witold.strzelec 20.09.05, 12:40 Mam 30 lat. kandyduje w okręgu 34. Wybierzmy ludzi młodych, wykształconych i spoza układów. Wybierzmy NOWE POKOLENIE. Zapraszam do zadawania pytań i na stgronę www.witoldstrzelec.pl Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: spekulant Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 20:43 Szanowny Panie proszę napisać jaki jest pana stosunek do tzw. podatku giełdowego w wysokości 19%?? czy sądzi pan , że powinien zostać utrzymany , czy może zlikwidowany , a może podwyższony?? prosze też się pochwalić czy spekuluje pan na giełdzie?? pozdrawiam ciepło Spekulant Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Strzelec Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: *.elblag.dialog.net.pl 20.09.05, 22:15 Podobnie jak podatku Belki, nie powinno się go wprowadzać. Dość długie wahanie w tej kwestji wynikało moim zdaniem , z tego, że większość ekonomistów uważała ten podatek za szkodliwy dla rozwoju rynku kapitałowego. Zwycieżyły jednak wzgledy polityczne. PO zapowiada likwidację podatku Belki, więc liczyć można, że przyjrzymy się również podatkowi giełdowemu. Nie spekuluję na giełdzie, nie mam na to poprostu czasu. Inwestuję raczej długoterminowo. Dziękuje za pytanie. Jeżeli chciałby Pan ta dyskusję rozszerzyć proszę o kontakt na: witold.strzelec@platforma.org Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margrabja Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 20:46 Witam Pana, Mam zasadnicze pytanie w kwestii podatku liniowego 15%. Dość pewnie Państwa specjaliści wypowiadają się o korzyściach dla budżetu oraz braku negatywnych skutków dla "przeciętnego zjadacza chleba". Ja dość solidnie podszedłam do tematu i zbadałem wszystkie rachunki mojej rodziny z całego miesiąca. Okazało się, że prognoza z podatkiem 15% jest średnio o 5-7% droższa od obecnej. Jak w takim razie mam na tym skorzystać, przecież jest to dodatkowe obciążenie dla mojego skromnego budżetu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Strzelec Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.09.05, 22:46 Dziękuję za poświecenie czasu na taką analize budżetu. Jeżeli domową metoda wyszło Panu 5-7% więcej w koszyku pańskich wydatków to oznacza, że - w skali globalnej - tak naprawdę budżet nic na tym nie straci. Nie znam dokładnie koszyka produktów i usług, które wziął Pan do wyliczenia, ale nie jestem pewien, czy uwzględnił Pan przy tym na odpowiednim poziomie kwotę wolną od podatku - bo to jest kluczowy element chroniący przed wzrotem kosztów osoby o niskich dochodach. Zwłaszcza PiS w ostatnim okresie poprzez spoty TV tworzy zupełnie wypaczony obraz reformy 3 X 15. Nie w chodząc szczególowo w rachunki, proszę zwrócić uwagę, że: 1. Cześc usług i towarów jest obciązona stawką VAT wysokosci 22%. W zwiąku z tym obniżenie jej do 15% to oszczednosć rzędu 6-7% dla podatnika. Z drugiej strony część produktów i towarów jest w tej chwili obłożona stawką niższa niż 15 % (o% lub 7%), więc podrożeją o ok. 7% . Sumarycznie bilans tych zmian w zakrsie VAT będzie się mniej wiecej równoważył. 2. W tej chwili płacimy podatek PIT w wysokosci 19% (większość z Polaków). Obniżenie go do 15% to dodatkowych dochód w kieszeniach podatników wysokości 4% 3. Podobnie z podatkiem CIT - obniżenie go dla wszytkich przedsiębiorców do 15% do wymierna oszczędnosći od kilku, nawet do kilkunatu % Jeżeli jest Pan zainteresowany pogłębioną dyskuja na ten temat zapraszam na witold.strzelec@platforma.org Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 21.09.05, 13:57 mampytanie- czy PO zakłada zmniejszenie liczby województw?? jesli tak to których??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Strzelec Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: *.elblag.dialog.net.pl 21.09.05, 22:51 Nie jest mi w tym momencie znany projekt zmiany administarcyjnej kraju. Sądze, że na razie jest za wcześnie, żeby w sposób odpowiedzialny na ten temat mówić. Niewątpliwie istnieje szanasa na korekty granic poszczególnych województw, ale zawsze te sprawy będą rozpatrywne indywidualnie. Najwięcej w takich przypadkach bedzie zależało od determinacji lokalnych środowisk i pracy posłów z tych środowisk. Odpowiedz Link Zgłoś
bacha1979 Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 22.09.05, 11:38 No a czemu nie jest Panu znany taki projekt????? Chyba powinien Pan wiedziec takie szcezgóły?? Gdzie zatem moge uzyskać odpowiedź na pytanie w tej sprawie????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Strzelec Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.09.05, 15:35 Nie jest mi znany z prostej przyczyn - takiego projektu w tej chwili nie ma. Tak jak napisałem, każdorazowo taką sprawę trzeba będzie rozpatrywać indywidualnie. Proszę o informacje dokładanie o jakich zmianach Pani myśli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha1979 Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: 81.6.129.* 22.09.05, 19:11 Nie komentuję faktu, iz kandydat na parlamentarzystę nie zna programu swojej partii, chć to troche zakrawa na paradoks. Może poprostu Pan nie chce mówic i pisać o "niewygodnych" tematach i stosuje "spychologoię". Może, jesli Pan nie wie, poda mi Pan źródło, gdzie takie informacje mogę uzyskac. Proszę o konkretną odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Strzelec Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.09.05, 23:17 Szanowna Pani, odpowiedż konkretna brzmi:nie ma takiego projektu. Nie jest to elemnt progrmu Platformy Obywatelskiej. Porszę wybaczyć, jeżli odbiera to Pani jako spychologię. Po prostu udzielam Pani odpowiedzi na zadane wprost pytanie. POzdrawiam, Witold Strzelec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha1979 Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: 193.25.222.* 23.09.05, 07:38 Dziekuje za odpwoiedź. Zatem czy PO przewiduje w ogóle reforme administracyjnai jak ona miałaby wygladac??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Strzelec Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: *.elblag.dialog.net.pl 23.09.05, 12:49 Jak napisałem - nie jest mi znany taki projekt. W programie PO równiez nie znajduję się projekt zmian administracyjnych. Uważam, że zmiany takie mogłyby być dokonywane w oparciu o obowiązujące obecnie przepisy i co podkreślam, każdorazowo rozpatrywne będa indywidualnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczony Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: 194.181.197.* 22.09.05, 13:58 Witam serdecznie, Jak sie Pan odniesie do filmu Jacka Kurskiego pt. "Nocna Zmiana" w ktorym poznalismy prawdziwe oblicze liderow ugrupowania, ktore Pan reprezentuje. Miedzy innymi dzieki nim nie udalo sie odsunac od wladzy postkomunistycznej agentury SB i UB. Dzieki nim Polska byla i jest rozkradana. Podejrzewam, ze ich polityka ze sluzba narodowi ma malo wspolnego. P.S. Troche pomylil sie Pan w obliczeniach bo roznica miedzy 0 i 7%, a 15% to nie jest srednio 7%. Grunt to dobrze zaokraglac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Strzelec Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.09.05, 15:33 Nie mogę się wypwowiadać za sprawy, które nie są mi znane. W PO jestem od 2001 roku. Wcześniej nie uczestniczyłem w życiu politycznym. W programi PO podoba mi się kompleksowe podejście do spraw gospodarczych, z wykształcenia jestem ekonomistą. Uważam, że pora zasypać podziały historyczne i skoncentrować się zmienieniu rzeczywistości, a w pierwszej kolejnosci gospodarki. Uśrednienie, czy raczej uogólnienie musi być wprowadzone, ponieważ nie wiem jaki koszyk produktów jest rozpatrywany. Średni koszyk produktów i usług to ok 54% produkty i usługi obecnie obciążone stawką 22%, więc na tym pozimie można można spodziewać się obniżki VAT. Druga grupa prduktów i usług podrożeje, ale sumarycznie dla przeciętnego Kowalskiego ta operacja powinna się zbilansować. Dodatkow PIT zmniejszy sie z 19% do 15%, więc tutaj też dl aprzeciętnego Kowalskiego będzie zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 15:51 Czy moglby Pan skomentowac: www.czerwonepo.z.pl ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Strzelec Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: *.elblag.dialog.net.pl 22.09.05, 17:22 Proszę bardzo. osoby zakąłdajace tą stronę w sposób nielogiczny i wybiórczy komentują poszczególne elemnty programu PO. Wydaje mi się, że nie przeczytały całego porgramu, a ograniczyły się tylko do przytoczenia wyjętych z kontekstu sformułowania. Ograniczę się tylko do analizy pierwszego z cytatów przywoływanych na tej stronie. Brzmi on: "argument, że ludzie bardziej zamożni winni łożyć na dobro wspólne więcej niż ludzie mniej zamożni. Pogląd ten jest ze wszech miar słuszny - stanowi podstawę solidarności społecznej; materialne spoiwo wspólnoty" Poniżej tresc całego akapitu z programu PO dotyczącego tej kwestii: Podatek, który nie jest karą System podatkowy należy do podstawowych instytucji współczesnego państwa. Tymczasem w Polsce system podatkowy nie gwarantuje pomyślności gospodarczej naszego kraju, a przez wielu obywateli jest odbierany jako niesprawiedliwy i zniechęcający do aktywności gospodarczej. Nasi bliżsi i dalsi sąsiedzi znacząco obniżają poziom obciążeń podatkowych obywateli. Polska stała się wyspą wysokich obciążeń fiskalnych. Czas ucieka, utrudniamy sami sobie możliwość osiągnięcia awansu cywilizacyjnego, pogarsza się konkurencyjna pozycja Polski w świecie. Skutkuje to ucieczką kapitału do państw o mniejszej zachłanności fiskusa, a w konsekwencji kurczeniem się rynku pracy i spowolnieniem wzrostu gospodarczego. Podatek liniowy - 15%. W tych warunkach Platforma Obywatelska proponuje własną inicjatywę podatkową. Za właściwe uważamy wprowadzenie jednolitej stawki podatku od dochodów osobistych (PIT) na poziomie 15%. Podatek liniowy oznacza nie tylko obniżenie obowiązujących dotychczas stawek podatkowych, ale wprowadza racjonalny i sprawiedliwy system obciążeń fiskalnych dla obywateli. Projekt ten przewiduje równocześnie likwidację wszystkich ulg podatkowych i tak zwanej "kwoty wolnej". Jednolity, niski podatek nie tylko radykalnie upraszcza cały system fiskalny (część podatników w ogóle nie będzie wypełniała PIT-ów), ale i zapobiega sytuacji, w której osoby o wysokich dochodach płacą de facto i tak mniej, wskutek wykorzystywania systemu ulg. Proponowany przez Platformę Obywatelską podatek skutecznie wpłynie na podwyższenie poziomu oszczędności, skłonność do inwestowania, a w konsekwencji na wzrost gospodarczy, tworzący nowe miejsca pracy. Poziom 15% dla wszystkich zapobiega skokowemu powiększaniu daniny na rzecz państwa, co jest odbierane przez osoby dotknięte progresją podatkową jako sprzeczne z poczuciem sprawiedliwości i niezasłużona kara. Nic więc dziwnego, że obecny system podatkowy "wymusza" niejako ucieczkę od płacenia podatków ze szkodą dla potrzeb państwa i obywateli. Zasada solidarności społecznej. Jednolita stawka podatkowa ma wielu przeciwników. Ostatnia propozycja redukcji progów podatkowych, zgłoszona w czerwcu 1998 r., napotkała silny opór środowisk lewicowych i antyrynkowej prawicy. W naszym przekonaniu sprzeciw ten miał charakter ideologiczny, czego dowodem było veto prezydenta Kwaśniewskiego do proponowanej reformy systemu podatkowego. Decyzja ta okaleczyła cały program modernizacji ordynacji podatkowej, która w założeniu tworzyła spójną całość. Jako uzasadnienie sprzeciwu wobec jednolitej stawki wysuwana jest troska o sprawiedliwość społeczną - argument, że ludzie bardziej zamożni winni łożyć na dobro wspólne więcej niż ludzie mniej zamożni. Pogląd ten jest ze wszech miar słuszny - stanowi podstawę solidarności społecznej; materialne spoiwo wspólnoty. Dlatego podatek płaski ten fakt uwzględnia - kwoty łożone przez osoby bardziej zamożne są wyższe niż te, które wpłacają osoby zarabiające mniej. Nie spełnia natomiast podatek płaski postulatu - nie wypowiadanego wprost przez jego przeciwników - niwelowania różnic pomiędzy osiągnięciami różnych ludzi. To ten postulat, "chęć zaspokojenia" ludzkiej zazdrości i zawiści, a nie imperatyw solidarności społecznej, leży u podstaw podatku progresywnego, obowiązującego obecnie. Zdaniem Platformy Obywatelskiej to nie podatki mają służyć wyrównywaniu nierówności społecznych, ale sprawny system opieki socjalnej, do której zadań należy ochrona najsłabszych i zwalczanie ubóstwa. Podobnie mozna przeanalizować pozostałe treści zawarte na tej stronie. POzdrawiam, Witold Strzelec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatopić kursk Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 15:53 Ja mogę Panu odpowiedzieć na to pytanie innym pytaniem: A gdyby taki film nakręcił Jerzy Urban - byłoby to wiarygodne źródło informacji dla Pana? Jacek Kurski to szlaja polityczna, bez zasad, bez idei i skrupułów. Wszędzie gdzie był (ROP,AWS,LPR a teraz PiS) siał niezgodę i "po trupach dążył" do władzy. Myślę, że szumowinie politycznej nie należy ufać i nie ma co się odnosić do kłamliwych tez takich ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczony Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: 194.181.197.* 23.09.05, 07:42 Ale tutaj nie chodzi o to kto ten film zrobil. Nie trzeba sluchac narracji Kurskiego czy Macierewicza, czy kogokolwiek innego. Wystarczy obejrzec material VHS o brudnej polityce Panow, ktorzy maja byc najwazniejszymi osobami w Polsce. Dla mnie sa chwiejni i w polityce kieruja sie tam gdzie im wiatr zawieje. Ja osobiscie nie chcialbym ich reprezentowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Witold Strzelec Re: witold.strzelec, PO, okreg 34 IP: *.elblag.dialog.net.pl 23.09.05, 12:54 Ma Pan prawo do takiej interpretacji i dowolnego stosunku do polityki. W końcu wywalczyliśmy włąśnie to, że może Pan to publicznie powiedzieć i nikt Pana nie zamknie. To chyba też jakiś sukces. Co do reprezentowania. Ja osobiscie reprezentuję swoich wyborcó, a nie ukałdy partyjne. Tak rozumiem politykę. Poseł musi przede wszytkim odpowiadać przed wyborcami. Nie jestem spadachroniarzem, kandyduję z regionu, gdzie sie urodziłem i mieszkam. Mam poparcie osób stąd, osób które mnie znają i ich przyjació i znajomych. Wprowadzenie jednomandatowych okręgów wyborczych przywróci - w co gorąco wierze - podstawowe w demokracji relacje pomiedzy posłem, a wyborcami. POzdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś