-kaflowym.jpg
        • stasi1 Re: Mikrofala sprzed wieku 02.10.25, 07:19
          u mnie jest taki mniej więcej podobny w pokoju, prawie nigdy nie używany
          • don.kulawy Re: Mikrofala sprzed wieku 02.10.25, 10:30
            U mnie takie były we wszystkich pokojach. Ojciec zlikwidował je dopiero w pierwszych lataj 1970 i w zamian zamontowano CO najpierw na koks, a później gaz.
            • stasi1 Re: Mikrofala sprzed wieku 03.10.25, 07:44
              U mnie mniej więcej w tym roku został postawiony. Myślałem że on ma jakieś wnęki a jak zajrzałem to zwykły przewód kominowy. Gdyby piec był węższy lepiej by ciepło oddawał. Jest mniej więcej 1.5 metra na 0.7. mógłbyc 0.7*0.7 metra
              • negativum Re: Mikrofala sprzed wieku 04.10.25, 08:05
                stasi1 napisał:

> U mnie mniej więcej w tym roku został postawiony. Myślałem że on ma jakieś wnęk
                > i a jak zajrzałem to zwykły przewód kominowy. Gdyby piec był węższy lepiej by c
                > iepło oddawał. Jest mniej więcej 1.5 metra na 0.7. mógłbyc 0.7*0.7 metra

Przy piecach kaflowych chodzi o pojemność cieplną, tak byś się nie budził co godzinę by nie dokładać paliwa.
                • stasi1 Re: Mikrofala sprzed wieku 05.10.25, 07:34
                  Ale co z tego że taki piec ma dużą pojemność skoro nie może oddać tego ciepła bo ma grube ścianki? Piec akumulacyjmy, taki który kiedyś stawiali w pokojach, co sie wydzieli w nim ciepło to i tak do pokoju za jakis czas dojdzie. W tym piecu kaflowym część ciepła i tak uleci z kominem, nawet jak już się w nim nie będzie paliło
              • stasi1 Re: Mikrofala sprzed wieku 08.10.25, 07:45
                Skłamałem, wczoraj go zmierzyłem, jest 0.9 * 0.5
                • boggi_dan Re: Mikrofala sprzed wieku 08.10.25, 07:47
                  stasi1 napisał:

> Skłamałem, wczoraj go zmierzyłem, jest 0.9 * 0.5
                  Mały stasio w krótkich spodenqkqch. Musi wszystkie wątki popodbijac. Jak popis z rana.
          • bobislaw.borboje Re: Mikrofala sprzed wieku 04.10.25, 18:25
            > u mnie jest taki mniej więcej podobny w pokoju, prawie nigdy nie używany

W naszym warszawskim mieszkaniu (w kamienicy) mam takie dwa. Nie likwidujemy ich, bo to stara, przedwojenna robota jakiegoś mistrza wśród zdunów.
            Też, chociaż sprawne, nie sa używane, bo komputer gazowego junkersa dostaje piedrolca, jak się w nich rozpali. Trochę szkoda, bo to czysta przyjemność wejść zimą do mieszkania i przycisnąć zadek do rozgrzanego pieca kaflowego.

• stasi1 Re: Mikrofala sprzed wieku 09.10.25, 14:20
              I jakbyś opał do niego nosił? Fajnie przytulić się tylko ile czasu trzeba palić aby był ciepły?
              Kiedyś w zimę byliśmy w Gdańsku. W hotelu niby ciepło ale jak wracało się z miasta chciało by się do czegoś przytulić. Nie było grzejników, samo ogrzewanie podłogowe
              • don.kulawy Re: Mikrofala sprzed wieku 09.10.25, 18:44
                Na podłodze nie można się przytulać? 🤡
                • stasi1 Re: Mikrofala sprzed wieku 10.10.25, 18:25
                  Tak nie bardzo, zresztą taka podłoga niewiele cieplejsza niż otoczenie
    • don.kulawy Re: Mikrofala sprzed wieku 04.10.25, 00:58
      Bartłomiej Derski
      @bderski
      ·
      7h
      Na polskich blokowiskach z wielkiej płyty robi się coraz ciekawiej. Ceny fotowoltaiki i magazynów energii spadają tak bardzo, że całe spółdzielnie odcinają się od sieci ciepłowniczych na węglu i gazie i przechodzą na pompy ciepła. Nadmiar energii z fotowoltaiki latem magazynują i sprzedają wieczorami po 5-krotnie wyższej cenie. Zgromadzone tak pieniądze przeznaczają na zakup prądu zimą. Na zdjęciu Bielsk, Podobny ruch zrobiła SM w Lubartowie (20 tysięcy mieszkańców).
      https://pbs.twimg.com/media/G2WM-SkWUAA4qrE?format=jpg&name=small
      x.com/bderski/status/1974139780301537421

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka