Dodaj do ulubionych

Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićUPA

01.07.26, 21:12
Parlament Europejski ma oficjalnie potępić zbrodnie UPA. To inicjatywa Koalicji Obywatelskiej.

Wejście w otwarty i jątrzący konflikt z Polską przynosi szalenie niekorzystne konsekwencje dla Zełeńskiego.

Na początku przyszłego tygodnia, przy okazji debaty Parlamentu Europejskiego nad corocznym raportem o Ukrainie, Europejska Partia Ludowa przy poparciu Socjalistów i Demokratów zgłosi poprawkę potępiającą zbrodnie UPA na polskich obywatelach w czasie II wojny światowej.

Nieoficjalnie dowiadujemy się, że własną poprawkę chciała zgłosić grupa polityków Prawa i Sprawiedliwości. Miał o to zabiegać Adam Bielan, eurodeputowany tej partii. – Dowiedzieliśmy się o tym i postanowiliśmy uprzedzić ruch PiS-u, które chce wykorzystać spór z Ukrainą do totalnego nakręcenia naszego konfliktu z Ukrainą. W obecnej sytuacji nasza poprawka będzie głosowana jako pierwsza, więc to my postawimy pod ścianą Prawo i Sprawiedliwość – przekazuje mi jeden z polityków KO.

wyborcza.pl/7,75398,32890080,parlament-europejski-ma-oficjalnie-potepic-zbrodnie-upa-to.html#s=S.TD-K.C-B.1-L.2.duzy
Obserwuj wątek
    • qwardian Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 01.07.26, 21:22
      Parlament Europejski to organizacja przestępcza, która zasrywa EU bandziorami z Afryki und Bliskiego Wschodu. Europa potrzebuje Stepana Banderę, UPA, oraz Waffen SS Galizien.
      • pies.na.czarnych Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 01.07.26, 21:46
        Ale o tym to na Forum Świat, a nie tu. Troll storima ma specjalne układy w moderacji.
      • czciborwielki Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 01.07.26, 21:46
        qwardian napisał:

> Parlament Europejski to organizacja przestępcza, która zasrywa EU bandziorami z
        > Afryki und Bliskiego Wschodu. Europa potrzebuje Stepana Banderę, UPA, oraz Waf
        > fen SS Galizien.

Spadaj pachołku Rosji.
      • opa34 Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 01.07.26, 22:22
        Ty lekarza
      • opa34 Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 01.07.26, 22:23
        Do lekarza z toba czubek
    • czciborwielki Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 01.07.26, 21:45
      storima napisał:

> Parlament Europejski ma oficjalnie potępić zbrodnie UPA. To inicjatywa Koalicji
      > Obywatelskiej.
      ...

Pisiory za późno się zreflektowały.
    • boggi_dan Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 01.07.26, 22:03
      PO czy PIS to złożył? O to jest pytanie? kresy24.pl/bruksela-zdecyduje-o-upa-pis-sie-tego-domaga/
      • stasi1 Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 02.07.26, 08:26
        Wygląda na to że pierwsza była ko , więc jej projekt będzie w pierwszej kolejności głosowany
        • boggi_dan Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 02.07.26, 09:27
          stasi1 napisał:

> Wygląda na to że pierwsza była ko , więc jej projekt będzie w pierwszej kolejno
          > ści głosowany
          Platfusy wszystko małpują..Można sobie przeczytać. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.wprost.pl/amp/12375021/parlament-europejski-i-zbrodnie-upa-ko-przenosi-spor-na-arene-europejska.html&ved=2ahUKEwi2x_i0u7OVAxXQHxAIHf5eNnAQ0PADKAB6BAgWEAE&usg=AOvVaw3UeqqR8hS2uGthtgbMnUia
        • no-popis Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 04.07.26, 05:38
          stasi1 napisał:

> Wygląda na to że pierwsza była ko , więc jej projekt będzie w pierwszej kolejno
          > ści głosowany
          Czy to jest aż tak istotne. Pewne jest to, że wpływy w UE, w KE ma Tusk a nie Kaczyński.
          • stasi1 Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 05.07.26, 16:27
            Tusk ma większe tylko nie wiadomo czy PiS będzie głosował za tym aby uznać UPA za morderców
            • no-popis Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 05.07.26, 16:30
              stasi1 napisał:

> Tusk ma większe tylko nie wiadomo czy PiS będzie głosował za tym aby uznać UPA
              > za morderców
              Ty tak na poważnie?
              • stasi1 Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 07.07.26, 09:18
                A czemu nie? Jak inicjatywa Tuska przejdzie na nic będzie inicjatywa Kaczyńskiego. Dwóch uchwał w jednym temacie nikt nie pociągnie
    • stefan4 Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 02.07.26, 10:43
      storima:
      > Parlament Europejski ma oficjalnie potępić zbrodnie UPA. To inicjatywa Koalicji
      > Obywatelskiej.

Popierałbym — gdyby to było ogólne potępienie zbrodni motywowanych ,,ideologicznie'', dokonanych w czasach II WŚ i po niej w Europie i okolicach. Oprócz rzezi UPAowskich należą do nich m.in.
          • Hiszpania 1936-1975
          • Niemcy hitlerowskie i Włochy mussolinowskie
          • wojny w byłej Jugosławii 1942-1945 i 1990-1995
          • wielokrotne najazdy radzieckie/rosyjskie na sąsiadów: NRD 1953, Węgry 1956,
            Czechosłowacja 1968, Afganistan 1979-1989, Gruzja 2008, itp.
          • junta czarnych pułkowników w Grecji 1967-1974
      i pewnie jeszcze inne, które w tej chwili nie przychodzą mi do głowy.

Wyjmowanie z krwawej historii europejskich nacjonałów i odrębne potępianie akurat tego jednego, mianowicie części UPA, wydaje mi się przejawem nacjonalistycznego uprzedzenia. I wstyd mi, że domagają się go akurat władze mojego kraju.

- Stefan
      • no-popis Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 02.07.26, 11:02
        stefan4 napisał:

> Wyjmowanie z krwawej historii europejskich nacjonałów i odrębne potępianie akur
        > at tego jednego, mianowicie części UPA, wydaje mi się przejawem nacjonalistyczn
        > ego uprzedzenia. I

Pisz teksty kabaretowe.
      • niegracz Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 02.07.26, 11:22
        stefan4 napisał:

>
        > Wyjmowanie z krwawej historii europejskich nacjonałów i odrębne potępianie akur
        > at tego jednego, mianowicie części UPA, wydaje mi się przejawem nacjonalistyczn
        > ego uprzedzenia. I wstyd mi, że domagają się go akurat władze mojego kraju.
        >
        > - Stefan
        >
        - Za napisanie czegoś takiego powinno być ci wstyd.
      • taziuta Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 02.07.26, 11:30
        stefan4 napisał:

> /... / wydaje mi się przejawem nacjonalistycznego uprzedzenia. I wstyd mi, że domagają się go akurat władze mojego kraju.

Władze naszego kraju są debilne. Tak samo jak i opozycja, zresztą. Wszyscy podbijają nacjonalistyczny bębenek. A do czego nacjonalizmy prowadzą pokazuje całkiem niedawna historia.
        • sverir Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 02.07.26, 17:53
          "Władze naszego kraju są debilne. Tak samo jak i opozycja, zresztą. Wszyscy podbijają nacjonalistyczny bębenek. A do czego nacjonalizmy prowadzą pokazuje całkiem niedawna historia."

Pragnę zwrócić uwagę, że władze ukraińskie również są debilne, bo właśnie z nacjonalistycznych przyczyn podbijają bębenek i mając okazji bez liku, nie robią nic, żeby deeskalować konflikt. Wręcz przeciwnie - świadomie, celowo i dobrowolnie go podsycają.

Całkiem niedawna historia pokazuje m.in. czym może skończyć się ignorowanie takich działań. Do konfliktu wcale nie potrzeba obustronnych uprzedzeń.
          • taziuta Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 02.07.26, 23:00
            sverir napisał:

> "Władze naszego kraju są debilne. Tak samo jak i opozycja, zresztą. Wszyscy pod
            > bijają nacjonalistyczny bębenek. A do czego nacjonalizmy prowadzą pokazuje całk
            > iem niedawna historia."
            >
            > Pragnę zwrócić uwagę, że władze ukraińskie również są debilne, bo właśnie z nac
            > jonalistycznych przyczyn podbijają bębenek i mając okazji bez liku, nie robią n
            > ic, żeby deeskalować konflikt. Wręcz przeciwnie - świadomie, celowo i dobrowoln
            > ie go podsycają.

Chyba nie zrozumiałeś o czym piszę. Nie chodzi mi o konflikt z Kijowem. Tu mamy eskalację, deeskalację, i to będzie jeszcze trochę trwać. Ja piszę o podbijaniu nacjonalistycznego bębenka w Polsce. Martwią mnie rosnące wpływy nacjonalistów/ekstremistów. Patrz różne Jaszczury, Narodowa Straż Kamracka (Lublin), patrole bojówek na dworcu w W-wie, itd. Do tego jeszcze Nawrocki "ma obowiązek narzucać wolę Narodu". Jak chce ją narzucać? Za pomocą w/w lub kolejnych bojówek. Uważam, że powinniśmy bić larum.
            • stefan4 Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 03.07.26, 00:02
              taziuta:
              > Uważam, że powinniśmy bić larum.

Tak, wygląda na to, że brunatna zaraza nadciąga na Polskę. I wiemy z tragicznego doświadczenia, że może zabić więcej ludzi niż Covid.

- Stefan
            • sverir Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 03.07.26, 06:40
              "Chyba nie zrozumiałeś o czym piszę. Nie chodzi mi o konflikt z Kijowem. Tu mamy eskalację, deeskalację, i to będzie jeszcze trochę trwać. Ja piszę o podbijaniu nacjonalistycznego bębenka w Polsce."

Ale podbijanie to działa z uwagi na podbijanie bębenka w Kijowie. Też mnie martwi robienie polityki na nacjonalizmach, ale - kurde - to się nie bierze znikąd, to nie politycy kreują to, co ludzi kręci.
              • taziuta Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 03.07.26, 07:02
                sverir napisał:

> Ale podbijanie to działa z uwagi na podbijanie bębenka w Kijowie. Też mnie mart
                > wi robienie polityki na nacjonalizmach, ale - kurde - to się nie bierze znikąd,
                > to nie politycy kreują to, co ludzi kręci.

Politycy mogą zamawiać i płacić (za wielokrotne emisję) za reklamy SAFE. Ale nie mogą zamówić i płacić za filmiki pokazujące pozytywy dla gospodarki i budżetu państwa płynące z zatrudnienia setek tysięcy Ukraińców w Polsce? Różnicę między tym co oni wnoszą do budżetu a tym co budżet wydaje na ich potrzeby? O wojnie w Ukrainie i konieczności pomocy, choćby w naszym własnym interesie? Itp., itd.

Ja bym też zamówił filmiki pokazujące do czego w Europie doprowadzały nacjonalizmy. Pokazujące nacjonalistyczne bojówki i co one robiły i robią.

Politycy mogą coś zrobić, a nie tylko robić nic. Niestety rządzą nami wyznawcy 'niewidzialnej ręki rynku' i tradycyjnej edukacji. No to się obudzimy tradycyjnie, z ręką w nocniku.
                • sverir Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 03.07.26, 17:20
                  "Politycy mogą zamawiać i płacić (za wielokrotne emisję) za reklamy SAFE. Ale nie mogą zamówić i płacić za filmiki pokazujące pozytywy dla gospodarki i budżetu państwa płynące z zatrudnienia setek tysięcy Ukraińców w Polsce? "

Mogą, ale po co, skoro jednym, drugim i trzecim chodzi o koryto, przy którym kręcą swoje interesy? SAFE wymaga jakiejś merytoryki, a na merytoryce trudniej robi się politykę, niż na emocjach.

" Politycy mogą coś zrobić, a nie tylko robić nic. Niestety rządzą nami wyznawcy 'niewidzialnej ręki rynku' i tradycyjnej edukacji. No to się obudzimy tradycyjnie, z ręką w nocniku."

Mogą i powinni, ale nie oczekuję u nich zmiany, dopóki nie zmieni sę społeczeństwo. Tak długo, jak logika będzie ustępować emocjom, politycy będą uprawiali taką hucpę.
              • stefan4 Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 03.07.26, 10:07
                sverir:
                > Też mnie martwi robienie polityki na nacjonalizmach, ale - kurde - to się nie bierze znikąd,
                > to nie politycy kreują to, co ludzi kręci.

Niezadowolenie z jakiegoś elementu sytuacji bierze się z tego, co ludzi ,,kręci'', jak piszesz. Ale łatwe nacjonalistyczne wyjaśnienie i łatwe znalezienie wroga jest kreowane przez polityków.

Jeszcze niedawno zainteresowanie zamierzchłą ,,rzezią wołyńską'' dotyczyło w Polsce jednostek. Potem nastąpiło kilkunastoletnie jątrzenie przez IPN i innych nacjonałów; potem rząd, w zasadzie nacjonałom przeciwny, postanowił podebrać im troche głosów przez wykonanie kilku nacjonalistycznych gestów — i oto polska polityka przerażająco zbrunatniała.

- Stefan
      • qwardian Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 02.07.26, 11:51
        Dzięki za przypomnienie działalności w Hiszpani komunistycznego bandziora w polskim mundurze, którego wytropili nazi banderowscy bracia za Baligrodem. Należy postawić wielki pomnik upamiętniający sotnie „Chrina” i „Stacha”, którym salutuję wysoko podniesioną prawą ręką o poranku..
        • bobislaw.borboje Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 03.07.26, 13:41
          No, chodzą słuchy, że tego komunistycznego bandziora w polskim mundurze ukatrupili jednak jego podwładni z KBW, a nie "bandy UPA".

Jak piszą w wikipedii: "29 września 1952 został aresztowany przez GZI MON pod fałszywym zarzutem udziału, z inspiracji wywiadu francuskiego, w spisku na życie gen. Świerczewskiego, Jan Gerhard (żołnierz WP we Francji, do 1944 we francuskim ruchu oporu)). Inicjatorami spisku mieli być rzekomo Marian Spychalski oraz marszałek Michał Żymierski (by zapobiec zrobienia ze Świerczewskiego ministra BPub). Gerhard został zwolniony w 1954. [jednak] Według historyka Grzegorza Motyki hipoteza o tym zamachu jest nieuprawniona.

Komisja dochodzeniowa oficjalnie podała, iż Karol Świerczewski zginął od dwóch kul – tymczasem na mundurze generała zachowanym w Muzeum Wojska Polskiego wskazano ślady trzech kul (również na płaszczu, którego zdjęcie opublikowano w albumie poświęconym generałowi z 1971[65]) oraz dodatkowo ślad w tylnej części munduru będący efektem przebicia materiału prawdopodobnie przez bagnet wojskowy (lub inne ostre narzędzie)."

Tamże:
          "Sprawa wyjaśnienia śmierci generała została wznowiona na przełomie 1970/1971. Miała być wówczas powołana kolejna komisja pod przewodnictwem Mariana Naszkowskiego (jednym z członków był Jan Gerhard). Wynik jej prac nie doczekał się publikacji w związku z kradzieżą raportu oraz niewyjaśnioną śmiercią Jana Gerharda" - został zasztyletowany w swoim warszawskim mieszkaniu

• bobislaw.borboje Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 03.07.26, 14:08
          Stiepan Stebelski ps. "Chryń" (czyli: Chrzan), odznaczony major UPA prawdopodobnie nie uczestniczył w rzezi wołyńskiej (złapany przez gestapo siedział do bodaj 1943 roku). Ale:
          "W nocy z 29 grudnia na 30 grudnia 1945 jego sotnia napadła na Nowosielce, mordując 16–19 osób i spaliła 152 domy (61% zabudowy). Sotnie pod jego dowództwem oraz Wołodymyra Hoszki ps. „Myron” dokonały zbrodni w Jasielu 20 marca 1946 na polskich żołnierzach Wojsk Ochrony Pogranicza i funkcjonariuszach MO."
          wikipedia

• sverir Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 02.07.26, 17:51
        "Wyjmowanie z krwawej historii europejskich nacjonałów i odrębne potępianie akurat tego jednego, mianowicie części UPA, wydaje mi się przejawem nacjonalistycznego uprzedzenia. I wstyd mi, że domagają się go akurat władze mojego kraju"

Byłoby bardzo dziwne, gdyby w dokumencie dotyczącym Ukrainy wypominać inne zbrodnie ludobójstwa. Mogłoby sugerować, że Ukraińcy są winni np. wojnom w byłej Jugosławii.
        • no-popis Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 02.07.26, 22:20
          sverir napisał:

> "Wyjmowanie z krwawej historii europejskich nacjonałów i odrębne potępianie aku
          > rat tego jednego, mianowicie części UPA, wydaje mi się przejawem nacjonalistycz
          > nego uprzedzenia. I wstyd mi, że domagają się go akurat władze mojego kraju"
          >
          > Byłoby bardzo dziwne, gdyby w dokumencie dotyczącym Ukrainy wypominać inne zbro
          > dnie ludobójstwa. Mogłoby sugerować, że Ukraińcy są winni np. wojnom w byłej Ju
          > gosławii.
          Stefcio nie rozumie, że chodzi o gloryfikowanie morderców a nie rozliczanie Ukrainy za morderców.
          Zapewne i podobnie UE zajęłaby się gdyby Prezydent Niemiec nazwał jednostkę Bundeswehry imieniem Himlera.
          Oby tylko nie skończyło się na gadaniu w tej sprawie.
        • stefan4 Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 03.07.26, 00:05
          sverir:
          > Byłoby bardzo dziwne, gdyby w dokumencie dotyczącym Ukrainy wypominać inne zbro
          > dnie ludobójstwa.

A na co nam dokument poświęcony temu jednemu ukraińskiemu ludobójstwu nacjonalistycznemu, zamiast ludobójstwom nacjonalistycznym w ogóle?

- Stefan
          • sverir Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 03.07.26, 15:33
            "A na co nam dokument poświęcony temu jednemu ukraińskiemu ludobójstwu nacjonalistycznemu, zamiast ludobójstwom nacjonalistycznym w ogóle?"

Ja proponuję pójść dalej - ludobójstwo jednak kwalifikacja prawna, więc nie możemy dopuścić, żeby jakaś zbrodnia umknęła potępieniu tylko z powodu tej kwalifikacji. A ponieważ nie możemy doprowadzić do sytuacji, w której śmierć milionow to tylko statystyka, najlepiej jest w ogóle potępić pozbawianie życia. Inaczej to nie ma sensu.
            • stefan4 Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 04.07.26, 01:08
              sverir:
              > A ponieważ nie możemy doprowadzić do sytuacji, w której śmierć milionow
              > to tylko statystyka, najlepiej jest w ogóle potępić pozbawianie życia.

Może niejasno wyraziłem swoje zdanie. Otóż ponoć KO chce, żeby Parlament Europejski wydał specjalną rezolucję stwierdzającą, że pewne jedno wydarzenie z historii akurat Polski było zbrodnią ludobójstwa. Wiemy, że było zbrodnią; wiemy, że było jedną (a nie jedyną) ze zbrodni ludobójstwa, jakie dokonywały się w Europie w ciągu ostatnich 80 lat — ale chcemy, żeby uchwała PE dotyczyła tylko tej jednej. Dlaczego Europa ma potraktować prehistoryczną wrogość Ukrainy i Polski aż tak wyjątkowo?

Jeśli do takiego głosowania dojdzie, to europarlamentarzyści będą oczywiście głosować politycznie, rozważając nie jaka jest prawda historyczna (bo to dzisiaj interesuje tylko historyków oraz nacjonałów), tylko jaki wynik głosowania będzie miał jaki wpływ na zaognienie ew. uśmierzenie konfliktów wewnątrz samej Unii.

- Stefan
              • niegracz Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 08.07.26, 07:48
                Bardzo dobry ruch UE.
          • qwardian Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 03.07.26, 16:16
            stefan4 napisał:

> A na co nam dokument poświęcony temu jednemu ukraińskiemu ludobójstwu na
            > cjonalistycznemu, zamiast ludobójstwom nacjonalistycznym w ogóle?

Może dlatego, że te komunistyczne, internacjonalistyczne są zbrodniami przeciw całej ludzkości, a plemienne były od zawsze i świat traktuje je z przymrużeniem oka, bo każdy ma jakieś fobie..
      • buldogkolejnyban Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 07.07.26, 22:30
        Za to dozwolone są wszelkie metody, żeby wspomagać ukrainski nacjonalizm i ukraiński nazizm, OUN/UPA i każdy pretekst, by go nie potępić.
    • no-popis Brawo PO i brawo Tusk 02.07.26, 11:01
      storima napisał:

> Obywatelskiej.
      Oby tylko nie skończyło się na zapowiedziach lub znowu ktoś go ogra.
      • boggi_dan Re: Brawo PO i brawo Tusk 03.07.26, 10:20
        no-popis napisała:

> storima napisał:
        >
        > > Parlament Europejski ma oficjalnie potępić zbrodnie UPA. To inicjatywa Ko
        > alicji
        > > Obywatelskiej.
        > Oby tylko nie skończyło się na zapowiedziach lub znowu ktoś go ogra.
        To była inicjatywa PIS tylko Platfusy jak zwykle. Dziennikarz „Wyborczej” dopytał go, czy Unia chce zdyscyplinować Ukrainę. – Raczej zmusić do szacunku. Prezydent Żeleński, nadając jednemu z oddziałów armii imię „bohaterów UPA” popełnił błąd. A Karol Nawrocki nie ma żadnego pomysłu na budowę relacji z Ukrainą – odpowiadał Joński. Łapy opadają na takie stwierdzenia. Już widzę jak Szkopy upminają Zelenskiego.
        • no-popis Re: Brawo PO i brawo Tusk 03.07.26, 13:36
          boggi_dan napisał:

> no-popis napisała:
          >
          > > storima napisał:
          > >
          > > > Parlament Europejski ma oficjalnie potępić zbrodnie UPA. To inicjat
          > ywa Ko
          > > alicji
          > > > Obywatelskiej.
          > > Oby tylko nie skończyło się na zapowiedziach lub znowu ktoś go ogra.
          > To była inicjatywa PIS tylko Platfusy jak zwykle. Dziennikarz „Wyborczej” dopy
          > tał go, czy Unia chce zdyscyplinować Ukrainę. – Raczej zmusić do szacunku. Prez
          > ydent Żeleński, nadając jednemu z oddziałów armii imię „bohaterów UPA” popełnił
          > błąd. A Karol Nawrocki nie ma żadnego pomysłu na budowę relacji z Ukrainą – od
          > powiadał Joński. Łapy opadają na takie stwierdzenia. Już widzę jak Szkopy upmin
          > ają Zelenskiego.

Joński to po prostu debil.
        • bobislaw.borboje Re: Brawo PO i brawo Tusk 03.07.26, 13:56
          "Karol Nawrocki nie ma żadnego pomysłu na budowę relacji z Ukrainą"

to akurat jest święta prawda. Miota sie od A. do K.
        • no-popis Re: Brawo PO i brawo Tusk 04.07.26, 05:37
          boggi_dan napisał:
          > błąd. A Karol Nawrocki nie ma żadnego pomysłu na budowę relacji z Ukrainą – od
          > powiadał Joński. Łapy opadają na takie stwierdzenia. Już widzę jak Szkopy upmin
          > ają Zelenskiego.
          Ciekawe, który z autorytetów ma większy wpływ na Tuska czy Joński, czy Murański.
      • stasi1 Re: Brawo PO i brawo Tusk 08.07.26, 18:03
        Skończyło się pozytywnie
    • no-popis no i kto pierwszy "wyczuł" Zeleńskiego ? 04.07.26, 05:39
      Donald Trump
      • bobislaw.borboje Re: no i kto pierwszy "wyczuł" Zeleńskiego ? 04.07.26, 09:12
        Trup przede wszystkim "wyczuł" Putina.
        • no-popis Re: no i kto pierwszy "wyczuł" Zeleńskieg 05.07.26, 16:32
          bobislaw.borboje napisała:

> Trup przede wszystkim "wyczuł" Putina.
          Putina wyczuł Lech Kaczyński. Fakty są znane!
          • pies.na.czarnych Re: no i kto pierwszy "wyczuł" Zeleńskieg 05.07.26, 16:38
            Razem pili?
            • x2468 Re: no i kto pierwszy "wyczuł" Zeleńskieg 08.07.26, 07:43
              Razem Kaczyński i Jaruzelski z Bratem Moskalem Putinem miel przyjąć defiladę zwycięskiej Armii na Placu Czerwonym w Moskwie.
    • buldogkolejnyban Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 07.07.26, 22:05
      A to inicjatywa kancelarii Zelenskiego

Буданов Кирилл
      Украина может восстановить отношения с Россией через «десяток лет» с появлением настроенных на это политических сил. Об этом заявил глава офиса Владимира Зеленского Кирилл Буданов в интервью «РБК-Украина».

Ukraina pojedna się z Rosją, to proces naturalny, a i Rosja, i Ukraina są częścią ruskiego mira, dodają komentatorzy.
      • stefan4 Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 07.07.26, 23:01
        buldogkolejnyban:
        > A to inicjatywa kancelarii Zelenskiego
        >
        > Буданов Кирилл
        > Украина может восстановить отношения с Россией через «десяток лет» с появлением
        > настроенных на это политических сил. Об этом заявил глава офиса Владимира Зеле
        > нского Кирилл Буданов в интервью «РБК-Украина».

Zapewne ukradłeś ten tekst z gazeta.ru: tu go znalazłem słowo w słowo. Jeszcze w kilku miejscach znalazłem odniesienia do niego — wszystkie te miejsca to były strony rosyjskie a nie ukraińskie.

Natomiast na RBK-Ukraina istotnie jest wywiad z Budanowem i tam on istotnie mówi, że stosunki z Rosją mogą się unormować w ciągu 10 lat po zakończeniu wojny, tak jak unormowały się stosunki państw Europy z Niemcami między 1945 a 1955. Takie zrównanie Rosji z hitlerowskimi ,,faszystami'' trudno uznać za ukraińską inicjatywę pokojową. On po prostu uważa, że wszystkie wojny kończą się pokojem:
            ,,Любая война когда-нибудь заканчивается. Не было еще ни одной войны,
            которая не имела бы завершения.
        ''

- Stefan
        • sverir Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 08.07.26, 06:41
          Uzupełniając tekst:

"Ukraina może odbudować relacje z Rosją za „około dziesięć lat”, gdy pojawią się siły polityczne nastawione na taki dialog. Tak stwierdził szef biura Wołodymyra Zełenskiego, Kyryło Budanow, w wywiadzie dla „RBK-Ukraina”.

„Jednoznacznie dojdzie do odbudowy relacji. Tak było ze wszystkimi państwami” – powiedział Budanow.

Jako „najbardziej wyrazisty przykład” podał Niemcy, z którymi w 1955 roku wznowiono „wszystkie relacje”, mimo ogromu zła, jakie wyrządziły podczas wojny.

„Mam nadzieję, że będziemy kierować się rozwagą w naszym podejściu. Ale to, że za 10 lat znajdzie się ktoś po stronie Rosji, kto będzie mówił, że trzeba prowadzić dialog z Ukrainą, i że podobne głosy będą także na Ukrainie – wydaje się oczywiste, że jest to możliwe” – powiedział szef biura Zełenskiego.

Wcześniej pierwszy zastępca przewodniczącego komisji spraw międzynarodowych Dumy Państwowej, Aleksiej Czepa, stwierdził, że kwestia odbudowy stosunków między Rosją a Ukrainą jest niezwykle trudna i bolesna, a ich przywrócenie „nie będzie łatwe”. Według niego trzeba będzie „bardzo, bardzo się starać”, aby do tego doszło. Deputowany wyraził jednak nadzieję, że ostatecznie się to stanie. Nie potrafił odpowiedzieć, kiedy taki proces mógłby się rozpocząć ani jak długo by potrwał.

Wcześniej Władimir Putin mówił o próbach budowania relacji z Ukrainą."

To jest ironia albo złośliwość - najpierw zarzuca się Zelenskiemu i jego ekipie, że nie chce pokoju i dąży do eskalacji. A gdy ktoś z ekipy mówi o pokoju, zaraz pojawia się jakiś zarzut.
        • buldogkolejnyban Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 09.07.26, 16:55
          Wzialem pierwszy z brzegu. Nie ukradłem, tak jak nie ukradłem udziałów Devon.
          Natomiast komentarze o wspólnym ruskim mirie to po stronie ukraińskiej też, choćby Soskin. Tak że przekłamania nie ma.
          • sverir Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 09.07.26, 19:47
            Żeś się naprodukował postów, a w gruncie rzeczy krytykujesz deklarację, że po zawarciu pokoju trzeba się jakoś z Rosją dogadać. Uważasz inaczej?
        • buldogkolejnyban Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 09.07.26, 16:59
          Sprzeczności z oryginałem nie ma.
          A uwaga o wspólnym russkim mirie jak najbardziej aktualna, granica Europy to granica UE.
        • buldogkolejnyban Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 09.07.26, 17:15
          Co to, cytować Gazety.ru nie wolno? Niewiarygodna? A wszystkie banderowskie szczekaczki razem wzięte już tak? Ale nie myślę nurkować w rynsztoku. Powtórzę: dozwolone są wszelkie metody, żeby wspomagać ukraiński nazizm, i każdy pretekst, by go nie potępić.
        • buldogkolejnyban Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 09.07.26, 17:49
          Tak, Budanow mówi o pokoju z Rosją za dziesięć lat, mnie to nie dziwi, to wpisuje się w narrację o polskim wrogu, która stała się powszechna w ukraińskich mediach i yt (oglądam nagłówki).
          A kto mówi dzisiaj o naturalnym pokoju, już zapowiada powrót w rodnuju gawań. И будет вам счастье.

A ty masz pojęcie, co znaczy ukraść? Ukraść to przedstawić cudze za swoje. A ja nigdzie nie napisałem, że to mój tekst. Ale pokażę, co znaczy ukraść, na przykładzie. Ukraść to pozbawić Devon praw do eksploatacji złoża, w którym PGNiG okradziono na co najmniej 4 miliardy dolarów. Albo wielokrotność. I znów, rzecznicy banderowskich (z kancelarii Juszczenki) złodziei argumentowali, że nie należy mówić o złodziejstwie, że to epizod, który trzeba zrozumieć, wyjaśnić.
          To jest złodziejstwo, takie prawdziwe, a nie cytowanie prawdziwego komentarza.

Szczątki polskich ofiar to kupa kości, za to ich oprawcom należą się pomniki i wieczna chwała.
          Chować można i należy żołnierzy SS, dla polskich dzieci szkoda czasu.

Dozwolone są wszelkie metody, żeby wspomagać ukraiński nazizm, OUN/UPA i każdy pretekst, by go nie potępić.
          • buldogkolejnyban Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 09.07.26, 18:19
            Jeszcze jeden cytacik, pierwszy z brzegu:

"Ukraina gra w wyższej lidze"
            Польща – політичний паралітик – Ярослав Грицак
            Polsza - polityczny paralityk
      • pies.na.czarnych Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 09.07.26, 17:03
        Trep storima założył wątek i uciekł bo nie zdawał sobie sprawy z tego, że strzela sobie w swoje kacapskie kolano 😅
    • qwardian Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 09.07.26, 17:24
      W Brukseli powinno się upamiętnić 27 Ochotniczą Dywizję Grenadierów Pancernych SS (1 flamandzka) „Langemarck” oraz 28 Ochotnicza Dywizja Grenadierów Pancernych SS (1 walońska) „Wallonien, tak że obydwa regiony Belgii zapisały się chlubnie w wielkiej wojnie. Dodam jeszcze, że dzielna francuska 33 Dywizja Grenadierów SS „Charlemagne” broniła naziego Berlina do ostatnich dni III Rzeszy..
      • pies.na.czarnych Re: Inicjatywa KO: Parlament EuropejskiMApotępićU 09.07.26, 17:26
        Po ki pisior te wstawki? Czy ktokolwiek w Belgii oficjalnie che uhonorować te SS dywizje?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka