kataryna.kataryna 31.05.05, 14:56 Sąd Apelacyjny zdecydował. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bush_w_wodzie Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:03 kataryna.kataryna napisała: > Sąd Apelacyjny zdecydował. > nareszcie bedzie mogl napic sie whisky i zapalic cygaro. nalezy mu sie chyba za dotychczasowa postawe Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:05 bush_w_wodzie napisał: > kataryna.kataryna napisała: > > > Sąd Apelacyjny zdecydował. > > > > nareszcie bedzie mogl napic sie whisky i zapalic cygaro. nalezy mu sie chyba za > dotychczasowa postawe > On się po prostu fatalnie czuł w tym więzieniu. Jak można faceta z elity kulturalnej kraju pakować do paki z jakimiś pospolitymi kryminalistami! Co za stres! Odpowiedz Link Zgłoś
lew.r Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:06 bush_w_wodzie napisał: > nareszcie bedzie mogl napic sie whisky i zapalic cygaro. nalezy mu sie chyba za > dotychczasowa postawe i tak moglem, naczalnik tiurmy pozwolil Odpowiedz Link Zgłoś
seseczka Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:04 no w końcu. już się biedak nasiedział. Odpowiedz Link Zgłoś
deltalima Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:10 nagroda za milczenie. gtw potrafiła sięodwdzięczyć. choć pewnie gdyby pisnął słówko to 'powiesiłby' sięw celi jak baranina czy tadeusz m. Odpowiedz Link Zgłoś
derduch Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:10 Dobrze że wychodzi, jak na niewinnego to i tak wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:12 kataryna.kataryna napisała: > Sąd Apelacyjny zdecydował. > > Jak usłyszałam przed chwilą wyjdzie i będzie na wolności do czasu rozstrzygnięcia przez sąd sprawy jego zdrowia - będą kolejne ekspertyzy itd. A ja bym bardzo chciała zapoznać się z listą tych 2 000 sygnatariuszy listu dołączonego do wniosku rodziny Rywina. Na razie podano, że są tam: Kawalerowicz, Lipińska, Olbrychski. To niesamowite! Odpowiedz Link Zgłoś
roma25 Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:21 Niesamowite!!!! Ten głupi sąd nie uwzględnił zdania zidiociałej Basi i Kataryny, jedynych słusznych i światłych umysłów w RP. Unicestwić ten sąd !!. Bo przecież nie może tak byc, ze wypuszczają skazanych za przestepstwa których nie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:28 ja też się podpisuję pod tym apelem. ostatnia afera GW pokazała czym są dziennikarze w Polsce i czym jest to co piszę (a raczej przepisują). Odpowiedz Link Zgłoś
dr.kidler Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:14 kataryna.kataryna napisała: > Sąd Apelacyjny zdecydował. Dał jakieś uzasadnienie? Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:22 I dobrze. Niech wychodzi. Nie wiemy, jaki dokładnie jest stan zdrowia Rywina, więc nie powinniśmy wydawać kategorycznych sądów. Warto jednak pamiętać, że z Polsce wypuszcza się ludzi w stanie o wiele lepszym niż cierpiących na "rozległą chorobę wieńcową, nadciśnienie, zaawansowaną cukrzycę, zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa". Oczywiście powinno się w stosunku do niego zastosować odpowiednie procedury: dozór, zakaz opuszczania kraju, etc., ale w więzieniu, jesli w tym czasie miałby się leczyć jest trochę bez sensu. Poczekajmy więc, co bedzie się z nim działo dalej i nie wydawajmy zbyt pochopnych wyroków. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:27 A czy w Polsce juz stosuje sie te metode z "obraczkowaniem" skazanych - tak jak w stanach? Ten sposob dla Rywina bylby chyba odpowiedni? Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 15:30 leszek.sopot napisał: > A czy w Polsce juz stosuje sie te metode z "obraczkowaniem" skazanych - tak jak > > w stanach? Ten sposob dla Rywina bylby chyba odpowiedni? Nie wiem, nie zajmuje sie na co dzień prawem penitencjarnym. Wydaje mi się jednak, że nie. Coś bym o tym słyszał. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Uzasadnienie 31.05.05, 15:32 plopli napisał: > I dobrze. Niech wychodzi. Nie wiemy, jaki dokładnie jest stan zdrowia Rywina, > więc nie powinniśmy wydawać kategorycznych sądów. > > Warto jednak pamiętać, że z Polsce wypuszcza się ludzi w stanie o wiele lepszym > niż cierpiących na "rozległą chorobę wieńcową, nadciśnienie, zaawansowaną > cukrzycę, zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa". Oczywiście powinno się w stosunku > do niego zastosować odpowiednie procedury: dozór, zakaz opuszczania kraju, etc. > , > ale w więzieniu, jesli w tym czasie miałby się leczyć jest trochę bez sensu. > Poczekajmy więc, co bedzie się z nim działo dalej i nie wydawajmy zbyt > pochopnych wyroków. W TVN224 na pasku leci informacja, że Rywin jeszcze dziś wyjdzie na wolność a sąd okręgowy (potrzebuje na to czasu) podejmie prawomocną decyzję co do jego stanu zdrowia. Uważam, że to jest akcja mająca wybronić go od odsiadki. Powodem ma być choroba wieńcowa i nadciśnienie. Każdy lekarz powie, że trzeba stosować odpowiednią dietę, zrzucić trochę kilogramów, unikać tytoniu i alkoholu, brać leki, więcej się ruszać. Jedynie z ruchem może być problem w więzieniu ale i to się pewnie da rozwiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
plopli Re: Uzasadnienie 31.05.05, 15:40 basia.basia napisała: > Uważam, że to jest akcja mająca wybronić go od odsiadki. Powodem ma być choroba > wieńcowa i nadciśnienie. Każdy lekarz powie, że trzeba stosować odpowiednią > dietę, zrzucić trochę kilogramów, unikać tytoniu i alkoholu, brać leki, więcej > się ruszać. Jedynie z ruchem może być problem w więzieniu ale i to się pewnie d > a > rozwiązać. Ja nie jestem lekrzem, nie byłem biegłym w tej sprawie, ani nie miałem dostępu do ich opinii, skoro jednak ty wiesz wszystko lepiej, a takich jak ty jest mnóstwo, co widać na forum, to po co biegli i sąd? Może decyzje powinny zapadać w drodze plebiscytu? Tylko jeśli tak, to skąd twój sprzeciw wobec referendum. Jakaś jesteś niekonsekwentna. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Uzasadnienie 31.05.05, 15:58 plopli napisał: > > Ja nie jestem lekrzem, nie byłem biegłym w tej sprawie, ani nie miałem dostępu > do ich opinii, skoro jednak ty wiesz wszystko lepiej, a takich jak ty jest > mnóstwo, co widać na forum, to po co biegli i sąd? Może decyzje powinny zapadać > w drodze plebiscytu? Po co te złośliwości? Przecież odbyła się już akcja w sprawie odsunięcia odsiadki w czasie właśnie z powodu stanu zdrowia i sąd po zasięgnięciu opinii ekspertów zdecydował, że ma iść siedzieć! Posiedział trochę i się okazało, że mu pobyt w więzieniu szkodzi (ten stres). Mnie to śmieszy, bo nie słyszałam jeszcze by się komuś w więzieniu podobało. Rywin miał szansę powiedzieć prawdę w czasie swojego procesu. W wyniku jego postawy w słynnej sprawie pt. "Przyszedł Rywin do Michnika" sąd doszukał się tylko jednego winnego. Nic a nic mu nie współczuję. Tylko jeśli tak, to skąd twój sprzeciw wobec referendum. > Jakaś jesteś niekonsekwentna. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Uzasadnienie 31.05.05, 15:43 W naszym kraju sprawiedliwosc dziala tak, ze nie wazne czy popelnil przestępstwo czy nie i czy wogole bylo jakies przestępstwo? Wazne jest to co delikwentowi sie udowodni i za to co udowodnione dostaje wyrok lub nie. Rywinowi udowodniono,ze byl u Michnika i chcial dla kogos kasy,tylko nie wiadomo dla kogo.GTW nie ustalono,a kasy Rywin nie dostal.To ja sie pytam: o so chodzi? To juz kumpla odwiedzic nie wolno i pogadac o geszeftach? Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Uzasadnienie 31.05.05, 15:50 a jak ma dzialac sprawiedliwośc??? jak nie popelnil przestepstwa - a to TRZEBA UDOWODNIĆ (tak jest na całym świecie) to za co ma siedzieć? byli ludzie którzy chcieli mieć afere to przy pomocy naiwnego Michnika ją mieli. i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Uzasadnienie 31.05.05, 15:55 venus99 napisał: > a jak ma dzialac sprawiedliwośc??? > jak nie popelnil przestepstwa W tym jednak przypadku niewątpliwie popełnił. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Uzasadnienie 31.05.05, 15:58 Jasne. Twoim zdaniem Sąd Apelacyjny uznał, że Rywin przestępstwa nie popełnił, z związku z czym zwolnił go z odsiadki ze względu na stan zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Uzasadnienie 31.05.05, 16:10 proponuję żeby spokojnie przeczytac post który komentowałem a wanda 43 napisała: "w naszym kraju sprawiedliwość działa tak,że nie ważne czy popełnił przestępstwo czy nie i czy wogóle było jakies przestępstwo.Ważne jest to co delikwentowi się udowodni..." jeżeli ta wypowiedź was nie śmieszy to trudno.mnie rozbawiła brakiem logiki. mogę jedynie stwierdzic ,że w Polsce - tak jak na całym świecie ważne jest to co zostało przed sądem udowodnione.i w tym przypadku całkowicie abstrahuję od sprawy Rywina, którego zresztą uważam za ofiarę manipulacji Agory i głupoty Michnika. Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Uzasadnienie 31.05.05, 16:23 venus99 napisał: > jeżeli ta wypowiedź was nie śmieszy to trudno.mnie rozbawiła brakiem logiki. Z tego co napisałeś nie wyczytałem rozbawienia, a raczej wzburzenie - te wersaliki itp. > mogę jedynie stwierdzic ,że w Polsce - tak jak na całym świecie ważne jest to > co zostało przed sądem udowodnione.i w tym przypadku całkowicie abstrahuję od > sprawy Rywina, którego zresztą uważam za ofiarę manipulacji Agory i głupoty > Michnika. Czyli sąd udowodnił Rywinowi niepopełnione przestępstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Uzasadnienie 31.05.05, 16:26 ayran napisał: > venus99 napisał: > > > jeżeli ta wypowiedź was nie śmieszy to trudno.mnie rozbawiła brakiem logi > ki. > > Z tego co napisałeś nie wyczytałem rozbawienia, a raczej wzburzenie - te > wersaliki itp. > > > mogę jedynie stwierdzic ,że w Polsce - tak jak na całym świecie ważne jes > t to > > co zostało przed sądem udowodnione.i w tym przypadku całkowicie abstrahuj > ę od > > sprawy Rywina, którego zresztą uważam za ofiarę manipulacji Agory i głupo > ty > > Michnika. > > Czyli sąd udowodnił Rywinowi niepopełnione przestępstwo? Maleńka korekta: sąd nikomu niczego nie udowadnia. Udowadnia oskarżyciel. Sąd orzeka. Jeśli oskarżyciel udowodnił popełnienie przestęstwa (jak w wypadku Rywina) sąd skazuje (względnie warunkowo umarza gdy są po temu podstawy). Odpowiedz Link Zgłoś
ayran Re: Uzasadnienie 31.05.05, 16:31 Tak, powinienem był napisać "przed sądem udowodniono..." itp. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot To PO sie cieszy 31.05.05, 15:24 Bo na wolnosc wyszedl producent filmowy, ktory umie sam zbierac pieniadze na filmy i nie potrzebuje dotacji z budzetu panstwa. Moze Rokita zaproponuje mu czlonkowstwo w partii? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 Re: państwo prawne przegrało 31.05.05, 15:39 Ale dobra wiadomość - musi wrócić do więzienia. Proszę przeczytać art. 152 i 155 k.k.w. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot patrz - pierwszy post 31.05.05, 16:02 Kataryna napisala, ze Rywin wyjdzie na wolnosc na skutek decyzji Sadu Apelacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: patrz - pierwszy post 31.05.05, 16:05 leszek.sopot napisał: > Kataryna napisala, ze Rywin wyjdzie na wolnosc na skutek decyzji Sadu > Apelacyjnego. Co jest jako żywo prawdą. Jak rozumiem, to Sąd Apelacyjny a nie żaden inny postanowił wstrzymać wykonywanie kary do czasu rozstrzygnięcia wątpiwości co do stanu zdrowia. Chyba, że to pomyłka. > Odpowiedz Link Zgłoś
goniacy.pielegniarz Re: To PO sie cieszy 01.06.05, 00:39 leszek.sopot napisał: > Bo na wolnosc wyszedl producent filmowy, ktory umie sam zbierac pieniadze na > filmy i nie potrzebuje dotacji z budzetu panstwa. Moze Rokita zaproponuje mu > czlonkowstwo w partii? Mam lepsze miejsce dla kogoś takiego jak Rywin - człowieka z elit polskiej kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
bladatwarz Dostal wyrok 31.05.05, 16:50 A wyroki sie odsiaduje! Chyba ze cos sie w prawie zmienilo. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 ktoś mu ten wyrok zabrał? 31.05.05, 16:54 bladatwarz napisał: > A wyroki sie odsiaduje! Ktoś mu ten wyrok darował? > Chyba ze cos sie w prawie zmienilo. Nie, nic się nie zmieniło. Podobnie jak dawniej tak i teraz sąd rozpoznający wniosek o przerwę może wstrzymac wykonywanie kary. Odpowiedz Link Zgłoś
janbezziemi Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 17:15 kataryna.kataryna napisała: > Sąd Apelacyjny zdecydował. > > ================================================================================ I bardzo dobrze,bo to wszystko pachnie mi bardzo brzydko. Wygląda na to,ze Michnik chciał przewrocic SLD, co mu sie w duzej mierze udzało. No ale moze Oleniczak pokaże klasę. Inaczej sam Michnik zobaczy,czym sa rządy prawicy. W sumie ten wyrok to jakas parodia sprawiedliwosci. A "katarzynka" jak zwykle na wiadomym posterunku! Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 17:21 janbezziemi napisał: > W sumie ten wyrok to jakas parodia sprawiedliwosci. Masz jakieś podstawy do ciskania takich oskarzeń, czy to tylko "tak sobie" popluć zza zasłony netowej anonimowości? Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 W tok fm podali, ze Rywin zostal wypuszczony 31.05.05, 17:25 z powodu bledu sadu nizszej instancji, ktory nie rozpatrzyl wniosku o wstrzymanie wykonywania kary (albo rozpatrzyl nie w terminie). Rywin nie chcial rozmawiac z dziennikarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: W tok fm podali, ze Rywin zostal wypuszczony 31.05.05, 17:28 michal00 napisał: > z powodu bledu sadu nizszej instancji, ktory nie rozpatrzyl wniosku o > wstrzymanie wykonywania kary (albo rozpatrzyl nie w terminie). Rywin nie chcial > > rozmawiac z dziennikarzami. Niech mu koniecznie zrobia lewatywe. Moze odzyska glos. Odpowiedz Link Zgłoś
oborovy Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 17:32 A na stadionie Switu Nowy Dwor Mazowiecki chlopcy dzisiaj pija wina truskawkowe! Odpowiedz Link Zgłoś
goniacy.pielegniarz Re: Rywin wyjdzie na wolność 31.05.05, 23:39 oborovy napisała: > A na stadionie Switu Nowy Dwor Mazowiecki chlopcy dzisiaj pija wina truskawkowe > ! O, jakiś stary kolega się ujawnił. Odpowiedz Link Zgłoś
login39 Nieuchronnosc kary to jedno, jej wysokosc - drugie 01.06.05, 08:29 Jak juz wielokrotnie podkreslaly autorytety. Mamy wiec nieuchronna kare (byl w wiezieniu nasz bohater calych dni 43) a wysokosc kary nie dziala odstraszajaca - tak twierdza autorytety. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 nie uważałeś 01.06.05, 08:31 login39 napisał: > Jak juz wielokrotnie podkreslaly autorytety. I słusznie, bo tak jest. > Mamy wiec nieuchronna kare (byl w wiezieniu nasz bohater calych dni 43) na razie tyle > a wysokosc kary nie dziala odstraszajaca - tak twierdza autorytety. Nie, nie twierdzą tak. Twierdzą, że działa, ale w niewielkim stopniu. Odpowiedz Link Zgłoś
karol113 Re: Rywin wyjdzie na wolność 01.06.05, 10:56 Ile to kosztowało? Ma ktoś ten cennik? Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Rywin wyjdzie na wolność 01.06.05, 10:59 karol113 napisał: > Ile to kosztowało? Ma ktoś ten cennik? 60 złotych - art. 15 ust. 1 pkt 2 ustawy o opłatach w sprawach karnych "od wniosku o udzielenie przerwy w odbywaniu kary pozbawienia wolności albo kary aresztu - 60 zł" Odpowiedz Link Zgłoś
karol113 Re: Rywin wyjdzie na wolność 01.06.05, 11:05 Heheh. Odpowiedź godna Leszka Millera i jego brata. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Rywin wyjdzie na wolność 01.06.05, 11:12 karol113 napisał: > Heheh. Odpowiedź godna Leszka Millera i jego brata. Odpowiedź godna przede wszystkim pytania i jego autora. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Rywin wyjdzie na wolność i..wyszedł.Stomma chciał 02.06.05, 21:08 kataryna.kataryna napisała: > Sąd Apelacyjny zdecydował. > > Kataryna i sąd apelacyjny do GTW zalicza. I bardzo słusznie. :( Odpowiedz Link Zgłoś