Dodaj do ulubionych

Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komentarz...

• witek.bis Niestandardowo uczciwi Ł& P 10.12.04, 14:38
      Bardzo jestem ciekaw jaki komentarz wysmażyłaby spółka autorska
      Łuczywo&Pacewicz, po oświadczenie prawicowego ministra, w którym powiązałby on
      przemoc w rodzinach żydowskich z niewątpliwie patriarchalnym charakterem
      judaizmu. Czy GW ujęłaby się wtedy za takim ministrem? Obawiam się, że wątpię.
      Czy to świadczyłoby o moralnej i intelektualnej nieuczciwości szefów GW? Chyba
      nie. Już prędzej o ich obsesjach i fobiach. Ale tego tematu nie będę rozwijał,
      by nie dotknąć przypadkiem jakiegoś tabu.
      • basia.basia Re: Niestandardowo uczciwi Ł& P 10.12.04, 14:49
        witek.bis napisał:

> Ale tego tematu nie będę rozwijał,
        > by nie dotknąć przypadkiem jakiegoś tabu.
        :)

Jak myślisz, o co chodziło z tymi billbordami co to zupa
        za słona czy jakoś tak? Czy to była może reklama gorącego
        kubka?
        • ko_bie_ta Re: Dziękuję Gazecie...... 10.12.04, 14:58
          166 wypowiedzi i jakoś nikt nie dotarł do sedna sprawy. Skoro nikt z was nie
          słyszał i nie spotkał się z maltretowaną kobietą nakłanianą przez księdza do
          pozostania przy mężu, to nie znaczy że takich przypadków nie ma. Przede
          wszystkim chodzi tu o środowiska wiejskie, gdzie, nie ma poradni
          psychologicznej, nie ma internetu, nie ma takich światłych i mądrych ludzi jak
          wy tutaj na forum. Jedynym miejscem gdzie można iść po pomoc jest konfesjonał,
          a w tym konfesjonale otrzymujesz tylko taką dobrą radę, że każdy musi nieść
          swój krzyż – to wszystko. I wcale nie wyssałam sobie tego z palca, takie rzeczy
          się dzieją obok nas, widziałem je, znam to z autopsji, dlatego nie wciskajcie
          mi że jest inaczej!!!
          W teorii wszystko pięknie wygląda, kościół pomaga, pociesza i dba o rodzinę,
          ale praktyka wygląda zupełnie inaczej. Nie wiecie tego, bo skąd macie wiedzieć,
          skoro nigdy nie zetknęliście się z taką sytuacją! Prawda jest taka, że księża
          nie wiedzą jak postępować w takich sytuacjach, nie potrafią pomóc kobiecie,
          dlatego dla uspokojenia swego sumienia mówią: módl się, ja będę też za was się
          modlił. A kto w takiej wsi zabitej dechami ma nam pomóc? LUDZIE OTWÓRZCIE
          OCZY!!!
          Dziękuję Gazecie za ten bardzo mądry głos.
          • iza.bella.iza Re: Dziękuję Gazecie...... 10.12.04, 15:16
            ko_bie_ta napisała:

> 166 wypowiedzi i jakoś nikt nie dotarł do sedna sprawy. Skoro nikt z was nie
            > słyszał i nie spotkał się z maltretowaną kobietą nakłanianą przez księdza do
            > pozostania przy mężu, to nie znaczy że takich przypadków nie ma.

Skąd wiesz, że nikt z wypowiadających się tu nie zetknął sie z takimi
            problemami?

> Przede
            > wszystkim chodzi tu o środowiska wiejskie, gdzie, nie ma poradni
            > psychologicznej, nie ma internetu, nie ma takich światłych i mądrych ludzi
            > jak wy tutaj na forum.

A czyja to wina, że na wsich i w małych miasteczkach nie ma tego wszystkiego o
            czym piszesz? Patriachalnego kościoła katolickiego czy patriachalnego państwa?
            Przez 50 lat Polska była "demokracją ludową" a przez ostanie 15 lat dwa razy
            mieliśmy rządy lewicowe, które dla maltretowanych kobiet nie zrobiły nic. Rząd
            Millera powołał idioczny urząd d/s równego statusu kobiet i mężczyzn, ale nie
            wybudował ani jednego schroniska dla kobiet, nie przedłożył w sejmie żadej
            ustawy, która poprawiłaby stan naszego prawodawstwa rodzinnego. Zabrał
            natomiast samotnym matkom fundusz alimentacyjny i umniejszył możliwości
            zdobywania funduszy przez organizacje pozarządowe.

> Jedynym miejscem gdzie można iść po pomoc jest konfesjonał,
            > a w tym konfesjonale otrzymujesz tylko taką dobrą radę, że każdy musi nieść
            > swój krzyż – to wszystko.

Wcale nie wszystko. Przy kościołach działają poradnie rodzinne i kluby AA. Są
            kościelne schroniska dla kobiet.

> I wcale nie wyssałam sobie tego z palca, takie
            > rzeczy
            > się dzieją obok nas, widziałem je, znam to z autopsji, dlatego nie wciskajcie
            > mi że jest inaczej!!!

Dzieje się i to, o czym piszesz Ty i to, o czym piszę ja. Nikt nikomu niczego
            nie wciska.

> W teorii wszystko pięknie wygląda, kościół pomaga, pociesza i dba o rodzinę,
            > ale praktyka wygląda zupełnie inaczej. Nie wiecie tego, bo skąd macie
            wiedzieć,
            >
            > skoro nigdy nie zetknęliście się z taką sytuacją!

Jeszcze raz Cię pytam - skąd Ty wiesz, że inni się nie zetknęli z sytacjami, o
            których piszesz? Na podstawie tego, że oburza ich zachowanie pani minister?

> Prawda jest taka, że księża
            > nie wiedzą jak postępować w takich sytuacjach, nie potrafią pomóc kobiecie,
            > dlatego dla uspokojenia swego sumienia mówią: módl się, ja będę też za was
            > się modlił. A kto w takiej wsi zabitej dechami ma nam pomóc?

Pastwo, kochanie - państwo, które przedstawicielką jest pani minister Środa.

> LUDZIE OTWÓRZCIE OCZY!!!

A otworzysz razem z nami?

• ko_bie_ta Re: Dziękuję Gazecie...... 10.12.04, 16:53
              iza.bella.iza napisała:

> ko_bie_ta napisała:
              >
              > > 166 wypowiedzi i jakoś nikt nie dotarł do sedna sprawy. Skoro nikt z was
              > nie
              > > słyszał i nie spotkał się z maltretowaną kobietą nakłanianą przez księdza
              > do
              > > pozostania przy mężu, to nie znaczy że takich przypadków nie ma.
              >
              > Skąd wiesz, że nikt z wypowiadających się tu nie zetknął sie z takimi
              > problemami?
              >

Bo przeczytałam te 166 postów i w żadnym z nich nie znalazłam stwierdzenia że
              tak jest.

> > Przede
              > > wszystkim chodzi tu o środowiska wiejskie, gdzie, nie ma poradni
              > > psychologicznej, nie ma internetu, nie ma takich światłych i mądrych ludz
              > i
              > > jak wy tutaj na forum.
              >
              > A czyja to wina, że na wsich i w małych miasteczkach nie ma tego wszystkiego
              o
              > czym piszesz? Patriachalnego kościoła katolickiego czy patriachalnego
              państwa?
              > Przez 50 lat Polska była "demokracją ludową" a przez ostanie 15 lat dwa razy
              > mieliśmy rządy lewicowe, które dla maltretowanych kobiet nie zrobiły nic.
              Rząd
              > Millera powołał idioczny urząd d/s równego statusu kobiet i mężczyzn, ale nie
              > wybudował ani jednego schroniska dla kobiet, nie przedłożył w sejmie żadej
              > ustawy, która poprawiłaby stan naszego prawodawstwa rodzinnego. Zabrał
              > natomiast samotnym matkom fundusz alimentacyjny i umniejszył możliwości
              > zdobywania funduszy przez organizacje pozarządowe.

Z tym się zgadzam.

>
              > > Jedynym miejscem gdzie można iść po pomoc jest konfesjonał,
              > > a w tym konfesjonale otrzymujesz tylko taką dobrą radę, że każdy musi nie
              > ść
              > > swój krzyż – to wszystko.
              >
              > Wcale nie wszystko. Przy kościołach działają poradnie rodzinne i kluby AA. Są
              > kościelne schroniska dla kobiet.

Gdzie? na wsiach? Chyba nie tych w Polsce.... Widzę że kompletnie nie znasz
              wiejskiej rzeczywistości i nic o niej nie wiesz....

>
              > > I wcale nie wyssałam sobie tego z palca, takie
              > > rzeczy
              > > się dzieją obok nas, widziałem je, znam to z autopsji, dlatego nie wciska
              > jcie
              > > mi że jest inaczej!!!
              >
              > Dzieje się i to, o czym piszesz Ty i to, o czym piszę ja. Nikt nikomu niczego
              > nie wciska.
              >
              > > W teorii wszystko pięknie wygląda, kościół pomaga, pociesza i dba o rodzi
              > nę,
              > > ale praktyka wygląda zupełnie inaczej. Nie wiecie tego, bo skąd macie
              > wiedzieć,
              > >
              > > skoro nigdy nie zetknęliście się z taką sytuacją!

> Jeszcze raz Cię pytam - skąd Ty wiesz, że inni się nie zetknęli z sytacjami,
              o
              > których piszesz?

Jeszcze raz ci odpowiadam że nikt sposród tych 166 osób które wypowiedziały się
              w tym wątku nie napisał że kiedykolwiek spotkał się z taką sytuacją, a wręcz
              odwrotnie, padały stwierdzenia, że wśród ich rodzin i rodzin ich znajomych
              takie rzeczy sie nie zdarzają, więc ja pierwsza postanowiłam napisać że
              widziałam, znam i nie jeden raz spotkałam się z takimi sytuacjami - to
              wszystko.

> > Prawda jest taka, że księża
              > > nie wiedzą jak postępować w takich sytuacjach, nie potrafią pomóc kobieci
              > e,
              > > dlatego dla uspokojenia swego sumienia mówią: módl się, ja będę też za w
              > as
              > > się modlił. A kto w takiej wsi zabitej dechami ma nam pomóc?
              >
              > Pastwo, kochanie - państwo, które przedstawicielką jest pani minister Środa.

Posłuchaj, na wsi jest bardzo silna tradycja, wiara, dla tych ludzi to co
              ksiądz powie jest święte, więc pani minister Środa może mówić, apelować,
              krzyczeć, przekonywać, wrzeszcześ, ale niegdy nie osiągnie tyle, co ksiądz może
              osiągnąć jednym zdaniem wyszeptanym do tej prostej kobiety podczas spowiedzi...

I jeszcze jedno, wiem czego mogę oczekiwac od państwa, ale od mego duszpasterza
              wolałabym uslyszeć, że powinnam zgłosić się do poradni rodzinnej lub schroniska
              dla kobiet oraz otrzymać adres takiej organizacji, a nie tylko to, że mam
              modlić się, myśleć o dzieciach..... i chyba czekać kiedy on mnie w zabije....
              Moja siostra po wypadku męża (mąż jej jechał pijany z kochanką samochodem) miał
              uraz głowy i od czasu do czasu dostawał ataków białej gorączki kiedy bił ją i
              dziecko, zamykał ją na klucz w pokoju na kilka dni bez jedzienia i tak że
              musiała załatwiać się do słoika i robił wiele innych upokarzających rzeczy,
              kiedy w końcu uciekła od niego w stanie głębokiej depresji, usłyszała od
              proboszcza że jest złą żoną i matką bo opuściła męża w chorobie.... pozostawię
              to bez komentarza....

>

• iza.bella.iza Re: Dziękuję Gazecie...... 10.12.04, 23:25
                ko_bie_ta napisała:

> >
                > > Wcale nie wszystko. Przy kościołach działają poradnie rodzinne i kluby AA
                > . Są
                > > kościelne schroniska dla kobiet.
                >
                >
                > Gdzie? na wsiach? Chyba nie tych w Polsce....

Może na wsich rzeczywiście nie, ale w małych miasteczkach tak. Oczywiście nie
                we wszystkich.

> Widzę że kompletnie nie znasz
                > wiejskiej rzeczywistości i nic o niej nie wiesz....

A Ty się znasz kompletnie? Objechałaś wszystkie wiejskie parafie w Polsce? Ja
                też badań statystycznych nie prowadziłam, ale znam osbiście przynajmniej dwie
                kobiety, mieszkające na wsi, które pomoc otrzymały właśnie od strony kościoła,
                natomisat żadnej ze strony państwa, sąsiadów czy rodziny.

> w tym wątku nie napisał że kiedykolwiek spotkał się z taką sytuacją, a wręcz
                > odwrotnie, padały stwierdzenia, że wśród ich rodzin i rodzin ich znajomych
                > takie rzeczy sie nie zdarzają, więc ja pierwsza postanowiłam napisać że
                > widziałam, znam i nie jeden raz spotkałam się z takimi sytuacjami - to
                > wszystko.

Bo generalnie ten wątek dotyczy komentarza wicenaczelnych GW do tego, co
                powiedziała min. Środa. Pacewicz i Łuczywo komentują szum jaki się zrobił wokół
                przedstawicielki rządu, a my komentujemy ich - moim zdaniem idiotyczny -
                komentarz.

> Posłuchaj, na wsi jest bardzo silna tradycja, wiara, dla tych ludzi to co
                > ksiądz powie jest święte, więc pani minister Środa może mówić, apelować,
                > krzyczeć, przekonywać, wrzeszcześ, ale niegdy nie osiągnie tyle, co ksiądz
                może
                >
                > osiągnąć jednym zdaniem wyszeptanym do tej prostej kobiety podczas
                spowiedzi...
                >
                >
                > I jeszcze jedno, wiem czego mogę oczekiwac od państwa, ale od mego
                duszpasterza
                >
                > wolałabym uslyszeć, że powinnam zgłosić się do poradni rodzinnej lub
                schroniska
                >
                > dla kobiet oraz otrzymać adres takiej organizacji, a nie tylko to, że mam
                > modlić się, myśleć o dzieciach..... i chyba czekać kiedy on mnie w zabije....
                > Moja siostra po wypadku męża (mąż jej jechał pijany z kochanką samochodem)
                miał
                >
                > uraz głowy i od czasu do czasu dostawał ataków białej gorączki kiedy bił ją i
                > dziecko, zamykał ją na klucz w pokoju na kilka dni bez jedzienia i tak że
                > musiała załatwiać się do słoika i robił wiele innych upokarzających rzeczy,
                > kiedy w końcu uciekła od niego w stanie głębokiej depresji, usłyszała od
                > proboszcza że jest złą żoną i matką bo opuściła męża w chorobie....
                pozostawię
                > to bez komentarza....

Tacy księża się zdarzają - ja temu nie zaprzeczam. Ja chcę Ci tylko powiedzieć,
                a przy okazji powiedzieć też redaktorom GW, że nie tylko siostra Małgorzata
                Chmielewska jest inna niż opisywany przez Ciebie przedstawiciel kleru. W każdej
                społeczności są ludzie, którzy nie rozumieją swojej roli i idei, które starają
                się realizować. Ja się też z przypadkimi przemocy w rodzinie zetknęłam i na
                ogół rozpaczliwa sytacja pokrzywdzonych wynikała nie z patriachalnego,
                katolickiego wychwania sprawców. Na ogół wynikała albo z ich alkoholizmu, albo
                prymitywizmu, albo dorastania w agresywnym środowisku, albo z wszystkich tych
                powodów łącznie.

Pozdrawiam.
          • Gość: karolina Re: Dziękuję Gazecie...... IP: *.crowley.pl 10.12.04, 15:20
            ko_bie_ta napisała:

> 166 wypowiedzi i jakoś nikt nie dotarł do sedna sprawy. Skoro nikt z was nie
            > słyszał i nie spotkał się z maltretowaną kobietą nakłanianą przez księdza do
            > pozostania przy mężu, to nie znaczy że takich przypadków nie ma. Przede
            > wszystkim chodzi tu o środowiska wiejskie, gdzie, nie ma poradni
            > psychologicznej, nie ma internetu

Za to jest TV, co za problem przeprowadzić stosowną kampanię w popularnych
            serialach? Tylko o tym Środy nie pomyślą, bo po co. Wolą chrzanić
            od rzeczy i plakatować miasta o tym że niech ich zobaczą.

Problemem głównym jest tu nie tyle brak pomocy Kościoła (bo przecież
            nie weźmie on sobie na utrzymanie ich wszystkich ani nie powsadza tych
            agresywnych gości), co obojętność policji i wymiaru sprawiedliwości
            na takie zjawiska. Na marginesie, zna ktoś badania na ten temat,
            jak duży jest odsetek rodzin gdzie występuje przemoc, skąd one, itp?

> Dziękuję Gazecie za ten bardzo mądry głos.

Otwórz oczy, manipulują Tobą :)
            • ko_bie_ta Re: Dziękuję Gazecie...... 10.12.04, 16:22
              Gość portalu: karolina napisał(a):

> ko_bie_ta napisała:
              >
              > > 166 wypowiedzi i jakoś nikt nie dotarł do sedna sprawy. Skoro nikt z was
              > nie
              > > słyszał i nie spotkał się z maltretowaną kobietą nakłanianą przez księdza
              > do
              > > pozostania przy mężu, to nie znaczy że takich przypadków nie ma. Przede
              > > wszystkim chodzi tu o środowiska wiejskie, gdzie, nie ma poradni
              > > psychologicznej, nie ma internetu
              >
              > Za to jest TV, co za problem przeprowadzić stosowną kampanię w popularnych
              > serialach? Tylko o tym Środy nie pomyślą, bo po co. Wolą chrzanić
              > od rzeczy i plakatować miasta o tym że niech ich zobaczą.
              >
              > Problemem głównym jest tu nie tyle brak pomocy Kościoła (bo przecież
              > nie weźmie on sobie na utrzymanie ich wszystkich ani nie powsadza tych
              > agresywnych gości),

Tu nie chodzi o taką pomoc, tu chodzi o podejście, o słowa... nawet nie wiesz
              jak silna jest tradycja i wiara ludzi na wsi, to co ksiądz powie to jest
              święte, jeśli ksiądz mówi że nie możesz rozbijać rodziny, że musisz poświęcić
              się dla dzieci itd. to ta kobieta tego nie zrobi - tak to wygląda...

• Gość: karolina Re: Dziękuję Gazecie...... IP: *.crowley.pl 10.12.04, 17:07
                ko_bie_ta napisała:
                > Tu nie chodzi o taką pomoc, tu chodzi o podejście, o słowa... nawet nie wiesz
                > jak silna jest tradycja i wiara ludzi na wsi, to co ksiądz powie to jest
                > święte, jeśli ksiądz mówi że nie możesz rozbijać rodziny, że musisz poświęcić
                > się dla dzieci itd. to ta kobieta tego nie zrobi - tak to wygląda...

Nie wiem o jakiej wsi(ach) mówisz, ale w tych które znam wpływ księdza
                jest niezadowalający. Chłopi grzeszą jak wszyscy: piją, łajdaczą się,
                wszczynają awantury, kradną, etc w takim samym stopniu jak zawsze
                (ostatnio chyba bardziej). Czyżby przemożny wpływ proboszcza koncentrował
                się li tylko na tych bitych babach? Nie sądzę.
          • Gość: Heniek K. Re: Nie dziękuję ani Wyborczej ani Srodzie IP: 195.117.157.* 10.12.04, 15:25
            >>> Prawda jest taka, że księża nie wiedzą jak postępować w takich sytuacjach,
            nie potrafią pomóc kobiecie, dlatego dla uspokojenia swego sumienia mówią: módl
            się, ja będę też za was się modlił.

Postawe taka mozna opisac : pretensja do garbatego ze ma proste dzieci. Pytam
            sie wobec tego : co dla maltretowanych lub ponizanych kobiet zrobila Sroda i
            jej pryncypal Jaruga-Nowacka? Co??? Woza swoje opasle d***ka luksusowymi
            lanciami, zapraszaja kolesiow i kolezanki na poczestunki w najdrozszych
            restauracjach w Warszawie na koszt podatnika, na koszt tegoz podatnika jezdza
            sobie na jakies pseudozaangazowane "konferencje ds. przemocy", ktorych
            uzytecznosc jest zadna i ktorych skutecznosc moznaby obliczyc w promilach
            jedynie. Zamiast utrzymywac kosztowne posadki Srody i Jarugi-Nowackiej i
            organizowac niepotrzebnych nikomu konferencje, zmarnotrawione pieniadze powinno
            sie wlasnie przeznaczyc na budowe, rozbudowe czy utrzymanie osrodkow pomocy
            ofiarom przestepstw w rodzinie, bylby to maly krok w strone RZECZYWISTEGO
            zlagodzenia problemu.

PS. Pochodze z tegoz wlasnie "wiejskiego srodowiska" na ktore sie powolujesz,
            ale chyba dokladnie go nie znasz poniewaz jest ono w SZCZEGOLNY SPOSOB
            impregnowane na pustoslowie i czcze frazesy.
        • witek.bis Re: Niestandardowo uczciwi Ł& P 10.12.04, 15:29
          basia.basia napisała:
          > Jak myślisz, o co chodziło z tymi billbordami co to zupa
          > za słona czy jakoś tak? Czy to była może reklama gorącego
          > kubka?
          :)
          Już prędzej był to element kampanii na rzecz ograniczenia nadmiernego spożycia
          soli. A tak zupełnie serio, to wydaje mi się, że wystąpienie pani minister ani
          trochę nie przybliżyło nas do rozwiązania tego dramatycznego problemu.
          Komentarz Gazety również.
          Pozdrawiam!
    • czesdob Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta 10.12.04, 15:05
      No i oczywiście trdycyjny zwrot GW dotyczący katolicyzmu "..obyczajowość rodem z
      katlickiego skansenu..."! Jeżeli Wam się tu nie podoba - to chyba nikt Was nie
      zmusza do siedzenia w "...tym katolickim skansenie.."
    • Gość: BMW Brawo Środa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.sgib.com 10.12.04, 16:56
      "Tak trzymać! Nie popuszczać!"
      Jan Paweł II
    • Gość: MarekH Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.04, 17:03
      ten pani komentarz to bardzo strachliwy. Dlatego taki krotki. A teamt morze i
      nalezaloby wziac pania minister w obrone. Zakladam, ze pania ta wypowiedz nie
      bulweruje. Bite i gwalcone kobiety maja znosic to upodlenie w imie zasad
      kosciola. A w kosciele poza slowami do pokory nie znajduja one zadnego
      wsparcia, chociazby w potepieniu tych wyrodnych mezow. Jest za to czas na
      polityke i budowe oltarza z bursztynu, bo to jest prawdziwy katolicyzm a nie
      nauka o budowaniu dobra. Rola kosciola sprowadza sie do dyktowania praw
      zgodnych z naukami kosciola ale na ich rzetelna nauke i wprowadzanie w zycie
      brakuje zapalu.
    • Gość: degustibus Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.chello.pl 10.12.04, 19:44
      Wydaje się, że pani Środa chlapnęła głupotę, bo Kościół w swoich dokumentach,
      choćby w Katechiźmie, w żaden sposób nie propaguje niższego statusu kobiety w
      rodzinie czy społeczeństwie, czy też dominującej roli mężczyzny, uprawniającej
      go do poniżania czy bicia rzeczonej kobiety. Rozumiem - zaskoczona przez
      dziennikarzy nie miała czasu na sformułowanie przemyślanej wypowiedzi.
      Niestety zaś to, co Państwo wypisujecie w komentarzu redakcyjnym na pewno było
      przemyślane i tylko żal, że dwoje zdawałoby się inteligentnych ludzi, nie
      potrafi wykrzesać z siebie niczego więcej ponad prymitywną antyklerykalną gadkę
      w stylu Trybuny z dawnych lat.
    • Gość: Maria_2004 Helena Luczywo lepszym naczelnym IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.04, 20:34
      jak Michnik, ten powinien juz przejsc na emeryture, zrobil swoje. Po odjesciu
      Michnika poziom GW podkoczyl o 30%.
      • Gość: jkmjkm od URBANA???-Może? IP: *.spray.net.pl 13.12.04, 13:18
    • Gość: kjd3 Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.04, 21:27
      Chwała Wam za to, że poparliście wypowiedź Magdaleny Środy swą wyważoną opinią.
      Czas zacząć otwarcie mówić i pisać o wpływie Kościoła, choćby niezamierzonym.
      A swoją drogą czy instytucja o tak wysokim autorytecie nie powinnna wykorzystać
      swych wpływów dla poprawy sytuacji kobiet dotkniętych przemocą kształtując
      postawy, a nie tylko incydentalnie otaczając opieką?
    • Gość: paulus niestety zuważam widoczny kurs gw na lewo IP: *.icpnet.pl 10.12.04, 22:08
    • r.glogowski PANI PROFESOR ODWAGI ! 10.12.04, 23:01
      Pani Profesor, warto poswiecic te posade w imié prawdy! Niech sie Pani nie
      wycofuje za tego stanowska. Jeli dla premiera Pani slowa sá "wysoce
      niefortunne" to premier jest wysoce niefotunny. Jestesmy w XXI wieku, a w
      Europie wygladamy jak "zapyziali koltuni" (to okreslenie biskupa Peironka)
      Warto podjac ten temat i to jak najszybciej. Pani Profesor odwagi!!!
      • Gość: Mac-Pacewny Zdzise KOCHAM PANIA PANI ŚRODOWA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 23:54
        Odwagi Profesor Środo!
        Podziwiam Panią, jak równierz moja rodzina podziwia i rodzina mojej rzony terz
        (zaraz jej chyba czymś pryrypię bo znowu tłucze sie garami w kuchni)
        Jest Pani moim kagankiem, co ja plote, kagankiem - łuczywem jest Pani oświaty. Moim.
        Odwagi, po trzykroc Odwagi Pani Profesor
        życzy Pani
        Mac - Pacewny Zdzisław (czy Pamieta Pani Profesor jeszcze ten komers? To ja, Mac-Pacewny
        Zdzislaw, dziś doktorant Pani Profesor przynioslem Pani wtedy Polo-Cocte!!!)
        12 743 Kalisz
        ul. Beznadziejna,
        drugie drzwi za wodomierzem
      • iza.bella.iza Min. Środa jest dopiero doktorem (n/t) 11.12.04, 01:08
        • Gość: Rafal Glogowski Dziékujé IP: *.essex.ac.uk 12.12.04, 23:39
          Rzeczywiscie, ma Pani racje Magdalena Srdoa jest doktorem habilitowanym.
          Pomylilem sie. Dziékujé,
    • r.glogowski ...i jeszcze jedno 10.12.04, 23:41
      jesli dojdzie do dymisji Magdaleny Srody za wypowiedz ze Sztokholmu, powaznym
      stanie sie pytanie czy Polska jest krajem, w którym na decyzje mnisterialne ma
      wplyw Kosciol. Jesli tak, cofamy sie do okresu przed 1926 rokiem. Bo Pilsudski
      nie pozwalal sobie na takie ingernecje. Premier Belka powinien bardzo mocno
      rozwazyc swoje decyzje. Nic nie zyska, bo zostalo mu juz i tak niewiele, a w
      historii zapisze sie jako premier nijaki. Przed akcesjá do EU, Miller odkladal
      wazne debaty swiatopogladowe na pozniej, by "nie draznic Kosciola", "bo
      potrzebane jest poparcie" W takim razie kiedy SLD wywiaze sie z tych obietnic
      wyborczych?
      • Gość: Mac-Pacewski Zdzis Glogowski zrzyna odemnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.04, 00:14
        To nieprawda Pani Profesor!
        To nie R.Glogowski pisze tak mondrze ze az hej, tylko to są moje slowa!!!!!
        Moje!!!!
        Pani doktoranta, Mac-Pacewskiego Zdzislawa a nie R.Glogowskiego!!!
        On zawsze odemnie zrzynał na Pani Profesor semiariach!!!
        I teraz tez zerznoł jak sie tylko odwrócilem od kajetu po obsadkę.
        Pani Profesor pamieta tego kurdupla cośmy sie z Pania Profesor nabijali na seminarium że jest
        ruda świnia?
        To jemu wlasnie R.Glogowski wyzarl herbatniki i byla z tego afera bo herbatniki byly Pani
        Profesor tylko je ten rudy kurdupel podprowadzil ze z katedry jak Pani Profesor rysowała wektor
        wzrostu na tablicy...
        A jemu herbatniki wyzarl Glogowski R.
        To juz pisalem, nie szkodzi.
        A on odemnie zrzyna.
        Niech mu Pani Profesor nie wierzy
        Matz - Pacewski Zdzislaw (dla Pani Profesor i zony mojej po prostu: Dzidek, doktorant Pani
        Profesor, tak bedzie najprosciej)
        Dzidek. Doktorant Pani Profesor Kochanej
        • sceptyk Re: Glogowski zrzyna odemnie 11.12.04, 02:09
          Powaznie R. Glogowski jest rudy? Bo ze kurdupel, to widac z pisania, ale zeby i
          rudy? No tak, nieszczescia chodza parami. I jeszcze na dodatek herbatniki
          wyzera! Nie udal sie Pani Profesor ten doktorant, oj nie.

Panie Dzidku (przepraszam za pewna poufalosc), Pan opowie jeszcze cos o Pani
          Profesor.
          • Gość: Janek Pozdrowienia dla Pana Sulka. IP: *.sympatico.ca 11.12.04, 03:22
          • Gość: Rafal Glogowski Re: Glogowski zrzyna odemnie IP: *.essex.ac.uk 12.12.04, 02:29
            Panowie, nie mozna z Wami w sposob cywilizowany rozmawiac, wiec nie bede nawet
            probowal. Wasze wypowiedzi sá stekami wyzwisk, kalumni, jak zwykle z
            antysemickim backgroundem. To jest nudne, sto razy juz przerabiane i nic nie
            wnoszace. Jeszcze we wrzesniu w radio TOK FM byla audycja Macieja Rybinskiego,
            jakos po poludniu. Zadzwoncie do niego pewnie Wam przyklasnie, bo w takim tez
            tonie te sluchowiska sa prowadzone. Potem sie dziwicie, ze Polské w Europie
            nazywa sie ciemnogrodem, a Polakom wciaz wypomina antysemityzm i slome w
            butach. XXI w Panowie zapukal, czas do szkoly Panowie, do szkoly. To ostatni
            mój wpis. Pozdrawiam,
            • sceptyk Przyznam sie 12.12.04, 16:43
              ze juz po Twych pierwszych slowach (pisanych) pomyslalem sobie, ze musisz byc
              semita. To wy wlasnie opluwacie caly czas Polske i Polakow. I wrzucacie nam
              slome do butow, podczas snu. Powinienes sie wstydzic!

PS. Po poludniu nie moge dzwonic sie do Rybinskiego, bo jestem zajety. Moze
              wiesz o ktorej porze jest on rowniez uchwytny?
      • Gość: Janek W takim razie kiedy SLD ... IP: 69.156.11.* 11.12.04, 01:02
        W takim razie kiedy SLD wywiaze sie z tych obietnic wyborczych?
        Odpowiadam; NIGDY, BO PO NASTEPNYCH WYBORACH UMZE NA AIDS (doslownie), czyli na
        Auto Immune Deficiency Dyndrom.
      • Gość: m Kapere i Nizankowskiego zwolnili za mowienie IP: 62.121.136.* 13.12.04, 03:06
        Kapere i Nizankowskiego zwolnili za mowienie prawdy, to Srode trza wywalic za
        gadanie klamstw i bzdur
    • Gość: Katolik Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.dsl.klmzmi.ameritech.net 11.12.04, 00:09
      Brawo pani Heleno, za odwagę, za obronę atakowanej kobiety, która broni innych
      kobiet i za właściwe rozumienie wypowiedzi P. Srody. Otóż ja jestem dzieckiem z
      rodziny katolickiej i do dzis dnia (a jestem już niemłody) mam koszmarne sny z
      dzieciństwa, takiego dzieciństwa jakie pani opisuje. Znam również takie inne
      rodziny. To nie jest w Polsce wcale rzadkie zjawisko... W BIblii istnieje kult
      Marii -matki Jezusa, ale też dla wielu isnieje zjawisko Ewy
    • Gość: !!!! Nie ruszać tabu strzeżonego przez KK? IP: *.magma-net.pl 11.12.04, 00:26
      A dlaczego w XXI w. to jest niemożliwe? Przecież p. Środa nic nowego nie
      powiedziała.To sa rzeczy oczywiste dla każdego, kto nie jest analfabetą.
    • Gość: maq Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: 195.94.210.* 11.12.04, 00:27
      A po co katolicy mają się wypowiadać? I tak już ze wszystkich stron sypią się
      gromy na panią Środę. Katolicy jak zwykle zareagują oburzeniem bo mają klapy na
      oczach i tyle.Brawo i jeszcze raz brawo dla pani Środy. Wreszcie w tym
      zaślepionym kraju ktoś odważył się powiedzieć publicznie coś przeciw
      kościołowi. Mam nadzieję że znajdzie się więcej takich osób bo dość już mam
      życia w kraju gdzie kościelna mafia, tłuste pasibrzuchy panoszą się bezczelnie
      i włażą z buciorami gdzie się tylko da.
    • Gość: Wojciech Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.family4.net 11.12.04, 06:51
      Może trzeba by zająć się przemocą w rodzinie redaktor Łuczywo i innych
      redaktorów z Gazety Wyborczej. Trzeba by było zobaczyć kto stosował przemoc,
      nie tylko fizyczną, szczególnie w okresie powojennym.
    • Gość: Brawo Magdalena! Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 12:08
      Dobrze, że przynajmniej kobiety w tym kraju mają trochę odwagi i nie wyznają
      zasady, ze gdy znajdzesz się między wronami, musisz krakać jak i one.
      Najlepszym przykładem konformisty jest Kwaśniewski- obrońca życia poczętego
      wraz ze swoją małżonką - pierwszą całuśnicą papieskich rączek.Poza Dyduchem
      nikt z męskiej lewicy nie ośmieli się powiedzieć nic niestosownego na kościół.
      Mądre postulaty odnośnie opodatkowania kościoła wysuwała kiedyś senator
      Krystyna Sienkiewicz, ale przepadły bez echa, bo mężczyźni z SLD woleli jak
      Oleksy składać rączęta na Jasnej Górze.
      abi
    • Gość: Ojciec Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 12:53
      Polecam udział w niezależnych badaniach dyskryminacji mężczyzn
      ze względu na płeć.

www.wstroneojca.ngo.pl/ola/sondy.htm
    • Gość: delena Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.btk.net.pl 11.12.04, 14:21
      niejeden już karierę zwichnął przeez mówienie prawdy a w przypadku narażenia
      się Kościolowi bywało, że i życie tracili
      obawiam się,że i p. Środę to to czeka
      no, z życiem pewnie ujdzie, ale to i wszyystko
    • Gość: Mimikra Dobrze że wyszło szydło nienawiści z wora - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 16:12
      I pani Łuczywo puściła farbę. W tej chęci dokopania Kościołowi waliła równo co
      jej ślina na język przyniosła, plącząc bez ładu i składu wątki. Ciekawe co by
      napisała, gdyby prawicowy polityk na międzynarodowej imprezie wykazywał związki
      między homoseksualizmem a pedofilią. Na pewno coś w stylu - Gdy rycerze
      tolerancji w walce o prawa tzw. gejów zastraszają i pacyfikują społeczeństwo,
      na Dworcu Centralnym w Warszawie zamożni beneficjenci ich aktywności
      przebierają w chłopcach jak w ulęgałkach. Prawda pani red. Łuczywo?
    • Gość: hrabina Z-ska Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.client.comcast.net 12.12.04, 00:48
      zgadzam sie ze Sroda zaplacila za poruszenie tabu.

Polski zascianek i polskie zaklamanie. Pieklo dreczonych kobiet i dzieci w
      katolickich rodzinach.
      I ci proboszczowie patrzacy tylko tacy a nie milosierdzia.
    • Gość: gość_kobieta Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.elsat.net.pl 12.12.04, 07:14
      podpisuje sie 10 palcami pod najwazniejszymi słowami jakie ostatnio przeczytałam!
      Brawo dla Pani Srody za "dotkniecie" tematu, odwagę! i spowodowanie burzy!! tak
      jak Pani Łuczywo pisze.. to jest ciagle temat tabu, to "państwo w
      państwie".Zaznaczam, ze jestem katoliczką.. ale wydaje mi sie, ze myslącą!
      • Gość: delena Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.btk.net.pl / *.btk.net.pl 12.12.04, 09:18
        gość_kobieta napisała: ...jestem katoliczką.. ale wydaje mi sie, ze myslącą!

no, to dziś do spowiedzi, bo grzeszysz! Od myślenia są mężczyźni a Twoim
        obowiązkiem, wedlug KK, jest posłuszeństwo pełnowartościowej części ludzkości.
    • Gość: jo Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 16:27
      Uwazam, ze w Polsce lepiej jest byc glupim, niz madrym. Taki np.posel Lepper
      ciagle gada od rzeczy i nikt mu z tego powodu nie robi wielkiego kuku. Po
      prostu juz nas do tego przyzwycail. Ale madry czlowiek (mam na mysli
      p.Srode),ten, to juz musi zwracac uwage na to co mowi na kazdym kroku. Nie chce
      oceniac w jakim stopniu wypowiedz p.Srody byla stosowna bądz niestosowna,
      uwlaczajaca, czy moze tylko szkodzaca polskiemu kosciolowi.(Moim zdaniem tekst
      zaprezentowany przez p.Srode byl zupelnie neutralny).Rozwazania co
      do "zbrodniczej dzialalnosci Magdaleny Srody" sa ,moim zdaniem, w ogole bez
      sensu i robi sie w mediach sztucznie afere z niczego. Pani Luczywo i panu
      Pacewiczowi dziekuje za zdroworozsadkowe podejcie do tematu.
    • Gość: m Michnik by tak po chamsku nie napisal IP: 62.121.136.* 13.12.04, 03:01
    • Gość: jkmjkm Łuczywo-nie ośmieszaj się,tylko tyle. IP: *.spray.net.pl 13.12.04, 13:14
    • Gość: lala Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.rochester.rr.com 13.12.04, 22:52
      Czy my sie wreszcie nie otrzasniemy? Ludzie, nie widzicie, ze opozycyjni
      przywodcy w wiekszosci daza do ustanowienia w Polsce panstwa koscielnego. My
      przechodzimy z jednej skrajnosci w druga. Nie moze nigdy byc normalnie.
      Pani Sroda powiedziala b. oglednie, to co jest prawda. I zeby w demokratycznym
      panstwie wywolalo to taka burze. Jestem Polakiem , ale coraz czesciej
      musze sie tego wstydzic.
      • Gość: henryk_1937 Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.04, 19:41
        Pani Środa powiedziała,niestety prawdę,i 66% polaków daje jej rację
        A pan Belka ,jest w tym wypadku prawdziwym premierem.Brawo
        Czasami dużo młodych ludzi,na tym forum ,mówi chcę opuścić Polskę kraj ciemnoty
        katolickiej.
        Nie całkowicie, tak długo jak będą tacy ludzie jak pani Magdalena.

• Gość: sandra Re: Zbrodnicza działalność Magdaleny Ś. - komenta IP: 217.118.99.* 17.12.04, 18:05
      uwazam ze wypowiedz Pani magdaleny Srody byla jak bajbardziej na miejscu a
      polskie reakcje pokazuja tylko jak bardzo jestesmy zmanipulowani radiem maryja
      i zacofanym mesjanizmem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka