Dodaj do ulubionych

Dlaczego PO kocha PiS

14.09.05, 07:52

PO ma poparcie wyborcze, nie ma poparcia społecznego.
Samodzielnie mogłoby rządzić przez kilka miesięcy.

Obserwuj wątek
    • sympatyk_pis [...] 14.09.05, 07:59
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • nieomylny a Pana podpis "towarzyszu" ? 14.09.05, 08:03
        ..jakoś ten list mało wiarygodny bez podpisu. Czyzby nowa strategia ludzi od
        cimoszki, puszczanie fałszywek w internecie ?
        • gosik_p Re: a Pana podpis "towarzyszu" ? 14.09.05, 08:53
          Pamietaj, ze na razie oficjalnie do puszczania falszywek w internecie na forach
          przyznal sie Kaczynski. W Newsweeku, zeby nie bylo watpliwosci
          • sluczyn Re: Piłki już były ... 14.09.05, 14:15
            eSeLDe dla klonów petrobaronów, samoobronna gnojowica to lewica,
            biopaliwa i pycha biokalifa, Giertych fika w imię Rydzyka, a Demokraci spadli
            do gaci!

Tańczymy labada, labada, wesołego walczyka, piłki już były, aborcja już była,
            konkordat już był, złodzieje już byli, matoły byli, uuuuuu!, to teraz czas
            zwiewać przed Prawem i Sprawiedliwością w wykonaniu ZChN Kaczyńskich.
            Niestety na liście PiS nr 1 w Siedlcach no kto?
            • studioturos Re: Piłki już były ... 14.09.05, 15:15
              "Niestety na liście PiS nr 1 w Siedlcach no kto?"
              Jakie mniasto yacy kandydaci?
              • akakaka Re: Piłki już były ... 14.09.05, 17:45
                I niech będą
                • almagus Re:Piłki już były ... będą nam strzelały samobuja! 14.09.05, 17:58
                  To niezdrowe jak ich samobujanie!
          • akakaka Re: a Pana podpis "towarzyszu" ? 14.09.05, 17:44
            A mi nie
        • avin Re: a Pana podpis "towarzyszu" ? 14.09.05, 10:24
          nieomylny napisał:

> ..jakoś ten list mało wiarygodny bez podpisu. Czyzby nowa strategia ludzi od
          > cimoszki, puszczanie fałszywek w internecie ?

Wydaje mi sie ze to jest falszywka pod wybory do sejmu. WC zostal spisany na
          straty nawet przez GW. Jakis milosnik SLD wypocil sie troche i mu ulzylo.
      • kroczak Re: LIST OTWARTY DO BRACI KACZYŃSKICH 14.09.05, 09:59
        Szpicelku chciec umoscic sobie gniazdko to miej odwage i podaj swoje nazwisko.
        Kaczynski lubi takich jak ty plodkarzy,na znak protestu podpal sie moze cie
        ugasza.wtedy bedziesz gosciem narazie jestes malym ciulem!!!!!

• jowita81 Re: Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 08:03
      Myślę sobie,że media zrobiły wybory.A wynik ogłosiły.Kto
      pierwszy.Wiadomo.Sądzę,że już zostaliśmy uwolnieni od obywatelskiej powinności ,
      udziału w głosowaniu.Pozdowienia dla licznych badaczy opinii społecznej,i wam
      też dziękuję.
      • jola_dywity KOCHAJĄ UKRADZIONE NAM PIENIĄDZE I TO CO UKRADNĄ 14.09.05, 09:29
        W zapowiadanej im przyszłości.A nie jedno już ukradli,księżyca nie wspomnę bo to
        przedawnione,ale mosty tunele,fozik telegraf,nfi,i cały ciąg afer Pzu
        ,nfi,ostrowiecka,wrocławska,poznańska itd itp.Przekraszam nie kradli KUPOWALI za
        1 ZŁ.
        • maciejslu Re: KOCHAJĄ UKRADZIONE NAM PIENIĄDZE I TO CO UKR 14.09.05, 10:16
          Jolu,

jeśli masz dowody na to, co piszesz - to idź do prokuratury.

Jeśli nie masz - to możesz trafić do Sądu za pomówienia... A, zapomniałem -
          członkowie i poplecznicy Samoobrony, wzorem swojego guru Andrzeja Leppera, do
          Sądu nie chodzą, bo bardziej szanują swoją wolność niż prawo w Polsce...
          • jola_dywity Re: KOCHAJĄ UKRADZIONE NAM PIENIĄDZE I TO CO UKR 14.09.05, 10:26
            TO MASZ DOWODY Trochę prawdy ! Donald Tusk ogłasza kilka razy dziennie w
            telewizyjnych reklamówkach, że nie zgadza się na monstrualne odprawy dla
            polityków i szefów państwowych spółek. Nie krzyczał jednak głośno, gdy
            kilkudziesięciotysięczne odprawy brali jego koledzy z układu AWS-UW. Nie ma do
            nich pretensji i dziś

Wielu byłych posłów i ministrów z prawicy, którzy cztery lata temu pełną
            garścią korzystali z przywilejów władzy, wraca do polityki na listach wyborczych
            Platformy Obywatelskiej.A tu biedny Utyskujący Tusk wręcz płacze w telewizorze.

Moja mama po 42 latach pracy w szpitalu dostała całe 1600 zł odprawy, a prezes
            kontrolowanej przez państwo spółki po 19 dniach miał dostać 700 tys. zł. Wtedy
            powiedziałem: dość tego! - przekonuje kandydat Platformy na prezydenta w swojej
            reklamówce wyborczej, a matki przed telewizorami ocierają łzy z oczu.

Zdaniem dziennikarza, kampania PO na rzecz zlikwidowania przywilejów i odpraw
            mocno trąci hipokryzją. Partia Tuska najpierw chwaliła się, że nie bierze
            subwencji z budżetu państwa nie wspominając jednak, że w ostatnich wyborach
            startowała jako komitet wyborczy i pieniądze jej nie przysługiwały. Na dodatek
            wyszło na jaw, że w 2001 r. dostała ponad 7 mln zł refundacji z budżetu za
            kampanię wyborczą, a w reklamach jej liderzy zapewniali, że PO nie korzysta z
            pieniędzy podatników.Jest to jawne oszustwo tak częste w tej formacji.

Podobnie rzecz ma się z likwidacją odpraw dla parlamentarzystów. Dlaczego partia
            Tuska mówi o tym teraz, a nie cztery lata wcześniej? Warto przypomnieć, że po
            upadku rządu AWS w 2001 r. wielu kolegów Tuska i Rokity, którzy są dziś w
            Platformie, a wtedy nie załapali się do parlamentu, odprawami się nie brzydziło.
            Sam Tusk odprawy nie dostał, bo z Senatu trafił do Sejmu i nie miał przestoju w
            karierze parlamentarzysty.Prawda o Platformie jest jedna brali ,biorą,a jak im
            pozwolimy będą jesze więcej BRAĆ.
            • yuha Joleńko, ty chyba rzeczywiście z Samoonany 14.09.05, 10:41
              Przeczytaj sobie swoją wypowiedź raz jeszcze. Jeżeli nie zrobi ci się głupio,
              to jeszcze raz. I jeszcze. A jeżeli i to nie pomoże, poproś o pomoc kogoś z
              ukończonymi czterema klasami podstawówki.
              • jola_dywity Re: Joleńko, ty chyba rzeczywiście z Samoonany 14.09.05, 14:31
                Intelektualisto proktologiczny ,wymawianie mi braku erudycji przez typka
                popirającego formację patologicznych plutokratów na bazie filozofii intuicyjnej
                z wpływem tomiostów,to nie moja domena.W starciu werbalnym na skojarzenia i
                argumenty nie mosz żadnych szans.A twoje ocenowe konstatacje to tezy prostego
                impos animi.
                • trevik Re: Joleńko, ty chyba rzeczywiście z Samoonany 14.09.05, 15:16
                  Tak z ciekawosci zapytam: przewodniczacy Lepper wrzucil Cie gdzies na liste, czy
                  jeszcze do konca nie wykiwal?

Gruss, T.
                  • jola_dywity Re: Joleńko, ty chyba rzeczywiście z Samoonany 14.09.05, 17:44
                    A jestem na liście,a Polskę to ładnie kiwacie 16 lat.
                    • maciejslu Re: Joleńko, ty chyba rzeczywiście z Samoonany 14.09.05, 18:17
                      jola_dywity napisała:

> A jestem na liście

No to się wydało. Jesteś jednym z tych przyniesionych w teczce
                      przewodniczącego? To TY właśnie oszukałaś działaczy z regionu i weszłaś tylnymi
                      drzwiami w miejsce kogoś, kto dla Samoobrony pracował przez wiele lat?

Jeśli się nie wstydzisz, to napisz skąd kandydujesz. Albo podaj chociaż numer
                      na liście...
              • akakaka Re: Joleńko, ty chyba rzeczywiście z Samoonany 14.09.05, 17:46
                yuha napisał:

> Przeczytaj sobie swoją wypowiedź raz jeszcze. Jeżeli nie zrobi ci się głupio,
                > to jeszcze raz. I jeszcze. A jeżeli i to nie pomoże, poproś o pomoc kogoś z
                > ukończonymi czterema klasami podstawówki.

Ja mam tylko trzy
            • pioskee Re: KOCHAJĄ UKRADZIONE NAM PIENIĄDZE I TO CO UKR 14.09.05, 11:39
              Tak, tak, znamy, pamiętamy. Toż to jola_dywity prosto z samołobrony, od
              lepperka.
              Zawsze się tu zachowuje jak rozmowny troll albo osoba chora psychicznie.
              Zawsze, niestety, ktoś nieswiadomy załapie się na dyskurs.
      • murasek Re: Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 09:31
        Oj Jowita81, delikatnie mówiąc Twoja mądrość jest zerem, również pozdrawiam :)
      • i_am_a_bird Re: Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 09:49
        A może rząd jednej partii byłby dobrym rozwiązaniem?
        PiS to strasznie agresywna formacja, trochę niebezpiecznie wchodzić z nimi w układu.
        • pandada Re: Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 10:20
          Znowu nieudacznicy z AWS? Komorowski, Rokita, Miodowicz, Biernacki itd?

Jeśli ktoś wczoraj oglądał debatę na Polsacie, to wie, że Rokita nie ma nic do zaproponowania.

A dlaczego PO kocha PiS? Bo obie partie kochają władzę. To nieważne, że głównym przeciwnikiem PiSu jest PO i podatek liniowy. To nic, że Tusk ostrzega głównie przed państwem policyjnym PiSu. Oni i tak będą razem, bo ta jednoiść da im władzę, tytuły i forsę.

Przecież taki Tusk i Rokita tyle lat są w polityce, a nie piastowali nigdy ważnych funcji państwowych. No ile można być szeregowym koalicjantem, albo opozycjonistą?
        • studioturos Re: Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 15:22
          i_am_a_bird napisał:

> A może rząd jednej partii byłby dobrym rozwiązaniem?
          > PiS to strasznie agresywna formacja, trochę niebezpiecznie wchodzić z nimi w
          uk
          > ładu.
          Agresywna? Kogos juz pobili? Kibole do nich naleza? Dresiarze to wiem, bo
          czasem mnie tak nazywaja, tyle ze ja nie wiem co to znaczy...
    • boba222 Zachowanie PiS to najlepsza kampania wyborcza PO 14.09.05, 08:08
      Tylko dak dalej Bracia K.
      Niczego się nie nauczyli.
    • stefczur Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 08:09
      w Warszawie głosujcie na Przemka Wiplera - młody człowiek ale wykształcony
      fachowiec, ciekawy program - www.wipler.pl
    • anyab1 Co jest lepsze dla Polski ? 14.09.05, 08:12
      PiS skłócone z PO, czy też PiS i PO działające razem. Myślałam, że odpowiedź na
      to pytanie jest oczywista - przynajmniej dla dziennikarzy GW.
    • brokowisko PO kocha PiS i służby specejalne! ( Miodowicz ) 14.09.05, 08:29
      *Jan Rokita stosuje takie same metody, jakie wobec niego używał Antoni
      Macierewicz. Posługuje się kłamstwem i insynuacją*
      SB ramie w ramie - taka jest reraz prawica!
    • antinowhere Re: Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 08:31
      "Część potencjalnego lewicowo-liberalnego elektoratu PO odstrasza bowiem wizja
      współrządzenia Rokity z braćmi Kaczyńskimi."
      Te środowisko,którego reprezentantem jest autor i GW ,jest zbyt nieliczne, by
      było brane po uwagę.
    • eririb Re: Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 08:44
      Wlasnie ogladamy pierwsza odslone "wojny o stolki" :(
    • patykiem_pisane DLACZEGO GAZETA WYBORCZA KOCHA CIMOSZEWICZA??? 14.09.05, 08:47
      Może autor artykułu odpowie też na to pytanie...
      • pandada Re: DLACZEGO GAZETA WYBORCZA KOCHA CIMOSZEWICZA?? 14.09.05, 10:24
        Dlatego, że tak twierdzisz?

Jest sympatia do Cimoszewicza (Kuczyński, Michnik), ale większość redakcji jest prodonaldkowa.

Jeżeli ktoś pisze prawdę o Cimoszewiczu, to niekoniecznie z miłości. Może to dziennikasrka rzetelność?
        • patykiem_pisane Re: DLACZEGO GAZETA WYBORCZA KOCHA CIMOSZEWICZA?? 14.09.05, 10:37
          pandada daj już spokuj; jak czytam to co piszesz to Uraban ze swoją propagandą
          się przy tobie chowa. Ostatnio zadawałeś podobne pytanie(proszę o dowody że
          wyborcza jest stronnicza)i dostałeś kilkanaście linków które pokazywały tą
          "apolityczność" Gazety ale ty ciągle swoje tzn. Cimoszewicz ponad wszystko...
          • pandada Re: DLACZEGO GAZETA WYBORCZA KOCHA CIMOSZEWICZA?? 14.09.05, 17:42
            Mógłbym ci znaleźć tyle samo linków do artykułów napisanych w GW pod Tuska.

Na razie wychodzi na to, że Rzeczpospolita, Wprost, Newsweek i Fakt kłamały - oczerniając Cimoszewicza. Jeśli ktoś nie oczerniał to ma znaczyć, że sprzyja Cimoszewiczowi?

Redakcja GW jest podzielona. Ale nic krytycznego i stronniczego jednocześnie o Tusku nie widziałem.
        • studioturos Re: DLACZEGO GAZETA WYBORCZA KOCHA CIMOSZEWICZA?? 14.09.05, 15:27
          pandada napisał:

> Jeżeli ktoś pisze prawdę o Cimoszewiczu, to niekoniecznie z miłości. Może to
          dz
          > iennikasrka rzetelność?
          Prawda? Rzetelnosc? Milosc?
          Nie za duzo tego? jak na jedna spora redakcje?
    • arahat1 Koryto zwane RP jest dlugie i po jednej stronie 14.09.05, 08:48
      beda >zrec> pisuary a po drugiej po....
    • zhk Re: Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 08:58
      Mimo różnic w speawach ogólnych to parioci...
      --
      • pandada Re: Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 10:30
        Jeśli tak kochasz historię, to przypomnij sobie tę najnowszą.
        AWS-UW doprowadził Polskę do stagnacji gospodarczej i niemal podwojenia bezrobocia.
        Teraz Tusk, Rokita, Komorowski, Miodowicz, Buzek, Lewandowski, Biernacki, Kaczyńscy, Jurek, Kamiński, Piłka itd. są "nowi" i "mają pomysły".
        • studioturos Re: Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 15:30
          pandada napisał:

> Jeśli tak kochasz historię, to przypomnij sobie tę najnowszą.
          > AWS-UW doprowadził Polskę do stagnacji gospodarczej i niemal podwojenia
          bezrob
          > ocia.
          > Teraz Tusk, Rokita, Komorowski, Miodowicz, Buzek, Lewandowski, Biernacki,
          Kaczy
          > ńscy, Jurek, Kamiński, Piłka itd. są "nowi" i "mają pomysły".
          Masz racje. Nie bede nanich glosowal, uspokój sie!
    • tylkoniepis jeszcze sie nie nauczyli? 14.09.05, 09:10
      im bardziej PO kocha PIS tym mniej ja i zapewne wielu wyborców kocha PO. Jakbym
      chciał głosować na PIS to bym głosował. Jestem zdeklarowanym liberałem (w
      sferze wolności osobistych i gospodarce) i z braku laku zwolennikiem PO i
      filozofii PISU nie popieram - jeśli PO ma być krypto pisem to dziękuje
      uprzejmie. Pan Rokita mnie wnerwia - czy mógłby do PISU sie przenieśc or smthg?
      Za każdym razem jak PO chce podebrac elektorat PISowi spada jej poparcie czy
      nie rozumieją ze to jest INNY elektorat?
      • cyklista Re: jeszcze sie nie nauczyli? 14.09.05, 09:24
        > im bardziej PO kocha PIS tym mniej ja i zapewne wielu wyborców kocha PO.
        Ja stawiam sprawę inaczej, mógłbym głosować na PO, ale BEZ Rokity.
        • studioturos Re: jeszcze sie nie nauczyli? 14.09.05, 15:34
          cyklista napisała:

> > im bardziej PO kocha PIS tym mniej ja i zapewne wielu wyborców kocha PO.
          > Ja stawiam sprawę inaczej, mógłbym głosować na PO, ale BEZ Rokity.
          I co w zwiazku z tym?
      • studioturos Re: jeszcze sie nie nauczyli? 14.09.05, 15:33
        tylkoniepis napisał:

> im bardziej PO kocha PIS tym mniej ja i zapewne wielu wyborców kocha PO.
        Przeciez im wzrasta!!

> Jakbym
        >
        > chciał głosować na PIS to bym głosował. Jestem zdeklarowanym liberałem (w
        > sferze wolności osobistych i gospodarce) i z braku laku zwolennikiem PO
        A ten lak to co? Rokita i Tusk byli przeciwko paradzie pedałów i lesb, gdzie ta
        wolnosc osobista??

> i
        > filozofii PISU nie popieram - jeśli PO ma być krypto pisem to dziękuje
        > uprzejmie. Pan Rokita mnie wnerwia - czy mógłby do PISU sie przenieśc or
        > smthg?
        Krypto piS? Ładne! I realne!!

>
        > Za każdym razem jak PO chce podebrac elektorat PISowi spada jej poparcie czy
        > nie rozumieją ze to jest INNY elektorat?
        Elektorat PO boi sie PO??
    • entropia poparcie wyborcze? 14.09.05, 09:29
      > PO ma poparcie wyborcze, nie ma poparcia społecznego.
      Ciekawa konstrukcja. Zawsze myślałem że poparcie (społeczne) jakiejś partii przekłada się na chęć głosowania na nią -> a więc na 'poparcie wyborcze'. Ale widać jest inaczej.
      • mumin52 Re: Bo nie ma innego wyjscia 14.09.05, 09:32
      • cyklista Re: poparcie wyborcze? 14.09.05, 09:38
        > > PO ma poparcie wyborcze, nie ma poparcia społecznego.
        > Ciekawa konstrukcja.
        Poparcie wyborcze budowane jest na emocjach, socjotechnice i marketingu
        politycznym. Poparcie społeczne to długofalowa akceptacja dla programów, np.
        zmiana proporcji obciążeń podatkowych.
        Np. poparcie wyborcze można budować na haśle "precz z komuną", poparcia
        społecznego już nie.
        • studioturos Re: poparcie wyborcze? 14.09.05, 15:37
          cyklista napisała:

> Np. poparcie wyborcze można budować na haśle "precz z komuną", poparcia
          > społecznego już nie.
          Uzasadnij - dlaczego?
          70% spoleczenstwa chce rozliczenia "komuny" - tyle samo chce glosowac na po i
          PiS - cos ci to mowi??
      • rekontra tłumaczy to entropia elektoratu PO 14.09.05, 09:46
        entropia napisał:

> > PO ma poparcie wyborcze, nie ma poparcia społecznego.
        > Ciekawa konstrukcja. Zawsze myślałem że poparcie (społeczne) jakiejś partii
        prz
        > ekłada się na chęć głosowania na nią -> a więc na 'poparcie wyborcze'. Ale
        > widać jest inaczej.

konstrukcja :))

PiS ma twardy elektorat około 20 % -owy, SLD - około 10%.

na obecne 40% PO składa około 8 punktów procentowych Leppera, około 5 punktów
        procentowych Religi, około 5% LPR, jakaś częśc zwolenników PiSu itd. itp.
        Wystarczy przeanalizować sondaże - kto traci, gdy zyskuje PO.

Należy się cieszyć, że ten entropowy elektorat wybiera PO, ale ...

Społeczne oczekiwania to nie to, co może nam zafundować PO.
        Dlatego niezbędny jest koalicjant PiS, partia prawicowa w sferze ideowej, ale
        prospołeczna w sferze gospodarczej.

PO gdy zacznie realizować swój program może obiecywać różne wzrosty, ale na
        pewno nie wzrost poparcia społecznego.

sorki za wykorzystanie Twojego nicku :))

• olo1033 Re: Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 09:31
      >>>>bo chce aby powstał nowy POPIS-w innym wydaniu przedwyborczym ..
    • j243 propozycja 14.09.05, 09:37
      Spiszmy wszystkie wyborcze obietnice Tuska et consortes, a będzie niezły ubaw,
      gdy spytamy go o nie w połowie kadencji... Obywatel K. jest bowiem tak mało
      wyrafinowany, że swoje (o zgrozo) zapewne zamierza realizować. I tak źle i tak
      niedobrze. Nawiasem: po co wchodziliśmy do UE, skoro nasz strategiczny
      przyjaciel to USA?
      • studioturos Re: propozycja 14.09.05, 15:40
        j243 napisał:
        > Nawiasem: po co wchodziliśmy do UE, skoro nasz strategiczny
        > przyjaciel to USA?
        Bo UE tez jest przyjacielem USA??
    • maciejslu Re: Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 09:50
      "Z drugiej strony duża przewaga i możliwość samodzielnego sformowania rządu
      przez PO może wpływać na zmiękczenie koalicjanta."

No, niestety - nie wpływa zmiękczająco, jak widać po buńczucznych wypowiedziach
      jednego z braci Kaczyńskich. Ich żądza władzy musi być ogromna, skoro negują
      oczywiste fakty...

"A rozgniewany PiS w opozycji na pewno tych pomysłów nie poprze."

Zgadza się. Jak się bracia Kaczyńscy obrażą na kogoś, to go zniszczą, albo
      przynajmniej będą się starali zniszczyć. Robili tak już w przeszłości, więc
      dlaczego mieliby się zmienić?
      • studioturos Re: Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 15:41
        maciejslu napisał:
        > Zgadza się. Jak się bracia Kaczyńscy obrażą na kogoś, to go zniszczą, albo
        > przynajmniej będą się starali zniszczyć. Robili tak już w przeszłości, więc
        > dlaczego mieliby się zmienić?
        A kogoz to bracia K. zniszczyli?
        • maciejslu Re: Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 18:24
          studioturos napisał:

> maciejslu napisał:
          > > Zgadza się. Jak się bracia Kaczyńscy obrażą na kogoś, to go zniszczą, alb
          > o
          > > przynajmniej będą się starali zniszczyć. Robili tak już w przeszłości, wi
          > ęc
          > > dlaczego mieliby się zmienić?
          > A kogoz to bracia K. zniszczyli?

Próbowali. Dopóki Lech Wałęsa trzymał ich przy sobie, wszystko było cacy. Jak
          się rozstali - zaczęły się oszczerstwa. Sprawa, jak zapewne wiesz, skończyła
          się w sądzie, który uznał, że Lechowi Wałęsie należą się przeprosiny.
    • avin Wielka zatroskanie GW 14.09.05, 10:15
      GW serwuje kolejny artykuil z seri: problemy i spory miedzi PO a PiS. Seria
      bedzie przeplatana pomyslnymi wiadomosciami z lewa i wtraceniami sugerujacymi
      wyborcy wlasciwy wybor. Z artykulu przypomina sie o istnieniu liberalnych
      lewicowcow w SLD i liberalno-lewicowego elektoratu PO niechetnie godzacego sie
      z PiSem. To o tego wyborce zabiega SLD z pomoca Gazety Wyborczej.
    • hirsh1 Fundamentalne różnice programowe PO iPiS- i razem? 14.09.05, 10:21
      PiS i PO dzielą fundamentalne różnice programowe i te partie mają rządzić razem?
      Przy prawicowej retoryce PiS ma prospołeczny - socjalistyczny w istocie program
      skierowany do szerokich rzesz społeczeństwa. Dotyczy on zasad podatkowych,
      sposobów walki z bezrobociem, ubóstwem, poprawy wartunków życia ludzi itd.
      PO ma natomiast liberalny program gospodarczy z podatkiem liniowym na czele.
      Podatek taki bez osłon dla najuboższych to spadek stopy życiowej większości
      Polaków żyjących już i tak skromnie.
      Takiego programu PiS nigdy nie zaakceptuje czyli PO aby rządzić razem z PiS
      musi zrezygnować ze swej istoty czyli gospodarczego liberalizmu.
      Tylko w sprawach stosunku do postkomunistów i rozliczenia przeszłości jest tym
      partiom po drodze.
      To za mało aby być razem w nowym rządzie.
      Znając pragmatyzm J.W.Rokity i elastyczność D. Tuska ze strony PO wszystko
      jest możliwe (wielokorotnie zmieniali partie i opcje polityczne a w dążeniu do
      włdzy są bardzo estyczni).
      Natmiast zgoła inaczej jest z liderami PiS.
      Bracia Lech i Jarosław Kaczyńscy od zawsze realizują misję i wyraźnie chcą
      przejść do historii jako przywódcy, którzy coś dobrego zrobili dla Polski.
      Oni nigdy jeszcze nie zrezygnowali ze swoich zasad i zawsze gdy stawali przed
      wyborem: rezygnacja z własnych pryncypiów aby sprawować władzę odchodzili z
      polityki.
      Jak więc partie o tak odmiennych programach i liderach będą razem sprawować
      władzę?
      PiS i LPR razem - owszem ale PiS i PO to już wielki problem.
    • paul_78 Re: Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 10:30
      Jak platforma i pisiorki dorwą się do żłoba to lepiej nie będzie, ale
      przynajmniej śmieszniej. Jak dobrze pójdzie, to nawet rządu nie sformują a
      najprawdopodobniej wyłożą się na budżecie. Partia, która pójdzie na ustępstwa w
      kwestii podatków skompromituje się w oczach wyborców.
    • patykiem_pisane STARA ZAGRYWKA-CIMOSZEWICZ ROZWAŻA REZYGNACJĘ 14.09.05, 10:40
      więcej na Onet.pl
      • hirsh1 taka "ZAGRYWKA", że CIMOSZEWICZ zrezygnował 14.09.05, 12:08
    • sluczyn Re: www.demokraci.pl spadli do gaci! 14.09.05, 10:48
      WC dla klonów petrobaronów, samoobronna gnojowica to lewica,
      biopaliwa i pycha biokalifa, Giertych fika w imię Rydzyka, a Demokraci spadli
      do gaci.

Tańczymy labada, labada, wesołego walczyka, piłki już były, aborcja już była,
      konkordat już był, złodzieje już byli, matoły byli, uuuuuu!, to teraz czas
      zwiewać przed Prawem i Sprawiedliwością w wykonaniu ZChN Kaczyńskich oraz WC
      wymięka!

Niestety na liście PiS nr 1 w Siedlcach no kto?
      • hiob102 Janek Bierz cała pulę Nie dziel się z populistami 14.09.05, 12:05
        PiS to fatalny koalicjant. Nudziarz, leń i megaloman. Polsce potrzebni
        pozytywiści. Precz z PiSem.
    • anikasak Re: www.demokraci.pl 14.09.05, 10:49
      Fajny wpis - w sumie zgadzam się z tym, co powyżej Demokrata powiedział.
      Rzeczywiście trzeba nas uchronić od partii populistycznych i prorosyjskich
      układów w sejmie - już żeśmy się kiedys z sąsiadami zza wschodniej
      granicy "bratali" i wiadomo, co z tego wyszło. Oczywiście stosunki z Rosją
      muszą być poprawne, ale trzeba uważać na nich. Ja zagłosuję w tandemie: w
      wyborach parlamentarnych na demokratów i w prezydenckich na ich kandydatkę
      czyli Bochniarz - i nic mnie nie obchodzą krzyki, że to "zmarnowany głos".
      Zmarnowany głos byłby gdyby ktoś mnie zmusił do głosowania na tego, na kogo nie
      chcę głosować. W wyborach do europarlamentu mój głos poszedł na Geremka i z
      całą pewnością tego nie żałuję.
    • opt OPAMIĘTAJ SIĘ POLAKU PRZED WYBORAMI 14.09.05, 10:55
      Ktoś napisał:"PO ma poparcie wyborcze ale nie ma poparcia społecznego".I to się
      przełoży na wynik wyborczy,kiedy społeczeństwo uświadomi sobie prawdę tkwiąca w
      programie wyborczym PO.To,że w wyniku reform podatkowych przeciętny Polak w
      najkorzystniejszym zbiegu okoliczności zyska nie więcej jak 50zł.,emeryt może
      połowę z tego a poseł i zasobni zwolennicy podatku liniowego nie mniej jak
      3000zł. miesięczne, ale trzeba jeszcze pamiętać,że mniej środków w budżecie to
      dodatkowe opłaty za leczenie,naukę,dodatkowe ubezpieczenia itp.- jednakowe dla
      biednej i bogatej części społeczeństwa,bo nie wierzę,że w naszej katolickiej
      Ojczyżnie znajdą się bezinteresowni filantropi.
      Ostatnio niektórym liberałom marzy się jeszcze zniesienie podatków od spadków i
      darowizn,widać mają co przekazywać w swoich rodzinkach,a brak tych obowiązków
      podatkowych uchroni ich przed tłumaczeniem typu Cimoszewicz i córka,i jak łatwo
      będzie można ukryć to co się zdobyło bezprawnie lub na pograniczu prawa.To
      obraz Polski w wydaniu kolejnych odmieńców Solidarności-POLSKA DLA BOGATYCH.
      • hirsh1 Rokita ze swą ekipą po wyborach przejdzie do PiS? 14.09.05, 11:01
        Rokita ze swoimi zwolennikami po wyborach przejdzie do PiS?
        Na to zaczyna wyglądać.
        Rokita pamięta los Olechowskiego, Płażyńskiego, Gilowskiej i wielu innych
        dawnych współpracowników Tuska.
        Może podjąć działania wyprzedzające tym bardziej, że ideowo bliżej mu do PiS
        niż do PO Tuska.
        • pandada Re: Rokita ze swą ekipą po wyborach przejdzie do 14.09.05, 17:48
          Rokita był w Unii Demokratycznej i wtedy wygłaszał mowy, które nie gryzły się z Mazowieckim (np. o lustracji). On chyba nie ma poglądów, ma tylko chuć władzy.
      • avin Re: OPAMIĘTAJ SIĘ POLAKU PRZED WYBORAMI 14.09.05, 11:34
        Do tego zeby funkcjonowal zdrowy system spoleczno gospodarczy musi istniec
        pewna grupa ludzi z duzym kapitalem. Koncentracja kapitalu stwarza mozliwosci
        realizacji powaznych przedsiewziec. Odplyw kapitalu oznacza zastoj i regres.
        Jednym ze sposobow na pozbycie sie kapitalu jest wprowadzenie wysokich podatkow
        od dochodow kapitalowych i majatku. Wiedz, ze podatek od majatku jest forma
        podwojnego opodatkowania co kluci sie z elementarnym poczuciem sprawiedliwosci.
        To samo dotyczy darowizn i spadkow. Nie podoba sie to wio na Bialorus.
        • opt Re: OPAMIĘTAJ SIĘ POLAKU PRZED WYBORAMI 14.09.05, 13:29
          Myślę,że na Białorusi jest miejsce dla takich złodzieji ja ty,bo społeczeństwo
          jeszcze głupsze i łatwo je nabierać na rzekomą obniżkę podatków.Więc idżcie ze
          swoim Tuskiem reformować ten kraj , a Polska niech będzie dla
          uczciwych,pracowitych Polaków.
    • el_triste Re: Dlaczego PO kocha PiS 14.09.05, 11:13
      Czyli jak zagłosuję na postępowych liberałów to równocześnie wspieram
      prawicowych oszołomów, których ci pierwsi chcą zaprosić do współrządzenia. Co za
      %#$##$%$# kraj. Miało być tak pięknie a wyjdzie jak zwykle...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka