Dodaj do ulubionych

Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zachodu

28.06.05, 15:50
www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_050628/kraj_a_1-2.F.jpg
-jakby tak przeprowadzić dogłębnie badania socjologiczczne i porównalibyśmy
województwami różne wskaźniki to zauważylibyśmy pewną prawidłowość. A
mianowice to że mamy dwie Polski 1.to tzw Polska postępowa druga tzw zacofana
ta pierwsza obejmuje tereny mniej więcej na zachód od linii Gdańsk Łódź
Sosonowiec a ta druga rzecz jasna na wschód od tej linii.
ta pierwsza była dłuzej lub krócej pod dominacją niemiecką druga pod rosyjską
lub austriacką. W tej pierwszej dużo do powiedzenia mają ugrupowania lewicowe
i liberalne a w drugiej konserwatywno narodowe i ludowe. ta pierwsza niby
osiąga lepsze wyniki gospodarcze a ta druga gorsze..ale to w tej gorszej
części maturzyści od lat osiągają lepsze wyniki w nauce niż w tej niby
lepszej zachodniej części...najlepsze wyniki maturalne są w Małopolsce na
Lubelszcyźnie na Podlasiu również na Mazowszu..powyżej śr krajowej ma tez
Podkarpacie, w tych też województwach też od kilku lat LPR osiąga najlepsze
rezultaty wyborcze..natomiast tam gdzie LPR wypada najsłabiej najsłabiej też
wypadły wyniki tegorocznych matur...dlaczego? bo na wschodzie liczy sie
jeszce rodzina tu jeden drugiemu sobie pomaga a na zachodzie ludzie sa
zostawieni sami sobie..na wschodzie jest mniejsza przetępczość i większa
religijność...myślę że to wszystko idzie parze i ma jakieś znaczenie na
uzyskiwane przez młodzież rezultaty
Obserwuj wątek
    • felinecaline Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 15:57
      oszole, gdzie jest ta szkola, w ktorej 100% (!!!!!!!!!!)kandydatow oblalo
      mature? Czy nie w tej "poboznej" czesci wschodniej wlasnie?
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 15:59
        Warmińsko Mazurskie to pólnoc kraju. ta szkoła jest w Elblągu..Województwo to
        jest bliższe specyfice ziem odzyskanych ..poszukaj sobie mapy ziem polskich z
        XIX wieku przyjżyj sie jak biegla granica państwowa między Niemcami a Rosją
        nałoż na to wyniki matur oraz wyniki wyborów z lat 2001 -2004
    • douglasmclloyd Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 16:07
      oszolom.z.radia.maryja napisał:

> www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_050628/kraj_a_1-2.F.jpg
      > -jakby tak przeprowadzić dogłębnie badania socjologiczczne i porównalibyśmy
      > województwami różne wskaźniki to zauważylibyśmy pewną prawidłowość. A
      > mianowice to że mamy dwie Polski 1.to tzw Polska postępowa druga tzw zacofana
      > ta pierwsza obejmuje tereny mniej więcej na zachód od linii Gdańsk Łódź
      > Sosonowiec a ta druga rzecz jasna na wschód od tej linii.
      > ta pierwsza była dłuzej lub krócej pod dominacją niemiecką druga pod rosyjską
      > lub austriacką. W tej pierwszej dużo do powiedzenia mają ugrupowania lewicowe
      > i liberalne a w drugiej konserwatywno narodowe i ludowe. ta pierwsza niby
      > osiąga lepsze wyniki gospodarcze a ta druga gorsze..ale to w tej gorszej
      > części maturzyści od lat osiągają lepsze wyniki w nauce niż w tej niby
      > lepszej zachodniej części...najlepsze wyniki maturalne są w Małopolsce na
      > Lubelszcyźnie na Podlasiu również na Mazowszu..powyżej śr krajowej ma tez
      > Podkarpacie, w tych też województwach też od kilku lat LPR osiąga najlepsze
      > rezultaty wyborcze..natomiast tam gdzie LPR wypada najsłabiej najsłabiej też
      > wypadły wyniki tegorocznych matur...dlaczego? bo na wschodzie liczy sie
      > jeszce rodzina tu jeden drugiemu sobie pomaga a na zachodzie ludzie sa
      > zostawieni sami sobie..na wschodzie jest mniejsza przetępczość i większa
      > religijność...myślę że to wszystko idzie parze i ma jakieś znaczenie na
      > uzyskiwane przez młodzież rezultaty

Podobno najlepiej zdali mature uczniowie na Slasku.
      • aron2004 Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 16:25
        tak było zawsze
        ze wschodu Polski pochodzili najwybitniejsi Polacy - Piłsudski, Kościuszko, Mickiewicz, Sienkiewicz
        • oborovy Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 16:27
          Kopernik, Theleman, Chopin, Sklodowska, Reymont, Witkiewicz ...
        • douglasmclloyd Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 16:30
          aron2004 napisał:

> tak było zawsze

Ale to byl inny Wschod. Dzisiejszy Wschod byl Zachodem.

> ze wschodu Polski pochodzili najwybitniejsi Polacy - Piłsudski, Kościuszko,
          Mic
          > kiewicz, Sienkiewicz
          • aron2004 Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 16:32
            Nie. Przed 1939 dzisiejszy wschód był centralną Polską.
            • douglasmclloyd Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 16:37
              aron2004 napisał:

> Nie. Przed 1939 dzisiejszy wschód był centralną Polską.

Tak czy inaczej, Wschodem nie byl.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 18:10
            dzisiejsze województwa wschodnie przed wojną były województwami centralnymi ale
            należały do tzw Polski B..zajrzyj sobie do obojętnie jakiego atlasu
            historycznego czy to dla gimnazjalistów czy to dla uczniów szkół średnich...
            • douglasmclloyd Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 20:40

> dzisiejsze województwa wschodnie przed wojną były województwami centralnymi

No widzisz, nie byly na Wschodzie.

ale
              >
              > należały do tzw Polski B..zajrzyj sobie do obojętnie jakiego atlasu
              > historycznego czy to dla gimnazjalistów czy to dla uczniów szkół średnich...
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 18:06
          aron2004 napisał:

> tak było zawsze
          > ze wschodu Polski pochodzili najwybitniejsi Polacy - Piłsudski, Kościuszko,
          Mic
          > kiewicz, Sienkiewicz

0- i Dmowski!!! (urodził się on na terenie dzisiejszej dzielnicy warszawskiej
          Targówek)
    • pies_na_czarnych Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 16:39

Zawsze myslalem, ze matura to sprawdzenie wiadomosci indywidualnego ucznia. Za
      moich czasow zdawalismy mature sami, bez niczyjej pomocy. Widze, ze dzisiaj
      matura stala sie jakims egzaminem grupowym.
      No tak, ale ja zdawalem dawno i w dodatku w zach/pn Polsce :(((

:)))))))))))))))))))))))))))))))))) Oszol lecz sie!!!! :))))))))))))))))))))
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 18:08
        zdawałeś ją eksternistycznie??
        • pies_na_czarnych Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 18:18

> zdawałeś ją eksternistycznie??

Teraz kumam! Jak eksternistycznie, to cale podworko moze pomagac
          piszacemu:))))))))
          • oszolom.z.radia.maryja Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 18:21
            nie miałem na myśli podrzucania ściąg przez kolegów..chodzilo mi o to czy
            uczyleś sie sam bez pomocy nauczyciela w domu mając tylko podręczniki do
            dyspozycji
            • pies_na_czarnych Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 18:25

> nie miałem na myśli podrzucania ściąg przez kolegów..chodzilo mi o to czy
              > uczyleś sie sam bez pomocy nauczyciela w domu mając tylko podręczniki do
              > dyspozycji

Oczywiscie, ze sam! W szkole mialem wazniejsze sprawy na glowie. Dopiero kilka
              miesiecy przed matura "zajarzylem o co w zyciu biega".:) Zdalem na dobry i
              dostalem sie na studia w pierwszym podejsciu:) Lepiej "zajarzyc"b pozno niz
              wcale.

• oszolom.z.radia.maryja Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 18:33
                ja też..choć studia kończyłem w systemie zaocznym)
                • pies_na_czarnych Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 18:46

> ja też..choć studia kończyłem w systemie zaocznym)

:)))))) Sam widzisz! Wschod, zachod nie ma istotnego znaczenia :)))))))))
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 18:50
                    może i nie ma tylko dlaczego tam na wschodzie ludzie uzyskują lepsze wyniki niż
                    na zachodzie i północy kraju?
                    • pies_na_czarnych Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 18:53

> może i nie ma tylko dlaczego tam na wschodzie ludzie uzyskują lepsze wyniki
                      niż
                      >
                      > na zachodzie i północy kraju?

Moze otrzymuja lepsze oceny? Czesto bywa, ze kiepscy nauczyciele zawyzaja
                      oceny, aby siebie nie pogrzebac:(
    • malaszaramysz Tam ludzie kują jak dziecy,żeby się wyrwać 28.06.05, 18:13
      z tej " moralnie lepszej" Polski:-)))) Determinacja i tyle:-)))
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Tam ludzie kują jak dziecy,żeby się wyrwać 28.06.05, 18:19
        to im tylko na dobre wyjdzie...a dlaczego przykładu z nich nie wezmą ci z niby
        lepszej części naszego kraju? mlodzież ze wschodu wcale nie ucieka aż tak
        masowo do Warszawy jesli już to do Lublina Białegostoku czy Rzeszowa...tak się
        składa ze bezrobocie akurat nie jest aż tak dotkliwe na wschodzie Polski jak to
        ma miejsce na ziemiach odzyskanych..co ciekawe to jedyny region w kraju (poza
        Łódzkiem) gdzie bezrobocie w miastach jest dużo wyższe w miastach niż na wsi.
        na wschodzie jest biednie ale nie nędznie..jeśli ktos ma tam kawalek ziemi i ma
        inwentaż zwierzęcy to jakoś przeżyje do pierwszego...a tam gospodarstw rolnych
        jest bardzo dużo
      • aron2004 Re: Tam ludzie kują jak dziecy,żeby się wyrwać 28.06.05, 18:21
        nie, po prostu w Polsce wschodniej prawie nie ma PGRów

ja znam rodzinę z biednej wsi pod Lubartowem. Matka, czworo dzieci, dwie krowy, 10 hektarów, 10 świń, ojciec zmarł 15 lat temu. Zgadnijcie ile dzieci z tej rodziny skończyło wyższe studia?
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Tam ludzie kują jak dziecy,żeby się wyrwać 28.06.05, 18:22
          jedno?
        • malaszaramysz Wszystkie 28.06.05, 18:24
          Stawiam na wszystkie :-))
          • aron2004 Re: Wszystkie 28.06.05, 18:25
            przesadziłaś. Troje skończyło studia, w tym dwoje płaciło za nie.
            • malaszaramysz Ja zawsze ludziom dobrze życzę:-)))) 28.06.05, 18:26
              Świetnie,że im się udało. Na pewno nie było łatwo.
              • oszolom.z.radia.maryja Re: Ja zawsze ludziom dobrze życzę:-)))) 28.06.05, 18:32
                mam nadzieję że nie cierpią one bezrobocia , bo najbardziej przerażające jest
                to ze rośnie rzesza bezrobotnych z dyplomem wyższej uczelni
                (dotyka to zwł. absolwentów kierunków humanistycznych : filozofia, pedagogika,
                historia, politologia, socjologia...)
                • malaszaramysz Oszoł, Ty naprawdę masz coś z głową 28.06.05, 18:38
                  Ktoś podał świetną informację na forum. Trojgu ludziom - na pewno kosztem
                  ciężkiej pracy - udało się odnieść sukces. A Ty zamiast napisać coś miłego,
                  pogratulować, ucieszyć się - musisz swoje. O bezrobociu, braku perspektyw,itp.
                  Z takim podejściem do życia skończysz jako stary,zramolały kawaler na tym
                  samym od 40 lat stanowisku.Tylko zarękawki jak przedwojenny urzędniczyna
                  fabryczny sobie kup.
                  Mam nadzieję,że ci ludzie mają świetną pracę i są zadowoleni z życia.
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: Oszoł, Ty naprawdę masz coś z głową 28.06.05, 18:41
                    nie podal tylko jednej rzeczy co dalej sie z tymi ludźmi dzieje, jeśli sobie
                    radzą w życiu to chwała Bogu, ale nie można nie dostrzegać pewnych rzeczy..ja
                    patrzena o całościowo a nie wycinkowo
      • sunflower_rz Re: Tam ludzie kują jak dziecy,żeby się wyrwać 29.06.05, 21:16
        Moralnie lepszej? Ty sobie chyba żarty robisz. Ja w Rzeszowie widziałem w
        dobrej szkole takie patologie, że Szczecinianie z najgorszych osiedli są
        święci.
        • sunflower_rz Re: Tam ludzie kują jak dziecy,żeby się wyrwać 29.06.05, 21:19
          Podam przykład moralnie lepszej Polski (Rzeszów - elitarne liceum) dziewczynki
          17-letnie licytują się na przerwie ile która miała aborcji i ile razy użyły
          środków wczesnoporonnych, dla nich to był temat do śmiechu i rywalizacji. W
          Szczecinie gdy to mówiłem to nikt mi nie wierzył.
      • sunflower_rz Re: Tam ludzie kują jak dziecy,żeby się wyrwać 29.06.05, 21:24
        Tam jest po prostu wyższy poziom nauczania. Jak ja zobaczyłem czego uczą się
        młodzi ludzie w liceach w Szczecinie to i tak dziwię się że tylko 17% nie
        zdało.
    • oszolom.z.radia.maryja Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 18:38
      no cóż widać że ta reforma oświaty przynosi owoce odwrotne od zamirzeonych
      zamiast lepiej jest coraz gorzej a z drugiej strony ściana wschodnia radzi
      sobie całkiem nieźle..to dlatego ze tam właśnie silne są wartości rodzinne
      rodziny są większe ma się kto pociechami zając i są tego efekty..a Warmia i
      Mazury Pomoreze czy Lubuskie oderwane od korzeni poddane komunistycznej
      indoktrynacji po czym pozostawione same sobie po prostu degradują się w
      zastraszajacym tempie...
      • pies_na_czarnych Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 18:52

> no cóż widać że ta reforma oświaty przynosi owoce odwrotne od zamirzeonych
        > zamiast lepiej jest coraz gorzej a z drugiej strony ściana wschodnia radzi
        > sobie całkiem nieźle..to dlatego ze tam właśnie silne są wartości rodzinne
        > rodziny są większe ma się kto pociechami zając i są tego efekty..a Warmia i
        > Mazury Pomoreze czy Lubuskie oderwane od korzeni poddane komunistycznej
        > indoktrynacji po czym pozostawione same sobie po prostu degradują się w
        > zastraszajacym tempie...

Te rejony zawsze byly zadupiem:( Kiepscy nauczyciele, slabo doinwestowane
        szkoly, brak zaplecza kulturalnego.
        Nic sie nie zmienilo. Nie dziwie sie. Zamiast bydowac i unowoczesniac szkoly,
        buduje sie koscioly:((
        Mojego znajomego dzieciaki maja 10km do szkoly, ale kosciol stoi na ich ulicy.
        Kosciol dla dwudziestu rodzin :))))))))))))))))))))
        • pies_na_czarnych Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 18:55
          pies_na_czarnych napisała:

> oszolom.z.radia.maryja napisał:
          >
          > > może i nie ma tylko dlaczego tam na wschodzie ludzie uzyskują lepsze wyni
          > ki
          > niż
          > >
          > > na zachodzie i północy kraju?
          >
          > Moze otrzymuja lepsze oceny? Czesto bywa, ze kiepscy nauczyciele zawyzaja
          > oceny, aby siebie nie pogrzebac:(
          • oszolom.z.radia.maryja Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 19:03
            w tym roku prace oceniano centralnie przez ludzi z uczelni wyższych i z
            kuratorium
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 19:02
          akurat na ziemiach zachodnich ludzie są mniej wierzący
          • neceser Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 19:06
            wiecej piewniedzy, mniej nazitepoty. nazolow do Rosji wyslac.

> akurat na ziemiach zachodnich ludzie są mniej wierzący
          • malaszaramysz I między innymi dlatego biedy nie klepią:-))))) 28.06.05, 19:07
            Bardziej myślą o dniu dzisiejszym a nie o życiu po życiu:-)))
            • oszolom.z.radia.maryja Re: I między innymi dlatego biedy nie klepią:-))) 28.06.05, 19:20
              żyją tylko dniem dzisiejszym? a co z doczesną przyszłością?
              • malaszaramysz Re: I między innymi dlatego biedy nie klepią:-))) 28.06.05, 20:36
                Na doczesną przyszłość zarabiają w dniu dzisiejszym. :-))))))) Nie rozumiesz?
                Pracujesz, zarabiasz, inwestujesz,zarabiasz itd... I tak w kółko:-)))

• oszolom.z.radia.maryja Re: I między innymi dlatego biedy nie klepią:-))) 28.06.05, 22:09
                  pod warunkiem że masz pracę, stałą pracę i przede wszystkim dobrze płatną pracę
              • sunflower_rz Re: I między innymi dlatego biedy nie klepią:-))) 29.06.05, 21:21
                Co za chore stereotypy. Czy wy umiecie myśleć? Wg waszego głupiego pisania jak
                ktoś jest z Rzeszowa to już od razu jest katolikiem, pasjonuje go eschatologia
                itd. a jak ze Szczecina to laik, agnostyk, ateista. To jest chore. MYŚLCIE
                TROCHĘ.

Dla waszej wiadomości - 2 kwietnia w Rzeszowie byli ludzie ktorzy cieszyli się
                ze śmierci papieża Jana Pawła II i dawali temu wyraz na ulicy.
                • oszolom.z.radia.maryja Re: I między innymi dlatego biedy nie klepią:-))) 29.06.05, 21:28
                  nnie na 100% bo menty wszędzie zdarzyć się mogą podobnie jak wszędzie mogą być
                  prawi i uczciwi ludzie ale przeanalizuj sobie wyniki wyborów z ostatniego
                  15lecia badania na temat uczestnictwa w praktykach religijnych zajrzyj do
                  danych GUSu o rozwodach itd
    • neceser LPR chce rozbioru Polski? Wschod dla Putina? 28.06.05, 19:05

> www.rzeczpospolita.pl/teksty/wydanie_050628/kraj_a_1-2.F.jpg
      > -jakby tak przeprowadzić dogłębnie badania socjologiczczne i porównalibyśmy
      > województwami różne wskaźniki to zauważylibyśmy pewną prawidłowość. A
      > mianowice to że mamy dwie Polski 1.to tzw Polska postępowa druga tzw zacofana
      > ta pierwsza obejmuje tereny mniej więcej na zachód od linii Gdańsk Łódź
      > Sosonowiec a ta druga rzecz jasna na wschód od tej linii.
      > ta pierwsza była dłuzej lub krócej pod dominacją niemiecką druga pod rosyjską
      > lub austriacką. W tej pierwszej dużo do powiedzenia mają ugrupowania lewicowe
      > i liberalne a w drugiej konserwatywno narodowe i ludowe. ta pierwsza niby
      > osiąga lepsze wyniki gospodarcze a ta druga gorsze..ale to w tej gorszej
      > części maturzyści od lat osiągają lepsze wyniki w nauce niż w tej niby
      > lepszej zachodniej części...najlepsze wyniki maturalne są w Małopolsce na
      > Lubelszcyźnie na Podlasiu również na Mazowszu..powyżej śr krajowej ma tez
      > Podkarpacie, w tych też województwach też od kilku lat LPR osiąga najlepsze
      > rezultaty wyborcze..natomiast tam gdzie LPR wypada najsłabiej najsłabiej też
      > wypadły wyniki tegorocznych matur...dlaczego? bo na wschodzie liczy sie
      • oszolom.z.radia.maryja LPR chce scalenia Polski!! 28.06.05, 19:07
        • neceser Re: LPR chce scalenia Polski!! 28.06.05, 19:17
          a co, Polska rozebrana ? beklkoczesz> Moze to powiesz Ukraincomi Bialorusinom,
          nazistowki imperialisto z niczym w kieszeni. Chcesz zeby pretekst byl by Polske
          rozebrac? Dlatego nazole wladzy NIGDY nie dostana od swiatowej demokracji. jak
          LePen i Haider, beda ciagle marzyc i miec powiaty w zamian.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: LPR chce scalenia Polski!! 28.06.05, 19:19
            bredzisz! zrób se okład z rumianku
            • neceser wyjasnij, co chcecie scalic, nazole? 28.06.05, 19:33
              co to jest rozebrane ze scalenia wymaga?

> bredzisz! zrób se okład z rumianku
              • oszolom.z.radia.maryja Re: wyjasnij, co chcecie scalic, nazole? 28.06.05, 19:44
                podzielona jest Polska na bogatych i biednych na nielicznych wygranych i
                większosć przegranych tej tzw transformacji ustrojowej
                • neceser rydzyk Maybacha sprzeda i da biednym? hehe 28.06.05, 20:06
                  to zlodziej jakich malo. ty na transformacji nie przegrales, bos nie
                  transforowalny debil. Bogactwo tworzy sie dekady, tepa nazistowska maso!

> podzielona jest Polska na bogatych i biednych na nielicznych wygranych i
                  > większosć przegranych tej tzw transformacji ustrojowej
                  • oszolom.z.radia.maryja a ty jesteś kłamca jakich mało 28.06.05, 20:08
                  • aron2004 Re: rydzyk Maybacha sprzeda i da biednym? hehe 28.06.05, 20:10
                    > to zlodziej jakich malo. ty na transformacji nie przegrales, bos nie
                    > transforowalny debil. Bogactwo tworzy sie dekady, tepa nazistowska maso!

a w ile dekad wzbogacili się Kwaśniewscy?
                    • oszolom.z.radia.maryja a Kulczyk? 28.06.05, 20:11
                      • neceser Re: a Kulczyk? Kulczyk nie handluje "swietoscia." 28.06.05, 20:13
                        jak oszust z radyja co ma Ryja. Kapitalizm wymaga kapitalistow, a tys zebrak
                        ktory juz bez pracy zaraz bedzie, szmato. powodzenia na zasilku od ojca
                        malwersanta.
                        • aron2004 Re: a Kulczyk? Kulczyk nie handluje "swietoscia." 28.06.05, 20:13
                          Kulczyk nie handluje świętością? No patrz a na Jasną Górę płacił.
                          • neceser placicl, wiec kupowal. 28.06.05, 20:14
                            umiesz myslec? Jezyk swoj znasz?
                            aron2004 napisał:

> Kulczyk nie handluje świętością? No patrz a na Jasną Górę płacił.
                          • oszolom.z.radia.maryja Re: a Kulczyk? Kulczyk nie handluje "swietoscia." 28.06.05, 20:28
                            i spotkania lednickie z ojcem Górą finansuje z jednej kieszeni a parady pedalów
                            z drugiej...
                            • neceser Jego pienuiadzem zebraku zlodzieja z radyja 28.06.05, 20:30
                              to nie komuna i miliarder ma potege rowna panstwu. Dzieki Bogu za globalizm.
                              nawet w USA ma fabryki Kulczyk i pewnie obywatelstwo, bo bogatym sie u nas daje
                              od reki obywatelstwo USA.

> i spotkania lednickie z ojcem Górą finansuje z jednej kieszeni a parady
                              pedalów
                              >
                              > z drugiej...
                              • oszolom.z.radia.maryja w USA ktos taki jak Kulczyk juz dawno zostalby 28.06.05, 20:34
                                aresztowany io zamkniętyb w pudle
                                • neceser Re: w USA ktos taki jak Kulczyk juz dawno zostalb 28.06.05, 20:39
                                  Kennedy dla poczatek dynastii. Na handlu wodka w czasie Prohibicji miliardow
                                  sie dorobil, Rockefeller zabil paru ludzi na drodze do miliardow. Teraz dzieci
                                  arystokracja amerykanska. A nazoli w tylek i do kibla pakuje sie u nas. Nisczy
                                  sei w sadach finansowo, potem pod byle pretekstem do kicia.

> aresztowany io zamkniętyb w pudle
                                  • oszolom.z.radia.maryja Re: w USA ktos taki jak Kulczyk juz dawno zostalb 28.06.05, 20:46
                                    może coś blizej o Rockefellerze o jego mordeczej działalności?
                                    • neceser Re: w USA ktos taki jak Kulczyk juz dawno zostalb 28.06.05, 20:48
                                      poszukaj na necie

> może coś blizej o Rockefellerze o jego mordeczej działalności?
                    • neceser ile dekad sa przy waldzy? 28.06.05, 20:41
                      a co ty robiles?

aron2004 napisał:

> > to zlodziej jakich malo. ty na transformacji nie przegrales, bos nie
                      > > transforowalny debil. Bogactwo tworzy sie dekady, tepa nazistowska maso!
                      >
                      > a w ile dekad wzbogacili się Kwaśniewscy?
                      • aron2004 Re: ile dekad sa przy waldzy? 28.06.05, 21:30
                        jedną a już się dorobili. Szybcy są. To się nazywa talent do interesów.
                • wiewiorzasta Re: LPR chce scalenia Polski!! 30.06.05, 23:48
                  > podzielona jest Polska na bogatych i biednych na nielicznych wygranych i
                  > większosć przegranych tej tzw transformacji ustrojowej

z tego co zauważyłam to lpr koniecznie chce ich "scalic" równając wszystko w
                  dół- do tych biednych i przegranych.
    • czarny.jajcarz Sugerujesz, ze na LPR glosuja tylko matolki? 28.06.05, 19:11
      Faktem jest, ze Polska wschodnio-poludniowa wypadla gorzej na maturach.
      Skoro zas jest to naturalny sojusznik LPR, to czy wraz ze wrostem wyksztalcenia
      i swiadomosci ludnosci, LPR bedzie mial coraz mniej glosow?
      • oszolom.z.radia.maryja sugeruję dokladnie coś przeciwnego 28.06.05, 19:14
        spójrz raz jeszcze na tę mapkę wschód osiąga dobre wyniki w nauce a LPR tam ma
        najwyższe poparcie..więc marnie ci wyszło to wykręcvanie kota ogonem
    • jestemzewsi Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 20:48
      Dla mnie to żadne zaskoczenie. Przecież Poznań leży na Zachodzie.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 21:57
        Wielkopolska to nie ziemie odzyskane i broni honoru zachodniej Polski wyniki
        jakie uzyskali wielkopolscy maturzyści są podobne do tych uzyskanych w
        Lubelskiem czy Mazowieckiem
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 21:59
          w miare przyzwoicie wypada też dolnośląskie...ale to efekt tego ze to
          województwo zamieszkują repatrianci ze Lwowa i okolic oraz ich potomkowie
          • nabukko Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 22:00
            a ty czyim potomkiem jesteś przechrzto?
            • oszolom.z.radia.maryja Re: Nowa Matura zacof.wschód lepszy od postęp.zac 28.06.05, 22:01
              zdziadfa pradziada Polaków zamieszkujących na Wielkopolskiej ziemi
              • nabukko nie mów!!! 28.06.05, 22:12
                od Piasta Kołodzieja? Toż on się w grobie przewraca gdy patrzy na ciebie z
                góry. A Piastun po nocach cię nie straszy?
                • oszolom.z.radia.maryja Re: nie mów!!! 28.06.05, 22:50
                  a ty skąd jestes? z której loży?
    • logo.vlad Hmmm... a gdzie średnie punktowe? 28.06.05, 22:08
      Bo to byłby chyba lepszy wskaźnik niż ilość oblanych...
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Hmmm... a gdzie średnie punktowe? 28.06.05, 22:14
        nie rozumiem tej nowej punktacji...dostaję od niej kręćka
        • logo.vlad Re: Hmmm... a gdzie średnie punktowe? 28.06.05, 22:21
          Ależ nikt Cię, Oszołku, nie zmusza żebyś pojął komplet zasad punktowania - i
          nie o to mnie biega.
          Chodzi mi raczej o to, że podany przez Ciebie odsetek oblanych pokazuje tylko
          ilość uczniów bardzo słabych, a średnie wyników dałyby lepszy wgląd w ogólny
          poziom kształcenia w poszczególnych regionach.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: Hmmm... a gdzie średnie punktowe? 28.06.05, 22:23
            na Warmii i Mazurach w jednej szkole maturę oblali wszyscy którzy do niej
            przystąpili a w innej 80% zdających
            • logo.vlad Re: Hmmm... a gdzie średnie punktowe? 28.06.05, 22:32
              Ale to cokolwiek mówi li tylko o tych dwóch szkołach (niech zgadnę: "licea
              profilowane"?), nie o całym województwie. Właśnie takie szkoły powodują, że
              ilość oblanych nie jest w pełni miarodajna dla całego regionu. Trzy-cztery duże
              a słabe budy (typu byłe ZSZ) na terenach popegeerowskich i ilość oblanych od
              razu ostro idzie w górę...
              • oszolom.z.radia.maryja Re: Hmmm... a gdzie średnie punktowe? 28.06.05, 22:39
                licea profilowane to największy niewypał buzkowej reformy oświaty..ale i w
                ogólniakach wyniki są gorsze niż w zeszłym roku... w ubr maturę oblało srednio
                7-8% zdających a teraz średnio 12-14%!! w ogólniakach oblewało zazwyczaj 2-4% a
                w tym roku oblalo jakieś 5-7% miejscami nawet 9-10%! a więc regres
        • nabukko nie rozumiesz oszołomie? 28.06.05, 22:24
          bo to dla inteligentnych......trudno - powiedz sobie
    • ossey Re: Oszołom ma racje 28.06.05, 22:20
      Wyniki matur to nie jest niespodzianka ze wschod osiaga lepsze wyniki od zachodu.
      Podobnie jest ze small biznesem . Na tych terenenach nie bylo wielkich zakładów
      socjalizmu. Tutaj wszyscy musieli ciezko pracowac. To z tych terenów masowo
      wyjezdzali do USA i wracli z dolarami które nastepnie inwestowano. W takiej
      Łomzy nie zobaczysz panstwowego zakładu , wszystkie sa prywatne a gro firm
      powstało po 1990 r. Ciekawe ze w powiecie łomzynskim jako jedynym w kraju
      Kwasniewski przegrał wybory a jednoczesnie w Łomzy sa licea o poziomie
      porównywalnym do liceum. Batorego.
      Kazdy kto jedzie na Mazury musi przejechac przez Łomże , zwrodzcie uwage ze 2\3
      miasta to dzielnice domów jednorodzinych , a wiele z nich o bardzo wysokim
      standarcie. W Łomzy i podlaskim zarobki srednie to ponoc 1000-1200 zl brutto.
      Ktos kogos wali po rogach.
      Kolejna sprawa to estetyka sciany wschodniej. Jest bardzo zadbana . Miasta sa
      naprawde schludne i co ciekawe jest niska w porównaniu z sciana zachdnia
      korupcja i przestepczosc.

Potwiedza sie zasada ze ludzie zaradni , pracowici ,wyksztalceni i inteligentni
      ktorzy nie licza na "pomoc" panstwa glosuja na prawice.
      Tutaj dominuje zasada - panstwo przede wszystkim nie powinno przeszkadzac z
      reszta damy sobie rade.
      • hrabia.m.c Re: Oszołom a Ty gdzie mature kupiles? 28.06.05, 22:25
        • oszolom.z.radia.maryja a za co? 28.06.05, 22:33
          • nabukko za judaszowe srebrniki... 28.06.05, 22:38
            • oszolom.z.radia.maryja mów za siebie! 28.06.05, 22:39
              • nabukko sorry, zapomniałem że..... 28.06.05, 23:02
                za wdowi grosz i pensję urzędasa wojewódzkiego były urzędasie
                • oszolom.z.radia.maryja Re: sorry, zapomniałem że..... 28.06.05, 23:04
                  nie były a obecny!
                • hrabia.m.c Re: sorry, zapomniałem że..... 28.06.05, 23:06
                  Ten "wdowi " grosz to nie taki maly(stocnie można za te grosiki kupić}
                  to i oszolkowi nie tylko na mature starczylo ,ale i na dyplom uczelni rydzykowej(
                  (ktorej jescze nie bylo)
                  A dyplom jest!!!!
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: sorry, zapomniałem że..... 28.06.05, 23:22
                    TO JEST BPOWAZNE OSKARŻENIE...ZDAJESZ SOBIE SPRAWĘ ŻE ZA POWIEDZENIE PUBLICZNIE
                    NIEPRAWDY ZA POMÓWIENIE O KORUPCJĘ IDZIE SIĘ DO PAKI?
      • oszolom.z.radia.maryja Re: Oszołom ma racje 28.06.05, 22:28
        co do Kwaśniewskiego...nie wydaje mi się by łomzyńskie było w 2000 jedynym
        powiatem w którym Kwach przegrał..Górale z Zakopanego z powiatu Nowotarskiego
        takze nie cierpią czerwonych
        • ossey Re: Oszołom ma racje 28.06.05, 22:30
          Naprawde , sam byłem zdziwiony i to sprwdzałem.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: Oszołom ma racje 28.06.05, 22:41
            warto przejżeć różne mapy oraz prześledzić wyniki wyborów a takze warto
            teżwstąpić do GUSu i poczytac dane statystyczne dotyczące róznych
            zjawisk...mozna dojśc dobardzo ciekawych wniosków
            • nabukko jak taki analfabeta i nieuk.... 28.06.05, 23:03
              ma czelność oceniać maturalny egzamin?
              • oszolom.z.radia.maryja Re: jak taki analfabeta i nieuk.... 28.06.05, 23:05
                nie domnie z takim pytaniem..stań sobie przed lustrem i sam sobie nia nie
                odpowiedz
                • nabukko Re: jak taki analfabeta i nieuk.... 28.06.05, 23:06
                  ja błędów ortograficznych nie robię tak jak ty w każdym poście, ośmieszasz się
                  dupku
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: jak taki analfabeta i nieuk.... 28.06.05, 23:21
                    NIE ROBISZ? JA U CIEBIE WYCHWYCIłEM JAK NA RAZIE TRZY TAKIE..A TE MOJE TO SĄ
                    ZWYKłE LITERÓWKI
                    • nabukko Re: jak taki analfabeta i nieuk.... 28.06.05, 23:33
                      to je pokaż!
                    • nabukko Re: jak taki analfabeta i nieuk.... 28.06.05, 23:33
                      zacznę podkreślać twoje
            • nabukko oto pierwszy: 28.06.05, 23:36
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=25774816&a=25793023 -
              PRZEJŻEĆ!!! - KPINA ANALFABETO
              • oszolom.z.radia.maryja Re: oto pierwszy: 29.06.05, 00:06
                przeglądać idioto! Ż wymienia się na G!
                • nabukko ty totalny nieuku 29.06.05, 00:17
                  jesteś dno i 5 metrów mułu
                  so.pwn.pl/slowo.php?co=przejrze%E6
                  • oszolom.z.radia.maryja Re: 29.06.05, 17:26
                    Uwaga:
                    Nie odpisuj na posty łamiące regulamin! Lepiej zgłoś je, klikając czerwony kosz
                    • nabukko Re: nie dyskutuj z analfabetą 29.06.05, 20:19
                      zabraklo ci argumentów nieuku?
    • lukder A przyczyna jest prosta... 29.06.05, 19:47
      Oczywiscie, że matura poszla lepiej tam, gdzie poperają LPR. Nie od dzis wiadomo
      wszakże, że Młodzież Wszechpolska to elita intelektualna młodzieży polskiej.
      • dupekzoledny Re: A przyczyna jest prosta... 29.06.05, 19:50
        oszołku to jak tam pogonili cie z roboty?
        • lukder Re: A przyczyna jest prosta... 29.06.05, 19:54
          Mnie, czy oszołoma?

Jeśli mnie to nie wiem, a jesli oszołoma to na pewno nie, bo to by było
          zagłuszanie katolickiego głosu w naszym domu.
          • oszolom.z.radia.maryja Re: A przyczyna jest prosta... 29.06.05, 20:23
            moi adweresarze nie chą rozmawiać o tematach które tu poruszam tylko
            interesują ich obgadywania szkalowanie pomawianie itp no i natrząsanie się z
            moich poglądów..ot takie prymitywne ataki ad personam..to tylko świadczy o ich
            intelektualnej miernocie..nie maja nic sensownego dopowiedzenia wiec bluzgają
            na mnie...psy szcekają karawana jedzie dalej
            • lukder Re: A przyczyna jest prosta... 29.06.05, 20:35
              Fakt!

Psy szczekają a karawana jedzie dalej, tylko moze te psy chcą dobra ładunku,
              który wiezie karawana?

Czyli po polsku: a może adwesarze radia Maryja są adwesarzami radia Maryja bo
              się troszczą o Kościół, młodzież i normalność?
              • oszolom.z.radia.maryja Re: A przyczyna jest prosta... 29.06.05, 20:58
                widzę że kolega ma duże poczucie humoru..lewactwo i troska o kościól..równie
                dobrze mozna by powierzyć bocianowi opieke nad żabą
                • lukder Re: A przyczyna jest prosta... 29.06.05, 21:01
                  może rzeczywiście z tym Kościołem to przesadziłem, ale reszta pozostaje aktualna
              • oszolom.z.radia.maryja Re: A przyczyna jest prosta... 29.06.05, 21:05
                Radio Maryja jest częśćią kościoła w Polsce
            • porannakawa oszoł - nie zmieniaj tematu! 29.06.05, 21:13
              Znowu oszole zmieniasz temat - masz się kompromitować w ramach wątku.
              Nie wypisuj tutaj pierdoł bo na to już jesteśmy uodpornieni.
              Nie zmieniaj tematu.

Może to ci się przyda w ramach dochodzenia do normalności po kąpieli?
              Jak powiedziałem leki psychotropowe wpływaja na poziom neurotransmiterów w
              przestrzeniach międzysynaptycznych. Ilość tych substancji określa siłę
              połączenia między neuronami. Transmitery wyzwolone z neuronu presynaptycznego
              łączą się z receptorami neuronu postsynaptycznego, przekazując w ten sposób
              sygnał. Jeśli przyczyną choroby jest niedobór przekaźnika wówczas możemy go
              uzupełnić blokując wychwyt enzymów neutralizujących go w synapsie – blokujemy
              tzw. wychwyt zwrotn. Na tej zasadzie opierają się leki przeciwidepresyjne –
              hamujące wychwyt zwrotny noradrenaliny, serotoniny. Jeśli przekaźnika jest
              więcej, powstaje prawidłowy sygnał.
              • oszolom.z.radia.maryja kto tu temat zmienia? 29.06.05, 21:17
                już w drugim moim wątku zauważylem twój wpis o lekach psychotropowych..a co
                mnie to kurna obchodzi? to nie mój problem!
    • ossey Re: W Łomży w trzech liceach 30.06.05, 23:38
      wiodacych nie zdało 4 (slownie cztery osoby) na blisko 600 piszacych.
      Przypominam tylko w pow. łomżynskim Kwach przegrał wybory i tutaj lewica zawsze
      w d..e dostaje.
      Nalepszywynik to 98,5%.
      • oszolom.z.radia.maryja Re: W Łomży w trzech liceach 01.07.05, 00:25
        co do wyborów prezydenckich w 2000 roku...w powiecie Łomżyńskim i
        wysokomazowieckim wygrał jarosław Kalinowski a w nowotarskich i tatrzańskim
        wygrał Marian Krzaklewski..tak wiec nie jest prawdą jakoby Kwach tylko w
        Łomżyńskim powiecie przegrał
    • edico Re: Zacofany wschód buduje kościoły... 01.07.05, 20:08
      a dzieci głodne chodzą do szkoły.

Czy roozumiesz coś z tego?

Ponoś jeshua kilkoma rybkami nakarmił tysiące ludzi. Czy Kościół nie mógł by
      wziąć przykładu z tego popularyzowanego gestu w miejsce budowania własnej pychy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka