Dodaj do ulubionych

Pomysł Kalisza na problem z sędziami

07.04.26, 22:37
www.tokfm.pl/polityka/kalisz-ma-pomysl-co-zrobic-z-reszta-sedziow-tk-to-wymaga-odwagi
Kalisz ma pomysł co można zrobić z sędziami, którzy zostali wybrani przez Sejm, ale nie zostali zaproszeni przez pRezydenta na ślubowane.

1. Wysłać do pRezydenta pismo upominawcze.
2. Jeśli nie zareaguje to zwołać zgromadzenie posłów i senatorów i w ich obecności niech wybrani sędziowie dokonają ślubowania.
3. "na wniosek pana marszałka [Trybunał Konstytucyjny] może orzec, że prezydent przejściowo nie wykonuje swoich obowiązków. I wtedy marszałek Sejmu przejmuje możliwości wykonywania tych obowiązków".
Obserwuj wątek
    • bobislaw.borboje Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 07.04.26, 22:44
      Dobre jest w tym pomyśle wysłanie Batyra na śmietnik, gdzie jego miejsce.
      • no-popis Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 07:55
        bobislaw.borboje napisała:

> Dobre jest w tym pomyśle wysłanie Batyra na śmietnik, gdzie jego miejsce.

Język Putina i socjopatów.
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 01:23
      Co będziemy się pieprzyc w tańcu. Przejdźmy od razu do punktu trzeciego.
      • no-popis Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 06:59
        to.ja.pies.na.czarnych napisała:

> Co będziemy się pieprzyc w tańcu. Przejdźmy od razu do punktu trzeciego.
        Tak jak to robi Putin.
        Jest to możliwe bo Tusk publicznie wypowiedział się, po spotkaniu z Putinem, że ma podobne standardy do Putina.
        • to.ja.pies.na.czarnych Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 10:34
          > Tak jak to robi Putin.

Ty jako bliski współpracownik reżimu Putina wiesz najlepiej, wiec jakakolwiek polemika z tobą jest tu nie na miejscu.
          • boggi_dan Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 11:00

> > Tak jak to robi Putin.
            >
            > Ty jako bliski współpracownik reżimu Putina wiesz najlepiej, wiec jakakolwiek p
            > olemika z tobą jest tu nie na miejscu.
            Czy to prawda, że na uroczystość zaprzysiężenia zostali zaproszeni znany aktor Jacek Muranski, ambasador Republiki Federalnej Niemiec i Klub Przyjaciół Psów z Kłodzka?
            • x2468 Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 13:47
              Ksiądz "O" z Lubina będzie wspierał duchowo Batyra:

www.facebook.com/ECPUPolska/posts/co-si%C4%99-sta%C5%82o-z-dziewczynk%C4%85-z-domu-zakonnego-w-lubinie-zosta%C5%82-po-niej-tylko-g%C5%82os-/971971588510111/
            • sverir Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 22:19
              "Czy to prawda, że na uroczystość zaprzysiężenia zostali zaproszeni znany aktor Jacek Muranski, ambasador Republiki Federalnej Niemiec i Klub Przyjaciół Psów z Kłodzka"

Na pewno nie będzie reprezentanta PiS z Nowej Rudy, bo siedzi w areszcie.
          • no-popis Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 11:05

> > Tak jak to robi Putin.
            >
            > Ty jako bliski współpracownik reżimu Putina wiesz najlepiej, wiec jakakolwiek p
            > olemika z tobą jest tu nie na miejscu.
            Nie wiem tego jak Ty ale oparłem się tylko na wiedzy Tuska o ich wspólnych standardach z Putinem.
            • to.ja.pies.na.czarnych Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 11:10
              > Nie wiem tego

Jak to nie? Prawie w każdej swojej wypowiedzi powołujesz się na najnowsze wiadomość płynące prosto z Kremla.
              • no-popis Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 14:48

> > Nie wiem tego
                >
                > Jak to nie? Prawie w każdej swojej wypowiedzi powołujesz się na najnowsze wiado
                > mość płynące prosto z Kremla.

No co Ty, na Ciebie nigdy się nie powołuję.
                • boggi_dan Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 15:25
                  Jeżeli wybrani przez Sejm potencjalni sędziowie TK złożą ślubowanie w Sejmie bez obecności prezydenta strzelą sobie w kolano.
                  Konstytucja jasno i wyraźnie mówi, że aby zostać sędzią TK muszą oni być zaprzysiężeni przez PREZYDENTA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ. Koniec i kropka. Innego rodzaju zaprzysiężenie konstytucja nie przewiduje. Więc jeżeli samowolnie się zaprzysiężą to już na dzień dobry złamią konstytucję, co ich z miejsca zdyskwalifikuje
                  • to.ja.pies.na.czarnych Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 15:29
                    > Konstytucja jasno i wyraźnie mówi, że aby zostać sędzią TK muszą oni być zaprzysiężeni przez PREZYDENTA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ.

No to wskaż nam ten punkt konstytucji!
                    • niegracz Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 16:07
                      Art. 179.

Sędziowie są powoływani przez Prezydenta Rzeczypospolitej, na wniosek Krajowej Rady Sądownictwa, na czas nieoznaczony.
                      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 16:10
                        Nie na temat.
                        • niegracz Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 16:16
                          no i gitara
                      • tapatik Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 17:13
                        niegracz napisał:

> Art. 179.
                        >
                        > Sędziowie są powoływani przez Prezydenta Rzeczypospolitej,
                        > na wniosek Krajowej Rady Sądownictwa, na czas nieoznaczony.

Ale ten artykuł dotyczy "zwykłych sędziów". Sędziowie Trybunału Konstytucyjnego to artykuł 194 p.1.
                        "Trybunał Konstytucyjny składa się z 15 sędziów, wybieranych indywidualnie przez Sejm na 9 lat spośród osób wyróżniających się wiedzą prawniczą. Ponowny wybór do składu Trybunału jest niedopuszczalny."
                  • no-popis Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 19:33
                    boggi_dan napisał:

> Jeżeli wybrani przez Sejm potencjalni sędziowie TK złożą ślubowanie w Sejmie b
                    > ez obecności prezydenta strzelą sobie w kolano.
                    > Konstytucja jasno i wyraźnie mówi, że aby zostać sędzią TK muszą oni być zaprzy
                    > siężeni przez PREZYDENTA RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ. Koniec i kropka. Innego ro
                    > dzaju zaprzysiężenie konstytucja nie przewiduje. Więc jeżeli samowolnie się za
                    > przysiężą to już na dzień dobry złamią konstytucję, co ich z miejsca zdyskwali
                    > fikuje
                    To jest w ustawie oraz otoczenie tego jest w orzeczeniu TK z 2015 roku.
                    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 19:44
                      > To jest w ustawie

No tak, ale u was przecież jest inaczej 🙀
                  • x2468 Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 21:13
                    Domniemany prezydent ma tam takie znaczenie jak palma która stoi w rogu sali.
      • no-popis Kalisz szkolił się tam gdzie Ty? 26.04.26, 12:15

> Co będziemy się pieprzyc w tańcu. Przejdźmy od razu do punktu trzeciego.

Każdy Twój post silidaryzuje się z komuną, neokomuną, Tuskiem, Czarzastym i innymi komunistami i neokomunistami.
        Twój idol szkolił się na zaproszenie komsomołu czyli tak gdzie Ty.
        Dlatego obrzucanie innych tym g...., które sam zjadałeś podobnie jak sowiecki demokrata Kalisz jest nieskuteczną maskirowką.
        Załączam foto.
    • no-popis Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 06:58
      tapatik napisał:

> www.tokfm.pl/polityka/kalisz-ma-pomysl-co-zrobic-z-reszta-sedziow-tk-to-wymaga-odwagi
      > Kalisz ma pomysł co można zrobić z sędziami, którzy zostali wybrani przez Sejm,
      > ale nie zostali zaproszeni przez pRezydenta na ślubowane.
      >
      > 1. Wysłać do pRezydenta pismo upominawcze.
      > 2. Jeśli nie zareaguje to zwołać zgromadzenie posłów i senatorów i w ich obecno
      > ści niech wybrani sędziowie dokonają ślubowania.
      > 3. "na wniosek pana marszałka [Trybunał Konstytucyjny] może orzec, że prezyd
      > ent przejściowo nie wykonuje swoich obowiązków. I wtedy marszałek Sejmu przejmu
      > je możliwości wykonywania tych obowiązków
      ".
      Propozycja nie jest oparta na prawie.
      Do interpretacji prawa są właściwe sądy a nie politycy a nawet .....Rysiek Kalisz :)
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 10:36
        > Do interpretacji prawa są właściwe sądy a nie politycy

Oczywiście poza pisimi politykami, których ty popierasz w każdej swojej wypowiedzi. 😅
        • no-popis Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 11:06

> > Do interpretacji prawa są właściwe sądy a nie politycy
          >
          > Oczywiście poza pisimi politykami, których ty popierasz w każdej swojej wypowie
          > dzi. 😅
          Nie popieram ich ale skąd Ty to możesz wiedzieć jak Ty nie czytasz tylko wklejasz bo takie masz tu obowiązki. Ty uważasz, że popieram pisich a Tania Rada, że popieram PO. Oboje jesteście w służbie: Ty u Putina i Tuska a Tania Rada u Kaczyńskiego.
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 11:11
            > Nie popieram ich 😂
          • tapatik Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 22:07
            Jakim sposobem osoba popierająca Tuska popiera fiutina?
            Dlaczego politycy "prawicy" uciekają albo na Białoruś albo na Węgry, które to oba kraje są sojusznikami fiutina?
            • stefan4 Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 22:14
              tapatik:
              > Dlaczego politycy "prawicy" uciekają albo na Białoruś albo na Węgry

Bo myślą, że w samej Rosji na stałe czuliby się trochę nieswojo...

- Stefan
            • sverir Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 22:26
              "Dlaczego politycy "prawicy" uciekają albo na Białoruś albo na Węgry, które to oba kraje są sojusznikami fiutina?"

Nie zapominaj o "Donald Trump! Donald Trump!" na sali sejmowej - tak politycy prawicy witali wybór człowieka, który przed Putinem rozwijał czerwony dywan na Alasce, a dziś zapowiada działania w kierunku wyjścia z NATO.
        • no-popis Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 11.04.26, 10:48

> > Do interpretacji prawa są właściwe sądy a nie politycy
          >
          > Oczywiście poza pisimi politykami, których ty popierasz w każdej swojej wypowie
          > dzi. 😅

To nieprawda ale skąd Ty możesz to wiedzieć jak tylko wklejasz a noe czytasz.
          Nienporównuj mnie do siebie jako wiernego trolla Tuska i Putina na tym forum.
          Gdybyś czytał to byś wiedział, że znajduje tu się wiele moich postów krytycznych wobec PiS a Twojego, co do Tuska i Putina, ani jednego. Masz 100 procent zgodności z Tuskiem i Putinem, trollu zadaniowy.
      • tapatik Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 17:16
        A który przepis jest złamany w trakcie tej procedury?
        • no-popis Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 19:34
          tapatik napisał:

> A który przepis jest złamany w trakcie tej procedury?
          Ustawa o TK.
          • tapatik Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 22:05
            Który konkretnie artykuł?
            • no-popis Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 11.04.26, 10:49
              tapatik napisał:

> Który konkretnie artykuł?
              >
              Znajdzie sobie to proste i ogólnie dostępne nawet dla słabo rozgarniętych.
              Jak nie dasz rady to zapytaj jeszcE raz to Ci pomogę.
          • sverir Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 22:27
            " Ustawa o TK. "

Ale nad ustawą o TK jest Konstytucja i rozwiązanie Ryśka - jak błędne by nie było - opiera się właśnie na Konstytucji.
      • x2468 Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 17:30
        Ty Patryk jesteś tym właściwym sadem?
        I nie zapomnij czegoś o Tusku.
        • x2468 Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 17:31
          "sądem?"
          • to.ja.pies.na.czarnych Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 18:30
            x2468 napisał:

> "sądem?"
            >

Sadzi bajery w każdym wątku, więc niepotrzebnie poprawiasz :)
    • no-popis czego to Kalisz nie potwierdzał?! 08.04.26, 07:07
      tapatik napisał:

> Kalisz ma pomysł co można zrobić z sędziami, którzy zostali wybrani przez Sejm,
      Swego czasu Kalisz twierdził, że Jaruzelski nie naruszył prawa i nie naruszył konstytucji wprowadzając stan wojenny (dekretem) podczas trwającej sesji sejmu. Sąd uważał inaczej.
      Póżniej, on i jego środowisko polityczne np CZarzasty akcentowali historyczne okoliczności "wyższej konieczności". Okazuje się, że wtedy (aby zniszczyć Solidarność) i teraz władza ma prawo naruszać konstytucję i sama (bez takiego upoważnienia) decydować.
      Kalisz wielokrotnie wypowiadał się o generale Jaruzelskim z szacunkiem,
      Czarzastemu też to wtedy nie przeszkadzało i teraz też naruszenia konstytucji i prawa nie przeszkadza.
      Dobra nazwa tej neoKOmunistycznej KOalicji: Koalicja 13 grudnia- analogie jaskrawo widoczne.
      • tapatik Re: czego to Kalisz nie potwierdzał?! 08.04.26, 17:17
        Nie ma koalicji 13 grudnia, jest koalicja 15 października od daty wyborów do sejmu.
        Datę 13 grudnia wybrał Duda (bo 12.12.2023 wolał pojechać na narty).
        • x2468 Re: czego to Kalisz nie potwierdzał?! 08.04.26, 17:37
          13 grudnia to dzień żałoby dla złajdaczonej prawicy, w tym dniu w 2022 roku pomimo rozpaczy łajdaków został zaprzysiężony demokratycznie wybrany Rząd Reczpospolitej.
        • no-popis Re: czego to Kalisz nie potwierdzał?! 11.04.26, 10:50
          tapatik napisał:

> Nie ma koalicji 13 grudnia, jest koalicja 15 października od daty wyborów do se
          > jmu.
          > Datę 13 grudnia wybrał Duda (bo 12.12.2023 wolał pojechać na narty).
          >
          Zabawny jesteś?
        • negativum 10 listopada 2023 26.04.26, 16:10
          tapatik napisał:

> Nie ma koalicji 13 grudnia, jest koalicja 15 października od daty wyborów do se
          > jmu.
          > Datę 13 grudnia wybrał Duda (bo 12.12.2023 wolał pojechać na narty).

Pokaż mi jakiś dokument z datą z przed 10 listopada 2023 dotyczący koalicji.
    • no-popis a tak apropos konstytucji i Kalisza 08.04.26, 07:54
      Czy obecna konstytucja, pomijam poglądy polityczne, jest dobrze napisana i tworzy mało problemów proceduralnych czy wręcz odwrotnie jest bałaganiarska, posiada niejednoznaczne sformułowania i budzi wieczne spory z powodu niejednoznaczności zapisów.
      • niegracz Re: a tak apropos konstytucji i Kalisza 08.04.26, 17:17
        Ostrożnie mijaj Kalisz!
        - propozycja w stylu
        - to niech zaprzysięgną przed Kaliszem na Q-niu
        prawem w czystej postaci
        oczywiście elementem tej ceremonii winno być
        wspólne spożycie żurku
        z jednego gara

-
        a qrnia nie potrafią rozmawiać ?
        znaleźć consensus
        tylko rozwiązania siłowe ?

tylko białe-czarne ?
        • bobislaw.borboje Re: a tak apropos konstytucji i Kalisza 09.04.26, 10:01
          Na co "consensus", Zakuty Łbie?
          Są sędziowie, prawidłowo wybrani, bez 2 zdań.
          I jest Batyr, który usiłuje ich odsunąć od orzekania, czym popełnia przestępstwo.
          Więc trzeba zastosować konstytucję bezpośrednio.
          Ale Batyr ma mnimnunitet, więc nie da się tak łatwo wywlec Batyra za wsiarz z batyrowni i osądzić jak trzeba.
      • to.ja.pies.na.czarnych Re: a tak apropos konstytucji i Kalisza 08.04.26, 18:32
        Była napisana dobrze tylko nikt nie przewidział nadejście złajdaczonej prawicy i uległych prezydentów.
    • no-popis tonący Kalisza się chwyta 08.04.26, 08:53
      tapatik napisał:
      Ferdek Kiepski też miał POmysła :)
      Kalisz jest człowiekiem, który za lekką pracę a więc i lekką i dużą kasę zrobi prawie wszystko.
      U prezydenta Kwaśniewskiego , bez mrugnięcia powieką, patrząd w oko kamery, mówił, że : "Prezydent miał chorą goleń" :)
      Rysiek miał kłopoty bytowe a pracować ciężko nie lubi. Tusk mu pomógł i przywrócił na salony polityczne a więc Kalisz zezna i oświadczy, tak samo jak w przypadku Kwaśniewskiego, prawie wszystko.
      • bobislaw.borboje Pokwikiwania pisiorskiego frustrata 08.04.26, 09:18
        > Propozycja nie jest oparta na prawie.

Pisiorski frustrat nie zauważył, że pisowskie bezprawie (które on nazywa "prawem") już się skończyło i zostało mu już tylko pokwikiwanie.
        • no-popis Re: Pokwikiwania pisiorskiego frustrata 08.04.26, 11:08

> > Propozycja nie jest oparta na prawie.
          >
          > Pisiorski frustrat nie zauważył, że pisowskie bezprawie (które on nazywa "prawe
          > m") już się skończyło i zostało mu już tylko pokwikiwanie.
          W moich wypowiedziach, również tej wyżej, nie ma żadnych frustracji. Są fakty i argumenty, na które Ty odpowiadasz wyziewem....właśnie frustracji bez treści i argumentów.
      • tapatik Re: tonący Kalisza się chwyta 09.04.26, 19:28
        Skrytykowałeś Kalisza, a ja bym wolał krytykę jego pomysłu. Tak jak zrobił to Sverir.
        • no-popis Re: tonący Kalisza się chwyta 11.04.26, 10:52
          tapatik napisał:

> Skrytykowałeś Kalisza, a ja bym wolał krytykę jego pomysłu. Tak jak zrobił to S
          > verir.
          Masz prawo tak woleć. Ja bym wolał aby na tym forum były dyskusję merytoryczne a nie takie jak Ty reprezentujes i to ...też moje prawo.
          • tapatik Re: tonący Kalisza się chwyta 11.04.26, 16:34
            no-popis napisała:

> Masz prawo tak woleć. Ja bym wolał aby na tym forum były dyskusję merytoryczne
            > a nie takie jak Ty reprezentujes i to ...też moje prawo.

W tym właśnie momencie zaatakowałeś mnie, a nie głoszone przeze mnie poglądy.
            Wypowiedź Sverira jest właśnie merytoryczna. Rozłożył na czynniki pierwsze poglądy Kalisza i napisał co mu się w tych poglądach podoba, a co nie i uzasadnił to. Można się z kimś nie zgadzać bez personalnego atakowania tej osoby.
        • negativum W 1525 Stary był niepotrzebny 26.04.26, 16:17
          tapatik napisał:

> Skrytykowałeś Kalisza, a ja bym wolał krytykę jego pomysłu. Tak jak zrobił to S
          > verir.
          >

Wystarczył przecież Albrechtowi rejent :)
          Albrecht poświecił się tylko dla Matejki, by ten miał co malować.
    • boggi_dan Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 10:58
      Idź z tym Kaliszem. Najlepiej to w McDonaldzie. Też nieważne ale głodni by nie wyszli. Patologia 13 Grudnia , zorganizuje 9 .04.2026 zamach na Konstytucję i TK, ta data przejdzie do historii. Podobnie jak 09.04. 2010? Co to było kto zgadnie?
      • tapatik Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 17:19
        Na chwilę obecną Sejm wybrał do TK 6 sędziów, a zaprzysiężonych zostało tylko 2.
        Na jakiej podstawie prawnej?
      • x2468 Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 17:41
        Patologia 13 grudnia odeszła na śmietnik historii i stale tam przebywa.
      • bobislaw.borboje Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 09.04.26, 10:05
        > 09.04. 2010? Co to było kto zgadnie?

9.04 miała miejsce libacja u Lecha Kaczyńskiego, nazajutrz po niej Duda z Sasinem złamali 62 procedury, czego skutkiem była śmierć mnóstwa osób, w ogromnej większości niewinnych.
    • poznaniak.jeden Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 17:07
      Pomysł dobry choć karkołomny. "prezydent" przejściowo nie wykonuje swoich obowiązków. On nigdy ich nie wykonuje . Narazie się dobrze bawi. To zaskarży opozycja bo przy takim stanie rzeczy mógłby się zająć innymi zaniechaniami "prezydenta" p.o marszałek sejmu.
      • x2468 Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 17:44
        Domniemany prezydent wie ze jest jedynie domniemanym dlatego woli wyciskać ciężary pierdząc przy tym okrutnie.
    • x2468 Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 21:20
      Z Tuskiem tak lecz nie z kamratem Batyra Murańskim.
      cdn.wiadomosci.onet.pl/1/r_ck9lBaHR0cHM6Ly9vY2RuLmV1L3B1bHNjbXMvTURBXy9jNWZlNTBmZjlkZGUzZGEwODNkODllYWJiNjI1NzY5NC5qcGeRlQLNA0jNBgbCw94AAqEwB6ExBA
    • x2468 Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 21:24
      Murańskiego załatwili. Zbyt dużo prawdy powiedział? Komu zależało aby go uciszyć?
      przegladsportowy.onet.pl/esportmania/influencerzy/tajemnica-smierci-mateusza-muranskiego-i-tak-byscie-nie-uwierzyli/h3twvyy
    • czciborwielki Prościej 08.04.26, 22:30
      tapatik napisał:

> www.tokfm.pl/polityka/kalisz-ma-pomysl-co-zrobic-z-reszta-sedziow-tk-to-wymaga-odwagi
      >
      > 1. Wysłać do pRezydenta pismo upominawcze.
      > 2. Jeśli nie zareaguje to zwołać zgromadzenie posłów i senatorów i w ich obecno
      > ści niech wybrani sędziowie dokonają ślubowania.
      > 3. "na wniosek pana marszałka [Trybunał Konstytucyjny] może orzec, że prezyd
      > ent przejściowo nie wykonuje swoich obowiązków. I wtedy marszałek Sejmu przejmu
      > je możliwości wykonywania tych obowiązków
      ".

Prościej - wysłać pismo że ślubowaniem, ew. dołączyć plik dźwiękowy.
    • sverir Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 08.04.26, 23:07
      "3. "na wniosek pana marszałka [Trybunał Konstytucyjny] może orzec, że prezydent przejściowo nie wykonuje swoich obowiązków. I wtedy marszałek Sejmu przejmuje możliwości wykonywania tych obowiązków"."

Pomysł ciekawy i tak oderwany od Konstytucji, że aż dziw, że proponuje go członek PKW i jeszcze upiera się, że jest zgodny z Konstytucją.

Ustawa zasadnicza wskazuje, że TK to interweniuje w sytuacji, w której Prezydent nie jest w stanie zawiadomić Marszałka Sejmu o niemożności sprawowania urzędu i to nie ma nic wspólnego z niewykonywaniem obowiązków. Zgromadzenie Narodowe zaś może interweniować w przypadku stanu zdrowia.

Równie ciekawym stwierdzeniem Kalisza jest "[...] w ciągu dwóch tygodni pan marszałek i pani marszałek Sejmu i Senatu zwołają posiedzenie wspólne dwóch Izb jako władza wyższa od prezydenta[...]". Pan mecenasowi ktoś chyba wymazał z egzemplarza Konstytucji jej art. 10 ust. 1 stanowiący o podziale i równowadze władzy wykonawczej, ustawodawczej i sądowniczej. Teza, że Sejm i Senat są jakąś władzą wyższą od Prezydenta jest dość karkołomna.

Przypomnę Wyrok TK z 3 grudnia 2015 r., nr 34/15 (skład pod przewodnictwem prof. Kieresa, więc chyba nikt nie kwestionuje prawomocności wyroku? oczywiście poza PiS i sympatykami?) w odniesieniu do obowiązku przyjęcia ślubowania:
      "Jak już podkreślono, obowiązkiem Prezydenta jest przyjęcie ślubowania od nowo wybranego sędziego Trybunału. To, że nie ma w przepisie terminu realizacji obowiązku odebrania ślubowania, należy rozumieć w ten sposób, że ten obowiązek musi być zrealizowany bez zwłoki, tak aby umożliwić działanie TK w piętnastoosobowym składzie. Trybunał Konstytucyjny dostrzega, że w pewnych wyjątkowych okolicznościach mogą zaistnieć takie sytuacje, które w sposób obiektywny będą nakazywały Prezydentowi chronić wyższą wartość – niż niezwłoczne wypełnienie obowiązku przyjęcia ślubowania – jaką stanowi nadrzędność Konstytucji. Dopiero uznawszy, że w danym wypadku zachodzi jedna z takich sytuacji, Prezydent mógłby rozważyć wydłużenie czasu oczekiwania na odebranie ślubowania. Jest to jednak dopuszczalne tylko pod warunkiem, że skutek takiego wydłużenia okresu nieprzyjmowania ślubowania nie doprowadzi do konsekwencji jeszcze mniej akceptowalnych konstytucyjnie, jak choćby paraliż prac Trybunału Konstytucyjnego, którego zdolność działania stanowi wartość konstytucyjną samą w sobie. Podejmując taką decyzję, Prezydent bierze na siebie pełną, przewidzianą w Konstytucji odpowiedzialność za jej skutki.
      Trybunał Konstytucyjny jednoznacznie stwierdził, że zwłoka z przyjęciem ślubowania nie może opierać się wyłącznie na zarzucie wadliwości samej podstawy prawnej dokonanego wyboru. Zarzut odnoszący się do treści ustawy o TK musiałby się bowiem przekształcić we wniosek o zbadanie zgodności z Konstytucją tej ustawy przez Trybunał Konstytucyjny. Konstytucja nie przyznaje bowiem Prezydentowi żadnych kompetencji w zakresie ostatecznego rozstrzygania o hierarchicznej zgodności norm"

Prezydent paraliżuje prace nie pozwalając na działanie TK w pełnym składzie, nie stosuje się do orzecznictwa ani starego TK, ani "własnego". Ale to samo robił Sejm w ostatnim czasie. Wtedy Kalisz mógł apelowac o odwagę do rządzących - zapewne wiele by nie zmieniło, ale nie karmiło retoryki Nawrockiego.
      • no-popis Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 09.04.26, 19:31
        sverir napisał:

> "3. "na wniosek pana marszałka [Trybunał Konstytucyjny] może orzec, że prezyden
        > t przejściowo nie wykonuje swoich obowiązków. I wtedy marszałek Sejmu przejmuje
        > możliwości wykonywania tych obowiązków"."
        >
        > Pomysł ciekawy i tak oderwany od Konstytucji, że aż dziw, że proponuje go człon
        > ek PKW i jeszcze upiera się, że jest zgodny z Konstytucją.
        W samo sedno sprawy.
        Kalisz wydaje opinie POdporządkowane POlityce a nie prawu.
      • bobislaw.borboje Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 11.04.26, 10:22
        > to samo robił Sejm w ostatnim czasie

A to niby jak?
        • sverir Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 11.04.26, 11:03
          "A to niby jak?"

Wybierając sędziów na miejsce tych, których kadencja skończyła się kilka miesięcy wcześniej, uniemożliwiając w tym momencie działanie TK w pełnym składzie.
    • 1nanie27 Re: Pomysł Kalisza na problem z sędziami 09.04.26, 11:04
      A potem Pontonowi zablokować kartę wejściową, wstrzymać Pontonowi przelewy pensji na konto, postawić policję przed płotem aby awanturnicy się się nie wdarli na teren, zrobić jak z TVP , Polskim Radiem czy PAP
      Prawo i sprawiedliwość oraz państwo muszą działać !

www.facebook.com/sokzburaka/?locale=pl_PL
    • no-popis a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 09.04.26, 19:49
      Prezydent RP okazał się alkoholikiem?
      • tapatik Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 09.04.26, 20:13
        Kwaśniewski nie był alkoholikiem. Alkoholik musi pić, to jest nałóg. Kwaśniewski się raz cz dwa razy upił.
        Poza tym wciąż zajmujesz się osobą Kalisza, a nie jego pomysłem.
        • no-popis Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 11.04.26, 10:55
          tapatik napisał:

> Kwaśniewski nie był alkoholikiem. Alkoholik musi pić, to jest nałóg. Kwaśniewsk
          > i się raz cz dwa razy upił.
          > Poza tym wciąż zajmujesz się osobą Kalisza, a nie jego pomysłem.
          >
          Czlowiek, który nie kontroluje picia a pojawienie się publiczne prezydenta i przemawianie w stanie mocno nietrzeźwym jest właśnie brakiem kontroli nad piciem czyli ...alkoholizmem. zapytaj dowolnego lekarza od uzależnień.
          Poza tym ja to wiem prywatnie i nie było to dwukrotnie.
          • tapatik Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 11.04.26, 18:24
            Nie do końca. O ile pamiętam to Kwaśniewski leciał samolotem razem z Głódziem i to Głódź go upił.
            wiadomosci.onet.pl/kraj/fakt-to-ten-duchowny-upil-kwasniewskiego/ff3f7
            Oczywiście Kwaśniewski powinien przestać na jednym kieliszku, skoro wiedział, że będzie przemawiać w Charkowie.
            • rysiek15 Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 11.04.26, 19:10
              Kwaśniewski leciał samolotem razem z Głódziem i to Głódź go upił.

Gdyby Głódź kazał się Kwachowi rozebrać do naga, to Kwachu by to zrobił?
              • tapatik Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 11.04.26, 19:19
                rysiek15 napisał(a):

> Gdyby Głódź kazał się Kwachowi rozebrać do naga, to Kwachu by to zrobił?

Jest różnica pomiędzy propozycją "napijmy się po kieliszeczku" a poleceniem "rozbierz się do naga".
                • rysiek15 Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 11.04.26, 19:29
                  Jest różnica pomiędzy propozycją "napijmy się po kieliszeczku" a poleceniem "rozbierz się do naga"

Podejrzewam,że nie było propozycji - napijmy się po kieliszeczku - tylko było polecenie - do dnia Olek.
                  Nie zrozumiałeś mojej "aluzji"
                  • tapatik Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 11.04.26, 21:23
                    To jest tylko Twoje przypuszczenie. Myślę, że gdyby Głódź zażądał od Kwaśniewskiego picia, to on by się nie zgodził. Natomiast na propozycję wypicia kieliszeczka wyraził zgodę.
                    • rysiek15 Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 12.04.26, 10:24
                      Tiaaa, Olek nie umiał odmówić wypicia kieliszeczka z arcybiskupem, słynącym z tego, że zakąskę bierze po wypiciu litra wódy. Kwach po wypiciu kieliszeczka chwiał się przy grobach.
                      • bobislaw.borboje Mnie też się zdarza 12.04.26, 20:39
                        wypić buteleczkę "na grobach" (i odlać kieliszek w grunt).
                        A moim kumplem nie jest Flaszka Głódź.
                        Cmentarze lubią alkohol.
                        • no-popis Re: Mnie też się zdarza 27.04.26, 06:23

> wypić buteleczkę "na grobach" (i odlać kieliszek w grunt).
                          No to masz. miałeś duży problem. To wyjaśnia Twoją agresję i nienawiść.
                • negativum Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 26.04.26, 16:25
                  tapatik napisał:

> rysiek15 napisał(a):
                  >
                  > > Gdyby Głódź kazał się Kwachowi rozebrać do naga, to Kwachu by to zrobił?
                  >
                  > Jest różnica pomiędzy propozycją "napijmy się po kieliszeczku" a poleceniem "ro
                  > zbierz się do naga".
                  >

Rozebranie się do naga to też tylko propozycja.
                  Polecenie jest gwałtem.
                  • tapatik Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 26.04.26, 23:05
                    Jest różnica pomiędzy propozycją a poleceniem.
                    • negativum Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 26.04.26, 23:16
                      tapatik napisał:

> Jest różnica pomiędzy propozycją a poleceniem.

Toż o tym piszę.
      • bobislaw.borboje Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 11.04.26, 10:25
        Nie przesadzaj. Zimny Lech "lubiał wypić", jego kancelaria kupowała ogromne ilości "małpek", ale zaraz "alkoholik"?
        • no-popis Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 11.04.26, 10:56

> Nie przesadzaj. Zimny Lech "lubiał wypić", jego kancelaria kupowała ogromne ilo
          > ści "małpek", ale zaraz "alkoholik"?

Nie pamiętam aby naje€#@y występowały publicznie jak ten, o ktorym pisałem
          • rysiek15 Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 11.04.26, 19:15
            Nie pamiętam aby naje€#@y występowały publicznie jak ten, o ktorym pisałem

Mówisz, że wtedy kiedy chwiał się przy grobach na cmentarzu - Kwach był pod wpływem?
            Rysio Kalisz przysięgał, że miał chorą goleń.
            Po zakończeniu kadencji jednak Kwach przyznał, że był na....ny.
            • bobislaw.borboje Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 12.04.26, 20:35
              Tak, Rysiu. Ale tu mówimy o skłonnościach do alkoholi Lecha Kaczyńskiego. Mówi się, że także te skłonności mogły w jakiejś mierze być powodem tragedii w Smoleńsku.
      • rysiek15 Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 11.04.26, 19:35
        no-popis napisała:

> Prezydent RP okazał się alkoholikiem?
        >

W przypadku Kwacha, to była "choroba filipińska"
        • no-popis Re: a miał Kalisz jakieś pomysły jak... 27.04.26, 06:25
          rysiek15 napisał(a):

> no-popis napisała:
          >
          > > Prezydent RP okazał się alkoholikiem?
          > >
          >
          >
          > W przypadku Kwacha, to była "choroba filipińska"

Wyobrażasz sobie, co by się działo w większości mediów i w tzw przestrzeni publicznej, gdyby np Nawrocki był schlany nad grobami katyńskimi?
    • no-popis Kalisz to POrno grubas 10.04.26, 19:20
      Tak nazwał Kalisza PrOstak z tytułem profesora niejaki Niesiołowski.
      • bobislaw.borboje Oglądam Profesora na YT regularnie 11.04.26, 10:27
        i trzeba przyznać, że Profesor bardzo trafnie nazywa i Batyra i Balbinę.
        • no-popis Re: Oglądam Profesora na YT regularnie 11.04.26, 10:57

> i trzeba przyznać, że Profesor bardzo trafnie nazywa i Batyra i Balbinę.

Wyjątkowy prostak kogokolwiek tak nie nazywa. Prostakom może imponować.
          • bobislaw.borboje Re: Oglądam Profesora na YT regularnie 12.04.26, 20:33
            Owszem, Balbina to prostak, ale Batyr - to już Himalaje prostactwa.
            • no-popis Re: Oglądam Profesora na YT regularnie 26.04.26, 12:53

> Owszem, Balbina to prostak, ale Batyr - to już Himalaje prostactwa.

To zależy czy opierasz to na faktach czy na rojeniach własnych czy jakiś Pińskich Giertychów czy Murańskich.,
    • no-popis czy jak Kalisz to wymyślał to ... 12.04.26, 06:48
      ....miał chorą goleń?
      • rysiek15 Re: czy jak Kalisz to wymyślał to ... 12.04.26, 10:26
        no-popis napisała:

> ....miał chorą goleń?

Tak, zapewniał Rysio Kalisz przed telewizornią, nawet mu oko nie drgnęło, choć sam Kwach po zakończeniu kadencji prezydenckiej przyznał, że był "pod wpływem".
        • bobislaw.borboje Re: czy jak Kalisz to wymyślał to ... 14.04.26, 14:16
          Kwach nie umie pić. Sam się do tego przyznał.
          A osoby, które nie potrafią wypić, nie powinny siadać do kieliszka zwłaszcza z tak wytrawnymi opojami, jak Flaszka Głódź.
          • no-popis Re: czy jak Kalisz to wymyślał to ... 26.04.26, 12:47

> Kwach nie umie pić. Sam się do tego przyznał.
            > A osoby, które nie potrafią wypić, nie powinny siadać do kieliszka zwłaszcza z
            > tak wytrawnymi opojami, jak Flaszka Głódź.

To nie był jeden przypadek a Flaszka nie jeździł z nim na każdy wyjazd. Wielokrotnie kompromitował Polskę i utrwalał obraz Polaka- alkoholika i wiecznego moczymordy.
          • no-popis Re: czy jak Kalisz to wymyślał to ... 26.04.26, 12:57

> Kwach nie umie pić. Sam się do tego przyznał.
            > A osoby, które nie potrafią wypić, nie powinny siadać do kieliszka zwłaszcza z
            > tak wytrawnymi opojami, jak Flaszka Głódź.

Mowa jest o cesze, która cechuje Kalisza i Eruke szanse na autorytet a mianowicie jest patologicznym kłamcą i powie wszystko co zechce ten co mu płaci. Stąd ten przykład zchorą golenią a teraz z kolei wyklada publicznie prawo :) ale już na zlecenie Tuska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka