Dodaj do ulubionych

Trybunał zagrożony?

IP: 195.205.230.* 19.06.02, 22:06
Słyszałem w radiu wypowiedż tow. Millera, dotyczacą orzeczenia Trybunału
Konstytucyjnego w sprawie nielegalności nowelizacji ustawy lustracyjnej.
Miller podkreslił że werdykt był niejednogłośny i że czterech sędziów uznało
nowelizację za zgodną z konstytucją. Zanosi się na to, że TK stanie się obok
RPP kolejnym "chłopcem do bicia". Ciekawi mnie tylko czy SLD-UPki będą chcieli
zmniejszyć zmniejszyć skład trybunału do czterech sędziów, czy zwiekszyć do stu
pięćdziesieciu? Czy ktoś może pamięta jakim stosunkiem głosów udający magistra
Kwaśniewski uznany został przez Trybunał Konstytucyjny za legalnego prezydenta?
Obserwuj wątek
    • Gość: Hania Re: Trybunał zagrożony? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.02, 11:53
      Gość portalu: Leonid napisał(a):

> Słyszałem w radiu wypowiedż tow. Millera, dotyczacą orzeczenia Trybunału
      > Konstytucyjnego w sprawie nielegalności nowelizacji ustawy lustracyjnej.
      > Miller podkreslił że werdykt był niejednogłośny i że czterech sędziów uznało
      > nowelizację za zgodną z konstytucją. Zanosi się na to, że TK stanie się obok
      > RPP kolejnym "chłopcem do bicia". Ciekawi mnie tylko czy SLD-UPki będą chcieli
      > zmniejszyć zmniejszyć skład trybunału do czterech sędziów, czy zwiekszyć do stu
      >
      > pięćdziesieciu? Czy ktoś może pamięta jakim stosunkiem głosów udający magistra
      > Kwaśniewski uznany został przez Trybunał Konstytucyjny za legalnego prezydenta?

Ja mysle, ze miller i spolka teraz przygotuja projekt zmian do ustawy o Trybunale
      Konstytucyjnym i beda zadali na poczatek jednomyslnosci TK przy wydawaniu
      orzeczen. Pozniej pomysla o jeszcze bardziej porecznych srodkach manipulowania
      trybunalem.
      • Gość: Leonid Re: Trybunał zagrożony? IP: 195.205.230.* 20.06.02, 12:10
        Niewykluczone. Zwłaszcza że pamiętam czasy, kiedy sądem najwyższym była
        Centalna Komisja Kontroli Partyjnej przy KCPZPR.
    • bimi Re: Trybunał zagrożony? 20.06.02, 12:05

> RPP kolejnym "chłopcem do bicia". Ciekawi mnie tylko czy SLD-UPki będą chcieli
      > zmniejszyć zmniejszyć skład trybunału do czterech sędziów, czy zwiekszyć do stu
      > pięćdziesieciu? Czy ktoś może pamięta jakim stosunkiem głosów udający magistra
      > Kwaśniewski uznany został przez Trybunał Konstytucyjny za legalnego prezydenta?

Co Ty chrzanisz!? Może jeszcze opiszesz okoliczności towarzyszące tej wypowiedzi
      Millera. Bo moim zdaniem chodziło o to, że Miller tylko usprawiedliwiał to, że
      taka niezgodna z konstutucją ustawa wyszła z parlamentu. Skoro nawet "czterech
      sędziów uznało nowelizację za zgodną z konstytucją", to usprawiedliwia to po
      prostu parlamentarzystów. Sugerowanie, że Miller ma pretensje do Trybunału jest
      (łagodnie mówiąc) lekkim naciąganiem jego słów.

Nie mówię, że by nie chciał popdporządkowac sobie Trybunału - każdy by chciał! :)
      • Gość: Wojtek Kazdy by chcial ale tylko Miller realizuje to. IP: *.bluewin.ch 20.06.02, 12:16
        Pewnie, ze kazdy by chcial. Ale tylko Miller potrafi isc na calosc. On jak
        widac nie spocznie, do poki nie padnie ostatni bastion.

Mam nadzieje, ze dzieki temu bedzie rzeczywiscie lepiej. Ale znajac komunistow,
        to robia to nie po to, by poprawic sytuacje Polski, ale po to, by poprawic
        wlasna sytuacje. Mysle, ze sa oni tak samo zainteresowani losami Polski, jak
        mafie rosyjskie losami Rosji.
        • bimi Re: Kazdy by chcial ale tylko Miller realizuje to. 20.06.02, 12:27
          Gość portalu: Wojtek napisał(a):

> Pewnie, ze kazdy by chcial. Ale tylko Miller potrafi isc na calosc. On jak
          > widac nie spocznie, do poki nie padnie ostatni bastion.
          >
          > Mam nadzieje, ze dzieki temu bedzie rzeczywiscie lepiej. Ale znajac komunistow,
          > to robia to nie po to, by poprawic sytuacje Polski, ale po to, by poprawic
          > wlasna sytuacje. Mysle, ze sa oni tak samo zainteresowani losami Polski, jak
          > mafie rosyjskie losami Rosji.

Ale o czym Ty piszesz? Miller robi jakieś ruchy, abu pozbyc się TK?! Jakie niby?
          Zdajesz sobie sparwę, ża aby czegoś takiego dokonać potrzebna jest zmiana
          Konstytucji? A wiesz, że do tego nie wystarczy zwykła większość w parlamencie?
          Nie siej więc paniki, bo nie ma do niej żadnych podstaw! Chyba, że to nie panika,
          a agitacja... :)
    • indris Może Miller źle znosi upały ? 20.06.02, 12:30
      Po raz pierwszy słyszałem z jego ust takie głupoty. Mówił o "głębokiej
      jednomyślności" (a jaka jest "jednomyślność płytka" ?). Może źle znosi upały, a
      może był przemęczony ?
    • Gość: eres Re: Trybunał zagrożony? IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.02, 01:21

>

O smutek i przygnębienie przyprawia fakt iż mimo tych nieustannych, nie
      skrywanych zabiegów komunistów zmierzających do przywrócenia totalnej ich władzy,
      nie zmniejszają poparcia udzielanego im przez dużą część społeczeństwa. Czyżby
      zbiorowy masochizm (coś z rodzaju nazywania plucie w twarz – deszczem)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka