Dodaj do ulubionych

Donald Tusk (PO)

16.08.05, 20:26
W 1994 r. wejście do Unii Demokratycznej uratowało polityczny byt Tuska i
kilku jego ludzi (Piskorski). W 2001 r. Tusk opuścił UW i założył Platformę,
korzystając z dobrych notowań Olechowskiego i Płażyńskiego oraz mocnych
struktur SKL-u Halla i Balazsa. Notowania PO wzrosły dzięki działaniom Rokity
i Gilowskiej. Poza Rokitą reszty w PO dziś nie ma...
Obserwuj wątek
    • monika186 Re: Donald Tusk (PO) 26.08.05, 11:04
      Ja uważam że Pan Donald Tusk jest najlepszym kandydatem na prezydenta!!!
      • alex.4 Re: Donald Tusk (PO) 26.08.05, 11:30
        A mnie w Po przeszkadza ich brak programu. A raczej brak chęci przedtsawienia
        swojego programu wyborcom. Wiedzą że pewne punkty są kontrowersyjne więc o nich
        milcza bo boja się straty kilku punktów procentowych. Ale taki scenariusz
        trwania dla punktów procentowych juz przearbialiśmy z SLD. Jak liczy się tylko
        PR a nie naprawa kraju to wychodzi się jak SLD. I zapewnie tą droga niestety
        pójdzie PO...
      • conkret Klapkowic 08.09.05, 16:56
        jak Kierdziołek zrzeknie sie na niego swoich głosów
      • adalberto3 do monika186 - Dlaczego nie .... 09.09.05, 12:55
        ... prof. Maciej Giertych ? Prawdopodobnie spora część odpowiedzi na to pytanie
        nie ma nic wspólnego z odpowiedzialnym porównaniem obu kandydatów. We
        wczorajszej "Rzepie" redaktor Skalski odpowiedział "nie, bo nie". Tylko, że
        jemu płacą za takie poglądy.
        Tymczasem Prof. Maciej Giertych człowiek o rzeczywiście dużym dorobku życiowym
        i zawodowym. Najlepiej wykształcony ze wszystkich kandydatów. Również dobra
        prezencja, wzrostem góruje nad innymi ( również w Europie )
        • andmaro1 Re: do monika186 - Dlaczego nie .... 17.09.05, 10:36
          Bo to człowiek z ZEROWYM doświadczeniem politycznym. Prezydenta nie wyciąga się
          "z kapelusza", może nim byc człowiek, który ma już jakieś doświadczenie - inne
          niż zasadanie w Radzie Konsultacyjnej Gen. Jaruzelskiego...
      • elfz Re: Donald Tusk (PO) 14.09.05, 17:22
        masz 16 lat nie dziwi zes nie dojrzaly jeszcze a co dopiero politycznie Tusk
        ladnie mowi ale jest w sejmie ktory uchwala bolszewickie ustawdawstwo my to
        znamy z histori robia to samo co boszewicy tylko inaczej poprzez kase upadlaja
        wlascicieli i posadaczy niszczac polskiego posiadacza podatkami
    • jurycho Czy nowy premierem będzie DONALD KACZYŃSKI ? 26.08.05, 12:46
    • shadowart7 Re: Donald Tusk (PO) 30.08.05, 12:29
      TUSK na PREZYEDNTA bo ktoz inny by mogl nim byc!!! lepper ktory zaja by sie
      tylko gospodarka rolna czy kaczyn ski ktory jest twardy jak kamien!!!!!!!!!

TUSK na PREZYDENTA
    • warszawiak18 Poseł Tyszkiewicz, Prezydent Tusk 08.09.05, 16:50
      Tak zagłosuję w Warszawie:

www.krzysztoftyszkiewicz.pl
      www.tusk.pl
      • kropekuk A za ILE? Zaglosujesz, rzecz jasna n/t 08.09.05, 17:01

• ciumcia Re: Poseł Tyszkiewicz, Prezydent Tusk 09.09.05, 12:47
        Jestem za PO ale zniechęcił mnie pan nachalnym reklamowaniem swojej strony
        na tym forum. Jest to zwykłe spamowanie, dlatego na pana Tyszkiewicza NIE zagłosuje!
    • michellew Re: Donald Tusk (PO) 09.09.05, 12:26
      Chociaz nie mieszkam w Polsce od kilku lat,chociaz brzydze sie polskim stylem
      uprawiania polityki, chociaz po Jacku Kuroniu nie widze polityka uczciwego z
      zasadami to jednak mimo wszystko oddalbym glos na Donalda(jego rodzice chyba
      dlawili sie amerykanska guma do zucia)poniewaz jest bardziej przekonywujacy od
      Cimoszewicza ktory nie jest takim komunista za jakiego go uwazaja. Sadze , ze
      jeden i drugi bylby dobrym prezydentem byle tylko nie "Kaczor" Kaczynski.
      Mieszkam w szeroko pojetej Europie i nam Polakom jest potrzebny silny ,
      stanowczy prezydent,ktory dbalby o interesy swoich obywateli a nie za
      przeproszeniem dupowlaz jak Kwasniewski. Prawda jest taka,ze jezeli chce tu cos
      osiagnac wciaz jestem traktowany jak glupi polaczek. Ja juz nie wroce do Polski
      ale chcialbym zeby Polska byla silna ,zeby liczyla sie w swiecie, zeby Polakow
      traktowano naprawde jak obywateli Uni Europejskiej.Chcialbym byc dumny z tego
      ze prezydent mojej ojczyzny liczy sie w swiecie. Wiec deje swoje poparcie im
      obu ale chyba Donald bylby lepszy.
      • adalberto3 do michellew - Tusk jest takim samym ... 09.09.05, 12:46
        .. wazeliniarzem jak Kwaśniewski. Unika jak tylko może odpowiedzialności.W
        polityce nie od dzisiaj, a dotychczas jak ognia bał się chociażby przyjęcia
        stanowiska w którymkolwiek ministerstwie. Typowy przedstawiciel polityki
        opartej na socjotechnice, na szukaniu grup poparcia na efekciarstwie.
    • jola_iza Re I OTO CHODZIŁO 09.09.05, 12:39
      panu Rokicie już dawno temu powiedział,że interesuje Go tylko bycie premierem,
      bo premier ma faktyczną władzę.Taki prezydent jak Tusk ,to ŻADEN
      prezydent.Rokita nie jest moim bohaterm, ale doceniam talent w drodze po władzę.
      • indris Taki prezydent jak Tusk... 09.09.05, 13:08
        ...to dla Rokity gwarancja, że nie będzie weta, gdy już się w Sejmie dogada z
        PiS-em. A to jest ważne, bo dla przełamania weta trzeba 3/5.
    • komcic W stanie wojennym zarabial.... 09.09.05, 12:59
      na marzach ze sprzedawanej bibuly (doliczal srednio 10 proc.), na
      sprzedazy "Przegladu Politycznego" oraz dostawal spore pieniadze na
      druk "Przegladu", ktore to poswiecal dla siebie.
      Tusk nie angazowal sie w dzialania podziemnej "S". Wspolnie ze swoimi kolegami
      dbali o wlasne interesy.
    • adalberto3 Króciutki życiorysik, .... 09.09.05, 13:01
      .. właściwie trzeba by dopisać coś do niego o niebywałym sprycie, który pomaga
      kandydatowi pozostać zawsze gdzieś w pobliżu władzy. Tak bez zbytniego
      angażowania się, bez zbytniej odpowiedzialności. Typowy przedstawiciel
      efekciarstwa, pustej socjotechniki ( i wystarczy, ludzie jeszcze raz uwierzą ).
      • gejeb Re: Tusk wygra bo popiera śluby gejów 02.10.05, 01:34
        GEJE POLSCY Z DONALDEM
    • elfz Re: Donald Tusk (PO) i w historii pozostanie 14.09.05, 17:17
      trzeba zmienic konstytucje zlikwidowc urzad prezydenta laczac z premierem ta
      funkcje zlikwidowac senat ogranicczyc poglowie sejmu do ilosci wojewodztw
      zlikwidowac admistracje opieki spolecznej laczac to z biurem pracy wszystko
      trzeba zlikwidowac zwiekszy to bezrobocie wsrod urzednikow wyjadaczy pieniedzyz
      budzetu trzeba srodki skierowc na budowe autostrad biurokracji moga lopatami
      wspomoc buldozery zarobia na utzrymanie a serrio obnizyc akcyze na paliwa do 0
      i zaczac wreszcie produkcje paliwa rzepakowego oraz zatrudnic naukowcow
      bedacych na bezrobociu czy historyk to potrafi ? NIE !wsystko wskazuje ze
      polske czeka rewolucja gdyz podatnik nie jest w stanie wytrzymac nie realnych
      do zaplacenia obciazen podatkowych podatnicy zmuszani sa bowiem do zaciagania
      pozyczek bankowych w celu zaplaty podatkow
    • a-kseda101 Re: Donald Tusk (PO) 18.09.05, 16:09
      OSWIDCZAM NA CAŁĄ POLSKIE ZE NIE ZAGŁOSUJE NA NIKOGO DLATEGO, KAZDY DOTEGO
      CZASU OBIECYWAŁ DUZO I NIEMA NIC , PRZEPRACOWALAM 32 LATA ZWOLNILI MNIE Z
      PRACY DOSTAŁAM SWIEDCZENIA 850 ZŁ DOROBIC MOGIE LEGALNIE TYLKO 120 ZL
      OPŁACE MIESZKANIE SWIATŁO GAZ ITP , NA CAŁY MIESIAC ZOSTAJE MY NA ZYCIE ,
      UBRANIE I LEKI NIECAŁE 300 ZL JAK MAM ISC GŁOSOWAC A DOTEGO CZASU TE OSOBY
      KTORE ZAMIEZAŁY ISC NA PREZYDETA CO ZROBIŁY CZYM SIE WYKAZAŁY DLACZEGO DOTEGO
      CZASU NIC NIE ZROBIŁY TYLKO TERAZ DUZO OBECUJA , NIEDAM SIE JUZ NABRAC NA
      OBIECANKI A MOJ GŁOS ZAPEWNIAM ZE POWEDRUJE DO KOSZA JAKIE RZADZENIE BYŁO
      DOTEGO CZASU PRZYSLOWIE MOWI JAKA PŁACA TAKA PRACA .
    • zappatist61 mniej naiwnosci, wiecej przestrogi 26.09.05, 13:17
      Drodzy Panstwo!
      Pan Tusk jest czlowiekem oplacanym przez CIA i to od wielu lat. Jedo zyciorys
      jest zazwyczaj bardzo niedokladny bo sa z tym problemy. Tu i tam trzeba by pare
      faktow troche dokladniej wyjasnic...
      Nie mam w tym interesu aby oczerniac pana Tuska. Mieszkam od wielu lat za
      granica i obserwuje sytuacje w Polsce pod troche innym kontem. Uzaleznienie
      kraju od USA jest coraz wieksze a w "republikach bananowych" podstawianie
      marionetek jest zjawiskiem nagminnym.
      Wiem, ze sa to powazne zarzuty i powinienem je moze jakos uzasadnic. Moze jednak
      bedzie w Polsce ktos w stanie spojrzec troche dokladnie na zyciorys pana Tuska i
      zadac pare niewygodnych pytan.

Z powazaniem
    • boss31 Re: Donald Tusk (PO) 28.09.05, 09:11
      I tak prawie wszyscy są złodziejami, tylko czekają kiedy się można nachapać
      kasy. ale zagłosować można "jeśli nie stwoierdzisz, że nie bedziesz głosować to
      i tak oddasz głos"
      • krystin3 Re: Donald Tusk (PO) 28.09.05, 17:25
        JAK NA KANDYDATA NA PREZYDENTA TO TEN ŻYCIORYS JEST WYJĄTKOWO SKROMNY I NIEJASNY
        ! MOŻE PAN GIERTYCH GO TROCHĘ POSZERZY ????
    • leszek.sopot Małe sprostowanie 28.09.05, 17:48
      Tusk nie tworzył NZS na Uniwersytecie Gdańskim, był tylko członkiem grupy inicjatywnej, która podpisała apel o tworzenie Zrzeszenia.
      Był członkiem rady nadzorczej, a nie robotnikiem w Świetliku. Wielu marzyło o tym by się na bardzo dobre fuchy w Świetliku załapać. Donald mógł załapać się na te najlepiej płatne.
      • panidalloway Re: Małe sprostowanie 01.10.05, 23:27
        Może się nie znam, ale jak ktoś jest w grupie inicjatywnej, to jakoś się do
        tworzenia przyczynia. A fuchy miał jako fizyczny i wykonywał prace wymagajace
        pewnego wysiłku i umiejętności, czy też dostawał wysoką płacę za niską pracę?
        Tak sie dopytuję Panie Leszku, bo coś mi sie wydaje, że brałam Pana za kogoś
        innego. Mnie też nie podobał sie KLD, ani sposób w jaki Tusk rozwalił UW, ale
        mam nadzieję , że taki prezydent przynajmniej ustawy wprowadzającej karę
        śmierci nie podpisze i na przyjaźń z Rydzykiem też nie pójdzie.
        • leszek.sopot Re: Małe sprostowanie 02.10.05, 01:01
          panidalloway napisała:

> Może się nie znam, ale jak ktoś jest w grupie inicjatywnej, to jakoś się do
          > tworzenia przyczynia.

Nie zaprzeczam, ale w organizowaniu NZS nie brał udziału, na pewno też nie był nigdy jednym z liderów NZS. Po powstaniu Zrzeszenia nigdy nie dostało ono od Tuska najmniejszej pomocy. Przypisywanie przez niego sobie tytułu jednego z liderów jest co najmniej niehonorowe. Szefem grupy inicjatywnej był Jacek Jancelewicz (pierwszym szefem Maciek Płażyński). Tekst apelu o organizowanie NZS napisał i ogłosił na pierwszym wiecu na Wydz. Humanistycznym UG Paweł Huelle. Donald był wśród kilku osób, wśród których narodził sie pomysł powstania niezależnej organizacji studenckiej. Jednak mało kto z nich brał później aktywny udział w powstaniu NZS - Donald na pewno nie.

> A fuchy miał jako fizyczny i wykonywał prace wymagajace
          > pewnego wysiłku i umiejętności, czy też dostawał wysoką płacę za niską pracę?

W Świetliku były najbardziej atrakcyjne zlecenia, na które mogli się załapać tylko nieliczni. Za takie zlecenie, które mogło trwać kilka dni, dostawało się pieniądze równowarte wówczas kilka dobrych miesięcznych pensji. Z tego co wiem Donald chyba tylko raz brał udział w zleceniu na wysokościach. Przeważnie i tak był brygadzistą i nadzowrował prace, gdyż był przez Maćka Płażyńskiego dokoptowany do rady nadzorczej za zasiadanie w której dostawał jakieś pieniądze.
          Na pracę w Świetliku nie decydowali się w stanie wojennym ci, któzy rzeczywiście byli zaangażowani wówczas w działania nielegalnie. Maciek Płażyński i Marek Kotlarz m.in. dlatego założyli spółdzielnię, gdyż najpierw Maćka odsuneliśmy od działań w podziemiu z obawy, że może być śledzony, a Marek miał wpadkę i po to aby się nie ukrywać i móc dalej studiować podpisał lojalkę. Po prostu po wpadce Czarka Godziuka i kilku innych chłopaków przez kilka pierwszych lat bardzo uważaliśmy aby nie łączyć działalności podziemnej z afiszowaniem się przy jakichś legalnych działaniach. Zmieniło się to 1985 r., gdy represje zelżały a i duch w narodzie zaczął zanikać.

> Tak sie dopytuję Panie Leszku, bo coś mi sie wydaje, że brałam Pana za kogoś
          > innego. Mnie też nie podobał sie KLD, ani sposób w jaki Tusk rozwalił UW, ale
          > mam nadzieję , że taki prezydent przynajmniej ustawy wprowadzającej karę
          > śmierci nie podpisze i na przyjaźń z Rydzykiem też nie pójdzie.

Nic nie wiem o tym, aby PO przeciwstawiało się wprowadzeniu kary śmmierci i było przeciwne innym chorym pomysłom PiS. W sprawach lustracji, represyjnego prawa, kary śmierci, "Nicei albo śmierci" itp. dla mnie tożsame są i PO i PiS.
          Oprócz kary śmierci, której jestem stanowczym przeciwnikiem, za najważniejszą rzecz uważam kształtowanie stosunków społecznych w Polsce. To, co od 15 lat robił Tusk - w sferze publicznej, ale i prywatnej - mi nie odpowiada. Świat Tuska, to naprawdę był świat wzajemnych układów i zależności. Dla niego nie istniała taka rzecz jak demokracja wewnątrzpartyjna, był wrogiem wszelkich wewnętrznych dyskusji i debat. On na prawdę wierzy w to, że dla zapewnienia wolności gospodarczych może być konieczne wprowadzenie dyktatury. Proponowano mu na ten temat dyskusję w UW. Nigdy się na to nie zgodził. Czyli Donald jeśli miał wybrać prawa obywatelkskie i demokrację albo liberalne prawa wolnego rynku, zawsze gotów był poświęcić demokrację dla biznesu. Na takiego prezydenta nigdy nie zagłosuję.
          • aabiss Leszku.. 03.10.05, 21:50
            ty sie lepiej zajmuj fotografowaniem a nie politykowaniem
            • leszek.sopot Re: Leszku.. 03.10.05, 22:30
              aabiss napisała:

> ty sie lepiej zajmuj fotografowaniem a nie politykowaniem

???
              Zasponsorujesz mi dobry sprzęt?
    • mika68 tusk..plusk i..po wyborach! Jak można na takiego 28.09.05, 21:27
      niemotę głosować. Pomijając jego deficyty tj. seplenienie boczne i rerowanie to
      facet po prostu nie ma jaj! taki Kwach bis.
    • troopy Re: Donald Tusk (PO) 29.09.05, 09:07
      Właśnie po przeczytaniu info o sylwetce Tuska widać jakie facet ma
      przygotowanie merytoryczne do pełnienia tak prestiżowej funkcji,poparte
      osiągnięciami (bardzo bogaty życiorys, jakbym go przyjmował do pracy, chyba bym
      nie zwrócił uwagi na jego CV?. Dziwię się, bo głosowanie na Tuska obnaża poziom
      intelektualny naszego społeczeństwa. Super reprezentant narodu, zero
      wiedzy,zero merytoryki, zero znajomości jego osoby za granicą i zero
      odpoweidzialności (nigdy nie pełnił żadnej poważnej funkcji w państwie.
      • muraszka1 Re: Donald Tusk (PO) - wreszcie zonaty! 29.09.05, 09:33
        stara sie pan Donald T.,stara, nawet wczoraj wzial slub koscielny
        ze swoja od 27 lat cywilna zona,nie straci teraz "koscielnych" glosow ;-)
    • proca_toya Re: a mnie ten Tusk się nie podoba .... 29.09.05, 09:38
      bo pachnie jakimś takim lawiranctwem, manipulacją, mydleniem oczu - chociaż
      gracz z niego niezły, ale to mu nie pomoże, widać raczej, że już mocno szkodzić
      zaczyna.
      • drzejms-buond Re: a mnie ten Tusk się nie podoba .... 29.09.05, 10:00
        ciekawe, ze jak jaruś rano na mszę biegł do DZIECIĄTKAJEZUS w towarzystwie
        kamer, to jakoś nikt nie zauważył....?????????????????????????????????????
    • sugarless Tusk ,łapy precz od Polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 01.10.05, 23:06
    • sugarless Tusk boi się pytań o podatki!!!!!! dla bogatych 01.10.05, 23:06
    • sugarless Tusk ,łapy kosmate precz od gospodarki!!!!!kołcz 01.10.05, 23:07
    • sugarless kieł do Szkocji !!!do p[rzodków!!!!! 01.10.05, 23:08
      • gejeb Re: POLSCY GEJE Z DONALDEM 02.10.05, 01:35
        BO POPIERA ŚLUBY GEJOWSKIE
        • adalberto3 Może by tak zawarł jakiś wzorcowy ... 03.10.05, 22:46
          .. gejowski ślub. Coś może by mu wzrosło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka