Dodaj do ulubionych

Do forumowych prawników!

22.12.04, 20:26
Józef Oleksy nazwał wyrok wydany przez Sąd Lustracyjny w imieniu
Rzeczypospolitej Polskiej farsą, a działanie Rzecznika Interesu Publicznego i
samego sądu ocenił jako polityczne. Mam w związku z tym pytanie - Czy Oleksy
obraził Majestat Rezczpospolitej i dopuścił się obarzy sądu? Jeśli tak to,
czy ja mogę złożyć w prokuraturze wniosek o popełniu przez niego przstępstwa?
Obserwuj wątek
    • Gość: Polak Re: Do forumowych prawników! IP: *.rev.knet.ca 22.12.04, 20:31
      Polakie sady nie zasluguja faktycznie na szacunek i prywatnie nie wnosilbym
      oskarzenia ale sprawa powinien zajac sie prokurator. W koncu Oleksy to nie
      babcia klozetowa klnaca przy sprzataniu pisuarow.
      • Gość: AAA Re: Do forumowych prawników! IP: 207.134.85.* 23.12.04, 22:32
        Wyglada jak babcia klozetowa, nie jest na pewno do przecietnej babci klozetowej
        madrzejszy ale za to bardziej pazerny i za wszelka cene bedzie siedzial przy
        zlobie, bo inaczej co bedzie robil???? Jak swinia bedzie sie trzymal stolka.
        Nie nadaje sie do niczego. To ubrana w garnitur wielka tlusta dupa ( wystarczy
        popatrzec na te gebe i od razu wodac, ze to dupa). Zyje jak insekt naszym
        kosztem. Powinien juz dawno siedziec w wiezieniu a on tu jeszcze che sie
        zwrocic do narodu....Po co zebysmy mu pozwolili wiecej krasc i w byc tajnym
        donisicielem????
    • iza.bella.iza Ponawiam pytanie (n/t) 22.12.04, 22:34
      • Gość: Czarny ;-) Re: Ponawiam pytanie (n/t) IP: 84.194.250.* 23.12.04, 19:54
        Obrazil!
        Osobiscie jestem za nim i na jego miejscu uzylbym mocniejszych slow. Niestety
        prawo jest prawem i mozna go zaskarzyc :(
    • Gość: kierowca Re: Do forumowych kierowców słów parę IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 22.12.04, 23:18
      Samochód jadący z prędkościa 50 km na godz. przebywa w 1 godz. czyli w 3600
      sekund drogę 50 km ,czyli 50 000 metrów.
      Zatem w sekundzie przejedzie on 1 / 3600 tej drogi.
    • plopli Re: Do forumowych prawników! 23.12.04, 00:07
      iza.bella.iza napisała:

> Józef Oleksy nazwał wyrok wydany przez Sąd Lustracyjny w imieniu
      > Rzeczypospolitej Polskiej farsą, a działanie Rzecznika Interesu Publicznego i
      > samego sądu ocenił jako polityczne. Mam w związku z tym pytanie - Czy Oleksy
      > obraził Majestat Rezczpospolitej i dopuścił się obarzy sądu? Jeśli tak to,
      > czy ja mogę złożyć w prokuraturze wniosek o popełniu przez niego przstępstwa?

Kodeks karny:
      Art. 226. § 1. Kto znieważa funkcjonariusza publicznego albo osobę do pomocy mu
      przybraną podczas lub w związku z pełnieniem obowiązków służbowych,
      podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do
      roku.
      § 3. Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ Rzeczypospolitej
      Polskiej,
      podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat
      2.

Chyba dłuższy komentarz nie jest konieczny.
      • Gość: basia.basia Iza, do dzieła!:) IP: *.kim.pl / *.kim.pl 23.12.04, 11:08
        plopli napisał:

> iza.bella.iza napisała:
        >
        > > Józef Oleksy nazwał wyrok wydany przez Sąd Lustracyjny w imieniu
        > > Rzeczypospolitej Polskiej farsą, a działanie Rzecznika Interesu Publiczne
        > go i
        > > samego sądu ocenił jako polityczne. Mam w związku z tym pytanie - Czy Ole
        > ksy
        > > obraził Majestat Rezczpospolitej i dopuścił się obarzy sądu? Jeśli tak to
        > ,
        > > czy ja mogę złożyć w prokuraturze wniosek o popełniu przez niego przstęps
        > twa?
        >
        > Kodeks karny:
        > Art. 226. § 1. Kto znieważa funkcjonariusza publicznego albo osobę do pomocy
        mu
        >
        > przybraną podczas lub w związku z pełnieniem obowiązków służbowych,
        > podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do
        > roku.
        > § 3. Kto publicznie znieważa lub poniża konstytucyjny organ Rzeczypospolitej
        > Polskiej,
        > podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do
        lat
        > 2.
        >
        > Chyba dłuższy komentarz nie jest konieczny.

Mam nadzieję, że ktoś wpadnie na to i oskarży Józka.

• iza.bella.iza Re: Iza, do dzieła!:) 23.12.04, 19:47
          Gość portalu: basia.basia napisał(a):

>
          > Mam nadzieję, że ktoś wpadnie na to i oskarży Józka.

Jakoś nikt się na razie nie kwapi. Będę śledzić sytuację i jeśli po Świętach
          nadal nikt tego nie zrobi, to zrobię to ja. Po złożeniu zawiodomienia o
          popełnieniu przestępstwa przez Oleksego, poinformuję o tym fakcie Morozowskiego
          i Sekielskiego. Jak wczoraj prześwietlali Dyducha, to byli bardzo oburzeni
          lekceważącym stosunkiem Oleksego i Dyducha do polskich sądów. Mam nadzieję, że
          chłopcy z TVN będą się sprawie bacznie przyglądać.
          • Gość: *** Re: Iza, do dzieła!:) IP: *.chello.pl 24.12.04, 00:44
            iza.bella.iza napisała:

> Gość portalu: basia.basia napisał(a):
            >
            > > Mam nadzieję, że ktoś wpadnie na to i oskarży Józka.
            >
            > Jakoś nikt się na razie nie kwapi. Będę śledzić sytuację i jeśli po Świętach
            > nadal nikt tego nie zrobi, to zrobię to ja.

Lubię Cię i szanuję, więc odradzam.

Gdy Miller określił Ziobrę mianem zera, zawiadomiłem o tym prokuraturę.
            Zrobiłem to, ponieważ chciałem być pewien, że formalnie została zaczęta
            procedura. Ciekaw byłem, jaka będzie kontynuacja. Znamy ją wszyscy. Myślę, że w
            tym przypadku będzie podobnie. Tym bardziej, że określenia "farsa"
            oraz "polityczny" jeszcze łatwiej uznać za dalekie od znieważenia lub poniżenia
            niż tamto "zero".
            • venus99 Re: Iza, do dzieła!:) 24.12.04, 09:39
              zawiadomiłem prokuraturę - o czym??
          • Gość: Czarny ;-) Re: Iza, do dzieła!:) IP: *.kabel.telenet.be 24.12.04, 08:44
            iza.bella.iza napisała:

> Gość portalu: basia.basia napisał(a):
            >
            > >
            > > Mam nadzieję, że ktoś wpadnie na to i oskarży Józka.
            >
            > Jakoś nikt się na razie nie kwapi. Będę śledzić sytuację i jeśli po Świętach

Moze nikt nie czuje sie obrazony?
      • iza.bella.iza Re: Do Plopli 23.12.04, 19:42
        Dzięki za reakcję. Mam pytania dodatkowe: Czy przytoczone przez Ciebie
        paragrafy nie wymagają, żeby Oleksym zajął się prokurator z urzędu? A jeśli
        tak, to jaki? W której prokuraturze powinnam ja złożyć doniesienie - w swojej
        rejonowej?
        • venus99 Re: Do Plopli 23.12.04, 19:45
          czy nie bliżej do poradni zdrowia psychicznego?
          • iza.bella.iza Re: Do Plopli 23.12.04, 19:49
            venus99 napisał:

> czy nie bliżej do poradni zdrowia psychicznego?

Nie wiem gdzie mieszkasz czerwony venusie, więc nie mogę podać ci adresu twojej
            rejonowej poradni. Przykro mi:(
            • venus99 do izy 23.12.04, 19:52
              ja nie potrzebuję ale wielu autorom wniosków do prokuratur w sprawie filmów,
              wypowiedzi i zachowań rażących ich uczucia z całą pewności troskliwa opieka
              medyczna sie przyda,
              • iza.bella.iza Re: od izy 23.12.04, 20:02
                venus99 napisał:

> ja nie potrzebuję

Na ogół tak się składa, że ten kto potrzebuje nie zdaje sobie z tego sprawy.

> ale wielu autorom wniosków do prokuratur w sprawie filmów,
                > wypowiedzi i zachowań rażących ich uczucia z całą pewności troskliwa opieka
                > medyczna sie przyda,

Jeżeli nie przeszkadza Ci, że konstytucyjne organy twojego państwa są
                lekceważone i opluwane, jeżeli nie zależy ci na poszanowaniu prawa, jeżeli nie
                zależy ci na tym, żeby prawo było równe dla wszystkich i wszystkich
                obowiązywało, to raczej zatroszcz się o troskliwą opieke dla siebie. Możesz się
                bowiem obudzić któregoś ranka w kraju dyktatury lub zupełnej anarchii.
                • venus99 Re: od izy 24.12.04, 09:44
                  ja już żyję w kraju zanarchizowanym, do dyktatura też blisko.
                  jeżeli to państwo ma wygladać tak jak wygląda to to nie jest moje państwo.tak
                  długo jak konstytucyjne (i wszelkie inne) organy państwa będą takie jakie
                  są,sejm będzie się składał z kretaczy, kłamców,łobuzów, pijaków, kryminalistów
                  i sprawnych umysłowo inaczej tak długo będę o nich mówił i pisał jak najgorzej.
                • venus99 Re: od izy 02.01.05, 17:36
                  w takim kraju to ja już żyje.a jak zaczną się rządy pisuarów, bojówek Romka
                  Prawnika i tej całej pozostałej hołoty to będzie jeszcze lepiej.
                  NIE PRZESZKADZA MI MÓWIENIE I PISANIA NEGATYWNYCH OPINI O POLSKIM WYMIARZE
                  SPRAWIEDLIWOŚCI.dla mnie jest to czysta,żywa prawda.
              • Gość: doradca Towarzyszko Venus IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.12.04, 23:18
                Jak również takim co bredzą trzy po trzy a póxniej tłumaczą się, że byli
                nachlani i opinia publiczna, źle ich zrozumiała.
        • plopli Re: Do Plopli 23.12.04, 23:40
          iza.bella.iza napisała:

> Dzięki za reakcję. Mam pytania dodatkowe: Czy przytoczone przez Ciebie
          > paragrafy nie wymagają, żeby Oleksym zajął się prokurator z urzędu? A jeśli
          > tak, to jaki? W której prokuraturze powinnam ja złożyć doniesienie - w swojej
          > rejonowej?

Osobiście uważam proponowane przez ciebie działania za bicie piany i jestem jak
          najdalszy od doradzania tego typu przedsięwzięć, ale na pytania postaram się
          odpowiedzieć. Wydaje mi się jednak, że jeżeli sąd, sędziowie lub rzecznik
          Nizieński poczują się znieważeni, to będą potrafili właściwie na tego typu
          zachowanie zareagować.

Art. 9. k.p.k.
          § 1. Organy procesowe prowadzą postępowanie i dokonują czynności _z urzędu_,
          chyba że ustawa uzależnia je od wniosku określonej osoby, instytucji lub organu
          albo od zezwolenia władzy.
          § 2. Strony i _inne osoby bezpośrednio zainteresowane mogą składać wnioski o
          dokonanie również tych czynności, które organ może lub ma obowiązek podejmować
          z urzędu_.

Prokuratura powinna więc podjąć z urzędu postępowanie w przypadku jeśli
          podejmie uzasadnione podejrzenie popełnienia przestępstwa. Nic nie stoi też na
          przeszkodzie abyś złożyła odpowiedniej treści powiadomienie. Właściwość
          prokuratury nie ma tutaj znaczenia.

Prokurator może odmówić wszczęcia postępowania ze względu na znikomą
          szkodliwość społeczną (art. 17. § 1 pkt 3 k.p.k.). Wydaje mi się, że nie
          będziesz miała możliwości odwołania się od takiej decyzji. NIe sposób ci bowiem
          przypisać miana strony postępowania, w szczególności miana poszkodowanego.
          Art. 49. § 1. k.p.k. stanowi, że: "Pokrzywdzonym jest osoba fizyczna lub
          prawna, której dobro prawne zostało bezpośrednio naruszone lub zagrożone przez
          przestępstwo." Tymczasem: "Zażalenie przysługuje stronom, a także osobie,
          której postanowienie bezpośrednio dotyczy, chyba że ustawa stanowi inaczej."
          (Art. 459. § 3 k.p.k.)
          Jako "niestrona" nie będziesz mieć wpływu na decyzje organów w sprawie.
          • iza.bella.iza dziękuję bardzo:) (n/t) 23.12.04, 23:58
    • p.smerf Re: Do forumowych prawników! 23.12.04, 20:01
      > Józef Oleksy nazwał wyrok wydany przez Sąd Lustracyjny w imieniu
      > Rzeczypospolitej Polskiej farsą,

Dla porządku prawnego, jeśli się kogoś cytuje, to warto cytować dokładnie. Ale
      czy na tym forum nie słyszeliśmy o farsie, gdy skazywano "niewinnego"
      dziennikarza i gdy inni dziennikarze zamykali się w klatkach demonstrując, co
      myślą o wyroku sądu? Czy nie oburzaliście się na tym forum, gdy sąd chciał
      skazać babcię za zjedzenie batonika? A czy nie słyszałaś słów "farsa", "kpiny",
      draństwo" gdy uniewinniano milicjantów z Wujka?

A co to jest według Ciebie odwołanie do wyższej instancji. Czy to nie jest
      oficjalna dezaprobata dla wyroku niezawisłego sądu? A może jesteś za powrotem
      sądów bolszewickich z ich jednoinstancyjnością?
      • iza.bella.iza Re: Do forumowych prawników! 23.12.04, 20:06
        p.smerf napisał:

> > Józef Oleksy nazwał wyrok wydany przez Sąd Lustracyjny w imieniu
        > > Rzeczypospolitej Polskiej farsą,
        >
        > Dla porządku prawnego, jeśli się kogoś cytuje, to warto cytować dokładnie.

Zacytowałam dokładnie.

> Ale czy na tym forum nie słyszeliśmy o farsie, gdy skazywano "niewinnego"
        > dziennikarza i gdy inni dziennikarze zamykali się w klatkach demonstrując, co
        > myślą o wyroku sądu? Czy nie oburzaliście się na tym forum, gdy sąd chciał
        > skazać babcię za zjedzenie batonika? A czy nie słyszałaś
        słów "farsa", "kpiny",
        > draństwo" gdy uniewinniano milicjantów z Wujka?

Jeśli wtedy Ty miałaś podobne odczucia jak ja dzisiaj, to kto Ci bronił
        zawiadomić prokuraturę o przestępstwie.

> A co to jest według Ciebie odwołanie do wyższej instancji. Czy to nie jest
        > oficjalna dezaprobata dla wyroku niezawisłego sądu?

Jak nie czujesz różnicy między jednym a drugim, to mogę Ci tylko współczuć.

> A może jesteś za powrotem
        > sądów bolszewickich z ich jednoinstancyjnością?

Napisz jeszcze jestem też za stalinowskim trybunałami i hitlerowskimi obozami
        zagłady.

• p.smerf Re: Do forumowych prawników! 23.12.04, 20:19
          > Zacytowałam dokładnie.

Nie dokładnie. Ale może się mylę, jeśli masz gdzieś ten zapis, to chętnie
          przeczytam.

Ponadto, jeśli sąd poczuje się wypowiedzią Oleksego urażony, to poradzi sobie
          sam, bez Ciebie.

> Jeśli wtedy Ty miałaś podobne odczucia jak ja dzisiaj, to kto Ci bronił
          > zawiadomić prokuraturę o przestępstwie.

O czym miałem zawiadomić prokuraturę? Że wk... ludzie mają rację?

> Jak nie czujesz różnicy między jednym a drugim, to mogę Ci tylko współczuć.

Dziękuję za współczucie, ale to już była dialektyka marksitowska. Jeśli nie
          znacz odpowiedzi to, to powiedz, że rozmówca ma krzywe nogi.

Ponawiam więc pytanie. Czy odwołanie do wyższej instancji jest wyrażoną
          publicznie dezaprobatą dla wyroku sądu, czy nie?
          • iza.bella.iza Re: Do forumowych prawników! 23.12.04, 21:07
            p.smerf napisał:

> > Zacytowałam dokładnie.
            >
            > Nie dokładnie. Ale może się mylę, jeśli masz gdzieś ten zapis, to chętnie
            > przeczytam.
            >
            > Ponadto, jeśli sąd poczuje się wypowiedzią Oleksego urażony, to poradzi sobie
            > sam, bez Ciebie.
            >
            > > Jeśli wtedy Ty miałaś podobne odczucia jak ja dzisiaj, to kto Ci bronił
            > > zawiadomić prokuraturę o przestępstwie.
            >
            > O czym miałem zawiadomić prokuraturę? Że wk... ludzie mają rację?

Więc Tobie chodzi o ludzkie opinie? Mnie chodzi o coś zupełnie innego i
            napisałam o tym jasno w poscie otwierającym wątek.

> > Jak nie czujesz różnicy między jednym a drugim, to mogę Ci tylko współczu
            > ć.
            >
            > Dziękuję za współczucie, ale to już była dialektyka marksitowska. Jeśli nie
            > znacz odpowiedzi to, to powiedz, że rozmówca ma krzywe nogi.

Widzę, że świetnie znasz marksistowska dialektykę. Popisałeś się nią, gdy
            zasugerowałeś, że chciałabym sądownictwa a'la Dzierżyński. I nadal wyrażam
            swoje współczucie dla stanu Twego umysłu, który nie widzi różnicy między
            kwestionowaniem wyroku poprzez złożenie apelacji a obrażaniem sądu określeniami
            typu "ten wyrok to farsa" czy "wyrok sądu jest polityczny".

> Ponawiam więc pytanie. Czy odwołanie do wyższej instancji jest wyrażoną
            > publicznie dezaprobatą dla wyroku sądu, czy nie?

Odpowiedź sobie wyczytaj z mojego zdania powyżej.
            • Gość: Czarny ;-) Re: Do forumowych prawników! IP: *.kabel.telenet.be 24.12.04, 08:47
              iza.bella.iza napisała:

Do garow!!!
          • Gość: doradca Nie jestem prawnikiem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.12.04, 23:09
            Takjak napisałem w tytule nie jestem prawnikiem. Uważam, że można złożyć takie
            doniesienie. Zastanawiam się tylko czy jakiś prokuartor,który swoją karierę
            zawodową zawdzięcza temu, że rodzicie byli działaczami zbrodniczej bandy pt.
            PZPR nie stwierdzi, że sprawę należy umorzyć ze względu na niską szkodliwość
            społeczną.
            Według mnie złożenie odwołania ZAWSZE jest wyrażeniem dezaprobaty.
            • Gość: *** Re: Nie jestem prawnikiem IP: *.chello.pl 24.12.04, 00:55
              Gość portalu: doradca napisał(a):

> Według mnie złożenie odwołania ZAWSZE jest wyrażeniem dezaprobaty.

Od siebie dodałbym, że zawsze jedynym dopuszczalnym. I dobrze byłoby, gdyby p.
              Oleksy o tym się dowiedział. Jednak zapowiedziane działanie Izy nie będzie
              skuteczne. Nie wierzę we wszczęcie dochodzenia przez prokuraturę. A odmowa
              wszczęcia tylko upewni p. Oleksego, że jego aroganckie wypowiedzi są
              dopuszczalne. Będzie powtórka z millerowego "zera", gdy w miejsce oczywistej
              obelgi oficjalnie podstawiono dopuszczalną ocenę kwalifikacji...
        • venus99 Re: Do forumowych prawników! 24.12.04, 09:51
          czysta demagogia.
          zdrowy rozsądek nakazuje aby nie pisać głupot do prokuratury.tym sie różnią
          ludzie inteligentni od parafialnych zgromadzeń emeryckich.
          wyrazy współczucia razem z p.smerfem moge przyjąć.ja też nie widzę żadnej
          różnicy.
          i stalinowskie trybunały i hitlerowskie obozy - wielu w tym kraju sie to
          marzy.wystarczy posłuchac pewnych znanych prawników z PiS.
    • Gość: Kaszanka-Canada Frajerzy - Wamy rzondzom Czerwoni, hehe! IP: *.sympatico.ca 24.12.04, 08:25
      • Gość: czyzunia Re: Frajerzy - Wamy rzondzom Czerwoni, hehe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 09:11
        w temacie obrazy sądu prokuratura nie potrzebuje zawiadomienia. może wszzcząć
        śledztwo lub zlecić dochodzenie z urzędu na podstawie chociazby nitatki
        prasowej,opisującej zdarzenie.
        w temacie ziobry zwiadomienie o p-stwie może złożyć tylko i wyłącznie
        pokrzywdzony.
    • iza.bella.iza Prawnicy uznali, że Oleksy popełnił przestępstwo!! 02.01.05, 13:46
      I złożyli o tym powiadomienie do prokuratury.

info.onet.pl/1031678,11,item.html
      • Gość: jan. Re: Prawnicy uznali, że Oleksy popełnił przestęps IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 02.01.05, 13:53
        Szef tej fundacji Janusz Kochanowski to były kandydat PiS-u do europarlamentu .
        Niestety wyborcy pokazali jemu gest Kozakiewicza. To tak dla jasności kto jest
        kto i o co tu chodzi :)
        • iza.bella.iza Re: Prawnicy uznali, że Oleksy popełnił przestęps 02.01.05, 16:59
          Gość portalu: jan. napisał(a):

> Szef tej fundacji Janusz Kochanowski to były kandydat PiS-u do
          europarlamentu .
          >
          > Niestety wyborcy pokazali jemu gest Kozakiewicza. To tak dla jasności kto
          jest
          > kto i o co tu chodzi :)

Jest jakiś związek między tym, że Kochanowski nie został europosłem a tym, że
          Oleksy popełnił przestępstwo? Nie rozumiem co chciałeś tym wpisem udowodnić.
          • venus99 Re: Prawnicy uznali, że Oleksy popełnił przestęps 02.01.05, 17:40
            działanie tej przedziwnej fundacji w ewidentny sposób oparte jest na
            przesłankach politycznych.
            • iza.bella.iza Re: Prawnicy uznali, że Oleksy popełnił przestęps 02.01.05, 17:51
              Venusie, czy jak się nie logujesz to piszesz na forum jako jan?
              • venus99 Re: Prawnicy uznali, że Oleksy popełnił przestęps 03.01.05, 14:11
                przysięgam,że NIE.
      • Gość: SLD-UPek Może towarzysz Józef był nachlany? IP: *.czajen.pl / *.czajen.pl 02.01.05, 13:56
        Byłaby to jakaś okoliczność łagodząca.
      • venus99 Re: Prawnicy uznali, że Oleksy popełnił przestęps 02.01.05, 17:38
        czyli opinia o nim była uzasadniona.to juz nie jedno zero ale chyba co najmniej
        dwa.
    • Gość: jan. czy Olejnik zaprosi jeszcze do studia Kochanowskie IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 02.01.05, 15:35
      • Gość: P-77 Re: czy Olejnik zaprosi jeszcze do studia Kochano IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 17:47
        Nie wiem czemu ale jakoś do dr Kochanowskiego określenie "prawnik" mi nie
        pasuje.
        • iza.bella.iza Re: czy Olejnik zaprosi jeszcze do studia Kochano 02.01.05, 17:50
          Gość portalu: P-77 napisał(a):

> Nie wiem czemu ale jakoś do dr Kochanowskiego określenie "prawnik" mi nie
          > pasuje.

Mnie do Ciebie również - i co z tego?
          • venus99 Re: czy Olejnik zaprosi jeszcze do studia Kochano 02.01.05, 17:53
            ano nic. do Kochanowskiego pasuje określenie - zaangażowany prawnik.bardzo
            zaangażowany.czyzby po szkole Duracza?
            • Gość: P-77 Re: Kochanowski i jemu podobni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 18:11
              Tak w ogóle to ktoś kto nawet skończył studia prawnicze, ale nie miał
              styczności z przepisami ani w teorii ani w praktyce moim zdaniem nie powinien
              określać się prawnikiem, co najwyżej magistrem prawa.
              Doktor Kochanowski może i skończył prawo ale jest bardziej takim prawniczym
              znachorem, trochę jak Krzysztof Orszagh. Tak jak są absolwenci medycyny, którzy
              dowodzą, że tylko niekonwencjonalne metody leczenia są skuteczne.
              Gdyby np. prof. Filar uznał, że Oleksy popełnił przestępstwo potraktowałbym to
              poważnie. Ponieważ poruszają to kręgi okołokaczyńskie, którym nie przeszkadzało
              naruszenie prawa przez Lecha Kaczyńskiego (odmowa wykonania prawomocnego
              wyroku) czy znieważenie przez Zbigniewa Ziobrę Sądu Okręgowego w Warszawie
              (określenie wyroku w sprawie Lwa Rywina mianem "kpiny z wymiaru
              spraiwedliwości") to na mnie nie robi to żadnego wrażenia.
              Problem się pojawi za jakieś pół roku kiedy minister Jarosław Kaczyński z
              błogosławieństwem premiera Rokity będzie stopniowo odkręcał fundamenty państwa
              prawnego a Kochanowski i jemu podobni być może w rangach urzędników
              ministerstwa będą przygotowywali pokrętne uzasadnienia. Skoro Bush miał
              prawników, którzy dowodzili, że tortury są O.K. to i w Polsce znajdą się
              użyteczni eksperci. Zresztą już się znaleźli choćby w komisji orlenowskiej.
              • iza.bella.iza Re: Kochanowski i jemu podobni 02.01.05, 18:22
                Ojoj - Ty zawsze potrzebujesz interpretacji specjalisty, żeby stwierdzić czy
                ktoś prawo łamie, czy nie? Sam nie jesteś w stanie zrozumieć prostych zapisów w
                konstytucji czy w kodeksie? A podobno prawo jest tak pisane, żeby zwykły
                obywatel mógł je zrozumieć.
              • create tak dla jasności 02.01.05, 23:31
                dr Kochanowski jest pracownikiem naukowym na wydziale prawa UW, i jest naprawde
                niezły.

ale jezeli chodzi o meritum to ja prosty student uważam ze przesadza z oceną
                Oleksy w tej konkretnej sprawie jest stroną, i jako oskarżony może się nie tylko
                bronić ,ale też emocjonalnie podchodzić do sprawy. Każdy uznany za winnego ma
                prawo nie godzić się z wyrokiem i uważać sąd za farsę, nie obraża to powagi sądu
                (wg. mnie).
                należy oddzielić tutaj funkcję publiczną którą pełni, bo Oleksy wypowiada sie w
                imieniu własnym a nie w imieniu marszałka RP

Zeby zaprzeczyć z kolei swojej pierwotnej tezie, trzeba powiedzieć ze pojawia
                sie tutaj pewna wątpliwość , gdyż to sprawowanie funkcji publicznej przywiodło
                Oleksego przed sąd, ale powinna chyba tutaj działać zasada ze watpliwosci
                rozpatrujemy na korzysć oskarżonego. To tyle z moich poza arykułowych dywagacji
                studenta prawa
    • Gość: jan, art.237 k.k.- cytat IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 02.01.05, 20:39
      " Kto znieważa organ konstytucyjny lub organizację polityczną ,związek
      zawodowy ,stowarzyszenie wyższej użyteczności publiczne lub inną organizację
      społeczną o znaczeniu ogólnopaństwowym podlega karze pozbawienia wolności do
      lat 2 ,ograniczeniu wolności albo grzywny ". - Kodeks Karny ,stan prawny na
      dzień 10 lutego 1987 r.

wiecznie żywe to "znieważanie organów konstytucyjnych" :)
      • Gość: Hehehe Re: art.237 k.k.- cytat IP: *.block.alestra.net.mx 02.01.05, 20:53
        zniewazenie organizacji politycznych tj. polskich partii ?! Moj Boze ! Pona
        • Gość: Hehehe cd art.237 k.k.- cytat IP: *.block.alestra.net.mx 02.01.05, 20:54
          Ponad polowa Polakow powinna juz siedziec w kiciu ! To idiotyczny i niezyciowy
          przepis. Smierdzi poza tym dyktatura komunistyczna !
          • Gość: P-77 Re: to przepis ze starego k.k. z 1969 r. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 22:37
            Od 1 wrzesnia 1998 r. już nie obowiązuje, teraz odpowiedzialność ogranicza się
            do konstytucyjnych organów.
            Wiadomo, że przpeis miał służyć ochronie PZPR i jej organów, ale już w III RP
            ofiarą padł niejaki Ryszard Zając, dziennikarz z Sosnowca, który gdzieś tam
            napisał o "palantach z Solidarności" (obraził związek zawodowy).
            • Gość: jan. Re: to przepis ze starego k.k. z 1969 r. IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 02.01.05, 23:15
              Oczywiście że to jest przepis ze starego PRL-owskiego Kodeksu Karnego z 1969
              roku. Pisałem o tym . Przed sobą mam właśnie ten Kodeks z 1969 r.z póżn.zm. ze
              stanem prawnym akurat na dzień 10 lutego 1987 roku.
              Zmiana tego przepisu co do partii ,związków zawodowych , stowarzyszeń itp
              organizacji nastąpiła najprawdopodobniej przed 1 września 1998 r.
              Redaktor Zając był skazany wg mnie na podstawie innego przepisu k.k. i
              pomyśleć że dokonano tego w III RP za wyrażenie "palanty z Solidarności".
              Zadziwiające. I z tego co pamietam siedział w ciupie. Był to pierwszy więzień
              polityczny w demokratycznej przecież III RP :(
      • indris Konstytucja RP - cytat 03.01.05, 14:24
        "Art. 54.

1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania
        i rozpowszechniania informacji.
        "

NIC tu nie jest powiedziane, że owe poglądy nie mogą nikogo znieważać. A
        Konstytucja jest NAJWYŻSZYM prawem w Rzeczypospolitej, WAŻNIEJSZYM od każdego
        kodeksu, czy innej ustawy.
        To powinno rozstrzygać sprawę, zarówno w przypadku Oleksego,jak owego
        internauty zaskarżonego przez prezydenta Częstochowy. I w każdym innym.
        Mam nadzieję, że zamordyzm w Polsce nie przejdzie.
        • iza.bella.iza Re: Konstytucja RP - cytat 03.01.05, 19:01
          indris napisał:

> "Art. 54.
          >
          > 1. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania
          > i rozpowszechniania informacji.
          > "
          Odróżnaiasz opnię od obrazy i oszczerstwa? Czy stwierdzenie, że Indris jest
          głupi (opinia)jest tak samo dopuszczalne jak np. stwierdzenie, że Indris jest
          złodziejem (oszczerstwo)? Z pojęciem wolności słowa wiąże się nierozerwalnie
          odpowiedzialność za wypowiadane słowa. Postudiuj historię starszych demokracji
          niż polska i zobacz czym jest w nich wolność słowa.

> NIC tu nie jest powiedziane, że owe poglądy nie mogą nikogo znieważać. A
          > Konstytucja jest NAJWYŻSZYM prawem w Rzeczypospolitej, WAŻNIEJSZYM od każdego
          > kodeksu, czy innej ustawy.

Wedle Twojego rozumowania wszystkie kodeksy należy spalić i posłigiwać się
          tylko konstytucją.

> To powinno rozstrzygać sprawę, zarówno w przypadku Oleksego,jak owego
          > internauty zaskarżonego przez prezydenta Częstochowy.
          > I w każdym innym.

Uważasz, że te dwie sprawy są identyczne?

> Mam nadzieję, że zamordyzm w Polsce nie przejdzie.

A ja mam nadzieję, że w Polsce nie zwycięży chamstwo i prostactwo, że nasza
          demokracja wreszcie będzie kojarzyć się z odpowiedzialnością a nie anarchią.
    • Gość: asia Re: Do forumowych prawników! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 13:26
      Składaj sobie choćby i 1000 wniosków głupia prawicowa cipo. Jak normalny
      człowiek czyta idiotki dla których słowo farsa jest "obrazą majestatu", to
      można tylko przypuszczać, że swiat zwariował. Gdyby którykolwiek ze
      strajkujących w "80" i walczących o zlikwidowanie ulicy Mysiej, mógł
      przypuszczać, że takie durnoty jak ty będą krzyczeć o kneblowanie ust, to
      olałby tą całą Solidarność i poszedł do domu. Sądy w Polsce są parodią
      cywilizowanego wymiaru sprawiedliwośći, co więcej prawie cała klasa prawnicza
      to szubrawcy i kazdy, który zamiast półkul mózgowych nie ma półdupków mózgowych
      o tym wie. Wystarczy jako przykład nabór na wydziały prawa. Jesteś widać jedną
      z tych przyjmowanych poza kolejnością matołów.
      • goniacy.pielegniarz Re: Do forumowych prawników! 03.01.05, 13:55
        Gość portalu: asia napisał(a):

> Składaj sobie choćby i 1000 wniosków głupia prawicowa cipo.

Czasami nawet miło posłuchać, jak dziewczyny poświntuszą, ale bez przesady.
      • iza.bella.iza Re: Do forumowych prawników! 03.01.05, 19:12

> Składaj sobie choćby i 1000 wniosków głupia prawicowa cipo.

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, towarzyszu Asia!!! Życzę ci przede
        wszystkim udanej operacji zmiany płci i wyleczenia się z kompleksu braku
        mamcicy:)))

> Jak normalny człowiek

Kogo masz na myśli towarzyszu asia?

> czyta idiotki dla których słowo farsa jest "obrazą majestatu", to
        > można tylko przypuszczać, że swiat zwariował.

Twój świat zwariował nareszcie i nieuchronnie odchodzi w przeszłość.

> Gdyby którykolwiek ze
        > strajkujących w "80" i walczących o zlikwidowanie ulicy Mysiej, mógł
        > przypuszczać, że takie durnoty jak ty będą krzyczeć o kneblowanie ust, to
        > olałby tą całą Solidarność i poszedł do domu.

A co ty wiesz o Solidarności towarzyszu asia? Z ubeckich akt całej prawdy o
        tamtych czasach nie da się wyczytać.

> Sądy w Polsce są parodią
        > cywilizowanego wymiaru sprawiedliwośći, co więcej prawie cała klasa prawnicza
        > to szubrawcy i kazdy, który zamiast półkul mózgowych nie ma półdupków
        > mózgowych o tym wie.
        > Wystarczy jako przykład nabór na wydziały prawa. Jesteś widać jedną
        > z tych przyjmowanych poza kolejnością matołów.

Dzięki takim uprzejmym i dobrze wychowanym towarzyszom jak ty, nasz wymiar
        sprawiedliwośći wygląda tak, jak opisujesz.

p.s. Jeśli obojnoku myślisz, że twoje prymitywne inwektywy są w stanie mnie
        dotknąć, to się mylisz.
        • Gość: asia Re: Do forumowych prawników! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 21:42
          Nie zamierzam cię dotykać, bo mycie się po zetknięciu z takim prawicowym gównem
          za długo by trwało i za wiele kosztowało.
          1. Mój świat na szczęście będzie trwał długo, to swiat idiotów dla
          których 'farsa" jest obrazą skończy sie tak szybko jak wasza telewizja
          familijna.
          2. W czasach, w których szczylu nie było cie jeszcze nawet w planie, a myślę,
          że nikt nie planował takiego g... urodzić ja miałam za sobą przynajmniej wiele
          lat nauki. Solidarność podobnie jak zapomniani robiłam własnym zdrowiem, a nie
          kłapiąc głupim dziobem jak ty.
          3. wiadomo powszechnie, że w dzisiejszych czasach najbardziej prawomyślnie
          szczekaja różne utytłane w ubeckim gó..e dziewoje , vide towarzyszka Nowak.
          Może jesteś jej wypierdkiem?
          • iza.bella.iza Jeszcze raz zdrowia życzę, towarzyszu asia:) 03.01.05, 23:29

> Nie zamierzam cię dotykać, bo mycie się po zetknięciu z takim prawicowym
            > gównem za długo by trwało i za wiele kosztowało.

Pachnidełko z szamba rodem się odezwało, hi hi

> 1. Mój świat na szczęście będzie trwał długo, to swiat idiotów dla
            > których 'farsa" jest obrazą skończy sie tak szybko jak wasza telewizja
            > familijna.

Co to jst telewizja familijna? To zamiast teleranka teraz leci?

> 2. W czasach, w których szczylu nie było cie jeszcze nawet w planie, a myślę,
            > że nikt nie planował takiego g... urodzić

Ile jeszcze potrafisz takiej "poezji" wyprodukować? A o moim wieku wiesz tyle,
            co o ci twoja chora wyobrażnia podpowiada.

> ja miałam za sobą przynajmniej wiele
            > lat nauki.

Miałeś, miałeś towarzyszu asia, nie udawaj żeś kobita, bo już parę razy
            sypnąłeś się, że facetem jesteś. W komitecie partyjnym lub innej podobnej
            instytucji edukację zdobywałeś?

> Solidarność podobnie jak zapomniani robiłam własnym zdrowiem, a nie
            > kłapiąc głupim dziobem jak ty.

Robiłeś gó.. a nie Solidarność. Dzięki takim jak ty z tej idei tylko
            pośmiewisko zostało.

> 3. wiadomo powszechnie, że w dzisiejszych czasach najbardziej prawomyślnie
            > szczekaja różne utytłane w ubeckim gó..e dziewoje , vide towarzyszka Nowak.
            > Może jesteś jej wypierdkiem?

No to w końcu jak? Jestem małolatą, co to za Solidarności jeszcze jej na
            świecie nie było, czy zasłużonym ubekiem? Zdecyduj się na coś. Ja nie mam
            takich kłopotów z tożsamością, jak ty asio-chłopie. Gdybyś grzecznie zapytał o
            moje pochodzenie, wiek i poglądy polityczne to nie gubiłbyś się w domysłach,
            ale otrzymał rzeczową odpowiedź. Teraz ci powiem, że wyobraźnię masz
            zachwaszczoną i perzem porosłą. Język zaś prostacki i nazwanie go grubiańskim
            byłoby komplementem.

• Gość: t1s Re: Do forumowych prawników! IP: *.acn.waw.pl 03.01.05, 19:28
        A towarzyszom sznurek, sznurek do szyjki pasuje...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka