Dodaj do ulubionych

200 km/h godzinę przekroczone

28.02.26, 16:59
PESA Bydgoszcz produkuje nowoczesne elektryczne zespoły trakcyjne (EZT) zdolne do jazdy z prędkością 200 km/h, głównie dla czeskiego przewoźnika RegioJet.
Obserwuj wątek
    • albwu Re: 200 km/h godzinę przekroczone 28.02.26, 20:06
      ale PiS chce aby polskie KDP było na <200 km/godz. Jak powiedział Czarnek - szybszymi pociągami Polacy bedą bali się jeździć
    • tapatik Re: 200 km/h godzinę przekroczone 28.02.26, 21:37
      I ma zamiar wyprodukować pociągi jadące 250 km/h, a we współpracy z Talgo wezmą się za 300 km/h.
      Pisałem o tym dziś.
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: 200 km/h godzinę przekroczone 28.02.26, 21:44
        > wezmą się za 300 km/h

I ci z tego skoro Polacy boją się szybko jeździć 🤡
        • no-popis Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 06:52
          to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> > wezmą się za 300 km/h
          >
          > I ci z tego skoro Polacy boją się szybko jeździć 🤡
          Napisz to jeszcze raz ale w zrozumiałym języku polskim, językowy purysto.
        • tapatik Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 09:43

> > wezmą się za 300 km/h
          >
          > I ci z tego skoro Polacy boją się szybko jeździć 🤡

Biorąc pod uwagę co czasem widzę na naszych drogach to się nie boją.

Zapomniałem o linku:
          www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/pesa-sami-zbudujemy-pojazd-na-250-kmh-300-kmh-z-partnerami-124675.html
          Wywiad z prezesem PESY, w którym jest mowa o pociągach na 250 i 300 km/h.
          • bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 10:27
            Dawno nie czytałem, żeby prezes poważnej firmy bełkotał w takim okropnym stylu, pasującym raczej do Batyra czy Wielkiego Buuu:

"Z Talgo jesteśmy umówieni tylko na te pojazdy very high speed"

"miks produktowy do CPK jest duży, więc my pod prędkość 250 km/h chcemy podejść ze swoimi wozami."

"Mamy duże doświadczenie w wozach dwunapięciowych"

"to jest nasz pomysł na very high speed"

"Do tego też możliwość umieszczenia pięciu foteli, co robi ekonomię przewozów znacznie lepszą – w samolocie jest 3 i 3 i nikt się nie martwi tym, a my przecież nie musimy mieć pociągów HS aż tak luksusowych,"

"płaska podłoga all the way na poziomie 760 mm."

Jakby przemawiał na spędzie kiboli na Brunatnej Górze, a nie rozmawiał z poważnym serwisem jakim jest RK.

Cieszy zapowiedź, że nowe pociągi będą mogły jeździć na 25kV/50Hz.

Martwi zapowiedź standardu podróżowania "2+3, ak w sowieckiej czwartej klasie.
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 10:39
            > Biorąc pod uwagę co czasem widzę na naszych drogach to się nie boją.

Ci, których widzisz na drogach nie jeżdżą pociągami.
            • tapatik Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 19:04

> > Biorąc pod uwagę co czasem widzę na naszych drogach to się nie boją.
              >
              > Ci, których widzisz na drogach nie jeżdżą pociągami.

Ja jeżdżę i pociągiem i samochodem, więc są tacy, którzy jeżdżą.
              Dodatkowo:
              www.intercity.pl/pl/site/o-nas/dzial-prasowy/aktualnosci/rok-2025-rekordowy-dla-pkp-intercity.-ponad-89-mln-pasazerow-na-pokladach-pociagow.html
              w zeszłym roku 89 mln pasażerów skorzystało z szybkiego InterCity, więc pociągami na 300 km/h też będą jeździć.
          • negativum Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 13:19
            tapatik napisał:

> to.ja.pies.na.czarnych napisała:
            >
            > > > wezmą się za 300 km/h
            > >
            > > I ci z tego skoro Polacy boją się szybko jeździć 🤡
            >
            > Biorąc pod uwagę co czasem widzę na naszych drogach to się nie boją.
            >
            > Zapomniałem o linku:
            > www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/pesa-sami-zbudujemy-pojazd-na-250-kmh-300-kmh-z-partnerami-124675.html
            > Wywiad z prezesem PESY, w którym jest mowa o pociągach na 250 i 300 km/h.

Ile par pociągów będzie jeździć na nowej trasie 25 KV pomiędzy WAW a WRO przez Kalisz?
            • negativum Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 20:35

> Ile par pociągów będzie jeździć na nowej trasie 25 KV pomiędzy WAW a WRO przez
              > Kalisz?

kV, bo zaraz przylezie to Stefan IV - czyli Mustafa.
            • bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 21:39
              Tyle samo, co nieekonomicznych 3 kV. Albo i więcej, jak na trasę wjedzie RegioJet.
              • negativum Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 22:27
                bobislaw.borboje napisała:

> Tyle samo, co nieekonomicznych 3 kV. Albo i więcej, jak na trasę wjedzie RegioJ
                > et.

Główna różnica polega na tym, że bez palenia sieci można uzyskać 8 razy więcej mocy. Ale moc to energia, a energia do pieniądze. 25 kV (bodajże prądu zmiennego) pewnie stanie się standardem za kilka dekad. Kto wie może i 50 kV. Im wyższe napięcie tym bardziej trzeba izolować. Linie stają coraz bardziej skomplikowane.
                • bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 02.03.26, 19:08
                  > "moc to energia"

Kolejna bzdura. Energia to moc w określonym czasie.
                  • negativum Re: 200 km/h godzinę przekroczone 02.03.26, 19:38

> > "moc to energia"
                    >
                    > Kolejna bzdura. Energia to moc w określonym czasie.

No i?
                    • bobislaw.borboje Jesteś dyletantem 04.03.26, 10:24
                      tylko tyle.
                      • negativum Re: Jesteś dyletantem 04.03.26, 10:25

> tylko tyle.

:)
      • bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 13:02
        > we współpracy z Talgo wezmą się za 300 km/h

Talgo ostatnio ma spore doświadczenia z katastrofami pociągów 300 km/h.

Hitachi też się pcha z ofertami. To Hitachi zbudowało dla Japonii "szympanseny" - najbardziej luksusowy pociąg jakim kiedykolwiek jechałem (Orient Expressem niestety nie jechałem).

https://galeria.bankier.pl/p/e/1/6735af2b4da8b8-1773-1060-0-48-1773-1063.jpg
    • stasi1 Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 08:34
      Więc może projekt linii kolejowych w Polsce i trochę wyższej prędkości ma sens? Skoro będziemy produkować tak szybkie pociągi więc PiS nie będzie mógł się czepiać że robimy takie linnie tylko aby Niemiec zarobił
    • bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 13:04
      W wojnie PESY z Newagiem zawsze byłem po stronie Stadlera Siedlce.
      • mazala2 Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 13:19

> W wojnie PESY z Newagiem zawsze byłem po stronie Stadlera Siedlce.

Ta deklaracja rozstrzyga o zwycięstwie :)
      • tapatik Re: 200 km/h godzinę przekroczone 02.03.26, 23:21
        A ja jestem za tym, żeby było kilka firm konkurujących ze sobą.
        • negativum Re: 200 km/h godzinę przekroczone 03.03.26, 00:30
          tapatik napisał:

> A ja jestem za tym, żeby było kilka firm konkurujących ze sobą.

Ale współcześnie ma tylko Simens homologację na 300 km/h +.
          Po co tak Herr Donald się upiera, jak dać naszym 5-10 lat i też będą mieli?
          • tapatik Re: 200 km/h godzinę przekroczone 03.03.26, 18:40
            www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/malepszak-ministerstwo-infrastruktury-119881.html
            Minuta szukania i okazuje się, że pociągi na 300km/h i więcej produkuje hiszpańskie Talgo.
            Tobie w ogóle nie można wierzyć, ciągle piszesz bzdury.
            • negativum Re: 200 km/h godzinę przekroczone 03.03.26, 19:11
              tapatik napisał:

> www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/malepszak-ministerstwo-infrastruktury-119881.html
              > Minuta szukania i okazuje się, że pociągi na 300km/h i więcej produkuje hiszpań
              > skie Talgo.
              > Tobie w ogóle nie można wierzyć, ciągle piszesz bzdury.

Herr Donald już powiedział, że żadne hiszpańskie Talgo. Ma być Siemens i basta.
              • tapatik Re: 200 km/h godzinę przekroczone 03.03.26, 21:51
                negativum napisał:

> Herr Donald już powiedział, że żadne hiszpańskie Talgo. Ma być Siemens i basta.

Udowodnij to.
                • bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 04.03.26, 10:39
                  Nie udowodni.
                  Jak każdy germanofob jest dyletantem.
                  Jak zarząd PKP Cargo mianowany przez Pis.
                  Jak pisowski prezes OLKOL-u (d. ZNTK Oleśnica).

A jeszcze nie tak dawno prężył się, co to nie on:

www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/olkol-dobre-perspektywy-na-najblizsze-lata-103533.html
      • donvito52 Re: 200 km/h godzinę przekroczone 03.03.26, 18:54

> W wojnie PESY z Newagiem zawsze byłem po stronie Stadlera Siedlce.

Jest za ... jestem z Siedlec ...
        • bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 05.03.26, 22:25
          Bardzo ładne miasto. Mają w muzeum obraz El Greka.
          Mieszkam 35 km od Siedlec.
    • prze.nick Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 15:37
      Ciekawe co RegioJet kombinuje. Z jednej strony ponoć chcą kupić 200 pojazdów z PESA na rynek polski ale zdaje się oczekują czegoś w zamian
      www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/regiojet-gotowy-kupic-200-pojazdow-na-rynek-polski-ale--126820.html
      • negativum Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 16:07
        prze.nick napisał:

> Ciekawe co RegioJet kombinuje. Z jednej strony ponoć chcą kupić 200 pojazdów z
        > PESA na rynek polski ale zdaje się oczekują czegoś w zamian
        > www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/regiojet-gotowy-kupic-200-pojazdow-na-rynek-polski-ale--126820.html

200 składów to oni kupią za 15 lat :) Sytuacja jak z SAFE. Nikt nie wie jak będzie wyglądał rynek za dekadę.

Problem nie jest w silnikach, kółkach czy napięciu sieci. Problem jest w homologacji. Ta nie przebiega w 3 dni.
        Co 500 000 km powinno się przeprowadzić remont P4.

Skoro PESA posiada już homologację na 200 km/h, to ma już opracowane składy na 250 km/h. A nawet i więcej.
        • bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 18:19
          "– RegioJet jest Polską firmą, mamy osobną polską spółkę. Tutaj płacimy podatki, tutaj zatrudniamy kadrę zarządzającą i pracowników i tutaj chcemy zostać na lata – mówi Daniel Fuksa, dyrektor przewozów w RegioJet."

RK
        • boggi_dan Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 20:43
          negativum napisał:

> prze.nick napisał:
          >
          > > Ciekawe co RegioJet kombinuje. Z jednej strony ponoć chcą kupić 200 pojaz
          > dów z
          > > PESA na rynek polski ale zdaje się oczekują czegoś w zamian
          > > www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/regiojet-gotowy-kupic-200-pojazdow-na-rynek-polski-ale--126820.html
          >
          > 200 składów to oni kupią za 15 lat :) Sytuacja jak z SAFE. Nikt nie wie jak będ
          > zie wyglądał rynek za dekadę.
          >
          > Problem nie jest w silnikach, kółkach czy napięciu sieci. Problem jest w homolo
          > gacji. Ta nie przebiega w 3 dni.
          > Co 500 000 km powinno się przeprowadzić remont P4.
          >
          > Skoro PESA posiada już homologację na 200 km/h, to ma już opracowane składy na
          > 250 km/h. A nawet i więcej.
          >
          Za zbiorowy.info/2018/07/pendolino-w-polsce-krotka-analiza-flagowego-pociagu/

"... w sierpniu 2008 roku rozpisano przetarg na 20 elektrycznych zespołów trakcyjnych z prędkością maksymalną 250 km/h. Jedyną ofertę złożyła firma Alstom i 30 maja 2011 podpisano kontrakty na dostawę 7-członowych pociągów Pendolino IV generacji. Składy miały być przeznaczone na zasilanie prądem stałym 3kV. ED250 – takie oznaczenie otrzymały od PKP InterCity, nie posiadają systemu wychylnego pudła."

Czyli kupiono Pendolino bez wychylnego pudła (sic!) a warunek dotyczący prędkości maksymalnej EZT wykluczył producentów z Polski z tego przetargu.

A teraz, dalej z tego samego źródła:

"Na początku Pendolino jeździło w relacjach: Gdynia Główna – Kraków Główny, Warszawa Wschodnia – Wrocław Główny oraz Warszawa Wschodnia – Katowice. Na większości tras pociąg uzyskiwał prędkość 160 km/h, jedynie na 78-kilometrowym odcinku Centralnej Magistrali Kolejowej rozpędzał się do 200 km/h, co jest największa prędkością w planowym ruchu pasażerskim w Polsce."

>
          • negativum Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 21:00
            boggi_dan napisał:

> Czyli kupiono Pendolino bez wychylnego pudła (sic!) a warunek dotyczący prędkoś
            > ci maksymalnej EZT wykluczył producentów z Polski z tego przetargu.
            >
            > A teraz, dalej z tego samego źródła:
            >
            > "Na początku Pendolino jeździło w relacjach: Gdynia Główna – Kraków Główny, War
            > szawa Wschodnia – Wrocław Główny oraz Warszawa Wschodnia – Katowice. Na większo
            > ści tras pociąg uzyskiwał prędkość 160 km/h, jedynie na 78-kilometrowym odcinku
            > Centralnej Magistrali Kolejowej rozpędzał się do 200 km/h, co jest największa
            > prędkością w planowym ruchu pasażerskim w Polsce."

Wychylane pudło było potrzebne na trasy górzyste, a mnóstwem zakrętów. Trasy Kraków, Warszawa, Wrocław, Gdańsk nie mają nad normatywnych zakrętów. Kilka lat temu jechałem z Gliwic do Wrocławia. Jakiś samobójca rzucił się pod pociąg w okolicach Krakowa i te miała gigantyczne opóźnienia. Mój przyjechał z małym, tylko około 30 minutowym. Maszynista robił co mógł ale do Opola były remonty. I nagle od Opola cały pociąg zaczął się trząść. Następna stacja Wrocław. Maszynista dostał pozwolenie grzać ile lokomotywa pozwoli. Dobrze grzał ponad 200 km/h.
            • bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 21:43
              Na górskie trasy nie ma to jak

https://parowozy.net/images/parowozy/okz32/01.jpg

Polska konstrukcja sprzed nieomal 100 lat.
          • bobislaw.borboje Re: 200 km/h godzinę przekroczone 01.03.26, 22:15
            > Jedyną ofertę złożyła firma Alstom i 30 maja 2011 podpisano kontrakty na dostawę 7-członowych pociągów Pendolino IV generacji.

Tak jak teraz. I bardzo dobrze:

"Co najmniej 42 piętrowe zespoły trakcyjne dla PKP Intercity, jakie ma dostarczyć Alstom Polska, powstaną w 100% w Polsce. Pojazdy będą 6-członowe, a cztery z nich będą członami piętrowymi. Alstom Polska chce też startować w przetargu na tabor KDP dla PKP Intercity oraz oferować swoje pojazdy przewoźnikom regionalnym.:

Beata Rusinowicz, prezeska Zarządu Alstom Polska: W przetargu na piętrowe pojazdy dla PKP Intercity zaoferowaliśmy pociągi z rodziny Coradia Max, które produkujemy w naszej polskiej fabryce w Chorzowie, między innymi dla Niemiec. To pojazdy, w których łączymy wagony jednopiętrowe z piętrowymi. W konfiguracji dla PKP Intercity, z uwagi na wymóg dotyczący pojemności pociągów, zaproponowaliśmy kombinację czterech wagonów piętrowych i dwóch pojedynczych."

www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/alstom-pietrowe-coradie-dla-pkp-intercity-beda-6czlonowe-125330.html

Alstom z Chorzowa już dostarcza Coradie także do Holandii.

https://www.rynek-kolejowy.pl//img/20240514132409ICNG2.jpg

Po latach nieudolnego zarządzania za Pisu PKP IC będzie miało znakomite, używane wagony na 200 km/h z Niemiec. Szkoda, że tylko 50. Kilkanaście już przemalowali w barwy PKP IC.

Z tej okazji w sejmie wśród posłów Pisu, obok frakcji "harcerzy" i "margaryniarzy" ujawniła się też frakcja "azbeściarzy":

www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosci/pierwsze-wagony-z-niemiec-juz-w-barwach-pkp-intercity-126835.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka