gauche 23.07.05, 16:06 bardz ciekawe teksty o tzw. 'śmierci mózgowej', przeszczepach organów, homoseksualizmie, lewicowych intelektualnych mitach, itp. www.xlm.pl/sklep.php?a=4&id=4466 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maaax Re: FRONDA nr 36 ,a w niej 23.07.05, 17:45 cały nr b.interesujacy= polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: FRONDA nr 36 ,a w niej 24.07.05, 16:14 a może jakiś skrót byś napisał? Odpowiedz Link Zgłoś
benmaimo Re: FRONDA nr 36 ,a w niej 27.07.05, 09:28 Pierwszy artykuł - "Obalenie mitu o nieomylności Margaret Mead" traktuje o książce "Dojrzewaniu na Samoa", która jak pisze autorka artykułu "była darem niebios zwłaszcza dla krytków cywilizacji zachodniej i religii chrześcijańskiej. Dawała naukową podbudowę pod relatywizację zachodniego pojęcia <<moralności>>, czyniła etykę seksualną względną i zależną od kręgu kulturowego, torowała w ten sposób drogę <<rewolucji seksualnej>> z jej postulatem <<wolnej miłości>>". Wykazuje, że Mead przedstawiając rzekomą swobodę i brak zachamowań seksualnych młodzieży dopuściła się delikatnie rzecz ujmując braku zachowania standardów naukowych. Kolejny artykuł traktuje o zastępczym sacrum i "nowych świętych". Od "Świętego Geneta, autora i męczennika" Sartre'a po Alfreda Kinseya, który twierdził, że dzieci, a nawet dwumiesięczne niemowlęta czerpią przyjemność z gwałcenia ich przez dorosłych. Dalej, skoro są nowi święci, to powinni też pojawić się nowi heretycy. I są. Heretykami są wszyscy ci, którzy wypowiadają się wbrew serwowanym przez nowy Urząd Nauczycielski ludzkości dogmatom. Wreszcie blok o śmierci mózgowej, tzw. kryterium harwardzkim, które powstało, by móc zabijać dawców by ratować biorców organów - takie narządy jak serce, płuca, czy wątroba można przeszczepić tylko od żyjącego człowieka. Blok zaczyna się artykułem o.Jacka Norkowskiego przedstawiającego zagadnienie, dalej artykuły neurologa, neurochirurga i wywiad z prof. Janem Talarem, który ze śmierci mózgowej wybudził 200 osób. Na dobry początek tyle. To nawet nie jest połowa. Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: FRONDA nr 36 ,a w niej 27.07.05, 11:51 i o to chodzi...co prawda sam już do frondy zajrzałem ale i tak dzięki - to się nazywa dobre podejście do sprawy - ucz się maaax od benmaimo uszanowanie: Pereop Odpowiedz Link Zgłoś
gauche Re: FRONDA nr 36 ,a w niej 24.07.05, 18:00 to tylko równowartosc kilku piwek- kup sobie.Warto. Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: FRONDA nr 36 ,a w niej 24.07.05, 19:47 kilku piw? chyba kilkunastu :) - a tak poza tym to liczyłbym na zachętę w postaci skrótu - ale cóż. Skoro to jest zbyt kłopotliwa prośba to ja już na to nic nie poradzę Odpowiedz Link Zgłoś
maaax Re: FRONDA nr 36 ,a w niej 25.07.05, 18:50 skrót masz w linku w i w jednym z ww. postów, ale ty, swoim zwyczajem, tylko, excuse le mot, mędzisz :-( Za cene Frondy- kilka piwek w restauracji. A kilkanascie- to chyba jakichs siusiek. Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: FRONDA nr 36 ,a w niej 26.07.05, 10:24 ale mi skrót :) pofatygowałem się do empiku i za darmo przeczytałem wskazany artykuł - no cóż nie ma tam nic okrywczego - ale cóż jezeli autor myśli, że kogoś tym nawróci to jego problem - myślę że homoseksualiści (faceci) doskonale wiedzą jakie są problemy co do ewentualnego współżycia :) a co do piw - to oczywiście że w pubie czy w restauracji to tylko kilka piw. Ale i z tańszych można znaleźć bardzo sympatyczne piwka :) Odpowiedz Link Zgłoś
gauche Re: FRONDA nr 36 ,a w niej 26.07.05, 17:57 pereop napisał: > ale mi skrót :) > pofatygowałem się do empiku i za darmo przeczytałem wskazany artykuł - no cóż Brawo brawo. > nie ma tam nic okrywczego - ale cóż jezeli autor myśli, że kogoś tym nawróci to A co bys chcal odkrywczego? To przeciez wiadome dla kazdego normalnego, ze pederastia to zwykle nieestetyczne zboczenie - 'odkrywczosc" polega na tym, ze ktos nie bal sie o tym napisac i to wydrukowac. > jego problem - myślę że homoseksualiści (faceci) doskonale wiedzą jakie są > problemy co do ewentualnego współżycia :) Moze oni i wiedza, chodzi o tych, ktorzy udaja, ze pedalstwo to tylko 2 usmiechnieteych "gejów" trzymajacych sie za raczki > a co do piw - to oczywiście że w pubie czy w restauracji to tylko kilka piw. > Ale i z tańszych można znaleźć bardzo sympatyczne piwka :) No jakie? > > Odpowiedz Link Zgłoś
pereop Re: FRONDA nr 36 ,a w niej 27.07.05, 11:57 > A co bys chcal odkrywczego? To przeciez wiadome dla kazdego normalnego, ze > pederastia to zwykle nieestetyczne zboczenie - 'odkrywczosc" polega na tym, ze > ktos nie bal sie o tym napisac i to wydrukowac. podręczniki medycyny już od dość dawna o tym uczą - fronda żadnego nowum nie odkryło - przełomu w dyskusji nie oczekuj :) > Moze oni i wiedza, chodzi o tych, ktorzy udaja, ze pedalstwo to tylko 2 > usmiechnieteych "gejów" trzymajacych sie za raczki problem jak zwykle jest ograniczony tylko facetów - widać dwie kobiety to żaden problem dla ciebie > No jakie? polecam piwo Fuhrmann z browaru z Połczyn Zdrój - choć ciężko je zdobyć Odpowiedz Link Zgłoś