negativum 28.02.26, 16:59 PESA Bydgoszcz produkuje nowoczesne elektryczne zespoły trakcyjne (EZT) zdolne do jazdy z prędkością 200 km/h, głównie dla czeskiego przewoźnika RegioJet. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
albwu Re: 200 km/h godzinę przekroczone 28.02.26, 20:06 ale PiS chce aby polskie KDP było na <200 km/godz. Jak powiedział Czarnek - szybszymi pociągami Polacy bedą bali się jeździć Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: 200 km/h godzinę przekroczone 28.02.26, 21:37 I ma zamiar wyprodukować pociągi jadące 250 km/h, a we współpracy z Talgo wezmą się za 300 km/h. Pisałem o tym dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: 200 km/h godzinę przekroczone 28.02.26, 21:44 > wezmą się za 300 km/h I ci z tego skoro Polacy boją się szybko jeździć 🤡 Odpowiedz Link Zgłoś
no-popis Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 06:52 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > > wezmą się za 300 km/h > > I ci z tego skoro Polacy boją się szybko jeździć 🤡 Napisz to jeszcze raz ale w zrozumiałym języku polskim, językowy purysto. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 09:43 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > > wezmą się za 300 km/h > > I ci z tego skoro Polacy boją się szybko jeździć 🤡 Biorąc pod uwagę co czasem widzę na naszych drogach to się nie boją. Zapomniałem o linku: www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/pesa-sami-zbudujemy-pojazd-na-250-kmh-300-kmh-z-partnerami-124675.html Wywiad z prezesem PESY, w którym jest mowa o pociągach na 250 i 300 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 10:27 Dawno nie czytałem, żeby prezes poważnej firmy bełkotał w takim okropnym stylu, pasującym raczej do Batyra czy Wielkiego Buuu: "Z Talgo jesteśmy umówieni tylko na te pojazdy very high speed" "miks produktowy do CPK jest duży, więc my pod prędkość 250 km/h chcemy podejść ze swoimi wozami." "Mamy duże doświadczenie w wozach dwunapięciowych" "to jest nasz pomysł na very high speed" "Do tego też możliwość umieszczenia pięciu foteli, co robi ekonomię przewozów znacznie lepszą – w samolocie jest 3 i 3 i nikt się nie martwi tym, a my przecież nie musimy mieć pociągów HS aż tak luksusowych," "płaska podłoga all the way na poziomie 760 mm." Jakby przemawiał na spędzie kiboli na Brunatnej Górze, a nie rozmawiał z poważnym serwisem jakim jest RK. Cieszy zapowiedź, że nowe pociągi będą mogły jeździć na 25kV/50Hz. Martwi zapowiedź standardu podróżowania "2+3, ak w sowieckiej czwartej klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.pies.na.czarnych Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 10:39 > Biorąc pod uwagę co czasem widzę na naszych drogach to się nie boją. Ci, których widzisz na drogach nie jeżdżą pociągami. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 19:04 to.ja.pies.na.czarnych napisała: > > Biorąc pod uwagę co czasem widzę na naszych drogach to się nie boją. > > Ci, których widzisz na drogach nie jeżdżą pociągami. Ja jeżdżę i pociągiem i samochodem, więc są tacy, którzy jeżdżą. Dodatkowo: www.intercity.pl/pl/site/o-nas/dzial-prasowy/aktualnosci/rok-2025-rekordowy-dla-pkp-intercity.-ponad-89-mln-pasazerow-na-pokladach-pociagow.html w zeszłym roku 89 mln pasażerów skorzystało z szybkiego InterCity, więc pociągami na 300 km/h też będą jeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 13:19 tapatik napisał: > to.ja.pies.na.czarnych napisała: > > > > wezmą się za 300 km/h > > > > I ci z tego skoro Polacy boją się szybko jeździć 🤡 > > Biorąc pod uwagę co czasem widzę na naszych drogach to się nie boją. > > Zapomniałem o linku: > www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/pesa-sami-zbudujemy-pojazd-na-250-kmh-300-kmh-z-partnerami-124675.html > Wywiad z prezesem PESY, w którym jest mowa o pociągach na 250 i 300 km/h. Ile par pociągów będzie jeździć na nowej trasie 25 KV pomiędzy WAW a WRO przez Kalisz? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 20:35 > Ile par pociągów będzie jeździć na nowej trasie 25 KV pomiędzy WAW a WRO przez > Kalisz? kV, bo zaraz przylezie to Stefan IV - czyli Mustafa. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 21:39 Tyle samo, co nieekonomicznych 3 kV. Albo i więcej, jak na trasę wjedzie RegioJet. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 22:27 bobislaw.borboje napisała: > Tyle samo, co nieekonomicznych 3 kV. Albo i więcej, jak na trasę wjedzie RegioJ > et. Główna różnica polega na tym, że bez palenia sieci można uzyskać 8 razy więcej mocy. Ale moc to energia, a energia do pieniądze. 25 kV (bodajże prądu zmiennego) pewnie stanie się standardem za kilka dekad. Kto wie może i 50 kV. Im wyższe napięcie tym bardziej trzeba izolować. Linie stają coraz bardziej skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 02.03.26, 19:08 > "moc to energia" Kolejna bzdura. Energia to moc w określonym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: 200 km/h godzinę przekroczone 02.03.26, 19:38 bobislaw.borboje napisała: > > "moc to energia" > > Kolejna bzdura. Energia to moc w określonym czasie. No i? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Jesteś dyletantem 04.03.26, 10:25 bobislaw.borboje napisała: > tylko tyle. :) Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 13:02 > we współpracy z Talgo wezmą się za 300 km/h Talgo ostatnio ma spore doświadczenia z katastrofami pociągów 300 km/h. Hitachi też się pcha z ofertami. To Hitachi zbudowało dla Japonii "szympanseny" - najbardziej luksusowy pociąg jakim kiedykolwiek jechałem (Orient Expressem niestety nie jechałem). Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 08:34 Więc może projekt linii kolejowych w Polsce i trochę wyższej prędkości ma sens? Skoro będziemy produkować tak szybkie pociągi więc PiS nie będzie mógł się czepiać że robimy takie linnie tylko aby Niemiec zarobił Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 13:04 W wojnie PESY z Newagiem zawsze byłem po stronie Stadlera Siedlce. Odpowiedz Link Zgłoś
mazala2 Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 13:19 bobislaw.borboje napisała: > W wojnie PESY z Newagiem zawsze byłem po stronie Stadlera Siedlce. Ta deklaracja rozstrzyga o zwycięstwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: 200 km/h godzinę przekroczone 02.03.26, 23:21 A ja jestem za tym, żeby było kilka firm konkurujących ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: 200 km/h godzinę przekroczone 03.03.26, 00:30 tapatik napisał: > A ja jestem za tym, żeby było kilka firm konkurujących ze sobą. Ale współcześnie ma tylko Simens homologację na 300 km/h +. Po co tak Herr Donald się upiera, jak dać naszym 5-10 lat i też będą mieli? Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: 200 km/h godzinę przekroczone 03.03.26, 18:40 www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/malepszak-ministerstwo-infrastruktury-119881.html Minuta szukania i okazuje się, że pociągi na 300km/h i więcej produkuje hiszpańskie Talgo. Tobie w ogóle nie można wierzyć, ciągle piszesz bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: 200 km/h godzinę przekroczone 03.03.26, 19:11 tapatik napisał: > www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/malepszak-ministerstwo-infrastruktury-119881.html > Minuta szukania i okazuje się, że pociągi na 300km/h i więcej produkuje hiszpań > skie Talgo. > Tobie w ogóle nie można wierzyć, ciągle piszesz bzdury. Herr Donald już powiedział, że żadne hiszpańskie Talgo. Ma być Siemens i basta. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: 200 km/h godzinę przekroczone 03.03.26, 21:51 negativum napisał: > Herr Donald już powiedział, że żadne hiszpańskie Talgo. Ma być Siemens i basta. Udowodnij to. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 04.03.26, 10:39 Nie udowodni. Jak każdy germanofob jest dyletantem. Jak zarząd PKP Cargo mianowany przez Pis. Jak pisowski prezes OLKOL-u (d. ZNTK Oleśnica). A jeszcze nie tak dawno prężył się, co to nie on: www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/olkol-dobre-perspektywy-na-najblizsze-lata-103533.html Odpowiedz Link Zgłoś
donvito52 Re: 200 km/h godzinę przekroczone 03.03.26, 18:54 bobislaw.borboje napisała: > W wojnie PESY z Newagiem zawsze byłem po stronie Stadlera Siedlce. Jest za ... jestem z Siedlec ... Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 05.03.26, 22:25 Bardzo ładne miasto. Mają w muzeum obraz El Greka. Mieszkam 35 km od Siedlec. Odpowiedz Link Zgłoś
prze.nick Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 15:37 Ciekawe co RegioJet kombinuje. Z jednej strony ponoć chcą kupić 200 pojazdów z PESA na rynek polski ale zdaje się oczekują czegoś w zamian www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/regiojet-gotowy-kupic-200-pojazdow-na-rynek-polski-ale--126820.html Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 16:07 prze.nick napisał: > Ciekawe co RegioJet kombinuje. Z jednej strony ponoć chcą kupić 200 pojazdów z > PESA na rynek polski ale zdaje się oczekują czegoś w zamian > www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/regiojet-gotowy-kupic-200-pojazdow-na-rynek-polski-ale--126820.html 200 składów to oni kupią za 15 lat :) Sytuacja jak z SAFE. Nikt nie wie jak będzie wyglądał rynek za dekadę. Problem nie jest w silnikach, kółkach czy napięciu sieci. Problem jest w homologacji. Ta nie przebiega w 3 dni. Co 500 000 km powinno się przeprowadzić remont P4. Skoro PESA posiada już homologację na 200 km/h, to ma już opracowane składy na 250 km/h. A nawet i więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 18:19 "– RegioJet jest Polską firmą, mamy osobną polską spółkę. Tutaj płacimy podatki, tutaj zatrudniamy kadrę zarządzającą i pracowników i tutaj chcemy zostać na lata – mówi Daniel Fuksa, dyrektor przewozów w RegioJet." RK Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 20:43 negativum napisał: > prze.nick napisał: > > > Ciekawe co RegioJet kombinuje. Z jednej strony ponoć chcą kupić 200 pojaz > dów z > > PESA na rynek polski ale zdaje się oczekują czegoś w zamian > > www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/regiojet-gotowy-kupic-200-pojazdow-na-rynek-polski-ale--126820.html > > 200 składów to oni kupią za 15 lat :) Sytuacja jak z SAFE. Nikt nie wie jak będ > zie wyglądał rynek za dekadę. > > Problem nie jest w silnikach, kółkach czy napięciu sieci. Problem jest w homolo > gacji. Ta nie przebiega w 3 dni. > Co 500 000 km powinno się przeprowadzić remont P4. > > Skoro PESA posiada już homologację na 200 km/h, to ma już opracowane składy na > 250 km/h. A nawet i więcej. > Za zbiorowy.info/2018/07/pendolino-w-polsce-krotka-analiza-flagowego-pociagu/ "... w sierpniu 2008 roku rozpisano przetarg na 20 elektrycznych zespołów trakcyjnych z prędkością maksymalną 250 km/h. Jedyną ofertę złożyła firma Alstom i 30 maja 2011 podpisano kontrakty na dostawę 7-członowych pociągów Pendolino IV generacji. Składy miały być przeznaczone na zasilanie prądem stałym 3kV. ED250 – takie oznaczenie otrzymały od PKP InterCity, nie posiadają systemu wychylnego pudła." Czyli kupiono Pendolino bez wychylnego pudła (sic!) a warunek dotyczący prędkości maksymalnej EZT wykluczył producentów z Polski z tego przetargu. A teraz, dalej z tego samego źródła: "Na początku Pendolino jeździło w relacjach: Gdynia Główna – Kraków Główny, Warszawa Wschodnia – Wrocław Główny oraz Warszawa Wschodnia – Katowice. Na większości tras pociąg uzyskiwał prędkość 160 km/h, jedynie na 78-kilometrowym odcinku Centralnej Magistrali Kolejowej rozpędzał się do 200 km/h, co jest największa prędkością w planowym ruchu pasażerskim w Polsce." > Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 21:00 boggi_dan napisał: > Czyli kupiono Pendolino bez wychylnego pudła (sic!) a warunek dotyczący prędkoś > ci maksymalnej EZT wykluczył producentów z Polski z tego przetargu. > > A teraz, dalej z tego samego źródła: > > "Na początku Pendolino jeździło w relacjach: Gdynia Główna – Kraków Główny, War > szawa Wschodnia – Wrocław Główny oraz Warszawa Wschodnia – Katowice. Na większo > ści tras pociąg uzyskiwał prędkość 160 km/h, jedynie na 78-kilometrowym odcinku > Centralnej Magistrali Kolejowej rozpędzał się do 200 km/h, co jest największa > prędkością w planowym ruchu pasażerskim w Polsce." Wychylane pudło było potrzebne na trasy górzyste, a mnóstwem zakrętów. Trasy Kraków, Warszawa, Wrocław, Gdańsk nie mają nad normatywnych zakrętów. Kilka lat temu jechałem z Gliwic do Wrocławia. Jakiś samobójca rzucił się pod pociąg w okolicach Krakowa i te miała gigantyczne opóźnienia. Mój przyjechał z małym, tylko około 30 minutowym. Maszynista robił co mógł ale do Opola były remonty. I nagle od Opola cały pociąg zaczął się trząść. Następna stacja Wrocław. Maszynista dostał pozwolenie grzać ile lokomotywa pozwoli. Dobrze grzał ponad 200 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 21:43 Na górskie trasy nie ma to jak Polska konstrukcja sprzed nieomal 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 22:15 > Jedyną ofertę złożyła firma Alstom i 30 maja 2011 podpisano kontrakty na dostawę 7-członowych pociągów Pendolino IV generacji. Tak jak teraz. I bardzo dobrze: "Co najmniej 42 piętrowe zespoły trakcyjne dla PKP Intercity, jakie ma dostarczyć Alstom Polska, powstaną w 100% w Polsce. Pojazdy będą 6-członowe, a cztery z nich będą członami piętrowymi. Alstom Polska chce też startować w przetargu na tabor KDP dla PKP Intercity oraz oferować swoje pojazdy przewoźnikom regionalnym.: Beata Rusinowicz, prezeska Zarządu Alstom Polska: W przetargu na piętrowe pojazdy dla PKP Intercity zaoferowaliśmy pociągi z rodziny Coradia Max, które produkujemy w naszej polskiej fabryce w Chorzowie, między innymi dla Niemiec. To pojazdy, w których łączymy wagony jednopiętrowe z piętrowymi. W konfiguracji dla PKP Intercity, z uwagi na wymóg dotyczący pojemności pociągów, zaproponowaliśmy kombinację czterech wagonów piętrowych i dwóch pojedynczych." www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/alstom-pietrowe-coradie-dla-pkp-intercity-beda-6czlonowe-125330.html Alstom z Chorzowa już dostarcza Coradie także do Holandii. Po latach nieudolnego zarządzania za Pisu PKP IC będzie miało znakomite, używane wagony na 200 km/h z Niemiec. Szkoda, że tylko 50. Kilkanaście już przemalowali w barwy PKP IC. Z tej okazji w sejmie wśród posłów Pisu, obok frakcji "harcerzy" i "margaryniarzy" ujawniła się też frakcja "azbeściarzy": www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/pierwsze-wagony-z-niemiec-juz-w-barwach-pkp-intercity-126835.html Odpowiedz Link Zgłoś