witek.bis Niestandardowo uczciwi Ł& P 10.12.04, 14:38 Bardzo jestem ciekaw jaki komentarz wysmażyłaby spółka autorska Łuczywo&Pacewicz, po oświadczenie prawicowego ministra, w którym powiązałby on przemoc w rodzinach żydowskich z niewątpliwie patriarchalnym charakterem judaizmu. Czy GW ujęłaby się wtedy za takim ministrem? Obawiam się, że wątpię. Czy to świadczyłoby o moralnej i intelektualnej nieuczciwości szefów GW? Chyba nie. Już prędzej o ich obsesjach i fobiach. Ale tego tematu nie będę rozwijał, by nie dotknąć przypadkiem jakiegoś tabu. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Niestandardowo uczciwi Ł& P 10.12.04, 14:49 witek.bis napisał: > Ale tego tematu nie będę rozwijał, > by nie dotknąć przypadkiem jakiegoś tabu. :) Jak myślisz, o co chodziło z tymi billbordami co to zupa za słona czy jakoś tak? Czy to była może reklama gorącego kubka? Odpowiedz Link Zgłoś
ko_bie_ta Re: Dziękuję Gazecie...... 10.12.04, 14:58 166 wypowiedzi i jakoś nikt nie dotarł do sedna sprawy. Skoro nikt z was nie słyszał i nie spotkał się z maltretowaną kobietą nakłanianą przez księdza do pozostania przy mężu, to nie znaczy że takich przypadków nie ma. Przede wszystkim chodzi tu o środowiska wiejskie, gdzie, nie ma poradni psychologicznej, nie ma internetu, nie ma takich światłych i mądrych ludzi jak wy tutaj na forum. Jedynym miejscem gdzie można iść po pomoc jest konfesjonał, a w tym konfesjonale otrzymujesz tylko taką dobrą radę, że każdy musi nieść swój krzyż – to wszystko. I wcale nie wyssałam sobie tego z palca, takie rzeczy się dzieją obok nas, widziałem je, znam to z autopsji, dlatego nie wciskajcie mi że jest inaczej!!! W teorii wszystko pięknie wygląda, kościół pomaga, pociesza i dba o rodzinę, ale praktyka wygląda zupełnie inaczej. Nie wiecie tego, bo skąd macie wiedzieć, skoro nigdy nie zetknęliście się z taką sytuacją! Prawda jest taka, że księża nie wiedzą jak postępować w takich sytuacjach, nie potrafią pomóc kobiecie, dlatego dla uspokojenia swego sumienia mówią: módl się, ja będę też za was się modlił. A kto w takiej wsi zabitej dechami ma nam pomóc? LUDZIE OTWÓRZCIE OCZY!!! Dziękuję Gazecie za ten bardzo mądry głos. Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Dziękuję Gazecie...... 10.12.04, 15:16 ko_bie_ta napisała: > 166 wypowiedzi i jakoś nikt nie dotarł do sedna sprawy. Skoro nikt z was nie > słyszał i nie spotkał się z maltretowaną kobietą nakłanianą przez księdza do > pozostania przy mężu, to nie znaczy że takich przypadków nie ma. Skąd wiesz, że nikt z wypowiadających się tu nie zetknął sie z takimi problemami? > Przede > wszystkim chodzi tu o środowiska wiejskie, gdzie, nie ma poradni > psychologicznej, nie ma internetu, nie ma takich światłych i mądrych ludzi > jak wy tutaj na forum. A czyja to wina, że na wsich i w małych miasteczkach nie ma tego wszystkiego o czym piszesz? Patriachalnego kościoła katolickiego czy patriachalnego państwa? Przez 50 lat Polska była "demokracją ludową" a przez ostanie 15 lat dwa razy mieliśmy rządy lewicowe, które dla maltretowanych kobiet nie zrobiły nic. Rząd Millera powołał idioczny urząd d/s równego statusu kobiet i mężczyzn, ale nie wybudował ani jednego schroniska dla kobiet, nie przedłożył w sejmie żadej ustawy, która poprawiłaby stan naszego prawodawstwa rodzinnego. Zabrał natomiast samotnym matkom fundusz alimentacyjny i umniejszył możliwości zdobywania funduszy przez organizacje pozarządowe. > Jedynym miejscem gdzie można iść po pomoc jest konfesjonał, > a w tym konfesjonale otrzymujesz tylko taką dobrą radę, że każdy musi nieść > swój krzyż – to wszystko. Wcale nie wszystko. Przy kościołach działają poradnie rodzinne i kluby AA. Są kościelne schroniska dla kobiet. > I wcale nie wyssałam sobie tego z palca, takie > rzeczy > się dzieją obok nas, widziałem je, znam to z autopsji, dlatego nie wciskajcie > mi że jest inaczej!!! Dzieje się i to, o czym piszesz Ty i to, o czym piszę ja. Nikt nikomu niczego nie wciska. > W teorii wszystko pięknie wygląda, kościół pomaga, pociesza i dba o rodzinę, > ale praktyka wygląda zupełnie inaczej. Nie wiecie tego, bo skąd macie wiedzieć, > > skoro nigdy nie zetknęliście się z taką sytuacją! Jeszcze raz Cię pytam - skąd Ty wiesz, że inni się nie zetknęli z sytacjami, o których piszesz? Na podstawie tego, że oburza ich zachowanie pani minister? > Prawda jest taka, że księża > nie wiedzą jak postępować w takich sytuacjach, nie potrafią pomóc kobiecie, > dlatego dla uspokojenia swego sumienia mówią: módl się, ja będę też za was > się modlił. A kto w takiej wsi zabitej dechami ma nam pomóc? Pastwo, kochanie - państwo, które przedstawicielką jest pani minister Środa. > LUDZIE OTWÓRZCIE OCZY!!! A otworzysz razem z nami? Odpowiedz Link Zgłoś
ko_bie_ta Re: Dziękuję Gazecie...... 10.12.04, 16:53 iza.bella.iza napisała: > ko_bie_ta napisała: > > > 166 wypowiedzi i jakoś nikt nie dotarł do sedna sprawy. Skoro nikt z was > nie > > słyszał i nie spotkał się z maltretowaną kobietą nakłanianą przez księdza > do > > pozostania przy mężu, to nie znaczy że takich przypadków nie ma. > > Skąd wiesz, że nikt z wypowiadających się tu nie zetknął sie z takimi > problemami? > Bo przeczytałam te 166 postów i w żadnym z nich nie znalazłam stwierdzenia że tak jest. > > Przede > > wszystkim chodzi tu o środowiska wiejskie, gdzie, nie ma poradni > > psychologicznej, nie ma internetu, nie ma takich światłych i mądrych ludz > i > > jak wy tutaj na forum. > > A czyja to wina, że na wsich i w małych miasteczkach nie ma tego wszystkiego o > czym piszesz? Patriachalnego kościoła katolickiego czy patriachalnego państwa? > Przez 50 lat Polska była "demokracją ludową" a przez ostanie 15 lat dwa razy > mieliśmy rządy lewicowe, które dla maltretowanych kobiet nie zrobiły nic. Rząd > Millera powołał idioczny urząd d/s równego statusu kobiet i mężczyzn, ale nie > wybudował ani jednego schroniska dla kobiet, nie przedłożył w sejmie żadej > ustawy, która poprawiłaby stan naszego prawodawstwa rodzinnego. Zabrał > natomiast samotnym matkom fundusz alimentacyjny i umniejszył możliwości > zdobywania funduszy przez organizacje pozarządowe. Z tym się zgadzam. > > > Jedynym miejscem gdzie można iść po pomoc jest konfesjonał, > > a w tym konfesjonale otrzymujesz tylko taką dobrą radę, że każdy musi nie > ść > > swój krzyż – to wszystko. > > Wcale nie wszystko. Przy kościołach działają poradnie rodzinne i kluby AA. Są > kościelne schroniska dla kobiet. Gdzie? na wsiach? Chyba nie tych w Polsce.... Widzę że kompletnie nie znasz wiejskiej rzeczywistości i nic o niej nie wiesz.... > > > I wcale nie wyssałam sobie tego z palca, takie > > rzeczy > > się dzieją obok nas, widziałem je, znam to z autopsji, dlatego nie wciska > jcie > > mi że jest inaczej!!! > > Dzieje się i to, o czym piszesz Ty i to, o czym piszę ja. Nikt nikomu niczego > nie wciska. > > > W teorii wszystko pięknie wygląda, kościół pomaga, pociesza i dba o rodzi > nę, > > ale praktyka wygląda zupełnie inaczej. Nie wiecie tego, bo skąd macie > wiedzieć, > > > > skoro nigdy nie zetknęliście się z taką sytuacją! > Jeszcze raz Cię pytam - skąd Ty wiesz, że inni się nie zetknęli z sytacjami, o > których piszesz? Jeszcze raz ci odpowiadam że nikt sposród tych 166 osób które wypowiedziały się w tym wątku nie napisał że kiedykolwiek spotkał się z taką sytuacją, a wręcz odwrotnie, padały stwierdzenia, że wśród ich rodzin i rodzin ich znajomych takie rzeczy sie nie zdarzają, więc ja pierwsza postanowiłam napisać że widziałam, znam i nie jeden raz spotkałam się z takimi sytuacjami - to wszystko. > > Prawda jest taka, że księża > > nie wiedzą jak postępować w takich sytuacjach, nie potrafią pomóc kobieci > e, > > dlatego dla uspokojenia swego sumienia mówią: módl się, ja będę też za w > as > > się modlił. A kto w takiej wsi zabitej dechami ma nam pomóc? > > Pastwo, kochanie - państwo, które przedstawicielką jest pani minister Środa. Posłuchaj, na wsi jest bardzo silna tradycja, wiara, dla tych ludzi to co ksiądz powie jest święte, więc pani minister Środa może mówić, apelować, krzyczeć, przekonywać, wrzeszcześ, ale niegdy nie osiągnie tyle, co ksiądz może osiągnąć jednym zdaniem wyszeptanym do tej prostej kobiety podczas spowiedzi... I jeszcze jedno, wiem czego mogę oczekiwac od państwa, ale od mego duszpasterza wolałabym uslyszeć, że powinnam zgłosić się do poradni rodzinnej lub schroniska dla kobiet oraz otrzymać adres takiej organizacji, a nie tylko to, że mam modlić się, myśleć o dzieciach..... i chyba czekać kiedy on mnie w zabije.... Moja siostra po wypadku męża (mąż jej jechał pijany z kochanką samochodem) miał uraz głowy i od czasu do czasu dostawał ataków białej gorączki kiedy bił ją i dziecko, zamykał ją na klucz w pokoju na kilka dni bez jedzienia i tak że musiała załatwiać się do słoika i robił wiele innych upokarzających rzeczy, kiedy w końcu uciekła od niego w stanie głębokiej depresji, usłyszała od proboszcza że jest złą żoną i matką bo opuściła męża w chorobie.... pozostawię to bez komentarza.... > Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza Re: Dziękuję Gazecie...... 10.12.04, 23:25 ko_bie_ta napisała: > > > > Wcale nie wszystko. Przy kościołach działają poradnie rodzinne i kluby AA > . Są > > kościelne schroniska dla kobiet. > > > Gdzie? na wsiach? Chyba nie tych w Polsce.... Może na wsich rzeczywiście nie, ale w małych miasteczkach tak. Oczywiście nie we wszystkich. > Widzę że kompletnie nie znasz > wiejskiej rzeczywistości i nic o niej nie wiesz.... A Ty się znasz kompletnie? Objechałaś wszystkie wiejskie parafie w Polsce? Ja też badań statystycznych nie prowadziłam, ale znam osbiście przynajmniej dwie kobiety, mieszkające na wsi, które pomoc otrzymały właśnie od strony kościoła, natomisat żadnej ze strony państwa, sąsiadów czy rodziny. > w tym wątku nie napisał że kiedykolwiek spotkał się z taką sytuacją, a wręcz > odwrotnie, padały stwierdzenia, że wśród ich rodzin i rodzin ich znajomych > takie rzeczy sie nie zdarzają, więc ja pierwsza postanowiłam napisać że > widziałam, znam i nie jeden raz spotkałam się z takimi sytuacjami - to > wszystko. Bo generalnie ten wątek dotyczy komentarza wicenaczelnych GW do tego, co powiedziała min. Środa. Pacewicz i Łuczywo komentują szum jaki się zrobił wokół przedstawicielki rządu, a my komentujemy ich - moim zdaniem idiotyczny - komentarz. > Posłuchaj, na wsi jest bardzo silna tradycja, wiara, dla tych ludzi to co > ksiądz powie jest święte, więc pani minister Środa może mówić, apelować, > krzyczeć, przekonywać, wrzeszcześ, ale niegdy nie osiągnie tyle, co ksiądz może > > osiągnąć jednym zdaniem wyszeptanym do tej prostej kobiety podczas spowiedzi... > > > I jeszcze jedno, wiem czego mogę oczekiwac od państwa, ale od mego duszpasterza > > wolałabym uslyszeć, że powinnam zgłosić się do poradni rodzinnej lub schroniska > > dla kobiet oraz otrzymać adres takiej organizacji, a nie tylko to, że mam > modlić się, myśleć o dzieciach..... i chyba czekać kiedy on mnie w zabije.... > Moja siostra po wypadku męża (mąż jej jechał pijany z kochanką samochodem) miał > > uraz głowy i od czasu do czasu dostawał ataków białej gorączki kiedy bił ją i > dziecko, zamykał ją na klucz w pokoju na kilka dni bez jedzienia i tak że > musiała załatwiać się do słoika i robił wiele innych upokarzających rzeczy, > kiedy w końcu uciekła od niego w stanie głębokiej depresji, usłyszała od > proboszcza że jest złą żoną i matką bo opuściła męża w chorobie.... pozostawię > to bez komentarza.... Tacy księża się zdarzają - ja temu nie zaprzeczam. Ja chcę Ci tylko powiedzieć, a przy okazji powiedzieć też redaktorom GW, że nie tylko siostra Małgorzata Chmielewska jest inna niż opisywany przez Ciebie przedstawiciel kleru. W każdej społeczności są ludzie, którzy nie rozumieją swojej roli i idei, które starają się realizować. Ja się też z przypadkimi przemocy w rodzinie zetknęłam i na ogół rozpaczliwa sytacja pokrzywdzonych wynikała nie z patriachalnego, katolickiego wychwania sprawców. Na ogół wynikała albo z ich alkoholizmu, albo prymitywizmu, albo dorastania w agresywnym środowisku, albo z wszystkich tych powodów łącznie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Dziękuję Gazecie...... IP: *.crowley.pl 10.12.04, 15:20 ko_bie_ta napisała: > 166 wypowiedzi i jakoś nikt nie dotarł do sedna sprawy. Skoro nikt z was nie > słyszał i nie spotkał się z maltretowaną kobietą nakłanianą przez księdza do > pozostania przy mężu, to nie znaczy że takich przypadków nie ma. Przede > wszystkim chodzi tu o środowiska wiejskie, gdzie, nie ma poradni > psychologicznej, nie ma internetu Za to jest TV, co za problem przeprowadzić stosowną kampanię w popularnych serialach? Tylko o tym Środy nie pomyślą, bo po co. Wolą chrzanić od rzeczy i plakatować miasta o tym że niech ich zobaczą. Problemem głównym jest tu nie tyle brak pomocy Kościoła (bo przecież nie weźmie on sobie na utrzymanie ich wszystkich ani nie powsadza tych agresywnych gości), co obojętność policji i wymiaru sprawiedliwości na takie zjawiska. Na marginesie, zna ktoś badania na ten temat, jak duży jest odsetek rodzin gdzie występuje przemoc, skąd one, itp? > Dziękuję Gazecie za ten bardzo mądry głos. Otwórz oczy, manipulują Tobą :) Odpowiedz Link Zgłoś
ko_bie_ta Re: Dziękuję Gazecie...... 10.12.04, 16:22 Gość portalu: karolina napisał(a): > ko_bie_ta napisała: > > > 166 wypowiedzi i jakoś nikt nie dotarł do sedna sprawy. Skoro nikt z was > nie > > słyszał i nie spotkał się z maltretowaną kobietą nakłanianą przez księdza > do > > pozostania przy mężu, to nie znaczy że takich przypadków nie ma. Przede > > wszystkim chodzi tu o środowiska wiejskie, gdzie, nie ma poradni > > psychologicznej, nie ma internetu > > Za to jest TV, co za problem przeprowadzić stosowną kampanię w popularnych > serialach? Tylko o tym Środy nie pomyślą, bo po co. Wolą chrzanić > od rzeczy i plakatować miasta o tym że niech ich zobaczą. > > Problemem głównym jest tu nie tyle brak pomocy Kościoła (bo przecież > nie weźmie on sobie na utrzymanie ich wszystkich ani nie powsadza tych > agresywnych gości), Tu nie chodzi o taką pomoc, tu chodzi o podejście, o słowa... nawet nie wiesz jak silna jest tradycja i wiara ludzi na wsi, to co ksiądz powie to jest święte, jeśli ksiądz mówi że nie możesz rozbijać rodziny, że musisz poświęcić się dla dzieci itd. to ta kobieta tego nie zrobi - tak to wygląda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Dziękuję Gazecie...... IP: *.crowley.pl 10.12.04, 17:07 ko_bie_ta napisała: > Tu nie chodzi o taką pomoc, tu chodzi o podejście, o słowa... nawet nie wiesz > jak silna jest tradycja i wiara ludzi na wsi, to co ksiądz powie to jest > święte, jeśli ksiądz mówi że nie możesz rozbijać rodziny, że musisz poświęcić > się dla dzieci itd. to ta kobieta tego nie zrobi - tak to wygląda... Nie wiem o jakiej wsi(ach) mówisz, ale w tych które znam wpływ księdza jest niezadowalający. Chłopi grzeszą jak wszyscy: piją, łajdaczą się, wszczynają awantury, kradną, etc w takim samym stopniu jak zawsze (ostatnio chyba bardziej). Czyżby przemożny wpływ proboszcza koncentrował się li tylko na tych bitych babach? Nie sądzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek K. Re: Nie dziękuję ani Wyborczej ani Srodzie IP: 195.117.157.* 10.12.04, 15:25 >>> Prawda jest taka, że księża nie wiedzą jak postępować w takich sytuacjach, nie potrafią pomóc kobiecie, dlatego dla uspokojenia swego sumienia mówią: módl się, ja będę też za was się modlił. Postawe taka mozna opisac : pretensja do garbatego ze ma proste dzieci. Pytam sie wobec tego : co dla maltretowanych lub ponizanych kobiet zrobila Sroda i jej pryncypal Jaruga-Nowacka? Co??? Woza swoje opasle d***ka luksusowymi lanciami, zapraszaja kolesiow i kolezanki na poczestunki w najdrozszych restauracjach w Warszawie na koszt podatnika, na koszt tegoz podatnika jezdza sobie na jakies pseudozaangazowane "konferencje ds. przemocy", ktorych uzytecznosc jest zadna i ktorych skutecznosc moznaby obliczyc w promilach jedynie. Zamiast utrzymywac kosztowne posadki Srody i Jarugi-Nowackiej i organizowac niepotrzebnych nikomu konferencje, zmarnotrawione pieniadze powinno sie wlasnie przeznaczyc na budowe, rozbudowe czy utrzymanie osrodkow pomocy ofiarom przestepstw w rodzinie, bylby to maly krok w strone RZECZYWISTEGO zlagodzenia problemu. PS. Pochodze z tegoz wlasnie "wiejskiego srodowiska" na ktore sie powolujesz, ale chyba dokladnie go nie znasz poniewaz jest ono w SZCZEGOLNY SPOSOB impregnowane na pustoslowie i czcze frazesy. Odpowiedz Link Zgłoś
witek.bis Re: Niestandardowo uczciwi Ł& P 10.12.04, 15:29 basia.basia napisała: > Jak myślisz, o co chodziło z tymi billbordami co to zupa > za słona czy jakoś tak? Czy to była może reklama gorącego > kubka? :) Już prędzej był to element kampanii na rzecz ograniczenia nadmiernego spożycia soli. A tak zupełnie serio, to wydaje mi się, że wystąpienie pani minister ani trochę nie przybliżyło nas do rozwiązania tego dramatycznego problemu. Komentarz Gazety również. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
czesdob Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta 10.12.04, 15:05 No i oczywiście trdycyjny zwrot GW dotyczący katolicyzmu "..obyczajowość rodem z katlickiego skansenu..."! Jeżeli Wam się tu nie podoba - to chyba nikt Was nie zmusza do siedzenia w "...tym katolickim skansenie.." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BMW Brawo Środa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.sgib.com 10.12.04, 16:56 "Tak trzymać! Nie popuszczać!" Jan Paweł II Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarekH Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.04, 17:03 ten pani komentarz to bardzo strachliwy. Dlatego taki krotki. A teamt morze i nalezaloby wziac pania minister w obrone. Zakladam, ze pania ta wypowiedz nie bulweruje. Bite i gwalcone kobiety maja znosic to upodlenie w imie zasad kosciola. A w kosciele poza slowami do pokory nie znajduja one zadnego wsparcia, chociazby w potepieniu tych wyrodnych mezow. Jest za to czas na polityke i budowe oltarza z bursztynu, bo to jest prawdziwy katolicyzm a nie nauka o budowaniu dobra. Rola kosciola sprowadza sie do dyktowania praw zgodnych z naukami kosciola ale na ich rzetelna nauke i wprowadzanie w zycie brakuje zapalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: degustibus Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.chello.pl 10.12.04, 19:44 Wydaje się, że pani Środa chlapnęła głupotę, bo Kościół w swoich dokumentach, choćby w Katechiźmie, w żaden sposób nie propaguje niższego statusu kobiety w rodzinie czy społeczeństwie, czy też dominującej roli mężczyzny, uprawniającej go do poniżania czy bicia rzeczonej kobiety. Rozumiem - zaskoczona przez dziennikarzy nie miała czasu na sformułowanie przemyślanej wypowiedzi. Niestety zaś to, co Państwo wypisujecie w komentarzu redakcyjnym na pewno było przemyślane i tylko żal, że dwoje zdawałoby się inteligentnych ludzi, nie potrafi wykrzesać z siebie niczego więcej ponad prymitywną antyklerykalną gadkę w stylu Trybuny z dawnych lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria_2004 Helena Luczywo lepszym naczelnym IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.04, 20:34 jak Michnik, ten powinien juz przejsc na emeryture, zrobil swoje. Po odjesciu Michnika poziom GW podkoczyl o 30%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kjd3 Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.04, 21:27 Chwała Wam za to, że poparliście wypowiedź Magdaleny Środy swą wyważoną opinią. Czas zacząć otwarcie mówić i pisać o wpływie Kościoła, choćby niezamierzonym. A swoją drogą czy instytucja o tak wysokim autorytecie nie powinnna wykorzystać swych wpływów dla poprawy sytuacji kobiet dotkniętych przemocą kształtując postawy, a nie tylko incydentalnie otaczając opieką? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulus niestety zuważam widoczny kurs gw na lewo IP: *.icpnet.pl 10.12.04, 22:08 Odpowiedz Link Zgłoś
r.glogowski PANI PROFESOR ODWAGI ! 10.12.04, 23:01 Pani Profesor, warto poswiecic te posade w imié prawdy! Niech sie Pani nie wycofuje za tego stanowska. Jeli dla premiera Pani slowa sá "wysoce niefortunne" to premier jest wysoce niefotunny. Jestesmy w XXI wieku, a w Europie wygladamy jak "zapyziali koltuni" (to okreslenie biskupa Peironka) Warto podjac ten temat i to jak najszybciej. Pani Profesor odwagi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac-Pacewny Zdzise KOCHAM PANIA PANI ŚRODOWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 23:54 Odwagi Profesor Środo! Podziwiam Panią, jak równierz moja rodzina podziwia i rodzina mojej rzony terz (zaraz jej chyba czymś pryrypię bo znowu tłucze sie garami w kuchni) Jest Pani moim kagankiem, co ja plote, kagankiem - łuczywem jest Pani oświaty. Moim. Odwagi, po trzykroc Odwagi Pani Profesor życzy Pani Mac - Pacewny Zdzisław (czy Pamieta Pani Profesor jeszcze ten komers? To ja, Mac-Pacewny Zdzislaw, dziś doktorant Pani Profesor przynioslem Pani wtedy Polo-Cocte!!!) 12 743 Kalisz ul. Beznadziejna, drugie drzwi za wodomierzem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Glogowski Dziékujé IP: *.essex.ac.uk 12.12.04, 23:39 Rzeczywiscie, ma Pani racje Magdalena Srdoa jest doktorem habilitowanym. Pomylilem sie. Dziékujé, Odpowiedz Link Zgłoś
r.glogowski ...i jeszcze jedno 10.12.04, 23:41 jesli dojdzie do dymisji Magdaleny Srody za wypowiedz ze Sztokholmu, powaznym stanie sie pytanie czy Polska jest krajem, w którym na decyzje mnisterialne ma wplyw Kosciol. Jesli tak, cofamy sie do okresu przed 1926 rokiem. Bo Pilsudski nie pozwalal sobie na takie ingernecje. Premier Belka powinien bardzo mocno rozwazyc swoje decyzje. Nic nie zyska, bo zostalo mu juz i tak niewiele, a w historii zapisze sie jako premier nijaki. Przed akcesjá do EU, Miller odkladal wazne debaty swiatopogladowe na pozniej, by "nie draznic Kosciola", "bo potrzebane jest poparcie" W takim razie kiedy SLD wywiaze sie z tych obietnic wyborczych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac-Pacewski Zdzis Glogowski zrzyna odemnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 00:14 To nieprawda Pani Profesor! To nie R.Glogowski pisze tak mondrze ze az hej, tylko to są moje slowa!!!!! Moje!!!! Pani doktoranta, Mac-Pacewskiego Zdzislawa a nie R.Glogowskiego!!! On zawsze odemnie zrzynał na Pani Profesor semiariach!!! I teraz tez zerznoł jak sie tylko odwrócilem od kajetu po obsadkę. Pani Profesor pamieta tego kurdupla cośmy sie z Pania Profesor nabijali na seminarium że jest ruda świnia? To jemu wlasnie R.Glogowski wyzarl herbatniki i byla z tego afera bo herbatniki byly Pani Profesor tylko je ten rudy kurdupel podprowadzil ze z katedry jak Pani Profesor rysowała wektor wzrostu na tablicy... A jemu herbatniki wyzarl Glogowski R. To juz pisalem, nie szkodzi. A on odemnie zrzyna. Niech mu Pani Profesor nie wierzy Matz - Pacewski Zdzislaw (dla Pani Profesor i zony mojej po prostu: Dzidek, doktorant Pani Profesor, tak bedzie najprosciej) Dzidek. Doktorant Pani Profesor Kochanej Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Re: Glogowski zrzyna odemnie 11.12.04, 02:09 Powaznie R. Glogowski jest rudy? Bo ze kurdupel, to widac z pisania, ale zeby i rudy? No tak, nieszczescia chodza parami. I jeszcze na dodatek herbatniki wyzera! Nie udal sie Pani Profesor ten doktorant, oj nie. Panie Dzidku (przepraszam za pewna poufalosc), Pan opowie jeszcze cos o Pani Profesor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Glogowski Re: Glogowski zrzyna odemnie IP: *.essex.ac.uk 12.12.04, 02:29 Panowie, nie mozna z Wami w sposob cywilizowany rozmawiac, wiec nie bede nawet probowal. Wasze wypowiedzi sá stekami wyzwisk, kalumni, jak zwykle z antysemickim backgroundem. To jest nudne, sto razy juz przerabiane i nic nie wnoszace. Jeszcze we wrzesniu w radio TOK FM byla audycja Macieja Rybinskiego, jakos po poludniu. Zadzwoncie do niego pewnie Wam przyklasnie, bo w takim tez tonie te sluchowiska sa prowadzone. Potem sie dziwicie, ze Polské w Europie nazywa sie ciemnogrodem, a Polakom wciaz wypomina antysemityzm i slome w butach. XXI w Panowie zapukal, czas do szkoly Panowie, do szkoly. To ostatni mój wpis. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk Przyznam sie 12.12.04, 16:43 ze juz po Twych pierwszych slowach (pisanych) pomyslalem sobie, ze musisz byc semita. To wy wlasnie opluwacie caly czas Polske i Polakow. I wrzucacie nam slome do butow, podczas snu. Powinienes sie wstydzic! PS. Po poludniu nie moge dzwonic sie do Rybinskiego, bo jestem zajety. Moze wiesz o ktorej porze jest on rowniez uchwytny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek W takim razie kiedy SLD ... IP: 69.156.11.* 11.12.04, 01:02 W takim razie kiedy SLD wywiaze sie z tych obietnic wyborczych? Odpowiadam; NIGDY, BO PO NASTEPNYCH WYBORACH UMZE NA AIDS (doslownie), czyli na Auto Immune Deficiency Dyndrom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Kapere i Nizankowskiego zwolnili za mowienie IP: 62.121.136.* 13.12.04, 03:06 Kapere i Nizankowskiego zwolnili za mowienie prawdy, to Srode trza wywalic za gadanie klamstw i bzdur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katolik Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.dsl.klmzmi.ameritech.net 11.12.04, 00:09 Brawo pani Heleno, za odwagę, za obronę atakowanej kobiety, która broni innych kobiet i za właściwe rozumienie wypowiedzi P. Srody. Otóż ja jestem dzieckiem z rodziny katolickiej i do dzis dnia (a jestem już niemłody) mam koszmarne sny z dzieciństwa, takiego dzieciństwa jakie pani opisuje. Znam również takie inne rodziny. To nie jest w Polsce wcale rzadkie zjawisko... W BIblii istnieje kult Marii -matki Jezusa, ale też dla wielu isnieje zjawisko Ewy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: !!!! Nie ruszać tabu strzeżonego przez KK? IP: *.magma-net.pl 11.12.04, 00:26 A dlaczego w XXI w. to jest niemożliwe? Przecież p. Środa nic nowego nie powiedziała.To sa rzeczy oczywiste dla każdego, kto nie jest analfabetą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maq Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: 195.94.210.* 11.12.04, 00:27 A po co katolicy mają się wypowiadać? I tak już ze wszystkich stron sypią się gromy na panią Środę. Katolicy jak zwykle zareagują oburzeniem bo mają klapy na oczach i tyle.Brawo i jeszcze raz brawo dla pani Środy. Wreszcie w tym zaślepionym kraju ktoś odważył się powiedzieć publicznie coś przeciw kościołowi. Mam nadzieję że znajdzie się więcej takich osób bo dość już mam życia w kraju gdzie kościelna mafia, tłuste pasibrzuchy panoszą się bezczelnie i włażą z buciorami gdzie się tylko da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.family4.net 11.12.04, 06:51 Może trzeba by zająć się przemocą w rodzinie redaktor Łuczywo i innych redaktorów z Gazety Wyborczej. Trzeba by było zobaczyć kto stosował przemoc, nie tylko fizyczną, szczególnie w okresie powojennym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brawo Magdalena! Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 12:08 Dobrze, że przynajmniej kobiety w tym kraju mają trochę odwagi i nie wyznają zasady, ze gdy znajdzesz się między wronami, musisz krakać jak i one. Najlepszym przykładem konformisty jest Kwaśniewski- obrońca życia poczętego wraz ze swoją małżonką - pierwszą całuśnicą papieskich rączek.Poza Dyduchem nikt z męskiej lewicy nie ośmieli się powiedzieć nic niestosownego na kościół. Mądre postulaty odnośnie opodatkowania kościoła wysuwała kiedyś senator Krystyna Sienkiewicz, ale przepadły bez echa, bo mężczyźni z SLD woleli jak Oleksy składać rączęta na Jasnej Górze. abi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ojciec Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 12:53 Polecam udział w niezależnych badaniach dyskryminacji mężczyzn ze względu na płeć. www.wstroneojca.ngo.pl/ola/sondy.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delena Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.btk.net.pl 11.12.04, 14:21 niejeden już karierę zwichnął przeez mówienie prawdy a w przypadku narażenia się Kościolowi bywało, że i życie tracili obawiam się,że i p. Środę to to czeka no, z życiem pewnie ujdzie, ale to i wszyystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mimikra Dobrze że wyszło szydło nienawiści z wora - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 16:12 I pani Łuczywo puściła farbę. W tej chęci dokopania Kościołowi waliła równo co jej ślina na język przyniosła, plącząc bez ładu i składu wątki. Ciekawe co by napisała, gdyby prawicowy polityk na międzynarodowej imprezie wykazywał związki między homoseksualizmem a pedofilią. Na pewno coś w stylu - Gdy rycerze tolerancji w walce o prawa tzw. gejów zastraszają i pacyfikują społeczeństwo, na Dworcu Centralnym w Warszawie zamożni beneficjenci ich aktywności przebierają w chłopcach jak w ulęgałkach. Prawda pani red. Łuczywo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabina Z-ska Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.client.comcast.net 12.12.04, 00:48 zgadzam sie ze Sroda zaplacila za poruszenie tabu. Polski zascianek i polskie zaklamanie. Pieklo dreczonych kobiet i dzieci w katolickich rodzinach. I ci proboszczowie patrzacy tylko tacy a nie milosierdzia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość_kobieta Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.elsat.net.pl 12.12.04, 07:14 podpisuje sie 10 palcami pod najwazniejszymi słowami jakie ostatnio przeczytałam! Brawo dla Pani Srody za "dotkniecie" tematu, odwagę! i spowodowanie burzy!! tak jak Pani Łuczywo pisze.. to jest ciagle temat tabu, to "państwo w państwie".Zaznaczam, ze jestem katoliczką.. ale wydaje mi sie, ze myslącą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delena Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.btk.net.pl / *.btk.net.pl 12.12.04, 09:18 gość_kobieta napisała: ...jestem katoliczką.. ale wydaje mi sie, ze myslącą! no, to dziś do spowiedzi, bo grzeszysz! Od myślenia są mężczyźni a Twoim obowiązkiem, wedlug KK, jest posłuszeństwo pełnowartościowej części ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 16:27 Uwazam, ze w Polsce lepiej jest byc glupim, niz madrym. Taki np.posel Lepper ciagle gada od rzeczy i nikt mu z tego powodu nie robi wielkiego kuku. Po prostu juz nas do tego przyzwycail. Ale madry czlowiek (mam na mysli p.Srode),ten, to juz musi zwracac uwage na to co mowi na kazdym kroku. Nie chce oceniac w jakim stopniu wypowiedz p.Srody byla stosowna bądz niestosowna, uwlaczajaca, czy moze tylko szkodzaca polskiemu kosciolowi.(Moim zdaniem tekst zaprezentowany przez p.Srode byl zupelnie neutralny).Rozwazania co do "zbrodniczej dzialalnosci Magdaleny Srody" sa ,moim zdaniem, w ogole bez sensu i robi sie w mediach sztucznie afere z niczego. Pani Luczywo i panu Pacewiczowi dziekuje za zdroworozsadkowe podejcie do tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkmjkm Łuczywo-nie ośmieszaj się,tylko tyle. IP: *.spray.net.pl 13.12.04, 13:14 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.rochester.rr.com 13.12.04, 22:52 Czy my sie wreszcie nie otrzasniemy? Ludzie, nie widzicie, ze opozycyjni przywodcy w wiekszosci daza do ustanowienia w Polsce panstwa koscielnego. My przechodzimy z jednej skrajnosci w druga. Nie moze nigdy byc normalnie. Pani Sroda powiedziala b. oglednie, to co jest prawda. I zeby w demokratycznym panstwie wywolalo to taka burze. Jestem Polakiem , ale coraz czesciej musze sie tego wstydzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henryk_1937 Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.04, 19:41 Pani Środa powiedziała,niestety prawdę,i 66% polaków daje jej rację A pan Belka ,jest w tym wypadku prawdziwym premierem.Brawo Czasami dużo młodych ludzi,na tym forum ,mówi chcę opuścić Polskę kraj ciemnoty katolickiej. Nie całkowicie, tak długo jak będą tacy ludzie jak pani Magdalena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sandra Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: 217.118.99.* 17.12.04, 18:05 uwazam ze wypowiedz Pani magdaleny Srody byla jak bajbardziej na miejscu a polskie reakcje pokazuja tylko jak bardzo jestesmy zmanipulowani radiem maryja i zacofanym mesjanizmem Odpowiedz Link Zgłoś