Dodaj do ulubionych

Pisie interesy na Mierzei Wiślanej

12.02.26, 19:23
Dyrektor elbląskiej delegatury Urzędu Morskiego — jednocześnie odpowiedzialny za funkcjonowanie Kanału Żeglugowego przez Mierzeję Wiślaną w godzinach pracy — po godzinach pracy zarabia na pilotażu statków przepływających tą trasą.
Czy osoba nadzorująca inwestycję od strony administracyjnej, równocześnie korzystająca z jej efektów komercyjnie nie sprawia wrażenia tkwienia w konflikcie interesów?
Obserwuj wątek
    • czciborwielki Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 13.02.26, 17:25
      privus napisał:

> Dyrektor elbląskiej delegatury Urzędu Morskiego — jednocześnie odpowiedzialny z
      > a funkcjonowanie Kanału Żeglugowego przez Mierzeję Wiślaną w godzinach pracy —
      > po godzinach pracy zarabia na pilotażu statków przepływających tą trasą.
      > Czy osoba nadzorująca inwestycję od strony administracyjnej, równocześnie korzy
      > stająca z jej efektów komercyjnie nie sprawia wrażenia tkwienia w konflikcie in
      > teresów?

On jest z PiSu?
      • privus Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 13.02.26, 17:29
        PiS nie swoich nie ustawiał na urzędach.
        • czciborwielki Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 13.02.26, 18:02
          privus napisał:

> PiS nie swoich nie ustawiał na urzędach.

Niewymieniony?
          • privus Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 14.02.26, 22:29
            Nie sądzę, by był wymieniany.
          • x2468 Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 15.02.26, 09:11
            Do oczyszczenia stajni Augiasza potrzebny był Herkules, życzliwe otoczenie, sprzyjające warunki terenowe i zgoda na zanieczyszczenie środowiska naturalnego.
    • perla.roztocza Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 13.02.26, 17:31
      privus napisał:

> Dyrektor elbląskiej delegatury Urzędu Morskiego — jednocześnie odpowiedzialny z
      > a funkcjonowanie Kanału Żeglugowego przez Mierzeję Wiślaną w godzinach pracy —
      > Czy osoba nadzorująca inwestycję od strony administracyjnej, równocześnie korzy
      > stająca z jej efektów komercyjnie nie sprawia wrażenia tkwienia w konflikcie in
      > teresów?

a to nie Tusk rządzi od 2 lat właśnie?
      • x2468 Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 13.02.26, 21:15
        Tusk powinien wszystkich z pisu wywalić na zbite ryje? Przecież on nawet nie cuchnie pisem.
        • qwardian Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 19.02.26, 20:49
          Żeby wywalić POPiS, głosuj NSDAP Plus, tylko moja partia gwarantuje ostateczne rozwiązanie..
    • obrotowy A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 13.02.26, 18:08
      i poglebianie kanalu do portu ?

bo jest mi k... obojetne - ktora frakcja POPiSu to zrobi..

byle zrobila:
      .
      elblag.wyborcza.pl/elblag/7,180071,32358530,poglebienie-rzeki-elblag-najpierw-trzeba-usunac-zanieczyszczony.html
      • privus Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 13.02.26, 18:43
        To zapytaj się pisowskich Don Huanów, czemu wycofali się z realizacji całości obiecywanej elblążanom inwestycji.

Ekonomiczne uzasadnienie realizacji tej inwestycji budzi poważne wątpliwości i raczej należało by poszukać prawdziwych przyczyn przystąpienia do niej. Wanieje mi to Elektrownią Ostrołęka.
        Jeśli zwróci się uwagę na to, że przekop prawdopodobnie nigdy nie spłaci się w wymiarze czysto komercyjnym, a zwrot z inwestycji liczony jest na stulecia, stanowi to doskonały kwiatek do kożucha dla takich tatarskich czambułów realizujących swoje doraźne inwestycyjne typu fixun dyrdum.
        • obrotowy bo nie bylo na to k... pieniedzy... 14.02.26, 21:14
          privus napisał:
          > To zapytaj się pisowskich Don Huanów, czemu wycofali się z realizacji całości o

nie musze

bo nie bylo na to pieniedzy.

tak powazna inwestycja musi trwac LATAMI

i zakonczy sie w roku 2029 - o ile nic sie nie zmieni.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.
          ekonomista
          • privus Re: bo nie bylo na to k... pieniedzy... 14.02.26, 22:27
            To gdzie się podziały, skoro na nic wcześniej nie brakowało?
            • j-k bzdury 14.02.26, 23:09
              privus napisał:
              > To gdzie się podziały, skoro na nic wcześniej nie brakowało?

bzdury

na poglebienie dojscia do Portu w Elblagu pieniedzy nie bylo.
              • x2468 Re: bzdury 15.02.26, 09:15
                Był pis, na wszystko było. Nawet na 1000 osobowa ochronę dla genseka pis było.
        • tapatik Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 15.02.26, 09:32
          Nie masz racji Privus, przekop jak najbardziej się zwróci. Co prawda za 400 lat, ale się zwróci. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
          • privus Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 15.02.26, 11:21
            tapatik napisał:

> Nie masz racji Privus, przekop jak najbardziej się zwróci. Co prawda za 400 lat
            > , ale się zwróci. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
            >
            • privus Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 15.02.26, 11:24
              privus napisał:

> tapatik napisał:
              >
              > > Nie masz racji Privus, przekop jak najbardziej się zwróci. Co prawda za 4
              > 00 lat
              > > , ale się zwróci. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
              > >
              Rentowność na miarę pisich kalkulacji i zdolności inwestycyjnych ;)
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 13.02.26, 19:20
        Zasypać to nikomu niepotrzebne dziadostwo i będzie spokój. Albo jeszcze lepiej, dać czas naturze i samo się zasypie.
        • privus Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 14.02.26, 20:31
          Tego bym nie robił a raczej zwrócił uwagę na stworzone możliwości rozwoju turystyki żeglarskiej. Spłacić się ta inwestycja i tak nie spłaci, ale chociaż otworzy nowe szanse na zagospodarowanie zaniedbanych szlaków wodnych.
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 14.02.26, 21:03
            privus napisał:

> Tego bym nie robił a raczej zwrócił uwagę na stworzone możliwości rozwoju turys
            > tyki żeglarskiej. Spłacić się ta inwestycja i tak nie spłaci, ale chociaż otwor
            > zy nowe szanse na zagospodarowanie zaniedbanych szlaków wodnych.

Bez jaj. Te kilka kajaków na miesiąc? W Elblągu jest cos ciekawego co zciągano turystów? Ten Kaczy Rów nigdy na siebie nie zarobi.
            • to.ja.pies.na.czarnych Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 14.02.26, 21:12
              Przy okazji przypomniało mi się. 😎

https://pbs.twimg.com/media/HBDoTSgakAcEksa?format=jpg&name=900x900
              • privus Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 14.02.26, 21:42
                Takich RDOMIÓW można znaleźć znacznie więcej. Media niejednokrotnie zwracały na nie uwagę.
                • to.ja.pies.na.czarnych Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 14.02.26, 23:04
                  Takim Radomiem jest Rów Kulawego :-)
                  • privus Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 15.02.26, 00:32
                    Taż :)
            • privus Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 14.02.26, 21:40
              Nie twierdziłem, że zarobi, bo nie on miał zarobić, ale wykonawcy tej inwestycji. Miałem na myśli ew. uruchomienie żeglugi jachtowej od Bałtyku przez Elbląg, Ostródę do jez. Szeląg włącznie. Teren uroczy krajobrazowo z wieloma jeziorami, pochylniami i śluzami oraz ośrodkami turystyczno-wypoczynkowymi.

Jako swego rodzaju uroczy hit, można się spotkać w pobliżu Miłomłyna z widokiem pływających po łące statków czy jachtów po niewidocznym ze strony S7 kanale :)
              I nie jest to wcale żart.
              Zachęcam do takiej niecodziennej eskapady z całą powagą.
              • to.ja.pies.na.czarnych Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 14.02.26, 23:05
                Masz fantazję 😅
                • privus Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 15.02.26, 00:35
                  Materia tej fantazji jest jak najbardziej realna a nie inwestycyjna.
                  • to.ja.pies.na.czarnych Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 15.02.26, 00:53
                    🤣
                  • to.ja.pies.na.czarnych Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 15.02.26, 00:55
                    privus napisał:

> Materia tej fantazji jest jak najbardziej realna a nie inwestycyjna.

Taka sama fantazja jak mrzonki o robieniu z Elbląga portu morskiego 😎
                    • privus Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 15.02.26, 02:21
                      Jeśli nie pływałeś po jeziorach mazurskich, czy Pojezierzu Augostowskicm, może być to rzeczywiście trudne do wyobrażenia :)
                      • x2468 Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 15.02.26, 09:23
                        Na wyspie Wolin przy Dziwnej też tak jest.
                        • privus Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 15.02.26, 09:51
                          Wybierałem się tam przed paru laty na szlaki wodne, ale w końcu zamiar nie doszedł do skutku.
                        • x2468 Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 19.02.26, 23:29
                          Taki jest widok z szosy prowadzącej do Międzywodzia pomiędzy Uninem a Wolinem.
                      • to.ja.pies.na.czarnych Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 15.02.26, 09:47
                        privus napisał:

> Jeśli nie pływałeś po jeziorach mazurskich, czy Pojezierzu Augostowskicm, może
                        > być to rzeczywiście trudne do wyobrażenia :)

Stąd u ciebie te marzenia.
                        Breżniew przeniósł pustynię z jednego miejsca na drugie. Można? Można.
                        • privus Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 15.02.26, 09:57
                          to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> privus napisał:
                          >
                          > > Jeśli nie pływałeś po jeziorach mazurskich, czy Pojezierzu Augostowskicm,
                          > może
                          > > być to rzeczywiście trudne do wyobrażenia :)
                          >

> Stąd u ciebie te marzenia.
                          Proste. Po prostu z samej ciekawości lubię spełniać swe marzenia.

> Breżniew przeniósł pustynię z jednego miejsca na drugie. Można? Można.
                          Dobre, że nie był w Błędnych Skałach w Górach Stołowych, bo przeniósł by je do Kremla :)
              • bobislaw.borboje Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 17.02.26, 21:46
                Żeglarstwo śródlądowe różni się jednak od tego morskiego. Bardzo się różni.
                Mam nadzieję, że jednostkom typu "Mak", "Optymist", "Omega", "Rambler" itp nie wolno pojawiać się na Zalewie Wiślanym.
                A "Wenusom", "Flyerom" itp nie wolno przekroczyć tego "Rowu Balbiny".
                I że sprawdzane są uprawnienia sterników łódek spod Ostródy, jez. Szeląg itp. zanim pojawią się między Miłomłynem a Elblągiem.

Bobisław
                JSM z uprawnieniami do 18 m.

• stefan4 Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 18.02.26, 08:45
                  bobislaw.borboje:
                  > Mam nadzieję, że jednostkom typu "Mak", "Optymist", "Omega", "Rambler" itp nie
                  > wolno pojawiać się na Zalewie Wiślanym.

Jeśli w ostatnim czasie nic się nie zmieniło, to wolno. Zalew liczy się jak wody śródlądowe. A na Zatoce — nie wolno.

Gdyby wykluczyć mieczówki z Zalewu, to prawie nic żaglowego nie mogłoby tam pływać; może tylko katamarany morskie. Poza stale pogłębianymi torami wodnymi tam jest za płytko na kilery.

bobislaw.borboje:
                  > I że sprawdzane są uprawnienia sterników łódek spod Ostródy, jez. Szeląg itp.
                  > zanim pojawią się między Miłomłynem a Elblągiem.

Dlaczego akurat tam? To jest kanał, czasem rzeczka (ale prawie bez prądu), czasem przechodząca przez niewielkie jeziorka, aż do Suchacza (zaznaczyłem czerwono na poniższej mapce). Piękna trasa na kajak! Jachtem oczywiście również można.

Kiedyś ją sobie przedłużyłem przez zachodni fragmencik Zalewu, dalej Szkarpawą do Przekopu Wisły i Martwą Wisłą do Gdańska — ale nie jestem pewien, czy legalny był ten fragmencik Zalewu kajakiem...

- Stefan
                  • tapatik Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 18.02.26, 09:05
                    Nie znam się, czy do Elbląga może wpłynąć jakikolwiek statek morski z towarem?
                    • stefan4 Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 18.02.26, 09:55
                      tapatik:
                      > Nie znam się, czy do Elbląga może wpłynąć jakikolwiek statek morski z towarem?

Na razie niezbyt, ale jak się wykona tor wodny, a potem będzie się go regularnie pogłębiać (dno Zalewu jest błotniste i ruchome), to chyba będzie mógł. Chociaż ciągle stoi pytanie, po co miałby to robić, skoro pobliskie porty w Gdańsku i w Gdyni wcale nie są przeciążone pracą...

Przed zrobieniem Przekopu port w Elblągu przyjmował głównie barki z węglem z Kaliningradu. To były takie jednostki, które i tak nie mogły wychodzić na morze, cała ich trasa prowadziła Zalewem po ,,tej'' stronie Mierzei, więc żaden przekop nie był im potrzebny. Teraz nie wiem, ale przypuszczam, że ten import węgla się nie odbywa.

Po polskiej stronie tam jest wszędzie bardzo płytko; po rosyjskiej trochę głębiej, ale bez szaleństw. Tradycyjnie po Zalewie chodziły różne płaskodenki, przy samej Mierzei, która zasłaniała je trochę przed przeważającymi wiatrami zachodnimi.

- Stefan
                      • tapatik Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 18.02.26, 17:34
                        To po cholerę myśmy ten przekop robili?
                        • j-k Powoli ale do przodu z Portem w Elblagu, please, 18.02.26, 17:48
                          tapatik napisał:
                          > To po cholerę myśmy ten przekop robili?

No po to, ze po poglebieniu toru wodnego do portu co skonczy sie za ok. 2 lata (oby...)

Port Elblag bedzie mogl obslugiwac male statki morskie zeglugi baltyckiej.
                        • stefan4 Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 18.02.26, 20:50
                          tapatik:
                          > To po cholerę myśmy ten przekop robili?

Dobre pytanie... A echo odpowiedziało:
                        • qwardian Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 19.02.26, 21:01
                          Można spławiać zboże z Ukrainy, po co zawalać sypkim towarem port w Gdyni, albo Gdańsku..
                          • tapatik Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 19.02.26, 21:37
                            qwardian napisał:

> Można spławiać zboże z Ukrainy, po co zawalać sypkim towarem port w Gdyni,
                            > albo Gdańsku..

Czym chcesz spławiać? Duże jednostki morskie nie wpłyną do Elbląga, jednostki płaskodenne nie będą mogły pływać po morzu.
                            Poza tym to zboże musiałoby zostać dowiezione pociągami, a mamy idiotów, którzy potrafią takie wagony otwierać i wysypywać z nich zawartość.
                            To zboże już dawno przechodzi portami rumuńskimi.
                            • qwardian Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 19.02.26, 22:07
                              Skoro tam się transportuje węgiel z Rosji, to na pewno można zboża..

terminalelblag.pl
              • stefan4 Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 18.02.26, 01:34
                privus:
                > Miałem na myśli ew. uruchomienie żeglugi jachtowej od Bałtyku przez Elbląg,
                > Ostródę do jez. Szeląg włącznie.

I na jakich jachtach ma się toczyć taka żegluga?

Te śródlądowe nie powinny wychodzić na Zatokę, i lepiej niech się przy tym nie upierają, bo moce przerobowe Ratownictwa Morskiego są ograniczone. A te morskie mogą Zalewem dojść do Elbląga na silniku, o ile tor wodny zostanie wykonany. Do żadnej Ostródy już nie, po pierwszym wrąbaniu się w dno nie będą już miały wątpliwości, dlaczego.

Od biedy można by jachtami morskimi dopływać do Przekopu, przesiadać się na śródlądowe i zasuwać przez Kanał Elbląski (z pochylniami) do tej Ostródy. Ale skoro i tak przesiadka, to na co Przekop?

A że jezioro Szeląg jest urocze, to pełna zgoda.

- Stefan
                • tapatik Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 18.02.26, 21:26
                  To tak turystycznie - można dopłynąć kajakiem z Ostródy do Elbląga?
                  • stefan4 Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 19.02.26, 09:20
                    tapatik:
                    > To tak turystycznie - można dopłynąć kajakiem z Ostródy do Elbląga?

Jasne! Znacznie sprawniej niż jachtem, bo na pochylniach wystarczy trzymać się ręką, a nie pilnować, pod jakim kątem jacht osiądzie na podłodze wózka, kiedy woda spod niego ucieknie (i o co zaczepi masztem), oraz co zrobi, kiedy woda powróci. Zresztą gdyby pochylnia nie działała (nie spotkałem się z tym, ale wiesz, strzeżonego...), to jacht musi czekać, a kajak można przenieść.

Poniższe zdjęcie stateczku na pochylni pochodzi z Wikipedii.

- Stefan
                    • tapatik Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 19.02.26, 20:13
                      Zrobić wypad na weekend...
            • tapatik Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 15.02.26, 10:38
              Nie wiem jak z Elblągiem, ale w pobliżu jest Frombork. Warto pojechać na weekend, bo jeden dzień to trochę mało.
              • privus Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 15.02.26, 11:27
                Przemieszczać się można zarówno statkiem jak i samochodem. Z wyżywieniem i noclegami nie ma problemu.
      • stasi1 Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 13.02.26, 22:13
        Najlepiej było by gdyby już było to pogłębione do tej pory. Niestety frakcja PiSu nie pomyślała o tym
        • negativum Ktoś blokuje Herr Donalda? 13.02.26, 22:15
          stasi1 napisał:

> Najlepiej było by gdyby już było to pogłębione do tej pory. Niestety frakcja Pi
          > Su nie pomyślała o tym
          • stasi1 Re: Ktoś blokuje Herr Donalda? 14.02.26, 19:12
            Her Donald robi. Mierzeja jest otwarta już 3 lata. Szkoda że w tym czasie nie pogłębiono portu w Elblągu, czekano z tym do momentu aż ten twój her dojdzie do władzy jakby nie doszedł pewnie portu w ogóle by nie pogłębiali
            • negativum Re: Ktoś blokuje Herr Donalda? 14.02.26, 19:18
              stasi1 napisał:

> Her Donald robi. Mierzeja jest otwarta już 3 lata. Szkoda że w tym czasie nie p
              > ogłębiono portu w Elblągu, czekano z tym do momentu aż ten twój her dojdzie do
              > władzy jakby nie doszedł pewnie portu w ogóle by nie pogłębiali

No i…?
              • privus Re: Ktoś blokuje Herr Donalda? 14.02.26, 20:39
                Co i?

Pisi przecież mogli kontynuować tę swoją inwestycje do końca, a nie wymigiwać się zrzucając jej dokończenia bez pieniędzy na Elbląg.
                • negativum Re: Ktoś blokuje Herr Donalda? 14.02.26, 20:52
                  privus napisał:

> Co i?

Może śpisz jak suseł, ale od prawie 3 lat rządzi Herr Donald…
                  • privus Re: Ktoś blokuje Herr Donalda? 14.02.26, 21:11
                    Co PiS w tej sprawie zrobił przez cały rok 2023 oprócz wycieczek i eskapat propagandowych nagłaśniających sukces sukces przepłynięcia pierwszego kajaka przez śluzę?

Gdzie są pieniądze przeznaczone na realizację całej inwestycji?

Przecież nie zabezpieczono nawet żadnych środków na przygotowanie projektu drogi wodnej do Elbląga, co można było w tym ostatnim roku swoich rządów śmiało zrobić.

Po co się było trudzić, skoro można było odtrąbić sukces po przepłynięciu pierwszego kajaka przez ten rów i skierować wszystkie swoje wysiłki na walkę wyborczą :)
                  • stasi1 Re: Ktoś blokuje Herr Donalda? 17.02.26, 07:45
                    Nie od 3 tylko od dwóch i dwóch miesięcy. Przez dwa lata raczej nie uda się pogłębić portu. Można było to robic razem z przekopem, albo nie wiele później.
                    To tak jakbyśmy wybudowali linie kolejową. Po dwóch latach od wybudowania linni robimy przetarg na pociągi które będą jeździły ta linią. Jest sens?
                    • tapatik Re: Ktoś blokuje Herr Donalda? 17.02.26, 08:56
                      Stasiu, to raczej budowa linii kolejowej, ale bez dworca gdzie podróżni mogliby wysiąść.
                      • stasi1 Re: Ktoś blokuje Herr Donalda? 19.02.26, 08:01
                        Faktycznie masz rację. Po dwóch latach od wybudowania linni stwierdzamy że jednak przydałby nam się na niej dworzec.
        • privus Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 14.02.26, 20:34
          stasi1 napisał:

> Najlepiej było by gdyby już było to pogłębione do tej pory. Niestety frakcja Pi
          > Su nie pomyślała o tym

Tak ta frakcja myślała, jak przy Elektrowni w Ostrołęce. Zresztą CPK było podobnym przedsięwzięciem o niewiadomym finale.
      • x2468 Re: A w temacie: - jak z Portem w Elblagu ? 15.02.26, 09:19
        Nawet dokumentacji nie przygotowali. Kanał mógł Kurski w tv pokazać, dokumentacja jest niefotogeniczna.
    • negativum Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 13.02.26, 18:18
      privus napisał:

To pracy według kaowców wiele nie ma. :)
      • privus Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 13.02.26, 18:46
        negativum napisał:

> To pracy według kaowców wiele nie ma. :)
        >
        Nie wiem, co sądzą o tym kaowcy. Ale idąc śladem twoich dywagacji to samo można powiedzieć o Nawrockim, skoro oprócz nieźle płatnego etatu zajmuje się promocją własnej firmy odzieżowej.
        • negativum Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 13.02.26, 19:40
          privus napisał:

> negativum napisał:
          >
          > > To pracy według kaowców wiele nie ma. :)
          > >
          > Nie wiem, co sądzą o tym kaowcy. Ale idąc śladem twoich dywagacji to samo można
          > powiedzieć o Nawrockim, skoro oprócz nieźle płatnego etatu zajmuje się promocj
          > ą własnej firmy odzieżowej.

Nie zapomnij o Józefie Bąku.
          • privus Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 14.02.26, 20:35
            A któż tp zacz taki?
            • negativum Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 14.02.26, 20:58
              privus napisał:

> A któż tp zacz taki?

Ponoć pierworodny Herr Donalda.
              • privus Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 14.02.26, 21:13
                No i co z tego?

Ma stanowić jakąś odskocznię z braku argumentów w dyskusji?
        • tapatik Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 17.02.26, 09:00
          privus napisał:

> Nie wiem, co sądzą o tym kaowcy. Ale idąc śladem twoich dywagacji
          > to samo można powiedzieć o Nawrockim, skoro oprócz nieźle płatnego
          > etatu zajmuje się promocją własnej firmy odzieżowej.

I przez tę promocję nasi olimpijczycy mogą stracić medale:
          www.hejto.pl/wpis/glupia-sprawa-wyszlo-ze-karol-nawrocki-wsrod-kamer-i-sportowcow-na-igrzyskach-re
          Wyszło, że Karol Nawrocki wśród kamer i sportowców na Igrzyskach reklamuje własny brand ubraniowy i sklep z gadżetami o nazwie NOWROCKY. Znak towarowy należy do siostry Karola Nawrockiego, firmę ogarnia znajomy z Muzeum II WŚ. Tak sobie Karol dorabia jak cinkciarz pod Pewexem.
          Problem w tym, że możliwe są tu kary - jak zauważają dziennikarze - łącznie z wykluczeniem z Igrzysk - dobrze czytacie - a na pewno problemy ze sprawozdaniem komitetu wyborczego kandydata.
      • x2468 Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 13.02.26, 21:18
        To nie jest istotne ważne ze wasz towarzysz pisiak ma dobrze płatny etat.
    • j-k Poglebiamy wejscie do Portu Elblag 15.02.26, 00:57
      i tylko o to chodzi

wiec ?
      • privus Re: Poglebiamy wejscie do Portu Elblag 15.02.26, 02:23
        j-k napisał:

> i tylko o to chodzi
        >
        > wiec ?

Za łopaty i do roboty, skoro chcesz tam przepływać tylko statkami morskimi :)
        • x2468 Re: Poglebiamy wejscie do Portu Elblag 15.02.26, 10:50
          Do tej pory, jeśli nie liczyć pogłębiarki żaden statek morski tam nie przepłynął.
          Kierownik kanału ma super etat:
          "Magdalena Kierzkowska, rzeczniczka Urzędu Morskiego w Gdyni, przekazała, że od 1 stycznia do 31 grudnia 2025 roku przez przeprawę przepłynęło łącznie 1 340 jednostek, z czego 1 037 to łodzie rekreacyjne, 7 rybackie, 187 państwowe oraz 90 komercyjnych bez ładunku i 19 z ładunkiem.17.01.2026"

Te komercyjne to szalandy które wywożą na środek zatoki urobek pogłębiarki i tam go topią.
          Pogłębiarka i motorówki straży granicznej i policji występują jako "państwowe".

Na tym filmie widać przekop i zacumowane dwie szalandy, na morzu "statek morski".
          www.youtube.com/watch?v=1aQp3dWrt-A
          • privus Re: Poglebiamy wejscie do Portu Elblag 15.02.26, 11:40
            Nic dodać i nic ująć z tego pisiego sukcesu :)
            Nie byłem tam jeszcze, ale cieszy mnie, że ruszyła prywatna rekreacja. Być może uda mi się wygospodarować w tym roku parę dni i wyczarterować w Kątach Rybackich jakąś łajbę dla rekonesansu.
            • x2468 Re: Poglebiamy wejscie do Portu Elblag 19.02.26, 23:42
              Prywatna rekreacja jest tam "od zawsze".
    • czciborwielki Re: Pisie interesy na Mierzei Wiślanej 25.02.26, 17:57
      privus napisał:

> teresów?

A ci z pisimi szemranymi interesami poza mierzeją wiślaną?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka