Dodaj do ulubionych

Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNEJ?

25.02.05, 22:14
Czy może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego Mazowiecki i cała to czerwono - różowe
towarzystwo wzajemnej adoracji boi się Rewolucji Moralnej?
Wczoraj w TVPolsat z niedowierzaniem patrzyłem i słuchałem Mazowieckiego jak
bezpardonowo atakował PiS. Na hasło odnowy moralnej "siła spokoju" dostawała
białej gorączki.
Reolucja moralna? Takie mało rewolucjne. Prawdziwy aktywista powiedziałby ,
że to hasło Kościelne, a zatem pokojowe.
Obserwuj wątek
    • szejk_zbir też nie rozumiem 25.02.05, 22:16
      Ja popieram rewolucję moralną. Proponuję powołać trzyosobowe lotne komisje,
      które by o każdej porze dnia i nocy sprawdzały w domach, czy obywatele prowadzą
      się moralnie. Jeśli nie, to od razu wymierzać kary, np. chłosty albo
      opublikowania nazwisk łajdaków w internecie.
      • enedue2 Re: też nie rozumiem 25.02.05, 22:23
        Po cholere trójki społeczne. Wystarczy w internecie "wywiesić" listę IPN z
        odpowiednim opisem AGENTÓW. Taniutko będzie bez absorbowania rzeszy obywateli
        ale za to skutecznie!
        • leszek.sopot Kaczynski mowi absurdy 26.02.05, 11:17
          enedue2 napisał:

> Po cholere trójki społeczne. Wystarczy w internecie "wywiesić" listę IPN z
          > odpowiednim opisem AGENTÓW. Taniutko będzie bez absorbowania rzeszy obywateli
          > ale za to skutecznie!

A co to ma wspolnego z moralnoscia? Moglbys przxy okazji objasnic, co to wedlug
          PiS jest postepowanie moralne a co nie i w jaki sposob ma dojsc do tego, ze
          ludzie moralnie beda postepowac?
          Opowiadanie, ze opublikowanie list TW spowoduje, ze Polacy nagle zaczna sie
          moralnie prowadzic jest jedna z najbardziej absurdalnych bzdur wyglaszanych
          przez Kaczynskiego.
          • leszek.sopot Czy zalozyciel tego watku moze odpowiedziec? 26.02.05, 23:40
            Jeszcze raz mam powtorzyc pytanie z poprzedniego postu?
    • wuj.truj Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 25.02.05, 22:34
      Ja rozumiem że kaczory wydadzą dekret, z którego będzie wynikało że właśnie
      przeszliśmy moralną rewolucję i nagle znajdziemy sie w krainie miodem i mlekiem
      płynącej ?
      Ja myślę że Mazowiecki boi się po prostu głupoty, a porządni ludzie nie
      potrzebują rewolucji moralnej.
      • enedue2 Re: Kaczory wiedzą dobrze co robią 25.02.05, 22:43
        odnowa moralna to między innymi "zrobić zadośćuczynnienie" ofiarom na których
        tajni wspólpracownicy donosili.
        To nie kraść! Pracować dla Ojczyzny! Kochać Ojczyzną. Wyzbyć się postawy
        kosmopolitycznej! ect, ect, .... .
      • 9111951u Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 26.02.05, 07:27
        Okazuje się , ze jednak nie myślisz!!!, stąd nie masz szans na rozumienie.
        Porządni nie potrzebują niczego poza zadośćuczynieniem
    • oszolom.z.radia.maryja widocznie ma coś na sumieniu..lub raczej za uszami 25.02.05, 22:56
      • volksdojcz.z.radyja.maryja co ma ojciec bokser pod sutanna? narkotyki? 25.02.05, 23:28
    • bodo53 Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 25.02.05, 23:25
      Odnoście zachwalanej przez Enedue2 tzw. REWOLUCJI MORALNEJ...

Pewien Żyd z Drohobycza mówił (mniej więcej) tak na temat rewolucji.

..." Rewolucja to miała być Panie przyjemność. A ja widzę że Rewolucja zostawia
      po sobie po sobie wdowy i płaczące dzieci, a mi ukradła patefon" - /zapamiętane
      z I. Babla/.

Tak to mniej więcej jest z każdą REWOLUCJĄ. Z tą zachwalaną przez ciebie też...

• gosc.z.korony A MI JEST PRZYKRO! BO III RZECZPOSPOLITA 25.02.05, 23:38
      MIAŁA BYĆ TĄ, NA KTÓRĄ CZEKAŁEM KIEDY BYŁA PRL! A TERAZ SIĘ OKAZUJE, ŻE TO NIE
      TO! CZUJĘ SIĘ ZAWIEDZIONY, ALE NIE CHCĘ ZMIANY NUMERACJI. W 1935 TEŻ ROBIONO
      SANACJĘ I WYSZEDŁ Z TEGO PONURY DYKTAT. NA SZCZĘŚCIE JÓZEF PIŁSUDSKI WTEDY
      ZMARŁ. NIE ŻYWIĘ WIĘC DO NIEGO ANTYPATII. ALE CZY NIE STAĆ NAS NA WYCIĄGANIE
      WNIOSKÓW Z WŁASNEJ HISTORII? CZY NIE SZKODA CZASU NA PRAWICOWE NACJONALIZMY Z
      XIX WIEKU RODEM? PROBLEM POLEGA NA TYM, ZE NIE WIERZĘ W ŻADNE ,,MORALNE
      REWOLUCJE'' W WYKONIANIU GIERTYCHÓW, RYDZYKÓW I MACIEREWICZÓW! WSZYSTKO TO LIPA!
      • sawa.com No właśnie, dlaczego? 26.02.05, 07:45
        Ja też nie rozumiem dlaczego Mazowiecki boi się wzmocnienia tzw. morale
        społecznego. Bardzo się platał (na planie: co z tą Polską?) w uzasadnianiu
        takiej postawy. Dziwne. Zawsze go miałam za uczciwego polityka. Czy on nie
        widzi tego co się porobiło?
      • 9111951u Re: A MI JEST PRZYKRO! BO III RZECZPOSPOLITA 26.02.05, 08:59
        gościu z korony bez korony

W moralnośc wierzysz, ale nie wierzysz w "rewolucje moralne" wykonaniu .....,
        No cóż , zatem uwierz we własną moralność jak sądzę jej się nie wstydzisz ?
        Nie chcesz zadośćucznienia ludziom , którzy zostali skrzywdzeni przez
        funkcjonariuszy aparatu państwowego , którzy krzywdzili ludzi łamiąc ówczesne
        prawo ?
        Zatem nie chcesz, aby przestępca funkcjonariusz państwowy, który szykował np.
        zbrodnię na obywatelu tego państwa, był ścigany przez prawo !
        Zatem nie chcesz, aby przestępca funkcjonariusz panstwowy, który fałszowal
        tajne dokumanty państwowe był ścigany przez prawo !
        Zatem nie chcesz , aby przestępca funkcjonariusz państwowy, który niszczył
        kariery naukowe obywateli tego państwa był ścigany przez prawo
        Zatem nie chcesz, aby przestepca funkcjonariusz państwowy, który szantażem
        zmuszał ludzi do łamania nawet wówczas obowiązującego prawa był ścigany przez
        prawo!
        Wolisz aby , te przestępstwa były chronione przez demokratyczne państwo prawa
        przez "tajemnicę państwową specjalnego znaczenia " lub ochronę danych osobowych
        do czasu przedawnienia tych przestępstw !

Zatem nie chcesz, aby pokrzywdzeni przez funkcjonariuszy aparatu państwowego
        nie doczekali się od swego demokratycznego państwa prawa nawet przeprosin o
        zadośćuczynieniu nie wspominając !

Zatem uwierz, że bez takiej rewolucji moralnej nie zbudujesz demokratycznego
        państwa prawa !

No ale może ci własnie się wydaje, ze takie państwo mozna zbudować , bez
        rozliczenia się z przestępcami , a nawet premiując przestępców specjalnymi
        dodatkami do rent i emerytur !

Gościu brakuje ci tylko korony !
      • oszolom.z.radia.maryja Re: A MI JEST PRZYKRO! BO III RZECZPOSPOLITA 26.02.05, 11:23
        ale Piłsudski nie zmienił numeracji Rzeczpypospolitej
    • panidalloway Jest tyle ładnych imion 26.02.05, 09:50
      Rewolucji można nadać wiele imion. Najlepiej ładnych. Może być na ten przykład
      kulturalna, moralna, młodzieżowa, w imię sprawiedliwości społecznej lub
      jeszcze jakoś inaczej, jak tylko poetom rewolucji do sprzedajnych, a
      pomysłowych główek wpadnie.
      Ale rewolucja to rewolucja, czyli paskudztwo, na które mieszkańcy Europy do
      niedawna bardziej demokratycznej, niż inne jej części, demokratycznej
      pięknie, bo ludowo, powinni być uczuleni i dostawać potężnej wysypki. Boże,
      że też byli tacy osobnicy, którym się demokracja i lud nie podobali! Słusznie
      potępiano ich na różnych wiecach, wskazywano i odpowiednimi epitetami
      zaopatrywano.
      Do zasadniczych cech rewolucji należy nie tylko to, że depcze, co się
      zbudować udało, ale przede wszystkim, że kierunek ma słuszny, tylko zwrot
      przeciwny do deklarowanego.
      Ja się więc nie bardzo dziwię, że się tam komuś takie coś nie podoba.
      • czur-czur-ra Rozkaz: ludzie mają być uczciwi 27.02.05, 21:19
        Jak zwykle rozsądny głos. A Kaczyńscy przechodzą samych siebie w wymyślaniu
        coraz dziwniejszych haseł, niedawno jakiś Instytut Praworządności czy jakoś
        tak, teraz odnowienie moralne. No bardzo jestem ciekaw, jak oni owo moralne
        odrodzenie zadekretują. A ogłoszą pewnie w radiu Maryja.
        • panidalloway Re: Rozkaz: ludzie mają być uczciwi 28.02.05, 12:54
          „Jak zwykle rozsądny głos.”
          E tam. Tak po prawdzie to mi wstyd, że tyle się na tym forum nastukałam.
          Wreszcie w dobie lustracji wypada rozliczyć się chociażby ze sobą. Wychodzi
          mi, że wzięłam zaangażowany ideowo udział w ćwiczeniach na forumowym
          poligonie, mających stworzyć warunki i wypracować metody do sprawnego
          przesuwania osób, instytucji, zjawisk społecznych, wydarzeń historycznych i
          innych takich z rubryki „fajne” do rubryki „niefajne” i na odwrót. Tak na
          dobre połapałam się dopiero przy Hennelowej, więc powodów do samozadowolenia
          nie ma.
          U Kaczyńskich martwią mnie ich starania o przyzwyczajenie publiki do
          słowa „rewolucja”. I to też jakoś nie wprost. Pamiętam, że ich pomysł
          szybkiego pozbawiania nieudokumentowanych właściwie dochodów Kataryna
          przedstawiała jako cywilizowany i jak zwykle przestrzegała przed popadaniem w
          histerię, a w tym samym czasie na ekranie telewizora można było oglądać
          niezwykle zadowolonego pana Jarosława, zapewniającego, że pomysł absolutnie
          rewolucyjnym jest.
          Martwi mnie to, bo takie sączenie ludziom przekonania, że poprawę zamiast
          poprzez żmudne poprawianie prawa i jego bezwzględne przestrzeganie można, a
          nawet trzeba osiągać metodami na skróty, jest szkodliwe moralnie i gospodarczo.
          Zmykam i szybko się nie pokażę, bo po pierwsze złamałam postanowienie, że już
          się więcej forum nie zainteresuję. Zamierzam spróbować raz jeszcze
          definitywnie to niemiłe miejsce porzucić. A po drugie homo próbuje swoją upadłą
          całkiem pozycję podratować jakimiś nieuprzejmościami pod moim adresem. To
          zawsze może poprawić jego popularność. Nie chcę się przyczyniać.
          Pozdrawiam.

• omamiony.wiedzmin Re: Rozkaz: ludzie mają być uczciwi - do Pani D. 28.02.05, 21:25
            panidalloway napisała: Zmykam i szybko się nie pokażę, bo po pierwsze złamałam
            postanowienie, że już
            > się więcej forum nie zainteresuję. Zamierzam spróbować raz jeszcze
            > definitywnie to niemiłe miejsce porzucić. A po drugie homo próbuje swoją
            upadłą
            >
            > całkiem pozycję podratować jakimiś nieuprzejmościami pod moim adresem. To
            > zawsze może poprawić jego popularność. Nie chcę się przyczyniać.
            > Pozdrawiam.
            >
            Proszę, zostań Szanowna Pani :)
            Też już złamałem swoje postanowienie (dwukrotnie ) , po to by poczytać opinie
            normalnych, wrażliwych ludzi jak Ty. Myślę,że jest bardzo dużo fanów Twego
            forumowego pisarstwa,więc kichaj na Homosia i innych prowokatorów.
            Odpocznij trochę od forumowej nienawiści i wróć za jakiś czas !!!
            Jesteś dla mnie Ostatnią Mohikanką FK,jedną z ostatnich Kobiet Piszących przez
            duże "K" :)
            Nie zostawiaj nas z małymi, nienawistnymi babonami,nie pozbawionymi intelektu
            ale z koszmarnym brakiem kobiecości i wrażliwości.
            Będziesz winna mojemu ewentualnemu homoskrętowi :)))
            wszystkiego dobrego życzą omamieni wielbiciele Twego postowania :)
          • czur-czur-ra Re: Rozkaz: ludzie mają być uczciwi 28.02.05, 23:25
            oczywiście zrobisz jak zechcesz. Ten wyrafinowany prostak (paradoks, a jednak
            to fakt!) robi wszystko, by uprzykrzyć życie tym, co maja umysł
            niezlepperowany. Jednocześnie się przypochlebia i obrzuca błotem. Nikt na forum
            nie zwraca mu uwagi, a niektórzy znajdują upodobanie w produktach jego
            kloacznego umysłu, dlatego wciąz tu straszy. Uciekał przed nim też Marynat,
            Wartburg, bo tak jest, że ludzie normalni obawiają się kontaktu z typami jak
            homorusek.
            Jeżeli jednak jest ważny powód, dla którego zaglądam na forum, to jest nim
            oczekiwanie na Twoje mądre komentarze. Pozdrawiam!

• jaobywatel naiwne dzieci we mgle 26.02.05, 11:45
      Rewolucja moralna, może być nawet rewolucja kulturalna... ;) Te rewolucje Kaczek skończa się tak, że Dorn zastapi Dyducha, a SLDupku w Radach Nadzorczych POPiSiaki. Jak ktoś wierzy w hasła polityków to gratuluje naiwności ! Czyzbyś jeszcze Szanowy Wyborco nie zauwazył, że dla polityka jesteś zwykłym motłochem,,któy trzeba omamić hasłami i obietnicami, zebyś dał nam się dostać do koryta ?! Inna sprawa, że patrząc na to co robiły Kaczory przez te lata, to ja nie widzę wielu skutków pozytywnych ich działalności, niestety, musze się zgodzić z opiniami, że Kaczory umieją bardzo dobrze walczyć i burzyć, a juz budowanie im nie za bardzo wychodzi, zeby nie powiedzieć, że wcale. A jak słucham Sztaniskis to oczy mi się otwierają za zdziwienia i śmiech mnie ogarnia, Pani Profesor może sobie nawet zadekeretować X RP, a ludzie będą kraść i chlać dalej tak samo, niech pani wyjedzie poza Warszawę do tzw. Polski B, to Pani się dowie, co myśla i gdzie maja ludzie Pani odnowe moralną, szanuję idealistów jak Pani, ale co innego ideały, a co innego rzeczywistość i wprowadzanie odgórnie ideałów w życie, prawdziwe życie. Pierwsza Solidarność była i już się nie powtórzy.
    • borbali Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 26.02.05, 11:59
      Oglądałem z zaciekawieniem program "Co z tą Polską".Mój wniosek jest taki,że
      Mazowiecki jest przeciwnikiem REWOLUCJI MORALNEJ,ale nie odnowie moralnej.
      Odnowa moralna to wybór na ważne stanowiska w państwie autorytetów moralnych
      takich jak np.Mazowiecki. Rewolucja moralna w wykonaniu Kaczorów to Polskie
      Piekło,które nie pozwoli nam wyjść do przodu i cieszyć się z naszych
      wysiłków.Przykładem może być obecnie histeria związana z dziką lustracją
      zapoczątkowaną przez Wildsteina. Podkreślił to bardzo mądrze Kutz mówiąc o
      marnowaniu energii przez społeczeństwo.Mając od 10% do 15% poparcia w
      sondażach, PIS zachowuje się jak goliat polityczny obiecując naiwnym dogłębną
      reformę na swoją modłę.Celem tej modły to zdobycie za wszelką cenę władzy.Jak
      wygląda władza w rękach takich ludzi widzieliśmy na przykładzie prezydenta
      Wałęsy.Dlatego tak się nienawidzą co widzieliśmy w tym programie.
      • enedue2 Polsce jest potrzebna odnowa moralna 26.02.05, 19:05
        niestety nie wszyscy jej chcą.Ten zmówiony atak na rozłośnię RM jest przykładem.
        Odnowa moralna to między innymi odsunięcie od władzy chochsztaplerów wszelkiej
        maści tzw. klasą próżniaczą, żerującą na Narodzie.
      • 9111951u Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 26.02.05, 19:48
        Wybrać Mazowieckiego , on jeszcze dołoży dodatków specjalnych do rent i
        emerytur dla funkcjonariuszy aparatu państwowego, którzy gnoili Polaków łamiąc
        nawet ówczesne prawo. I zrobi to z "czystej moralności i bogobojności" !
        To moralność homo erectusa godna polecenia neandertalczykom !
      • klip-klap II gruba kreska - dla aferzystow 26.02.05, 23:50
        > Oglądałem z zaciekawieniem program "Co z tą Polską".Mój wniosek jest taki,że
        > Mazowiecki jest przeciwnikiem REWOLUCJI MORALNEJ,ale nie odnowie moralnej.
        > Odnowa moralna to wybór na ważne stanowiska w państwie autorytetów moralnych
        > takich jak np.Mazowiecki.

Hehehehe, tez jestem przeciwko rewolucji moralnej, o ile oznacza to wybor
        takiego autorytetu jak klip-klap. Zaczyna mi to przypominac znana "argumentacje"
        Unii Zamordyzmu,ze ludzie nie dorosli do demokracji, bo nie wybrali uwoli.

Rewolucja moralna w wykonaniu Kaczorów to Polskie
        > Piekło,które nie pozwoli nam wyjść do przodu i cieszyć się z naszych
        > wysiłków.

Mazowiecki i pojscie do przodu ? On postawi swoim zwyczajem gruba kreske , tym
        razem dla aferzystow IIIRP.

Przykładem może być obecnie histeria związana z dziką lustracją
        > zapoczątkowaną przez Wildsteina. Podkreślił to bardzo mądrze Kutz mówiąc o
        > marnowaniu energii przez społeczeństwo.

Ta energia przez kilka lat sie kumulowala i nie bez przyczyny, teraz Kutze
        trzesa portkami.

Mając od 10% do 15% poparcia w
        > sondażach, PIS zachowuje się jak goliat polityczny obiecując naiwnym dogłębną
        > reformę na swoją modłę.Celem tej modły to zdobycie za wszelką cenę władzy.

Akurat za PiS nie przepadam,ale to cel kazdej partii.

Jak
        > wygląda władza w rękach takich ludzi widzieliśmy na przykładzie prezydenta
        > Wałęsy.Dlatego tak się nienawidzą co widzieliśmy w tym programie.

Myslalem,ze Walesa juz swoj,koncu na krzyczal na oszolom Rydzyka. Ale moze musi
        sie pobratac z Kiszczakiem ?

Ja myslalem,ze ta cala wypowiedz, to sarkazm...to bylo take swietne,dostarczylo
        mi tyle smiechu... Ciagle sa jednak ludzie ktorzy wierza zlotoustym ustawiaczom
        IIIRP.
    • jack20 Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 26.02.05, 19:25
      To jest czlowiek o ograniczonych horyzontach, jesli chodzi o polityczna
      wyobraznie, glosy krytyki w stosunku do swojej osoby i grupy kierowanej przez
      niego. Wg. Mazowieckiego:
      Wszystko przebieglo optymalnie, innej mozliwosci nie bylo.
      Nie umie tez odpowiedziec na prozaiczne pytanie: dlaczego wiec sa tak niskie
      notowania jego i jego parti w narodzie?
      Wiek tez juz ogranicza jasnosc jego rozumowania, wiec nic innego poza
      utrzymaniem status quo go nie interesuje.
      Do polityki tez szans powrotu nie ma, wiec moze sobie pozwolic na personalne
      ataki na PiS.
      • enedue2 Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 26.02.05, 20:39
        "Siłę sopkoju" nie podejrzewałbym o to, że ma ograniczone horyzonty.Mazowiecki
        po odnowiej moralnej będzie miał ograniczone możliwość robienia "geszeftu
        politycznego".Tu jego boleść!
        • basia.basia Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 26.02.05, 23:35
          enedue2 napisał:

> "Siłę sopkoju" nie podejrzewałbym o to, że ma ograniczone horyzonty.Mazowiecki
          > po odnowiej moralnej będzie miał ograniczone możliwość robienia "geszeftu
          > politycznego".Tu jego boleść!

Otóż to!
          On i jego kompania - dodam jeszcze.
    • basia.basia Dał odpowiedź u Lisa ... 26.02.05, 20:39
      Wypreparowałam z ostatniej debaty u Lisa wypowiedzi
      Mazowieckiego. Moim zdaniem uroił sobie (lub tylko udaje
      a uprawia tzw, socjotechnikę: w kółko ta rewolucja),
      że hasło "rewolucja moralna" oznacza, że będzie działać
      jakaś gilotyna, będzie się wszystko burzyć (co on zbudował),
      potępiać i pod pręgierz (albo jeszcze gorzej )budowniczych
      III RP czyli m.in. UW itp.
      Jest tam jedno zdanie, które moim zdaniem, oddaje prawdziwą
      obawę pana Mazowieckiego.
      -------------------------------------------------------------------------------

Skrót debaty z udziałem L.Wałęsy, T.Mazowieckiego, J.Kaczyńskiego, J.Staniszkis
      i K.Kutza 24.02.2005 r. – „Co z tą Polską”.

TL – Panie premierze, oczyścić aparat państwowy, zlikwidować korupcję, zgadza
      się pan chyba z postulatami prezesa Kaczyńskiego, prawda?
      TM – Jak pan mówi „Oczyścić i zlikwidować korupcję”, to się zgadzam. Natomiast z
      proponowaną rewolucją absolutnie się nie zgadzam.
      TM – Przede wszystkim nie zgadzam się z całą tą koncepcją, która polega na tym,
      żeby najpierw moralnie zgilotynować III Rzeczypospolitą a potem budować IVRP.
      Jak powiedziałem komuś, że idę na dyskusję na ten temat, to mi powiedział: „Wie
      pan, jak ja słyszę tych, którzy chcą rządzić IV RP, to już mówię, że poproszę o
      VRP.”
      TM – A w jaki sposób ta rewolucja rozwiąże te problemy, te problemy tych dzieci?
      TM – Jakie to strukturalne zmiany gospodarcze pan prezes Kaczyński proponuje,
      które rozwiązałyby problem bezrobocia? Ja znam pańskie wystąpienie w Fundacji
      Batorego oraz wywiad w „Polityce” i nie widzę tam żadnych takich zmian.
      TM – Jest inna sytuacja Polski, którą musimy wykorzystać. To jest moment, że w
      tych najbliższych latach decyduje się pozycja Polski w Unii Europejskiej.
      Decyduje się to, jak wykorzystamy te możliwości, które stwarza nam obecność w UE
      i jaką pozycję będzie miała Polska w UE. To właśnie będzie się decydować.
      Równocześnie zniesienie szeregu ograniczeń i przepisów, które ograniczają
      możliwości rozwoju małych i średnich przedsiębiorstw, które dadzą rozwój, to ja
      to widzę jako rozwój.
      JK – Z bólem stwierdzam, że pan ciągle reprezentuje ten charakterystyczny dla
      partii, którą pan stworzył w sposób myślenia: Przemiany w Polsce jako szereg
      posunięć technicznych w sferze finansowej i tym podobnych sferach. Otóż nie. W
      Polsce trzeba zmienić wszystko począwszy od moralnych podstaw funkcjonowania
      naszej rzeczywistości.
      TM – A no właśnie. To jest właśnie ten problem. W Polsce nie trzeba zmieniać
      wszystkiego. Bardzo wiele rzeczy jest dobrych.
      TM – Ja odrzuciłbym tutaj zarzut prezesa Kaczyńskiego, że ja nie widzę aspektów
      moralnych w całym rozwoju tej sytuacji piętnastolecia. Właśnie dlatego, że widzę
      te aspekty moralne przeciwstawiam się niszczeniu tego, co jest III Rzeczpospolitą.
      JS – Tutaj nikt nie chce niszczyć.
      TM – Pani profesor do tego też się co nieco przyczynia. Jak to nie chce niszczyć?
      JS – Czy np. lustracja jest niszczeniem? Nie, jest zmuszeniem ludzi, żeby za to
      poczuli się odpowiedzialni.
      TM – Czy pani pozwoli mi dokończyć? O lustracji już tu były dyskusje. Lustracja,
      która się odbywa w wyniku wyniesienia tej listy jest niszczeniem ludzi.
      JS – Nie byłoby niczego, gdyby nie to.
      TM – Proszę pani, nie wracajmy do tego. Wydaje mi się, że to totalne
      deprecjonowanie tego wszystkiego, co zrobiono przez 15 lat jest moralną gilotyną
      i moralnym niszczeniem. To jest punkt pierwszy i zasadniczy. Drugi punkt, to
      jest ten historyczny moment, który Polska ma do wykorzystania. Trzeci to
      propozycja, panie prezesie Kaczyński, ja przeczytałem te propozycje, które pan
      przedstawił. Właściwie mógłbym zadać takie pytanie, bo kiedy przedstawia się
      konstytucyjne propozycje, to trzeba je przedstawiać z myślą, że nie tylko ten,
      kto je będzie przedstawiać będzie rządził, ale może będzie rządził mój
      przeciwnik. Czy pan tej nadzwyczajnej komisji życzyłby sobie gdyby rządzili
      pańscy przeciwnicy? Czy pan formułuje instytucje ustrojowe dla siebie czy dla
      Polski, w które w ramach demokracji mogą być różne układy? To jest pierwsza
      zasada. Poza tym wydaje mi się, że przyzna pan, że - jak uczy historia - zawsze
      niebezpieczne jest państwo praw wyjątkowych.
      TM – Używajmy słowa rewolucja, bo chodzi o rewolucję.
      JS – Polska w ciągu tych 15 lat spadła na ostatnie miejsce wśród krajów
      transformujących się. Struktury państwa są niegotowe do rozwiązywania problemów
      przyszłości.
      JS – To się już stało. Kontynuowanie tego np. to, co Unia Wolności proponuje w
      tej chwili IPN-owi, żeby tych, którzy byli agentami a potem się nawrócili,
      wypłakali traktować podobnie jak tych, którzy się opierali. To jest
      kontynuowanie tego braku poczucia odpowiedzialności, która niszczy tych ludzi.
      TM – Różne traktowanie, sprawiedliwe traktowanie, uczciwe traktowanie różnych
      ludzi i rozumienie ich dramatów ludzkich. Tylko to a nie zrównywanie agentów do
      nie agentów.
      TM – Ale nie trzeba rewolucji, żeby zmieniać resortowe państwo.
      TM – Trzeba dokonać konsekwentnej decentralizacji i trzeba doprowadzić do
      rozwoju organizacji społecznych pozarządowych. Te dwa elementy są ważne.
      TM – Myślę, że nie trzeba burzyć, żeby naprawić to, co jest złe. Nie trzeba
      burzyć IIIRP, tylko trzeba ją naprawiać. Nie trzeba burzyć zwłaszcza przy
      pomocy… Ja nie twierdzę, że ktoś z obecnych, ale atmosfera, klimat tego ataku na
      III RP jest często klimatem nienawiści, uniemożliwiającym rzeczową i uczciwą
      dyskusję. Całkowicie się przeciwstawiam tego typu klimatowi. Uważam, że
      odrodzenie moralne to nie jest zadekretowanie czegoś przez państwo, ale to jest
      to, żeby Polacy mieli poczucie wspólnych wartości i żeby nie odwracali się od
      życia publicznego, ale w nim uczestniczyli. Jestem przeciw wszelkiemu poczuciu
      bezradności, natomiast jestem za obecnością w życiu publicznym."
      • klip-klap Re: Dał odpowiedź u Lisa ... 26.02.05, 23:54
        Oczywiscie,ze to socjotechnika. Ja zwrocilem uwage na przerywanie Staniszkis gdy
        zaczynala mowic ciekawsze rzeczy. Mazowiecki ma lata doswiadczenia w polityce i
        potrafi uwodzic oraz stosowac rozne techniki. To nie jest jakis "mlody gnoj".
        Cwiczyl sie w PRL,gdzie przeciez trzeba bylo bardzo na slowa uwazac i to byla
        dobra szkola z tego punktu widzenia.
        • leszek.sopot socjotechnika... 27.02.05, 00:02
          W wywodzie o "rewolucji moralnej" Kaczynski powiedzial o glodujacych dzieciach.
          Mazowiecki wiec sie zapytal: "- A w jaki sposób ta rewolucja rozwiąże te
          problemy, te problemy tych dzieci?"
          Oczywiscie odpowiedzi nie dostal. Czy socjotechnika polega na gloszeniu
          sloganow i pustych hasel, czy tez na probowaniu obnazenia hipokryzji?
          • klip-klap Re: socjotechnika... 27.02.05, 00:04
            Polityczny populizm to normalka, techniki socjotechniki, to juz wyzsza szkola.
            Kaczynski tu Mazowieckiemu do piet nie dorasta.
            • klip-klap ale maslo wyszlo, trudno n/t 27.02.05, 00:05

• basia.basia Re: ale maslo wyszlo, trudno n/t 27.02.05, 00:12
                klip-klap napisał:

>

A mnie się zdaje, że "to" wyszło:

"TM – Różne traktowanie, sprawiedliwe traktowanie, uczciwe traktowanie różnych
                ludzi i rozumienie ich dramatów ludzkich. Tylko to a nie zrównywanie agentów do
                nie agentów."

Mam wrażenie, że on mówi o swoim dramacie. To go boli.
                Dlatego powiedział, że Wildstein ma "inkwizytorską mentalność".
                To on może być pod pręgierzem.

Jego socjotechniczne sposoby mnie już śmiertelnie nudzą.
                To taka nowomowa udająca szlachetność, mądrość, pochylanie
                się z troską itp. a ukrywająca pustkę.
                • klip-klap amputowac 27.02.05, 00:21
                  Niewazne,ze to pustka. Przecietny widz tego nie zauwazy. Zobaczy za to starszego
                  pana, ladnie mowiacego, umiarkowanego, itd. Do lustracyjnej rany przyloz i
                  zakonserwuje sie uklad. Mam nadzieje,ze juz za pozno i mozliwa bedzie tylko
                  amputacja.
            • leszek.sopot Re: socjotechnika... 27.02.05, 00:08
              A czy bys sie mogl odniesc, do tego, ze Mazowiecki przerywal Kaczynskiemu bo
              stosowal socjotechnike? Czy twoim zdaniem, jak ktos powoluje sie na przyklad
              glodujacych dzieci w celu uwiarygodnienia swojego sloganu o "rewolucji
              moralnej" to nie nalezy go probowac zapytac, w jaki sposob ta rewolucja pomoze
              tym dzieciom? Przeciez do tego sa potrzebne jakies projekty ekonomiczne, a nie
              wolanie o poprawe moralna.
              • klip-klap Re: socjotechnika... 27.02.05, 00:11
                Mazowiecki prosil by MU nie przerywano. A sam, no coz, olewal to. To wszystko co
                mam do powiedzenia, nie probuj mnie uwiklac w dyskusje o populizmie politykow.
                • basia.basia Re: socjotechnika... 27.02.05, 00:14
                  klip-klap napisał:

> Mazowiecki prosil by MU nie przerywano. A sam, no coz, olewal to. To wszystko c
                  > o
                  > mam do powiedzenia, nie probuj mnie uwiklac w dyskusje o populizmie politykow.
                  >

Szkoda, że Leszek nie interesuje się tym w jaki sposób
                  można nakłonić społeczeństwo, by się zachowywało tak jak
                  sobie tego życzy Mazowiecki. A może wie i nam powie?
                  • leszek.sopot Re: socjotechnika... 27.02.05, 00:23
                    Z tego co ja sie orientuje, Mazowiecki uwaza, ze spoleczenstwo ma wolna wole i
                    samo decyduje co chce. Jednoczesnie jednak on, jak i cala UW uwaza, ze jednym z
                    najwazniejszych zadan, by ludzie dokonywali wlasciwych wyborow, jest rozwoj
                    szkolnictwa i szeroko rozumiana edukacja. Nie slyszalem, by ktos z UW
                    twierdzil, ze jest jakis jeden system wartosci, ktoremu wszyscy sie maja
                    podporzadkowac. Liderzy tej partii maja chyba bardziej liberalne poglady od
                    prof. Staniszkis czy Kaczynskiego.
                    • iza.bella.iza Re: socjotechnika... 27.02.05, 00:26
                      leszek.sopot napisał:

> Nie slyszalem, by ktos z UW
                      > twierdzil, ze jest jakis jeden system wartosci, ktoremu wszyscy sie maja
                      > podporzadkowac. Liderzy tej partii maja chyba bardziej liberalne poglady od
                      > prof. Staniszkis czy Kaczynskiego.

To tekstu dla kaberetu? Ja się dawno tak nie uśmiałam, jak po przeczytaniu
                      powyższego.
                      • leszek.sopot Re: socjotechnika... 27.02.05, 00:29
                        Kaczynski i Staniszkis sa bardziej liberalni?

Tez sie usmialem:)))
                    • klip-klap zamknac to radio 27.02.05, 00:27
                      A najwiekszy liberal to Frasyniuk. Przeciez sam mowil u Lisa!
                      • leszek.sopot Re: zamknac to radio 27.02.05, 00:30
                        klip-klap napisał:

> A najwiekszy liberal to Frasyniuk. Przeciez sam mowil u Lisa!

Co mowil, ze jest najwiekszym liberalem?
                        • klip-klap co bu tu jeszcze zamknac 27.02.05, 00:35
                          On jes tylko bardzo,nie najwiekszy. Coz za pomylka.

"WF - Ja jestem bardzo tolerancyjny."

Najlepiej takim zamordystom odpowiedzial Kisiel w swoich dziennikach. Jedyna
                          prawidlowa odpowiedzia na inne poglady,nawet nam niemile jest budowanie swojej
                          ideologii i przedstawianie racji, a nie haselko "nie ma wolnosci dla wrogow
                          wolnosci".
                          • leszek.sopot Re: co bu tu jeszcze zamknac 27.02.05, 00:39
                            Czy po to, bym mogl sie zorientowac co rozumiesz pod slowem "tolerancja",
                            mozesz napisac jakiego polityka nie kojarzysz z zamordyzmem ale uwazsz za
                            tolerancyjnego?
                            • klip-klap zamykac, zamykac, zamykac, 27.02.05, 00:42
                              Wszystkich, ktorzy toleruja czyli znosza poglady mediow i ludzi,z ktorymi sie
                              nie zgadzaja, czyli takich politykow, co nie nawoluja do zamyania tej czy innej
                              gazety lub stacji radiowej. Tolerancyjnych. W studio z Frasyniukiem siedzial
                              Michalkiewicz i nie slyszalem ani nie czytalem u niego takich nawolywan.
                              • leszek.sopot Re: zamykac, zamykac, zamykac, 27.02.05, 01:06
                                Ja wielokrotnie slyszalem z ust fanow RM apele wyglaszane na falach radia badz
                                w Naszym Dzienniku o bojkot i zamykanie "polskojezycznych mediow" oraz o
                                gebelsowskiej propagandzie "polskojezycznych dziennikarzy".
          • jack20 Re: socjotechnika... 27.02.05, 12:44
            Podpisuje sie pod tym.
            Gledzenie o "rewolucji moralnej" jest akademiskim zabijaniem czasu na falszywy
            temat.
            Bardziej na miejscu bylaby dyskusja:
            jak doprowadzic w Polsce do "cudu gospodarczego".
            Wzrastac bedzie dobrobyt spoleczenstwa, malec bedzie bezrobocie to
            automatycznie wzrastac bedzie moralnosc narodu.
            Tak bylo zawsze i tak jest.
            Im wieksza jest stopa zycia narodu tym wieksze jest jego morale.
            Zastrzegam, ze mowie tu o calym spoleczenstwie a nie o stopie zycia 1%
            uprzywilejowanych.
        • panzenek Re: Dał odpowiedź u Lisa ... 27.02.05, 14:32
          STary a ty gdzie się ćwiczyłeś? W domu u mamy czy na pochodzie 1 majowym?
    • oszolom.z.radia.maryja może wolałby rewolucję seksualną.. 26.02.05, 23:37
      • kitop Basiu, Basiu! 27.02.05, 00:33
        Chyba się zagalopowałaś!

Szkoda, że Leszek nie interesuje się tym w jaki sposób
        można nakłonić społeczeństwo, by się zachowywało tak jak
        sobie tego życzy Mazowiecki. A może wie i nam powie?

To przecież Kaczyński "sobie życzy" aby społeczeństwo się zachowywało wg jego
        wyobrażen o moralności i proponuje nawet "moralną rewolucję" - przy
        poparciu "gwiazdy" Intelektu - p. Staniszkis. A Mazowiecki broni i siebie i nas
        przed tymi pomysłami, bo każda rewolucja to przede wszystkim gwałt na ludziach.
        Nie rozumiesz tego, czy celowo wywracasz kota ogonem?

• basia.basia Re: Basiu, Basiu! 27.02.05, 01:23
          kitop napisał:

> Chyba się zagalopowałaś!

>
          > To przecież Kaczyński "sobie życzy" aby społeczeństwo się zachowywało wg jego
          > wyobrażen o moralności i proponuje nawet "moralną rewolucję" - przy
          > poparciu "gwiazdy" Intelektu - p. Staniszkis.

Kaczyński nie ma problemu ze zrozumieniem tego czego sobie życzy
          społeczeństwo i dąży tylko do tego by te życzenia urzeczywistnić.
          Już dawno powiedzieliśmy, że nie chcemy Millera i całej tej postkomuszej
          sitwy - widać to w każdym sondażu. W każdym sondażu widać, że społeczeństwo
          uważa obecny Sejm za stado nierobów a polityków ma za zgraję oszustów,
          złodzieji, kombinatorów i naciągaczy. Społeczeństwo chce zmiany! Chce
          rządów prawicy! Ma dość łgarstwa i zakłamania w życiu publicznym.
          Ma dość nazywania białęgo czarnym i na odwrót. Ma dość fałszywych
          autorytetów, bezrobocia, głodnych dzieci, blokowania rozwoju i karier
          większości, która nie jest w żadnych sitwach i układach. Itd.
          To społeczeństwo się ocknęło i chce tej moralnej rewolucji i mówi
          to głośno od dwóch lat.

A Mazowiecki broni i siebie i nas
          >
          > przed tymi pomysłami, bo każda rewolucja to przede wszystkim gwałt na ludziach.

Bzdura! Nikgo się nie będzie wieszać ani gilotynować. Mazowiecki
          straszy ludzi rewolucją, bo się sam cholernie boi. Bo tacy ludzie
          jak on, którzy nam zafundowali to wredne PRL-bis będą musieli
          odejść z polityki.

>
          > Nie rozumiesz tego, czy celowo wywracasz kota ogonem?

Mówi szanowny Mazowiecki:

"Uważam, że
          odrodzenie moralne to nie jest zadekretowanie czegoś przez państwo, ale to jest
          to, żeby Polacy mieli poczucie wspólnych wartości i żeby nie odwracali się od
          życia publicznego, ale w nim uczestniczyli."

Niech sobie on zada najpierw pytanie dlaczego nie mają wspónych wartości (Bóg,
          honor, Ojczyzna - dla przykładu - dla jednych Jaruzel to bohater a dla drugich
          zdrajca!), dlaczego nie chodzą na wybory, dlaczego się odwracają?

Jaki on ma pomysł, żeby to zmienić? No jaki?
          • panzenek Re: Basiu, Basiu! 27.02.05, 14:38
            A kim jest Kaczyński jak nie politykiem? Kto jak nie społeczeństwo wybrało
            Millera i całe to SLD? Kto wybrał AWS? "Społeczeństwo" wybiera kogo wybiera a
            potem dziwi się że jest gorzej niż źle. I tak raczej będzie w tym wypadku.
          • czur-czur-ra Basiu, Basiu, czyli drogie społeczeństwo! 27.02.05, 21:31

Basiu.Basiu alias społeczeństwo, czemu chcesz batem zadekretować innym ogólne
            szczęście w wersji "brak głodnych dzieci-bóg-honor-ojczyzna"? Mnie taka "odnowa
            moralna" wprowadza w stan wymiotny - czy znaczy to, że do społeczeństwa nie
            należę, czy jestem po prostu nieuczciwy i amoralny? A może Ubek Sitewski?
            Non serviam!
        • bladatwarz Boi sie Nowakow 01.03.05, 00:17
          i tego, ze w wyniku rewolucji okaze sie, ze tych Nowakow moglo byc wiecej. A on
          chce miec dobre samopoczucie.
          • basia.basia Re: Boi sie Nowakow 02.03.05, 01:57
            bladatwarz napisał:

> i tego, ze w wyniku rewolucji okaze sie, ze tych Nowakow moglo byc wiecej. A on
            >
            > chce miec dobre samopoczucie.

Chyba trafiłeś w sedno! W internecie (na stronach abcnet.com.pl) jest
            sprawa pewnego byłego dziennikarza Tysola (nie pamiętam w tej chwili
            nazwiska), który też już dostał swoją teczkę. Co tam znalał, to się włos
            na głowie jeży i ja nie będę o tym pisać. Facet napisał artykuł do Rzepy
            ale mu nie przyjęli. Jeśli to jest prawda to wszystko jest jasne ale ja
            jeszcze mam nadzieję, że mnie oczy mylą albo, że to fałszywka.
    • neceser Moralnosci Nazistowskiej nalezy sie bac. 27.02.05, 04:29
      cywilizowani ludzie maja ZDROWY strach przed nazistami pokroju Girtyszow i
      Rydzyka. W cywilizowanym swiecie, ich koledzy jak LePen i Haider sa trzymani na
      smyczy i ponizani na jkazdym kroku, odsunieci nawet od nadziei na wladze. To
      samo odnosi sie do polskojezycznych nazistow.
      • enedue2 Re: panie leszku z sopotu 27.02.05, 11:39
        tak, tak rewolucja moralna, jak to pana razi, powiedzmy odnowa moralna, DA
        CHLEB GŁODNEMU DZIECKU! To nie jest żadna socjotechnika, to jest lek na całe
        zło panoszące się w naszej Ojczyźnie.Ku przypomieniu;odowa moralna to głoszenie
        prawdy,walka z obłudą i zakłamaniem, wynagrodzanie krzywd wyrządzonych
        obywatelom w przeszłości, to wreszcie zaprzestanie okradania NARODU przez
        Klasę Próżniaczą. To narazie tyle :).
    • augenthaler Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 27.02.05, 12:10
      Ta dyskusja przypomina troche tę z programu "Co z ta Polska?".
      Leszek stara sie zadawac na spokojnie racjonalne pytania, slyszac roznego
      rodzaju propozycje dotyczace "rewolucji". Wiec pyta jak ma ona wygladac, jak w
      sensie technicznym bedzie przeprowadzona, powatpiewa w Kaczynskich, bo ci
      wlasciwie nic poza demagogia nie maja do zaoferowania. Zauwaza, ze Mazowiecki
      trzezwo ocenia pomysly PiSu...
      Na tym forum pojawila sie osoba, ktora sugeruje, ze Mazowiecki nie chce
      lustracji, bo ma w tym swoj interes. Oczywiscie dowodow ta osoba nie ma, bo
      miec nie moze, zaden historyk czy polityk nie podejrzewa kogos takiego jak
      Mazowiecki o wspolprace z SB, dokumenty zgromadzone przez IPN rowniez nie
      rzucaja nawet cienia podejrzenia na osobe bylego premiera. Ale to forumowym
      milosnikom spiskowej teorii dziejow nie przeszkadza. Ich intelekt nie wchlonie
      danych i faktow, zbyt duzo przetwarzania, poza tym trzeba byloby przeprowadzic
      synteze i analize, a tego wymagac od nich nie sposob.
      Inna osoba (a moze ta sama) twierdzi, ze Mazowiecki nic nie zbudowal. Znajomosc
      historii, nawet tej najnowszej, to dla wielu Polakow problem, jak na przyklad
      zdanie matury czy zdobycie tytulu magistra. Wsrod takich ludzi, owszem, zgadzam
      sie, wypowiedzi Mazowieckiego moga byc odbierane jako metne, socjotechniczne,
      niezrozumiale.
      I mysle, ze to jest wlasnie problemem Polski. W demokratycznym kraju ma sie
      takie elity polityczne jakie spoleczenstwo. Gdy jest ono podatne na demagogie i
      populizm, gdy jest slabiej wyksztalcone, gdy jest w duzej czesci prymitywne, to
      czego oczekiwac? Czego od tych ludzi wymagac? Ze wybiora politykow
      kompetentnych i wykwalifikowanych w okreslonych dziedzinach? Ze zrozumieja
      zlozonosc problemow panstwowych? Ze beda wiedziec co to jest zwiazek
      przyczynowo-skutkowy? Ze beda przesiaknieci pragmatyzmem?
      Prosty czlowiek musi znajdowac proste wytlumaczenie swoich problemow. Gdy nie
      jest ono proste, stworzy je sobie sam, badz przyjmie wykladnie i interpretacje
      srodowisk "opiniotworczych", ktore taka prosta wizje mu rozrysuja.
      Coz...to forum nalezy do najpopularniejszych na polskich portalach. Z racji
      tego, ze jest tak popularne przyciaga niespotykana nigdzie indziej chmare
      ludzi, ktorzy zle by sie czuli, gdyby sobie nie ponarzekali. Poziom tego forum
      nalezy do najnizszych. Od dawna tutaj nie zagladalem, ale ostatnio bylem ciekaw
      czy cos sie moze zmienilo. Niestety. Nadal prym wioda takie osobniki jak
      Oszolom z Radia Maryja, mertytoryczna dyskusja jest wlasciwie niemozliwa, bo
      zawsze znajdzie sie ktos kto powie, ze Mazowiecki osobiscie boi sie lustracji,
      widocznie ma cos na sumieniu. Sorki, ale jak tu dyskutowac?
      Zmykam, bo nie znajde tu miejsca dla siebie.
      Pozdrawiam serdecznie wszystkich.
      Papa

• maaac Witam w klubie 27.02.05, 12:36
        Witam w klubie Żydów, Masonów, Cyklistów, Różowych Hien, Ubeków itd... ;)

Nie ma co się wysilać i tak nie zrozumieją.
      • enedue2 Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 27.02.05, 12:38
        Po co tyle było pisać:)! Ja o zupie ty o dupie.
        • enedue2 Re: to było do augenthalera :) 27.02.05, 13:37
          Wpadł człowiek (augentaler) na forum , na wymyślał oponentom, że intelekt
          przeciwników nie może pojąć..., nie są zdolni , ... są prości i tak dalej.

Pytam, gdzie odpowiedź na postwione pytanie?

Ku przypomieniu, moje pytanie powstało po obejrzeniu programu telewizyjnego z
          udziałem Mazowieckiego. Oświadczam , że nie była to moja zaczepka "siły
          spokoju" w stylu dokopać, zakpić, oczernić.
          Mówiąc górnolotnie, było to w trosce o Ojczyznę! Podzielam zdanie profesor
          Staniszkis, Kaczyńskich , Gertychów, i innych prawicowych polityków, że Polska
          potrzebuje odnowy moralnej. Jestem przekonany, że kiedy zawiodły wszystkie
          plany odbudowy Polski pozostał ten jeden, o której mówił Jana Pawła II w czasie
          pielgrzymki w 1991r.

Wtedy powstał wrzask taki sam jak teraz . Źródło ich były ta sama klasa
          polityczna (wystarczy poczytać GW z 1991r).

Po 13 latach powracamy do nauk Wielkiego RODAKA Jana Pawła II wygłoszonych
          wtedy , czytaj nawoływań do ODNOWY MORALNEJ.
      • borbali Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 27.02.05, 13:09
        Moje gratulacje Augentaler za ciekawą,mądrą i wyczerpującą wypowiedż.Niestety
        zapewne nie spotkasz się z uznaniem większości tych najaktywniejszych na
        forum.Ta większość to wszelkiej maści oszołomy,nieuki i niedorajdy życiowe,
        których paliwem napędzającym ich niegodne postępowanie jest sprzeciw wobec
        wszystkim i wszystkiemu.Aby istnieć muszą mieć wroga,a jeżeli go chwilowo brak
        to szybko go stworzą.Jak wcześniej pisałem,że są to osobniki,na których nawet
        Pan Bóg postawił krzyżyk dlatego ich choroba jest nieuleczalna. Doskonały
        technicznie portal GW został przez nich zgnojony tak jak gnojony jest nasz kraj
        przez ich popleczników.
        Pozostaje otwarte pytanie.Co z tym gó..em w portalu powinna zrobić
        administracja GW,a co w całym kraju uczciwi politycy.
      • klip-klap to sie nazywa demokracja n/t 27.02.05, 21:27
    • piotr7777 Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 27.02.05, 12:57
      Każda władza, który miesza się do moralności i powołuje na moralność jest
      niebezpieczna.
    • andrew_eldtrich1 Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 27.02.05, 13:13
      Jestem pewien, że politykom PiS i PO bardziej chodzi o rewolucję niż
      o maralność. Chodzi o to, żeby jeden układ zamienić innym. I tyle, przy
      okzaji trochę głów poleci, ale nic więcej sie nie zmieni.
    • andrew_eldtrich1 Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 27.02.05, 13:14
      Dorn jest człowiekiem wielce moralnym. Służbowym samochodem pojechał na wakację.
    • nefil Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 27.02.05, 13:37
      Od czasów Machivellego jest jasne, że moralność i polityka nijak się
      mają do siebie. A jeśli są tacy co w to wierzą, sromotnie się rozczarują
      tą wyczekiwaną "rewolucją moralną". Przypomina mi się rok `68 i francuska
      młodzież z książeczkami Mao. Szkoda, że Kaczyński albo Rokita nie wydali kolorowej książeczki dla ludu...
    • t1s Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 27.02.05, 15:13
      Bo to bedzie gruby sznur dla jego grubej kreski.
      • leszek.sopot Rewolucje moralna niech Kaczor zacznie od SKOK-ow 27.02.05, 15:30
        Lech Kaczynski jest ojcem tego prywatnego systemu finansowego, a Przemek
        Gosiewski moglby byc ekspertem od tych spraw. Ciekawe czy bylby tak samo
        dociekliwy jak przy komisji PZU?
        • t1s Re: Rewolucje moralna niech Kaczor zacznie od SKO 27.02.05, 17:54
          leszek.sopot napisał:

> Lech Kaczynski jest ojcem tego prywatnego systemu finansowego, a Przemek
          > Gosiewski moglby byc ekspertem od tych spraw. Ciekawe czy bylby tak samo
          > dociekliwy jak przy komisji PZU?

To uw już planuje wnioski o kś po tych 9% w sonażu?
          • leszek.sopot Re: Rewolucje moralna niech Kaczor zacznie od SKO 27.02.05, 22:20
            Nic zlego w zarzadzie ruchu SKOK nie widzisz?
            • t1s Re: Rewolucje moralna niech Kaczor zacznie od SKO 28.02.05, 00:00
              leszek.sopot napisał:

> Nic zlego w zarzadzie ruchu SKOK nie widzisz?

Nie bardzo się orientuję, dzięki komisji mógłbym się czegoś dowiedzieć:)
              • leszek.sopot Re: Rewolucje moralna niech Kaczor zacznie od SKO 28.02.05, 00:10
                To jest uklad zamkniety i poza administracja rzadowa. Nie jest wladna zadna
                komisja sie zajac problemem stosunkow w SKOK. Jest to naprawde chyba tylko
                problem moralny. Problem ulozenia sprawiedliwego systemu i prawa regulujacego
                dzialanie tej spolecznosci.
        • andrzej105 Re: Rewolucje moralna niech Kaczor zacznie od SKO 27.02.05, 21:34
          A centrala tych ,przepraszam za słowo SKOK-ów jest od Ciebie o rzut beretem.
    • bambiik Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 27.02.05, 23:23
      Czy jakakolwiek osoba przy mniej więcej zdrowych zmysłach może uwierzyć w coś
      takiego, jak REWOLUCJA MORALNA?! Znaczy co - przewrót w moralności? A kto ma
      takie boskie kompetencje, żeby to załatwić?
      • leszek.sopot Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 28.02.05, 00:11
        bambiik napisał:

> Czy jakakolwiek osoba przy mniej więcej zdrowych zmysłach może uwierzyć w coś
        > takiego, jak REWOLUCJA MORALNA?! Znaczy co - przewrót w moralności? A kto ma
        > takie boskie kompetencje, żeby to załatwić?

Jezuici i inkwizycja?
        • bambiik Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 28.02.05, 00:16
          Eee, nikt przeciez nie boi się hiszpańskiej inkwizycji...
    • bladatwarz Bo moralnosc nie jest mu obca - 28.02.05, 12:00
      cielesna czystosc zachowana, czystosc mysli tez...

A rewolucja? On juz nie pamieta jak to sie robi....

• 9111951u Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 28.02.05, 14:30
      Mazwiecki nie boi się odnowy moralnej on ją odnawia z niejakim sekretarzem
      towarzyszem Hausnerem( tym od blokowania na polecenie ubecjoesbecji kariery
      naukowej Polakom) towarzyszem niejakim Rosatim członkiem Rady Nadzorczej FOZZu,
      z ktorego wszystkim polskim podatnikom pod jego okiem buchnieto tylko 364 mln
      złotych ! i towarzyszem niejakim Geremkiem . To nowy stary okrągły stół !
    • m_y_s_i_a To haslo jest idiotyczne! 28.02.05, 14:46
      Rewolucja moralna.
      Idziemy w strone dzieci kwaiatow czy monastyrow.
      A odnowa na czym ma polegac?
    • dokowski Rewolucja moralna to hasło zdradzające sowiecką... 28.02.05, 20:45
      ... mentalność.

Mazowiecki na akcenty sowieckie jest uczulony. Swoją drogą, że też PiSowi nie
      wstyd posługiwać się takimi sloganami!
      • bladatwarz Jak uslyszalam to po raz pierwszy 28.02.05, 22:15
        to pomyslalam, ze to ktos nierozgarniety im wymyslil.
        Zle sie kojarzy!
        Rewolucja to niezbyt dobre haslo, gdy ludzie maja dosc afer, spiskow i wrzaskow.
      • enedue2 Re: Rewolucja francuska była pierwsza! 28.02.05, 22:16
        Dlaczego nie kojarzy Ci się z rewolucją francuską :)?
        • bladatwarz Re: Rewolucja francuska była pierwsza! 28.02.05, 22:19
          Bo wtedy scinano glowy...
          A chyab Kaczorom nie chodzi o obcinanie glow. Mam nadzieje...
        • dokowski Rewolucja francuska to nędzne popłuczyny po... 28.02.05, 22:28
          ... rewolucjach niderlandzkiej, brytyjskiej czy amerykańskiej. Dopiero od
          rewolucji francuskiej słowo rewolucja nabiera negatywnego znaczenia.
          Wcześniejsze rewolucje były zwycięstwem sił dobra nad siłami zła. Rewolucja
          francuska niby zaczęła się dobrze, ale w końcu poddała się złu. Podobnie było z
          rewolucją w Rosji - najpierw zwyciężyły siły dobra, a potem przyszli zdrajcy -
          bolszewicy - i wbili nóż w plecy dobru.
          • tojajurek Czy to jakiś kabaret jest? 28.02.05, 23:28
            Czy to jakiś kabaret jest - ten cały wątek O NICZYM? Przecież
            pojęcie "rewolucja moralna" tak naprawdę nic nie oznacza, gdyż nie da się
            zdefiniować w sposób jednoznaczny. Przewrotu moralnego nie da się też odgórnie
            zadekretować do wykonania przez naród, a gdyby (nie daj Boże) dałoby się to
            ustawowo zarządzić, to najpierw należałoby określić wzorzec owej
            właściwej "moralności". Powołać też trzeba by instytucje nadzorujące moralność
            obywateli oraz przewidzieć sankcje dla osób niedostatecznie moralnych. Itd.
            itd.
            To wszystko byłoby śmieszne do rozpuku, gdyby nie fakt, że liczni politycy aż
            się rwą do roli namaszczonych nauczycieli i nadzorców naszej moralności, a
            przede wszystkim do władzy i wynikających z niej profitów.
            Czyżbyśmy byli tak naiwni i niewyuczalni, że ciągle będziemy się nabierać na te
            stare demagogiczne chwyty?
          • bladatwarz Re: Rewolucja francuska to nędzne popłuczyny po.. 01.03.05, 00:02
            Twoje wyjasnienia na niewiele sie zdadza.
            Nawet czesci musieli dodac do swojej rewolucji przymiotnik aksamitna, zeby sie
            kojarzylo miekko i arystokratycznie. :)
            Rewolucja oznacza przewrot spoleczny, ruch, ktory trudno sterowac, prowdzacy do
            znaczacych zmian.
            • dokowski O to właśnie mi chodzi 02.03.05, 01:22
              bladatwarz napisał:

> Nawet czesci musieli dodac do swojej rewolucji przymiotnik aksamitna, zeby
              sie
              > kojarzylo miekko i arystokratycznie. :)

Bez takiego dodatku słowo „rewolucja” ma wydźwięk pejoratywny.
              Dodatek „moralna” nie ratuje takiego wydźwięku, a wręcz go pogarsza, czego nie
              czują bolszewicy z PiS, którzy ośmielili się zakwestionować prywatną własność i
              wyrok Strassburga w tej sprawie.
    • edico Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 01.03.05, 01:38
      W końcu wypłynął na moralności kościelonej :))
      Chociaż szkoda mi tego człowieka, bo właśnie ta moralność kościelna wydutkała
      jego na strychu!!!
      • enedue2 Re: Dlaczego Mazowiecki boi się REWOLUCJI MORALNE 02.03.05, 07:19
        Żarty sobie robisz! Wydudkać to lewacto go może, co niebawem ujrzymy :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka