Dodaj do ulubionych

Fakt, najwyższa składka Polski do UE.

22.09.26, 13:29
O tym na forum zdecydowana większość wie.
Ale aby mieć szerszy obraz polecam samodzielnie sprawdzić, ile w 2026 roku Polska otrzyma od UE i porównać składkę z dotacją.

Przypuszczam, że tego prawie nikt z forumowiczów nie sprawdzał, ale nie wykluczam wyjątków.
Obserwuj wątek
    • niepoprawnylogin1980 Re: Fakt, najwyższa składka Polski do UE. 22.09.26, 13:47
      Euroentuzjaści sprzedali Suwerenność i pozwolili na zniszczenia wielu gałęzi gospodarki niczym dzikusy Ziemie Przodków za szklane paciorki.

O PO stępującym zniewoleniu przez ue (celowo) już pisałem:

1. Asymetria własności
      Kapitał, marki, technologie i zyski za granicę
      Praca, przestrzeń, środowisko, ryzyko społeczne w kraju

2. Asymetria decyzyjna
      Produkcja w Polsce, decyzje poza Polską
      Centrale decydują: co, gdzie, za ile, jak długo

3. Asymetria integracyjna
      Otwarcie rynku szybciej niż budowa własnej konkurencyjności
      Przyjęcie reguł bez realnego wpływu na ich kształt

4. Pozycja w łańcuchach wartości
      Polska - montaż, logistyka, wykonanie
      Centrum - projekt, marka, sprzedaż, marża

5. Model wzrostu
      Wzrost PKB oparty na:
      – inwestycjach zagranicznych
      – eksporcie pod cudzymi markami
      – konsumpcji importu

Bez proporcjonalnego wzrostu:
      – narodowej własności kapitału
      – własnych czempionów
      – kontroli nad eksportem

6. Drenaż wartości
      Zyski odpływają dywidendami i cenami transferowymi
      Akumulacja kapitału następuje poza krajem

7. Substytuty suwerenności
      Brak własnego kapitału zastąpiono:
      – długiem publicznym i prywatnym
      – funduszami UE (transfer, nie własność)
      – tanim kredytem

Model: komfort dziś, zależność jutro

8. Koszty lokalne
      Emisje, zużycie zasobów, presja płacowa i społeczne skutki produkcji internalizowane w Polsce
      Zyski eksternalizowane czyli przeniesione w dużej mierze poza miejsce, w którym powstają koszty i wartość dodana.

9. Brak ciągłości rozwojowej
      Transformacja jako zerwanie, nie rekonstrukcja
      Likwidacja zamiast modernizacji
      Sprzedaż zamiast odbudowy własności

10. Mentalny neokolonializm
      Utrwalone przekonania:
      – „my nie potrafimy”
      – „kapitał musi być zagraniczny”
      – „reguły przychodzą z zewnątrz”

Zależność zaakceptowana jako norma"

Podobnie o skali zniszczeń, do których przyczyniła się ue:

"...Przemysł ciężki Zamknięcia hut Normy środowiskowe UE Poza UE możliwe łagodniejsze normy lub okresowa ochrona
      Górnictwo Likwidacja kopalń Polityka klimatyczna, ETS Poza UE możliwe dopłaty i ochrona sektorowa
      Energetyka węglowa Spadek udziału Cele klimatyczne UE Poza UE większa swoboda miksu energetycznego
      Stocznie Upadek zakładów Zakaz pomocy publicznej Poza UE możliwe subsydiowanie przemysłu
      Żegluga Redukcja floty Zasady konkurencji UE Poza UE możliwe wsparcie narodowych armatorów
      Rybołówstwo Mniejsza flota Limity połowowe UE Poza UE własna polityka połowowa
      Handel detaliczny Dominacja sieci Swoboda konkurencji Poza UE możliwe bariery dla sieci zagranicznych
      Bankowość Przejęcia banków Swoboda kapitału Poza UE możliwe limity udziału kapitału zagranicznego
      Ubezpieczenia Dominacja zagranicznych firm Swoboda usług Poza UE możliwa ochrona rynku krajowego
      Media Kapitał zagraniczny Swoboda inwestycji Poza UE możliwe limity własnościowe
      Telekomunikacja Prywatyzacja Liberalizacja rynku Poza UE możliwe utrzymanie monopolu państwowego
      IT / cyfrowe Outsourcing Jednolity rynek cyfrowy Poza UE preferencje dla firm krajowych
      E-commerce Dominacja platform Swobodny rynek UE Poza UE możliwe bariery regulacyjne
      Kultura Komercjalizacja Zasada konkurencji Poza UE większa ochrona kultury narodowej
      Edukacja prywatna Wejście sieci Swoboda przedsiębiorczości Poza UE większa regulacja dostępu
      Ochrona zdrowia (pryw.) Ekspansja sieci Liberalizacja usług Poza UE możliwe ograniczenia
      Transport kolejowy Likwidacja linii Wymóg rentowności Poza UE możliwe dotowanie połączeń
      Transport drogowy Presja na firmy Pakiet Mobilności Poza UE własne regulacje pracy
      Lotnictwo Konkurencja tanich linii Liberalizacja nieba Poza UE ochrona narodowego przewoźnika
      Logistyka Dominacja koncernów Jednolity rynek Poza UE preferencje krajowe
      Budownictwo Przejęcia firm Swoboda usług Poza UE preferencje lokalne
      Deweloperka Kapitał zagraniczny Swoboda kapitału Poza UE limity wykupu gruntów
      Rynek nieruchomości Wykup mieszkań Liberalizacja rynku Poza UE ochrona rynku ziemi
      Rolnictwo (małe) Upadek gospodarstw Normy i konkurencja Poza UE ochrona drobnych rolników
      Przetwórstwo spożywcze Przejęcia zakładów Normy sanitarne UE Poza UE łagodniejsze regulacje
      Gospodarka odpadami Koncentracja firm Normy środowiskowe Poza UE tańsze standardy
      Wodociągi / ścieki Prywatyzacja Koszt norm UE Poza UE wolniejsze dostosowania
      OZE Kapitał zagraniczny System wsparcia UE Poza UE własna polityka energetyczna..."

A to jeszcze nie jest ostatnie słowo bo jakkolwiek Europa systematycznie traci na znaczeniu to "wesoło" będzie jak osiągną "ambitne" cele redukcji o 90%:))
      • adam.eu Re: Fakt, najwyższa składka Polski do UE. 22.09.26, 18:28
        Nie widzę w Twoim teksie prostej informacji.
        Ile w 2026 roku Polska otrzyma euro?
        I czy jest to więcej, czy mniej niż rekordowa składka?
        • niepoprawnylogin1980 Re: Fakt, najwyższa składka Polski do UE. 22.09.26, 20:08
          Napisz za ile euroentuzjasta jest skłonny sprzedać Suwerenność, własną gospodarkę itd itp
      • hymenoz Protekcjonizm 24.09.26, 00:31
        niepoprawnylogin1980 napisał:

(...)

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, ale to co napisałeś to czysty protekcjonizm. Masz wiele racji w krytykując rozwiązania unijne dotyczące poszczególnych dziedzin gospodarczych, nie mniej przykładowo przez wiele lat górnictwo było cierniem na tyłku naszej gospodarki i dobrze, że zostało zlikwidowane. Nie chcę wchodzić głębiej w szczegóły, ale niemal w każdej dziedzinie można znaleźć jakieś ale wobec tych zniszczeń. Natomiast całkiem pozbawione racjonalności jest proponowane rozwiązanie oparte na stwierdzeniach, poza unią jest czy będzie lepiej. Jak miałaby funkcjonować Polska będąc między Rosją, Ukrainą a UE? UE wprowadza cła, Rosja z całą pewnością będzie chciała wykorzystać wyjście z UE, postawa Ukrainy to niewiadoma. Doskonałym przykładem protekcjonizmu jest PRL i co? Nie udałe się. Nie tędy droga.
    • negativum Re: Fakt, najwyższa składka Polski do UE. 22.09.26, 18:40
      A będzie jeszcze większa…
    • lost_in.sky Re: Fakt, najwyższa składka Polski do UE. 22.09.26, 18:43
      Chciałbym zobaczyć bilans korzyści i wydatków z członkostwa w EU na ostatnie 10 lat. Obawiam się, że z racji kosztów realizacji polityk unijnych nie będzie on pozytywny.
      • adam.eu Re: Fakt, najwyższa składka Polski do UE. 22.09.26, 19:05
        lost_in.sky napisał(a):

> Chciałbym zobaczyć bilans korzyści i wydatków z członkostwa w EU na ostatnie 1
        > 0 lat. Obawiam się, że z racji kosztów realizacji polityk unijnych nie będzie o
        > n pozytywny.

Po pierwsze polecam Ci samemu sprawdzić.
        A jeżeli Ci nie wiesz jak albo najzwyczajniej w świecie nie chce Ci się teraz tego robić to spytaj Niepoprawnego.
    • albwu Re: Fakt, najwyższa składka Polski do UE. 22.09.26, 19:13
      Bo skladka jest proporcjonalna do PKB danego kraju. PKB rośnie - tylko cieszyć się - więc i skladka rośnie
      • negativum Re: Fakt, najwyższa składka Polski do UE. 22.09.26, 19:23
        albwu napisał:

> Bo skladka jest proporcjonalna do PKB danego kraju. PKB rośnie - tylko cieszyć
        > się - więc i skladka rośnie

Ale z pustego to nawet Salomon nie naleje.
      • negativum Dolicz do tego KPO i SAFE 22.09.26, 19:32
        albwu napisał:

> Bo skladka jest proporcjonalna do PKB danego kraju. PKB rośnie - tylko cieszyć
        > się - więc i skladka rośnie

KPO będziemy musieli już spłacać za bodajże 8 lat. Było dobre w wczasach PiS, gdy gospodarka się rozwijała.
        Obecnie mamy dwukrotnie wyższe bezrobocie w porównaniu do czasów PiS.

Ubać, ubać, KO jest prostu zgwałci. Wejdą w dorosłe życie i zaliczą szok termalny. Jakby wskoczyli do przerębli.
    • hymenoz Re: Fakt, najwyższa składka Polski do UE. 22.09.26, 20:06
      Pewnie jakieś 180 mld złotych. Ale dopiero na koniec roku będzie wiadomo ile. Jakaś część tej kwoty to kredyty. Połowa?
      • hymenoz 2027 rok z ujemnym bilansem -1,7mld € no text 22.09.26, 23:45
        ...
      • adam.eu Re: Fakt, najwyższa składka Polski do UE. 23.09.26, 10:16
        "Pewnie jakieś 180 mld złotych. Ale dopiero na koniec roku będzie wiadomo ile. Jakaś część tej kwoty to kredyty. Połowa?"

Pewnie wziąłeś swój wpis z propagandowego sufitu Hymenosa.
        • adam.eu Re: Fakt, najwyższa składka Polski do UE. 23.09.26, 10:24
          adam.eu napisał:

> "Pewnie jakieś 180 mld złotych. Ale dopiero na koniec roku będzie wiadomo il
          > e. Jakaś część tej kwoty to kredyty. Połowa?
          "

> Pewnie wziąłeś swój wpis z propagandowego sufitu Hymenosa.

Przepraszam, sufit to oznacza pewną granicę, a tu nie znam Twojej granicy.
          • hymenoz Manipulujesz Adam 23.09.26, 10:37
            adam.eu napisał:

> adam.eu napisał:
            >
            > > "Pewnie jakieś 180 mld złotych. Ale dopiero na koniec roku będzie wiad
            > omo il
            > > e. Jakaś część tej kwoty to kredyty. Połowa?
            "
            >
            > > Pewnie wziąłeś swój wpis z propagandowego sufitu Hymenosa.
            >
            > Przepraszam, sufit to oznacza pewną granicę, a tu nie znam Twojej granicy.
            >

Dlaczego zadając pytanie czy też podnoszą kwestię dotacji unijnej sugerujesz, że podałem kwotę o której każdy wie a nie kwotę o którą pytałeś??? Czy przypadkiem Twój umysł nie siedzi w jakiejś klatce uniemożliwiającej realną ocenę rzeczywistości?
            • adam.eu Re: Manipulujesz Adam 23.09.26, 11:04
              "Dlaczego zadając pytanie czy też podnoszą kwestię dotacji unijnej sugerujesz, że podałem kwotę o której każdy wie a nie kwotę o którą pytałeś??? Czy przypadkiem Twój umysł nie siedzi w jakiejś klatce uniemożliwiającej realną ocenę rzeczywistości?"

Kolejne sugestie w formie pytania.
              • hymenoz Re: Manipulujesz Adam 23.09.26, 11:06
                adam.eu napisał:

> "Dlaczego zadając pytanie czy też podnoszą kwestię dotacji unijnej sugerujes
                > z, że podałem kwotę o której każdy wie a nie kwotę o którą pytałeś??? Czy przyp
                > adkiem Twój umysł nie siedzi w jakiejś klatce uniemożliwiającej realną ocenę rz
                > eczywistości?
                "
                >
                > Kolejne sugestie w formie pytania.
                >
                >
                >

Nie, stwierdzenie faktu, że podana kwota to nie składka a wpływy z UE. Reszta to ozdobniki.
                • adam.eu Re: Manipulujesz Adam 23.09.26, 11:47
                  hymenoz napisał:

> Nie, stwierdzenie faktu, że podana kwota to nie składka a wpływy z UE. Reszta t
                  > o ozdobniki.

Nie będę wnikał, co autor w tym poście na myśli.
                  • hymenoz Re: Manipulujesz Adam 23.09.26, 12:04
                    adam.eu napisał:

> Nie będę wnikał, co autor w tym poście na myśli.

To po co założyłeś wątek i podniosłeś kwestię wpływów z UE?
                    • adam.eu Re: Manipulujesz Adam 23.09.26, 12:23
                      hymenoz napisał:

> To po co założyłeś wątek i podniosłeś kwestię wpływów z UE?

Aby wyjaśnić różnice między wpływami i wydatkami między UE a Polską w 2026 roku i potrafiłem podać źródła tych informacji.
                      A to między innymi z powodu, że rosyjska propaganda usiłuje osłabić UE poprzez pogłębienie animozji między jego członkami.

A Ty puszczasz plotki nawet bez podania źródła. Czy jesteś aż taki głupi, że nie potrafisz sprawdzić wiadomość, którą puszczasz w obieg? Przypuszczam, że nie, a więc?

Wyjaśniłem mój cel, Jaki jest Twój cel?
                      • adam.eu Re: Manipulujesz Adam 23.09.26, 12:55
                        adam.eu napisał:

> A to między innymi z powodu, że rosyjska propaganda usiłuje osłabić UE poprzez
                        > pogłębienie animozji między jego członkami.

To jest oczywiste, że Rosji zależy na osłabieniu UE jako całości, poprzez animozji między jego członkami, oraz zależy na podkręceniu animozji wewnątrz państw z sugestia popierania szczególnie tych tych skrajnych prawicowych i prawicowych. Najbardziej jaskrawym przykładem na forum jest niejaki Niepoprawny, który to czyni.
                        Nie pamiętam, abyś miał jakieś do niego chociażby pytania, o krytyce, to już nie wspomnę? A jest bardzo wyrazisty na forum i musiałeś go zauważyć.
                        • hymenoz Re: Manipulujesz Adam 23.09.26, 13:08
                          adam.eu napisał:

> To jest oczywiste, że Rosji zależy na osłabieniu UE jako całości, poprzez animo
                          > zji między jego członkami, oraz zależy na podkręceniu animozji wewnątrz państw
                          > z sugestia popierania szczególnie tych tych skrajnych prawicowych i prawicowych
                          > . Najbardziej jaskrawym przykładem na forum jest niejaki Niepoprawny, który to
                          > czyni.
                          > Nie pamiętam, abyś miał jakieś do niego chociażby pytania, o krytyce, to już ni
                          > e wspomnę? A jest bardzo wyrazisty na forum i musiałeś go zauważyć.

Tak. Nie wchodzę w wątki, które mają kilkaset wpisów. Tu wszedł z tekstem nie związanym z tematyką wątku, jako gospodarz zrób z tym co chcesz. Teraz nie rządzi skrajna prawica. Krytyka UE nie musi i nie jest związana z tym, na czym zależy Rosji. Czy krytyka UE Niepoprawnego jest niepoprawna to odrębna kwestia mojego wyboru przy ograniczonych chęciach uczestnictwa w dyskusjach i czasie.
                      • hymenoz Re: Manipulujesz Adam 23.09.26, 12:56
                        adam.eu napisał:

> Aby wyjaśnić różnice między wpływami i wydatkami między UE a Polską w 2026 roku
                        > i potrafiłem podać źródła tych informacji.

Konfabulujesz, nie podałeś żadnych źródeł, ale też ja nie wymagałem tego od ciebie.

> A Ty puszczasz plotki nawet bez podania źródła. Czy jesteś aż taki głupi, że ni
                        > e potrafisz sprawdzić wiadomość, którą puszczasz w obieg? Przypuszczam, że nie
                        > , a więc?

Wiadomość jest sprawdzona ale niestety Ty nie potrafiłeś jej zweryfikować i ni z gruszki ni z pietruszki plotkami mi tu strzelasz.

2026 w mld €
                        wpływy 42,0
                        składka 9,5
                        kredyt 15,0
                        Różnica +32,5

Po przeliczeniu po kursie 4,28, 42 mld € to 180 mld pln. To oczywiście są szacunki.

>
                        > Wyjaśniłem mój cel, Jaki jest Twój cel?

Domyśl się. Podobają mi się te Twoje domysły.
                        • adam.eu Re: Manipulujesz Adam 23.09.26, 20:23
                          "Konfabulujesz, nie podałeś żadnych źródeł, ale też ja nie wymagałem tego od ciebie."

A więc jakieś źródła Ci podam:

biznes.pap.pl/wiadomosci/gospodarka/w-2026-r-do-polski-trafi-180-mld-zl-z-ue-w-tym-120-mld-zl-z-kpo-minister

www.money.pl/gospodarka/rekord-od-wejscia-do-ue-tyle-pieniedzy-trafi-do-polski-7239175939602944a.html

I możesz nawet wystartować w jakimś konkursie:

funduszeeuropejskie.gov.pl/aktualnosci/nabory-z-funduszy-europejskich-i-kpo-we-wrzesniu-2026-roku/
                          • hymenoz Re: Manipulujesz Adam 23.09.26, 20:49
                            adam.eu napisał:

> A więc jakieś źródła Ci podam:

Niepotrzebnie. Zgadza się?

> I możesz nawet wystartować w jakimś konkursie:

Nie jestem tym zainteresowany. Podałem również prognozę na przyszły rok. Mogę też podać bilans wpłat i wypłat za cały okres Polski w UE. Myślę, że prognoza ujemnego bilansu jest optymistyczna i jednocześnie jedną z niewielu dobrych prognoz. Oby się sprawdziła.
                            • adam.eu Re: Manipulujesz Adam 23.09.26, 21:01
                              W przyszłym 2027 roku według planów Polska jeszcze ma być na plusie, tylko że już na dużo mniejszym, zwiększy się składka i zmniejszą dotacje.
                              To chciałeś powiedzieć?
                              • negativum Jak chcesz odrobić 2.5 bln zł 23.09.26, 21:10
                                adam.eu napisał:

> W przyszłym 2027 roku według planów Polska jeszcze ma być na plusie, tylko że j
                                > uż na dużo mniejszym, zwiększy się składka i zmniejszą dotacje.
                                > To chciałeś powiedzieć?

W ciągu jednego roku to nie osiągamy nawet 1 bln zł wraz z kredytami.

Nie przekonam cię, ale przyjdzie do ciebie Komornik i zapuka.
                              • hymenoz Re: Manipulujesz Adam 23.09.26, 21:16
                                adam.eu napisał:

> W przyszłym 2027 roku według planów Polska jeszcze ma być na plusie, tylko że j
                                > uż na dużo mniejszym, zwiększy się składka i zmniejszą dotacje.
                                > To chciałeś powiedzieć?

Nie, dokładnie tak jak napisałem. 1,7 € więcej wpłacimy niż otrzymamy z UE.
                                • adam.eu Re: Manipulujesz Adam 23.09.26, 22:02
                                  "Nie, dokładnie tak jak napisałem. 1,7 € więcej wpłacimy niż otrzymamy z UE."

Dopóki nie sprawdziłem zakładałem, że być może piszesz prawdę.
                                  • hymenoz Re: Manipulujesz Adam 23.09.26, 23:10
                                    adam.eu napisał:

> Dopóki nie sprawdziłem zakładałem, że być może piszesz prawdę.

Co sprawdziłes?

businessinsider.com.pl/finanse/polska-zwieksza-skladke-do-unii-europejskiej-budzet-2027-z-rekordowa-wplata/c119zmj
                                    www.bankier.pl/wiadomosc/Skladka-Polski-do-budzetu-UE-w-gore-W-2027-roku-zaplacimy-ponad-47-5-miliarda-zlotych-9189141.html
                                    ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_26_1312
                                    • adam.eu Re: Manipulujesz Adam 24.09.26, 09:55
                                      Na moje pytanie do AI google różnice w 2027 roku między składką a prawdopodobnymi dotacjami z UE również 2027 r. otrzymałem dane, które wyskoczyły w stopce w moim poście link:

forum.gazeta.pl/forum/w,28,180303725,180303725,Fakt_najwyzsza_skladka_Polski_do_UE_.html?p=180307549

Poprosiłem o link do polskiej prasy potwierdzającej taką informację. i otrzymałem ten link, który Ty podajesz jako pierwszy. Przyznam, że trudno mi z tego artykułu doszukać się czytelnego bilansu.

Jeszcze gdzieś wczoraj w innym miejscu przeczytałem, że 2027 rok to jeszcze będzie Polska będzie na plusie w rozliczeniach z UE.
                                      • hymenoz Re: Manipulujesz Adam 24.09.26, 10:10
                                        adam.eu napisał:

> Poprosiłem o link do polskiej prasy potwierdzającej taką informację. i otrzymał
                                        > em ten link, który Ty podajesz jako pierwszy. Przyznam, że trudno mi z tego art
                                        > ykułu doszukać się czytelnego bilansu.

Bo go tam nie ma. Niestety nie jestem w stanie podać ci linku do moich katalogów i tego co sobie pościągałem do nich. W sekcji zatytułowanej Full overview of the Commission proposal for the Draft Annual Budget 2027 Komisja Europejska podaje szacowane ogólne kwoty zobowiązań na ten rok. Najważniejsze z nich to 54 miliardy euro przeznaczone na Wspólną Politykę Rolną (WPR) oraz 44 miliardy euro na rozwój regionalny i spójność. W dokumentacji krajowej (Ministerstwo Finansów RP), co roku pod koniec sierpnia rząd przedstawia Projekt Ustawy Budżetowej wraz z obszernym, kilkusetstronicowym dokumentem o nazwie „Uzasadnienie do projektu ustawy budżetowej”. W tym Uzasadnieniu musisz odnaleźć rozdział zatytułowany „Rozliczenia z budżetem Unii Europejskiej.
                                        Ale nie to jest istotne, gdyż prognoza nie musi być trafna i być może nie będzie minusowego bilansu. Dużo ważniejsza jest odpowiedź na pytanie dlaczego składki przewidywalnie wzrosną a wpływy drastycznie zmaleją?
                                        • adam.eu Szacunki, Polska beneficjentem do 2034 roku. 24.09.26, 11:54
                                          Według portalu maney.pl

www.money.pl/gospodarka/polska-nie-doplaci-do-ue-az-do-2034-roku-wskazuja-dwa-glowne-powody-7173162698169216a.html
                                          Tak więc nie wiem, skąd się wzięły u Ciebie inne dane.
                                          • hymenoz Jak zapytać AI? 24.09.26, 15:11
                                            adam.eu napisał:

> Tak więc nie wiem, skąd się wzięły u Ciebie inne dane.

AI nie jest inteligencją więc nie domyśli się co poeta miał na myśli zadając pytanie. Zatem musi być ono precyzyjne, tak żeby odpowiedź była zgodna z literalnym sensem pytania. Łatwiej będzie zadać to pytanie do serwisów UE. Weź kwoty i cele z dwóch pierwszych pozycji listy, to wspólna polityka rolna i rozwój regionalny z projektu budźetu za rok 27. To są kwoty ogólne. Zapytaj AI w jaki sposób będą/są rozdzielane te fundusze między kraje ze szczególnym uwzględnieniem Polski. Dodatkowo możesz zapytać jak to się ma do składki.

Budżet ten jest elementem długofalowego planu wydatków na lata 2021-2027. Nowy plan wydatków budżetowych dopiero powstanie, więc zalinkowany, w którym odwołuje się do lat 2028 -2034 nie powstał. Więc autor tych danych, Piotr Serafin opiera się na własnych przypuszczeniach i przesłankach, które sobie dowolnie wybrał. Moje pytanie skąd się wziął tak drastyczny spadek wpływów pozostało aktualne. Żeby nie wałkować dłużej skąd i dlaczego napiszę, że wysoki wpływ budżetowy w 26 wynika z zablokowania przez UE części wypłat dla Polski. Pojawił się Tusk i jak na zawołanie blokada została usunięta. Problem w tym, że w UE nic nie działa natychmiastowo czy nawet szybko i zaległe wypłaty realizowane były na przełomie 25 i 26 roku z naciskiem na 26. Stąd te rekordowe wpływy. W następnych latach już ich nie będzie a wielką niewiadomą jest co się stanie dopłatami do rolnictwa, które budzą kontrowersje i w jakim stopniu Polska będzie korzystała z unijnych funduszy KPO.
                                            • adam.eu Re: Jak zapytać AI? 24.09.26, 19:03
                                              "AI nie jest inteligencją więc nie domyśli się co poeta miał na myśli zadając pytanie. Zatem musi być ono precyzyjne, tak żeby odpowiedź była zgodna z literalnym sensem pytania."......

Uważasz, że portal finansowy Maney.pl oraz Rzeczpospolita, na którą money.pl to AI?
                                              • hymenoz Re: Jak zapytać AI? 24.09.26, 19:59
                                                adam.eu napisał:

> "AI nie jest inteligencją więc nie domyśli się co poeta miał na myśli zadają
                                                > c pytanie. Zatem musi być ono precyzyjne, tak żeby odpowiedź była zgodna z lite
                                                > ralnym sensem pytania."
                                                ......
                                                >
                                                > Uważasz, że portal finansowy Maney.pl oraz Rzeczpospolita, na którą money.pl to
                                                > AI?

A skąd taki wniosek??? Uważasz, że powinienem odpowiadać na absurdalne wnioski? Napisałem jak uzyskać trudno dostępne dane. W kwestii Money i Rzeczpospolitej nie mam tu nic do powiedzenia.
                                                • adam.eu Re: Jak zapytać AI? 24.09.26, 22:13
                                                  Trudno wyciągnąć inny wniosek po treści Twojego postu akurat dokładnie w tym miejscu.
                                                  • hymenoz Re: Jak zapytać AI? 24.09.26, 22:23
                                                    adam.eu napisał:

> Trudno wyciągnąć inny wniosek po treści Twojego postu akurat dokładnie w tym mi
                                                    > ejscu.
                                                    >

Nie! Nie potrafiłeś zadać pytania AI, żeby wyciągnąć dane z serwisów UE. Kwestionowałeś prawdziwość podawanych informacji na podstawie własne indolencji i braku umiejętności poszukiwania danych. A wyciąganie po wycięciu połowy akapitu to manewr godny oszustów, głupków lub manipulantów.
                                                  • adam.eu Re: Jak zapytać AI? 24.09.26, 22:47
                                                    Chyba o czym innym piszemy, czy może pisaliśmy. Spór, żeby się spierać?
                                                  • hymenoz Re: Jak zapytać AI? 24.09.26, 23:12
                                                    adam.eu napisał:

> Chyba o czym innym piszemy, czy może pisaliśmy. Spór, żeby się spierać?
                                                    >

Właśnie. Wkręciłeś mnie i siebie w spór o prawdziwość podawanych danych i ich źródeł a wszystkie podawane dane przeze mnie są prawidłowe. Ponadto podawałem, że są to prognozy, co może oznaczać, że rzeczywistość może być inna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka