kozaczek3 26.05.05, 12:18 Na drogach pusto i spokojnie. Czyżby procesje skręciły w las? Może zatrzymały się w pobliskich świątyniach. Może zawróciły i rozeszły się do domów. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brylant1 Procesja=pochód?? 26.05.05, 12:28 Czy procesje "bożo ciałową" (cokolwiek to oznacza) wymyślono i wprowadzono jako "odpowiedż" na pochody pierwszo majowe?? Jeśli tak to mamy kolejny relikt komuny -procesja :) Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: Procesja=pochód?? 26.05.05, 12:36 wymyślono je długo przed komunizmem, w okolicy XV - XVIw., o ile mnie pamięć nie myli. ale chciałeś dobrze... :) 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
henryk.log Też chciałas P." very_martini" dobrze! :)) 26.05.05, 12:50 Pierwsze "komuny" wywodzą się z czasów "pierwszych chrześcijan" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus A co z duchem 26.05.05, 14:12 A co z duchem świętym??? Powinien w tym momencie być wszędzie... Olał wszystkich jedynej i najprawdziwszej wiary czy co??? TUMAŃSTWO naprawdę wzięło już górę nad RZECZYPOSPOLITĄ... Aczkolwiek pewnym jest, że w gazecie.pl rozsiadło się na dobre i od dawna... Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini chciałeś, Henryku, jeszcze lepiej, ale 26.05.05, 15:59 ale Boże Ciało zostało ustanowione dopiero w XIII wieku, więc nie sądzę, żeby procesje odbywały się kilkaset lat przed wprowadzeniem święta w życie . 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: chciałeś, Henryku, jeszcze lepiej, ale 26.05.05, 16:09 very_martini napisała: > ale Boże Ciało zostało ustanowione dopiero w XIII wieku, więc nie sądzę, żeby > procesje odbywały się kilkaset lat przed wprowadzeniem święta w życie > . > 16%VOL > 22%VAT > > -- > takie tam... forum homeopatia "ŚWIĘTA" RACJA!!! Maleńka pomyłka - chyba w XV w. Odpowiedz Link Zgłoś
very_martini Re: chciałeś, Henryku, jeszcze lepiej, ale 26.05.05, 16:44 Ustanowił je Urban IV, sprawdź sobie w google, kiedy papieżował:) 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 i dobrze 26.05.05, 12:31 bo ja jutro jade do mojej Siksy z Radomia (Krakowa) ;-) chyba sie ucieszy j Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: W Boże Ciało na drogach pusto i spokojnie 26.05.05, 14:38 Tutaj rowniez, mimo ze nie ma Bozego Ciala. Upal kurcza jak pieron, 30C. Chyba dlatego nikomu sie nie chce na ulice. Odpowiedz Link Zgłoś
schutzengel1 Re: W Boże Ciało na drogach pusto i spokojnie 26.05.05, 14:45 a co przewidywano, że będzie inaczej ? jest przecież długi weekend Odpowiedz Link Zgłoś
malinka112 Re: W Boże Ciało na drogach pusto i spokojnie 26.05.05, 17:52 W Pucku cała wiocha gnała w procesji przecinajac ruch z i na półwysep na pół godziny.Mam nadzieję, że ten marsz cos poza wielebnemu komus cos spowoduje poza ograniczeniem ruchu drogowego. Odpowiedz Link Zgłoś
monster1972 oj, łosie garbate 26.05.05, 16:16 swieta, ktorych nie ma w biblii słuzą jedynie nabijaniu kasy otyłych glempów (znaczy głąbów-bo kazdy to wie, ze te słowa się dziwnie kojarzą) i innych burakow.. i tyle pozdr ateista Odpowiedz Link Zgłoś