Dodaj do ulubionych

Najnowsze dane GUS o długości życia

01.08.05, 07:09
"Zdecydowanie poniżej średniej jest Łódź i cały Śląsk. Ale mężczyźni biją
rekord krótkowieczności w Łodzi, a kobiety - na Śląsku. I tak jest od co
najmniej dziesięciu lat..."

Łódź wiadomo - pogotowie, a Śląsk? Mam nadzieję, że ktoś wykorzysta ten
argument i w końcu przestanie się co roku się obcinać fundusze w NFZ dla tego
regionu. W tym roku znowu mniej!
Obserwuj wątek
    • biorytm Sam sprawdz wlasna prognoze dozycia 01.08.05, 07:55
      Wystarczy wejsc na strone
      www.ska.pl/biorytm/
      -podac wlasna date urodzenia
      Zobaczyc prognoze dozycia rowiesnikow nie tylko w Polsce i na Swiecie
      Zapraszam 24h/7 bezplatnie.
    • s4321r Byłem na rocznicy matury !!! 01.08.05, 08:33
      Byłem na rocznicy matury !!!
      Połowa z mojej klasy już nie żyje w tym
      jeden zmarł w trzeciej klasie a jeden zginął
      w wypadku w czwartej , GUS kłamie jak pies ?
      to jakieś ruskie obliczenia ?
      • stankot Re: Byłem na rocznicy matury !!! 01.08.05, 09:07
        popieram,te dane to chyba S/F..chyba nie czytają nekrologów -bo ja nie
        zauważyłem wieku więcej jak 55-64 lat oczywiście ludzi urodzonych po wojnie cóż
        z tego że może i średnia wzrosła ,ale nie aż na tyle bysie było z caego
        cieszyć,wszystko to tylko sztucznie utrzymywane wraki ludzi,kto w wieku 50 -60
        lat jest teraz zdrowy może 1/100 choć wątpię.,w/g tych statystyk jest okazja do
        podniesienia wieku emerytalnego... a ja prognozuję żę nawet po 65 latach mało
        kto ja weżmie... chyba że ci panowie od statystyk... możę i ci w sejmie i
        rządzie co tak mądrze mtślą..!!!!!!!
        • gadery Re: Byłem na rocznicy matury !!! 01.08.05, 09:59
          Jak wiesz: punkt widzenia zelezy od punktu siedzenia. Moj dzianek skonczyl 85
          lat, drugi zginal w wieku 77 lat, a babcie maja po 78 lat. Do tej pory zyje
          jedna z cioc mojej babci.
          Z drugiej strony na zawaly zaczynaja umierac 20latki.
          GUS podal suche fakty wiec sie go nie czepiaj:) To co piszesz dotyczy politykow.
        • vinogradoff Jest to statystyka ogolnokrajowa, a nie jednej 01.08.05, 13:33
          klasy maturalnej. Wnioski bardzo ciekawe. Statystycy dopatrzyli sie zaleznosci
          pomiedzy praca w PGR-ach , a rolnika na wlasnym rodzinnym od pokolen
          gospodarstwie rolnym i jej wplywem na srednia dlugosc trwania zycia. Podobne
          zjawiska obserwuje sie gdzie indziej i jest to niezwykle cenna uwaga. Moj
          sasiad ukonczyl 89 lat w kwietniu b.r. i praktycznie poza niedoaganiem nog (
          3,5 roku przebywal w niewoli w polskim obozie pracy przymusowej w Rudzie
          Slaskiej) jest zdrowy, pamiec ma lepsza niz niejeden malolat, ktora codziennie
          cwiczy rozwiazujac lamiglowki, czytajac gazety, ksiazki i analizujac schematy
          inzynierskie ( inzynier mechanik lotniczy z zawodu). Jadac do sklepu interesuje
          go doslownie wszystko, kazdy towar zwlaszcza nowosci, wszystko dokladnie oglada
          i analizuje ( sredni pobyt w jednym markecie ok. 4 godzin jednorazowo).
          Interesuje sie nowinkami motoryzacyjnymi i planuje kupno nowego auta.
          Analizujac jego droge zyciowa nasuwaja sie identyczne wnioski jak w Polsce,
          ukonczyl studia wyzsze, zajmowal wysokoplatne stanowiska, duzo czytal, zdobyl
          olbrzymia wiedze zyciowa w tym zasad zdrowego trybu zycia, ma wiele pasji,
          prowadzil regularny tryb zycia i mieszkal od mlodosci w domu rodzicow a po ich
          smierci we wlasnym przy czym utrzymanie domu finansowali lokatorzy wynajmujacy
          dwa duze mieszkania. Aktualnie ma wysoka emeryture i ok. 860 ,- Euro dodatku
          opiekunczego, stac go praktycznie na wszystko choc jest bardzo oszczedny.
    • panie_p0sle Re: Najnowsze dane GUS o długości życia 01.08.05, 08:49
      Czy ktos moze wie ile zyje gornik? :)
    • x-y-z Specjalistka od siedmiu boleści 01.08.05, 09:09
      Co ona stara się nam udowodnić i to "naukowo" ?

Że nam jest lepiej? Lepiej niż kiedy?

Bezrobocie kwitnie, a ona mówi,że lepiej zarabiamy.

Garstka lepiej zarabia, a reszta jest albo na bezrobociu, albo zarabia
      najniższą - na co to wystarczy?

Na to żeby się dobrze odzywiać, leczyć się?

Nawet spokojnie spać nie można!
      • ao31789 Re: Specjalistka od siedmiu boleści 01.08.05, 11:30
        sam jestes pseudospecjalista!
        nikt ci sie nie stara naukowo udowodnic ze masz lepiej
        chyba nie rozumiesz zadan demografa: zbieranie danych->obliczanie zmiennych-
        >obserwacja zjawisk/trendow-> proba wytlumaczenia zjawisk/trendow.

Poza tym pieprzysz bo jednak w ciagu ostatnich 15 lat srednie oczekiwane
        trwanie zycia wzroslo o okolo 4,5 lat dla mezczyzn i dla kobiet. Gdyby bylo tak
        jak mowisz, gdyby bylo tak zle, to chyba nie powinno tak sie dziac?
        Skoro tylko garstka lepiej zarabia to pewnie powiesz ze to oni zawyzaja te
        srednia dlugosc zycia :]
        Ale kolego z zyciem nie jest jak z zarobkami i tu nie ma wartosci ekstremalnych
        tak bardzo oddalonych od sredniej i nie ma takiej mozliwosci zeby garstka na te
        srednia wplynela, chocby ta garstka zyla po 120 lat.
        Nastepnym razem sie spokojnie zaastanow a nie krytykuj ludzi, ktorzy w swojej
        pracy podchodza do tych danych profesjonalnie
      • ao31789 Re: Specjalistka od siedmiu boleści 01.08.05, 11:30
        sam jestes pseudospecjalista!
        nikt ci sie nie stara naukowo udowodnic ze masz lepiej
        chyba nie rozumiesz zadan demografa: zbieranie danych->obliczanie zmiennych-
        >obserwacja zjawisk/trendow-> proba wytlumaczenia zjawisk/trendow.

Poza tym pieprzysz bo jednak w ciagu ostatnich 15 lat srednie oczekiwane
        trwanie zycia wzroslo o okolo 4,5 lat dla mezczyzn i dla kobiet. Gdyby bylo tak
        jak mowisz, gdyby bylo tak zle, to chyba nie powinno tak sie dziac?
        Skoro tylko garstka lepiej zarabia to pewnie powiesz ze to oni zawyzaja te
        srednia dlugosc zycia :]
        Ale kolego z zyciem nie jest jak z zarobkami i tu nie ma wartosci ekstremalnych
        tak bardzo oddalonych od sredniej i nie ma takiej mozliwosci zeby garstka na te
        srednia wplynela, chocby ta garstka zyla po 120 lat.
        Nastepnym razem sie spokojnie zaastanow a nie krytykuj ludzi, ktorzy w swojej
        pracy podchodza do tych danych profesjonalnie
    • robsonrb statystyka 01.08.05, 09:18
      Jeśli wierzyć statystykom to facet dożywa średnio w naszy mięknym cudownym
      kraju 70 lat, na emeryturęidzie w wieku lat 65 czyli jest na niej jakiś 5 lat z
      ułamkiem. Świetna perspektywa - zapie..j 40 lat po to aby przez 5 lat
      dostawać z ZUS jakieś śmieszne grosze. Z likwidować tą fikcję - ZUS to
      dinosaur, niech każdy zadba sam o swoje pieniądze na starość.
      • 77qwerty Bogdan Tyszkiewicz zamordowany 01.08.05, 09:28
        dlaczego nie ma forum pod tym artykulem ????
        Ktos moze cos napisać????????/
      • ao31789 Re: statystyka 01.08.05, 11:38
        no rzeczywiscie - ja np. uwazam za niesprawiedliwe ze i dla mezczyzn i dla
        kobiet liczy sie dalsze oczekiwane trwanie zycie w wieku 62.
        Prawda jest taka ze trzeba jak najszybciej podniesc wiek emerytalny kobiet, bo
        jest to niesprawiedliwe. Obecnie:
        - mezczyzna placi skladki 5 lat dluzej
        - mezczyzna jest na emeryturze 5 lat krocej (z powodu pozniejszego na nia
        przejscia)
        - mezczyzna jest na emeryturze 6 lat krotcej ( z tytulu krotszego zycia)
        natomiast w systemie nowym w momencie przejscia na emeryture twoj kapil dzieli
        sie przez srednia ilosc miesiecy jaka ci pozostala. Przy czym
        wprowadzili "usprawiedliwiacz" (sic!) i dla mezczyzn przechodzacych w wieku 65
        lat liczy sie ile zostalo w ogole Polakom (niezaleznie od plci) w wieku 62. To
        samo dla kobiet. W innym przypadku w kapitalowym systemie kobiety dostawalyby o
        wiele nizsze emerytury bo (patrz gora) krocej pracuja, dluzej pobieraja
        skladki). Eeeeh, ta sprawiedliwosc :(
        Na szczescie za kilka lat i tak bedzie wiek emerytalny 70 :) - dla wszystkich
    • effi23 Re: Najnowsze dane GUS o długości życia 01.08.05, 09:34
      I tak ważniejsza jest JAKOŚĆ życia a nie jego długość.
      • gadery Re: Najnowsze dane GUS o długości życia 01.08.05, 10:02
        Masz racje, ale jak to zmierzyc? W 89 roku ponad 90% gospodarstw domowych mialo
        magnetowidy. Jaki jest wplyw tego faktu na jakosc zycia?
        • screwball Re: Najnowsze dane GUS o długości życia 01.08.05, 10:44
          gadery napisał:

> Masz racje, ale jak to zmierzyc? W 89 roku ponad 90% gospodarstw domowych
          mialo
          >
          > magnetowidy. Jaki jest wplyw tego faktu na jakosc zycia?

--co za bzdura, w 89 zarowno moja rodzina jak i 90% sasiadow "z bloku" nie
          mialo zadnego magnetowidu, malo kto mial jakikolwiek samochod...
    • simon_r czyli na emeryturze będę 5 lat!!!!.... 01.08.05, 10:02
      to na co jaj jeszcze odkładam składki!!... przy emeryturze maksymalnej jaka mogę
      dostać to ja już na nią odłożyłem... niech mi ktoś powie na kogo do q..wy nędzy
      ja teraz pracuję???.... czyżby na pieprzonych górników??
    • blq Re: Najnowsze dane GUS o długości życia 01.08.05, 10:28
      "Chłopcy urodzeni w 2004 r. mają szansę na najdłuższe życie, o ile będą mieszkać
      w Krakowie. A dziewczynki? - powinny żyć na małopolskiej albo podlaskiej wsi"

Czy oni zawsze muszą powtarzać te chorą formułkę? Chłopcy urodzeni w 2004 r.
      mają zarówno szansę żyć 1000 lat, jak i zginąć w wojnie nuklearnej wraz z całym
      światem w wieku lat 15.

Wyliczanie długości życia dzisiejszych noworodków z dł. życia ich pradziadków ma
      taką samą wartość badawczą jak wróżenie z fusów.

PS. Miałem na studiach demografię i jakoś tam nie słuchałem tych durnych
      formułek. A dziennikarze to uwielbiają. że takie niby chwytliwe? Raczej żenujące....
      • ao31789 Re: Najnowsze dane GUS o długości życia 01.08.05, 11:42
        no rzeczywiscie zenujace, zwlaszcza to gdzie powinni zyc :)
        ale chyba przyznasz ze e0 nie jest jakas kretynska wartoscia. ok, poznawczo
        moze niewiele mowi ale np. dla aktuariuszy wszystkie eX sa cholernie wazne. Po
        prawdzie e0 powinni rozpisywac jako srednia oczekiwana dlugosc zycia noworodka
        wg OBECNEGO wzorca smiertelnosci.
        • blq dokładnie tak /nt 01.08.05, 11:48
    • rwielki Re: Najnowsze dane GUS o długości życia 01.08.05, 10:34
      Za to Śląsk Opolski radzi sobie całkiem dobrze :P
      • yagres Re: Najnowsze dane GUS o długości życia 01.08.05, 10:46
        Jak takie głupawe artykuły poczytają nasi osłowie z sejmu to zaraz podniosą
        wiek przejścia na emeryturę. Nie może być przecież tak żeby nic nie robić
        statystycznie przez pięć lat i dostawać pieniądze od państwa!
    • xr67 Gadzinówka wie, że dzisiaj rocznica Powstania ??? 01.08.05, 10:45
      Bo jakoś oglądając czołówkę strony internetowej to tego się nie dowiedziałem.
      • funia81 Re: Gadzinówka wie, że dzisiaj rocznica Powstania 01.08.05, 12:21
        Moze nie umiesz czytac? Bo z samych obrazkow to faktycznie trudno sie zorientowac...
    • donkej A może w Krakowie... 01.08.05, 13:12
      A może w Krakowie jest "aura" sprzyjająca długowieczności? ;)))))))
    • kwako1234 jaka jest długość życia w poszczególnych zawodach? 01.08.05, 13:34
      to by mnie interesowało
      • vinogradoff Re: jaka jest długość życia w poszczególnych zawo 01.08.05, 13:45
        Nie znam aktualnych danych, ale jak pamietam statystyki sprzed ok. 20 lat to
        podano, ze: srednia dlugosc trwania zycia owczesnego milicjanta Milicji
        Obywatelskiej to 54 lata, srednia dla filozofow ( z zawodu czlonkowie PAN-u) to
        96 lat, srednia dla siostr zakonnych zenskich zgromadzen to 89 lat, bardzo
        niska srednia mieli tez zolnierze zawodowi Ludowewgo Wojska Polskiego z tym ,
        ze byla tam pewna prawidlowosc, a mianowicie najdluzej zyli generalowie i
        admiralowie, najkrocej oficerowie ze stanowisk bojowych i podoficerowie, troche
        dluzej chorazowie a dluzej od nich ci co sluzyli na stanowiskach owocowych (
        sztabowcy od logistyki kalesonami itp). Statystyka ta byla bardzo logiczna i
        dalo sie zauwazyc golym okiem wiele zwiazkow przyczynowo- skutkowych.
    • cz-marcinfigiel Re: Najnowsze dane GUS o długości życia 01.08.05, 17:48
      "urodziłem się w łodzi a nie w nowym jorku, moje miasto to syf.
      czasami myślę, że żyję tu za karę, czasami myślę że to zaszczyt."

"ale ja się stąd nie ruszę, zrobię z tego grobu dom
      zostać muszę to na zawsze, bo od zawsze jestem stąd".
    • timoszyk Re: Najnowsze dane GUS o długości życia 01.08.05, 18:05
      Te liczby nie bardzo maja sens! Dlugosc zycia mezczyzn wydaje sie byc za niska.
      Dobrze by jednak bylo, gdyby przed publikacja nieco staranniej je sprawdzano.

Wac
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka