Dodaj do ulubionych

70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłumaczy N

16.11.25, 18:06
70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłumaczy Nawrocki.
Widocznie ma nas za głupków.
O statystyce nieubłaganaj bajdurzy.
To jak z mechanikiem naprawiającym samopchód
wkręciłem 70 śrubek ale czterech kół nie założyłem, 12 zaworów nie zmontowałem, nie zrobiłem popmpy paliwowej.
Ale 70 śrubek przy fotelach, karoserii i przy zderzaku wkręciłem.
Waga jednych ustaw a innych jest zupełnie różna.
On wie, że kombinuje ale i my o tym wiemy.
Obserwuj wątek
    • prze.nick Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 16.11.25, 18:38
      > 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłumaczy Nawrocki

informuje a nie tłumaczy się, bo nib przed kim miałby to robić?

> Widocznie ma nas za głupków

ha ha, kolejna albo zza wschodu albo z wielkim ego i pluralis maiestatis

> On wie, że kombinuje ale i my o tym wiemy

a skąd to zabuldoczenie? :D
      • don.kulawy Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 16.11.25, 23:12
        > > 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłumaczy Nawrocki

> informuje a nie tłumaczy się.

Herr Karol nie ma swoich ludzi od informowania/ tłumaczenia się przed suwerenem? Sam musi się tłumaczyć/informować? 😅
        • prze.nick Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 16.11.25, 23:50
          jak zażywasz środki psychoaktywne sabako na afrykancow to nie pisz
      • sverir Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 17.11.25, 08:21
        "informuje a nie tłumaczy się, bo nib przed kim miałby to robić?"

Przed narodem.
        • prze.nick Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 17.11.25, 08:28
          Więc informuje naród.
          • sverir Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 17.11.25, 11:00
            "Więc informuje naród"

Właśnie - a powinien się tłumaczyć:)
            • prze.nick Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 17.11.25, 11:45
              Z czego? że dostał tylko 30 procent władzy? :D
              • sverir Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 18.11.25, 07:10
                "Z czego? że dostał tylko 30 procent władzy? :D"
                50,89%!
                • privus Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 19.11.25, 06:09
                  sverir napisał:

> "Z czego? że dostał tylko 30 procent władzy? :D"
                  > 50,89%!
                  >
                  Jesteś tego pewien?
                  Przecież do dnia dzisiejszego poprawnie głosów nie zliczono. Sama aklamacja nie jest wcale tym, czego się spodziewano.
                  • sverir Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 19.11.25, 06:29
                    "Przecież do dnia dzisiejszego poprawnie głosów nie zliczono. Sama aklamacja nie jest wcale tym, czego się spodziewano."

Tym lepiej dla Nawrockiego - im mniej głosów dostał, tym mniej obietnic musi spełniać.
                    • stefan4 Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 19.11.25, 09:15
                      sverir:
                      > Tym lepiej dla Nawrockiego - im mniej głosów dostał, tym mniej obietnic musi spełniać.

Myślisz, że będzie spełniał obietnice dane tym, którzy na niego głosowali?

Ja sądzę, że raczej oleje dawne obietnice, a zajmie się powiększaniem swojej prezydenckiej prerogatywki i robienie z niej olbrzymiego prekapelusza. Ona już ma wielkie rondo, które mu opada na oczy i skutecznie zasłania rzeczywistość. Ale ma być jeszcze większa.

- Stefan
                      • negativum Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 19.11.25, 09:27
                        stefan4 napisał:

> sverir:
                        > > Tym lepiej dla Nawrockiego - im mniej głosów dostał, tym mniej obietnic m
                        > usi spełniać.
                        >
                        > Myślisz, że będzie spełniał obietnice dane tym, którzy na niego głosowali?
                        >
                        > Ja sądzę, że raczej oleje dawne obietnice, a zajmie się powiększaniem swojej pr
                        > ezydenckiej prerogatywki i robienie z niej olbrzymiego prekapelusza. Ona już m
                        > a wielkie rondo, które mu opada na oczy i skutecznie zasłania rzeczywistość. A
                        > le ma być jeszcze większa.
                        >
                        > - Stefan
                        >

Herr Donald spełnia tylko 30% obietnic…
                        • stefan4 Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 19.11.25, 09:54
                          negativum:
                          > Herr Donald [...]

Kukuryku!
                          Gospodin Niegatiwnyj, pobudka, obudź się!
                          Twój dręczący sen o ,,herdonaldzie'' już się skończył, w tym wątku chodzi o kogoś całkiem innego!

- Stefan
            • don.kulawy Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 17.11.25, 11:58
              sverir napisał:

> "Więc informuje naród"
              >
              > Właśnie - a powinien się tłumaczyć:)
              >

Będzie się tłumaczył przed Trybunałem Stanu i to już niedługo.
              • j-k pies.kulawy ma racje. 18.11.25, 07:53
                pies.kulawy napisał:
                > Będzie się tłumaczył przed Trybunałem Stanu i to już niedługo.

tak,
                juz za 2 lata.
                Platfusy przegraja wybory i zemsta sie zacznie.
    • obrotowy Donek konczy kadencje za 2 lata 16.11.25, 19:15
      Nawrocki - za 10

uswiadom to sobie.
      • bobislaw.borboje alfons Batyr za dychę 16.11.25, 21:44
        wyląduje w pierdlu na dychą.
      • stasi1 Re: Donek konczy kadencje za 2 lata 17.11.25, 06:47
        Jeszcze nie cały rok temu pisałeś tutaj że Nawrocki nie ma szans na prezydenturę, więc te twoje proroctwa nie koniecznie sie sprawdzają
        • j-k Re: Donek konczy kadencje za 2 lata 17.11.25, 08:53
          stasi1 napisał:
          > Jeszcze nie cały rok temu pisałeś tutaj że Nawrocki nie ma szans na prezydentur
          > ę, więc te twoje proroctwa nie koniecznie sie sprawdzają

a wczesniej (10 lat temu) pisalem, ze szans nie ma Duda..

ale widze, ze Jarek ma wiekszego "czuja" ode mnie..
          • sverir Re: Donek konczy kadencje za 2 lata 17.11.25, 11:01
            "ale widze, ze Jarek ma wiekszego "czuja" ode mnie.."

Nie ma żadnego czuja, PiS byl gotów oddać walkowerem prezydenturę:) Zwyciestwo obywatelskiego zaskoczyło go bardziej niż elektorat Trzaskowskiego:)
          • stasi1 Re: Donek konczy kadencje za 2 lata 18.11.25, 07:03
            Ma czuja większego niz ty ale to twoje przepowiednie się nie sprawdzają. A z tym czujem też nie tak, wydał tyle państwowych pieniędzy na wybory w 23 roku i jednak je przegrał
            • j-k Re: Donek konczy kadencje za 2 lata 18.11.25, 07:55
              stasi1 napisał:
              > Ma czuja większego niz ty ale to twoje przepowiednie się nie sprawdzają. A z ty
              > m czujem też nie tak, wydał tyle państwowych pieniędzy na wybory w 23 roku i je
              > dnak je przegrał

russkie wam cos pod plotem wysadzili - slyszalem ?
              panstwowe ony byli , czy prywatne ?
        • kawa_poranna11 Re: Donek konczy kadencje za 2 lata 19.11.25, 02:25
          stasi1 napisał:

> Jeszcze nie cały rok temu pisałeś tutaj że Nawrocki nie ma szans na prezydentur
          > ę, więc te twoje proroctwa nie koniecznie sie sprawdzają
          Ależ on nie miał szans na prezydenturę z tą knajacko-przestępczą działalnością.
          Do dziś nikt nie wie czy wygrał.
          On sam też nie wie.
          • stasi1 Re: Donek konczy kadencje za 2 lata 21.11.25, 07:02
            Raczej nikt z władz tego nie kwestionuje
    • negativum Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 16.11.25, 19:28
      A ty dalej w piaskownicy…
    • don.kichote 30% dostałem, to 30 obietnic spełniłem... 16.11.25, 20:22
      kawa_poranna11 napisał(a):

> Widocznie ma nas za głupków.

Ale nie wszyscy dali się nabrać...
      • kawa_poranna11 Re: 30% dostałem, to 30 obietnic spełniłem... 16.11.25, 22:38
        don.kichote napisał:

> kawa_poranna11 napisał(a):
        >
        > > Widocznie ma nas za głupków.
        >
        > Ale nie wszyscy dali się nabrać...

Nie wszyscy.
        Dlatego on tak krzyczy.
        Ma nadzieję, że jego krzyk przydaje argumentom siły.
        Tymczasem facio bredzi.
        • j-k moze... 17.11.25, 09:00

> Dlatego on tak krzyczy.
          > Ma nadzieję, że jego krzyk przydaje argumentom siły.
          > Tymczasem facio bredzi.

moze.

ale druga kadencje ma pewna.

Platfusy nie maja kontrkandydata.
    • sverir Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 17.11.25, 10:59
      "To jak z mechanikiem naprawiającym samopchód
      wkręciłem 70 śrubek ale czterech kół nie założyłem, 12 zaworów nie zmontowałem, nie zrobiłem popmpy paliwowej.
      Ale 70 śrubek przy fotelach, karoserii i przy zderzaku wkręciłem."

Co zawetował obywatelski?
      1) ustawę znoszącą obligatoryjne kary dla kanciarzy ubezpieczeniowych - bo teraz to z automatu trzeba dawać ubezpieczycielom kary, gdy się ich przyłapie na kantach;
      2) ustawę podnoszacą etnodialekt wilamowski do statusu języka regionalnego - wg analiz mamy od 20 do 100 użytkowników tego etnodialektu/języka;
      3) ustawę tzw. lex Kamilek - powszechnie krytykowaną za poluzowanie formalizmu dotyczącego oświadczeń o niekaralności;
      4) ustawę dotyczącą rezerw strategicznych - bo wg prezydenta nowe rozwiązania nie gwarantowały bezpiecznego korzystania z rezerw w czasie wojny (nie została podważona idea, tylko rozwiązania legislacyjne, które prowadzą w ocenie autora pisma - bo przecież nie obywatelskiego - raczej do niewiedzy niż rozstrzygnięć);
      5) uwalił cyfryzację dokumentacji ochrony roślin - bo wg prezydenta rolnicy to ćwoki, które nie mają dostępu do internetów i powinni składać wszystko w formie papierowej;
      6) no i ustawę o obywatelach Ukrainy, a to temat znany powszechnie;
      7) no i ustawę wiatrakową, również znany temat.

Z kluczowych, natychmiastowo potrzebnych ustaw to chyba uwalił wyłącznie o pomocy obywatelom Ukrainy i rezerwy strategiczne. Reszta to albo jakieś pierdy, albo rzecz, którą można dopracować, przemyśleć, doszlifować.

O wiele gorzej jest z ustawami, które odesłał do TK.
      • bobislaw.borboje Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 17.11.25, 15:53
        Do jakiego znowu TK? Skąd ten TK?
        • sverir Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 17.11.25, 17:54
          "Do jakiego znowu TK? Skąd ten TK?"

A, właśnie, nie skierował żadnego.

No to wątek do de - weta obywatelskiego dotyczyły w większości spraw mniej istotnych, które dla niepoznaki PO - wzorem poprzedników z PiS - próbowali ubrać w ważną otoczkę, co by przepychać kolanem i w razie prezydenckiego weta mówić "o, patrzcie, obywatelski nie chce". Ciekawe, że gdy od Dudy wymagano, żeby takie ustawy wetował, to od Nawrockiego oczekuje się, że będzie je podpisywał.
    • stefan4 Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 17.11.25, 12:24
      kawa_poranna11:
      > 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłumaczy Nawrocki.

Karol I Krzykliwy za nic nas nie ma. On w ogóle nie dba o to, czy jego poddani to głupcy czy mędrcy, byle tylko wrzeszczeli na jego znak.

70 podpisał, dał znak — i trzeba wydać wrzask radości; 13 uwalił, dał inny znak — i należy się wrzask podziwu dla jego męstwa. A komu te znaki się mylą, ten nie jest godny tytułu Narodowego Kibola Polskiego i nie zostanie mu zamrożona cena prądu.

- Stefan
    • prze.nick Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 17.11.25, 13:14
      Był "długopis" było źle, jest weciak - znowu źle.
      Te platfonsy zamiast być uśmiechnięte to tylko wiecznie narzekają.
      • sverir Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 17.11.25, 13:47
        "Był "długopis" było źle, jest weciak - znowu źle"

Prosty mechanizm - prezydent ma wetować ustawy PiS i podpisywać ustawy PO.

Faktycznie obywatelski jest wysoce aktywny i to sygnalizuje problem z kohabitacją. Niemniej właściwie większość zawetowanych ustaw nie dotyczyło spraw żywotnych dla interesów państwa. Z Ukraińcami prezydent zaszarżował, ale to była sprawa polityczna, nie merytoryczna.
        • dunajec1 Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 17.11.25, 15:36
          Slyszalem ze dostal nowa ksywe, Wetomat, no to bedzie teraz z automatu wetowal. Ciekawe jak zostanie nazwany jak bedzie pisiorow ulaskawial , jak myslicie?
        • negativum Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 18.11.25, 10:11
          sverir napisał:

> "Był "długopis" było źle, jest weciak - znowu źle"
          >
          > Prosty mechanizm - prezydent ma wetować ustawy PiS i podpisywać ustawy PO.
          >
          > Faktycznie obywatelski jest wysoce aktywny i to sygnalizuje problem z kohabitac
          > ją. Niemniej właściwie większość zawetowanych ustaw nie dotyczyło spraw żywotny
          > ch dla interesów państwa. Z Ukraińcami prezydent zaszarżował, ale to była spraw
          > a polityczna, nie merytoryczna.

Raczej merytoryczna, Wszystkich, którzy nie pracują nie utrzymamy. A nadciągają inni migranci.
          • sverir Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 18.11.25, 17:44
            " Raczej merytoryczna, Wszystkich, którzy nie pracują nie utrzymamy. A nadciągają inni migranci."

Gdyby była merytoryczna, to:
            1) zrobiłby to już poprzedni prezydent;
            2) obecny wysłuchałby lekarzy i wyeliminowałby w końcu warunkowe dopuszczenie niewykwalifikowanych pracowników w zawodach medycznych.

Czysta polityka.
            • negativum Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 19.11.25, 02:41
              sverir napisał:

> " Raczej merytoryczna, Wszystkich, którzy nie pracują nie utrzymamy. A nadciąga
              > ją inni migranci."
              >
              > Gdyby była merytoryczna, to:
              > 1) zrobiłby to już poprzedni prezydent;
              > 2) obecny wysłuchałby lekarzy i wyeliminowałby w końcu warunkowe dopuszczenie n
              > iewykwalifikowanych pracowników w zawodach medycznych.
              >
              > Czysta polityka.

Wtedy była inna sytuacja. Wojna, miliony uciekinierów. Którym należało pomóc. Ot, choćby darmowa komunikacja na paszport. Ale teraz mamy sytuację stabilną. Polska OK, jak chcesz pracować. Dorzuciłeś się na tomograf. Bo była taka potrzeba. Ale w ten sposób nie da się tak rządzić. Lekarze wywalczyli już zachodnie uposażenia. Tylko, że na zachodzie, jak nie jesteś ubezpieczony, a stanie Ci się QQ to jesteś bankrutem.
              • sverir Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 19.11.25, 06:47
                "Wtedy była inna sytuacja. Wojna, miliony uciekinierów. Którym należało pomóc. Ot, choćby darmowa komunikacja na paszport. Ale teraz mamy sytuację stabilną. Polska OK, jak chcesz pracować."

Weto dotyczyło dwóch problemów - świadczeń zdrowotnych dla niepracujących Ukraińców oraz 800+ dla niepracujących Ukraińców. Absolutnie nie tykało zasad legalizacji pobytu (choć oczywiście na skutek weta prawo pobytu wygasało z końcem września 2025 r.). To nie jest więc tak, że weto rozwiązywało zjawisko "Polska OK, jak chcesz pracować". Nadal Ukrainiec pracować nie musi, żeby tu legalnie przebywać.
                A druga rzecz - jeszcze w marcu prezydent Duda klepał ustawę i nie zgłaszał problemów, jakie zgłosił już obywatelski. Znaczy sytuacja zmieniła się radykalnie pomiędzy marcem a sierpniem, prawda?:)

" Lekarze wywalczyli już zachodnie uposażenia. "

Nie kumasz - nie chodzi o uposażenia, tylko w ogóle o prawo do wykonywania zawodu. Obywatelski, a wraz z nim jego fani, jęczeli, że taki to Ukrainiec nie musi pracować, ale może korzystać z NFZ. Ale nie jęczą, że Polak żeby móc leczyć musi kończyć wieloletnie studia, staże, zaliczać egzamin, a potem jeszcze papiery do prawa do wykonywania zawodu, a Ukrainiec to machnie studia i już jest gotowy do udzielania świadczeń, nawet bez znajomości języka polskiego. Dziwnym trafem prezydent tematu nie poruszył, choć taki zatroskany o Polaków. Dziwnym trafem wielu Polaków również tego nie poruszyło.
                A o 800+ dla Ukraińców gadali wszyscy.

Dlatego powyższe to nie sprawa merytoryczna, gdy przepisy rozwiązują jakiś problem, jakieś negatywne zjawisko lub zmierzają do wprowadzenia pozytywnego zjawiska. To była decyzja polityczna, ideologiczna, pod publiczkę. Merytoryczna eliminowałaby rzeczywiste problemy, zgłaszane choćby od NRL (i to nie od wczoraj), a przy okazji porządkowałaby sytuację ze świadczeniami. Tymczasem porządkowała sprawy świadczeń, a po rzeczywistych problemach w ogóle nie przemknęła.
    • mazala2 Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 17.11.25, 15:40

> 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłumaczy Nawrocki.

Nie nas, tylko ciebie! Ponieważ wiedział jak zareagujesz,
      • strzal_w_punkt Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 18.11.25, 10:26
        mazala2 napisał:

> kawa_poranna11 napisał(a):
        >
        > > 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłumaczy Nawrocki.
        > > Widocznie ma nas za głupków.
        >
        > Nie nas, tylko ciebie! Ponieważ wiedział jak zareagujesz,
        >

Taki pan życia doczesnego, wszechwiedzący, wszechmocny...za dobre karze, za złe wynagradza ;)
    • perla.roztocza Re: 70 podpisałem, 13 zawetowałem - tak się tłuma 19.11.25, 09:25
      zła wiadomość jest taka, że czeka was co najmniej 5 lat złorzeczenia, wyzwisk, płaczu i plucia.
      To długi dystans więc umiejętnie rozkładajcie siły bo wam śliny na plucie zabraknie.
      A wystarczyło aby Tusk nie udupił Bążura tym powołaniem się na autorytet Murańskiego.
      A tak to pozostała wam tylko złość i nienawiść właśnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka