Dodaj do ulubionych

zalała nasz kraj fala smutku

23.04.26, 22:27
Pan Łukasz Litewka [*]
Obserwuj wątek
    • negativum Re: zalała nasz kraj fala smutku 23.04.26, 22:31
      A kto to jest? Był?
      • j-k no zwykly facet. 23.04.26, 22:34
        negativum napisał:
        > A kto to jest? Był?

no zwykly facet, tyle , ze posel.

nie wiedzial, ze chodniki i jezdnie nie sa dla rowerzystow.

dla nich sa sciezki roverowe, ale tych w PL malowato...

• asia-loi Re: no zwykly facet. 23.04.26, 23:04
          j-k napisał:
          >
          > no zwykly facet, tyle , ze posel.

To był bardzo dobry człowiek i niezwykły poseł, choć nie tak medialny, jak ci z pierwszych szeregów. Nie wdawał się w partyjne wojny. Skupiał się na pomocy innym ludziom i zwierzętom. Nie wiem czy kiedykolwiek w polskim Sejmie był ktoś taki.

> nie wiedzial, ze chodniki i jezdnie nie sa dla rowerzystow.
          >
          Ten twój komentarz jest bardzo chamski.
          Zginął potrącony przez samochód, który nagle w niego wjechał. 😢
          • j-k bezczelnosc. 23.04.26, 23:28
            asia-loi napisała:
            > Ten twój komentarz jest bardzo chamski.
            > Zginął potrącony przez samochód, który nagle w niego wjechał. 😢

czy ja tu bronie kogos - kto w niego wjechal ?

sam jestem rowerzysta.
            i na zwyklej jezdni tez nie czuje sie bezpiecznie.
            • manhu Re: bezczelnosc. 24.04.26, 01:03
              Ale zwalasz na niego winę a nie na bandytę za kierownicą.

Dobrze, że padło na polityka, bo już policja zamiata sprawę pod dywan:
              -niedawno potrącony został inny i policja uwierzyła, że kierowca myślał że to ptak
              -w przypadku Litewki kierowca na niby usnął lub zasłabł, gdy realnie kontrował (po prostu pędził jak wariat i stracił kontrolę, średnia Polaków w zabudowanym to 71 km/h, tam gdzie wolno 60 jadą 80-100..

Moje przykłady z tego tygodnia:
              -dziś mijamy się ja i inna rowerzystka a zwyrodnialec slalomem nie zachowując 1 m odległości, za to pędząc ok. 80 km/h, minął mnie na ok. 50 cm - wygląda nieźle, realnie było blisko czołówki, ani myślą zwolnić
              -ze 2 dni temu na ostrym i powolnym zakręcie wypadł na lewą stronę na czołówkę ze mną, warunki tam tragiczne, żwir wertepy więc jechał ok. 30 km/h.

Policja rozdaje mandaty za jazdę po chodniku (mimo, że hulajnogi mogą wszędzie). Zaś za mniej niż 1 metr jest 0 mandatów, nawet za tak skrajnie i typowe 20-30 cm (które robi 50% kierowców).
              • boggi_dan Re: bezczelnosc. 24.04.26, 02:51
                A niewiadomo jak było to już drugi polityk z Zagłębia. W wypadku zginął kiedyś Daniel Pudrzycki kandydat na prezydenta.
                • manhu Re: bezczelnosc. 24.04.26, 16:34
                  boggi_dan napisał:
                  > A niewiadomo jak było
                  Już wiadomo:
                  1. Litewka winny bo nie miał kasku
                  2. kierowca niewinny bo zasnął lub zasłabł.
                  Dlaczego przyjmowane są wersje absurdalne? Głupsze nawet niż porwanie Madzi czy wypadnięcie jej z kocyka (i olewanie drobiazgów jak szukanie w internecie jak zamordować dziecko).

Ta Kazimierzowska to droga do autostrady, bliźniaczo podobna do tej pod Warszawą którą jeżdżę ok. 3 (x2) razy na tydzień, też 60 km/h, też dość nierówna z łagodnymi zakrętami. Typowi kierowcy tam pędzą 80-100 km/h, a gdy taki zwyrol mija zakręt to się poważnie boję czołówki lub uderzenia od tyłu.

Oczywiste, że:
                  a. bandyta jechał znacznie za szybko (już 50 to średnio 71 km/h i 79% łamiących przepisy)
                  b. stracił panowanie na jakieś nierówności
                  c. kontrował, żeby nie wpaść do rowu mając gdzieś że zabije Litewkę.
              • sverir Re: bezczelnosc. 24.04.26, 18:47
                " Ale zwalasz na niego winę a nie na bandytę za kierownicą."

A tego to jeszcze nie wiadomo, czy bandyta, więc lepiej się wstrzymać z oceną.
          • stasi1 Re: no zwykly facet. 24.04.26, 07:16
            Mi we wtorek auto uderzyło w kierownik, na zakręcie. Być może kierowca nie chciał przekraczać ciiągłej linii więc możliwie najbliżej mnie jechał
    • j-k dopiero teraz ? 23.04.26, 22:32
      bo ja vidze to (te fale...) conajmniej od paru lat...
    • boggi_dan Re: zalała nasz kraj fala smutku 23.04.26, 22:36
      Napisałem to na innym portalu. Poseł Litewka jako jeden z pierwszych stanął w obronie Pierwszej Damy w obliczu odrażającej nagonki jaką doświadczyła ze strony polityków Koalicji, feministek i celebrytek. Został za to zaatakowany przez lewicowe środowiska ale się nie ugiął. W lutym 2026 roku publicznie stanął w obronie Marty Nawrockiej, ówczesnej pierwszej damy, po wywiadzie, którego udzieliła telewizji TVN24. Na tym forum też był hejcik wobec niej . Niech spoczywa w spokoju.
      • hana2 Re: zalała nasz kraj fala smutku 23.04.26, 22:46
        Zostało po Nim mnóstwo historii ludzi, którym odmienił los. Pomaganie najsłabszym, dzieciom, zwierzętom było sensem jego życia. W ciągu 36 lat zrobił tyle dobrego, jakby spieszył się zrobić jak najwięcej....
        • asia-loi Re: zalała nasz kraj fala smutku 23.04.26, 22:57
          Szkoda, że takich posłów mamy tak mało. Łukasz Litewka był nawet chyba - jedyny. 😪
          • hana2 Re: zalała nasz kraj fala smutku 24.04.26, 06:32
            "Szkoda, że takich posłów mamy tak mało. Łukasz Litewka był nawet chyba - jedyny. 😪"

Pamiętam, gdy po wyborach w 2023 znajomi mówili, że do parlamentu dostał się człowiek, który tyle dobrego już zrobił.

Podziwiałam go, że bierze na siebie ponad ludzkie możliwości tyle trudnych historii

• storima Re: zalała nasz kraj fala smutku 24.04.26, 07:49
              hana2 napisała:

> "Szkoda, że takich posłów mamy tak mało. Łukasz Litewka był nawet chyba - jedyn
              > y. 😪"
              >
              > Pamiętam, gdy po wyborach w 2023 znajomi mówili, że do parlamentu dostał się cz
              > łowiek, który tyle dobrego już zrobił.
              >
              > Podziwiałam go, że bierze na siebie ponad ludzkie możliwości tyle trudnych hist
              > orii
              >

Został wybrany do sejmu będąc zaangażowanym sumiennie społecznikiem.
              Będąc posłem sumiennym społecznikiem pozostał.
        • boggi_dan Re: zalała nasz kraj fala smutku 23.04.26, 23:06
          hana2 napisała:

> Zostało po Nim mnóstwo historii ludzi, którym odmienił los. Pomaganie najsłabsz
          > ym, dzieciom, zwierzętom było sensem jego życia. W ciągu 36 lat zrobił tyle dob
          > rego, jakby spieszył się zrobić jak najwięcej....
          Dobrzy ludzie odchodzą, a zostają... Miałem kiedyś coś podobnego. Jak wracałem z ranczo i potrącił mnie Ukrainiec. Na pasach jak przejeżdżałem ze ścieżki rowerowej na drugą stronę. Obróciło mnie i wybiłem łokciem mu boczną szybę. W sumie miałem szczęście. Kupiłem sobie później elektryczny.
        • negativum Re: zalała nasz kraj fala smutku 24.04.26, 00:52
          hana2 napisała:

> Zostało po Nim mnóstwo historii ludzi, którym odmienił los. Pomaganie najsłabsz
          > ym, dzieciom, zwierzętom było sensem jego życia. W ciągu 36 lat zrobił tyle dob
          > rego, jakby spieszył się zrobić jak najwięcej....

Sprawdziłem, szkoda człowieka.
          Skończył jak Nico. Też zginęła na rowerze.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d8/Velvet_Underground_%26_Nico_publicity_photo_%28retouched%29.jpg

To ta Niemka po lewej w dolnym rogu.

• perla.roztocza Re: zalała nasz kraj fala smutku 23.04.26, 22:58
      wygrał z Czarzastym w okręgu, no i działał na rzecz psów.
      Tyle o nim wiem.
      35 lat to nie jest wiek na umieranie, ale nic się nie poradzi na przeznaczenie.
      www.youtube.com/watch?v=XGztkV5-OLM&list=RDXGztkV5-OLM&start_radio=1
      • asia-loi Re: zalała nasz kraj fala smutku 23.04.26, 23:08
        Startował z ostatniego miejsca na liście. Czarzasty z pierwszego miejsca. Litewka zdobył ponad 40 tysięct głosów, a Czarzasty ponad 20 tysięcy.
        O Litewce nawet PiS dobrze mówi.
        • sverir Re: zalała nasz kraj fala smutku 24.04.26, 18:47
          " O Litewce nawet PiS dobrze mówi. "

Mało, że PiS - nawet Braun i jego ekipa.
      • boggi_dan Re: zalała nasz kraj fala smutku 23.04.26, 23:09
        perla.roztocza napisał(a):

> wygrał z Czarzastym w okręgu, no i działał na rzecz psów.
        > Tyle o nim wiem.
        > 35 lat to nie jest wiek na umieranie, ale nic się nie poradzi na przeznaczenie.
        > www.youtube.com/watch?v=XGztkV5-OLM&list=RDXGztkV5-OLM&start_radio=1
        Wygrał ostatniego miejsca. I nie został marszałkiem. Znany ze pomocy i zbiórek.
      • hana2 Re: zalała nasz kraj fala smutku 24.04.26, 09:15
        www.instagram.com/reel/DXfGh0UjRkL/?igsh=MW8zeGl3NDE2cGR3Zg==
        • boggi_dan Re: zalała nasz kraj fala smutku 25.04.26, 21:10
          hana2 napisała:

> www.instagram.com/reel/DXfGh0UjRkL/?igsh=MW8zeGl3NDE2cGR3Zg==
          A Doda dała nagrodę kto wskaże, że to był zamach🤔

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka