Dodaj do ulubionych

Dzieci dziś zakończyły rok szkolny

26.06.26, 13:27
Mają wakacje.
Obserwuj wątek
    • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 26.06.26, 14:21
      Dzieci wesoło wybiegły ze szkoły
      Zapaliły papierosy, wyciągnęły flaszki
      Chodnik zapluły, ludzi przepędziły
      Siedzą na ławeczkach i ryczą do siebie
      Wszyscy mamy źle w głowach, że żyjemy
      Hej, hej, la, la, la, la, hej, hej, hej, hej
      Wszyscy mamy źle w głowach, że żyjemy
      Hej, hej, la, la, la, la, hej, hej, hej, hej
      Tony papieru, tomy analiz
      Genialne myśli, tłumy na sali
      Godziny modlitw, lata nauki
      Przysięgi, plany, podpisy, druki. A tak na poważnie. Czy liczą się stopnie w szkole?
      • ta Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 26.06.26, 15:14
        boggi:
        > A tak na poważnie. Czy liczą się stopnie w szkole?

To ma być poważne pytanie?
        Twoja wnuczka zdała w tym roku maturę, jej pytaj.
        • negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 26.06.26, 17:08
          ta napisała:

> boggi:
          > > A tak na poważnie. Czy liczą się stopnie w szkole?
          >
          > To ma być poważne pytanie?
          > Twoja wnuczka zdała w tym roku maturę, jej pytaj.

Ta, normlanym ludzikom nie przestoi się się pytać. Chyba że to ta.
          • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 26.06.26, 17:34
            negativum napisał:

> ta napisała:
            >
            > > boggi:
            > > > A tak na poważnie. Czy liczą się stopnie w szkole?
            > >
            > > To ma być poważne pytanie?
            > > Twoja wnuczka zdała w tym roku maturę, jej pytaj.
            >
            > Ta, normlanym ludzikom nie przestoi się się pytać. Chyba że to ta.
            >
            >Przy poszukiwaniu pracy w większości branż i na większości stanowisk pracodawcy skupiają się na jednak na doświadczeniu. Nie na stopniach😁
            • negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 26.06.26, 19:34
              boggi_dan napisał:

> negativum napisał:
              >
              > > ta napisała:
              > >
              > > > boggi:
              > > > > A tak na poważnie. Czy liczą się stopnie w szkole?
              > > >
              > > > To ma być poważne pytanie?
              > > > Twoja wnuczka zdała w tym roku maturę, jej pytaj.
              > >
              > > Ta, normlanym ludzikom nie przestoi się się pytać. Chyba że to ta.
              > >
              > >Przy poszukiwaniu pracy w większości branż i na większości stanowisk praco
              > dawcy skupiają się na jednak na doświadczeniu. Nie na stopniach😁

Bo do tego się do sprowadza.
              • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 26.06.26, 21:37
                negativum napisał:

> boggi_dan napisał:
                >
                > > negativum napisał:
                > >
                > > > ta napisała:
                > > >
                > > > > boggi:

> > >
                > > > Ta, normlanym ludzikom nie przestoi się się pytać. Chyba że to ta.
                > > >
                > > >Przy poszukiwaniu pracy w większości branż i na większości stanowisk
                > praco
                > > dawcy skupiają się na jednak na doświadczeniu. Nie na stopniach😁
                >
                > Bo do tego się do sprowadza.
                >
                > Za pokazanie dyplomu dostaniesz 8-9. Za pięć lat pokażesz nie tylko dyplom, ale i doświadczenie, wtedy dostaniesz 19-20. Takie życie.
                • negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 27.06.26, 11:09

> > Za pokazanie dyplomu dostaniesz 8-9. Za pięć lat pokażesz nie tylko dyplo
                  > m, ale i doświadczenie, wtedy dostaniesz 19-20. Takie życie.

W budowlance?
                  Nie przeżyję życia za dzieci. Podobnie jak przyszło do rektora, że zwalniają jego syna. Przyszedł rozgoryczony ale stwierdził to samo. On się za syna nie będzie uczył. I go oblali. Syna.
            • ta Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 26.06.26, 20:16
              boggi_dan napisał:

>Przy poszukiwaniu pracy w większości branż i na większości stanowisk praco
              > dawcy skupiają się na jednak na doświadczeniu. Nie na stopniach😁

Jasne, bez dobrego wykształcenia można zdobyć doświadczenie w czym?
              Zbieraniu szparagów u Niemca?

W czym chce się doświadczać osoba z maturą i słabymi wynikami w nauce?
              Mam nadzieję, życząc dobrze wnuczce, że nie będzie korzystać z doświadczeń dziadunia ( po co nauka, po co dobre stopnie)
              • negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 27.06.26, 12:56
                ta napisała:

> boggi_dan napisał:
                >
                > >Przy poszukiwaniu pracy w większości branż i na większości stanowisk praco
                > > dawcy skupiają się na jednak na doświadczeniu. Nie na stopniach😁
                >
                > Jasne, bez dobrego wykształcenia można zdobyć doświadczenie w czym?
                > Zbieraniu szparagów u Niemca?
                >
                > W czym chce się doświadczać osoba z maturą i słabymi wynikami w nauce?
                > Mam nadzieję, życząc dobrze wnuczce, że nie będzie korzystać z doświadczeń dzia
                > dunia ( po co nauka, po co dobre stopnie)

Ta.
                Józef Dusza
                Wykształcenie podstawowe. Już nie żyje. Satelity z jego elementami latają do dziś.

Są niezawodne.
                • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 27.06.26, 13:33
                  negativum napisał:

> ta napisała:
                  >
                  > > boggi_dan napisał:
                  > >
                  > > >Przy poszukiwaniu pracy w większości branż i na większości stanowisk
                  > praco
                  > > > dawcy skupiają się na jednak na doświadczeniu. Nie na stopniach😁
                  > >
                  >
                  >
                  > Ta.
                  > Józef Dusza
                  > Wykształcenie podstawowe. Już nie żyje. Satelity z jego elementami latają do dz
                  > iś.
                  >
                  > Są niezawodne.
                  >
                  >To jest taka zgryźliwość starcza. Albo brak chłopa. Nigdy nie pracowałem przy szparagach. Dobrze o tym wie. Bo ma cały notes notatek o mnie. Jest trochę tego. A Kubica lub Paulina Młynarska? Może Ta się pochwali ile wyciąga na emeryturze. Zresztą jako hrabina to jej te grosze niepotrzebne. Uczą się całymi latami i trzeba im pomagać przez całe życie. A jak wsiądziesz do angielskiego orszaku to powiedzą fajny facet z niego był😝
                  • negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 27.06.26, 14:11
                    boggi_dan napisał:

> > Ta.
                    > > Józef Dusza
                    > > Wykształcenie podstawowe. Już nie żyje. Satelity z jego elementami latają
                    > do dz
                    > > iś.
                    > >
                    > > Są niezawodne.
                    > >
                    > >To jest taka zgryźliwość starcza. Albo brak chłopa. Nigdy nie pracowałem p
                    > rzy szparagach. Dobrze o tym wie. Bo ma cały notes notatek o mnie. Jest trochę
                    > tego. A Kubica lub Paulina Młynarska? Może Ta się pochwali ile wyciąga na eme
                    > ryturze. Zresztą jako hrabina to jej te grosze niepotrzebne. Uczą się całymi la
                    > tami i trzeba im pomagać przez całe życie. A jak wsiądziesz do angielskiego ors
                    > zaku to powiedzą fajny facet z niego był😝

Dusza był optykiem. Urodził się koło 1928 roku. Więc można przejść przejść na drugą stronę lustra. Tym bardziej, że chorował na gruźlicę. Pochodził z Beskidu Niskiego. Nie miał papierów, prócz tego, że zdał egzamin zawodowy. Kuwety kleił na styk. Nie używał kleju.
                    Ta uważa, że nieludź. Bo nie miał papierka, jak 28 letni lekarz.
                    • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 27.06.26, 14:21
                      negativum napisał:

> boggi_dan napisał:
                      >
                      > > >
                      > > >
                      > >
                      >
                      > Dusza był optykiem. Urodził się koło 1928 roku. Więc można przejść przejść na d
                      > rugą stronę lustra. Tym bardziej, że chorował na gruźlicę. Pochodził z Beskidu
                      > Niskiego. Nie miał papierów, prócz tego, że zdał egzamin zawodowy. Kuwety kleił
                      > na styk. Nie używał kleju.
                      > Ta uważa, że nieludź. Bo nie miał papierka, jak 28 letni lekarz.
                      >
                      > Co sądzi Ta to mało mnie obchodzi. Niech siądzie w cieniu i ochłodzi sobie ciałko🌞
                      • negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 27.06.26, 14:38
                        boggi_dan napisał:

> negativum napisał:
                        >
                        > > boggi_dan napisał:
                        > >
                        > > > >
                        > > > >
                        > > >
                        > >
                        > > Dusza był optykiem. Urodził się koło 1928 roku. Więc można przejść przejś
                        > ć na d
                        > > rugą stronę lustra. Tym bardziej, że chorował na gruźlicę. Pochodził z Be
                        > skidu
                        > > Niskiego. Nie miał papierów, prócz tego, że zdał egzamin zawodowy. Kuwety
                        > kleił
                        > > na styk. Nie używał kleju.
                        > > Ta uważa, że nieludź. Bo nie miał papierka, jak 28 letni lekarz.
                        > >
                        > > Co sądzi Ta to mało mnie obchodzi. Niech siądzie w cieniu i ochłodzi sob
                        > ie ciałko🌞

forum.gazeta.pl/forum/w,28,180098366,180098366,Kobiety_Myjcie_sie_i_badajcie_.html
                        • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 27.06.26, 14:45
                          Faceci też się powinni badać. Na raka płuc to moja siostra zmarła i koleś w zeszłym miesiącu. A kobiety które znałem to sporo.
                          • negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 27.06.26, 15:17
                            boggi_dan napisał:

> Faceci też się powinni badać. Na raka płuc to moja siostra zmarła i koleś w ze
                            > szłym miesiącu. A kobiety które znałem to sporo.

To jest do pojęcia. Też się muszę badać.
                            Ale Ruda by już nie żyła. A tak to dalej pogodna kobieta.
                            U mnie, jak rabini ~120 lat. Chyba, że ktoś stwierdzi, że pora się przenieść na drugą stronę lustra. Wtedy popełnia seppuku.
                            Tato ma prawie 90 lat. Mama ma działkę warzywną 6 arów (pomidorki, i inne takie rzeczy). Ty wiesz, że ten osobnik skopie 6 arów w dzień i ją wybronuje? Mając 90 lat! Większość ludzi nie dożywa tego wielu. A On idzie w pole i tyra. Jak mu zabronujesz pomoc. To mówi, nie jestem jeszcze tak stary.
                            • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 27.06.26, 23:34
                              negativum napisał:

> boggi_dan napisał:
                              >
                              > > Faceci też się powinni badać. Na raka płuc to moja siostra zmarła i kole
                              > ś w ze
                              > > szłym miesiącu. A kobiety które znałem to sporo.
                              >
                              > To jest do pojęcia. Też się muszę badać.
                              > Ale Ruda by już nie żyła. A tak to dalej pogodna kobieta.
                              > U mnie, jak rabini ~120 lat. Chyba, że ktoś stwierdzi, że pora się przenieść na
                              > drugą stronę lustra. Wtedy popełnia seppuku.
                              > Tato ma prawie 90 lat. Mama ma działkę warzywną 6 arów (pomidorki, i inne takie
                              > rzeczy). Ty wiesz, że ten osobnik skopie 6 arów w dzień i ją wybronuje? Mając
                              > 90 lat! Większość ludzi nie dożywa tego wielu. A On idzie w pole i tyra. Jak mu
                              > zabronujesz pomoc. To mówi, nie jestem jeszcze tak stary.
                              >
                              > Bez kobiet tlen ucieka i nie ma życia. Olunia jest cudowna, utalentowana muzycznie, malarka i rzeźbiarka.
                              >
                              >
                              • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 27.06.26, 23:35
                                Byłem z nią na wyborach do sejmu i senatu w 2023 roku.
                      • ta Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 27.06.26, 16:32
                        negativum napisał:
                        > Ta uważa, że nieludź. Bo nie miał papierka, jak 28 letni lekarz.

Ta uważa, że nie rozumiesz słowa pisanego i patologicznie mijasz się z prawdą.
                        • negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 27.06.26, 18:16
                          ta napisała:

> negativum napisał:
                          > > Ta uważa, że nieludź. Bo nie miał papierka, jak 28 letni lekarz.
                          >
                          > Ta uważa, że nie rozumiesz słowa pisanego i patologicznie mijasz się z prawdą.

Czego nie rozumiem? Dałem Ci przykład Józefa Duszy. Nie miał szkoły (to znaczy papierów). Nie żyje już ze względów naturalnych. Spoczywa na Grabiszynku. Pracowałem z nim trochę. Wiesz na czym polerować na jakość optyczną? Na smole. Tego nie dosięgniesz żadnym dyplomem Collegium Tummanum. Choćbyś miała na nim 12 pieczątek.
                          • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 27.06.26, 18:27
                            negativum napisał:

> ta napisała:
                            >
                            > > negativum napisał:
                            > > > Ta uważa, że nieludź. Bo nie miał papierka, jak 28 letni lekarz.
                            > >
                            > > Ta uważa, że nie rozumiesz słowa pisanego i patologicznie mijasz się z pr
                            > awdą.
                            >
                            > Czego nie rozumiem? Dałem Ci przykład Józefa Duszy. Nie miał szkoły (to znaczy
                            > papierów). Nie żyje już ze względów naturalnych. Spoczywa na Grabiszynku. Praco
                            > wałem z nim trochę. Wiesz na czym polerować na jakość optyczną? Na smole. Tego
                            > nie dosięgniesz żadnym dyplomem Collegium Tummanum. Choćbyś miała na nim 12 pie
                            > czątek.
                            > Daj spokój. Kiedyś było kto się czubi ten się lubi. Ale droga Ta to ma szczególny wyraz uwielbienia. Spadam na recital dobrej piosenki francuskiej. Śpiewać będzie wyjątkowa artystka i malarka i wiele innych zalet. Do późnego wieczorka.
                            >
                    • hana2 Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 00:11
                      Miał jednak papierek. Zdał egzamin zawodowy. Ocena jego pracy miała znaczenie.

Urodził się w podobnym czasie jak mój dziadek. Mój dziadek był mistrzem w swoim fachu i papier mistrza miał. Ocen nie miał, choć się bardzo starał, aby się dostać do szkoły do Warszawy. Było wielu chętnych, czasy powojenne. Byl bardzo zdolny, pracowity, nie bał się wyzwań. Syn społecznika. W swej młodości zaliczył epizod pracy w Pafawagu we Wrocławiu. Miał się tam osiedlić, lecz za bardzo ciągnęły go z powrotem rodzinne strony. Taki fragment historii moich przodków.

Swojemu synowi Negatyw mówisz, że oceny nie są ważne?

• boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 00:41
                        Ja miałem piątkę z Wuefu. Czwórkę z historii i z biologii. Nie uczyłem się. Jako pół sierota, dzięki pani z komitetu przepychała mnie z klasy do klasy. Zrobiłem maturę i później już jako robił pracowałem zagranicą. W Polsce budowałem największe galerie. W Wałbrzychu, w Katowicach i Częstochowie. Budowałem mosty na obwodnicach Wrocławia. Niemcy to moja druga miłość i praca. Dziewczyny moje mają co roku świadectwa z paskiem. Starsza nie jest zdecydowana. Na razie pracuje przy bulgerach. Wcześniej rozdawała paski z zapachami perfum. Ma książeczkę Sanepidu. Nie musi pracować. Ale ona chce. Niech zrobi prawo jazdy, marzy o tym. A auto jej kupię.
                        • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 00:42
                          Miało być robol.
                      • negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 01:26
                        hana2 napisała:

> Miał jednak papierek. Zdał egzamin zawodowy. Ocena jego pracy miała znaczenie.

No miał mistrza. Po zawodówce.

> Swojemu synowi Negatyw mówisz, że oceny nie są ważne?

Widzisz, już za Syna nie przeżyję życia. 14 lat. Radź sobie już sam.
                        Czochralski nie miał nawet matury. Jest do dziś najczęściej cytowanym naukowcem.
                        Moje papierzyska leżą nadal w aktach uczelni. Dalej tam są. Dyplomu nie odebrałem. Wystarczało mi zaświadczenie 5.0 ze studiów. Coś musiałem przedstawić, by zatrudnić się jako techniczny. 5.0 mam z biotechnologii, 6.0 z ochrony środowiska. Pracuję jako fizyko-chemik.
                        • ta Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 13:30
                          negativum napisał:

> Dyplomu nie odebrał
                          > em. Wystarczało mi zaświadczenie 5.0 ze studiów. Coś musiałem przedstawić, by
                          > zatrudnić się jako techniczny. 5.0 mam z biotechnologii, 6.0 z ochrony środowi
                          > ska. Pracuję jako fizyko-chemik.

No i po co ci był dyplom i na kiego chwalisz się stopniami? 😂🤣
                          ( skoro jakoby nie wykształcenie i nie stopnie są wystarczające)

Nie wystarczyłaby piątka z wf i doświadczenie „ robola” na budowach,
                          by czuć się spełnionym i rozsiewać tanierady?

Kiepsko u was z logiką, a we wzajemnym wspieraniu brakuje obiektywizmu, jest li tylko kibolska solidarność.

Choć może i trochę racji macie, gdyż twoje przedstawiane tutaj osiągnięcia w wykształceniu i zawodowe
                          nie różnią cię de facto mentalnie od tego, co reprezentuje boggi.
                          • negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 13:58
                            ta napisała:

> negativum napisał:
                            >
                            > > Dyplomu nie odebrał
                            > > em. Wystarczało mi zaświadczenie 5.0 ze studiów. Coś musiałem przedstaw
                            > ić, by
                            > > zatrudnić się jako techniczny. 5.0 mam z biotechnologii, 6.0 z ochrony ś
                            > rodowi
                            > > ska. Pracuję jako fizyko-chemik.
                            >
                            > No i po co ci był dyplom i na kiego chwalisz się stopniami? 😂🤣
                            > ( skoro jakoby nie wykształcenie i nie stopnie są wystarczające)
                            >
                            > Nie wystarczyłaby piątka z wf i doświadczenie „ robola” na budowach,
                            > by czuć się spełnionym i rozsiewać tanierady?
                            >
                            > Kiepsko u was z logiką, a we wzajemnym wspieraniu brakuje obiektywizmu, jest l
                            > i tylko kibolska solidarność.
                            >
                            > Choć może i trochę racji macie, gdyż twoje przedstawiane tutaj osiągnięcia w wy
                            > kształceniu i zawodowe
                            > nie różnią cię de facto mentalnie od tego, co reprezentuje boggi.

Dyplom do niczego nie jest potrzebny, a już ta fikuśna czapeczka akademicka :)
                            Tego nie zrozumiesz.
                            Papier jest dobry, by się podetrzeć.
                            Dusza wysyłał satelity w Kosmos. Nie miał wykształcenia na piśmie. Nie potrzebował.
                            • ta Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 14:19
                              negativum napisał:

> Dyplom do niczego nie jest potrzebny
                              > Tego nie zrozumiesz.
                              > Papier jest dobry, by się podetrzeć.

Jesteś pokazowo zakręcony w tym, co piszesz, od bandy do bandy. Jak ty to godzisz?

Np jeden post wczesniej piszesz:
                              > Wystarczało mi zaświadczenie 5.0 ze studiów. Coś musiałem przedstawić, by zatrudnić się jako techniczny

Zaświadczenie uczelni o skończeniu procesu nauczania wymaganego prawem jest równoważne z dyplomem i może być przedstawiane odpowiednim czynnikom zamiennie.
                              To, że nie odebrałeś fizycznego dyplomu z jakiegokolwiek powodu nie oznacza, że nie masz wykształcenia wykazanego na nim. Jednak kształciłeś się i chyba ma znaczenie dla ciebie z jakimi wynikami, skoro się nimi tu chwalisz :)

„Coś musiałeś przedstawić” by dostać pracę, o którą zabiegałeś. I o to „ coś” chodzi w wymianie zdań.
                              Bez tego cosia (udokumentowanego wykształcenia i wyniesionych z nauki umiejętności) tego zatrudnienia byś nie miał.

• negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 15:59
                                Świadectwo maturalne i inne dalej są na UWr.
                                Zatrudniałem się jako optyk. Na etacie technicznym. Nie było łatwo. Palce jak u gitarzysty po tygodniu.
                                Ta, niech zrozumie jedno. Jest dziś niedziela, koło 15tej. Będzie mi się coś złego działo, przyjadą i z Trójmiasta. W drugą stronę to też działa.
                                • hana2 Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 16:13

"Coś musiałem przedstawić, by zatrudnić się jako techniczny"

To jednak papierek może się do czegoś przydać?
                                  • negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 16:21
                                    hana2 napisała:

>
                                    > "Coś musiałem przedstawić, by zatrudnić się jako techniczny"
                                    >
                                    > To jednak papierek może się do czegoś przydać?

Sprawne rączki
                                    • hana2 Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 16:34
                                      A nie mogłeś tego zaświadczenia wysłać mailem? Po co im był papier? Papier do niczego nie jest dziś potrzebny.
                                      • ta Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 19:21
                                        Mógł także powiedzieć przez telefon ;)

Np : droga pani mam smykałkę do kombinowania i lubię majsterkować, zrobiłem siostrzeńcowi konika z puszek po śledziach i robiłem z kumplami domowe smrodki z karbidem, pani wie, jak sąsiadce pod progiem dymiło?
                                        Tak więc mam wszystkie kwalifikacje na dane stanowisko ( im wyższe w hierarchii zakładu tym lepiej)”

I pyk! Zatrudniony :)
                            • hana2 Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 14:25
                              "Dyplom do niczego nie jest potrzebny"

A ty byś sobie poradził w życiu bez dyplomu?
                              Schowaj dyplom i udowodnij.
                              • negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 16:20
                                hana2 napisała:

> "Dyplom do niczego nie jest potrzebny"
                                >
                                > A ty byś sobie poradził w życiu bez dyplomu?
                                > Schowaj dyplom i udowodnij.

Nie mam dyplomu. Nawet świadectwa nie mam. Wszystko na uczelni. Jest taka baza ORCID. Tam jest wszystko.
                                Zapuściłem trochę chałupę. Po 6 lipca wpadną 2 Ukrainki. Posprzątać.
                                Na tej zasadzie żyję. Dwie kobietki uporają się w 2 godziny.
                                Dziś był telefon do Ukraińca, pół godziny odzwonienie. Jedna z tych kobietek jest jego żoną.

Kobietki wpadną nie dlatego, że mam dyplom.

„Mój Stary! przede wszystkim być absolutnie dobrym człowiekiem, a potem cokolwiek dobrego robić, malować cudowne obrazy czy wozić bułki po Zakopanem albo gnój oskidować, byleby mieć wzniosłą duszę – to wszystko, co stanowi istotną mądrość życia”.
                          • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 17:49
                            ta napisała:

> negativum napisał:
                            >
                            > > Dyplomu nie odebrał
                            > > em. Wystarczało mi zaświadczenie 5.0 ze studiów. Coś musiałem przedstaw
                            > ić, by
                            > > zatrudnić się jako techniczny. 5.0 mam z biotechnologii, 6.0 z ochrony ś
                            > rodowi
                            > > ska. Pracuję jako fi
                            >
                            Ty się pochwal swoimi osiągnięciami. Dziećmi, wnukami, nauką i co osiągnęłaś w swoim życiu. Bo oprócz czepiania się i złożenie donosu na kolegę to nic nie wartościowego Po takim czymś to był nie dyskutował. Sama bronisz patologie na forach i wulgaryzmy. Nijak się ma do tego co tu wygłaszasz. Oprócz tupetu, którego ci nie brakuje. Nie widzę byś miała jakiś przyjaciół choć piszesz długo. Napisz coś o sobie, nie innych.

• ta Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 19:10
                              Już lecę ci się spowiadać ze swojego życia :)))))))))

Umarłbyś z zazdrości, a ja mam dobre serduszko i trochę byłoby mi ciebie żal, troszeczkę.

Naucz się taniarado cytować. Cytujesz negativa, gadasz do mnie.
                              Tyle lat klepie i nadal chłopina nie załapała czym to się gryzie.
                              Może jednak trzeba było się uczyć?
                      • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 18:55
                        hana2 napisała:

> Miał jednak papierek. Zdał egzamin zawodowy. Ocena jego pracy miała znaczenie.
                        >
                        > Urodził się w podobnym czasie jak mój dziadek. Mój dziadek był mistrzem w swoim
                        > fachu i papier mistrza miał. Ocen nie miał, choć się bardzo starał, aby się do
                        > stać do szkoły do Warszawy. Było wielu chętnych, czasy powojenne. Byl bardzo zd
                        > olny, pracowity, nie bał się wyzwań. Syn społecznika. W swej młodości zaliczył
                        > epizod pracy w Pafawagu we Wrocławiu. Miał się tam osiedlić, lecz za bardzo cią
                        > gnęły go z powrotem rodzinne strony. Taki fragment historii moich przodków.
                        >
                        > Swojemu synowi Negatyw mówisz, że oceny nie są ważne?
                        >
                        Z twoim dziadkiem to służyliśmy w tej samej jednostce w Gdańsku Wrzeszczu. Tam była szkółka dla podoficerów. Tuż koło klubu żużlowego Wybrzeże. Mnie później mnie przerzucili na Westerplatte. Miałem tam swój pluton jako starszy kapral. Stałą przepustkę na Gdańsk. Blisko do plaży na Stogach. Tylko trzeba było uważać na leje po wykopaliskach bursztynu. Bo wtedy kopali nielegalnie. Gdańsk mi się bardzo podoba. Być może kiedyś tam przyjadę. Ale komuś obiecałem wcześniej Paryż.

• hana2 Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 19:45
                          Nie odnalazł byś miasta z czasów dawnej służby. Polska rozwija się i pięknieje. Kiedyś odwiedzę Wrocław i Częstochowę. Nigdy w tych miastach nie byłam. A z zagranicznych miast po latach zobaczyłabym Budapeszt.
                          • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 20:07
                            hana2 napisała:

> Nie odnalazł byś miasta z czasów dawnej służby. Polska rozwija się i pięknieje.
                            > Kiedyś odwiedzę Wrocław i Częstochowę. Nigdy w tych miastach nie byłam. A z za
                            > granicznych miast po latach zobaczyłabym Budapeszt.
                            W Budapeszcie spędziłem pięć lat. Poznałem tam pewną kobietę. Mam z nią kontakt do dziś. Do Częstochowy zapraszam. Pokażę miasto i okolice.
                          • negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 20:32
                            hana2 napisała:

> Nie odnalazł byś miasta z czasów dawnej służby. Polska rozwija się i pięknieje.
                            > Kiedyś odwiedzę Wrocław i Częstochowę. Nigdy w tych miastach nie byłam. A z za
                            > granicznych miast po latach zobaczyłabym Budapeszt.

Nie śledzę rywalizacji między miejscowościami.

https://www.komuwdrogetemuczas.eu/wp-content/uploads/2025/01/IMG_0507-scaled.jpg

Gelerta odwiedź. Jest Buda i jest Peszt. Buda jest wzniosła (góry). Peszt jest płaski.
                        • negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 20:23
                          Ale o czym ta dyskusja? Mustafa IV pisze wierszyki. Jego prawo. Prawem każdej istoty, nawet Drosophila melanogaster. Walka zaczyna się jak jest przegięcie.
                          • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 21:51
                            negativum napisał:

> Ale o czym ta dyskusja? Mustafa IV pisze wierszyki. Jego prawo. Prawem każdej i
                            > stoty, nawet Drosophila melanogaster. Walka zaczyna się jak jest przegięcie.
                            >
                            Nikt nie wie z czym się borykasz każdego dnia. Że żyjesz to cud. Jak musisz się mobilizować, by wychować syna i twoje boje z żoną. Łatwo kogoś skrytykować. Ech. Czasami to się serce kraje.
                            • negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 28.06.26, 22:32
                              boggi_dan napisał:

> negativum napisał:
                              >
                              > > Ale o czym ta dyskusja? Mustafa IV pisze wierszyki. Jego prawo. Prawem ka
                              > żdej i
                              > > stoty, nawet Drosophila melanogaster. Walka zaczyna się jak jest przegięc
                              > ie.
                              > >
                              > Nikt nie wie z czym się borykasz każdego dnia. Że żyjesz to cud. Jak musisz się
                              > mobilizować, by wychować syna i twoje boje z żoną. Łatwo kogoś skrytykować. Ec
                              > h. Czasami to się serce kraje.

Muszki mnie bardziej denerwują. :)
                              Jutro urodziny Sary.
                              Tylko 53.
                              Ludzie notują. Nie prowadzę notatek. Jedyny zeszyt miałem, to z wirusologii. Bo mnie fascynowała. Jankowski.

Jutro się Sara zdziwi :) Zrobię jej niespodziankę :)
                              Kobietę poznałem, gdy miała 16 lat. Nie wyszła za mąż. Mogła wychodzić - Reims.
                              • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 29.06.26, 00:23
                                negativum napisał:

> boggi_dan napisał:
                                >
                                > > negativum napisał:
                                > >
                                > > >
                                >
                                Ja wróciłem niedawno z urodzin kuzynki. Jej córka, a moja chrześnica ma problemy zdrowotne. Wcześniej była po przeszczepie szpiku. I od tej pory traci zeby, wzrok i inne przypadłości. Ma męża który kompletnie nie zajmuje się domem. Coś mi się w głowie zrobiło. Chrześnica ma znaczy stopień niepełnosprawności i niską rentę. Aż dziw bierze, że kuzynka nie złożyła do ZUS o dodatkowe wsparcie. I do Katowic gdzie przyznają pieniądze za punkty. W Katowicach się czeka rok. A ZUS siostrzeniec dostał wyrównanie od marca. I ma teraz prawie 4 tysiące. Wraz dodatkowym pielęgnacyjnym. Nie chodził do psychiatry, a już dawno powinien brać większą rentę. Chociaż tyle. Bo i wzrok też odzyskał, słaby bo słaby. Ale widzi. Nic nie jest wieczność. Być może kiedyś ten wzrok stracić znowu. Ale teraz jest dobrze.

>
                                >
                                >
                                • negativum Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 29.06.26, 02:20
                                  Widzisz, masz problemy w rodzinie.
                                  • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 29.06.26, 23:28
                                    negativum napisał:

> Widzisz, masz problemy w rodzinie.
                                    >
                                    Ja nie mam problemów. Tym bardziej finansowych. Zastąpiłem mu ojca i matkę. Kiedyś musi sobie radzić sam.
                • stefan4 Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 27.06.26, 16:53
                  negativum:
                  > Józef Dusza

Ten?

Ale sobie wybrałeś idola...

Wiki dalej:
                      ,,Od 25 lipca 1945 oficer śledczy Wydziału VIII Departamentu I MBP, od 15 września 1945
                      oficer śledczy samodzielnego Wydziału Śledczego MBP, od 1 lipca 1947 oficer śledczy,
                      a od 1 lutego 1948 starszy oficer śledczy Sekcji I Wydziału II Departamentu Śledczego
                      MBP, 1 marca 1950 został kierownikiem Sekcji III Wydziału II Biura Specjalnego MBP, od
                      1 lipca 1951 zastępca naczelnika Wydziału II tego biura. Od 1 grudnia 1951 naczelnik
                      Wydziału IV Departamentu X MBP, od kwietnia do listopada 1954 słuchacz kursu
                      specjalnego MBP.''

MBP = Ministerstwo Bezpieczeństwa Publicznego, czyli ,,bezpieka''.

Wiki jeszcze dalej:
                      ,,Znany z sadyzmu i okrucieństwa wobec przesłuchiwanych więźniów i aresztantów;
                      stosował wobec nich m.in. bicie, kopanie, szarpanie za włosy, wleczenie po celi,
                      osadzanie na noc nago w karcerze, używanie obelżywych i wulgarnych wyzwisk.
                      31 marca 1955 zwolniony dyscyplinarnie za niedozwolone metody pracy śledczej,
                      następnie aresztowany, zdegradowany do stopnia szeregowca i skazany sądownie
                      na 5 lat więzienia.''

negativum:
                  > Wykształcenie podstawowe.

Nie tylko: po ukończeniu szkoły podstawowej jeszcze zaliczył kurs na tokarza...

negativum:
                  > Satelity z jego elementami latają do dziś.

... a po jego śmierci kostnicę wypełnił błogi zapach i jego kości przez godzinę lewitowały w powietrzu. Widzisz, umiem zmyślać prawie tak jak Ty.

- Stefan
    • boggi_dan Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 26.06.26, 16:26
      negativum napisał:

> Mają wakacje.
      >
      > Tak jak Antek.
    • j-k Wez nie cuduj. 26.06.26, 18:19
      negativum napisał:
      > Mają wakacje.

wez nie cuduj.

zniwa czekaja.

a na roli praca - Narod wzbogaca.
      .
      www.ofeminin.pl/swiat-kobiet/to-dla-nas-wazne/tak-wyglada-lato-dzieci-na-wsi-pracowalismy-jak-woly-odpoczynek-byl-zabroniony/ygqwwxr
    • mazala2 Re: Dzieci dziś zakończyły rok szkolny 29.06.26, 07:50
      Czekamy z mega niecierpliwością na ciąg dalszy tych niezwykle interesujących rozważań o biednych lub bogatych dzieciach, które zakończyły rok szkolny Anno Domini 2026 i mają wakacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka