Dodaj do ulubionych

OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzie)

10.04.05, 22:14
Niniejszym stwierdzam co następuje:

Po przeanalizowaniu cech większości kardynałów-kandydatów, sytacji politycznej
na świecie i w niektóych krajach, uwzględnienia wpływu CIA na Watykan, oraz
większości innych ważnych okoliczności - na dzień dzisiejszy przewiduję że
następnym papieżem zostanie Kolumbijczyk, kardynał DARIO CASTRILLON HOYOS.
To pisałem dnia 10 kwietnia 2005r.

Jestem ciekawy czy się sprawdzi - jeśli tak - przypomnę wam ten topic żeby
pochwalić się że moja "przepowiednia" okazała się słuszna :-)
Obserwuj wątek
    • oszolom.z.radia.maryja Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 22:17
      ja myślałem o innym Kolumbijczyku..kard Trujiljo
      • pies_na_czarnych Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 22:55
        oszolom.z.radia.maryja napisał:

> ja myślałem o innym Kolumbijczyku..kard Trujiljo

Oj, lubicie wy Oszolom ta Pd. Ameryke.
    • bombalina5 Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 22:21
      Chcialbym byś mial rację, ale myślę raczej że będzie to Ratzinger.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 22:53
        to byłoby najlepsze rozwiązanie..Ratzinger ma klasę. Już sobie zaskarbił
        sympatię wielu wiernych po kazaniu jakie wygłosił na mszy pogrzebowej
        Jana Pawła II
    • jagnieszkaa Ja obstawiłam wcześniej: 10.04.05, 22:54

Kraj

Nowy papież: EO
      Autor: jagnieszkaa
      Data: 10.04.2005 21:12 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------
      Nowym papieżem zostanie Jego Eminencja Francisco Javier kardynał Errázuriz
      Ossa, 71-letni (urodzony 5 września 1933) arcybiskup metropolita Santiago de
      Chile, wykształcony we Fryburgu (Szwajcaria), purpurat od czterech lat.
      Wiem to od Wysoko Postawionych Osób.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=22549155&a=22555584

• white.falcon Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 22:56
      Ja także sądzę, że to będzie kardynał z Ameryki Łacińskiej. Moim zdaniem -
      Oscar (dwa imiona, których nie pamiętam) Maradiaga.
    • walnientynka a po co nowy papiez ??? 10.04.05, 23:00
      czas najwyzszy zlikwidowac ta skostniala instytucje,
      • yano75 Re: a po co nowy papiez ??? 11.04.05, 10:44
        Ta instytucja sama się rozwali gdy nie będzie nadążać za cywilizacją, tzn jeśli
        kardynałowie będą wybierać konserwę na papieża.
    • aldo59 Na pewno kardynał Ratzinger 10.04.05, 23:03
      Ratzinger odprawiał mszę za naszego Ojca Świętego - to coś znaczy. A europejscy
      kardynałowie nie dadzą się tym z trzeciego świata (mam nadzieję)
      • walnientynka Re: Na pewno kardynał Ratzinger 10.04.05, 23:07
        Ratzinger to beton,
        ktory spowoduje jeszcze wieksze odejscie ludzi od KK,
        niz nasz JP II,
        • pies_na_czarnych Re: Na pewno kardynał Ratzinger 10.04.05, 23:12
          walnientynka napisała:

> Ratzinger to beton,
          > ktory spowoduje jeszcze wieksze odejscie ludzi od KK,
          > niz nasz JP II,

Przeciez oni wszyscy zostali mianowani przez JPII. Macie jeszcze jakies
          nadzieje na zmiany.
    • wonnan29 Roman Giertych 10.04.05, 23:11
      Co bedzie na reke SLD!
    • warka_strong Kard. Godfried Danneels: czemu nie? 10.04.05, 23:11
      Wiem, jest nazbyt niewygodny dla tak skostniałej instytucji. Chociaż kto wie, może czas na papieża, który nie wstydzi się wypowiadać słów, które kościół uważa za obce?

Może czas najwyższy na schylenie się kościoła ku ludziom?
      • pies_na_czarnych Re: Kard. Godfried Danneels: czemu nie? 10.04.05, 23:14
        warka_strong napisał:

> Wiem, jest nazbyt niewygodny dla tak skostniałej instytucji. Chociaż kto wie,
        m
        > oże czas na papieża, który nie wstydzi się wypowiadać słów, które kościół
        uważa
        > za obce?
        >
        > Może czas najwyższy na schylenie się kościoła ku ludziom?
        >

Jest najlepszym kandydatem dla Kosciola. Niestety ma na pienku z Opus Dei.
        Osobiscie glosowalbym tylko na niego.
        • warka_strong Re: Kard. Godfried Danneels: czemu nie? 10.04.05, 23:17
          pies_na_czarnych napisała:

>
          > Jest najlepszym kandydatem dla Kosciola.
          >
          =====
          Oczywiście, że tak. Potrafi mówić tym samym językiem, co wierni. Nie ma skłonności do unikania "wstydliwych" dla współczesnego kościoła tematów.
          • pies_na_czarnych Re: Kard. Godfried Danneels: czemu nie? 10.04.05, 23:19
            warka_strong napisał:

> pies_na_czarnych napisała:
            >
            >
            > >
            > > Jest najlepszym kandydatem dla Kosciola.
            > >

Nie miesza sie w polityke :o)
            > =====
            > Oczywiście, że tak. Potrafi mówić tym samym językiem, co wierni. Nie ma
            skłonno
            > ści do unikania "wstydliwych" dla współczesnego kościoła tematów.
            >
            >
            >
            >
        • b.wyborowa Re: Kard. Godfried Danneels: czemu nie? 11.04.05, 11:21
          pies_na_czarnych napisała:

> warka_strong napisał:
          >
          > > Wiem, jest nazbyt niewygodny dla tak skostniałej instytucji. Chociaż kto
          > wie,
          > m
          > > oże czas na papieża, który nie wstydzi się wypowiadać słów, które kościół
          >
          > uważa
          > > za obce?
          > >
          > > Może czas najwyższy na schylenie się kościoła ku ludziom?
          > >
          >
          > Jest najlepszym kandydatem dla Kosciola. Niestety ma na pienku z Opus Dei.
          > Osobiscie glosowalbym tylko na niego.

Pies madrze prawi. Dodam tylko, ze Daneels jez dawno zostal odsuniety od
          waznych spraw Watykanu wlasnie przez Opus Dei.
          • b.wyborowa Re: Kard. Godfried Danneels: czemu nie? 11.04.05, 11:23
            b.wyborowa napisała:

> pies_na_czarnych napisała:
            >
            > > warka_strong napisał:
            > >
            > > > Wiem, jest nazbyt niewygodny dla tak skostniałej instytucji. Chocia
            > ż kto
            > > wie,
            > > m
            > > > oże czas na papieża, który nie wstydzi się wypowiadać słów, które k
            > ościół
            > >
            > > uważa
            > > > za obce?
            > > >
            > > > Może czas najwyższy na schylenie się kościoła ku ludziom?
            > > >
            > >
            > > Jest najlepszym kandydatem dla Kosciola. Niestety ma na pienku z Opus Dei
            > .
            > > Osobiscie glosowalbym tylko na niego.
            >
            > Pies madrze prawi. Dodam tylko, ze Daneels jez dawno zostal odsuniety od
            > waznych spraw Watykanu wlasnie przez Opus Dei.

Sorry za literowke. Danneels oczywizda.
      • niepoprawny1 Lepiejzałóżcie zDannelsem iSzostkiewiczem sex shop 10.04.05, 23:22
        Na pewno Danneels nie przejdzie. Wiadomo czym skończył się taki "postępowy
        kościół" dla "postępowych kapłanów" w U.S.A.
        Ratzinger może przywrócić porządek.
        Ludzie są dla Kościoła, a nie Kościół dla ludzi.
        Zawsze możecie założyć swoją sektę, ale w Kościele Powszechnym to nie przejdzie.
        • warka_strong Re: Lepiejzałóżcie zDannelsem iSzostkiewiczem sex 10.04.05, 23:25
          Na pewno, to Kopernik i JPII nie żyją.

Ludzi są dla kościola, jak najbardziej tak. Tylko najpierw trzeba sforsować puszkę z tą konserwą.
      • yano75 liberał Danneels - najlepsza opcja, ale niemożliwa 11.04.05, 10:32
        liberał Danneels - najlepsza opcja, ale niemożliwa
        • warka_strong Re: liberał Danneels - najlepsza opcja, ale niemo 11.04.05, 16:06
          I to jest właśnie smutne. Niestety, kościół, zwłaszcza po pontyfikacie JPII jeszcze przez długie lata będzie tkwił w tym, co obecnie.
    • white.falcon Ja nie wiem, ale ... 10.04.05, 23:13
      Sądzę, że Ameryka Łacińska bedzie Ojczyzną nowego papieża. Sądzę, że będzie to
      kard. Oscar (jeszcze dwa imiona, których nie pamiętam) Maradiaga. Byłby to
      kandydat, który doskonale nadawałby się na kontynuatora prac JP II - mysli w
      podobnym duchu. Wniósł by coś swojego: jest orędownikiem dążenia do zrównania
      poziomów krajów biednych i bogatych. No i pochodzi z kraju, reprezentującego tę
      część świata, gdzie mieszka chyba najwięcej katolików, a religia katolicka
      rozwija się najżywiej.
    • yossarian18 Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 23:16
      To główny kandydat obozu konserwatywnego, który popieram ze wszystkich sił!!!
      • niepoprawny1 Mylisz się i bzdury pleciesz Yossarinie 10.04.05, 23:26
        W Kościele nie ma żadnego "obozu konserwatywnego". Tzw. lewicująca "postępowość"
        to w Kościele rzadkość. 99 % kardynałów w sprawach dogmatycnych i obyczajowych
        podziela poglądy Jana Pawła II.
        • warka_strong Re: Mylisz się i bzdury pleciesz Yossarinie 10.04.05, 23:29
          A któż inny miałby szansę zostać kardynałem za czasów JPII? Ktoś, kto nie miałby tak archaicznych poglądów jak on był bez szans.
        • pies_na_czarnych Re: Mylisz się i bzdury pleciesz Yossarinie 10.04.05, 23:29
          niepoprawny1 napisał:

> W Kościele nie ma żadnego "obozu konserwatywnego". Tzw.
          lewicująca "postępowość
          > "
          > to w Kościele rzadkość. 99 % kardynałów w sprawach dogmatycnych i obyczajowych
          > podziela poglądy Jana Pawła II.

To tak jak w Iraku za Sadama?
        • yossarian18 Re: Mylisz się i bzdury pleciesz Yossarinie 11.04.05, 18:51
          niepoprawny1 napisał:

Tzw. lewicująca "postępowość
          > "
          > to w Kościele rzadkość. 99 % kardynałów w sprawach dogmatycnych i obyczajowych
          > podziela poglądy Jana Pawła II.
          Obyś miał rację. Ja mam bardziej pesymistyczny obraz współczesnego Kościoła,
          także jego hierarchów.
    • tad9 Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 23:17
      Nie wiem kto nim będzie, ale czas na kogoś konserwatywnego.
      • warka_strong Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 23:18
        Czyli 26 lat konserwatyzmu to za mało.
        • yossarian18 Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 23:19
          Czas na rzady "skrajnej prawicy" w Kosciele, czyli kogos znacznie bardziej
          konserwatywnego niż nasz umiłowany Rodak, Jan Paweł II.
          • warka_strong Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 23:22
            Może powiedz wprost, że czas na nowe średniowiecze.
            • yossarian18 Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 23:25
              Dokaladnie. Cyas na Nowe Sredniowiecze. Sojusz Tronu i Oltarza!! Renesans to
              dekadencja, jak to mawial Henri Massis!
              • warka_strong Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 23:27
                yossarian18 napisał:

> Dokaladnie. Cyas na Nowe Sredniowiecze. Sojusz Tronu i Oltarza!!
                >
                =====
                Dobrze powiedziane. "Sojusz Tronu i Ołtarza": czyli wszystko to, co da się zrobić bez udziału Boga. To już mamy.
                • yossarian18 Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 23:29
                  Jaki tam sojusz teraz mamy. Ja otwarcie mowie, jestem za panstwem wyznaniowym,
                  a to co teraz mamy jest b. dalekie od mojego idealu.
                  • warka_strong Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 23:31
                    Ideałem kościola jest świat, w którym o Bogu można jedynie zapomnieć.
                    • yossarian18 Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 23:35
                      Idealem Kosicola powinny byc takie warunki panstwowespoleczne, ktore ulatwiaja
                      zbawienie dusz.
              • tad9 Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 23:28
                yossarian18 napisał:

> Dokaladnie. Cyas na Nowe Sredniowiecze. Sojusz Tronu i Oltarza!!

Piękna perspektywa, ale gdzie ten tron? Trzeba by go wpierw znów postawić
                (ołtarz też podgryziony)
                • yossarian18 Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 23:31
                  tad9 napisał:

Piękna perspektywa, ale gdzie ten tron? Trzeba by go wpierw znów postawić
                  > (ołtarz też podgryziony)

Zgadzam sie.
      • yano75 bardziej konserwatywnym od JP2 być nie można 11.04.05, 10:34
        bardziej konserwatywnym od JP2 być nie można
      • kotek.filemon Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 11.04.05, 11:17
        tad9 napisał:

> Nie wiem kto nim będzie, ale czas na kogoś konserwatywnego.

Sobór Watykański II na śmietnik. Bractwo Piusa X z powrotem w rodzince. Nowa
        kontrreformacja i wskrzeszenie ducha Trydentu. Brawo. Nie ukrywam, że
        katolicyzm radiomaryjny tak właśnie wygląda.
    • wonnan29 Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 23:22
      Trzeba dac kogos mlodego a wiekszosc z tych dziadkow jest chyba kolo lub po 70-
      tce,Vatykan nie wytrzymalby chyba ponownego najazdu tylu pielgrzymow wkrotce
      hehe!
    • adelajda_formalina4 Re: OBSTAWIAMY NOWEGO PAPIEŻA (wiem kto nim będzi 10.04.05, 23:23
      tak sie to robi na swiecie:
      www.oddschecker.com/betting/mode/o/card/specials-politics/odds/124960x/sid/240720

:-)
      • firaneczka ważne że z Europy:) 10.04.05, 23:27
        a ja mam nadzieje że będzie z Europy:)
        bo jak nie to przegram zakład:(:(
        • pies_na_czarnych Re: ważne że z Europy:), ale nie z Polski 10.04.05, 23:31
          i to jest najwazniejsze. :o)
          • janbezziemi Kto trzyma bank? 11.04.05, 00:06
            Fajne to wszystko,ale jaka stawka i kto z was trzyma bank,czyli robi za
            krupiera?
            • firaneczka Re: Kto trzyma bank? 11.04.05, 00:49
              0,7 l Dębowej czarnej przegrany stawia:)
              a że to 2 zakład z Tym znajomym to wychodzi po 0,7 na łeb:)
    • voltaire FACET Z HONDURASU, w czerwonym berecie 11.04.05, 00:56
      i w czerwonej sukience. Lat 53 chyba ma i ponoc jest bardzo inteligentnym
      poliglota. Prawie mi dorownuje,zreszta.
      • nalewood Re: FACET Z HONDURASU, w czerwonym berecie 11.04.05, 14:51
        Zgadzam się co do faceta z Hondurasu :) Jest to i mój faworyt. Widziałem też na
        BBC rozmowę z Nigeryjczykiem i on również przekonał mnie do siebie.
        • pies_na_czarnych Re: FACET Z HONDURASU, w czerwonym berecie 11.04.05, 16:30
          nalewood napisał:

> Zgadzam się co do faceta z Hondurasu :) Jest to i mój faworyt. Widziałem też
          na
          > BBC rozmowę z Nigeryjczykiem i on również przekonał mnie do siebie.

Niestety za mlody :(
          • polonus9 Re: FACET Z HONDURASU, w czerwonym berecie 11.04.05, 21:22
            Staruch nie mialby teraz szans. Tenz Hondurasu wcale nie jest mlody.ma ponad
            piecdzeisiat lat.Taki wiek papieza jest w stanie strawic mlodziez, a w koncu
            przecietny wiek katolika wynosi podobno 26 lat.
            • yano75 Re: FACET Z HONDURASU, w czerwonym berecie 12.04.05, 00:19
              > przecietny wiek katolika wynosi podobno 26 lat.

racja, natomiast przeciętny wiek "katolika naprawdę wierzącego w Boga" wynosi 56 lat
    • walnientynka stawiam na Tolka Banana 11.04.05, 18:45
      :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka