Gość: chmm Dlaczego spalili mój naród? - krzyczała była wi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 11:52 Z cala pewnoscia bylo to niespodziewane... podstawiona aktorka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tearl Dlaczego spalili mój naród? - krzyczała była wi... IP: *.cn.com.pl / *.cn.com.pl 28.01.05, 11:55 Pamięć pamięcią i nie neguje tego, ale czy to nie przesada w organizowaniu tej hucpy. W USA istnieje organizacja -potężna- która na jaką kolwiek krytykę na temat żydów w mediach podnosi ogromne larum protestu i ciąga wszystkich po sądach.W polsce jakakolwiek krytyka pod ty samym adresem określana jest mianem antysemityzmu, a przecież widać jakiej nacji ludzie są autorytetami moralnymi przedstawianymi jako wzór dla nas, kto jest w posiadaniu największych majątków ,kto szefuje największym korporacjom w zarządach szczegolnie medialnych i jak tu nie twierdzić na co się obrażają Ci- ktorzy dobrze wiedzą że tak jest, że jesteśmy wszyscy w pajęczej sieci semitów i będziemy demokratycznymi niewolnikami do pracy- numery już wszyscy mamy i to kilka. Pojedyczne przypadki własności majatków nie powiązanych z żydowskim pochodzeniem ich właścicieli to tylko kwestia czasu i przestaną być ich własnościa.Ewentualne wyzwiska pod moim adresem w rodzaju -komuch, antysemita ,esbek, czerwony itd. nie zrobią na mnie najmniejszego wrażrnia i utwierdzi mnie to tylko w przekonaniu że walnij w stół to ...... itd mam poprostu dość obchodzenia za moje - podatnika pieniądze wszystkich rocznic na których dostaliśmy po tyłku, a one są najbardziej hucznie obchodzone, mam dość oglądania w TV pod przymusem przez cały dzień jednego i tego samego w koło wojtek i jeszcze choćbym nie oglądał to tak muszę to finansować obowiązkowym abonamentem.Bal w te klocki dopiero się zacznie jak Papa walnie w kalendarz i to jest jedyny powód dla którego rzyczę mu aby mnie przeżył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Postepowanie dzisiejszych Zydow to jedno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:37 a pochylenie sie z zaduma nad spalonym narodem to drugie. Nie mylmy tych dwoch rzeczy, bo o zmarlych mowi sie tylko dobrze, albo sie milczy. W tych dniach zadumy darujmy sobie wystepowanie z pretensjami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Romowie - to był prawdziwy holokaust! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 11:57 Romowie - to był prawdziwy holokaust! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: europejczyk Hold pamieci ofiar niemickiego faszyzmu IP: 81.185.93.* 28.01.05, 11:58 przemyslowo wymordowanych w obozach zaglady wzniesionych przez niemieckie demokratycznie wybrane prawowite wladze, posiadajace zdecydowane poparcie (do konca 1942 roku) wiekszosci niemieckiej zamiast byc pokorna refleksja nad marnoscia istoty ludzkiej przerodzil sie w demonstracje polityczna potwierdzajac tylko fakt, ze zaden system polityczny (z demokracja wlacznie) nie stanowi skutecznego lekarstwa na glupote i zezwierzecenie natury ludzkiej. Tak relacje miedzynarodowe mas-mediow z uroczystosci jak i duza czesc wypowiedzi na tym forum jest tylko dodatkowym potwierdzeniem tej smutnej prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Icchak Re: Hołd - zgoda, ale tylko dla żydowskich ofiar ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: No comment . Hołd dla wszystkich ofiar IP: 81.185.93.* 28.01.05, 12:27 en.wikipedia.org/wiki/Agent_provocateur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Tez tak uwazam i podobnie mysle IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:41 o autorze tego dziwnego wezwania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moim zdaniem www.bochenia.pl /aktualnosci IP: *.25-151.libero.it 28.01.05, 11:59 Jestem osoba impulsywna. Jest to jednoczesnie moja najwieksza wada i najwieksza zaleta.Dzisiaj moim impulsem jest ogladany wlasnie w tej chwili ( 27.01.2005 , godz 21.00) na Rai 1 Pianista Polanskiego.Od dwulanstu lat nie mieszkam w Polsce . Mieszkalam we Francji , od prawie 4 lat mieszkam we Wloszech wiec wydaje mi sie , iz mam dosc trzezwe spojzenie na to jak w ciagu tych wszystkich lat bylismy narodem zapomnianym no i niewygodnym. W tym roku po raz pierszy ( co przyprawia mnie o mdlosci ) w telewizji zarowno wloskiej jak i francuskiej mowi sie o wyzwoleniu Oswiecimia.Od okolo tygodnia filmy dokumentalne , wywiady z bylymi wiezniami obozow koncentracyjnych i ich rodzinami widac na kazdym programie. Niby nic w tym zlego , lepiej pozno niz wcale .... ale ....Czy musielismy wejsc do „ Wielkiej Europejskiej pseudorodziny „ aby w koncu ktos o tym mowil ? Czy konieczne bylo czekanie az 60 lat (!!!!!) by glowy panstw przyjechaly zapalic znicze na grobach ofiar? 60 lat ??!!??Dzisiaj , Polska jest ciekawym rykiem. Interesuje wszystkich , prawda ? Po 1 Maja Unia powiekszyla sie o okolo 80 milionow mieszkancow z czego prawie polowa to Polacy. Trzeba wiec nas jakos „ uglaskac”. Pokazac : my jestesmy po waszej stronie...w imie wolnosci i demokracji.Ja odbieram to jako obraze naszej inteligencji.Nie znosze hipokryzji w zadnej formie , denerwuja mnie „ falszywi dobrzy”.60 lat!!!! Ja jednak wrocilabym do lat wojennych. Do poczatku lat wojennych. Kto nam pomogl ?Jak zachowali sie nasi „sojusznicy” ?Gdzie byli Francuzi , Anglicy , Amarykanie ?Jak reagowali na informacje przenoszone przez Karskiego o obozach koncentracyjnych?Nie reagowali. Po prostu nie reagowali. Powiem wiecej , juz po zakonczeniu wojny bezczelnie twierdzili , iz NIE WIEDZIELI co dzialo sie w Polsce po 01.09.1939. Wczoraj , w czasie uroczystosci Putin przypomnial , iz w czasie drugiej Wojny Swiatowej poleglo 27 milionow zolnierzy radzieckich walczacych o wolnosc Polski. Chwala im za to! Wyzwolili Oswiecim - bedziemy im za to wdzieczni na wieki wiekow. Ale...ale przeciez zgodzili sie z Hitlerem , podzielili Polske , byli w Katyniu. Co do Katynia , podczas procesu w Norynberdze w latach piecdziesiatych wszyscy wiedzieli , ze to nie Niemcy byli odpowiedzialni za mord , ale wygodniej bylo nic nie mowic , prawda ?Polska , jak wszyscy doskonale wiemy ( ale na co dzien nie pamietamy ) byla calkowicie zniszczona. Kamien na kamieniu nie pozostal...zgodnie z planem. A pozniej ?Kto nam pomogl odbudowie ? Jaka sile wykazali nasi rodzice , dziadkowie by odbudowac kraj ?! Niemcy naleza do 7 najbogatrzych panstw. Razem w Francja , Anglia , Wlochani , Usa. Cudownie. Czy ktorys z tych krajow byl zniszczony jak Polska ?Czy ktorys z nich stracil tylu mieszkancow jak my ? A co z naszymi dzielami sztuki , z pieniedzmi ktore stracily wartosc , z zlotem lezacym do dzis dnia w Szwajcarskich bankach ?Pamietajmy o tym , gdy stojac w sniegu na przystanku autobusowym zobaczymy Francuza czy Niemca w najnowszym mercedesie.Zostawili nas samych , przez 60 lat zachowywali sie jak gdyby nigdy nic , a teraz jak sami wylizalismy rany i stanelismy na nogi wzruszeni zapalaja znicze w Oswiecimiu. Nikt jednak nie pomyslal - powaznie - o odszkodowaniach . Latwiej jest kupic znicz za 2 zlote i pokazac sie we wszystkich telewizjach swiata ,prawda?60 lat!!!! Dlaczego nikt na tej zardzwialej politycznej gorze nie pomyslal o tym wczesniej ?Moment. A dzisiaj ? Kto sprawdzil ksiazki historii wielkiej Europejskiej rodziny? Kto sie upewnil , kto zagwarantowal , ze historia jakiej ucza sie mlode pokolenia jest „ta” historia?Ta NASZA. Ta prawdziwa. Moge troche pofilozofowac ? Co by bylo gdyby....gdyby Polacy nie oparli sie faszystom ?Pol dzisiejszej Europy mowiloby po niemiecku ? A wiec „ Nasi gora”. Badzmy dumni z tego , ze jestesmy Polakami , ze pochodzimy z kraju ktory mial nie istniec, ze mowimy jezykiem o ktorego wykorzenienie dbalo przez wiele lat kilka krajow ( od zaborow poczawszy ). Bo dzisiaj...czesto my wstydzimy sie niemajac czego , a inne osoby - na przyklad Sofia Loren , bedaca spokrewniona z Mussolinim ( wloskim odpowiednikiem Hitlera) , z podniesiona glowa dumnie reprezentuje kraj , badz co badz kiedys faszystowski . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Dlaczego spalili mój naród? - krzyczała była wi... IP: *.kbcfp.net 28.01.05, 12:00 Bardzo niepokojace sa wypowiedzi utina o "wyzwalaniu" Polski przez zolnierzy radzieckich - skad my to znamy? Owszem radziecka interwencja polozyla bezposrednio kres ludobojstwu ale nie przyniosla przeciez byjnajmniej wyzwolenia Polski. Ciarki przechodza. Dlaczego nikt tego nie komentuje, ani tego ze w 39 wojska radzieckie ynajmniej nie wyzwolenie Polski mialy na celu... To co, tak im sie bezinteresownie odmienilo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandada Re: Dlaczego spalili mój naród? - krzyczała była IP: *.ceron.pl 29.01.05, 00:13 Jak nie wyzwoliły jak wyzwoliły? Antyradziecka propaganda jest porażająca w fałszu. Nie było suwerennego kraju, ale jakiś był i stawał się coraz bardzie samodzielny. Nawet Wassermann czy Olechowski oraz Maciej Giertych mogli w tej Polsce znaleźć sobie wygodne miejsce. Wajda tworzył coraz odważniejsze filmy, a Łysiak pisał książki. PRL to była Polska, co rozumiała większość narodu wykazująca się poświęceniem dla wspólnej odbudowy kraju> przywrócono polską symbolikę narodową, nauczanie po polsku. W ogóle proszę spojrzeć na sytuację w okupowanych przez Niemców guberniach i nie porównywać tego nawet do stalinowskiego okresu PRL. A przede wszystkim nie trafiliśmy do fazy wykonania niemieckiego planu eksterminacji Polaków. My też sprzymierzyliśmy się z Hitlerem, gdy przyłączyliśmy sobie czeskie Zaolzie, a Niemcy wzięły sobie resztę tego kraju. Nas też nic nie obchodził los innego zniewalanego kraju. Tylko, że Niemcy pokonaliby nas nawet bez udziału ZSRR, a my bez Rosjan z Hitlerem byśmy nie wygrali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesius Re: Dlaczego spalili mój naród? - krzyczała była IP: *.dip0.t-ipconnect.de 29.01.05, 00:29 Co do jednej twojej tezy, to trudno sie nie zgodzic: bez wojny zssr z niemcami polska nie odzyskalaby niepodlegosci. ale: pojdzmy w rozumowaniu dalej: bez paktu ribbentrop - molotow, i bez ataku na poslke z dwoch stron w 1939 roku, wiele milionow europejczykow mogloby zyc dalej, i dzisiaj inaczej wygladalyby wzajemne rozrachunki. to stalin i jego pacholki uzyli w 1939 roku w stosunku do polski okreslenia: "bekart ukladu wersalskiego", defilujac we wspolnek paradzie z wojskami hitlera w brzesciu; to stalinwreszcie kazal wymordowac smietanke polskiej inteligencji (w tym wielu wybitnym dowodcow wojskowych, oficerow, policjantow i nauczycieli), w obozach w katyniu, ostaszkowie, itd. Gdyby stalin od poczatku zrozumial powage sytuacji, to wielu ludzi by te wojne przezylo. bedac w moskwie w 1994 roku zagadalem babuszke mojej serdecznek przyjaciolki (rosjanki, a w polowie zydowki). babacia julii potwierdzila moje zdanie: gdyby stalin nie byl tak wielkim zwolennikiem hitlera w latach 30-tych ubieglego stulecia (czy wiesz, ze po zniszczeniu polski wojska niemieckie i sowieckie prowadzily wspolne cwiczenia na terenie obecnej zkrainy?), i gdyby wczesniej dogadal sie z polakami, anglikami i czechami, to wielel milionow ludzi by nie zginelo? taja juz jest mentalnosc tyranow: zycie jednostki jets nic nie warte: licza sie tylko "nasze" imperialne cele. stalin w niczym nie byl lepszy od hitlera. rzeczywistosc powojenna to potwierdza. co mnie osobiscie mierzi, to fakt, ze tak zdegegrelowane jednostki, jak berman, minc, chajn, szechter z zone michnikowa, brystygierowa, rodzice geberta (dawida warszawskiego), tudziez wielu, wielu innych ludzi pochodzenia zydowskiego, przylozyli w polsce reke dp zbdrodni stalinowskich, po tym, co polscy zydzi wycierpieli w czasie wojny. to naprawde dla mnir niepojete, i nie ma dla tych zbrodni zadnego usprawiedliwienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Dlaczego spalili mój naród? - krzyczała była wi... IP: *.crowley.pl 28.01.05, 12:02 Je..y KGB-owiec Putin będzie nas ruskiej historii uczył. "Wyzwoliciel" pie..ny. Te 600 tys. zginęło dla naszego dobra pewnie? Tym ruskim co zginęli w 1920, też trzeba by cześć oddać, bo przecież szli Europę z imperializmu wyzwalać, no i Polskę by przy okazji oswobodzili. No wielka szkoda, że im się wtedy nie udało, ale za to w `45 się chłopaki poprawili. Moja nieboszczka babka pamiętała, jak toto szło 3 dni przez wieś z całą masą głębokich rezerw azjatyckich. I miała konkretne zdanie o tych "wyzwolicielach", mongołach je..ych, swołoczy pie..nej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: Dlaczego spalili mój naród? - krzyczała była IP: *.crowley.pl 28.01.05, 12:04 Aha, i w `39 te ku.. też nas wyzwolić przyszły? I ten ch.. putin coś śmie o moralności wspominać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandada Re: Dlaczego spalili mój naród? - krzyczała była IP: *.ceron.pl 29.01.05, 00:18 Jakby nie te Mongoły, to całe pokolenie twojej (i mojej) babci wzbogaciłoby przemysł chemiczny i budownictwo III Rzeszy - jako niewolnicy lub prefabrykat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Buba Merka Szewach i jej pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:02 Ja rowniez chcialbym sie dowiedziec: dlaczego pani Merka Szewach nie spytala: "Warum habt Ihr mein Volk verbrannt?" Dlaczego pytanie o takim znaczeniu bylo postawione w jezyku polskim?! Do kogo bylo one adresowane??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielange Re: Dlaczego pani Szewach pytała, mogła powiedzieć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:13 Pani Merka Szewach mogła publicznie wyjaśnić tą zagadkę kto mordował jej naród. Była tam, w Oświęcimiu naocznym świadkiem. Zamiast pytać mogła nam powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Nie pytala kto, tylko dlaczego. To zasadnicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:44 roznica. Nie czepiajmy sie slow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek a co z teraźniejszością IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:04 Wszyscy jesteśmy odpowiedzialni za pamięć!!!!!! Mam 40 lat Dyłem w oświęcimiu gdy miałem 9 lat Dla mnie to był szok który trwa do dzisiej Każde dziecko w tym wieku powinno być TAM może mielibyśmy mniej tych rozbojów na ulicach. Dlaczego historia lubi się powtarzać! - Serbia - Nowy York - Czecznia - Korea - i wiele innych miejsc Dlaczego to jeszcze trwa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gdzie ten """ człowiek """" Pytam???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba WARUM HABT IHR MEIN VOLK VERBRANNT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:06 Dlaczego pani Merke Szewach nie spytala po niemiecku? Czyzby jej pytanie: "Dlaczego spaliliscie moj narod" bylo adresowane do Polakow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Icchak Re: WARUM HABT IHR MEIN VOLK VERBRANNT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:18 Gdyby zapytała po niemiecku to efekt byłby piorunujący. Taki gest miałby jednoznaczną wymowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strzałek Re: WARUM HABT IHR MEIN VOLK VERBRANNT IP: 193.19.104.* 28.01.05, 12:23 scenariusz był inny, miało być po polsku i basta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzycztery Re: WARUM HABT IHR MEIN VOLK VERBRANNT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:49 Czy "spontaniczne" wystapienie może mieć scenariusz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: WARUM HABT IHR MEIN VOLK VERBRANNT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 14:31 Przeciez chodzi o prawde! Jezykiem 'urzedowym'panujacym w obozie byl jezyk niemiecki.To NIEMCY zakladali obozy i tak trzeba to mowic.WARUM HABT IHR MEIN VOLK VERBRANNT!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 OSKARŻAM! 28.01.05, 13:21 Warto by jeszcze spytać o parę spraw aliantów. O jeden temat zahaczył już prezydent Mosze Kacaw. Mianowicie: -DLACZEGO LOTNICTWO BRYTYJSKIE NIE ROZWALIŁO DRÓG DOJAZDOWYCH DO AUSCHWITZ I DO INNYCH KONZENTRAZIONSLAGRÓW??????????? ???? To temat niepopularny, bo wtedy kiedy Angole przelatywali tam i z powrotem nad Polską swoimi samolotami zwiadowczymi czy nawet bombowcami, wtedy krematorium w Auschwitz pracowało na najwyższych obrotach i osiągało "najlepsze" wyniki - 20000 ciał na dobę. Nie wierzę, żeby wywiad brytyjski NIE WIEDZIAŁ o realizacji zbrodniczego planu zagłady w Auschwitz i innych obozach. Pani Merke Szewach swoim krzykiem wyraziła tragiczne, nieugaszone oburzenie. Ale to nie wywoła wielkiego poruszenia, bo powszechnie (?) znany jest fakt zwyrodnienia niemieckich nazistów i ich zbrodnie. Lepiej byłaby zrobiła, gdyby zaczęła krzyczeć: Dlaczego nas nie uwolniliście wcześniej ze szponów zbrodniarzy? Dlaczego pozostawaliście obojętni? A więc jeśli wywiad brytyjski znał lokalizację obozów śmierci i wiedział, co tam się dzieje, to dlaczego nie reagował? To było zamierzona obojętność, ale czemu służyła? Może Auschwitz było z góry "wyznaczone do wyzwolenia" dla Armii Czerwonej i nikt nie miał prawa go ruszać? Już sobie wyobrażam, jak któryś z generałów brytyjskiego lotnictwa siedzi sobie przy stoliku z Churchilem, pali cygaro i z angielską flegmą skarży się, że tam, w Polsce, w obozie Auschwitz to krematorium tak dymi, że czasem ma kłopoty nawigacyjne. "W takim razie niech pan zwiększy pułap lotu, sir" - odpowie Churchil. Niestety, nasi "przyjaciele" i towarzysze broni nie kiwnęli palcem, żeby wyzwolić obozy śmierci. Nie kiwnęli palcem, żeby pomóc Powstaniu Warszawskiemu. Polacy dla nich złamali szyfr enigmy, oni to sobie przywłaszczyli. Polacy ginęli w bitwie o Anglię - Wielka Brytania po wojnie przywłaszczyła sobie część polskiego złota, wywiezionego w czasie wojny i ukrywanego jako majątek Państwa Polskiego. Wreszcie Churchil sprzedał (z Rooseveltem) Polskę Stalinowi. I oto mamy dowód wyspiarskiej wdzięczności. Powtarzam - lepiej było p. Merke zacząć krzyczeć, że to alianci pośrednio przyczynili się do śmierci setek tysięcy ludzi - przez swoją obojętność i udawanie, że nic się nie dzieje. Fakt, już mówił o tym prez. Kacaw, ale to co on powiedział, szybko rozejdzie się po kościach. A więc: OSKARŻAM Wielką Brytanię o świadome i umyślne nieudzielenie pomocy ofiarom hitlerowskich obozów śmierci, co było albo milczące uznaniem dla nazistowskich zbrodniarzy albo pospolitym tchórzowstwem. OSKARŻAM Wielką Brytanię o świadome i umyślne nieudzielenie pomocy walczącej z hitlerowcami Warszawie OSKARŻAM Wielką Brytanię o zablokowanie podczas wojny wybrzeży dla prześladowanych przez nazistów uchodźców żydowskich OSKARŻAM Wielką Brytanię o fałszowanie historii w latach powojennych, o liczne kłamstwa (które zostały odkłamane dopiero w ostatnich latach)i przywłaszczanie sobie polskich osiągnięć z okresu wojny OSKARŻAM Wielką Brytanię o umyślne utajnienie okoliczności śmierci gen. Sikorskiego - wnioskuję z tego, że odtajnienie tych dokumetów byłoby jeszcze jedną czarną plamą na brytyjskiej historii OSKARŻAM Wielką Brytanię o kuntatorstwo i pójście najmniejszą drogą oporu. Można było uratować setki tysięcy istnień ludzkich, ale cóż - nie w pełni odpowiadało to strategii państwa. -Czy tak było? -Yes, sir. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Nie do końca "wuk4"! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.01.05, 14:04 Anglicy, czy jak piszesz "Angole" mieli jednak do KL Auschwitz bardzo daleko, a ponadto bombardowali niemal wyłącznie nocą, cele raczej wielkopowierzchniowe - zatem nieprecyzyjnie. Dniem bombardowali Amerykanie - też z bardzo odległych lotnisk, ale ci jak najbardziej byli zdolni do nalotu precyzyjnego: m. innymi we wrześniu 1944 skutecznie zbombardowali zbiorniki ropy naftowej i torowiska Rafinerii Vacuum Oil Company w Czechowicach Południowych, odległej kilkanaście kilometrów od KL Auschwitz! Najbliżej jednak mieli oczywiście Sowieci - tyle, że jakoś mało się o tym mówi, Prezydent Putin też się na ten temat - przemawiając w Krakowie i w obozie KL Auschwitz II Birkenau - ani zająknął. A jakie Twoje "wuk4" zdanie o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
wuk4 I USA winne, i Sowieci 28.01.05, 15:23 Oczywiście nie można wszystkiego zwalać na Anglików, Jankesi też mają swoje za uszami. A jeśli chodzi o Sowietów - to Armia Czewona była armią na służbie państwa kierowanego przez zbrodniarza-ludobójcę. Nie można było się więc spodziewać po sowieckiej armii zbyt wiele. Jeden zbrodniarz wysłał armię przeciw drugiemu zbrodniarzowi, wyzwalanie obozu było skutkiem ubocznym, nikomu się nie spieszyło, żeby zadziałać wcześniej i ratować ludzi. Gdyby wojska Wehrmachtu były wyzwoliły Workutę czy Sołowki, to też by miały powód do chwały, prawda? Ale nie zmienia to faktu, że Wermacht pozostawał na służbie zbrodniarza Hitlera. Od zachodnich aliantów, zwłaszcza Anglii czy Ameryki można było oczekiwać w czasie wojny więcejniż od Sowietów. Ale niestety, więźniowie Auschwitz nie pracowali przy obsłudze szybów ropy naftowej, więc ani Anglikom, ani Amerykanom nie opłacało się ich uwalniać. Zobaczmy dziś: Jankesi przepędzili zbrodniarza Saddama Husseina z Iraku, a jeszcze większy zbrodniarz Kim Dzong Il rządzi sobie spokojnie, bo jego kraj nie leży na ropie. A teraz w Iraku zrobił się burdel, islamscy terroryści i Bush zgrzyta zębami bardziej niż za Saddama. Ale to już inny wątek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pandada Re: I USA winne, i Sowieci IP: *.ceron.pl 29.01.05, 00:36 Niemcy w Rosji nie bardzo by mieli co robić z "wyzwolonymi" łagiernikami, bo jak można było ich wyzwolić? Zawsze mogli sobie iść, gdzie oczy poniosą i zamarznąć w tajdze. Mogli ich tylko w cieplejsze okolice, żeby ogrzali się przy piecu. Jeśli ktoś zna historię łagrów, to wie, że nawet tam Rosjanie wierzyli, że Stalin jest dobry. Pytanie o stan wiedzy ZSRR na temat Auschwitz - bo Alianci często sobie coś zostawiali. ZSRR miał poza tym najtrudniejszą sytuację do lotniczego atakowania Auschwitz, bo między nimi a obozem był front i samoloty by nie przeleciały. W zasadzie najlepsza byłaby dywersja partyzancka z lądu naszego ruchu oporu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowsk Re: Źle przetłumaczyłeś "buba"! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.01.05, 13:49 Merke Szewach wykrzyczała swój ból: "Dlaczego spalili mój naród, żydowski naród? Dlaczego od nas wzięli wolność? Dlaczego dali nam łatę, żółtą łatę, żeby poznali, że jesteśmy Żydzi? Nigdy, nigdy niech się to nie wróci! W tym obozie, dziewczynka - szesnaście lat. Stoję tu. Naga!" Po niemiecku zabrzmiałoby to (w przybliżeniu - z uwagi na niedoskonałą polszczyznę!): "Warum wurde mein Volk, mein Jüdisches Volk verbrannt? Warum haben sie unsere Freiheit genommen? Warum wurde uns eine Flicken gegeben, ein gelber Flicken, um uns als Juden zu kennzeichnen? Niemals, niemals soll das wiedergeschehen! In diesem Lager, ein Mädchen - sechzen Jahre. Ich stehe da. Nackt!" Merke Szewach powiedziała zresztą znacznie więcej: że była numerem, zabrano jej tożsamość - i zakasując rękaw bluzki na lewym przedramieniu, pokazała ten numer. Jeżeli to kimś, zwłaszcza Polakiem, nie wstrząsnęło - trudno poradzić, przypadek beznadziejny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: Źle przetłumaczyłeś "buba"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 14:36 Nie chodzi tu o tlumaczenie tylko wersje jezykowa. Ktory z Niemcow ( odpowiedzialnych za te czyny )zrozumial co ona krzyczala? Ilu Niemcow zrozumialo co ona krzyczala? Kto ma czuc sie winnym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: Źle przetłumaczyłeś "buba"! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 15:01 Jeszcze dodam, ze ... "Warum wurde mein Volk, mein Jüdisches Volk verbrannt? " jest pytaniem retorycznym skierowanym do KOGO??? do pana Boga?do Polakow?do obecnych zebranych na uroczystosciach? Czy nie jest to pytanie skierowane do tych co sa temu winni? To jest pytanie skierowane do tych wszystkich, ktorzy zezwolili na Holocaust i podnoszac reke krzyczeli: "Heil Hitler" Odpowiedz Link Zgłoś
pewien_student innymi slowy 28.01.05, 12:27 kazdy z tych, ktorzy tam przyjechali i mieli okazje przemawiac - zalatwial swoje wlasne interesy w serdecznym powazaniu majac tragedie wiezniow Oswiecimia... az mnie ze zlosci nad ta hipokryzja sciska... Odpowiedz Link Zgłoś
protestujaca obchody rocznicy... 28.01.05, 12:32 jak kobieta która przeżyła obóz zagłady mogła doprowadzić do uchwalenia ustawy zezwalającej na zabijanie nienarodzonych dzieci? czy to jest humanitarne? Pania Veil zastanawia się kim byłyby w przyszłości dzieci zamordowane w obozach, a kim mogły by być dzieci francuskich kobiet, które dokonały aborcji? Nie widzę tu logiki, zrozumienia dla tych niewinnych dzieci, czy one byłyby mniej wartościowymi istotami???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goska Merka Sewach IP: *.adsl.solnet.ch 28.01.05, 12:34 to byla jedyna na prawde szczera wypowiedz.Wszyscy inni robili tylko swoja polityke(patrz Putin i terroryzm) Brawo Merka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MERKAntylizm ! Re: Merka Sewach - wystąpienie pod kontrolą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:42 Merkantylne okrzyki pani Merki były bardzo poprawne politycznie. Słowa o Niemcach były starannie wypreparowane. Ona Niemców nie widziała, kiedy była w Obozie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Dlaczego spslili moj narod?! - tak pytala IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:48 reszta jest milczeniem. Uszanujmy to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowsk Krzyk buntu i rozpaczy Merki Szewach ... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 28.01.05, 12:34 ... przejdzie do HISTORII, tak jak kiedyś uklęknięcie Kanclerza Brandta przed pomnikiem Bohaterów Ghetta Warszawskiego! Na uwagę zasługują jeszcze przemówienia Władysława Bartoszewskiego i Mosze Kacawa, piętnujące zbrodniczą obojętność Aliantów na Holocaust w okupowanej Polsce, o którym wiadomość z narażeniem życia przekazywali im emisariusze AK, m.innymi Jan Karski. O przemówieniu Prezydenta Putina chciałbym jak najprędzej zapomnieć, w istocie stanowiło ono li tylko próbę wybielenia agresora sowieckiego z 17.09.1939 r., świadomość faktu który z trudem, ale jednak zdobywa obywatelstwo na świecie. Okazuje się więc, że wysiłek naszych naszczerszych PRZYJACIÓŁ: Normana Daviesa ("Powstanie`44") i małżeństwa Lynne Olson i Stanley Cloud ("Sprawa honoru") nie poszedł na marne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strzałek Re: putin mówi IP: 193.19.104.* 28.01.05, 12:45 o terrorystach, a ja mam wrazenie, że przygotowuje się do kolejnych "wolnych" wyborów i usprawiedliwia agresje wobec czeczenów którzy sa i bedą bolącym wrzodem na jego kgbowskiej dupie. A co do ilości ofiar wsród watpliwych wyzwolicieli to w każdej normalnej armii na swiecie straty przy wyzwalaniu Polski byłyby mniejsze. To w armi czerwonej funkcjonowały oddziały zaporowe które strzelały w plecy "dezerterom" młodym chłopakom, którzy szli na rzeź, bo z ich zyciem nikt się nie liczył. Ludzi u nas mnogo- a mięso armatnie zawsze będzie potrzebne. Wydaje mi się, że i dzisiaj pod tym względem nic sie nie zmieniło- może skala tych działań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leszek Smiersza - tak sie nazywaly te oddzialy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biopan [...] IP: *.onlink.net 28.01.05, 15:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: af dlatego że sie wszędzie pchacie...nawet na mównice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:45 Odpowiedz Link Zgłoś
protestujaca jak kobieta która przeżyła obóz mogła zrobic cos t 28.01.05, 12:47 jak kobieta która przeżyła obóz zagłady mogła doprowadzić do uchwalenia ustawy zezwalającej na zabijanie nienarodzonych dzieci? czy to jest humanitarne? Pania Veil zastanawia się kim byłyby w przyszłości dzieci zamordowane w obozach, a kim mogły by być dzieci francuskich kobiet, które dokonały aborcji? Nie widzę tu logiki, zrozumienia dla tych niewinnych dzieci, czy one byłyby mniej wartościowymi istotami???????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fa ochrona dała ciała..a jakby krzykła Hitler rulezz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 12:47 to by była profana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: srtzałek Re: ochrona dała ciała..a jakby krzykła Hitler ru IP: 193.19.104.* 28.01.05, 12:57 oj działo by się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adolf [...] IP: *.range217-42.btcentralplus.com 28.01.05, 13:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strzałek Re: auschwitz IP: 193.19.104.* 28.01.05, 13:03 po cholere tam chodzisz, zazdroscisz im, nie możesz miec dzieci- można tłumaczyć ludziom wiele ale twój post swiadczy o tym, że to nie skutkuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek 45 Gdyby nie było Żydów, to Polacy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 13:04 Gdyby nie było Żydów, to Polacy musieliby ich sobie wymyślić. To tak świetnie poprawia samopoczucie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Nie do zapomnienia... IP: 217.153.156.* 28.01.05, 13:07 Widzę, że powyżej wielu ma wąpliwości co do spontaniczności tego wystąpienia. Nie mają żadnych dowodów co do tego, że było wyreżyserowane ale są o tym przekoniani. Nie mam zamiaru się z nimi sprzeczać - wiedzą swoje. Dla mnie nie ma to znaczenia - znaczenie ma jej krzyk. Nie do zapomnienia. Najbardziej wstrząsające wydarzenie wczorajszego dania - obok tego prawdziwie piekielnego zgrzytu pociągu wjeżdżającego na rampę. Wstrząsające. A co do różych "wyczynów" kochanych rodaków na tym forum, to po prostu ręce opadają. Można sobie protestować w zachodnich mediach co do "polskich obozów koncentracyjnych". Autorzy tych sformułowań nie muszą się wcale wysilać - wystarczy jak tu zajrzą i poczytają, co niektórych: antysemityzm, małostkowość,nieuctwo, mania wielkości i bezgraniczne użalanie się nad sobą. Wypominanie byłej więźniarce obozu, że w swoim emocjonalnym wystąpieniu nie wspomniała o Niemcach jest po prostu poniżej wszelkiej krytyki. Trzeba mieć nieźle poprzewracane we łbie aby od kobiety, która jako dziecko znalazła sią, skazana za zagładę, w tym miejscu, żądać aby mówiła to co żąda sobie gawiedź rozwalona wygodnie przed monitorem. To obrzydliwość. NIKT NIE MA PRAWA POUCZAĆ JEJ CO MA W TAKIEJ CHWILI POWIEDZIEĆ!!! Zamknąć te antysemickie jadaczki i milczeć - stado baranów i prostaków. Nigdy w ten sposób nie pisałem na forum ale wobec tej rocznicy nie potrafię inaczej. Mój dziadek tez tam był - nie jako Żyd, jako Polak. Tego typu wypowiedzi uwłaczają także jego pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: strzałek Re: Nie do zapomnienia... IP: 193.19.104.* 28.01.05, 13:16 nie ma również dowodów na to, ze wystapienie było spontaniczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ak Re: Nie do zapomnienia... IP: 217.153.156.* 28.01.05, 14:10 > nie ma również dowodów na to, ze wystapienie było spontaniczne Co ty nie powiesz? Naprawdę? Siła twojej żelaznej loiki jest po porostu porażająca. Chyba muszę poważnie przemyśleć sens swoich wypowiedzi na forum - w sytuacji, w której mam tak znakomitych polemistów. Po prostu się chyba załamię... Przeczytaj dobrze jeszcze raz moją wypowiedź - to czy wystąpienie więźniarki było w planie uroczystości, czy też nie - nie ma żadnego znaczenia! Właśnie problem polega na tym, że tacy jak ty, widzą i słyszą w jej wstrząsającym wystąp[ieniu, że nie powiedziała o Niemcach, że ochrona dała plame, że to było wyreżyserowanie. Istotą takich uroczystości jest to, że są przygotowane - przemówienie Bartoszewskiego takie było - no to co z tego? Czy przez to nie jest prawdziwe? Czy w jego, przygotowanym przemówieniu, jest nieprawdziwe choćby jedno słowo? Jest doprawdy przygnębiające, że tak wielu Polaków w tej dyskusji zupełnie nie obchodzi treść tego wystąpienia - ważne jest co innego - ważne są powody aby prawdziwie po polsku wyrażać swojej niezadowolenie. Nawet taka rocznica nie stanowi przeszkody w rozczulaniu się nad sobą - nawet jeżeli nie miało się z tymi wydarzeniami nic wspólnego - każda okazja do współczucia samemu sobie jest dobra - nawet w obliczu takiej tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Noyak Re: Nie do zapomnienia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 15:33 I to jest dowód zoologicznego antysemityzmu ...ciekawe,ciekawe panie ak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: Nie do zapomnienia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 14:52 Pani Merke Szewach nie musiala wspominac o czynach grozy jakie popelnili oprawcy i nie musiala nikogo wskazywac palcem ale nadal uwazam, ze swoj bol powinna wykrzyczec w jezyku, w ktorym takze blagala o litosc kiedy plonely ognie smierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finanse Dlaczego spalili mój naród? - krzyczała była wi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 13:10 Czesc i pokoj ich pamieci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Czy Putin odtajni akta Katynia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 13:26 Uważam, że Putin nie powinien przemawiać W KL Auschwitz, ponieważ prowadzi brudną wojnę wobec narodu czeczeńskiego - wojnę ludobójstwa. Jako prezydent Rosji nie chce odtajnienia akt Katynia - ludobójstwa na polskich jeńcach wojennych w czasie II wojny. Agresji na Polskę 17.09.1939r. w ramach porozumienia Ribentrop - Mołotow. Mordowanie narodu polskiego po II wojnie światowej. Dlatego Putin jako prezydent Rosji nie miał moralnego prawa występować na tej świętej polskiej ziemi w Oświęcimiu. Swoimi rządami w Rosji doprowadza do niszczenia młodej rosyjskiej demokracji. Dlatego jest małym człowieczkiem, który chce do odrodzenia potęgi CCCP, a co nie jest do urzeczywistnienia. Putin nie rozumie demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ebol ochrona dala plamy- to mogl byc palestynski ... IP: *.nat.tvk.wroc.pl 28.01.05, 13:28 zabojca. w izraelu za tak slaba ochrone to by "polecialo kilka glow" porazka. cale te obchody zreszta tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek Dlaczego glownie Zydzi? IP: *.netserv.net / *.netserv.net 28.01.05, 13:45 Czy ktos jest w stanie wytlumaczyc dlaczego glownie Zydzi byli masowo mordowani? Czy to dla tego, ze jako narod przyjezdny zaczeli kotrolowac instytucje finansowe, srodki masowego przekazu i rzad kraju w ktorym sie osiedlili, robiac tym lokalnych ludzi drugo klasa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Heniek Re: Dlaczego glownie Zydzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 15:04 Czyli Hitler mial racje? Spozniles sie 70 lat, zrobilbys duza kariere. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wujek Re: Dlaczego glownie Zydzi? IP: 158.180.64.* 28.01.05, 16:38 Nie Heniu. Nie wyskakuj z idiotycznymi pogladami poto zaby cos napisac pomijajac przy tym temat! Odpowiedz Link Zgłoś