Dodaj do ulubionych

Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazanie po

08.08.26, 20:23
Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazanie polskiej armii pieniędzy w ramach jego koncepcji "Polskiego SAFE 0 proc." Prezydent mówił o tym podczas przemówienia podsumowującego pierwszy rok urzędowania. — Niech przekaże zysk z Narodowego Banku Polskiego na uzbrojenie armii — odpowiada wiceszef MON Cezary Tomczyk.

Nawrocki kolejny raz zachowuje się tak, jakby rząd miał klucze do sejfu NBP i mógł sobie z niego wyjąć miliardy na jego pomysły.
Tymczasem NBP jest konstytucyjnie niezależny od rządu, a rząd Tuska nie może polecić Glapińskiemu: „sprzedaj złoto i przelej pieniądze wojsku”.
Co więcej, według danych przywoływanych w 2026 r. NBP za 2025 r. zanotował ok. 35,7 mld zł straty, więc nie ma nawet zysku, który można byłoby przekazać budżetowi.
I tu zaczyna się najlepsza część tej politycznej komedii: Glapiński jest człowiekiem wybranym na prezesa NBP przez większość PiS, a nie przez Tuska.
Nawrocki więc apeluje do rządu, żeby rząd przekazał pieniądze z instytucji, nad którą rząd nie ma kontroli, zamiast zwrócić się do środowiska politycznego, z którego sam wyrósł.
Krótko mówiąc: Nawrocki wymyśla wydatek, Glapiński ma złoto, a rachunek i odpowiedzialność Nawrocki wysyła Tuskowi.
Idealnie infantylnie głupi system - Nawrocki daje pomysły, a inni mają znaleźć pieniądze.

Mam tata pomysł - kup mi mieszkanie.
A kasę skąd? Nie wiem tato, to niech będzie twoją sprawą je dla mnie znaleźć!
Obserwuj wątek
    • kawa_poranna11 Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 08.08.26, 20:36
      Tomczyk dodał jednak, że sytuacja wygląda inaczej, niż przedstawia ją prezydent. — Tylko zamiast zysku jest strata, a zamiast słowa honoru prezydenta jest tylko zero złotych — stwierdził. — Prezydent okłamał Wojsko Polskie — skomentował wiceminister obrony narodowej.
      • opa34 [...] 08.08.26, 21:19
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • j-k popraw sie, opa. 09.08.26, 16:20
          opa34 napisał(a):
          > Tu sie cyngle i przyglup pisowski nie pojawia

popraw sie, opa, bo stekasz.

poprawnie piszemy: - tu są cyngle. i strzelaja, - tyle za prozno bo slepakami.
      • no-popis Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 10.08.26, 12:59
        kawa_poranna11 napisała:

> Tomczyk dodał jednak, że sytuacja wygląda inaczej, niż przedstawia ją prezydent
        > . — Tylko zamiast zysku jest strata, a zamiast słowa honoru prezydenta jest tyl
        > ko zero złotych — stwierdził. — Prezydent okłamał Wojsko Polskie — skomentował
        > wiceminister obrony narodowej.
        Prezydent nie może powierzyć pieniędzy publicznych tej mafii złodziejskiej, którą kieruje Tusk. Prezydent proponował powołanie zespołu decyzyjnego (SAFE o%) z udziałem urzędników Prezydenta. Jednak Tuskowcom to nie odpowiadało bo nie dałoby się kraść.
        Zobacz co oni robią z publicznymi pieniędzmi- okradli nawet fundusze przeznaczone dla powodzian:
        wiadomosci.wp.pl/miliony-dla-powodzian-dostali-maz-i-sasiedzi-polityczki-ko-za-wode-po-ktorej-nie-ma-sladu-7315852286773248a
    • pies.na.czarnych Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 08.08.26, 22:50
      Pani Prezes 👠
      @PaniNaSzpilkach
      ·
      2h
      ,,Karol Nawrocki nie zrobił w ciągu roku niczego. Zero. Niczego kompletnie. Nie ma ani jednej rzeczy, którą można wymienić.”
      Kazimierz Marcinkiewicz u Doroty Wysockiej-Schnepf.

@DorotaWSch

#Marcinkiewicz #Nawrocki #PytanieDnia #TVPInfo x.com/PaniNaSzpilkach/status/2086158295975285116?s=20
    • pies.na.czarnych Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 09.08.26, 00:33
      U Karola wszyscy ćpają jak jeden x.com/GregParis75017/status/2086188547459952858?s=20
    • no-popis Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 09.08.26, 05:20
      kawa_poranna11 napisała:

> Niech przekaże zysk z Narodo
      > wego Banku Polskiego na uzbrojenie armii — odpowiada wiceszef MON Cezary Tomczy
      > k.

Proponował.
      • negativum Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 09.08.26, 05:26
        no-popis napisała:

> kawa_poranna11 napisała:
        >
        > > Niech przekaże zysk z Narodo
        > > wego Banku Polskiego na uzbrojenie armii — odpowiada wiceszef MON Cezary
        > Tomczy
        > > k.
        >
        > Proponował.

NPB jest instytucją niezależną. Jeszcze.
        • stasi1 Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 09.08.26, 09:43
          I nie ma zysku. Chyba że Nawrocki zaapelował aby stratę z NBP przekazać. Wtedy miało by sens.
    • pies.na.czarnych Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 09.08.26, 10:20
      https://pbs.twimg.com/media/HPQ1bATXMAA2BQB?format=jpg&name=medium
    • negativum Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazanie po 09.08.26, 13:59
      Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazanie po

Słuszną politykę ma Batyr.
    • pies.na.czarnych Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 09.08.26, 16:07
      https://pbs.twimg.com/media/HPOXPfBXAAAXmze?format=png&name=900x900
      • j-k stare i przebrzmiale. 09.08.26, 16:17
        bo Batyr wyjechal do Ulan-Bator i tam od zadu robi Russkim dywersje...
        • pies.na.czarnych Re: stare i przebrzmiale. 09.08.26, 17:43
          j-k napisał:

> bo Batyr wyjechal do Ulan-Bator i tam od zadu robi Russkim dywersje...

Robi dywersję wspólnie z Ruskimi.
      • no-popis Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 10.08.26, 13:00
        pies.na.czarnych napisała:

> https://pbs.twimg.com/media/HPOXPfBXAAAXmze?format=png&name=900x900
        Batyr zachował się więc tak samo jak Tusk jak przegrał wybory z Lechem Kaczyńskim- też nie pogratulował.
    • j-k Ciagle placzesz jak dzieciaczek :) 09.08.26, 16:16
      kawa_poranna11 napisała:
      > Idealnie infantylnie głupi system - Nawrocki daje pomysły, a inni mają znaleźć
      > pieniądze.

bo narzekasz, jak skrzywwdzony dzieciaczek, ze Nawrocki niekonstytucyjnie rozpycha sie u Wladzy.

zatem ja siegne po analize polityczna i ten Twoj placz skomentuje:

- tak rzeczywiscie, rozpycha sie. wywiera nacisk polityczny i tworzy nowa rzeczywistosc polityczna w kraju.
      Bo wie, ze Rzad nic mu nie moze zrobic.

>
      > Mam tata pomysł - kup mi mieszkanie.
      > A kasę skąd? Nie wiem tato, to niech będzie twoją sprawą je dla mnie znaleźć!

- oczywiscie :) tak powie do taty kazdy rozkapryszony jedynak. - bo mu wolno :)))
      • asia-loi Re: Ciagle placzesz jak dzieciaczek :) 09.08.26, 17:23
        j-k napisał:

> > Mam tata pomysł - kup mi mieszkanie.
        > > A kasę skąd? Nie wiem tato, to niech będzie twoją sprawą je dla mnie znaleźć!
        >
        > - oczywiscie :) tak powie do taty kazdy rozkapryszony jedynak. - bo mu wolno :)> ))

Tak mówi Nawrocki do rządu, bo mu też wolno 😀
    • policznetto Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 09.08.26, 17:47
      Zachowanie Nawrockiego typowe pod publiczkę i nie mające żadnego pokrycia w rzeczywistości. Po pierwsze to cena złota spadła i tych pieniędzy było by mniej, po drugie, nawet jakby sprzedali to złoto , to Glapiński sam wkopał Nawrockiego, mówiąc, że to będzie kreatywna księgowość i zysk będzie tylko na papierze, bo od razu zamierza odkupić taką samą ilość złota, a po trzecie, to skoro tak, aby mieć te pieniądze , to NBP musiałby je wydrukować , co zwiększyło by inflacje. A na kogo by wtedy zrzucił winę Nawrocki, oczywiście na Tuska i jego rząd. wetomat się przeliczył, a to że nie można mu ufać, to pokazuje sytuacja sprzed kilku tygodni gdzie próbował się podpiąć pod rządowy program SAFE na jednym z przemówień, ten sam który wcześniej zawetował.
      • stasi1 Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 10.08.26, 12:13
        Zdaje się że NBP i tak drukuje te pieniądze bo skąd ma je aby pokryć te swoje straty?
        • asia-loi Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 10.08.26, 12:27
          stasi1 napisał:

> Zdaje się że NBP i tak drukuje te pieniądze bo skąd ma je aby pokryć te swoje straty?

A NBP pokrywa w ogóle swoje straty? Czy tylko komunikuje, że mamy stratę i nic nie wpłaca do budżetu państwa.
          • no-popis Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 10.08.26, 12:36
            asia-loi napisała:

> stasi1 napisał:
            >
            > > Zdaje się że NBP i tak drukuje te pieniądze bo skąd ma je aby pokryć te s
            > woje straty?
            NBP to urząd taki sam jak np Trybunał Konstytucyjny czy Urząd Regulacji Energetyki,
            One też mają straty.
            Pojęcia strata/ zysk nie ma tu zastosowanie.
            • asia-loi Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 10.08.26, 12:53
              no-popis napisała:

> Pojęcia strata/ zysk nie ma tu zastosowanie.

Ma. Bo jak NBP ma zysk, to ma obowiązek wpłacić go do budżetu państwa i ma to znaczenie dla wydatków państwa. Te inne instytucje nic nie wpłacają do budżetu państwa
              • negativum Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 10.08.26, 13:10
                asia-loi napisała:

> no-popis napisała:
                >
                > > Pojęcia strata/ zysk nie ma tu zastosowanie.
                >
                > Ma. Bo jak NBP ma zysk, to ma obowiązek wpłacić go do budżetu państwa i ma to z
                > naczenie dla wydatków państwa. Te inne instytucje nic nie wpłacają do budżetu
                > państwa

Dzwonił do ciebie ostatnio lekarz…?
          • stasi1 Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 11.08.26, 17:49
            Skądś pieniądze jednak NBP ma bo czasami jak ma zysk to jednak wpłaca do budżetu. Więc nie tylko księgowy zysk ale jakiś realny. Może jak ma zysk to po prostu drukuj w tym celu pieniądze i je wpłacają ?
            • pies.na.czarnych Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 11.08.26, 19:11
              > Może jak ma zysk to po prostu drukuj w tym celu pieniądze i je wpłacają ?

a jak nie ma to palą pieniądze? 😅
    • pies.na.czarnych Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 09.08.26, 18:27
      https://pbs.twimg.com/media/HPQcrucWkAAYQLV?format=jpg&name=small
      • negativum Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 11.08.26, 18:24

A co ma do gadania EBC w sprawie NBP?
        • pies.na.czarnych Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 11.08.26, 18:51
          Nie zrozumiałeś co napisała pani Gronkiewicz? No sam widzisz, ostrzegałem cie abyś nie zadawał się ze storima bo sprowadzi cie do swojego poziomu intelektualnego.
          • negativum Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 11.08.26, 19:02

> Nie zrozumiałeś co napisała pani Gronkiewicz? No sam widzisz, ostrzegałem cie a
            > byś nie zadawał się ze storima bo sprowadzi cie do swojego poziomu intelektualn
            > ego.

EBC nie ma to NBP nic. A Gronkiewicz się starzeje niestety.
            • pies.na.czarnych Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 11.08.26, 19:07
              > EBC nie ma to NBP nic.

Naćpany jesteś, czy nachlany?

• negativum Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 11.08.26, 19:30

> > EBC nie ma to NBP nic.
                >
                > Naćpany jesteś, czy nachlany?
                >

Artykuł 123(dawny artykuł 101 TWE)1. Zabrania się korzystania z debetu lub jakiegokolwiek innego rodzaju linii kredytowej w Europejskim Banku Centralnym lub w bankach centralnych Państw Członkowskich (zwanych dalej „krajowymi bankami centralnymi”) na rzecz instytucji, organów, urzędów lub agencji Unii, rządów centralnych, władz regionalnych, lokalnych lub innych organów publicznych, innych podmiotów prawa publicznego lub przedsiębiorstw publicznych…

Jestem trzeźwy, za to ta babcia majaczy. Bo jeśli NPB stwierdzi, że ma za dużo złota. A ma go już ponad 625 ton, to może zrobić z nim wszystko, byle nie dawać Herr Donaldowi do łapy, bo ten przepije.
                • pies.na.czarnych Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 11.08.26, 21:16
                  > Jestem trzeźwy

Ale pisząc to musiało cię cos sieknąć :)

> > > EBC nie ma to NBP nic.
    • pies.na.czarnych Re: Nawrocki zaapelował do rządzących o przekazan 11.08.26, 21:14
      https://pbs.twimg.com/media/HPcjM5DXYAA7LLf?format=jpg&name=medium

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka