Dodaj do ulubionych

Prezydent Czestochowy

25.02.26, 12:16
Krzysztof M. Zatrzymany przez CBA. Coś się dzieje. Czerwony lewicowy prezydent.
Obserwuj wątek
    • boggi_dan Re: Prezydent Czestochowy 25.02.26, 13:02
      Czestochowa miastem korupcji 2026.
    • no-popis Re: Prezydent Czestochowy 25.02.26, 13:10
      boggi_dan napisał:

> Krzysztof M. Zatrzymany przez CBA. Coś się dzieje. Czerwony lewicowy prezydent.
      Jak czerwony to wiadomo, że kradł.
      • boggi_dan Re: Prezydent Czestochowy 25.02.26, 15:25
        no-popis napisała:

> boggi_dan napisał:
        >
        > > Krzysztof M. Zatrzymany przez CBA. Coś się dzieje. Czerwony lewicowy prez
        > ydent.
        > Jak czerwony to wiadomo, że kradł.

Dzisiaj rano całą Częstochową wstrząsnęła wiadomość o zatrzymaniu Krzysztofa M. – urzędującego prezydenta miasta związanego z lewicą. Jak poinformował Jacek Dobrzyński, akcja została przeprowadzona przez agentów #CBA na polecenie prokuratora Śląskiego Wydziału Prokuratury Krajowej.

Sprawa ma charakter niezwykle poważny i dotyczy podejrzenia popełnienia przestępstw korupcyjnych, a w kilku punktach miasta trwają obecnie intensywne przeszukania i zabezpieczanie ważnej dokumentacji. Po zakończeniu tych czynności operacyjnych zatrzymany mężczyzna zostanie przewieziony bezpośrednio do prokuratury w Katowicach.

Zastanawiając się nad tym, czego właściwie można się było spodziewać po zarządzanej przez lewicę Częstochowie, wielu z nas czuje, że dzisiejsze wydarzenia to dopiero wierzchołek góry lodowej, która właśnie zaczęła się topić na naszych oczach 🧊🔥.

Mamy wielką nadzieję, że to zatrzymanie to początek gruntownych porządków w mieście, a nadchodzące miesiące przyniosą nam nowe wybory samorządowe oraz całkowitą wymianę zarządów, na którą Częstochowa od dawna zasługuje.

>
        >
    • mateusz572 Re: Prezydent Czestochowy 25.02.26, 16:00
      boggi_dan napisał:

> Krzysztof M. Zatrzymany przez CBA. Coś się dzieje. Czerwony lewicowy prezydent.
      >

Czyli drogi bunga bunga Prokuratura działa bez rozróżniania swoi, nie swoi jak za Ziobry bywało.
      Tak właśnie powinno działać państwo prawa i zarazem państwo wszystkich Polaków.
      • boggi_dan Re: Prezydent Czestochowy 25.02.26, 16:14
        No i. Do sprawy odniósł się rzecznik Nowej Lewicy. Poinformował, że decyzją przewodniczącego Włodzimierza Czarzastego Krzysztof Matyjaszczyk zostaje zawieszony w prawach członka partii do czasu pełnego wyjaśnienia tej sprawy. Sutryk też był zatrzymany przez CBA
        Wpłacił kaucję i dalej rządzi.
        • mateusz572 Re: Prezydent Czestochowy 25.02.26, 16:32
          boggi_dan napisał:

> No i. Do sprawy odniósł się rzecznik Nowej Lewicy. Poinformował, że decyzją prz
          > ewodniczącego Włodzimierza Czarzastego Krzysztof Matyjaszczyk zostaje zawieszon
          > y w prawach członka partii do czasu pełnego wyjaśnienia tej sprawy. Sutryk też
          > był zatrzymany przez CBA
          > Wpłacił kaucję i dalej rządzi.

A siedzi jakiś polityk za Collegium Humanum z lewa czy prawa?
          • boggi_dan Re: Prezydent Czestochowy 25.02.26, 18:07
            mateusz572 napisał:

> boggi_dan napisał:
            >
            > > No i. Do sprawy odniósł się rzecznik Nowej Lewicy. Poinformował, że decyz
            > ją prz
            > > ewodniczącego Włodzimierza Czarzastego Krzysztof Matyjaszczyk zostaje zaw
            > ieszon
            > > y w prawach członka partii do czasu pełnego wyjaśnienia tej sprawy. Sutry
            > k też
            > > był zatrzymany przez CBA
            > > Wpłacił kaucję i dalej rządzi.
            >
            > A siedzi jakiś polityk za Collegium Humanum z lewa czy prawa?
            Są różne oblicza Temidy. I tak długo mu się udawało. Zawsze byłem zdania że SLD zagrało pokerowo wystawiając go na prezydenta. Miły, uśmiechnięty trzymany z dala od wszystkich lokalnych afer, aferek, małych i dużych przekrętów, które były kręcone za jego plecami i o których "nie widział.
          • sverir Re: Prezydent Czestochowy 26.02.26, 18:49
            " A siedzi jakiś polityk za Collegium Humanum z lewa czy prawa?"

Sutryk ma zarzuty. Co ciekawe, nie ma ich np. Roguska, absolwentka Collegium Humanum. Widocznie ona uczciwie zaliczyła tamtejsze MBA i dlatego nikt się nią nie zainteresował, a nie dlatego, że jest bliską współpracownicą Kierwińskiego.
      • sverir Re: Prezydent Czestochowy 26.02.26, 18:48
        "Czyli drogi bunga bunga Prokuratura działa bez rozróżniania swoi[...]"

Drogi Mateuszu - popełniasz błąd zakładając, że Nowa Lewica są swoi w tej układance.
        • storima Re: Prezydent Czestochowy 27.02.26, 12:42
          Nowa Lewica jest koalicjantem w obecnym rządzie.
          Określenie „swoi” jest nadzwyczaj wyraźnie czytelne w tym kontekście.
          • boggi_dan Re: Prezydent Czestochowy 27.02.26, 12:59
            Sąd nie wyraził zgody na jego areszt. Jest na urlopie i tyle w temacie. Może pora już na zmiany. Bo faktycznie Częstochowa stanęła w miejscu.

• no-popis Re: Prezydent Czestochowy 27.02.26, 13:03
              boggi_dan napisał:

> Sąd nie wyraził zgody na jego areszt. Jest na urlopie i tyle w temacie. Może po
              > ra już na zmiany. Bo faktycznie Częstochowa stanęła w miejscu.
              >
              To dobrze, że sąd nie wyraził zgody na areszt. Areszty są nadużywane. Wystarczy wstrzymać paszport.
              • mateusz572 Re: Prezydent Czestochowy 27.02.26, 18:54
                no-popis napisała:

> To dobrze, że sąd nie wyraził zgody na areszt. Areszty są nadużywane. Wystarczy
                > wstrzymać paszport.

Jak najbardziej się z tym zgadzam.
                Nastały inne czasy i areszty wydobywcze stały się mniej modne.
                Moda taka zapanowała za niejakiego Ziobry, który areszty wydobywcze stosował nagminnie aby także opozycję pognębić.
                Zapomniał?
        • boggi_dan Re: Prezydent Czestochowy 27.02.26, 18:33
          sverir napisał:

> "Czyli drogi bunga bunga Prokuratura działa bez rozróżniania swoi[...]"
          >
          > Drogi Mateuszu - popełniasz błąd zakładając, że Nowa Lewica są swoi w tej układ
          > ance.
          >
          Prokuratura zastosowała wobec prezydenta szereg środków: zawieszenie w pełnieniu funkcji służbowych (zakaz wstępu do urzędu), poręczenie majątkowe (250 tys. zł) oraz dozór policji połączony z zakazem kontaktowania się z określonymi osobami. Zatrzymali mu paszport i złożą zażalenie na wyrok sądu. Już wskoczył na stanowisko Wolski. Drogi Mateusz pochodzi z tego miasta i ma rozeznanie w czym rzecz.
          • mateusz572 Re: Prezydent Czestochowy 27.02.26, 18:50
            boggi_dan napisał:

> Prokuratura zastosowała wobec prezydenta szereg środków: zawieszenie w pełnieni
            > u funkcji służbowych (zakaz wstępu do urzędu), poręczenie majątkowe (250 tys. z
            > ł) oraz dozór policji połączony z zakazem kontaktowania się z określonymi osoba
            > mi. Zatrzymali mu paszport i złożą zażalenie na wyrok sądu. Już wskoczył na st
            > anowisko Wolski. Drogi Mateusz pochodzi z tego miasta i ma rozeznanie w czym rz
            > ecz.

Mylisz się bunga bunga nie pochodzę z tego miasta, choć nie zaprzeczam, że w Częstochowie tez pomieszkiwałem.
            Jednakże różnica zasadnicza między nami jest taka, że ja nie interesuję się twoim życiem prywatnym choć wiem z kim mam do czynienia bo sam się tym wychwalałeś tu i tam a ty byś wszystko chciał o mnie wiedzieć a nie wiesz i przedstawiasz mój fałszywy i fragmentaryczny obraz.
            Przestań więc może mną się zajmować a zajmij się sobą samym i popracuj nad sobą w tym sensie aby w brudnych buciorach nie wkraczać w czyjeś życie i nie pisać komuś życiorysów.
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Prezydent Czestochowy 25.02.26, 16:31
      Coś tu jest nie tak. Bogobojni Częstochowianie wybrali czerwonego na prezydenta?
      • boggi_dan Re: Prezydent Czestochowy 25.02.26, 18:08
        to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> Coś tu jest nie tak. Bogobojni Częstochowianie wybrali czerwonego na prezydenta
        > ?
        Nieprzerwanie od 10 grudnia 2010 roku. Oznacza to, że rządzi miastem już ponad 15 lat, wygrywając kolejne wybory samorządowe w 2014, 2018 oraz w kwietniu 2024. Tak na przekór mamie.....
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Prezydent Czestochowy 25.02.26, 20:47
          > Nieprzerwanie od 10 grudnia 2010 roku.

Co na to zakonnicy z Jasnej Góry? Rzucili już jakieś czary/klątwy na częstochowski lud?
          • boggi_dan Re: Prezydent Czestochowy 25.02.26, 21:04
            Była próba odwołania w zeszłym roku. Ale się nie udało. PIS ma słabe poparcie w tym mieście. Poza Piotrkiem Wroną to aktywnie cienko. Ciekawe czy do Baltów się dobiorą? Eweliny i Marka. To szare persony. Nie jest powiedziane że M. nie wygra sprawy. W czwartek będzie wiadomo. Samo CBA bez zgody prokuratora nic nie zrobi.
            • bobislaw.borboje Re: Prezydent Czestochowy 26.02.26, 10:42
              > PIS ma słabe poparcie w tym mieście

Nic dziwnego. W cieniu Brunatnej Góry też mieszkają normalni ludzie, którym nie podobają się najazdy dzikich kiboli na ich miasto i bratanie się pisu z nimi na wspomnianej górze.
        • bobislaw.borboje Re: Prezydent Czestochowy 26.02.26, 10:38
          > "Oznacza to, że rządzi miastem już ponad 15 lat, wygrywając kolejne wybory samorządowe w 2014, 2018 oraz w kwietniu 2024."

Ciekawe, dlaczego tak go namiętnie wybierali? Może dlatego, że dobrze rządził miastem?
          • asia-loi Re: Prezydent Czestochowy 26.02.26, 17:21
            bobislaw.borboje napisała:
            >
            > Ciekawe, dlaczego tak go namiętnie wybierali? Może dlatego, że dobrze rządził miastem?

Ja głosowałam na Matyjaszczyka, ponieważ wybór był między dżumą a cholerą. Albo Matyjaszczyk z Lewicy, albo kandydatka PiS-u, o której w mieście mówi się bardzo źle. Matyjaszczyk raz rządził lepiej, raz gorzej.
            • boggi_dan Re: Prezydent Czestochowy 26.02.26, 18:26
              asia-loi napisała:

> bobislaw.borboje napisała:
              > >
              > > Ciekawe, dlaczego tak go namiętnie wybierali? Może dlatego, że dobrze rzą
              > dził miastem?
              >
              > Ja głosowałam na Matyjaszczyka, ponieważ wybór był między dżumą a cholerą. Albo
              > Matyjaszczyk z Lewicy, albo kandydatka PiS-u, o której w mieście mówi się bard
              > zo źle. Matyjaszczyk raz rządził lepiej, raz gorzej.
              >
              > Zasiedział się w Częstochowie. Nie dałaś szansy innym. Częstochowa oprócz Jasnej Góry to dziura i dziurawe drogi.
              Ta kamienice pamiętają jeszcze wozy konne. To prowizorka jak stadion Rakowa w wykonaniu tego prezydenta. Starzy ludzie bo dla nich robił Senioradę. Dla młodych ludzi bez perspektyw. Tu tylko głosują na komucha lub z Platformy. Ludzie się nie zagłębiają dalej, gdzie Balty siedzą w spółkach miejskich. To samo ci co prowadzą biznes i są uzależnieni od pana M. W przyznawaniu koncesji. Jak były wybory między nim, a Pohorecką to całkowicie olał miasto. A tu fart i wygrał. Referendum nic nie dało bo brali się jak do jeża. Dostał areszt na trzy miesiące. Zobaczymy co dalej. Takich miast jest mnóstwo w Polsce i rządzą układy i układziki.

.

>
              • boggi_dan Re: Prezydent Czestochowy 26.02.26, 18:39
                Sebastian Myśliwiec z Dospelu wypromował w pierwszej kadencji M. i sponsorował. Miłośnik dzikich zwierząt. Spacerował po Częstochowie z pumą. Właściciel klubu Wisła i gangster.
    • j-k Jestem za likwidacja CBA 25.02.26, 19:33
      bo to banda w rekach KAZDEJ aktualnej Wladzy.

Polska posiada CBS (P) i ABW - ktore to zupelnie wystarczaja

• boggi_dan Re: Jestem za likwidacja CBA 25.02.26, 20:16
        j-k napisał:

> bo to banda w rekach KAZDEJ aktualnej Wladzy.
        >
        >
        > Polska posiada CBS (P) i ABW - ktore to zupelnie wystarczaja
        >
        Szkoda, że prezydenci miast nie mają immunitetu jak parlamentarzyści, karygodne przeoczenie. Swoją drogą kolega Czarzastego z Lewicy podejrzany o branie łapówek? To jakieś podle moherowe pomówienie.
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Jestem za likwidacja CBA 26.02.26, 10:28
        j-k napisał:

> bo to banda w rekach KAZDEJ aktualnej Wladzy.
        >
        >
        > Polska posiada CBS (P) i ABW - ktore to zupelnie wystarczaja
        >

ABW powiadasz doktorze 😎
        Warto przypomnieć, że były szef ABW Piotr Pogonowski z kaprala na pułkownika awansował w 18(!) miesięcy, a kancelaria Dudy odmawiała przekazania informacji o dacie awansu na pierwszy stopień oficerski. Jak w świetle tego miał czuć się przeciętny oficer służb? Określenie "patologia" nie oddaje sedna problemu. A Pogonowski nie był wyjątkiem.
    • mateusz572 Re: Prezydent Czestochowy 26.02.26, 07:56
      boggi_dan napisał:

>

I nie uciekł na Węgry?
      • boggi_dan Re: Prezydent Czestochowy 26.02.26, 11:04
        mateusz572 napisał:

> boggi_dan napisał:
        >
        > > Krzysztof M. Zatrzymany przez CBA. Coś się dzieje. Czerwony lewicowy prez
        > ydent.
        > >
        >
        > I nie uciekł na Węgry?
        Raczej się nie spodziewał. Dobrze wiesz bo jesteś z tego miasta tak jak i Aśka. Przecież to jest ośmiornica. W TBS czerwoni. W Naszej Pracy to samo. W wodociągach jak wyżej. W przedsiębiorstwie komunalnym. Była próba odwołania, ale nic z tego nie wyszło. Do tej pory zarzuty usłyszało 17 osób. Pierwszą, od której ruszyło domino był Bartłomiej Sabat. były wiceprezydent Częstochowy, w chwili zatrzymania wicemarszałek województw śląskiego. Pod koniec października 2025 r. zatrzymany został ówczesny przewodniczący Rady Miasta Częstochowy Łukasz Banaś, który był kandydatem Koalicji Obywatelskiej na prezydenta Częstochowy w ostatnich wyborach. samorządowych Dzieje się dużo w Częstochowie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja jestem sceptyczny.
    • no-popis ludzie są tylko ludżmi we wszystkich partyjach 27.02.26, 12:27
      boggi_dan napisał:

>
      To standard niestety dotyczy wszystkich partii bo we wszystkich partia są tylko ludzie.
      Martwić się należą złym propozycjom jaką jest np likwidacja CBA.
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Prezydent Czestochowy 27.02.26, 13:09
      KNF zawiadomiła prokuraturę. Kolejna afera na giełdzie w którą jest zamieszany obecny doradca Nawrockiego Paweł Gruza
      Naprawdę Belweder to jeden wielki kryminał

businessinsider.com.pl/biznes/knf-zawiadomila-prokurature-kolejna-afera-na-gieldzie/wlv97f2
      https://pbs.twimg.com/card_img/2026906833013612544/0m0jO3zo?format=jpg&name=medium
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Prezydent Czestochowy 27.02.26, 13:53
        Ktoś tu pisał o standardach, dlatego wkleiłem to tu.
    • mateusz572 Re: Prezydent Czestochowy 27.02.26, 19:19
      Ogólnie widzę to tak.
      Częstochowa za Matyjaszczyka zmieniła się bardzo na plus. Wcześniej to miasto nie miało takiego szczęścia i wiele okazji na lepszy rozwój przeszło koło nosa.
      Natomiast to, że prezydent Częstochowy jest zamieszany w afery korupcyjne to już inna bajka.
      Brał w tym udział zasługuje na karę, nie brał zostanie uniewinniony. Najważniejsze, że obecnie służby państwowe i Prokuratura nie dzielą umoczonych na swoich i obcych czyli opozycyjnych jak za Ziobry bywało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka