Dodaj do ulubionych

Rywin wyjdzie na wolność

31.05.05, 14:56
Sąd Apelacyjny zdecydował.
Obserwuj wątek
    • bush_w_wodzie Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:03
      kataryna.kataryna napisała:

> Sąd Apelacyjny zdecydował.
      >

nareszcie bedzie mogl napic sie whisky i zapalic cygaro. nalezy mu sie chyba za
      dotychczasowa postawe

• basia.basia Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:05
        bush_w_wodzie napisał:

> kataryna.kataryna napisała:
        >
        > > Sąd Apelacyjny zdecydował.
        > >
        >
        > nareszcie bedzie mogl napic sie whisky i zapalic cygaro. nalezy mu sie chyba za
        > dotychczasowa postawe
        >

On się po prostu fatalnie czuł w tym więzieniu. Jak można faceta z elity
        kulturalnej kraju pakować do paki z jakimiś pospolitymi kryminalistami!
        Co za stres!
        • douglasmclloyd Sprawiedliwość po polsku (n/t) 31.05.05, 22:06
      • lew.r Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:06
        bush_w_wodzie napisał:
        > nareszcie bedzie mogl napic sie whisky i zapalic cygaro. nalezy mu sie chyba za
        > dotychczasowa postawe

i tak moglem, naczalnik tiurmy pozwolil
    • seseczka Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:04
      no w końcu. już się biedak nasiedział.
    • deltalima Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:10
      nagroda za milczenie. gtw potrafiła sięodwdzięczyć. choć pewnie gdyby pisnął
      słówko to 'powiesiłby' sięw celi jak baranina czy tadeusz m.
    • derduch Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:10
      Dobrze że wychodzi, jak na niewinnego to i tak wystarczy.
    • basia.basia Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:12

>
      >

Jak usłyszałam przed chwilą wyjdzie i będzie na wolności do czasu
      rozstrzygnięcia przez sąd sprawy jego zdrowia - będą kolejne ekspertyzy itd.
      A ja bym bardzo chciała zapoznać się z listą tych 2 000 sygnatariuszy listu
      dołączonego do wniosku rodziny Rywina. Na razie podano, że są tam: Kawalerowicz,
      Lipińska, Olbrychski. To niesamowite!
      • xxxx44 ~~SPRAWIEDLIWOŚCI STAŁO SIĘ ZADOŚĆ~~ 31.05.05, 15:15
        44
      • roma25 Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:21
        Niesamowite!!!! Ten głupi sąd nie uwzględnił zdania zidiociałej Basi i Kataryny,
        jedynych słusznych i światłych umysłów w RP. Unicestwić ten sąd !!. Bo przecież
        nie może tak byc, ze wypuszczają skazanych za przestepstwa których nie bylo.
      • venus99 Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:28
        ja też się podpisuję pod tym apelem.
        ostatnia afera GW pokazała czym są dziennikarze w Polsce i czym jest to co
        piszę (a raczej przepisują).
    • dr.kidler Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:14

Dał jakieś uzasadnienie?
    • plopli Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:22
      I dobrze. Niech wychodzi. Nie wiemy, jaki dokładnie jest stan zdrowia Rywina,
      więc nie powinniśmy wydawać kategorycznych sądów.

Warto jednak pamiętać, że z Polsce wypuszcza się ludzi w stanie o wiele lepszym
      niż cierpiących na "rozległą chorobę wieńcową, nadciśnienie, zaawansowaną
      cukrzycę, zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa". Oczywiście powinno się w stosunku
      do niego zastosować odpowiednie procedury: dozór, zakaz opuszczania kraju, etc.,
      ale w więzieniu, jesli w tym czasie miałby się leczyć jest trochę bez sensu.
      Poczekajmy więc, co bedzie się z nim działo dalej i nie wydawajmy zbyt
      pochopnych wyroków.
      • leszek.sopot Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:27
        A czy w Polsce juz stosuje sie te metode z "obraczkowaniem" skazanych - tak jak
        w stanach? Ten sposob dla Rywina bylby chyba odpowiedni?
        • plopli Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:30
          leszek.sopot napisał:

> A czy w Polsce juz stosuje sie te metode z "obraczkowaniem" skazanych - tak jak
          >
          > w stanach? Ten sposob dla Rywina bylby chyba odpowiedni?

Nie wiem, nie zajmuje sie na co dzień prawem penitencjarnym. Wydaje mi się
          jednak, że nie. Coś bym o tym słyszał.
      • basia.basia Uzasadnienie 31.05.05, 15:32
        plopli napisał:

> I dobrze. Niech wychodzi. Nie wiemy, jaki dokładnie jest stan zdrowia Rywina,
        > więc nie powinniśmy wydawać kategorycznych sądów.
        >
        > Warto jednak pamiętać, że z Polsce wypuszcza się ludzi w stanie o wiele lepszym
        > niż cierpiących na "rozległą chorobę wieńcową, nadciśnienie, zaawansowaną
        > cukrzycę, zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa". Oczywiście powinno się w stosunku
        > do niego zastosować odpowiednie procedury: dozór, zakaz opuszczania kraju, etc.
        > ,
        > ale w więzieniu, jesli w tym czasie miałby się leczyć jest trochę bez sensu.
        > Poczekajmy więc, co bedzie się z nim działo dalej i nie wydawajmy zbyt
        > pochopnych wyroków.

W TVN224 na pasku leci informacja, że Rywin jeszcze dziś wyjdzie na wolność
        a sąd okręgowy (potrzebuje na to czasu) podejmie prawomocną decyzję co do jego
        stanu zdrowia.

Uważam, że to jest akcja mająca wybronić go od odsiadki. Powodem ma być choroba
        wieńcowa i nadciśnienie. Każdy lekarz powie, że trzeba stosować odpowiednią
        dietę, zrzucić trochę kilogramów, unikać tytoniu i alkoholu, brać leki, więcej
        się ruszać. Jedynie z ruchem może być problem w więzieniu ale i to się pewnie da
        rozwiązać.
        • plopli Re: Uzasadnienie 31.05.05, 15:40
          basia.basia napisała:

> Uważam, że to jest akcja mająca wybronić go od odsiadki. Powodem ma być choroba
          > wieńcowa i nadciśnienie. Każdy lekarz powie, że trzeba stosować odpowiednią
          > dietę, zrzucić trochę kilogramów, unikać tytoniu i alkoholu, brać leki, więcej
          > się ruszać. Jedynie z ruchem może być problem w więzieniu ale i to się pewnie d
          > a
          > rozwiązać.

Ja nie jestem lekrzem, nie byłem biegłym w tej sprawie, ani nie miałem dostępu
          do ich opinii, skoro jednak ty wiesz wszystko lepiej, a takich jak ty jest
          mnóstwo, co widać na forum, to po co biegli i sąd? Może decyzje powinny zapadać
          w drodze plebiscytu? Tylko jeśli tak, to skąd twój sprzeciw wobec referendum.
          Jakaś jesteś niekonsekwentna.
          • basia.basia Re: Uzasadnienie 31.05.05, 15:58
            plopli napisał:

>
            > Ja nie jestem lekrzem, nie byłem biegłym w tej sprawie, ani nie miałem dostępu
            > do ich opinii, skoro jednak ty wiesz wszystko lepiej, a takich jak ty jest
            > mnóstwo, co widać na forum, to po co biegli i sąd? Może decyzje powinny zapadać
            > w drodze plebiscytu?

Po co te złośliwości?
            Przecież odbyła się już akcja w sprawie odsunięcia odsiadki w czasie właśnie
            z powodu stanu zdrowia i sąd po zasięgnięciu opinii ekspertów zdecydował, że
            ma iść siedzieć! Posiedział trochę i się okazało, że mu pobyt w więzieniu
            szkodzi (ten stres). Mnie to śmieszy, bo nie słyszałam jeszcze by się komuś
            w więzieniu podobało.

Rywin miał szansę powiedzieć prawdę w czasie swojego procesu. W wyniku jego
            postawy w słynnej sprawie pt. "Przyszedł Rywin do Michnika" sąd doszukał się
            tylko jednego winnego. Nic a nic mu nie współczuję.

Tylko jeśli tak, to skąd twój sprzeciw wobec referendum.
            > Jakaś jesteś niekonsekwentna.

• wanda43 Re: Uzasadnienie 31.05.05, 15:43
          W naszym kraju sprawiedliwosc dziala tak, ze nie wazne czy popelnil przestępstwo
          czy nie i czy wogole bylo jakies przestępstwo? Wazne jest to co delikwentowi sie
          udowodni i za to co udowodnione dostaje wyrok lub nie.
          Rywinowi udowodniono,ze byl u Michnika i chcial dla kogos kasy,tylko nie wiadomo
          dla kogo.GTW nie ustalono,a kasy Rywin nie dostal.To ja sie pytam: o so chodzi?
          To juz kumpla odwiedzic nie wolno i pogadac o geszeftach?

• venus99 Re: Uzasadnienie 31.05.05, 15:50
            a jak ma dzialac sprawiedliwośc???
            jak nie popelnil przestepstwa - a to TRZEBA UDOWODNIĆ (tak jest na całym
            świecie) to za co ma siedzieć?
            byli ludzie którzy chcieli mieć afere to przy pomocy naiwnego Michnika ją mieli.
            i to wszystko.
            • mn7 Re: Uzasadnienie 31.05.05, 15:55
              venus99 napisał:

> a jak ma dzialac sprawiedliwośc???
              > jak nie popelnil przestepstwa

W tym jednak przypadku niewątpliwie popełnił.
            • ayran Re: Uzasadnienie 31.05.05, 15:58
              Jasne. Twoim zdaniem Sąd Apelacyjny uznał, że Rywin przestępstwa nie popełnił,
              z związku z czym zwolnił go z odsiadki ze względu na stan zdrowia.
              • mn7 Re: Uzasadnienie 31.05.05, 16:01
                Dobre!
              • venus99 Re: Uzasadnienie 31.05.05, 16:10
                proponuję żeby spokojnie przeczytac post który komentowałem a wanda 43 napisała:
                "w naszym kraju sprawiedliwość działa tak,że nie ważne czy popełnił
                przestępstwo czy nie i czy wogóle było jakies przestępstwo.Ważne jest to co
                delikwentowi się udowodni..."
                jeżeli ta wypowiedź was nie śmieszy to trudno.mnie rozbawiła brakiem logiki.
                mogę jedynie stwierdzic ,że w Polsce - tak jak na całym świecie ważne jest to
                co zostało przed sądem udowodnione.i w tym przypadku całkowicie abstrahuję od
                sprawy Rywina, którego zresztą uważam za ofiarę manipulacji Agory i głupoty
                Michnika.
                • ayran Re: Uzasadnienie 31.05.05, 16:23
                  venus99 napisał:

> jeżeli ta wypowiedź was nie śmieszy to trudno.mnie rozbawiła brakiem logiki.

Z tego co napisałeś nie wyczytałem rozbawienia, a raczej wzburzenie - te
                  wersaliki itp.

> mogę jedynie stwierdzic ,że w Polsce - tak jak na całym świecie ważne jest to
                  > co zostało przed sądem udowodnione.i w tym przypadku całkowicie abstrahuję od
                  > sprawy Rywina, którego zresztą uważam za ofiarę manipulacji Agory i głupoty
                  > Michnika.

Czyli sąd udowodnił Rywinowi niepopełnione przestępstwo?

• mn7 Re: Uzasadnienie 31.05.05, 16:26
                    ayran napisał:

> venus99 napisał:
                    >
                    > > jeżeli ta wypowiedź was nie śmieszy to trudno.mnie rozbawiła brakiem logi
                    > ki.
                    >
                    > Z tego co napisałeś nie wyczytałem rozbawienia, a raczej wzburzenie - te
                    > wersaliki itp.
                    >
                    > > mogę jedynie stwierdzic ,że w Polsce - tak jak na całym świecie ważne jes
                    > t to
                    > > co zostało przed sądem udowodnione.i w tym przypadku całkowicie abstrahuj
                    > ę od
                    > > sprawy Rywina, którego zresztą uważam za ofiarę manipulacji Agory i głupo
                    > ty
                    > > Michnika.
                    >
                    > Czyli sąd udowodnił Rywinowi niepopełnione przestępstwo?

Maleńka korekta: sąd nikomu niczego nie udowadnia. Udowadnia oskarżyciel. Sąd
                    orzeka. Jeśli oskarżyciel udowodnił popełnienie przestęstwa (jak w wypadku
                    Rywina) sąd skazuje (względnie warunkowo umarza gdy są po temu podstawy).
                    • ayran Re: Uzasadnienie 31.05.05, 16:31
                      Tak, powinienem był napisać "przed sądem udowodniono..." itp.
    • leszek.sopot To PO sie cieszy 31.05.05, 15:24
      Bo na wolnosc wyszedl producent filmowy, ktory umie sam zbierac pieniadze na
      filmy i nie potrzebuje dotacji z budzetu panstwa. Moze Rokita zaproponuje mu
      czlonkowstwo w partii?
      • piotr7777 Re: państwo prawne przegrało 31.05.05, 15:39
        Ale dobra wiadomość - musi wrócić do więzienia. Proszę przeczytać art. 152 i
        155 k.k.w.
        • leszek.sopot To jest tylko przerwa w wykonywaniu kary? /nt/ 31.05.05, 15:51

• mn7 a cóż innego? nt 31.05.05, 15:54
            • leszek.sopot patrz - pierwszy post 31.05.05, 16:02
              Kataryna napisala, ze Rywin wyjdzie na wolnosc na skutek decyzji Sadu
              Apelacyjnego.
              • mn7 Re: patrz - pierwszy post 31.05.05, 16:05
                leszek.sopot napisał:

> Kataryna napisala, ze Rywin wyjdzie na wolnosc na skutek decyzji Sadu
                > Apelacyjnego.

Co jest jako żywo prawdą. Jak rozumiem, to Sąd Apelacyjny a nie żaden inny
                postanowił wstrzymać wykonywanie kary do czasu rozstrzygnięcia wątpiwości co do
                stanu zdrowia. Chyba, że to pomyłka.

>
      • goniacy.pielegniarz Re: To PO sie cieszy 01.06.05, 00:39
        leszek.sopot napisał:

> Bo na wolnosc wyszedl producent filmowy, ktory umie sam zbierac pieniadze na
        > filmy i nie potrzebuje dotacji z budzetu panstwa. Moze Rokita zaproponuje mu
        > czlonkowstwo w partii?

Mam lepsze miejsce dla kogoś takiego jak Rywin - człowieka z elit polskiej kultury.
    • bladatwarz Zartujesz? To nie moze byc prawda. 31.05.05, 16:43
      • mn7 dlaczego nie może? 31.05.05, 16:44
        • bladatwarz Dostal wyrok 31.05.05, 16:50
          A wyroki sie odsiaduje!
          Chyba ze cos sie w prawie zmienilo.
          • mn7 ktoś mu ten wyrok zabrał? 31.05.05, 16:54
            bladatwarz napisał:

> A wyroki sie odsiaduje!

Ktoś mu ten wyrok darował?

> Chyba ze cos sie w prawie zmienilo.

Nie, nic się nie zmieniło. Podobnie jak dawniej tak i teraz sąd rozpoznający
            wniosek o przerwę może wstrzymac wykonywanie kary.

• janbezziemi Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 17:15

>
      >
      ================================================================================
      I bardzo dobrze,bo to wszystko pachnie mi bardzo brzydko. Wygląda na to,ze
      Michnik chciał przewrocic SLD, co mu sie w duzej mierze udzało. No ale moze
      Oleniczak pokaże klasę. Inaczej sam Michnik zobaczy,czym sa rządy prawicy. W
      sumie ten wyrok to jakas parodia sprawiedliwosci. A "katarzynka" jak zwykle na
      wiadomym posterunku!
      • mn7 Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 17:21
        janbezziemi napisał:

> W sumie ten wyrok to jakas parodia sprawiedliwosci.

Masz jakieś podstawy do ciskania takich oskarzeń, czy to tylko "tak sobie"
        popluć zza zasłony netowej anonimowości?
    • michal00 W tok fm podali, ze Rywin zostal wypuszczony 31.05.05, 17:25
      z powodu bledu sadu nizszej instancji, ktory nie rozpatrzyl wniosku o
      wstrzymanie wykonywania kary (albo rozpatrzyl nie w terminie). Rywin nie chcial
      rozmawiac z dziennikarzami.
      • douglasmclloyd Re: W tok fm podali, ze Rywin zostal wypuszczony 31.05.05, 17:28
        michal00 napisał:

> z powodu bledu sadu nizszej instancji, ktory nie rozpatrzyl wniosku o
        > wstrzymanie wykonywania kary (albo rozpatrzyl nie w terminie). Rywin nie
        chcial
        >
        > rozmawiac z dziennikarzami.

Niech mu koniecznie zrobia lewatywe. Moze odzyska glos.
    • oborovy Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 17:32
      A na stadionie Switu Nowy Dwor Mazowiecki chlopcy dzisiaj pija wina truskawkowe!
      • goniacy.pielegniarz Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 23:39
        oborovy napisała:

> A na stadionie Switu Nowy Dwor Mazowiecki chlopcy dzisiaj pija wina truskawkowe
        > !

O, jakiś stary kolega się ujawnił.
    • login39 Nieuchronnosc kary to jedno, jej wysokosc - drugie 01.06.05, 08:29
      Jak juz wielokrotnie podkreslaly autorytety.

Mamy wiec nieuchronna kare (byl w wiezieniu nasz bohater calych dni 43) a
      wysokosc kary nie dziala odstraszajaca - tak twierdza autorytety.

• mn7 nie uważałeś 01.06.05, 08:31
        login39 napisał:

> Jak juz wielokrotnie podkreslaly autorytety.

I słusznie, bo tak jest.

> Mamy wiec nieuchronna kare (byl w wiezieniu nasz bohater calych dni 43)

na razie tyle

> a wysokosc kary nie dziala odstraszajaca - tak twierdza autorytety.

Nie, nie twierdzą tak. Twierdzą, że działa, ale w niewielkim stopniu.

• karol113 Re: Rywin wyjdzie na wolność 01.06.05, 10:56
      Ile to kosztowało? Ma ktoś ten cennik?
      • mn7 Re: Rywin wyjdzie na wolność 01.06.05, 10:59
        karol113 napisał:

> Ile to kosztowało? Ma ktoś ten cennik?

60 złotych - art. 15 ust. 1 pkt 2 ustawy o opłatach w sprawach karnych

"od wniosku o udzielenie przerwy w odbywaniu kary pozbawienia wolności albo
        kary aresztu - 60 zł"
        • karol113 Re: Rywin wyjdzie na wolność 01.06.05, 11:05
          Heheh. Odpowiedź godna Leszka Millera i jego brata.
          • mn7 Re: Rywin wyjdzie na wolność 01.06.05, 11:12
            karol113 napisał:

> Heheh. Odpowiedź godna Leszka Millera i jego brata.

Odpowiedź godna przede wszystkim pytania i jego autora.

• homosovieticus Rywin wyjdzie na wolność i..wyszedł.Stomma chciał 02.06.05, 21:08

>
      >
      Kataryna i sąd apelacyjny do GTW zalicza.
      I bardzo słusznie. :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka