Dodaj do ulubionych

Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie.

IP: 217.153.36.* 08.08.02, 10:25
Przykre, że to do czego doprowadza kapitalizm przybrało aż tak drastyczną
postać. Bronić samego czynu pobicia nie sposób, jednak warto zwrócić uwagę na
rosnącą frustrację społeczeństwa w Polsce, a także w całej Europie. W naszym
kraju owa frustracja przybiera tak radykalną postać, gdyż społeczeństwo ma
wciąż w pamięci upojne chwile poprzedniego ustroju, kiedy to nikt nie był
głodny i każdy miał pracę. Jednak i zachodnią Europą w najbliższym czasie
może wstrząsnąć cała fala podobnych protestów. Kapitalizm to tylko ustrój.
Socjalizm też był tylko ustrojem i upadł dlatego że był utopijny. Bo znalazł
się ktoś kto chciał więcej. A czy kapitalizm może funkcjonować bez etyki?
Moim zdaniem nie. A co będzie po nim?
Obserwuj wątek
    • el_shaddai Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. 08.08.02, 11:16
      Gość portalu: CureHere napisał(a):
      Przykre, że to do czego doprowadza kapitalizm przybrało aż tak drastyczną
      postać.
      - Taka jest prawdziwa natura kapitalizmu: bezwzgledny wyzysk slabszych przez
      silniejszych. Ale za tzw. komuny Polacy nie mogli w to uwierzyc, wiec ja
      obalili, na swe nieszczescie! I teraz maja co chcieli...

Bronić samego czynu pobicia nie sposób, jednak warto zwrócić uwagę na
      rosnącą frustrację społeczeństwa w Polsce, a także w całej Europie. W naszym
      kraju owa frustracja przybiera tak radykalną postać, gdyż społeczeństwo ma
      wciąż w pamięci upojne chwile poprzedniego ustroju, kiedy to nikt nie był
      głodny i każdy miał pracę.
      - Jednak tacy agenci CIA, Mossadu itp. "sluzb" jak Nowak-Jezioranski, Walesa,
      Mazowiecki, Balcerowicz a przede wszystkim Karol Wojtyla i Stefan Wyszynski ze
      swym podwladnym Glempem robili wszystko, aby ten poprzedni ustroj obalic i
      zaprowadzic znow przedwojenne, czli panskie porzadki w Polsce!

Jednak i zachodnią Europą w najbliższym czasie może wstrząsnąć cała fala
      podobnych protestów. Kapitalizm to tylko ustrój.
      Socjalizm też był tylko ustrojem i upadł dlatego że był utopijny. Bo znalazł
      się ktoś kto chciał więcej. A czy kapitalizm może funkcjonować bez etyki?
      Moim zdaniem nie. A co będzie po nim?
      - Generalny chaos... Kapitalizm sie konczy, w USA zaostrzaja przepisy o
      ksiegowosci, transferze zyskow, anonimowosci kapitalu itp., a to oznacza koniec
      kapitalizmu. Bowiem kapitalizm opiera sie na oszustwie i wyzysku. Jesli
      panstwo utrudni oszustwa a pracownicy nie dzadza sie tak latwo wyzyskiwac, to
      kapitalizm musi upasc...
      • Gość: CureHere Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: 217.153.36.* 08.08.02, 11:43
        el_shaddai napisała:

> - Taka jest prawdziwa natura kapitalizmu: bezwzgledny wyzysk slabszych przez
        > silniejszych. Ale za tzw. komuny Polacy nie mogli w to uwierzyc, wiec ja
        > obalili, na swe nieszczescie! I teraz maja co chcieli...

Oj bez przesady - obali komunę na swoje szczęście. Komunizm nie wytrzymał
        więcej niż 50 lat, a kapitalizm mimo wszystko dwa razy tyle. Jednak jeśli w
        społeczeństwie ponowałyby określone zasady etyczne ustroje te by nie upadły.
        Przykład? Grono fundamentalnych państw islamskich, gdzie za władzą
        niedemokratyczną stoi wysoce "sformatowane" etycznie społeczeństwo.
        • Gość: luk Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.02, 23:14
          Żaden z ustrojów nie jest i nigdy nie będzie idealny.Dlatego, że nie są idealni
          ich autorzy.Jeśli porównywać już mamy ustroje to moim zdaniem najlepszym
          wyjściem jest monarchia.Naprawde.
      • Gość: jurek Re: A WIĘC CO? NIECH ŻYJE SOCJALIZM? IP: *.tfl.pl / 10.71.0.* 09.08.02, 11:35
        Dzięki, juz myłem zęby solą i jadłem żarcie od którego uciekał mój pies.
        WIELKIE DZIĘKI !!!! Wolę kapitalizm jaki teraz jest niż najlepsze oblicze
        socjalizmu. Dlaczego? Po prostu socjalizm nie umie na siebie zarobić!!!
      • Gość: kwiatek Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.08.02, 22:58
        I tak dalej Panowie i Panie Lepper na prezydenta...Bangladeszu!!! Tylko co oni
        są winni?
    • ania_z_belgii Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. 08.08.02, 11:53
      Prawdziwa natura kapitalizmu jest bezwzgledny wyzysk slabszych przez
      silniejszych. Ale za tzw. komuny
      Polacy nie mogli w to uwierzyc, wiec ja obalili, na swe nieszczescie! I teraz
      maja co chcieli: dziki kapitalizm,
      gdzie robotnikom sie nawet nie placi za prace. Solidarnosc i kosciol katolicki,
      pod przewodem "polskiego"
      papieza po to "wywalczyli" to olbrzymie, okolo 20% bezrobocie, abu odebrac
      polskim ludziom prace reszte
      ich praw.
      Owa rosnaca frustracje spoleczenstwa w Polsce, a takze w calej Europie i na
      prawie calym swiecie wynika
      wlasnie z rozzuchwalenia sie kapitalistow, ktorzy chca (z poparciem takich
      wstecznych sil, jak kosciol katolicki) odebrac ludziom pracy resztki ich praw
      (stad te ciagotki do tzw. reformy prawa pracy w tak roznych krajach jak Polska,
      Wlochy czy Australia).
      W Polsce owa frustracja przybiera bardzo radykalna postac (np. ostanio w
      Szczecinie), gdyz spoleczenstwo
      polskie ma wciaz w pamieci poprzedni ustroj, kiedy to nikt nie byl glodny i
      kazdy mial prace orza kawalek dachu nad glowa. Jednak tacy agenci CIA, Mossadu
      itp. "sluzb" jak Nowak-Jezioranski, Walesa, Mazowiecki, Balcerowicz a przede
      wszystkim Karol Wojtyla i Stefan Wyszynski ze swym podwladnym Glempem robili
      wszystko, aby ten poprzedni ustroj obalic i zaprowadzic znow przedwojenne,
      czyli panskie porzadki w Polsce!
      Nie tylko Polska, Argentyna czy Urugwajem albo Kolumbia, ale cala zachodnia
      Europa w najblizszym czasie
      moze wstrzasnac cala fala podobnych protest>w (np. wielomilionowe bezrobocie w
      Niemczech).
      Ktos na tym forum zauwazyl, ze kapitalizm to tylko ustroj i ze socjalizm tez
      byl tylko ustrojem i upadl dlatego
      ze byl niejako utopijny. Ale czy kapitalizm nie jest oparty na klamstwie,
      przemocy i wyzysku? Prawda jest taka,
      ze kapitalizm tez sie konczy, szczegolnie po ostanich finasowych aferach w USA.
      W tym ostanim kraju wladze zaostrzaja przepisy o ksiegowosci, transferze
      zyskow, anonimowosci kapitalu itp., a to oznacza de facto koniec kapitalizmu.
      Bowiem kapitalizm opiera sie na oszustwie i wyzysku, na tzw. tajemnicy
      handlowej czyli ukrywaniu przekretow, oraz, oczywiscie, na nieludzkim wyzysku
      pracownikow. Jesli wiec panstwo utrudni wlascicielom
      firm oszustwa, a pracownicy nie dadza sie tak latwo wyzyskiwac, to kapitalizm
      musi upasc...

PS: indris napisal: Ostatni "Najwyzszy Czas" (6-13 lipca 2002) przynosi
      felieton J. Korwin-Mikke, ktory konczy
      sie konkluzja: "Ten system musi sie wiec posypac. To tylko kwestia czasu".
      Autor (JKM) wykazuje, ze spolka akcyjna nie rozni sie zasadniczo od
      przedsiebiorstwa panstwowego.
      I tu i tam, nie ma jednego okreslonego wlasciciela, jak to opisywal klasyczny
      model liberalny. Tak wiec i tu
      i tam rzadza de facto menedzerzy. A do czego prowadza ich rzady, to pokazuje
      przyklad stoczni szczecinskiej
      w Polsce i ostatnich afer w USA. JKM nie dodaje tylko, ze fakt istnienia i
      rosnacej roli spolek akcyjnych nie
      jest wynikiem czyjegos zarzadzenia, ale skutkiem naturalnej ewolucji systemu
      kapitalistycznego. Ale z jego rozumowania wynika, ze argumenty za wyzszoscia
      prywatnego nad panstwowym traca w przypadku spolek znaczenie. A kapitalizm
      prowadzi do spolek akcyjnych...
      Klasyczny model prywatnego wlasciciela funkcjonuje dla sklepu z pietruszka ale
      juz nie dla wielkich firm.
      W powiedzeniu nielubianego ostatnio brodatego trewirczyka o przechodzeniu
      ilosci w jakosc cos moze bylo
      z prawdy...
      Kagan: Zadko sie zgadzam z JKM, ale tu tak! Pracowalem przez prawie 10 lat w
      PRLu w firmach panstwowych
      (od Rozy Luxemburg poprzez Unitre do Impexmetalu) i ponad 10 lat w wielkich
      spolkach "kapitalistycznych"
      (Anglo American, Barclays Bank UK, ANZ Bank, Telecom Australia, Compaq, Target
      USA itp.). Te wielkie
      firmy nie maja wlasciciela, rzadza w nich managerzy, ktorzy kieruja sie nie
      tyle maksymalizacja zysku, ale
      maksymalizcja ich dochodow, co jest najczesciej zupelnie inna sprawa.
      Np. managerowi oplaca sie powiekszac firme, chocby kosztem mniejszych zyskow,
      bo maja oni wtedy bonusy
      za wieksze obroty i wyzsze pensje oraz wiekszy prestiz! Niestety, Marks mial
      racje: mylil sie tylko w szczegolach
      (przewidzial zbyt rychly koniec kapitalizmu i na mysl mu nie przyszlo, ze w
      feudalnej Rosji pseudomarksisci
      zaczna na sile budowac komunizm, pomijajac epoke kapitalizmu)...
      • Gość: Hłam Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: *.se.com.pl / 10.0.100.* 08.08.02, 16:32
        Ha ha ha ha. gdzie ten kapitalizm, w Polsce rzadzą głownie kolesie, pokłosie
        Czerwonych roboli, co oni mają wspólnego z kapitalizmem, złoty sygnet na palcu.
        Teraz to mamy ewidentny powrót do PRL, wtedy też były "spontaniczne" akcje
        wywożenia na taczkachi władza w rece Rad. Ja mówię trzeba rozpędzić tę bandę
        roboli nieroboli bo naprawde źle będzie.
        • pawelgoly Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. 08.08.02, 17:03
          Ciekawe, czy pan PREZES też nie dostawal pensji przez pół roku. Jak ktoś
          wprowadza de facto niewolnictwo to musi sięliczyć z buntem na plantacji. Gnojek
          dostał za swoje. A jak płakał, jak trzymał się tego biurka, prawie
          matafizycznie. HIHIHI
          czekamy na następne takie akcje.
          • kaukonsky Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. 09.08.02, 11:27
            Co najmniej o kilku firmach z kłopotami finansowymi było w tym roku w naszym
            kraju głośno, a jedną z nich współzarządza mój ojciec. I mogę Ci powiedzieć, że
            od pół roku na jego konto też nie wpłynęło pół złamanego grosza. Oczywiście to
            m.in. wobec mojego ojca firma ma największe zobowiązania. Ale nie wyobrażam
            sobie, by ktoś mógł zlinczować właściciela firmy (jednego z najbogatszych
            polskich biznesmenów), pomimo że nie robi on nic, by zakłąd uratować (widocznie
            weźmie w łapę więcej kasy od zagranicznych producentów tego samego asortymentu,
            niż jest w stanie wycisnąć z własnej firmy). NIE MOŻNA DOPUSZCZAĆ DO SAMOSĄDÓW.
            A skąd kłopoty finansowe spółki? Odbiorcą produktów - poprzez dużą agencję
            dawniej skarbu państwa, dziś 'wielkiego biznesmena' - są firmy i dilerzy
            zagraniczni (Stany, UE). Kontrakty eksportowe były podpisane na wiele lat
            (firma zadbała o rynek zbytu), ale rosnąca złotówka spowodowała wzrost kosztów
            produkcji.
      • Gość: romek Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 09.08.02, 06:10
        Słyszałem że szwaczki są współwłaścicielkami "Odry", a więc kto jest winien że
        nie mają pensji? Zły kapitalizm czy brak umiejętności zarządzania majątkiem?

Szwaczki!
        Pomóżcie stoczniowcom!
        Pobijcie się same!
        • Gość: maro Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: *.katowice.pik-net.pl 09.08.02, 10:34
          Gość portalu: romek napisał(a):

> Słyszałem że szwaczki są współwłaścicielkami "Odry", a więc kto jest winien że
          > nie mają pensji? Zły kapitalizm czy brak umiejętności zarządzania majątkiem?

U tu widoczne jest całe skurwysyństwo tego ustroju. Powiedzmy 300 osób posiada w sumie 20% akcji firmy. Mają te
          akcje oprawione w ramkach i tyle ich. Tymczasem pozostałe 80% mają kolesie, którzy weszli w ich posiadanie
          bardzo cżesto za wirtualne pieniądze. Często częsc z tych 80% należy do Skarbu Państwa ale to prawie to samo.
          Ci pracownicy są więc współwłascicielami, jak to w demokracji, współdecydują o swoim zakładzie na zasadzie
          większosci. Mogą więc tą swoją władzę w buty włożyć. Bo większosć mają kolesie, oni więc decydują, czy
          wyprowadzić z firmy kolejny milion do innych prywatnych już spółek, a załogę pozostawić bez wypłaty. A wszystko
          to w białych rękawiczkach w majestacie prawa. A potem likwidują wydmuszkę, kiedy wszystko rozkradzione. Kto
          winny? - nie wiadomo, ale przecież załoga współdecydowała - widać nie miała umiejętnosci zarządzania majątkiem.
        • Gość: czapski Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: *.net.szczecin.pl 10.08.02, 23:25
          To zle slyszales tepaku.
      • tylkopietrek Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie._do ani 09.08.02, 19:20
        ania_z_belgii napisał:

> Prawdziwa natura kapitalizmu jest bezwzgledny wyzysk slabszych przez
        > silniejszych. Ale za tzw. komuny
        > Polacy nie mogli w to uwierzyc, wiec ja obalili, na swe nieszczescie! I
        teraz
        > maja co chcieli: dziki kapitalizm.
        [bla bla bla dalej nie warto cytować]

Skoro mieszkasz w belgii to pewnie interesującym by było dla ciebie obserwować
        sobie skansen komunizmu w Polsce - prawda ?. Czytałem cię w paru wątkach -
        piszesz wyjątkowe brednie. Wiesz nie jest tu u nas tak źle, o czym świadczy
        chociażby fakt że na mojej ulicy zamieszkałej przez głównie robotników prawie
        każda rodzina ma samochód. Z upartością godną imbecyla zadajesz pytanie w
        stylu - "a co ty byś zrobił gdybyś nie miał co jeść, a szef nie płaciłby ci od
        miesięcy." Odpowiedź brzmi - poszukałbym innej pracy,nie tu to za granicą, to
        chyba proste prawda ? Zdaje się że jesteś gospodynią domową, która swoją
        wiedzę o kraju bierze z paru gazet. Uwierz mi to nie wystarczy. Wyjdź z domu,
        przyjedź tu, to może wtedy twoje wypowiedzi nie będą raziły tak bezbrzeżną
        głupotą i naiwnością. Uważasz że ludzie mają prawo do przemocy bo cierpią
        biedę ??? To pociągnij tą myśl dalej - idź do jakiś gówniarzy i powiedz
        im "Panowie - mam telewizor, samochód, psa a wy nie macie nic - musi was razić
        to że ja chodzę w czystym ubraniu a was nie stać na proszek, przyjdzcie do
        mnie do domu - zabierzcie wszystko i jeszcze mi przylejcie bo to
        niesprawiedliwe że mi się wiedzie a wam nie" - może to przejaskrawienie ale
        dlaczegoż by nie. Ta linia całkowicie się zgadza z twoimi płaczliwymi
        poglądami na temat niesprawiedliwości społecznej. Jesteś na poziomie 16 -
        latki w początkowym okresie buntu młodzieńczego.
        a tak na przyszłość to lepiej "milcz waćpanna wstydu oszczędź"
    • _helga Zlodzieje a kapitalizm 08.08.02, 16:59
      Hmmmm.... W kapitalizmie najsilniejsi wygrywaja, owszem, ale niekoniecznie
      slabsi zadnej ochrony prawnej przed nimi nie posiadaja. Chyba ze mowimy o
      Polsce, z ta poczwarna republika kolesiow oraz sadami, do ktorych nie warto
      isc, bo pierwsza rozprawa moze sie odbyc za 20 lat, a swoje dzieci trzeba
      nakarmic tu i teraz. Po co zreszta wyrok, skoro jest niesciagalny?

Pozwole sobie zacydowac nizej moj wlasny post na temat czym sie rozni nasza
      republika kolesiow od normalnego kraju. I pozdrawiam:)
      ----
      Financial Times nikt chyba o lewicowosc nie podejrzewa? A jednak po serii
      bankructw ktore zaczal nieslawny ENRON gazeta FT pokusila sie o policzenie co
      sie stalo z pieniedzmi. Podali cyferki ogolem. Okazalo sie ze w tych
      bankructwach managerowie wyprowadzili miliardy, a cala reszta - wiadomo co.
      Puste kieszenie. Pieniadze dla wyzszej kadry zarzadzajacej to dodatkowe
      wyplaty, odszkodowania zabezpieczone kontraktami, dodatkowe nagrody, sprzedaz
      akcji itd.

Skutek? W tej chwili wszczeto juz pare postepowan karnych przeciwko tym
      ludziom.

W Polsce dokladnie ten sam system dziala od 10 lat. I nic. Ludzie ida na
      bruk, a zarzadzajacy firmami z pelnymi kieszeniami podpisuja papiery o
      bankructwie. Na przestrzeni owych 10 lat interes owych zarzadzajacych byl
      dosyc dobrze reprezentowany, takze w mediach. Ku swojemu glebokiemu zdumieniu
      dowiedzialam sie na przyklad, ze na tym polega liberalizm. Juz nawet
      zadnych "kwiatkow" cytowac mi sie nie chce, bo po co? Kazdy moze pare
      przykladow przytoczyc, wlacznie z cytatami z politykow, ktorzy sie
      jako "liberalowie" przedstawiaja.

W Szczecinie pracownicy "wzieli sprawiedliwosc w swoje rece". Podobna
      sytuacja zdarzyla sie dzisiaj w Legionowie, o ile radio nic nie przeklamuje.
      To ja sie pytam. Czy koniecznie jest potrzebna argentynizacja Polski, zeby do
      niektorych dotarlo, ze cos jest nie tak? Jesli amerykanski wymiar
      sprawiedliwosci ze slusznych powodow wszczyna procesy przeciw tym managerom,
      to znaczy, ze ci polscy pracownicy rowniez maja racje stosujac prawo linczu,
      nie?

Pamietacie film Good Morning Vietnaam?
      No to: Good morning, Argeeeeentinaaaaa!!!!!
    • Gość: wikul Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: *.acn.waw.pl 09.08.02, 00:22
      Gość portalu: CureHere napisał(a):

> Przykre, że to do czego doprowadza kapitalizm przybrało aż tak drastyczną
      > postać. Bronić samego czynu pobicia nie sposób, jednak warto zwrócić uwagę na
      > rosnącą frustrację społeczeństwa w Polsce, a także w całej Europie. W naszym
      > kraju owa frustracja przybiera tak radykalną postać, gdyż społeczeństwo ma
      > wciąż w pamięci upojne chwile poprzedniego ustroju, kiedy to nikt nie był
      > głodny i każdy miał pracę. Jednak i zachodnią Europą w najbliższym czasie
      > może wstrząsnąć cała fala podobnych protestów. Kapitalizm to tylko ustrój.
      > Socjalizm też był tylko ustrojem i upadł dlatego że był utopijny. Bo znalazł
      > się ktoś kto chciał więcej. A czy kapitalizm może funkcjonować bez etyki?
      > Moim zdaniem nie. A co będzie po nim?

Z pierwszą częścią twojego postu można sie zgodzić . Jakież to jednak upojne
      chwile przeżywało społeczeństwo ? A jeżeli tak to dlaczego wielokrotnie sie
      buntowało ? Może wyjaśnisz dlaczego m.in. w Poznaniu w 1956 r. mieli pracę
      a nie mieli chleba (tak wynikało z transparentów) .
      • Gość: Morphine Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: 217.8.164.* 09.08.02, 14:54
        Nie chce drazyc tematu czy kapitalizm padnie czy nie (osobiscie wolałbym aby
        trwał jak najdłuzej bo chyba wszystkie ustroje przerobilismy, na wszystkie
        narzekalismy, a obecny daje szanse a "normalnosc").
        o całej zadymie w szczecinie dowiedziałem sie nastepnego ranka z euronewsa i:
        1. jestem wkurwiony na stoczniowców
        2. dobrze zrobili :P
        Ad1.
        Co do linczu nie trzeba chyba za bardzo sie rozwodzic. na takie lepperiady
        powinna byc konkretna odpowiedz. Dobrze Janik zrobił odwołując z dnia na dzien
        policjantow. jeszcze bardziej sie wkurzam kiedy takie akcje w bloku "NO
        COMMENTS" widze w zagraniczych newsach. brakowało mi jeszcze podpisow na dole
        ekranu MADE IN POLAND. no sorry ale to co sie dzialo w szczecine porownac mozna
        tylko do ogolenia przez leppera i jego funfli wlasciciela jakiegos PGRu i
        wywiezienie go ZE SWOJEJ ziemi na taczce - ot bo im sie zachciało
        (usprawiedliwienia na to NIE MA !). Wysypywanie ziarna to przy tym wszyskim
        male piki - i to nawet W BELGII moze sie, droga Aniu, zdarzyc - ale lincz juz
        by chyba nie przeszedł. Oj - juz widze tych zagranicznych inwestorow
        wchodzacych drzwiami i oknami na naszego kraju. Ale czeka nas PROSPERITI :P.
        Ad2.
        Kapitalizm - ktos wczesniej napisal ze 20% bogaci sie na robociznie pozostalych
        80%. Moze jednak Szczecin pomoze rozwiązywac problemy naszych ZAKŁADÓW (nie
        mowie tu o tych nierentownych, terroryzowanych przez zwiazki) ???. Moze ci
        pseudo prezesiki maja juz pelno w gaciach i cos sie w ich podejsciu do biznesu
        zmieni. moze ...
    • ozpol Co to jest kapitalizm? 09.08.02, 02:22
      To co sie stalo w Szczecinie to efekt frustracji i bezsilnosci ludzi na to co
      sie dzieje ale nie wyciagal bym az tak zalekich wnioskow ze to jakisc dowod
      upadku kapitalizmu.
      W Polsce mamy jakas baranine "dzikiego"kapitalizmu z domieszka socjalizmu i to
      jest chyba w wiekszosci krajow post-komunistycznych.
      Roznica jest miedzy iloscia afer i reakcja ludzi.
      Ale pytanie jest co to jest "kapitalizm" i gdzie on jest/
      Nikt mi ni epowie ze system funkcjonowania panstwa i przedsiebiorstw w
      Niemczech czy Francji czy Angli czy USA jest taki sam.
      Duzy wplyw maja mechanizmy kontrolne decydujace o tym jak firmy sa
      odpowiedzialne o byt swoich pracownikow i aukcjonariuszy.
      To co sie wydarzylo w US z Enronem czy Worldcom spowoduje ze napewno powstana
      nowe mechanizmy prawno-kontrolne ktore beda okreslac jak kierownictwo firmy
      rzadzi sie. My w Australii mamy podobny przypadek - HIH - druga najwieksza
      firma ubezpieczeniowa zbankrutowala no i teraz jest pranie brudow ale taz jest
      rzadowa komisja gdzie wszyscy sa na dywanie. Przy masie aukcjonariuszy napewno
      jest latwo manipulowac decyzje na korzysc kierownicta firm i pieniadze sie
      wyprowadza ale teraz jest rola panstwa zeby w jakis sposob to uregulowac. Mozna
      to nazwac pewnego rodzaju komunizmem - bo panstwo ingeruje w prywate ale jak
      widac nie mozna w 100% zufac kierujacymi.
      Tak wiec kapitalizm bedzie sie rozwija ale naleczy obserwowac jak bedzie to
      kontrolowane poprzez panstwo i to jest ta ewolucja. Tego w Polsce brak - bo
      panstwo kontroluje w ten sposob aby pomoc swoim kolesia z partii.
      • Gość: OLek Re: Co to jest kapitalizm? IP: 144.138.143.* 09.08.02, 03:59
        OZpol-ty osle -wytlumacz ludziom co znaczy OZ po czym sie podszywasz jestes
        idiota !!!!
        • Gość: myk Re: Co to jest kapitalizm? IP: *.bremultibank.com.pl 09.08.02, 10:19
          we wszystkich tych postach troche racji maja romek, wikul i ozpol - cala reszta
          jestescie banda idiotow!!!!(do nieskonczonosci) - jesli ktos stara mi sie
          powiedziec, ze socjalizm, komunizm byl/jest piekny to jedyne co mozna mu
          odpowiedziec to: idiota, idiota, ktory zaslepiony nie wie tak naprawde co sie
          wtedy dzialo. Nikt nie chodzil glodny?, a ze niby skad Ty to wiesz - zagladales
          kazdemu do garnka, chodziles po wszystkich domach???
          Ze niby kazdemu wedle potrzeb tak, to ze niby Ci ktorzy byli przy korycie mieli
          wieksze potrzeby i wlasnie dziwnym zbiegiem okolicznosci oni o tym decydowali i
          nie bylo bezdomnych :))) - baranie jeden z drugim, wiedz, ze jezeli ktos spalby
          na lawce, w pudelku, to zwnielaby go milicja...
          A jezeli socjalizm byl taki cudowny to dlaczego mojego ojca, ktory jechal
          najspokojniej w swiecie rowerem (o samochod wtedy bylo z pewnoscia latwiej niz
          dzisiaj :)), spalowali ormowcy.
          jesli tak ma wygladac socjalizm (w ktorym wszyscy maja pieniadze, ale nikt nie
          moze nic kupic-i tylko dlatego te pieniadze byly) to ja to p... i wole
          kapitalizm, ktory zgodze sie z ozpol bedzie ewoluowal, jak wszystko zreszta,
          • Gość: Ania Re: Co to jest kapitalizm? IP: *.upc.chello.be 09.08.02, 10:57
            Rozmowa z Romanem Janowskim, właścicielem połowy akcji Odry SA

ZOBACZ TAKŻE

• Szczecin. Kac po linczu (08-08-02, 19:48)

Rozmawiał Mariusz Rabenda 08-08-2002

Mariusz Rabenda: Jak Pan ocenia to, co się wydarzyło w firmie?

Roman Janowski, właściciel połowy akcji Odry SA: Jestem zszokowany tym, co
            zrobili ci ludzie. W głowie mi się nie mieści. Pan Waluś pracował w firmie po
            kilkanaście godzin dziennie i za to go spotkał taki los.

Czy przyjedzie Pan do Odry?

- Boję się, bo nie chcę, by mnie spotkało to, co prezesa Walusia. Prowadzę
            rozmowy w regionie Solidarności '80 z przedstawicielami załogi. Jednocześnie
            zespół prawników ciągle negocjuje umowę z inwestorem, który miałby wejść do
            Odry, a pieniądze od niego pozwoliłyby wyrównać zaległości płacowe wobec załogi.

Dlaczego ta sprawa się aż tak ciągnie?

- Wiele wskazywało na to, że w tym tygodniu podpiszemy umowę z inwestorem,
            przeniesiemy produkcję w inne miejsce i spłacimy zobowiązania wobec załogi. Po
            tym, co się stało, mam obawy, czy inwestor nie zmieni zdania. Wszystkie takie
            sygnały wpływają bardzo niekorzystnie na klimat negocjacji.

Jednak inwestor już wpłacił pewne pieniądze...

- Dotychczas wpłynęło od niego 700 tys. zł, wszystko zostało wypłacone załodze.
            To nieprawda, że panie nie otrzymują pieniędzy od pięciu miesięcy. Staramy się
            wypłacać, ile się da.

Wierzy Pan w to, że inwestor podpisze z Wami umowę, a Odra dalej będzie szyła
            ubrania?

- Od 22 lat pracuję w branży i z tego żyję. Nie mam zamiaru przebranżawiać się,
            bo nie znam się na przykład na produkcji kredek. Mam nadzieję, że w przyszłym
            tygodniu będę mógł przekazać załodze dobre wiadomości.

No i ciekawa jestem czy pan Romek mowi prawde.Powiedzial ze te 700 tysiecy
            zostalo wyplacone zalodze.Zaloga to rowniez pan prezes .Ciekawe kto tu
            klamie.Szwaczki twierdza,ze pracowaly bez pensji,pan Walus tez.A wlasciciel
            pakietu kontrolnego tlumaczy,ze zaloga dostala 700 tysiecy.

• indris Szczecin. - logiczne 09.08.02, 11:58
      Dzisiejsza Rzepa zamieszcza tekst o tym, jak zakłady pracą pracownikom. Wynika
      z niego, że "Odra" to tylko przysłowiowy wierzchołek góry lodowej.
      Niewypłacanie należności za pracę jest jednym z największych SKANDALI i draństw
      III RP. Już od dawna TYM problemem powinni zająć się prawodawcy. Odpowiedzialni
      za niewypłacanie poborów powinni trafiać pod sąd, a jeżeli nie trafiają, to nie
      dziwmy się, że samosąd zastępuje sąd. Krzywda, która ewentualnie spotkała p.
      Walusia, to mały pikuś w porównaniu z krzywdą, która spotyka nieopłacanych
      pracowników. Jeżeli niepłacącym przedsiębiorcom nie dobierze się do d..y prawo,
      to dobiorą się ludzie.
      • Gość: Crotalus Re: Szczecin. - logiczne IP: 213.17.170.* 09.08.02, 14:14
        indris napisał:

> Dzisiejsza Rzepa zamieszcza tekst o tym, jak zakłady pracą pracownikom.
        Wynika
        > z niego, że "Odra" to tylko przysłowiowy wierzchołek góry lodowej.
        > Niewypłacanie należności za pracę jest jednym z największych SKANDALI i
        draństw
        >
        > III RP. Już od dawna TYM problemem powinni zająć się prawodawcy.
        Odpowiedzialni
        >
        > za niewypłacanie poborów powinni trafiać pod sąd, a jeżeli nie trafiają, to
        nie
        >
        > dziwmy się, że samosąd zastępuje sąd. Krzywda, która ewentualnie spotkała p.
        > Walusia, to mały pikuś w porównaniu z krzywdą, która spotyka nieopłacanych
        > pracowników. Jeżeli niepłacącym przedsiębiorcom nie dobierze się do d..y
        prawo,
        >
        > to dobiorą się ludzie.

A czym mają płacić; koralikami?
        • Gość: Ania Re: Szczecin. - logiczne IP: *.upc.chello.be 09.08.02, 14:21
          Gość portalu: Crotalus napisał(a):

> indris napisał:
          >
          > > Dzisiejsza Rzepa zamieszcza tekst o tym, jak zakłady pracą pracownikom.
          > Wynika
          > > z niego, że "Odra" to tylko przysłowiowy wierzchołek góry lodowej.
          > > Niewypłacanie należności za pracę jest jednym z największych SKANDALI i
          > draństw
          > >
          > > III RP. Już od dawna TYM problemem powinni zająć się prawodawcy.
          > Odpowiedzialni
          > >
          > > za niewypłacanie poborów powinni trafiać pod sąd, a jeżeli nie trafiają, t
          > o
          > nie
          > >
          > > dziwmy się, że samosąd zastępuje sąd. Krzywda, która ewentualnie spotkała
          > p.
          > > Walusia, to mały pikuś w porównaniu z krzywdą, która spotyka nieopłacanych
          >
          > > pracowników. Jeżeli niepłacącym przedsiębiorcom nie dobierze się do d..y
          > prawo,
          > >
          > > to dobiorą się ludzie.
          >
          >
          > A czym mają płacić; koralikami?

To niech pozamykaja i nie utrzymuja fikcji.A tak na marginesie to sobie tez
          koralikami placa?
          • Gość: Crotalus Re: Szczecin. - logiczne IP: 213.17.170.* 09.08.02, 14:30
            Gość portalu: Ania napisał(a):

> Gość portalu: Crotalus napisał(a):
            >
            > > indris napisał:
            > >
            > > > Dzisiejsza Rzepa zamieszcza tekst o tym, jak zakłady pracą pracowniko
            > m.
            > > Wynika
            > > > z niego, że "Odra" to tylko przysłowiowy wierzchołek góry lodowej.
            > > > Niewypłacanie należności za pracę jest jednym z największych SKANDALI
            > i
            > > draństw
            > > >
            > > > III RP. Już od dawna TYM problemem powinni zająć się prawodawcy.
            > > Odpowiedzialni
            > > >
            > > > za niewypłacanie poborów powinni trafiać pod sąd, a jeżeli nie trafia
            > ją, t
            > > o
            > > nie
            > > >
            > > > dziwmy się, że samosąd zastępuje sąd. Krzywda, która ewentualnie spot
            > kała
            > > p.
            > > > Walusia, to mały pikuś w porównaniu z krzywdą, która spotyka nieopłac
            > anych
            > >
            > > > pracowników. Jeżeli niepłacącym przedsiębiorcom nie dobierze się do d
            > ..y
            > > prawo,
            > > >
            > > > to dobiorą się ludzie.
            > >
            > >
            > > A czym mają płacić; koralikami?
            >
            >
            > To niech pozamykaja i nie utrzymuja fikcji.A tak na marginesie to sobie tez
            > koralikami placa?

Podobno prezes nie dostawał pensji. I dokładnie tak jak mówisz; pozamykać i
            tyle. Tylko oni utrzymują fikcję, bo związki zakazują im pozamykać wszystko, bo
            by pracownicy stracili miejsca pracy. A tak to jeszcze żyją iluzją, że ktoś
            zreanimuje trupa.
            • Gość: Ania Re: Szczecin. - logiczne IP: *.upc.chello.be 09.08.02, 14:40
              Gość portalu: Crotalus napisał(a):

> Gość portalu: Ania napisał(a):
              >
              > > Gość portalu: Crotalus napisał(a):
              > >
              > > > indris napisał:
              > > >
              > > > > Dzisiejsza Rzepa zamieszcza tekst o tym, jak zakłady pracą praco
              > wniko
              > > m.
              > > > Wynika
              > > > > z niego, że "Odra" to tylko przysłowiowy wierzchołek góry lodowe
              > j.
              > > > > Niewypłacanie należności za pracę jest jednym z największych SKA
              > NDALI
              > > i
              > > > draństw
              > > > >
              > > > > III RP. Już od dawna TYM problemem powinni zająć się prawodawcy.
              >
              > > > Odpowiedzialni
              > > > >
              > > > > za niewypłacanie poborów powinni trafiać pod sąd, a jeżeli nie t
              > rafia
              > > ją, t
              > > > o
              > > > nie
              > > > >
              > > > > dziwmy się, że samosąd zastępuje sąd. Krzywda, która ewentualnie
              > spot
              > > kała
              > > > p.
              > > > > Walusia, to mały pikuś w porównaniu z krzywdą, która spotyka nie
              > opłac
              > > anych
              > > >
              > > > > pracowników. Jeżeli niepłacącym przedsiębiorcom nie dobierze się
              > do d
              > > ..y
              > > > prawo,
              > > > >
              > > > > to dobiorą się ludzie.
              > > >
              > > >
              > > > A czym mają płacić; koralikami?
              > >
              > >
              > > To niech pozamykaja i nie utrzymuja fikcji.A tak na marginesie to sobie te
              > z
              > > koralikami placa?
              >
              >
              >
              > Podobno prezes nie dostawał pensji. I dokładnie tak jak mówisz; pozamykać i
              > tyle. Tylko oni utrzymują fikcję, bo związki zakazują im pozamykać wszystko,
              bo
              >
              > by pracownicy stracili miejsca pracy. A tak to jeszcze żyją iluzją, że ktoś
              > zreanimuje trupa.

Ja moj drogi czytalam dzis wywiad z wlascicielem firmy niejakim panem Romanem i
              nawet skopiowalam.tylko juz nie wiem ,w ktorym watku.Otoz ten pan wzial juz
              czesc kasy za Odre 700 tysiecy i twierdzi,ze wszystko dal zalodze.Moze jakis
              dziennikarz to wyjasni.Jak narazie pan Michnik sie nie kwapi.Moze Urban napisze
              cos w przyszlym tygodniu.
              • Gość: Crotalus Re: Szczecin. - logiczne IP: 213.17.170.* 09.08.02, 14:47

> Gość portalu: Crotalus napisał(a):
                >
                > > Gość portalu: Ania napisał(a):
                > >
                > > > Gość portalu: Crotalus napisał(a):
                > > >
                > > > > indris napisał:
                > > > >
                > > > > > Dzisiejsza Rzepa zamieszcza tekst o tym, jak zakłady pracą
                > praco
                > > wniko
                > > > m.
                > > > > Wynika
                > > > > > z niego, że "Odra" to tylko przysłowiowy wierzchołek góry l
                > odowe
                > > j.
                > > > > > Niewypłacanie należności za pracę jest jednym z największyc
                > h SKA
                > > NDALI
                > > > i
                > > > > draństw
                > > > > >
                > > > > > III RP. Już od dawna TYM problemem powinni zająć się prawod
                > awcy.
                > >
                > > > > Odpowiedzialni
                > > > > >
                > > > > > za niewypłacanie poborów powinni trafiać pod sąd, a jeżeli
                > nie t
                > > rafia
                > > > ją, t
                > > > > o
                > > > > nie
                > > > > >
                > > > > > dziwmy się, że samosąd zastępuje sąd. Krzywda, która ewentu
                > alnie
                > > spot
                > > > kała
                > > > > p.
                > > > > > Walusia, to mały pikuś w porównaniu z krzywdą, która spotyk
                > a nie
                > > opłac
                > > > anych
                > > > >
                > > > > > pracowników. Jeżeli niepłacącym przedsiębiorcom nie dobierz
                > e się
                > > do d
                > > > ..y
                > > > > prawo,
                > > > > >
                > > > > > to dobiorą się ludzie.
                > > > >
                > > > >
                > > > > A czym mają płacić; koralikami?
                > > >
                > > >
                > > > To niech pozamykaja i nie utrzymuja fikcji.A tak na marginesie to sob
                > ie te
                > > z
                > > > koralikami placa?
                > >
                > >
                > >
                > > Podobno prezes nie dostawał pensji. I dokładnie tak jak mówisz; pozamykać
                > i
                > > tyle. Tylko oni utrzymują fikcję, bo związki zakazują im pozamykać wszystk
                > o,
                > bo
                > >
                > > by pracownicy stracili miejsca pracy. A tak to jeszcze żyją iluzją, że kto
                > ś
                > > zreanimuje trupa.
                >
                >
                > Ja moj drogi czytalam dzis wywiad z wlascicielem firmy niejakim panem Romanem
                i
                >
                > nawet skopiowalam.tylko juz nie wiem ,w ktorym watku.Otoz ten pan wzial juz
                > czesc kasy za Odre 700 tysiecy i twierdzi,ze wszystko dal zalodze.Moze jakis
                > dziennikarz to wyjasni.Jak narazie pan Michnik sie nie kwapi.Moze Urban
                napisze
                >
                > cos w przyszlym tygodniu.

W państwie demokratycznym powinno odbyć się to tak. Bankructwo, spłacenie
                wszelkich długów i koniec. A jeśli prezes po bankructwie nie spałaca długów
                idzie się do sądu. Jednak nasz homosovietkikus nie wie co to jest sąd, woli
                sprać podrzędnego drektora, który tak naprawdę tam tylko zamiata.
      • Gość: Marek Re: Szczecin. - logiczne IP: 2.2.STABLE* / *.echostar.pl 09.08.02, 20:48
        100% racjii.Problem dnia dzisiejszego - kiedy i kto się do tego weźmie.
        Na moje wyczucie to już chyba niedługo.
        Chyba czegoś w 1979 r się nauczyliśmy !!!.
        Serdecznie pozdrawiam jak każdego kto ma choć odrobinę rozsądku.
    • Gość: Znawca Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: 195.94.207.* 09.08.02, 14:08
      Obwieszczanie krachu systemu z powodu incydentu spowodowanego przez grupkę
      chuliganów mieniących się związkowcami to doprawdy odważne twierdzenie.
      Bez etyki, czy lepiej rzec kultury, nie może się obejść nie tylko kapitalizm,
      ale i żaden inny system.
      • Gość: Crotalus Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: 213.17.170.* 09.08.02, 14:16
        Gość portalu: Znawca napisał(a):

> Obwieszczanie krachu systemu z powodu incydentu spowodowanego przez grupkę
        > chuliganów mieniących się związkowcami to doprawdy odważne twierdzenie.
        > Bez etyki, czy lepiej rzec kultury, nie może się obejść nie tylko kapitalizm,
        > ale i żaden inny system.

Gdzie Ty widziałeś w tym kraju kapitalizm?
      • Gość: Ania Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: *.upc.chello.be 09.08.02, 14:22
        Gość portalu: Znawca napisał(a):

> Obwieszczanie krachu systemu z powodu incydentu spowodowanego przez grupkę
        > chuliganów mieniących się związkowcami to doprawdy odważne twierdzenie.
        > Bez etyki, czy lepiej rzec kultury, nie może się obejść nie tylko kapitalizm,
        > ale i żaden inny system.

a za prace trzeba placic jak za wszystko na tym swiecie.
    • Gość: ramię rewolty zawo DO MĘŻÓW CO SPRAWIEDLIWYMI BYĆ WINNI IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 09.08.02, 14:23
      dziś lekko przesadziliście z tym wańką no ale nie można było inaczej przecież
      to znajomy a taki to i dużo wie i zarobić da poza tym ale nie ma się co
      martwić ze stoczniowcami na pewno się uda wymiar sprawiedliwości na pewno się
      zrehabilituje bo przecież dość juz skandali jeszcze się tłuszcza naburmuszy a i
      być sprawiedliwym będzie łatwiej bo ani łapóweczki nie dadzą ani szantażyku
      nie ukręcą nie ma co się bać znów będzie porządek .
      A na razie żeby się czasem sprawy nie wymknęły spod kontroli proponuje jeszcze
      bardziej zamknąć wasze elitarne klaniki sędziów , prokuratorów , adwokatów itp.
      bo ci bez przeszłości( swojej lub tatusia ) mogą nie chcieć się prostytuować
      a wiadomo że to atmosfere w burdelu popsuć może.
      EL_COMENDANTE el_comendante2@wp.pl

• Gość: Jan Kowalski Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: 213.77.29.* 09.08.02, 15:18
      To co stało się w Szczecinie nie ma nic wspólnego z dyskusją nt. kapitalizmu
      czy socjalizmu. To był zwykły bandytyzm. Ludzie, którzy dopuścili się pobicia
      to zwykli bandyci, którzy powinni zostać ukarani z całą stnowczością i
      surowością prawa. Doszukiwanie się podtekstów typu biedni sfrustrowani
      stoczniowcy to zwykła kpina. To nie są stoczniowcy. To przede wszystkim
      bandyci. Jak czytam wypowiedzi działaczy związkowych, którzy mówią, że nie
      pozwolą na to aby tych ludzi potraktowano jak pospolitych przestępców to nóż mi
      się otwiera w kieszeni. Ciekaw jestem czy gdyby któryś z nich znalazł się w
      sytuacji ofiary też wygłaszałby takie brednie. Zastanówcie się Panowie co
      musiał czuć ten bity na oczach tłumu człowiek i zacznijcie myśleć racjonalnie a
      nie przez pryzmat waszego związkowego zacietrzewienia.
      Jan Kowalski.
      • Gość: Ania Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: *.upc.chello.be 09.08.02, 15:22
        Gość portalu: Jan Kowalski napisał(a):

> To co stało się w Szczecinie nie ma nic wspólnego z dyskusją nt. kapitalizmu
        > czy socjalizmu. To był zwykły bandytyzm. Ludzie, którzy dopuścili się pobicia
        > to zwykli bandyci, którzy powinni zostać ukarani z całą stnowczością i
        > surowością prawa. Doszukiwanie się podtekstów typu biedni sfrustrowani
        > stoczniowcy to zwykła kpina. To nie są stoczniowcy. To przede wszystkim
        > bandyci. Jak czytam wypowiedzi działaczy związkowych, którzy mówią, że nie
        > pozwolą na to aby tych ludzi potraktowano jak pospolitych przestępców to nóż
        mi
        >
        > się otwiera w kieszeni. Ciekaw jestem czy gdyby któryś z nich znalazł się w
        > sytuacji ofiary też wygłaszałby takie brednie. Zastanówcie się Panowie co
        > musiał czuć ten bity na oczach tłumu człowiek i zacznijcie myśleć racjonalnie
        a
        >
        > nie przez pryzmat waszego związkowego zacietrzewienia.
        > Jan Kowalski.

a ty sie zastanow co czuja tysiace ludzi,ktorym brakuje pieniedzy na zycie?co
        czuje czlowiek,ktorego nie stac na kupienie dzieciom kilograma jablek.Zastanow
        sie co czuje kobieta ,ktora przychodzi od miesiecy do pracyi pracuje bez
        pieniedzy.Co czuje kobieta,ktora ma problem z kupieniem proszku do
        prania,a ,ktora widzi pana prezesa co dzien w eleganckim czystym dobrym
        garniturze.
        Ja sama wydrapala bym mu oczy gdybym nie miala co dac dzieciom jesc.
        • Gość: Tomez Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: *.stella.net.pl 09.08.02, 22:27

> Gość portalu: Jan Kowalski napisał(a):
          >
          > > To co stało się w Szczecinie nie ma nic wspólnego z dyskusją nt. kapitaliz
          > mu
          > > czy socjalizmu. To był zwykły bandytyzm. Ludzie, którzy dopuścili się pobi
          > cia
          > > to zwykli bandyci, którzy powinni zostać ukarani z całą stnowczością i
          > > surowością prawa. Doszukiwanie się podtekstów typu biedni sfrustrowani
          > > stoczniowcy to zwykła kpina. To nie są stoczniowcy. To przede wszystkim
          > > bandyci. Jak czytam wypowiedzi działaczy związkowych, którzy mówią, że nie
          >
          > > pozwolą na to aby tych ludzi potraktowano jak pospolitych przestępców to n
          > óż
          > mi
          > >
          > > się otwiera w kieszeni. Ciekaw jestem czy gdyby któryś z nich znalazł się
          > w
          > > sytuacji ofiary też wygłaszałby takie brednie. Zastanówcie się Panowie co
          > > musiał czuć ten bity na oczach tłumu człowiek i zacznijcie myśleć racjonal
          > nie
          > a
          > >
          > > nie przez pryzmat waszego związkowego zacietrzewienia.
          > > Jan Kowalski.
          >
          >
          > a ty sie zastanow co czuja tysiace ludzi,ktorym brakuje pieniedzy na zycie?co
          > czuje czlowiek,ktorego nie stac na kupienie dzieciom kilograma
          jablek.Zastanow
          > sie co czuje kobieta ,ktora przychodzi od miesiecy do pracyi pracuje bez
          > pieniedzy.Co czuje kobieta,ktora ma problem z kupieniem proszku do
          > prania,a ,ktora widzi pana prezesa co dzien w eleganckim czystym dobrym
          > garniturze.
          > Ja sama wydrapala bym mu oczy gdybym nie miala co dac dzieciom jesc.
          Odpowiedz mi dobra kobieto, na czym polega ów polski cud, że pracownicy nie
          otrzymują pieniędzy za pracę i żyją, i jeszcze mają na jajka, którymi tak
          pięknie ozdabiają niektóre miejsca. Ja gdybym nie miał na bieżąco dochodów,
          musiałbym wieść nędzną wegetację z garnuszka opieki społecznej. A tu gdy
          spojrzę na tych wszystkich protestujących, widzę wcale nie Oświęcimskie buźki,
          tylko jakby trochę za nadto wypasione, wszyscy dość przyzwoicie ubrani. No to
          jak to jest do ciężkiej cholery! Kto tu kogo robi w wała? Podano informację,
          że średnia płaca w Stoczni wynosiła 800 dolarów. Tymczasem w mojej miejscowości
          robotnicy otrzymują 700-1100 zł na rękę i są szczęśliwi, że mają przynajmniej
          tyle niż nic. Czy stoczniowcy nie mogli się samoograniczyć w swych prawach, aby
          utrzymać swój zakład, swoje miejsca pracy? Mogli, gdyby chcieli. Ale po co,
          przecież mają silne związki zawodowe, które jak zajdzie potrzeba, mogą
          przypierdolić. I przypierdolili. I co dalej?
    • sze Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. 09.08.02, 15:23
      > Przykre, że to do czego doprowadza kapitalizm

A gdzie Ty w tym kraju widzisz kapitalizm? Nigdy go tu nie było i się nie
      zanosi. Co mamy, to jakieś mizerne jego podstawy, zawsząd ograniczone pętami
      bezlitosnego socjalizmu, który ze strachu, że się kapitalizm zanadto rozwinie,
      nie pozwala mu prawie w ogóle zadziałać. Etatyzm czyli dążenie państwa do
      objęcia kontrolą wszystkiego, co się tylko da, krępuje państwo, które nie może
      się naturalnie rozwijać.

Rosnąca frustracja wynika nie z nadmiaru kapitalizmu, tylko z jego braku.
      Kapitalizm to rozwój gospodarczy i niskie bezrobocie, a socjalizm - heroiczne
      pokonywanie przeszkód nie spotykanych w żadnym innym ustroju. Kapitalizm to
      niskie podatki, proste i klarowne prawo, pozostawiające jak najmniej decyzji
      urzędasom, sprawne sądy i policja. I co, co mamy u nas? Dziki kapitalizm? Dziko
      niskie podatki, straszliwie klarowne prawo, potwornie sprawnie sądy i policję?
      Co? Sami sobie odpowiedzcie. Kapitalizm to po prostu naturalny ustrój dla
      człowieka.

Śmieszą mnie te wszystkie krytyki kapitalizmu powyżej - najpierw zobaczcie
      prawdziwy kapitalizm, potem krytykujcie. Bo sami nie wiecie, co krytykujecie.
      Niestety wszędzie kapitalizm jest w mniejszym lub większym stopniu krępowany
      toksycznym dla rozwoju socjalizmem.

Jaka jest wada kapitalizmu? A taka, że jak się wygra wybory, to trzeba liczyć
      tylko na pensje ministrów i posłów, a nie na łapówki, chody wśród wysoko
      postawionych w państwowo-prywatnym biznesie kolesi i synekury w zarządach. Poza
      tym nie można sobie nadmiernie porządzić.

A bandziory ze Szczecina, które publicznie pobiły człowieka, na pewno znów ujdą
      bezkarne - uniewinnione albo najwyżej z wyrokami w zawiasach, bo w państwie,
      gdzie rządzą związki zawodowe, nawet sąd nie podskoczy związkowym gangom.
    • Gość: Zbigniew Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: 62.233.173.* 09.08.02, 15:53
      Zbigniew;
      kilka uwag na bazie upublicznionym materiałów filmowych w serwisach
      telewizyjnych o pobiciu prezesa ZO Odra;
      - niedopuszczalne jest brak działania przez policjantów;
      - policja już w stoczni, na "rampie",wiedziała że Jerzy Gajek (przywódca
      protestu) zachęcił i dopuścił do zabrania taczki do Odry S.A. celem
      zademonstrowania przed mediami swej siły.
      - współwinnymi samosądu które powinny odpowiadać za powstałą sytuacje są:
      - Przewodniczący Komitetu Strajkowego J. Gajek który;
      - nawoływał, zachęcał do protestu na "rampie"
      - wyprowadził ludzi na ulicę z taczką, zamiast doprowadzić do rozmowy w wą-
      skim gronie,
      - będąc w biurze prezesa dopuścił i nie udzielił pomocy (co jest
      obowiązkiem każdego człowieka) p. H. Walusiowi podczas pokazanej agresji tylko
      dwóch stoczniowców. Stoczniowiec szarpiąc krawat prowokował prezesa do agresji.
      - wyciągnięcie z gabinetu, szarpanina w korytarzu, bicie na ulicy były
      kolejnymi zdarzeniami po przepychance w gabinecie z inicjatywy "aktywu
      stoczniowego"
      - dwie panie z ZO Odra inicjatorki presji na prezesie winny odpowiedzieć za
      podpuszczenie z premedytacją stoczniowców do agresji, oraz czynną pomoc w
      wyprowadzeniu prezesa z biura.
      - Komitet strajkowy uzurpował sobie prawo do wydawania wyroków o winie prezesów
      (białe kołnierzyki). Ciekawa jestem jak będzie prowadził łapanki na prezesów
      firm przy obecnym zastraszaniu i polityce podatkowej Państwa, przy wysokich
      kosztach produkcji i silnej konkurencji na rynku. Sama praca łopatą nie
      wystarczy żeby zarobić nawet na chleb.

- W najbliższym czasie polityka podatkowa Państwa doprowadzi do bankructwa
      kolejnych firm w Szczecinie (np. podatek ZUS z karnymi odsetkami od zaległości
      35 %).
    • Gość: ZS8 Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.08.02, 18:21
      Z moich obserwacji wynika, że świat się kończy. Zbliża się coś w rodzaju potopu
      (oczywiście tego bibijnego) lub Sodomy i Gomory. Kulturę zastępuje kalkulacja.
      Takie cechy jak prawdomówność, nieszkodzenie innym w myśl zasad a nie strachu
      przed karą, życzliwa praca dla dobra innych to dziś anachronizmy. A Świat
      rządzony pieniądzem musi zgnić przeżarty korupcją, bandytyzmem. W sądzie wygra
      nie pokrzywdzony ale bogatszy. Czy nie powinniśmy bać się tego?
      Nieudolny prezes Odry powinien palnąć sobie w łeb (to oczywiście trochę na
      wyrost ale na pewno powinien dawno powiedziec: "nie umiem nic zrobić, jestem tu
      balastem" i odejść. Przez niego niektórzy ludzie głodują. To jest tak, jakby
      ich okradał.
      Reakcja niektórych na ten lincz jest dziwna. Jak szarzy ludzie się pobiją albo
      jakiś bandzior zabije jakiegoś szaraczka, to interesuje grupkę gapiów ale jak
      pobito jaśnie prezesa, to tragedia godna ogólnopolskiej sensacji, dyskusji i
      ścinania głów.
      Łatwiej dziś napuścić sąd na tego, co się znęca nad psem czy krową niż na tego,
      co zabił człowieka. To chyba jakieś gigantyczne zachwianie hierarchii wartości.
      • odyseusz Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. 09.08.02, 21:33
        Ten prezes z Odry miał pecha, bo jego koledzy po fachu ze Stoczni doprowadzili
        zakłąd do upadku i on dostal za nich, a tak na marginesie to nie pochwalam
        tego, ale może teraz będą płacić ludziom w miarę regularnie? Oczywiście Ania z
        Belgii nie ma pojęcia, co mówi - jest to przedstawicielka zachodfnich lewaków,
        którzy klaskali Stalinowi i innym zbrodniarzom i chcieli, żeby Wietnam stał się
        caly komunistyczny
    • Gość: Iwona Czy Kwas tez dostana po RYJU w Szczecinie? IP: *.dialsprint.net 09.08.02, 22:29
      A za to, ze dopuscil sie wiele razy w 2001 roku do ZBRODNI osakrzenia o
      lodobujstwo wlasnych obywateli, choc NIGDY nie przeprowadzono UCZCIWEGO
      dochodzenia sadowego, potwierdzajacego tak tak STRASZNY zarzut.

Cokolwiek by mowic o ZDRAJCACH w dziejach Narodu Polskiego, takiej POTWORNOSCI
      jeszcze nie bylo!!!

A za to, ze ten karierowicz, kiedys wspieral okradanie Polski przez tzw. ZSRR
      bedac aktywista PZPR-u, a dzisiaj swoja BIERNA POSTAWA wspiera bardziej
      interesy BEZKARNIE grasujacego w Polsce kapitalu zagranicznego - kasujacego
      Polski przemysl, rolnictwo zabierajacym Polakom w Polsce miejsca pracy i
      przenoszac te miejsca pracy do sasiednich krajow tzw. UE, zmuszajac przez do
      emigracji za chlebem mlodych Polakow na PONIEWIERKE w obcych krajach!!!!
    • Gość: amper Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 09.08.02, 22:57
      To nie kapitalizm jet winny temu co się dzieje to nasze Państwo które coraz
      zachłanniej sięga do naszych kieszeni za pomocą wszelkiego rodzaju podatków i
      jednocześnie nie wywiązuje sie z podstawowych obowiązków jakimi są:

1. Bezpieczeństwo zewnętrzne i wewnetrzne.
      2. Ochrona zdrowia.
      3. Oświata.

Ktoś mądry powidział za dużo Państwa w Państwie. To sprzyja układom i
      układzikom, korupci i tworzeniu Państwa kolesi.
      Zaś kapitalizm może mieć różne oblicza od socjalnego niemieckiego do
      liberalnego amerykańskiego i oba te systemy nadal funkcjonują, przy czym
      osobiście stawiałbym na model amerykański.
      pozdrawiam
      amper
      • Gość: Wolny Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: *.53.140.83.nwrk.grid.net 10.08.02, 08:47
        Calkiem przypadkowo zajzalem … nie sposob czytac bzdur. To sa jakies pokretne
        przemyslenia.
        Za komuny, tez dyskutowano nad roznica miedzy socjalizmem i kapitalizmem -
        czyzby sie nic nie zmienilo?

Pozwolcie, ze powiem krotko skonczcie wreszcie rozwazania nad socjalizmem i
        kapitalizmem -

Wezcie sie w garsc i nauczcie sie demokracji.

Przedewszystkim na poczatek, kozystajcie z podstawowego prawa demokracji:
        Wolnosc wyborow - idzcie glosowac na WLASCIWYCH LUDZI.

System sie nie zmienil i nie zmieni - ignoracja i gadulstwem.

Ps. Amper, napisales ciekawie ale jeszcze duzo jest na liscie:
        Na poczatek:
        1. Rozliczyc sie z banda starego systemu - mozna to zrobic nie koniecznie przez
        sady - patrz wyzej co napisalem, droga eliminacji. Poniewaz macie z wlasnego
        wyboru pstkomunistow u wladzy to nic dziwnego, ze istnieje falszywy kapitalizm.

Pozdrawiam serdecznie z demokratycznego Panstwa, ktore mimo roznorodnosci
        spolecznosci, wyznan religijnych kraj jest potega swiatowa, dzieki rowniez
        takiemu zjawisku jak duzemu wysilkowi w pracy.
        Tu sie nie stoi i 1500set sie za nic nie nalezy.

Mozecie byc spokojni ten system tutaj jeszcze Was mlodych przezyje.
        W Polsce rowniez zostanie jak jest a moze gorzej - pozostal ostatni dzwonek.

Ps. Znacie takie stare powiedzenie: "….myslal o niedzieli a w sobote leb
        ucieli".
    • Gość: czapski Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: *.net.szczecin.pl 10.08.02, 09:24
      Czym wy sie podniecacie? Pobic w tym kraju są dziennie dziesiątki, jeżeli nie
      SETKi, i zazwyczaj biją uczciwych ludzi, a nie oszustów. Zle sie stalo ze
      dokonano samosądu, ale jak mówie dziennie w tym kraju wydarzaja sie dziesiatki
      okropniejszych i grozniejszych przestepstw
    • Gość: Johny Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 10.08.02, 10:29
      LUDZIE !!! poraża mnie satysfakcja z jaka odnotowujecie, że paru imbecyli
      pobiło faceta... Ja mam pytanie, co ci ludzie robili w "Odrze" ? Skoro nie maja
      pracy, to może jej poszukają gdzieś indziej, poza stocznią, nie wierzę, że w
      Szczecinie chętni do pracy jej nie znajdą. No, chyba że warunki płacowe mają,
      że hej...

Polski kapitalizm... dzieki 44 latom komuny musimy odrabiać zaległości w
      zaledwie kilka lat, dlatego momentami panuje takie zdziczenie, pamiętajmy, że
      pracownicy i właściciele firm to takie same sieroty po komuniźmie, często nie
      mają bladego pojęcia o interesach. Polskie firmy zaczynały od garażu lub
      leżaka, potem ewoluowały, ale mentalność właścicieli została taka sama.

Zgadzam się, że można mówić o wyzysku pracowników i popieram tezę, że płaca to
      świętość. Za wykonaną pracę należy zapłacić. Co do tego nie mam wątpliwości.
      Sam mam firmę, szczęśliwie jednoosobową, więc jakby co, tylko ja dostanę w
      cztery litery. MAm kontakty z wieloma czysto polskimi firmami, są one i lepsze
      i gorsze, znam takie, gdzie właściciele jeżdżą najnowszymi modelami mercedesów
      a pracownicy zarabiaja minimalną i wypłacaną na dodatek z ostrym poślizgiem.
      Wiem nawet skąd takie zachowanie wśród naszych, pożałowania godnych
      biznesmenów, oni po prostu nie jarzą, że ich interes zależy od pracy innych,
      ich pracowników.

Aha, zauważyliście, że "Odra" nie ma pieniędzy ? Nawet na ZUS ? Firma jest źle
      zarządzana, znam biznes szwalniczy i z analizy wielu wypowiedzi osób z branży
      mogę powiedzieć, że akcjonariat pracowniczy, spółki skarbu państwa to śmierć
      dla firm i porażka dla pracowników.

PAMIĘTAJCIE !!! "ODRA" W SZCZECINIE TO FIRMA PAŃSTWOWA. SPÓŁKA SKARBU PAŃSTWA.
      • Gość: czapski Do Idioty IP: *.net.szczecin.pl 10.08.02, 14:18
        Jestes z konina, wiec co ty wiesz o tym jak jest w Szczecinie. Ja mieszkam w
        Szczecinie i moge Ci powiedziec ze z praca jest krucho, chyba ze
        doswiadczonego, wykwalifikowanego stoczniowca z rodzina na karku zainteresuje
        praca w McD za 400- 500 zl.
        • Gość: martica Re: Do Idioty IP: *.radom.pilickanet.pl 10.08.02, 14:40
          nawet nie chrzan glupot. po pierwsze ci stoczniowcy na zabiedzonych to nie
          wygladaja. w koncu leza do gory pewna czescia ciala i nic nie robia. po drugie,
          i tak 3/4 z nich bedzie pracowac na lewo w niemczech.poza tym-i tak w
          stoczniach zawsze wszystko mieli: specjalne sklepy i inne przywileje.teraz
          wszystko wraca do normalnosci: nierentowna firma musi upasc...
          poza tym, jak nie ma roboty, to sie nawet maca bierze. jezeli grymasza, to
          pracowac im sie nie chce. wydaje mi sie, ze przez caly ten czas spora ich
          grupa harowala, zeby konczyc statki i nalezy im sie nagroda. niestety reszta
          darmozjadow robila zadyme. dobrze tak tym glupim szwaczkom - mialy prace
          (pieniadze nie pewne, ale mialy prace!!!), a teraz jolopy bezmyslnie ja
          stracily...
          a to co sie stalo to wynik poblazania nierobom (chlopom i robotnikom). juz
          tamten rzad cudowal, ze blokady to nie lamanie prawa. alez miller atakowal
          buzka, a jego janik powiedzial to samo. wyslal jednoznaczny sygnal policji -
          nie interweniowac...no i smerfy nie interweniowaly...ludzie, przeciez zabili by
          czlowieka, a oni sie przygladali. jak tu zyc w tym kraju. to z takich (niby
          pierdół)bierze sie brak szacunku do prawa. pewnie niedoszlych mordercow z
          gajkiem na czele zadna kara nie spotka,a powinna: mam propozycje-niech
          poprowadza ta firme, jak tak sie na wszystkom znaja...i zobacza jak w polsce
          trudno jest prowadzic jakakolwiek dzialalnosc gospodarcza z takimi obciazeniami
          podatkowymi i "robotniczymi".
          a jakby pan henryk walus byl chory na serce??? troche pomyslec trzeba, a nie
          dzialac jak bezmyslne drechy...
          dla porownania: w zimbabwe nikt sila bialych osadnikow nie wyrzucal (kara to 2
          lata wiezienia). wiec co? - oni bardziej od nas cywilizowani???
          • Gość: czapski Re: Do Idioty IP: *.net.szczecin.pl 10.08.02, 23:20
            no tak w radomiu to wszyscy wiedzą jak funkcjonuje stocznia i jaie przywileje
            ma stoczniowiec... stocznia upadla przez bledy rzadowej polityki i korupcje
            zarządu a nie przez nieefektywnosc pracownikow...co do Zimbabwe to tam juz
            kilkudziesieciu osadnikow ZAMORDOWANO, wiec nie porownuj nawet
            • Gość: Johny Re: Do Idioty (czapski) IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.08.02, 00:48
              sam jestes idiotą, jak nie rozumiesz prostych spraw... że jak ktos mieszka
              gdzie indziej niz w tym Szczecinie, to nie rozumie co się dzieje ?? Jestes
              głupi, jak ktos nie ma pracy to i za 500 zł sie najmie, żadna praca nie hańbi.
              W stoczni zarabiało sie i zarabia się nadal niexle, w innych regionach kraju
              takiej forsy nie uświadczysz, chyba, że jesteś dyrektorem lub ważnym menago.

kto o zdrowym umysle zapewni tym strajkującym ciołkom pracę na dotychczasowych
              warunkach płacowych ? Zgłupiałeś koleś? W kraju wiele firm obniżyło pensje
              swoim pracownikom, często za ich zgoda, byle firme utrzymac przy życiu. A paru
              tumanów w stoczni sieje zamęt i durnie ględzą o ideałach sierpnia 80. Pogupieli
              chłopy od nadmiaru wrażeń czy co ?!

Wszędzie jak toś szuka pracy bo musi za coś przeżyć to bierze co daja i co jest
              pod ręką, nie wybrzydza!

Aha, poza tym Konin to Wielkopolska, tutaj się szanuje pracę, prawo i
              człowieka. Poza tym również nikt nie powinien nikogo bic i poniżać, co to za
              chamy, że biją innego człowieka, zwykłe gnoje silne w kupie. Walenie po mordzie
              nie jest żadnym argumentem, szwaczkom zapłaty to nie da.

Na stoczniach się nie znam, ale na szwalniach owszem i wiem, że kobity właśnie
              efektownie się zarznęły i moga zapomniec o czymkolwiek, ich firmy już nie ma,
              nikt ich nie weźmie, ani "Odry" ani jej pracownic, po cholerę komukolwiek tacy
              pracownicy ?! Efektowne samobójstwo i tyle.
              • Gość: czapski Re: Do Idioty IP: *.net.szczecin.pl 11.08.02, 10:12
                CZy ja napisalem ze praca za 500 zl hanbi? BIe. Jesli nie masz argumentow, to
                nie wmawiaj mi rzeczy ktorych nie napisalem. Chodzilo mi o to, ze za 500 zl
                nie utrzymasz rodziny, chociaz oswiec mnie, bo moze macie jakies sposoby. A
                jesli chodzi o wielkopolske- to widzialem kibiców LEcha Poznan i wiekszego
                bydla na stadionach nie ma moj drogi, aa wasza gospodarnosc jak widze nie
                pomaga utrzymac sie Cegielskiemu
    • Gość: śmiewca wiadomość dnia - taczki zdrożały IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 10.08.02, 15:56
      kapitaliści wyzyskiwacze, wciąż naruszający prawa pracownicze - czyli
      właściciele hipermatów najlepiej wiedzą gdzie zarobic. wyczuwają wzrost popytu,
      wróciłem właśnie z takiej świątynii ormiańskiej (a co, czytać nie umiecie),
      taczki zdrożały 0 7%. niby nic....
    • franisko Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. 10.08.02, 16:15
      Kapitalizm w Polsce, powiadacie? Przypomnę, że kapitalizm tym się
      charakteryzuje, że środki produkcji są własnością prywatną, są własnością
      ludzi. A w Polsce ludzie nie mają nic. Nie zauważyliście do tej pory jak chorą
      mamy strukturę gospodarki? Zniknęły przedsiębiorstwa państwowe, pojawiły się
      natomiast spółki prawa handlowego, w których udziały mają inne spółki z
      udziałem skarbu państwa. Aż trudno się połapać. Spójrzcie na strukturę
      własnościową Polomtel-a, Orlenu i innych wielkich polskich przedsiębiorstw.
      Pamiętacie który to sejm umożliwił przeprowadzenie komercjalizacji bez zamiaru
      prywatyzacji?

Zresztą nie o prywatyzację tu chodzi. To dużo szerszy problem, który dotyczy
      zwłaszcza gospodarek krajów rozwiniętych. To przechodzenie do tak zwanej
      gospodarki pokapitalistycznej. Kapitał dziś nie jest już taki istotny. Na
      świecie włacicielem większości przedsiębiorstw są fundusze emerytalne i
      powiernicze, towarzystwa ubezpieczeniowe itp. Własność jest rozproszona. Nie
      ma więc specjalnego znaczenia, czy właścicielem firmy jest skarb państwa, czy
      czy różnego rodzaju fundusze. I tu i tu przedsiębiorstwa narażone są na
      wysokie koszty agencji (musimy pogodzić się z tym, że zarządzający firmą
      realizują także swe cele sprzeczne z celami właścicieli). Dziś zanikają
      tradycyjne gałęzie przemysłu: górnictwo, hutnictwo, przemysł stoczniowy itp.
      Musimy uświadomić sobie, że typowa klasa robotnicza, stanowiąca do niedawna
      trzon gospodarek kapitalistycznych, będzie się kurczyć. Dziś najważniejsze są
      intelekt i wiedza. Wiedza użyteczna i produktywna. W społeczeństwie
      pokapitalistycznym dominować będą dwie grupy: specjaliści i pracownicy
      wykonujący usługi. Społeczeństwo pokapitalistyczne jest narażone na ogromną
      polaryzację i nowe napięcia. Pozostaje nam mieć nadzieję, że rządzący tym
      krajem zrozumieją nieuchronność zmian i zrobią co należy, by do nowych
      konfliktów nie dochodziło. Sztuką jest rozumieć przyszłość i dostosowywać
      działania do niej, a nie do teraźniejszości. Polecam wszystkim
      Druckera "Społeczeństwo pokapitalistyczne".

Polska dziś to w znacznym stopniu kraj ludzi biednych. Byli biedni 15 lat
      temu, są biedni dziś i pewnie dalej będą biedni za lat 15. Przygnębiają mnie
      te dyskusje na temat możliwości pobudzenia gospodarki przy pomocy instrumentów
      polityki makroekonomicznej. Czy naprawdę ludzie rządzący tym krajem wierzą w
      to, że obniżka stóp procentowych może pomóc naszej gospodarce? Kiedy wreszcie
      zrozumieją, że nam potrzebna jest po prostu zmiana instytucjonalna? Jesteśmy
      we władaniu chorych instytucji: i tych formalnych i tych nieformalnych.
      Instytucji rozumianych jako "reguły gry, jako formalne i nieformalne
      ograniczenia nakładane przez ludzi na międzyludzkie interakcje". Niewydolny
      system prawny, brak bezpieczeństwa obrotu gospodarczego, przerażająca
      korupcja, ludzka mentalność, powszechne przyzwolenie dla łamania wybranych
      reguł prawnych. Kiedy wreszcie zabierzemy się za uzdrowienie instytucji
      naszego życia gospodarczego?
    • Gość: Augusto Kto stoi za PLECAMI stocznowcow? Gieremki, Kuronie IP: *.tnt2.farmington.mi.da.uu.net 10.08.02, 21:36
      i moze "michniki" czyli, czlonkowie organizacji kwadratowego kola, ktorzy
      PODPUSZCZAJA "nowego walese" chcac sie ZNOWOZ "przewiezc" na polskim garbie i
      DORWAC sie do wladzy - WYKOPAC tych co teraz sa na swieczniku majacych swoje
      lepkie rece w worku z pieniedzmi polskiego podatnika.

Zastanawiajace?
      Zastanawiajace?

Tlum naslanych "dzienikarzy" byl NAWET na miejscu, ktorych celem bylo i jest
      rozdmuchanie calej sprawy.
      Kto NASLAL tam, tych "dzienikarzy", aby fotografowac ZNOWOZ PODPUSZCZONYCH
      robotnikow?

Powtorki histori z nizadowolonymi "robotnikami" sie powtarza .

Teraz powstanie "nowy KOR", a zamiast Kuronia bedzie chyba Lepper.
      A kto zastepuje teraz "podszeptywacza Gieremka" do noewgo spekulanta
      politycznego "nowego wlesy"?

Polska jest wlasnie slaba TYM, ze ci "CHWILOWCY", DORYWAJA sie do wladzy, NIGDY
      NIE kieruja sie Polska Racja Stanu, lecz egistycznym prywatnym intresami
      osbistam lub mafi politycznej z ktora nakrecaja RUCHAWKE polityczna.

Przez Polska Racje Stanu nalezy rozumiec INTERES dla WSZYSTKICH obywateli
      Polski, aby nic na tym NIE stracili lecz ZYSKALI.

Te gangi i mafie polityczne maja jedyna "mysl polityczna" - DORWAC sie do
      wladzy i sie OBLOWIC. Koniec.

Te ruchawki polityczne sie POWTARZAJA bo ci kolejni GANKSTERZY POLITYCZNI,
      ktorzy OBIECOWALI i OSZUKIWALI obywateli polskich, NIGDY nie zostali ROZLICZENI
      z tego co OBIECYWALI i dla ogolu NICZEGO nie zrobili.

Roznica miedzy "wspolczesna demokracja" a monarchia polega na tym
      ze: "wspolczesna demokracja" napedzana przez MEDIA -czyli klamliwe
      obiecywanie przed wyborami jest NIE KARALNE, a oszukanie Angielskiej monarchi
      konczy sie UCIEM CWANIACKIEJ GLOWY oszusta, ktory probowal sobie zadrwic
      obiecankami z obywateli zyjacych w tej monarchi.

Polsce od 50 lat jest brak DLUGOFALOWEJ MYSLI POLITYCZNEJ, ktora by byla
      kozystan dla WSZYSTKICH obywateli i realizowana przez CO NAJMNIEJ kilka
      kadencje parlamentu i "niemajstrowana" przez skorumpowanych siepaczy
      udzialowcow kapitalu zagranicznego.

Sasiedzi Niemcy mieli ZAWSZE i maja dlugofalowe plany i Niemiecka Racje Stanu -
      najpierw zjednoczenie Niemiec (zrealizowali) a teraz budowe "nowoczesnymi
      demokratycznymi sposobami" nowego imperium Niemieckiego pod sztandarem tzw. UE.

Zydowstwo swiatowe tez ma swoja Racje Stanu - budowanie NIZALEZNEGO mocnego pod
      kazdym wzgledem Izraela, z wykozystaniem NAWET naiwnej "demokracji
      amerykanskiej" i wszyskich, kogo potrafili ekonomicznie wziac na sznurek
      kontroli finasowej.

Gdzie jest POLSKA RACJA STANU?

• Gość: snajper Do nauki nieuku. IP: *.acn.waw.pl 11.08.02, 00:01
        Zanim zaczniesz się wymądrzać, naucz się, jak się pisze nazwisko Geremek.

Snajper.
    • Gość: Tom Re: Kapitalizm socjalizm -??? IP: *.mim.pcz.czest.pl 10.08.02, 23:38
      Uważam ,że rozważania na temat zaistniełego
      w Szczecinie problemu nie sprowadzają sie już
      do rozważań : kapitalizm kontra socjalizm.
      Ponieważ ustroje te nigdzie nie funkcjonują
      w swej czystej formie. Gospodarka aby była wydajna
      musi funkcjonować w libelarnym systemie wolnorynkowym,
      inną natomiast rzeczą są prawa pracownicze oraz
      socjalne.

• Gość: gelson Re: Szczecin. Frustracja. Dziwne? Nie. IP: *.ne.client2.attbi.com 11.08.02, 00:50
      Nie popieram metod walki z zarzadem ,ale niestety trudno nie zrozumiec ludzi
      sfrustrowanych,ktorzy nie otrzymuja od kilku miesiecy wyplaty.Sa pewne granice
      ludzkiej wytrzymalosci.Winni powinni zostac ukarani ale sam fakt iz doszlo do
      czegos takiego znaczy ze cos jest nie tak w naszym panstwie.
      • Gość: snajper Stoczniowcy - frustraci. IP: *.acn.waw.pl 11.08.02, 00:58
        Gość portalu: gelson napisał(a):

> Nie popieram metod walki z zarzadem ,ale niestety trudno nie zrozumiec ludzi
        > sfrustrowanych,ktorzy nie otrzymuja od kilku miesiecy wyplaty.

To stoczniowców frustrowało to, że szwaczki pensji nie dostawały ? Ciekaw
        jestem co ich jeszcze frustruje.

> Sa pewne granice
        > ludzkiej wytrzymalosci.Winni powinni zostac ukarani ale sam fakt iz doszlo do
        > czegos takiego znaczy ze cos jest nie tak w naszym panstwie.

Niewątpliwie to to właśnie znaczy. Choć chyba myslimy o całkiem różnych
        sprawach. ;))))

Snajper.
        • Gość: czapski Re: Stoczniowcy - frustraci. IP: *.net.szczecin.pl 11.08.02, 13:46
          nie znasz sytuacji w Szczecinie, co mozna wyczytac z twojej wypowiedzi, wiec
          nie wypowiadaj sie na ten temat, bo twoje sądy rażą powierzchownoscią
          • Gość: snajper Re: Stoczniowcy - frustraci. IP: *.acn.waw.pl 11.08.02, 18:07
            Gość portalu: czapski napisał(a):

> nie znasz sytuacji w Szczecinie, co mozna wyczytac z twojej wypowiedzi, wiec
            > nie wypowiadaj sie na ten temat, bo twoje sądy rażą powierzchownoscią

Nie znasz mojej sytuacji, co mozna wyczytać z Twojej wypowiedzi, więc nie
            wypowiadaj się na temat moich postów, bo Twoje sądy rażą powierzchownością.

Snajper.
            • Gość: czapski Re: Stoczniowcy - frustraci. IP: *.net.szczecin.pl 11.08.02, 19:33
              A po co mi znajomosc twojej sytuacji????????????????
              • wozniak55 Re: Stoczniowcy - frustraci. 11.08.02, 23:56
                Gość portalu: czapski napisał(a):

> A po co mi znajomosc twojej sytuacji????????????????

A po co mi znajomośc sytuacji w Szczecinie ??????????????????
                • Gość: czapski Re: Stoczniowcy - frustraci. IP: *.net.szczecin.pl 12.08.02, 11:29
                  No bo wydaje mi sie ze znajomosc sytuacji jest konieczna do jej oceniania, ale
                  dla niektorych to widze przesąd
        • Gość: Ania Re: Stoczniowcy - frustraci. IP: *.upc.chello.be 12.08.02, 11:53
          Gość portalu: snajper napisał(a):

> Gość portalu: gelson napisał(a):
          >
          > > Nie popieram metod walki z zarzadem ,ale niestety trudno nie zrozumiec lud
          > zi
          > > sfrustrowanych,ktorzy nie otrzymuja od kilku miesiecy wyplaty.
          >
          > To stoczniowców frustrowało to, że szwaczki pensji nie dostawały ? Ciekaw
          > jestem co ich jeszcze frustruje.
          >
          Jezeli stoczniowiec pracowal bez pensji w stoczni a jego zona bez pensji w
          Odrze to ja sie nie dziwie frustracji.

> > Sa pewne granice
          > > ludzkiej wytrzymalosci.Winni powinni zostac ukarani ale sam fakt iz doszlo
          > do
          > > czegos takiego znaczy ze cos jest nie tak w naszym panstwie.
          >
          > Niewątpliwie to to właśnie znaczy. Choć chyba myslimy o całkiem różnych
          > sprawach. ;))))
          >

No to powiedz jeszcze co wg.ciebie jest nie tak.Bo fakt,ze ludziom sie nie
          placi to dla ciebie normalaka.
          > Snajper.
          • Gość: snajper Re: Stoczniowcy - frustraci. IP: 2.4.STABLE* / 10.1.1.* 12.08.02, 13:59

> Gość portalu: snajper napisał(a):
            >
            > > Gość portalu: gelson napisał(a):
            > >
            > > > Nie popieram metod walki z zarzadem ,ale niestety trudno nie zrozumiec lud
            > > > zi sfrustrowanych,ktorzy nie otrzymuja od kilku miesiecy wyplaty.
            > >
            > > To stoczniowców frustrowało to, że szwaczki pensji nie dostawały ? Ciekaw
            > > jestem co ich jeszcze frustruje.
            > >
            > Jezeli stoczniowiec pracowal bez pensji w stoczni a jego zona bez pensji w
            > Odrze to ja sie nie dziwie frustracji.

A skąd wiesz, że bandyci, któzy pobili Walusia mieli żony pracujące w Odrze ?

> > > Sa pewne granice ludzkiej wytrzymalosci.Winni powinni zostac ukarani ale
            > > > sam fakt iz doszlo do czegos takiego znaczy ze cos jest nie tak w naszym
            > > > panstwie.
            > >
            > > Niewątpliwie to to właśnie znaczy. Choć chyba myslimy o całkiem różnych
            > > sprawach. ;))))
            >
            > No to powiedz jeszcze co wg.ciebie jest nie tak.Bo fakt,ze ludziom sie nie
            > placi to dla ciebie normalaka.

Na przykład to, że policja nie reaguje jak na jej oczach biją człowieka. Według
            Ciebie jest to >normalka<.

Snajper.
            • Gość: Ania Re: Stoczniowcy - frustraci. IP: *.upc.chello.be 12.08.02, 14:17
              ..> > No to powiedz jeszcze co wg.ciebie jest nie tak.Bo fakt,ze ludziom sie nie
              >
              > > placi to dla ciebie normalaka.
              >
              > Na przykład to, że policja nie reaguje jak na jej oczach biją człowieka.
              Według
              >
              A bili go tak strasznie?To,ze co chwila ktos podrzuca watek z pajacykiem by
              nakarmic glodne dzieci to jest dla ciebie normalka?Jak jeszcze bylam w Polsce
              to ktos zastrzelil mlodego czlowieka tylko za to,ze probowal wlamac sie do
              samochodu.To byl starszy czlowiek i widzial to tylko z okna.Ale strzelil.Jak go
              ocenisz?Dostal chyba wyrok w zawieszeniu.On tez czegos tam bronil.

> Ciebie jest to >normalka<.
              >
              > Snajper.
              • Gość: snajper Ania stopniuje bicie. IP: *.acn.waw.pl 13.08.02, 02:32

> A bili go tak strasznie?

A jak stopniujesz bicie ? Niestraszne i straszne ? Czy może na więcej klas je
                dzielisz ? Niedawno napisałaś > A policjanci stali poniewaz nikt nikogo nie
                wieszal nie bil bejsbolem<. Czy bicie bejsbolem to bicie straszne, a bicie
                pięścią nie ? Nawet jak pięciu bije jednego ? I jak pięciu bije jednego
                bezbronnego człowieka, to według Ciebie nie jest to straszne bicie i policja
                nie powinna interweniować ?

> To,ze co chwila ktos podrzuca watek z pajacykiem by
                > nakarmic glodne dzieci to jest dla ciebie normalka?Jak jeszcze bylam w Polsce
                > to ktos zastrzelil mlodego czlowieka tylko za to,ze probowal wlamac sie do
                >samochodu.To byl starszy czlowiek i widzial to tylko z okna.Ale strzelil.Jak go
                > ocenisz?Dostal chyba wyrok w zawieszeniu.On tez czegos tam bronil.

A co ma piernik do wiatraka ?

Snajper.
            • indris Degrengolada SLD 12.08.02, 14:22
              nie zazdroszczę snajperowi - etatowemu obrońcy SLD. Kiedyś bronił wyborczego
              oszustwa jakim jest system d'Hondta, a teraz broni rzeczy jeszcze bardziej nie
              do obrony, czyli biernego akceptowania niewypłacania należności za pracę.
              Nazywanie stoczniowców "bandytami" jest oczywistym absurdem (dyrektywa KC ?),
              bo przecież niczego nie zrabowali. Samosąd wobec p. Walusia był tym samym , co
              samosąd wobec kieszonkowca w warszawskim autobusie. Albo wobec niesłusznie
              posądzonego o taką działalność. Niewypłacanie należności za pracę jest GORSZE
              niż kradzieże kieszonkowe i bezkarność czegoś takiego musi prowokować
              gwałtowne reakcje. Jeżeli SLD tego nie zrozumie, to zbudzi sie po wyborach z
              taką samą ręką w nocniku, jak śp AWS. Zresztą jego samobójcze nowelizacje
              kodeksu pracy wyrażnie świadczą, że traci polityczny rozum. A może snajper i to
              spróbuje uzasadnić ? O ile wymyśli coś innego niż SLD-owskie komunały, bo na
              nie to szkoda klawiatury. Degrengolada intelektualna SLD jest swoją drogą
              zadziwiająca.
              • Gość: snajper Idris woli bezprawie. IP: *.acn.waw.pl 13.08.02, 02:46
                indris napisał:

> nie zazdroszczę snajperowi - etatowemu obrońcy SLD.

Ty Indrisie na głowę upadłeś ? Gdzie ja SLD bronię ?

> Kiedyś bronił wyborczego oszustwa jakim jest system d'Hondta,

I zawsze będę bronił lepszego systemu podziału głosów. A system d'Hondta nie
                jest żadnym oszustwem, co Ci zresztą w naszej dyskusji udowodniłem.

> a teraz broni rzeczy jeszcze bardziej nie
                > do obrony, czyli biernego akceptowania niewypłacania należności za pracę.

Indrisie, bądź uczciwy. Gdzie ja bronię >biernego akceptowania niewypłacania
                należności za pracę< ?????

> Nazywanie stoczniowców "bandytami" jest oczywistym absurdem (dyrektywa KC ?),
                > bo przecież niczego nie zrabowali.

Rabują złodzieje lub rabusie. A ludzie napadający na innego człowieka, to
                bandyci. Walusia napadli i pobili bandyci.

> Samosąd wobec p. Walusia był tym samym , co
                > samosąd wobec kieszonkowca w warszawskim autobusie. Albo wobec niesłusznie
                > posądzonego o taką działalność. Niewypłacanie należności za pracę jest GORSZE
                > niż kradzieże kieszonkowe i bezkarność czegoś takiego musi prowokować
                > gwałtowne reakcje.

To niech pobiją jeszcze kasjerkę. To ona pensji nie wypłaciła. Nie chobiją
                szwaczki - współwłaścicielki Odry, one okradły swoje koleżanki nie wypłacając
                im pensji. Indrisie, absurdy piszesz.

> Jeżeli SLD tego nie zrozumie, to zbudzi sie po wyborach z
                > taką samą ręką w nocniku, jak śp AWS. Zresztą jego samobójcze nowelizacje
                > kodeksu pracy wyrażnie świadczą,że traci polityczny rozum. A może snajper i to
                > spróbuje uzasadnić ? O ile wymyśli coś innego niż SLD-owskie komunały, bo na
                > nie to szkoda klawiatury. Degrengolada intelektualna SLD jest swoją drogą
                > zadziwiająca.

Indrisie, bronisz prawa do samosądu. Bronisz prawa do bicia człowieka przez
                grupę bandytów. Bronisz prawa policji do nieinerweniowania, gdy na jej oczach
                dokonuje sie przestepstwo. Czy naprawdę w takiej Polsce chcesz mieszkać ? Czy
                Polska bezprawia jest Twoim marzeniem ? Zastanów się.

Snajper.

PS. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Postawię je jeszcze raz:

Co ma zrobić właściciel, gdy jego firma wpadnie w kłopoty finansowe ? Zamknąć
                zakład, wyrzucając ludzi na bruk ? Czy może walczyć o utrzymanie zakładu
                ograniczjąc koszty (zmniejszając pensje) ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka