Dodaj do ulubionych

Polacy bojkotują Teatr Balszoj

• fikost150 Re: Bojkot do odwołania- tak trzymać 10.05.05, 19:37
    • zupper Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 10.05.05, 19:39
      Polska to chyba jedyny kraj gdzie są zwrotki na Balszoj....przy całym
      zrozumieniu antagonizmów wynikających z przemówienia Putina tego typu
      zachowania nie świadczą o patriotyźmie bowiem związane sa z kultura a nie
      polityka czy historią.Przykro - ja bym poszedł.
      • 6nine9 Putin to Łukaszenka bez wąsów 10.05.05, 19:45
        kochamy artystów ale sorry. Oddałbym bilet, gdyby to był jakiś niezależny
        koncert - nie, ale Balszoj to państwowa instytucja. Putin to taki Jaruzel, nie
        ma zgody i koniec.
    • starymason Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 10.05.05, 19:42
      lubie dobry teatr , wiec na pewno sie wybiore . Oglaszam bojkot glupoty i
      dlatego sie wybiore. Jak mozna dyskryminowac wydarzenie kulturalne , polskie
      oszolomstwo przeszlo wszelkie granice. Co ci rosyjscy aktorzy maja wspolnego z
      polityka.
    • zuzannaniedziela WIEKSZOSC Z TYCH CO ODDALABY BILETY... 10.05.05, 19:46
      nie wie co to Bolszoj. Tak wlasnie to wyglada.
    • jakarta Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 10.05.05, 20:19
      Polacy jak zwykle robią głupoty tak jak ich czołowi politycy. Bojkotować to
      można władze państwowe Rosji ale nie zwykłych obywateli-artystów. Właśnie
      droga do pojednania między naszymi narodami znajduje się wwe wzajemnym
      poznawaniu się, własnej kultury i historii, mówieniu sobie prawdy itp. Właśnie
      trzeba było iść na koncert, oklaskiwać artystów, a przy okazji powiedzieć
      rosyjskim artystom trochę prawdy historycznej (ale nie nachalnie i nie po
      chamsku). W innym przypadku naród rosyjski nas nie zrozumie i będzie uważał za
      antyrosyjskich ekstremistów.
    • mike-great A KUKU, ZNOWU JESTEM . MIKE 10.05.05, 20:23
      A KUKU, ZNOWU JESTEM . MIKE
    • zgrzyt_historii Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 10.05.05, 20:28
      Jak zwykle zaściankowa mentalnośc i fałszywa duma wielkich-małych polaczkow.
      Takimi posunięciami dajemy tylko dowod naszej niższości.Wstyd!
    • iwa7 Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 10.05.05, 20:33
      Oddawanie biletów na koncerty to niestety zwycięstwo "putinów"
    • diuk2003 Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 10.05.05, 20:34
      Moi rodacy nigdy nie grzeszyli rozsądkiem ale w ostatnich dniach zupełnie im
      odbiło. Teraz Ci ktorzy obejrzeli występy w Poznaniu i Bydgoszczy powinni chyba
      wystąpić o zwrot pieniędzy za niesłuszne politycznie występy?
    • buffalo_bill BOJKOT! TAK TRZYMAĆ!!! 10.05.05, 20:46
      Polacy mądrzejsi od "Prezydenta wszystkich Polaków".
      • janbezziemi Trzymaj sie za... 10.05.05, 21:07
        buffalo_bill napisał:

> Polacy mądrzejsi od "Prezydenta wszystkich Polaków".

Spie*r***"bufallo_bill" do Hameryki!
        • buffalo_bill Re: BOJKOT! TAK TRZYMAĆ!!! 10.05.05, 21:37
          Mój mały czerwonoskóry Jasio? :-)))
          Jasiu, bój się Boga. Co za słownictwo? Spier..., dziwka?
          Wyrzucą Cię z tej federacji młodych socjaldemokratów,
          czy innych czerwonych lisków.
      • ixion50 Re: BOJKOT! TAK TRZYMAĆ!!! 10.05.05, 21:27
        Kwaśniewski to prezydent wszystkich ubeków
    • kitcar2 Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 10.05.05, 21:01
      Myślę, że organizator koncertów powinien wszystkim osobom oddającym bilety
      rozdawać po młotku, aby mogli walnąć się w te ich głupie łby. Toż to jest
      debilizm ostatniej klasy. Typowe polactwo. Bezsensowna demonstracja. Nie pójdą
      do teatru. Dobrze im tak. G... chamowi, nie zegarek.
    • nowy19 Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 10.05.05, 21:09
      Podzielam opinię pana Bogusława Kaczyńskiego o "barbarzyńskich obyczajach". Ale
      należy uzbroić się w cierpliwość - "oszołomskich niespodzianek" będzie bez
      liku, problem w tym: kto to i kiedy to naprawi?
    • gocanowo od dzisiaj nie pije rosyjskiej wodki tylko czeska 10.05.05, 21:13
    • rsenska kretynizm paranoidalny 10.05.05, 21:25
      i to wlasnie teraz widac jakie buractwo w Polsce! dlaczego miesza sie sztuke z
      polityka? bojkotowac wystepy jednego z najlepszych zespolow swiata tylko
      dlatego, ze jeden z najwiekszych durniow na swiecie wypowiedzial sie inaczej,
      niz powinien... LUDZIE!! odrobina rozumu nie zaszkodzi. i moze to dobrze, ze
      wystepy odwolano, bo teraz artysci pojada tam, gdzie ludzie znaja sie na sztuce
      i docenia to, na co patrza, a wizyta w teatrze nie jest dla nich wydarzeniem
      snobistyczno-towarzyskim, a duchowa potrzeba. Polska to glupi kraj, chyba nawet
      gorszy od Rosji...
      • niezapowiedziany Re: kretynizm paranoidalny 11.05.05, 02:03
        dlaczego Putin pomieszal pamiec ofiar i zwykla prawde historyczna z polityka?
    • aassaa1 Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 10.05.05, 21:38
      GDYBY GŁUPOTy NA TEMAT ROSJI MIAŁY SKRZYDŁA TO POLACY FRUWALIBY JAK GOŁĘBICA.
      Bojkot teatru jest szczytem śmieszności. Przeraża mnie kaczyzm, Rokita,
      i mentalność niby rodaków i niby patriotyzm i niby pretensje do Rosji. Kto
      sieje ten ferment? Dlaczego nikt z prawicowców nie wnosi pretensji do Anglików,
      przez których umiłowanie do picia herbaty, pozbawiło życia niezliczonej ilości
      żołnierzy w drugiej wojnie światowej!!, i którzy nie mogą sobie przypomnieć, że
      Polacy uczestniczyli w walce z hitlerowcami. Dlaczego nie bojkotuje się
      kultury angielskiej ? Czy może prawica i niby Polacy zaspali?
    • at_work Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 10.05.05, 21:52
      To straszne, że przez małe interesy małych polityków cierpi sztuka.
      Ale może to jest, nomen omen, najbardziej kulturalna mannifestacja, na jaką nas
      teraz stać, więc jako taką należałoby ją przyjąć i zrozumieć.
      Szkoda jednak, szkoda. Chciałbym teraz wyrazić mysli, które pewnie zaraz usunie
      admin.
      A może jednak pójść na spacer z psem i zapomnieć, choć przez chwilę o
      karzełkowatych politykach.
      A propos psów, odkąd mam goldena (taka rasa), bardzo złagodniałem. Polecam taką
      dogoterapię, również politykom. Te psy są bardziej ludzkie, od wielu przywódców
      z przerostami, chorej ambicji. Jeśli chcesz na chwilę przenieść się w świat
      beztroskiej i mądrej psiej przyjaźni zajrzyj na stronkę www.julunga.pl/
      Polecam, na mnie to działa. A jeśli masz własnego goldena, idź z nim na spacer.
      Pozdrawiam. iKS
      ps.
      Od dzisiaj, chyba zrezygnuje z piwa, podobno jest zabujcza dla pamięci,
      zwłaszcza historycznej.
    • manekin1 Precz z Bolszoj... 10.05.05, 21:59
      Jutro połamię wszystkie płyty z muzyką Czajkowskiego, spuszczę do kibla książki
      Dostojewskiego i poematy Puszkina. Mam parę albumów z Tretiakowki to je spalę.
      Dziecku zabronię wybijać tzw. "ruskie centro" na boisku a żonie dam w papę za
      ruskie pierogi. I niech mnie szlag trafi, ale od dziś normalnie NIE ISTNIEJE
      DLA MNIE TABLICA MENDELEJEWA!!!
      • niezapowiedziany Re: Precz z Bolszoj... 10.05.05, 22:36
        i to jest wlasnie przyklad totalnego nie zrozumienia symboliki gestow. nikt
        przeciez nie bedzie tepil rosyjskiej kultury. nie o to w tym chodzi. ale ty
        pewnie w bezmozgowym zapale nie bylbys w stanie pojac sensownosci zadnej akcji.
        bo dla ciebie jak nie zniszczyc, to znaczy ze nic sie nie pokazalo. a jak
        pokazac niezgode, to przez zniszczenie i zrownanie z ziemia.
    • 2560a Re: Jak ktos bojkotuje kulture to nazywa sie .... 10.05.05, 22:06
      ........................wpisz sobie dowolne okreslenie.
      Nie ma kultury polskiej , ruskiej, amerykanskiej,...
      Kultura jest dobra albo zla. Jest dobry teatr albo zly. Jest dobry balet albo
      zly. Mysle , ze na miejce miast polskich ktore nie chca ogladac tego baletu
      ustawi sie dluga kolejka miast w roznych zakatkach swiata.

Tego typu bojkot jest WYMUSZANY przez garstke ludzi, niezbyt zakochanych w
      kulturze. Wymuszony, bo ludziska nie pojda nie na znak protestu, ale by nie byc
      widzianym przez innych. Jeszcze raz przypomne dawne chodzenie na spacer by nie
      ogladac dziennika TV. Szlo sie po dobranocce by sasiedzie nas widzieli, a
      ogladalo sie ostatnie wydanie wiadomosci przy zaslonietych zaslonach. To byl
      niby protest. Powinnismy raczej protestowac przeciw wlasnej glupocie .
      Zachowujemy sie jak kiedys cnotliwa pensjonarka.
      • niezapowiedziany Re: Jak ktos bojkotuje kulture to nazywa sie .... 10.05.05, 22:31
        a ja mysle, ze chodzilo o to, zeby uderzyc wlasnie w dziennik o 19:30 ktory byl
        symbolem propagandy. wiadomo, ze z panstwa wypisac sie nie mozna bylo, ale to
        byl znak protestu.

• pandada Re: Jak ktos bojkotuje kulture to nazywa sie .... 11.05.05, 02:17
          Ja tam bojkotuję "Wiadomości" w TVP1. To już przeszło granicę mojej wytrzymałości - tendencyjne informacje i cytaty, nieoddzielenie komentarza od informacji, koncepcja programowa. Mam dosyć tego zakłamania i w ogóle "dziennikarzy" - świętych krów, które kłamią do woli i nie ponoszą konsekwencji.
    • wgj8515 Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 10.05.05, 22:07
      Jak na mój gust to tym "bojkotem" najbardziej dostaje Kwaśniewski ze swoim
      bzdurnym wystąpieniem po powrocie z Moskwy.
    • dominik.olsztyn Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 10.05.05, 22:12
      Wstyd mi ze jestem Polakiem ['][']. Z niecierpliwoscia czekam na dzien, w
      ktorym bedzie mozna wyjechac do kazdego kraju UE, tam zamieszkac
      i "zbojkotowac" narod prostakow i cwiercinteligentow bez wyksztalcenia, co
      takie akcje jak ta dobitnie pokazują.

p.s. pozdrawiam wszystkich forumowiczow bez uprzedzen i nacjonalistycznych fobii
    • jb777 Jeszcze nie widziałem tylu głosów na forum GW 10.05.05, 22:13
      szkoda tylko że takich. Swoją drogą czy to nie rekord??
    • adam81w To smutne ze bojkotuja no ale mozna sie bylo tego 10.05.05, 22:15
      spodziewac to normalna reakcja . Wladze ichneigo kraju opluwaja nas od
      dluzszego czasu a obywatele Rosji wydaja sie popierac chama gbura i cwoka na
      najwyzszym tronie . wiec nic dziwnego ze tak reagujemy . Jak sie zaczna ruscy
      zachowywac jak ludzie to bedziemy ich traktowac jak ludzi
      • bracia_zbrojek Kraj wariatów? 10.05.05, 22:28
        Trzy czwarte (a na pewno wiecej niz polowa,trudno zliczyc) z was to popaprańcy-
        jak powiada Wielki Lech. Czytac sie nie chce, wam nawet nóg bysmy nie podali na
        powitanie. Bojkot wspaniałego teatru?! A weżcie okład zimnej wody. Na złośc
        mamie odmrożę sobie uszy, tak, obrażalscy "panowie" (i "panie")? Czytal te
        wypowiedzi nasz przyjaciel z Anglii i pytał,czy Polska to rzeczywiscie kraj
        wariatow? Zamilklismy...
        "Gdy rozum śpi, budzą się upiory" - Francisco Goya.
        • niezapowiedziany Re: Kraj wariatów? 10.05.05, 22:39
          a trzeba bylo odpowiedz, ze po 200 latach doswiadczen z Rosja mamy inny niz
          Anglicy do niej stosunek, bo wielokrotnie od niej cierpielismy. a ten protest
          ludzi wynika z tego, ze glowa panstwa nie zdobyla sie na powiedzienie, ze to co
          stalo sie podczas obchodow w Moskwie, bylo niedobre.
          • pandada Re: Kraj wariatów? 11.05.05, 02:20
            A co było takie niedobre? konkrety proszę! Putin nie skłamał, nie obraził, w ogóle oszczędny był w słowach.
            • niezapowiedziany Re: Kraj wariatów? 11.05.05, 04:02
              nie czytasz gazet, ze sie konkretow jeszcze domagasz?

mowienie o Francji (no to jeszcze), ale antyfaszystach wloskich i niemieckich z
              pomieciem czwartej (po ZSRR, USA i Wielkiej Brytanii) sile w II wojnie, kraju
              od napasci na ktory wojna sie w Europie zaczela, ktory najdluzej z hitlerowcami
              walczyl jest po prostu perfidnym zaklamywaniem historii.

nie mowiac juz o odznaczaniu Jaruzelskiego, ktory nie jest ani w Polsce, ani w
              swiecie odbierany jako zolnierz frontowy, ale jako ten, ktory stlumil zryw w
              Czechoslowacji w 1968 dokonujac najazdu wojskami Ukladu Warszawskiego i w
              Polsce w 1981. (ktos tu - ale to jest niesprawdzona przeze mnie informacja -
              pisal, ze byl jednym z oficerow domagajacych sie utrzymania Rokosowskiego w
              Polsce. jesli to prawda, to jest to kolejny dowod kim jest ten pan). Jaruzelski
              to symbol radzieckiego i jak sie okazuje teraz i rosyjskiego panowania w tej
              czesci Europy. zolnierzy szlo z nim tysiace, ale Putin do odznaczenia wybral
              wlasnie jego. dlaczego?

W tak znienawidzonym tu w Polsce Izraelu w muzeum-pomniku poswieconym
              powstawaniu tego panstwa jest czesc poswiecona walce roznych narodow z
              hitlerowcami w II wojnie swiatowej. walczacych upamietniaja flagi panstwowe.
              jest ich ok. 20 (nie liczylem), w takiej kolejnosci: radziecka, amerykanska,
              brytyjska, polska...
              • niezapowiedziany Re: Kraj wariatów? 11.05.05, 04:10
                z tym znienawidzonym to przesadzilem, ale czesto w Polsce opluwanym przez
                niektorych, i przez czesc takze znienawidzonym (ale nie generalnie chyba,
                zagalopowalem sie. chcialem wskazac na roznice w podejsciu)
        • ppppp7 Re: Kraj wariatów? 11.05.05, 01:20
          A ja pamiętam, jak Francuzi wypięli się na sojuszników w konflikcie irackim, to
          anglosasi demonstracyjnie wylewali francuską wodę mineralną i szampana. Spytaj
          się swoich angielskich przyjaciół co oni na to?
          • niezapowiedziany Re: Kraj wariatów? 11.05.05, 04:03
            dobre.
    • jarecki32 Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 10.05.05, 22:26
      proponuje rozszerzyc bojkot na

czytelnictwo rosyjskiej literatury ( zakaz czytania ksiazek Czechowa, Tolstoja,
      Dostojewskiego, Jewtuszenki, od zaraz)
      wykonawstwo rosyjskiej muzyki ( bron Boze Czajkowskiego, Musorgskiego i takich
      tam)
      Nie wpuszczac rosyjskiego baletu, nawet jak sie beda pchac na sile na scene w
      Suwalkach.
      Zdjac kopie obrazow rosyjskich malarzy (oryginalow nie posiadamy) ( Szyszkin,
      Ajwazowski do kosza !)

A przy okazji zakrecic kurki z rosyjskim gazem.
      • bracia_zbrojek Nie używac gazu! Ruski! 10.05.05, 22:30
        O tak,kurki z gazem natychmiast wyłączyc, wszystko na elektryce! Może zacznijmy
        sie przywyczajać?
      • niezapowiedziany Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 10.05.05, 22:37
        a po co? to nie chodzi o bojkot, tylko o sygnal.
      • tempus Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 10.05.05, 23:17
        jarecki32 napisał:

> proponuje rozszerzyc bojkot na
        >
        > czytelnictwo rosyjskiej literatury ( zakaz czytania ksiazek Czechowa,
        Tolstoja,
        >
        > Dostojewskiego, Jewtuszenki, od zaraz)
        > wykonawstwo rosyjskiej muzyki ( bron Boze Czajkowskiego, Musorgskiego i
        takich
        > tam)
        > Nie wpuszczac rosyjskiego baletu, nawet jak sie beda pchac na sile na scene w
        > Suwalkach.
        > Zdjac kopie obrazow rosyjskich malarzy (oryginalow nie posiadamy) ( Szyszkin,
        > Ajwazowski do kosza !)
        >
        > A przy okazji zakrecic kurki z rosyjskim gazem.

Uważasz że ta farsa w Moskwie była OK wobec Polaków?
        • jarecki32 Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 11.05.05, 01:25
          nic takiego do cholery nie napisalem !
          Uwazam tylko, ze forma protestu jest idiotyczna.
          Ktos chce protestowac, prosze bardzo, pod ambasada, na przyklad.
        • pandada Re: Polacy bojkotują Teatr Balszoj 11.05.05, 02:21
          O co konkretnie chodzi? co było farsą?
    • joepolonicus pamietajmy o czeczenii 10.05.05, 22:32
      www.chechnya.250x.com/foto.htm
      • janosik6 Re: pamietajmy o czeczenii i jej bandytach 10.05.05, 22:42
        Wcale nie dziwi mie oddawanie biletow ..
        Jak mam caly czas siedziec jak na gwozdziach a noz wysadza te smiecie budynek
        lepiej oddac bilety.
      • szpieg.z.krainy.dreszczowcow A co ma Balszoj do Czeczenii? 10.05.05, 22:50
        Co ma piernik do wiatraka?
    • wasylzly Czern nocy czarnej 10.05.05, 22:57
      no coz tu dodac, przypominaja sie najgorsze czasy przesladowan nazistowskich,
      kiedy palono ksiazki, zakazywano autorow, potem podpalano synagogi. Naprawde
      trudno sie ponizyc do komentowania tej antyrosyjskiej histerii. To srednowiecze.
      • bracia_zbrojek Re: Czern nocy czarnej 10.05.05, 23:04
        Nie- to kroki nadchodzącego faszyzmu!
        • wasylzly Re: Czern nocy czarnej 10.05.05, 23:10
          tak masz racje, nie chcialem obrazic epoki srednowiecza, bo przy tej nagonce
          antyrosyjskiej, epoka sredniowiecza wydaje sie byc bardzo humanitarna i
          politycznie madra.
          Wszystkie demokratyczne kraje Europy powinny ostrzec i potepic, to co sie dzieje
          w kraju.
          • pandada Re: Czern nocy czarnej 11.05.05, 02:27
            Ja tak bym sie chętnie dowiedział, kiedy ostatnio ukazał się numer Wyborczej, w którym o Rosji nie pisze się niepochlebnie?
            Toż oni zawsze coś znajdą. Nawet pomnik Stalina w sercu Syberii, albo wypowiedź jakiegoś gościa w mało znanym rosyjskim radiu. Dzień w dzień. Ostatnio kilka artykułów dziennie.

Czy nie podobnie wyglądała propaganda antysemicka w początkach urzędowania Hitlera?
            No ii Hitler zupełnie biedaczysko zapomniany. A w rocznicę zakończenia wojny o 6 mln obywateli Polski zabitych przez nazistów sie nie mówi. Cały czas Katyń i Katyń, jakby Niemcy też nie robili takich rzeczy z polską elitą.
            • niezapowiedziany Re: Czern nocy czarnej 11.05.05, 04:13
              robili i wszyscy o tym wiemy, natomiast o Katyniu trzeba ciagle przypominac, bo
              w przeciwienstwie do Niemcow, ktorzy wojne i swoja odpowiedzialnosc i zbrodnie
              przypominaja i przepraszaja za nie, Rosjanie probuja ja zmieniac i pomijac
              niewygodne dla nich sprawy. wiec tym glosniej musimy domagac sie prawdy i
              pamieci, aby takie zlo juz nigdy sie nie powtorzylo. przyszle pokolenia musza
              pamietac.
            • niezapowiedziany Re: Czern nocy czarnej 11.05.05, 04:16
              > Ja tak bym sie chętnie dowiedział, kiedy ostatnio ukazał się numer Wyborczej,
              w którym o Rosji nie pisze się niepochlebnie?

a w rosyjskiej prasie? jak sie pisze o Polsce to tylko niepochlebnie. poza tym
              jak sobie wyobrazasz pochlebny artykul komentujacy ostatnie zachowania Rosji?
              mamy udawac w Polsce ze nic sie nie dzieje. na klamstwo trzeba odpwowiadac 1000
              razy prawda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka