Dodaj do ulubionych

Wehrmacht w biografii dziadka Tuska

• menuet1 własna historia historyka 15.10.05, 09:29
      Dopiero archiwa Wermachtu wymusiły powiedzenie prawdy...żenada. Dla mnie Tusk
      jest krętaczem bo historia własnej rodziny zawsze jest najlepiej znana. Nie ma
      tłumaczenia,że nie wiedziałem... Historyk z takim poziomem badawczym to też
      kompromitacja. Brawo Kurski.
    • domk1 PRAPRADZIADEK KACZYŃSKI SŁUŻYŁ U KRZYŻAKÓW!! 15.10.05, 09:29
      ;))))
    • cz-scratch EPIDEMIA DEMENCJI CZYŻBY? 15.10.05, 09:29
      Nie tak dawno Cimoszewicz zapomniał o 400 tysiącach. A teraz historyk nie wie co
      robił jego dziadek.
      • zdruff Re: EPIDEMIA DEMENCJI CZYŻBY? 15.10.05, 09:31
        ty na pewno wiesz wszystko o swoich przodkach, mimo że nie jesteś historykiem.
        czy tak?
        • cz-scratch Re: EPIDEMIA DEMENCJI CZYŻBY? 15.10.05, 09:38
          Tak bo u mnie w rodzinie nikt się nie bał i nie ukrywał faktu, że był w AK np.
          • boba222 Re: EPIDEMIA DEMENCJI CZYŻBY? 15.10.05, 09:39
            I nikt w Twojej rodzinie nie ukrywał też faktu, że był niemieckim szpiegiem?
            Dlaczego nam o tym nie napiszesz?
          • melipol To skąd ty się wziełeś? 15.10.05, 09:57
            cz-scratch napisał:

> Tak bo u mnie w rodzinie nikt się nie bał i nie ukrywał faktu, że był w AK np.

Tatuś prezydenta Kwaśniewskiego tylko na takich czekał i wymordował ich (AK-ców)
            tysiącami.
          • przypadek Re: EPIDEMIA DEMENCJI CZYŻBY? 15.10.05, 10:01
            A wiesz że tacy jak twoi przodkowie, co służyli w AK byli uważani za
            największych zdrajców Polski szpiegów, bandytów i często ginęli w więzieniu nie
            doczekawszy wyroku? Nie tak dawno, jeszcze 50 lat temu. Im wtedy też kazano
            udowadniać, że nie współpracowali z hitlerowcami.
          • kojotk1 Re: EPIDEMIA DEMENCJI CZYŻBY? 15.10.05, 12:16
            > Tak bo u mnie w rodzinie nikt się nie bał i nie ukrywał faktu, że był w AK np.

Tak - mój dziadek też nie ukrywał faktu wallki w AK.
            Tylko zmarł na zawał po przesłuchaniu w 1956. Osieracając dwójkę dzieci.
    • chris12 Co z babką Tuska, jak się prowadziła gdy dziadek 15.10.05, 09:31
      był nieobecny?
      My wyborcy jesteśmy ciekawi.
      • abyss Mów za siebie, prosiaczku czerwony! 15.10.05, 10:08
        • wrojoz Re: Mów za siebie, prosiaczku czerwony! 15.10.05, 11:49
          A co robił dziadek Kaczyńskiego? Proszę ujawnić!
    • basiula111 niekoniecznie klamal 15.10.05, 09:33
      cala ta dyskusja jest beznadziejnie glupia.
      Po pierwsze, to z artykulu wynika, ze sam Tusk byl zdziwiony informacjami na
      temat dziadka. Fakt, ze ich nie znal, niekoniecznie oznacza klamstwo.
      Brat mojej babci zostal przymusowo wcielony do Wermachtu gdyz jego owdowiala
      matka podpisala liste by ratowac siebie i piatke swoich dzieci. Gdy jej syn
      skoczyl 16 lat zostal automatycznie wcielony do niemieckiej armii. Podczas
      atakow na Wielka Brytanie zdezerterowal i walczyl po polskiej stronie. W Angli
      sie ozenil i zamieszkal na stale. Przez cale swoje zycie ukrywal te informacje
      przed swoja zona i dziecmi. Umarl kilka lat temu nigdy nie dzielac sie z nimi
      tym epizodem ze swojego zycia! On strasznie sie tego wstydzil, a dla mnie byl
      bohaterem.
      Jak ktos juz wczesniej powiedzial, w polskich rodzinach takich historii sa
      tysiace. Zostawcie Tuska i jego dziadka w spokoju.
      • veglie Re: niekoniecznie klamal 15.10.05, 10:03
        basiula111 napisała:

> cala ta dyskusja jest beznadziejnie glupia.
        > Po pierwsze, to z artykulu wynika, ze sam Tusk byl zdziwiony informacjami na
        > temat dziadka. Fakt, ze ich nie znal, niekoniecznie oznacza klamstwo.
        > Brat mojej babci zostal przymusowo wcielony do Wermachtu gdyz jego owdowiala
        > matka podpisala liste by ratowac siebie i piatke swoich dzieci. Gdy jej syn
        > skoczyl 16 lat zostal automatycznie wcielony do niemieckiej armii. Podczas
        > atakow na Wielka Brytanie zdezerterowal i walczyl po polskiej stronie. W Angli
        > sie ozenil i zamieszkal na stale. Przez cale swoje zycie ukrywal te informacje
        > przed swoja zona i dziecmi. Umarl kilka lat temu nigdy nie dzielac sie z nimi
        > tym epizodem ze swojego zycia! On strasznie sie tego wstydzil, a dla mnie byl
        > bohaterem.
        > Jak ktos juz wczesniej powiedzial, w polskich rodzinach takich historii sa
        > tysiace. Zostawcie Tuska i jego dziadka w spokoju.
        Dezerterując nie pomyślał o matce i rodzeństwie?
      • wrojoz Re: niekoniecznie klamal 15.10.05, 11:50
        A co robiły babki Kaczyńskiego? Proszę podać! A wtedy sobie pogrzebiemy.
    • dobror Re: Wehrmacht w biografii dziadka Tuska 15.10.05, 09:34
      Ludzie! Nie wybieramy Józefa Tuska, tylko Donalda! To po pierwsze. Po drugie -
      uczcie się historii, nie będziecie wypisywać bzdur. Józef Tusk mógł zwinąć
      chorągiewkę dużo przed wybuchem wojny i spoko zadekować się w jakimś niemieckim
      urzędzie w Krakowie, Rzeszowie czy Lwowie, bo to było uważane za służbę równą
      wojskowej. Według prawa hitlerowskiego automatycznie był Niemcem bez
      podpisywania folkslisty. Miał szczęście, że nie rozstrzelano go odrazu, jak to
      zrobiono w Bydgoszczy z wieloma działaczami. Musiał iść do Wehrmachtu, ale
      wcale nie musiał iść do polskiego wojska. Mógł siedzieć sobie w obozie
      jenieckim i czekać bliskiego końca wojny. D.Tusk nic nie wiedział? A co wy
      wiecie o swoich dziadkach czy pradziadkach? Pewnie nic. Niektórzy dopiero teraz
      dowiadują się prawdy o swoim pochodzeniu (np. Żydzi), inni o niechlubnej
      działalności w SB. Łatwo oskarżać, kiedy jest pełna wolność opluwania.
      Współczuję Panu Tuskowi i będę na Niego głosować.
    • travel_wawa Kto mieczem wojuje od miecza ginie. 15.10.05, 09:37
      Sztab Kaczynskiego, PiS siegneli po metody hitlerowskie.
      Moi dziadkowie musieli, po wkroczeniu Niemcow na Pomorze w 1939 roku, udowodnic
      swoje pochodzenie kilka opolen wstecz, aby nie pojsc do obozu koncentracyjnego.

Kampania wyborcza sięgnęła dna i jest to ewidentnie spowodowane działanaimi
      PiS. Tylko straszenie, kłamstwa, zastraszanie ludz ( co będzie gdy...).

Akurat "grzebanie" w losach Józefa Tuska przyniesie pozytywny efekt, bowiem
      Polacy będą mogli poznać troche nieznanej historii ziem tzw. korytarza. Bo to
      własnie dzięki niezłomnej postawie Kaszubów, przywiązaniu do tradycji i języka
      przodków tereny te zawsze ciązyły ku Polsce.

Jest niemal pewne, że biografia Józefa Tuska to piękne bohaterskie losy, a
      Donald Tusk może być dumny ze swojego pochodzenia i tego, co dla polskości
      Gdańska i Kaszub uczynili jego krewni.

Dla Polaków będzie ZASZCZYTEM mieć Prezydenta wywodzącego się z takiej tradycji.
      • chris12 Lech Kaczyński jest marny choć ma dobrego dziadka 15.10.05, 09:42
        i dlatego głosuję na Tuska.
        • zib11 Re: Lech Kaczyński jest marny choć ma dobrego dzi 15.10.05, 09:50
          Bądzcie konsekwentni,glosujcie na cimoszewicza.A swoj drogą to rzeczywiście
          kaczynski to slaby kandydat,tusk to potęga intelektualna-biorąc pod uwagę sume
          współczynników IQ jego sztabu(sam tusk-około 75-ciu) bedzie troche ponad 200-
          cie,dodając do tego IQ krzysia to nawe ze 220-cia.
      • wanda46 Re: Kto mieczem wojuje od miecza ginie. 15.10.05, 09:54
        nie jest ładnie zarzucać komuś metody hitlerowskie .Kampanię w tym kierunku
        zaczął Tusk ,który na pierwszych spotach mówił patrząc na Gdańsk o swoich
        korzeniach,co mnie się wtedy nie bardzo podobało bo Polacy jak chcą kogoś
        obrazić to karzą mu tłumaczyć się za przodków tzn Tusk mówiąc :patrzcie jakim
        mam wspaniałych przodków ,a Wy?Obawiam się ,jako osoba wychowana w Malborku i
        posiadająca swoje lata ,że właśnie grzebanie w losach rodziny Tuska może nie
        bardzo mu pomóc bo dobrze znam pokręcone losy ludzi mieszkających w Malborku od
        przed wojny i na Pomorzu.Więc Protasiewicz powinien zamilknąć a nie
        rozgrzebywać tego tematu
    • tunas Re: Wehrmacht w biografii dziadka Tuska 15.10.05, 09:42
      Widzę że nie zrozumiałeś treści artykułu... a drzesz ryja...

'Największym problemem świata jest to, że głupcy są absolutnie pewni, a mędrcy
      pełni wątpliwości'
      Bertrand Russel
    • cezaryga A wiadomo, czy zdezerterował? 15.10.05, 09:51
      Skad ta Gazeta ma takie wiadomosci, chyba wie wiecej od Tuska. To, ze dziadek
      sluzyl w WH to juz fakt. To czy zostal wcielony czy zglosil sie dobrowolnie to
      jest do ustalenia. A to czy podpisal volksliste? To tez do ustalenia. Po co
      dziadkowi bylo potrzebne zaswiadczenie w 1947, ze byl dobrym Polakiem? Do
      rehabilitacji? Jezeli tak, to nie dziwie sie, ze Tusk wolal o tym w oficjalnych
      biografiach nie pisac. Bo w to, ze o niczym nie wiedzial to jakos trudno mi
      uwierzyc.
      • wanda46 Re: A wiadomo, czy zdezerterował? 15.10.05, 10:06
        dokładnie takie same mam wnioski i jeszcze dodając na forum www.wp.pl piszą
        ludzie którzy znali dziadka Tuska i w ich pamięci nie jawi sie jako patriota
        czemu jako osoba wychowana w Malborku wcale sie nie dziwię gdyż sama pamiętam
        przedwojennych mieszkańców Malborka którzy bardzo niepochlebnie wyrażali się o
        rządach Polaków tzn uważali że dawne tereny niemieckie to przed wojną była jak
        mawiali kraina mlekiem i miodem płynąca o pod rządami Polaków to każdy
        widział .Moja rodzina przybyła zza Buga ,ale działalnbośc repatriantów to już
        całkiem inna sprawa i też nieżle obrzydliwa
    • 80662270a kłamie ten tusk jak cimoszewicz 15.10.05, 09:52
    • greta_garbo Re: Wehrmacht w biografii dziadka Tuska 15.10.05, 09:53
      a co mnie ku.. obchodzi dziadek tuska????? mam wrażenie, że to takie robienie
      przez prase wielkiego zamieszania, bo w czasie kampani trzeba o czymś pisać i
      najlepiej o "skandalu". tylko, że to gó..any skandal, sprawa bez znaczenia i w
      ogóle coraz bardziej mnie ta druga tura zaczyna wku..ać. tuska dziadek tuska
      sprawa. nawet obecny papież ma jakieś dziwne sprawy w życiorysie.
      • wrojoz Re: Wehrmacht w biografii dziadka Tuska 15.10.05, 11:55
        Piękna karta Historii Tuska i Jego Rodziny. Walczyli o Polskość mimo tylu
        przeciwności. To są prawdziwi Patrioci. A nie takie udawanie jak u Kaczyńskich.
    • the.bill1 SKĄD NAGLE PROTASIEWICZ WIE CO KOMU GROZILO? 15.10.05, 09:53
      Moj dziadek odmowil podpisania volkslisty i wyladowal za to z zona i
      dziecmi w obozie pracy w Potulicach.

Wiec bez jaj, niektorzy nie podpisywali KENNKARTY, a zatem ci ktorzy podpisywali
      zrobili obciach i powinno sie o nich mowic z niesmakiem.
      Nie twierdze ze nalezy teraz na nich psy wieszac... ale do cholery nie ma co
      szukac na sile usprawiedliwien, bo to nie ok wobec tych ktorzy nie podpisali..
      • kojotk1 Re: SKĄD NAGLE PROTASIEWICZ WIE CO KOMU GROZILO? 15.10.05, 12:19
        > Wiec bez jaj, niektorzy nie podpisywali KENNKARTY, a zatem ci ktorzy
        podpisywal

Poszukaj informacji o Wolnym Mieście Gdańsk - obywatele WMG w momencie
        wcielenia do Rzeszy po napaści Niemiec na Polskę stali się obywatelami Rzeszy -
        chcieli, czy nie.
    • yaraz82 NIE DLA TUSKA !!!!!!!!!!!!!! 15.10.05, 09:54
      Jestem oburzony zachowaniem Tuska !
      Po takim czymś powinien odwołać cały swój sztab albo sam zrezygnować z
      kandydowania !
      • eptesicus Re: NIE DLA KACZORA!!!! 15.10.05, 10:00
        yaraz82 napisał:

> Jestem oburzony zachowaniem Tuska !
        > Po takim czymś powinien odwołać cały swój sztab albo sam zrezygnować z
        > kandydowania !

Tusk to gnojek i oportunista, ale bede na niego glosowac, bo jest to mniejsze
        zlo - prezydent ktory nie narobi szkod. Kaczor jest smiertelnym zagrozeniem dla
        Polski i niewinnych ludzi, ktorych ten zechce rozliczac z fikcyjnych win a
        nawet win ich przodkow. Do tego oslabi pozycje Polski na arenie
        miedzynarodowej, bo wszystkich obrazi...
        • abyss Obrażalscy? 15.10.05, 10:06
          • eptesicus Re: Obrażalscy? 15.10.05, 10:27
            w dyplomacji i stosunkach miedzynarodowych jest to bardzo wazne.
            • abyss Dyplomata? 15.10.05, 10:44
            • dzimdzirimdzi72 Re: Obrażalscy? 15.10.05, 10:45
              niestety, Kaczyński w czasie debaty parę razy rozesmiał się Tuskowi w twarz,
              kiedy ten coś mówił
              to brak kultury dyskusji i szacunku dla rozmówcy
              moim zdaniem Putin może się tak smiać, kiedy prezydent Białorusi albo Polski do
              niego przyjedzie, bo w razie czego i tak będzie górą

ale prezydent Polski tak robić _nie_ może, w imię polskich interesów
              ważna jak zwykle jest władza ekonomiczna i militarna. co Polska ma w tej
              dziedzinie do powiedzenia? zwłaszcza z takimi utrwalaczami socjalizmu (75% w sejmie)
              • abyss Co ty nie powiesz? Niewolniku! 15.10.05, 11:09
                Poznać zwolennika Tuska po serwiliźmie!
                • dzimdzirimdzi72 poznać człowieka głupiego 15.10.05, 11:18
                  ...po jego argumentach

krzyczeć i rzucać obelgi każdy głupek umie, co zresztą widać
                  • abyss Re: poznać człowieka głupiego 15.10.05, 11:22
                    Przeczytaj co napisałeś, i poznaj człowieka głupiego:
                    "niestety, Kaczyński w czasie debaty parę razy rozesmiał się Tuskowi w twarz,
                    kiedy ten coś mówił
                    to brak kultury dyskusji i szacunku dla rozmówcy
                    moim zdaniem Putin może się tak smiać, kiedy prezydent Białorusi albo Polski do
                    niego przyjedzie, bo w razie czego i tak będzie górą

ale prezydent Polski tak robić _nie_ może, w imię polskich interesów"
                    • dzimdzirimdzi72 Re: poznać człowieka głupiego 15.10.05, 11:57
                      widzę, że nawet nie próbujesz swoich słów cymś poprzeć, po prostu mi _wmawiasz_
                      że masz rację?
                      to coś jak z "Polską solidarną"?
              • wrojoz Re: Obrażalscy? 15.10.05, 11:57
                Kaczyński się poprostu na Prezydenta nie nadaje.
    • dupaasi Polska przeprasza Kurskiego bo Tusk nie potrafi! 15.10.05, 09:54
    • boba222 the.bill1 KŁAMIE 15.10.05, 09:55
      poszukaj dobrze, a znajdziesz...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=30439914&a=30439914
    • eptesicus Re: CIĄGLE CENZURA I CENZURA W WYBORCZEJ! 15.10.05, 09:57
      > CCZY TO PRAWDA, ZE W WSZYSTKIE ODDZIAŁY REGIONALNE GAZETY WYBORCZEJ DOSTALY
      > ROZKARZ, ŻE O TUSKU MAJA PISAC TYLKO DOBRZE, A O KACZYŃSKIM TYLKO ŹLE?

o Kaczynskim nie da sie pisac dobrze, bo to obrzydliwy, zapluty karzel, dyszacy
      nienawiscia. Dlatego pisza o nim zle
      • the.bill1 Re: CIĄGLE CENZURA I CENZURA W WYBORCZEJ! 15.10.05, 11:11
        Czy wy macie na takie teksty jakies premie????
        Nienawiścią zieje Wyborcza. Nie odwracaj kota ogonem. Ty myśli propagandowa
        klisża stworzona przez GW na uzytek komuny. Klisza sprzed 12 lat...
        Brawo
        Wybacz, ale oglądam TV i widzę, że to TUSK jest bezczelnie atakującym i
        strojącym sie w piórka. Wygląda to mniej wiecej tak:

TUSK: Pan jest debilem panie K.
        Kaczynski: pan jest niegrzeczy panie T
        Tusk: pan nie obraża

Jakby się tego od Michnika i Unii Wolności Tusk ...nauczył
    • red_kapturek Re: Wehrmacht w biografii dziadka Tuska 15.10.05, 09:57
      Jest 2005 rok, kampania wyborcza, mamy niebawem wybierać prezydenta RP, ale
      metody PiSu i Kurskiego spowodowały, że udaliśmy się na groby przodków w
      poszukiwaniu niecności i antypolskości, siedzimy w archiwach i wczytujemy się w
      bezeceństwa babć i dziadków. Przyszłość może poczekać, teraz przynajmniej przez
      tydzień będziemy się licytować, kogo korzenie ultrapolskie od zarania dziejów,
      a kto szkodnik i zdrajca. Tusk wiedział, a nie powiedział. A że wiedział, to
      wie każdy. Takie rzeczy po prostu się wie i milczy. Takich rzeczy wnuk
      dowiaduje się z pamiętnika dziadka, opisane dzieje przodków dzień po dniu, z
      podaniem godziny i miejsca zdarzenia. Tusk wiedział, a nie powiedział. Kurski
      słyszał na Pomorzu, przypuszczał, nie wiedział na pewno, ale się dowiedział.
      Lech Kaczyński też nie wiedział, przeprosił Tuska, Kurskiego się pozbył i teraz
      wie, że to błąd. Wyborca wie, że to wszystko potoczyło się spontanicznie, że to
      nie żadne knowanie, że Kurski te dokumenty dostał dopiero przedwczoraj, że on o
      nich też nie wiedział, tak jak nie wiedział Lech Kaczyński. Nikt nic nie
      wiedział. Tylko Tusk wiedział, że dziadek to drań-ochotnik i się nie przyznał.
      A teraz wszyscy wszystko wiedzą. I z tą wiedzę pójdą do urn wyborczych, aby
      wybrać przeszłość. I o to właśnie chodzi.
    • 80662270a niech tusk przeprosi kurskiego i wyborców 15.10.05, 09:57
      za to że piał przez media swoje kłamstwa
      • dzimdzirimdzi72 Re: niech tusk przeprosi kurskiego i wyborców 15.10.05, 10:48
        kłamstwa? rzucasz takie obelgi bez pokrycia, oparte o "widzimisię", super chłopie
        poczytaj sobie co znaczy honor, szacunek

jak w sobie to rozwiniesz, będziesz lepszym człowiekiem, zapewniam
    • espirit Mój dziadek też zdezerterował z armii niemieckiej 15.10.05, 09:59
      Zaczne od tego, że zajmowanie się w kampani kim był lub nie był czyjś dziadek jest niepoważne i śmieszne - od początku tak patrzę na te sprawę.
      Po drugie, mój dziadek, mieszkaniec Śląska i Polak ("prawdziwy") również został wcielony do armii niemieckiej (mam nawet jego zdjęcie w mundurze) i podobnie jak dziadek Tuska po krótkim czasie zdezerterował i trafił do armii polskiej (kolejne zdjęcie dziadka, tym razem w mundurze Aliantów). Wszystko działo się we Włoszech, ok roku 1944.
      Takie rzeczy zdarzały się w czasie II Wojny Światowej, szczególnie na terenach uznawanych przez Niemców za niemieckie.
      Dalteog całkowiecie rozumiem sytuację Tuska, ponadtow uważam, ze rzeczywiście mógł nie wiedzieć o wszystkim.
      No i dodam, że zagłosuje na Tuska bo jest liberałem, a po kilkunastu latach rządów socjalistów tego Polsce trzeba.
      No i nie jestem dwupaszportowcem,choć mieszkam na Śląsku Opolskim i moge sie tylko patrzeć jak inni moga soibe wyjechać na wakacje pracować LEGALNIE w Niemczech.
    • margy Kto z Tusków nie był w Wehrmachcie???? 15.10.05, 09:59
      Najpierw Tusk przyznał, że brat dziadka, teraz wiadomo, że i sam dziadek
      (dziwne, że o bracie dziadka wiedział, a własnym dziadku nie... - a może to
      była wstydliwa rzecz, że np. obaj byli Volksdeutschami???
      Ale dobrez mu tak, Tusk najpierw rozdmuchał błahy incydent do rozmiarów
      apokalipsy a teraz sam wpadł we własne sidła, cwaniaczek jeden...
      • melipol [...] 15.10.05, 10:16
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • laclos Re: Wehrmacht w biografii dziadka Tuska 15.10.05, 10:00
      A to Polska własnie.... Jak dojrzali wyborcy mogą zwracac uwagę na przeszłość
      członków swoich rodzin, na którą nie mieli żadnego wpływu?
      • laclos Re: Wehrmacht w biografii dziadka Tuska 15.10.05, 10:02
        Miało być oczywiście: na przeszłość członków rodzin kandydatów...
      • abba15 [...] 15.10.05, 10:08
    • chris12 Zapomniano, że sprawę wywołał Bulterier PiS-u.... 15.10.05, 10:03
      bo kogo obchodzi dziadek kandydata na prezydenta?
      • abyss Dziadek ok, wnusio kłamca! 15.10.05, 10:05
        Ale do ciebie chris12 to nie dociera.
        • abba15 [...] 15.10.05, 10:07
      • wanda46 Re: Zapomniano, że sprawę wywołał Bulterier PiS-u 15.10.05, 10:08
        chris12 napisał:

> bo kogo obchodzi dziadek kandydata na prezydenta?
        sprawę wywołał Tusk mówiąc na pierwszych spotach o swoich korzeniach z których
        był dumny więc Kurski pociągnał ten temat
      • davidmors Wiedza o tym kim był dziadek kandydata jest ważna! 15.10.05, 10:11
        Ale nie decyduje o głosowaniu. Najważniejsze jest kim jest sam kandydat.
        A w wypadku Tuska, on i jego poglądy są nieakceptowalne.
        Dlatego zagłosuję na Lecha Kaczyńskiego, chociaż mi się nie podoba.
        • wrojoz Re: Wiedza o tym kim był dziadek kandydata jest w 15.10.05, 12:01
          Mnie się też kaczyński nie podoba. Głosujemy na Tuska.
          • davidmors Wiedza o tym kim był dziadek kandydata jest ważna 15.10.05, 13:29
            Mnie się nie podobają obaj. Ale nie upadłem jeszcze na głowę, żeby głosować na
            kandydata gorszego dla Polski, jakim jest Tusk.
    • korekt Re: Wehrmacht w biografii dziadka Tuska 15.10.05, 10:07
      Zawsze twierdziłem ,że kolaboracja Donalda , którj przykład widzieliśmy w
      filmie Nocna Zmiana ; ma się w genach /we krwi,z mlekiem matki itd./
      Nic nowego.Sprawa jasna jednoznaczna i oczywista.
    • zenek68 za darmo bierzecie dzieci prawde TVN24 i GW... 15.10.05, 10:08
      a powinniscie dostawac pieniadze za indoktrynacje antypolska...
    • kajfasz7 Amerykanie mają Szwartzenegera 15.10.05, 10:12
      Ciekawe czy u niego odgrywały istotną rolę jego dziadkowie w wyborze
      kalifornijskim?
      PiSuary sprawdżcie jeszcze ciotki,wujków,szwagrów, ich żony.
      Kim byli wasi rodzice, dziadkowie pamiętajcie i wam to dzinnikarze wytkną.
      Wstyd mi za was i chamską waszą politykę. Dobije wam się to, przypomnę wam to.
      • puljan KONKURS KONKURS !!! OWCZAREK NIEMIECKI TUSKA 15.10.05, 10:18
        Ogłaszam konkurs na psią nazwę
        dla Protasiewicza ze sztabu Tuska
        CO proponujecie ?
        DOG Tuska, OWACZAREK NIEMIECKI
        MOże ktoś ma lepszy

• mordzinas Re: Amerykanie mają Szwartzenegera 15.10.05, 10:20
        kajfasz7 napisał:

> Ciekawe czy u niego odgrywały istotną rolę jego dziadkowie w wyborze
        > kalifornijskim?
        > PiSuary sprawdżcie jeszcze ciotki,wujków,szwagrów, ich żony.
        > Kim byli wasi rodzice, dziadkowie pamiętajcie i wam to dzinnikarze wytkną.
        > Wstyd mi za was i chamską waszą politykę. Dobije wam się to, przypomnę wam to.

Durnoto.
        Przecież nikt normalny nie czyni Tuskowi zarzutu z tego co robił
        kiedyś jego dziadek!!!!

Istotą całej sprawy jet to ,że Tusk - kandydat na preaydenta,
        określający się jako człowiek z zasadami - SKAŁAMAŁ PUBLICZNIE.! !!!!

Rozumiesz to czy tylko udajesz że nie rozumiesz????

Prezydenta kłamce mieliśmy już 10 lat. Wystarczy!!!

Podczas debaty z Kaczyńskim w TVN zrobił Kaczyńskiemy lekcje
        moralności.
        Kaczyński go 3 razy pokornie przeprosił....A teraz co??? nic się nie
        stało???

Moralność Kalego - to właśnie moralność Tuska i Platformy.
        Jak Kali kraść to dobrze. Jak Kalego okradać to żle.

Ręce opadają.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka