kotkotson 12.07.05, 17:31 To trzeba bylo az dr hab., zeby stwierdzic ze susza jest spowodowana wysoka temperatura i brakiem opadow. Jestem pod wrazeniem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bezportek Susza w Polsce jest coraz groźniejsza 12.07.05, 17:36 Poprzednia komuna splynela z wodami Odry. Czy kolejna ma wyschnac na garstke proszku? Obywatelu, ubezpiecz sie od powodzi, suszy i cimoszewstwa, poki czas. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin120 Re: Susza w Polsce jest coraz groźniejsza 12.07.05, 17:52 Proponuje powolac komisje sejmowa do zbadania kot stoi za ta susza. A tak na powaznie to szkda mi tych wszystkich ktorzy utrzymuja sie z rolnictwa na terenach dodknietych susza. Mniejsze zbiory, mniej pieniedzy i w efekcie wieksza bieda i wyciaganie reki po pomoc do rzadu. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkotson Re: Susza w Polsce jest coraz groźniejsza 12.07.05, 18:17 Niekoniecznie, mniejsze zbiory to rowniez wyzsze ceny skupu. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin120 Re: Susza w Polsce jest coraz groźniejsza 12.07.05, 18:29 Watpie zeby ceny "pszybowaly" w gore, raczej miejscowe produkty zostana zastapione importowanymi a ceny skupu pojda w gore o maks kilka procent. Odpowiedz Link Zgłoś
hani.md Re: Susza w Polsce jest coraz groźniejsza 12.07.05, 18:18 No cóż, takie to teraz wykształcenie dla doktorów dają, że szok. Jednak ja sądzę, że detektyw Rootkowski powinien zbadać tą sprawę i ująć suszę, póki nikogo nie zabiła. Bo będzie źle. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk39 Re: Susza w Polsce jest coraz groźniejsza 12.07.05, 18:31 kotkotson napisał: > To trzeba bylo az dr hab., zeby stwierdzic ze susza jest spowodowana wysoka > temperatura i brakiem opadow. Jestem pod wrazeniem... Nie jest to tak. czasami intuicje czy ogolny poglad zawodzi. Z naukowego pktu widzenia pokazanie przyczynowosci nie zawsze jest proste. (Np. wykazac ze zanieczyszczone powietrze powoduje zachorowalnosc na astme - niby wszyscy to wiedza, jednak powstaja pyatnia, ktore zanieczyszczenia, ich poziom itp). Dam Ci dobra rade, zostan drem. hab. i bedziesz mogl autorytatywnie stwierdzac, ze tego roku glownie tempertaura i brak opadow (a nie np. zanikanie wod gruntowych na wskutek ruchow tektonicznych) sa powodem suszy. Ja stoje po stronie dr hab. (przy Twoim komentarzu, az mi jest wstyd sie przyznac.) Odpowiedz Link Zgłoś
baat-man Jezeli "sondaze" nie klamia... 12.07.05, 19:31 ... to byc moze Cimoszewicz znow udzieli dobrej rady w stylu "trzeba sie bylo ubezpieczac". Odpowiedz Link Zgłoś
hedwis Re: To juz koniec 12.07.05, 21:03 Wlasnie wrocilem ze wsi jejku stonka na ziemniakach az czerwono bo cieplo i sie panoszy na lecinach (opryski drogie), zboze no wlasnie nikle, warzywa ugotowane, wrecz uparowane od slonca. Rece opadaja jak nie mozna pomoc tym roslina. Ale wazniejsze sa kampanie i wybory kto tam sie przejmuje kleska. Odpowiedz Link Zgłoś
wetton dr 12.07.05, 21:33 a czy zdajesz sobie sprawe, ze np. struktura pozioma gleby, jej material - tez moze powodowac lokalny deficyt wilgosci w tejze glebie? w Odpowiedz Link Zgłoś
abyss Melioranci 12.07.05, 22:49 Winna jest też polityka melioracyjna w Polsce. Melioranci koncentrują się wyłącznie na osuszaniu terenów. Czy zauważyliście, że na rowach melioracyjnych nie ma zastawek do zatrzymywania wody? Nie ma też zbyt wielu zbiorników retencyjnych. Te melioracyjne głupki potrafią tylko zrobić rowy i wyregulować rzeki, żeby szybciej woda spływała. Nie wiedzą nic o NAWADNIANIU! Zupełnie inaczej wygląda to w innych krajach, gdzie gospodaruje się wodą, a nie osusza. Postuluję wysłanie wsystkich głupków melioracyjnych do Afganistanu, z biletem w jedną stronę. Niech tam osuszają. Odpowiedz Link Zgłoś
xaliemorph Re: Melioranci 12.07.05, 23:51 Akurat się z Tobą zgadzam. Wina nadal leży po stronie meliorantów wykształconych jeszcze za epoki komunizmu i nadal komunistycznymi poglądami zmieniającymi naszą rzeczywistość. Trzeba pamiętać iż kiedyś powierzchnię takiej wielkopolski zajmowyały w 1/4 bagna, a dziś, to jeden z najbardziej dotkniętych brakiem wody rejonem Polski. Chyba nie trzeba mówić ile w tym winy człowieka. A gazeta jeszcze od czasu do czasu podawała informację o lokalnych działaczach którzy za fundusze betnowali i regulowali rzeki, tylko coś odzew był prawie żaden. Proszę podziękować tym panom co się jak małe dzieci bawią bo dzięki nim tak mało wody mamy. Nie można jednocześnie odwadniać i mieć mnóstwo wody, ale banda wolno myślących nie może tego zrozumieć. I tak za swoje własne pieniądze torzymy sobie kolejne koszty, wołać jedynie o pomstę do Boga Odpowiedz Link Zgłoś
dude_lebowski Re: Susza w Polsce jest coraz groźniejsza 13.07.05, 00:52 Mamy mikroskopijną próbkę tego, co kreje rozwinięte zafundowały sporej części Afryki... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin120 Re: Susza w Polsce jest coraz groźniejsza 13.07.05, 03:46 dude_lebowski napisał: > Mamy mikroskopijną próbkę tego, co kreje rozwinięte zafundowały sporej części > Afryki... Oswiec mnie prosze ale jakos nigdy nie slyszalem zeby ktokolwiek meljorowal tereny w afryce. Obilo mi sie o uszy ze probuje sie tam niektore tereny nawadniac pomijam fakt kto to robi i w jaki sposob. Natomiast co do melioracji i regulacji rzek to niewatpliwie Rosja ma "dobre doswaiadczenia" w tej dziedzinie wystarczy sprawdzic o ile "cofnelo" sie morze Kaspijskie dzieki regulacji rzek. Odpowiedz Link Zgłoś
incognitto Re: Susza w Polsce jest coraz groźniejsza 13.07.05, 12:30 kotkotson napisał: > To trzeba bylo az dr hab., zeby stwierdzic ze susza jest spowodowana wysoka > temperatura i brakiem opadow. Jestem pod wrazeniem... dała o sobie znac siła telewizji skoro cały czas spece od pogody ubolewaja z powodu kazdej chmurki pojawiającej sie nad Polską ciesząc sie z pięknej slonecznej pogody, większość uwierzyła, że żar lejącey sie z nieba to prawdziwy dar losu, a na deszcze czekają (wg fircyka krecika z jedynki) tylko lesnicy i rolnicy. Każdy normalny czlowiek jest szczęśliwy widząc w mieście umierające krzewy, przygaszone drzewa, spalone trawniki - tak wynika z "logiki" prenenterow pogody. Odpowiedz Link Zgłoś