randoraf Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 17:14 Policja do roboty!!! Ja jestem bardzo zasmucony, tragiczna śmierć syna ...teraz ojca ,wszystko to pachnie jakimiś ciemnymi mocami... Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 17:14 Szkoda, wielka szkoda. Czesc Jego pamieci Odpowiedz Link Zgłoś
olo1033 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 17:15 Kultura polska poniosła wielką i nieodżałowaną strate.Był wielkim człowiekiem i polakiem.Ja szary obywatel chylę przed nim czoło,Cześć jego pamięci.KK aż się prosi o wprowadzenie dla bańdziorów kary śmierci ,na co czekamy? na dalsze zabójstwa ludzi niewinnych? Odpowiedz Link Zgłoś
irazone Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 17:41 szok straszny. skończyła się pewna epoka,żal,smutek. mój mistrz... szkoda. byłam w szoku,gdy usłyszałam w telewizji. (*)(*) Odpowiedz Link Zgłoś
pabloha Tomasz został zamordowany wcześniej 22.02.05, 17:24 Z. Beksiński (dla mnie) wielkim artystą był ... do czasu, kiedy po śmierci Tomasza przeczytałam wywiad z Seniorem, który mówił o tym, że czekał na samobójstwo Tomasza, wiedział, ze to sie wydarzy. Mówił o tym, że nie przytulał syna, czuł do niego wstręt. Wywiad był ilustrowany zdjeciem małego Tomka zamkniętego w instalacji Artysty - druciana klatka. Zastnanawia mnie, ze na jednej ze stron poświeceonych Tomkowi Artysta nie zezwolił na publikację tego zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
eksplorator30 JEGO ŚMIERĆ BYŁA JAK JEGO MALARSTWO... 22.02.05, 17:48 ZAGADKOWA I PONURA... "on sam JEST niechętny szufladkowaniu" (GW?);) Teraz czekago jednoznaczna szuflada... pewnie na powązkach;) moja znajoma historyczka sztuki mówiła o nim, że w środowisku "znawców" uważany jest za pacykarza... ciekawe co teraz "znawcy" powiedzą... Odpowiedz Link Zgłoś
fedorczyk4 Re: JEGO ŚMIERĆ BYŁA JAK JEGO MALARSTWO... 22.02.05, 17:52 Nic, to nie ma znaczenia. Wywieszą nowe ceny. W dużej mierze od tego są Odpowiedz Link Zgłoś
fpitt pogielo was ???. 23.02.05, 02:28 cos napisalem i nie jest to wam w smak, bo co obraza tego pajaca Dwurnika? Gdzie jest wasza "wolnosc slowa" - "cheba, ze jest to WASZA WOLNOSC"- no tak, to juz wiem. BYE.Szalom - czy co tam wolicie Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 "Wsrodowisku 'znawcow' uwazany jest za pacykarza" 22.02.05, 19:44 Wielu "czolowych" jazzmanow odmawialo poczatkowo grania z Ornette Colemanem, twierdzac wrecz, ze gra <falszywie> [sic!] Wielu brytyjskich ekspertow pisalo poczatkowo, ze Bacon jest po prostu "epigonem Hogartha" [sic!] O Pablo P. pisano (zwlaszcza w obozie holdujacym socrealizmowi), ze "deformowal, bo nie mial warsztatu" [sic!] O Strawinskim, ze jest wulgarny i "nie ma zmyslu instrumentacji" [sic!] O Chagallu (zwlaszcza w PRL), ze to taki "lepszy Nikifor" [sic!] O poznym Lutoslawskim, ze to "epigon Bartoka i Bouleza" [sic!] A co pisano-poczatkowo-o Kandinskim, Miro, Pollocku, Rauschenbergu???!!! Szkoda nawet sliny, zeby splunac! :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
blekitnooka Re: "Wsrodowisku 'znawcow' uwazany jest za pacyka 23.02.05, 02:12 KAŻDY BY MU ZAZDROŚCIL TALENTU. TO WSPANIAŁY CZŁOWIEK I ARTYSTA Z OGROMNYM TALENTEM I WYOBRAŹNIĄ. KTÓRY Z POLSKICH ARTSTÓW MU DORASTA DO PIĘT? NIKT TAK NIE UMIE POKAZAĆ SZCZEGOŁÓW I SWIATŁA JAK PAN BEKSIŃSKI. DLA SZTUKI TO OGROMNA STRATA. ZOSTAŁ ŻAL PO WSPANIAŁYM CZŁOWIEKU I W PAMIĘCI JEGO WSPANIAŁE OBRAZY. Odpowiedz Link Zgłoś
photo8 Re: "Wsrodowisku 'znawcow' uwazany jest za pacyka 23.02.05, 09:51 O większości z nich tak pisano, gdy mieli po 20 - 30 lat a nie 70. Odpowiedz Link Zgłoś
ree-j-bie Re: JEGO ŚMIERĆ BYŁA JAK JEGO MALARSTWO... 22.02.05, 21:37 czyli słaba???? Odpowiedz Link Zgłoś
vilbel kruki, wrony i inne sępy....:( 22.02.05, 18:12 Co ma znaczyć wypowiedź Dwurnika: "...Beksiński nigdy nie zajmował w historii polskiego malarstwa miejsca pierwszoplanowego. Był raczej jednym z samotników sztuki, takich jak Henryk Waniek, Duda Gracz, Starowieyski" ??!! Jeżeli sztuka jest tylko naśladownictwem, rutynową usługą, sprzedajną modą, to rzeczywiście wymienione wyżej postacie zawsze stały z dala od tego modelu twórczości. Powiem więcej! To właśnie Oni - Beksiński, Duda Gracz grali od lat pierwsze skrzypce na naszej skromnej scence artystycznej i Oni właśnie przejdą do historii polskiej sztuki, ponieważ Ich twórczość była niezwykła, inna, niepowtarzalna. Beksiński był postacią wybitną, doceniony na całym świecie. Czy marne kopie Nikifora zajmą pierwszoplanowe miejsce w historii polskiej sztuki? Odpowiedz Link Zgłoś
rzw Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 18:51 A stac cie ?? Obrazy sa bardzo bardzo drogie a teraz beda jeszcze drozsze. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc.z.korony PRZERAŻAJĄCE! ZGINĄŁ WIELKI CZŁOWIEK! 22.02.05, 19:06 DLA MNIE JEGO WIZYJNE, MROCZNE OBRAZY SĄ PROJEKCJĄ KONDYCJI WSPÓŁCZESNEGO CZŁOWIEKA I ZŁA KTÓRE SIĘ NA ŚWIECIE DZIEJE. TO SMUTNE I DO KOŃCA NIEPRZEKŁADALNE - JAK JEGO DZIEŁA. STRACILIŚMY KOGOŚ WIELKIEGO. A KTOŚ KTO TO ZROBIŁ... NO CÓŻ O TYM TEŻ SIĘ NIE DA MÓWIĆ. PRZERAŻAJĄCE. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 "Znany malarz"? "Znany malarz"?! HANBA CI GW!!!!! 22.02.05, 19:21 Beksinski- czy ktos lubil jego symboliczno-surrealistyczne malarstwo, czy nie- byl (a nie jest to tylko moja opinia) jednym z najwazniejszych malarzy ostatnich 40 lat- w skali SWIATOWEJ!!!! Polski Dali i Bosch w jednej osobie! Jest rowniez praktycznie jedynym polskim plastykiem, obok Magdaleny Abakanowicz, ktorego nazwisko znaja koneserzy sztuki na calym swiecie. Poznalem go ponad ok. 30 lat temu, przez wspolnych znajomych. Mily, skromny, bezpretensjonalny czlowiek. Zauwazywszy, ze jeden z jego obrazow-mam go do dzis!- ewidentnie mna wstrzasnal, przed moim wyjsciem zdjal go po prostu ze sciany pracowni, zawinal w szary papier i wreczyl mi bez slowa. [!] Obraz ubezpieczylem w Waszyngtonie od pozaru i kradziezy lata temu, ale zadne odszkodowanie nie skompensowaloby mi nigdy jego utraty, zwlaszcza teraz, kiedy stal sie dla mnie BEZCENNY!!! "Znany malarz"! ;-))) HANBA ci, Gazeto! HANBA!!!! :-((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
mojazuza Re: "Znany malarz"? "Znany malarz"?! 22.02.05, 19:38 > Mily, skromny, > bezpretensjonalny czlowiek. Zawsze odpowiadający na mejle. Uczynny. Posiadający celny dowcip i niezmierzone pokłady cichej ironii. Tak, jakby rozumiał strach. Odpowiedz Link Zgłoś
ree-j-bie Re: "Znany malarz"? "Znany malarz"?! 22.02.05, 22:03 polski Dali??? Nie rozśmieszaj mnie ! Dali żył 50 lat temu. No ale my Polacy zawsze w plecy o pięć dych... He, he... Odpowiedz Link Zgłoś
ree-j-bie Re: "Znany malarz"? Pokojowy? 22.02.05, 22:04 jego nazwisko nikomu się nie kojarzy na całym swiecie. Poszperaj po n.p. angielskojęzycznych encyklopediach w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
valerec Re: "Znany malarz"? Pokojowy? 22.02.05, 22:10 nie ma co szperac, wystarczy wpisac w google i przeczytasz..jak umiesz Odpowiedz Link Zgłoś
irkm81 [...] 22.02.05, 22:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
ree-j-bie Re: "Znany malarz"? Pokojowy? 22.02.05, 22:21 otóż nikt. Do historii sztuki niestety nie przejdzie... Może do historii sztuki sanockiej tak, ale nic poza tym. (przynajmniej jako malarz, bo jako fotografik miał (ma?) szansę znależdź się wśród najwybitniejszych, tylko, ze zrezygnował z tego medium zbyt szybko). Odpowiedz Link Zgłoś
irkm81 Re: "Znany malarz"? Pokojowy? 23.02.05, 00:37 baardzo ale to bardzo sie mylisz. Zreszta o tym ze nie masz racji swiadzcy ile ludzi zareagowalo na jego smierc, w Polsce i na swiecie. Daj wiec juz spokoj z tym ze to byl malo malarz "pokojowy" Odpowiedz Link Zgłoś
blekitnooka Re: "Znany malarz"? Pokojowy? 23.02.05, 02:16 JAKI MALARZ POKOJOWY? CO TY PISZESZ? UMIESZ CZYTAC? MIAL STAŁĄ WYSTAWĘ W JAPONI, WYSTAWIAŁ OBRAZY W PARYŻU. MAM W TYLE CZY BYL ZNANY W STANACH.STANY NIE SĄ NAJWAŻNIEJSZE Odpowiedz Link Zgłoś
ree-j-bie Re: "Znany malarz"? Pokojowy? 23.02.05, 08:49 w Paryżu to wystawiał dlatego, ze jego powiedzmy "menago" wynajął salę pod stałą ekspozycję licząc, że coś sprzeda. Nikt tam jednak na to nie zwrócił uwagi... Choć podobno kilku ludzi zajrzało przez szybę. "Pokojowy" to przesada, ale smieszą mnie ludzie, którzy twierdzą, że był/jest wybitny i znany na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
transsybir Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 19:13 Krwią pisana historia rodziny niemal jak u Frykowskich. Najpierw samobójstwo Tomka Beksińskiego, teraz ojciec, który obok Boscha i Memlinga jest moim ulubionym malarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
mookaa1 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 19:33 czesto chodzilam ogladac obrazy do muzem, bo jak nie chcialao nam sie siedziec w szkole to zamiast do pabu z kolezanka chodilysmy ciagle "na Baksinskiego". Raz historeczyka zalatwila nam wjscie na wernisaz i byl Beksinski, pozniej udalo mi sie porozmawiac. nigdy tego nie zapomne. takie oto zalety Sanoka. (*) Odpowiedz Link Zgłoś
herr7 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 23:25 Serdeczne pozdrowienia dla kogoś z Sanoka. Beksińskiego zawsze kojarzyłem z tym miejscem, a Tomka trochę znałem, był w klasie rok niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
teodot Skojarzenie z tym co jest na jego obrazach... 22.02.05, 19:56 Skojarzenie między informacją o jego śmierci, a tym, co widać na jego obrazach narzuca się samo. Bo na jego obrazach jest śmierć, rozkład... Nie ma w tym skojarzeniu nic głebokiego. Odkrywczego. Po prostu jest. Jest natrętne i nie daje się odpędzić. Jeden z bardzo niewielu współczesnych malarzy, których nazwisko było w Poslce rozpoznawane. Któremu udało się wypracować własny styl. Bo malarstwo i w ogóle sztuki plastyczne są nie tylko u nas od lat w głębokim kryzysie... To i w tym się przejawia, że i nazwisko Beksińskiego większości Polaków z niczym się nie kojarzy. Nie kojarzy się, bo w ogóle się tym nie interesują. To się oczywiście na chwilę zmieni. Sensacja, morderstwo. Przy okazji pokażą w telewizji i opiszą w prasie, też tej brukowej, co robił, zamieszczą fotografie ale potem większość znów zapomni. Ale to jest problem i głębszy, i tak naprawdę obok. Dla mnie to nazwisko znaczyło i znaczy dalej wiele... Odpowiedz Link Zgłoś
ree-j-bie Re: Skojarzenie z tym co jest na jego obrazach... 22.02.05, 22:06 Jego obrazy przypominały mi zawsze okładki płyt kapel Morgoth i Death... Czyli nic szczególnego:) Odpowiedz Link Zgłoś
mrblast kolejny wielki artysta zamordowany... 22.02.05, 20:18 zamordowano kolejnego wielkiego artyste, chwila wspomnienia dla tupaca, biggiego, jam master jaya i innych... z.b. r.i.p. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Do HENKA WANKA (jesli tu zawedrujesz).... 22.02.05, 20:42 a podejrzewam, ze mozesz... w takim dniu...:-((( I dlatego... Poznalismy sie w 65-66 r. w "Marcholcie", gdzie miales wystawe, albo przez jego owczesnego kierownika, Krzyska L., albo przez Romka Nowotarskiego. Powiedzialem Ci wtedy, ze Twoje malunki przypominaja mi B. [Nie odczytales tego jako komplement! :-)))] Nie wiem, jak Cie odnalezc po tylu latach przerwy- a jest mi dzis b. smutno - wiec jezeli mnie pamietasz, napisz (jesli chcesz) na: Voice of America 330 Independence Ave., S.W. Washington, D.C. 20547 Przekaza! :-))) P.S. Przepraszam uczestnikow forum, ze wykorzystalem go dla <prywaty>! :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
sffinx Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 20:50 O walorach jego twórczości nie bedę pisał, bo tyle już słów padło. W sytuacji kiedy policja twierdzi, że nie był to mord rabunkowy a wszystko wskazuje na to, że morderca był znany ofierze można podejrzewać jakiś dramat życia prywatnego artysty a biorąc pod uwagę samobójstwo jego syna, może nawet rodzinny. Tematyka jego sztuki mogła być takim przekazem, sygnałem. Rzeczy ponure, mroczne wielokrotnie powielane nie są raczej charakterystyczne dla człowieka pogodnie nastawionego do życia. Mimo, iż tych niewielu ludzi z którymi utrzymywał kontakty twierdzą, był towarzyski to jednak mogła to być maska za którą kryły się problemy. Eeech pokręcone jest ludzkie życie. Odpowiedz Link Zgłoś
kawassak Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 21:28 ['] ['] ['] I dziwi tylko zamieszczenie kretyńskiego komentarza pana malarza Edwarda Dwurnika... Odpowiedz Link Zgłoś
photo8 Szkoda, jak każdego człowieka. Ale... 22.02.05, 21:36 ... jego twórczość to najczystsza esencja kiczu. To rzecz, która szkodzi wrażliwym, zlęknionym, depresyjnym osobom. To chyba tak się musiało skończyć. Pamiętam, że raz naprawdę mnie przeraził, gdy po samobójczej śmierci jego syna Tomasza, powiedział w jakimś wywiadzie coś w stylu: chyba lepiej, że tak się stało, bo on już nie dawał sobie z tym rady". Czasem, gdy o tym myślę, wyobrażam sobie małego Tomka, bawiącego się między sztalugami ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
irkm81 Never more 22.02.05, 21:46 Wilki na tej plazy beda juz na zawsze takie samotne? Odpowiedz Link Zgłoś
modern_witch Re: Never more 22.02.05, 22:34 te wilki to juz są samotne od 5 lat...od chwili gdy obraz wrócił z Warszawy do Sanoka Odpowiedz Link Zgłoś
vilbel zlatują się sępy, jad pada z nieba 22.02.05, 21:44 Jak możecie pisać takie banialuki o Beksińskim??!! Jak może Dwurnik mówić takie bzdury: "....Myślę, że jego sztuka działała na chorych ludzi, schizofreników, nadwrażliwców . - Może z kimś takim się zaprzyjaźnił? A może kogoś o to poprosił, zlecił własne zabójstwo? Wcale bym się nie zdziwił." Panie Dwurnik, jak pan może tak mówić ?!. Może powstrzymałby się pan ze swoimi docinkami w dniu śmierci człowieka. Beksiński coś sobą prezentował, stworzył coś wielkiego, nie musiał nikogo kopiować. Beksiński był artystą ze sceny ogólno-światowej. A pan tylko maluje swoje "nikifory". Czy to pana boli? Gazeto! Dlaczego nie zamieścicie wypowiedzi kogoś mądrego? Musicie sięgać po prymitywistów, którzy prezentują taki prymitywizm, że aż kopiują innych prymitywistów? Kompletny prymityw! Czy to jest rzeczywiście istotna informacja w dniu smierci Beksińskiego, że jakiegoś prymitywistę bawi jego twórczość? Prymityw! Widzę te setki zacierających ręce artystów, którym teraz aż ślina kipi z gęb, że oto umarł ich wróg! Taka jest gorzka prawda. I nie dziwcie się ludzie, że Beksiński wolał stać z boku. Odpowiedz Link Zgłoś
dodo1966 Re: zlatują się sępy, jad pada z nieba 22.02.05, 22:00 A ja mysle / czuje, ze Dwurnik ma racje ..... Odpowiedz Link Zgłoś
vilbel Re: zlatują się sępy, jad pada z nieba 22.02.05, 22:06 Jasne, Dwurnik jest całkiem inny, ma inny pogląd na sztukę i ja to rozumiem. Ale żartowanie, że Beksiński mógł sam wynająć zabójcę to wielki nietakt w dniu śmierci. Tak uważam. Odpowiedz Link Zgłoś
irkm81 To barzdo niefajny dzien 22.02.05, 22:08 Jeszcze w sytczniu bylem w Sanoku, ogladalem. To moj ulubiony malarz. Moje marzenie pojechac do galerii Dmochowski, mam reprodukcje w domu,chcialbym miec kiedys oryginal...:-< Smiers Tomka to byl szok, ale do zrozumienia, bo to byl czubek, pozytywny czubek. Ale on, ojciec? Nie namaluje juz nic? Zastanawiamy sie dlaczego? Kto? Brak slow. Ide popatrzec sobie na te wilki z balonem. Moze zrozumiem?Usne? Odpowiedz Link Zgłoś
lindow1 Re: zlatują się sępy, jad pada z nieba 23.02.05, 10:07 Ja też tak myślę... Odpowiedz Link Zgłoś
brzydka_kasia Najciekawsze jest to 22.02.05, 22:08 że dopiero dziś się dowiedziałam, że to mój sąsiad przez ścianę. Wiedziałam, że obok mieszka jakiś malarz czy fotograf, bo okna zawsze były szczelnie zasłonięte czymś białym, a balkon obudowany i podobnie osłonięty, ale nie miałam pojęcia kto tam mieszka. Zresztą dziś też nie wiem kto to jest/był Beksiński. A to ci heca! Odpowiedz Link Zgłoś
valerec [...] 22.02.05, 22:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kraxa kasia sie zorientowala 23.02.05, 11:55 bo przez cale lata nie miala czasu na takie "glupoty", bo to wiadomo, fryzjer, solara no i tipsy co dwa tygodnie trzeba poprawic... a w cosmo nic o nim nie wspominali, wiec taki slawny nie mogB byc Odpowiedz Link Zgłoś
valerec Re: Najciekawsze jest to 23.02.05, 15:14 kasiu dla ciebie heca, a dla mnie nie.(dlaczego sa usuwane moje wpisy zwracajace uwage kasi na nieodpowiedni wpis?) Odpowiedz Link Zgłoś
radkinho co za wypowiedź... 22.02.05, 22:34 To wspaniały twórca, jak ktos mógł uznać, ze sam zlecił swoje zabójstwo? Jak ktoś mógł zamieścić takie słowa w artykule? Wielka strata!!! Odpowiedz Link Zgłoś
frank_76 Re: co za wypowiedź... 22.02.05, 23:03 Zapalam świeczkę niezależnemu Artyście, którym był Beksiński bez względu na to, co mówią o nim historycy sztuki i światowe encyklopedie. ['] A poza tym, uważam że kara śmierci powinna być niezwłocznie przywrócona do Kodeksu Karnego. Odpowiedz Link Zgłoś
andrze_n Re: Tytus, Romek i Beksiński. 22.02.05, 23:06 fakt, ze wiele intelektu chyba w swe prace nie wlewal, ale jego sukces byl dla samego niego niespodzianka, nie napraszal sie don. jak sam powiedzial on tak sobie dlubal (moje) - od krawedzi , czy jakos tak - by po zakonczeniu dopiero dostrzec efekt (zamysl). co nowego stwozyl - to faktura (moje) obrazu i jakby idealnie dopasowana do "tresci". duzo zarobil na sprzedazy marchandowi japonskiemu , ktorego przez przypadek spotkal po jakiejs wystawie (w paryzu?). jak sam podejzewa byla to chyba byla kombinacja w celu wyprania czyis pieniedzy, bo niespodziewal sie uzyskac takich cen (jak ktos wie lepiej to sie z tekstu wycofuje). Odpowiedz Link Zgłoś
asd99 Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 23:23 Wielka strata. A wypowiedź pana Dwurnika jest zupełnie nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
kajl Zdzisław Beksiński został zamordowany 22.02.05, 23:38 szkoda...ogromna szkoda :( Odpowiedz Link Zgłoś
ar2oor "zlecenie" 22.02.05, 23:43 Jak tylko to uslyszalem , nie myslalem o zabujstwie , predzej samobujstwie ... ...przeciez jego zycie bylo okrutne ! ja bym chyba nie wytrzymał, myśle tak samo jak napisane jest wyzej... zlecił zabujstwo.... Odpowiedz Link Zgłoś
asd99 Re: "zlecenie" 23.02.05, 00:16 Nie myśl ar2oor, w Twoim przypadku do niczego to nie prowadzi (samobójstwo i kilkanaście ran kłutych - gratuluję IQ). I kup sobie słownik. Odpowiedz Link Zgłoś
ar2oor Re: "zlecenie" 13.03.05, 14:31 teraz to juz jasne ale nie chodzilo mi o to ze zlecil komus zabicie siebie :P sam se kup słownik :P Odpowiedz Link Zgłoś
logo.vlad Re: Zdzisław Beksiński został zamordowany 23.02.05, 00:03 ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] ['] Szkoda... żal... ból... Odpowiedz Link Zgłoś