Dodaj do ulubionych

ks. Marcin Januszkiewicz a Orkiestra Swiątecznej

12.01.26, 01:54
ks. Marcin Januszkiewicz "Nie rozumiem, dlaczego chcąc napić się kawy na stacji, jestem zmuszony do płacenia na prywatną fundację. Jeśli chcę napić się kawy, to chcę napić się kawy, a nie wspierać kogokolwiek. Można zrobić opcjonalnie jak np. w Biedronce, a nie obligatoryjnie. Jest to naruszenie mojej wolności sumienia. Dla hejterów podpisałem oświadczenie, że nie chcę być leczony sprzętem tej fundacji"

Taka postawa jest po prostu roszczeniowa i intelektualnie nieuczciwa.

Po pierwsze: nikt cię Ojcze Przewielebny nie “zmusza”. To nie jest podatek ani opłata państwowa, tylko warunki oferty prywatnej firmy: kupujesz kawę w danej promocji i część ceny idzie na cel charytatywny (w tym przypadku – na WOŚP). Jeśli ci to nie pasuje, masz banalne wyjście: nie kupujesz tej kawy / kupujesz gdzie indziej. Wmawianie sobie, że to “naruszenie wolności sumienia”, to nadużycie wielkich słów do obrony zwykłego “nie dam złotówki, bo nie”.

Po drugie: ta narracja pachnie moralnym szantażem na odwrót: “ja tylko chcę kawę, a nie wspierać kogokolwiek” — jakby ten 1 zł był jakąś krzywdą, a nie elementem jasno komunikowanej ceny/akcji. To jest dokładnie ten typ myślenia, w którym liczy się wyłącznie własna wygoda, a potem dorabia się do tego górnolotną ideologię.

Po trzecie (i najważniejsze): jeśli naprawdę tak cię boli, że gdzieś twoje pieniądze mogą wesprzeć coś, z czym się nie identyfikujesz, to zacznij od rzeczy faktycznie obowiązkowych.
W Polsce podatnicy – niezależnie od przekonań – finansują z budżetu państwa Fundusz Kościelny, m.in. na składki ubezpieczeniowe duchownych; to jest realne, systemowe i nieopcjonalne. MSWiA opisuje zasady działania Funduszu, a w projekcie budżetu na 2026 r. pojawiają się kwoty rzędu ~272 mln zł.

Więc jeżeli ktoś krzyczy o “wolności sumienia” przy kawie i złotówce w promocji, a jednocześnie akceptuje (albo przemilcza) przymusowe finansowanie instytucji religijnych z podatków, to wygląda to jak hipokryzja podszyta wygodnictwem, nie jak obrona zasad Przewielebny Ojcze Duchowny Kościoła Katolickiego.
Bo Chrystus nie zerżnął ci jeszcze dudy sznurem zdjętym z pasa - jak wtedy gdy wpadł na handlarzy w kościele?

Pewnie na co dzień, wobec "wiernych" na Niego się powołujesz?

A to “oświadczenie, że nie chcę być leczony sprzętem tej fundacji”? To już nie jest argument, tylko demonstracyjne obrażanie się na rzeczywistość – teatr pod publikę, który ma przykryć prosty fakt: nie chodzi o żadną wolność, tylko o niechęć do tego konkretnego beneficjenta.
Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: ks. Marcin Januszkiewicz a Orkiestra Swiątec 12.01.26, 08:07
      kawa_poranna11:
      > ks. Marcin Januszkiewicz "[...] Dla hejterów podpisałem oświadczenie, że nie chcę być leczony
      > sprzętem tej fundacji"

Dla hejterów, czyli dla siebie?

I co ma z takim oświadczeniem zrobić lekarz ratujący pana Januszkiewicza w razie czego (odpukać)? Powiedzmy, że jego szpital posiada tylko jeden sprzęt kategorii potrzebnej do ratowania pana Januszkiewicza; i ten sprzęt oznaczony jest serduszkiem WOŚP.
      Jeśli go użyje i uratuje panu Januszkiewiczowi życie, to zostanie pozwany o nieuszanowanie jego woli.
      Jeśli go nie użyje i pan Januszkiewicz zakończy życie, to zostanie oskarżony o błąd w sztuce: miał obowiązek ratować, miał pod ręką odpowiednią aparaturę, wiedział, jak się nią posłużyć, a zaniechał udzielenia skutecznej pomocy.

- Stefan
      • sverir Re: ks. Marcin Januszkiewicz a Orkiestra Swiątec 12.01.26, 08:42
        "I co ma z takim oświadczeniem zrobić lekarz ratujący pana Januszkiewicza w razie czego (odpukać)?"

Może się nim podetrzeć. Takie oświadczenie a priori jest całkowicie bez znaczenia.

A propos hipokryty pana Januszkiewicza - ropa przerabiana przez Orlen w znacznej części pochodzi z krajów Zatoki Perskiej i z Wenezueli (z Wenezueli to przynajmniej jeszcze niedawno była). Sumienie pana Januszkiewicza cierpi bardziej z powodu WOŚP niż w powodu łamania praw człowieka, w tym wolności sumienia i religii?
        Pytam retoryczne, bo ksiądz-hipokryta to żadna nowość.
    • hrasier-2 [...] 12.01.26, 08:07
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • hrasier-2 [...] 12.01.26, 09:30
    • stasi1 Re: ks. Marcin Januszkiewicz a Orkiestra Swiątec 12.01.26, 10:48
      Fundusz kościelny to małe Miki wobec tego co kościół dostaje od państwa.
      Kuriozum dla mnie to że wojsko ma w Polsce kapelanów, po co nam oni? Rozumie na misji żołnierz potrzebuje jakiegoś wsparcia duchowego ale w Polsce? Wystarczyło by mieć tych 5 kapelanów na całą Polskę gotowych jechać gdzieś z wojskiem. A jeszcze są kapelani w urzędach skarbowych
    • hrasier-2 [...] 12.01.26, 16:56
    • seb372 Re: ks. Marcin Januszkiewicz a Orkiestra Swiątec 25.01.26, 14:25
      Cytowanie tego księdza jest żenujące... Rozumiem, że kontrowersyjne poglądy świetnie się "sprzedają", ale cytowanie wypowiedzi każdego debila jest zbytnią dziennikarską gorliwością. Ksiądz nie ma w sobie empatii, nie rozumie idei WOŚP, zapewne nigdy nie był w jakimkolwiek szpitalu na oddziale dziecięcym... Jest głupi od urodzenia lub w wyniki prawicowej indoktrynacji politycznej... Obyś klecho nigdy nie "musiał" korzystać z orkiestrowego sprzętu... I módl się o rozum, bo najwyraźniej gdy Bozia go rozdawała - byłeś gdzie indziej... Jesteś żenującym, żałosnym indywiduum ze zrytym beretem... Jak to było ? "Lepiej milczeć i uchodzić za idiotę niż odezwać się i rozwiać wątpliwości". Nie wykorzystałeś dzbanie swojej szansy.
    • hrasier-2 [...] 25.01.26, 14:51

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka