badaczdziejow Niemieckie związki Tuska 17.10.05, 10:24 A ja mam dokumenty świadczące o tym, że brat psa pradziadka Tuska miał wspólne szczenięta z dogiem NIEMIECKIM !!! Odpowiedz Link Zgłoś
rybolog Re: Niemieckie związki Tuska 17.10.05, 10:28 A to lazja...i zaloze sie zeby to zakamuflowac nazwal jednego psa - szarik. Odpowiedz Link Zgłoś
77qwerty Re: Niemieckie związki Tuska 17.10.05, 10:28 To nieprawda Sztab Tuska kategorycznie zaprzeczył Tusk rozwaza mozliwosc podania do sadu badaczadziejów za zniesławienie Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Podobno Tuska pies służył w SS? 17.10.05, 10:32 Jeżeli Kurski to potwierdzi to PO zatopiona! Odpowiedz Link Zgłoś
kwiecien45 [...] 17.10.05, 10:40 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy_w11 Re: brainwashing 17.10.05, 10:46 A mnie przeraża, że pozostałe pokolenie Polaków nauczone nieufności wszędzie szuka wroga, spisku i ulega manipulacji, zamiast wziąć się za siebie i do roboty. >Przeraża mnie, że młode pokolenie Polaków, nie nauczone nieufności do mediów >(my nabyliśmy jej za pierwszej komuny), daje sobą aż tak manipulować. Odpowiedz Link Zgłoś
pamin1 Re: brainwashing 17.10.05, 11:16 jerzy_w11 napisał: > A mnie przeraża, że pozostałe pokolenie Polaków nauczone nieufności wszędzie > szuka wroga, spisku i ulega manipulacji, zamiast wziąć się za siebie i do > roboty. > > > >Przeraża mnie, że młode pokolenie Polaków, nie nauczone nieufności do medi > ów > >(my nabyliśmy jej za pierwszej komuny), daje sobą aż tak manipulować. 60 lat rzadow komunistow, bezpieki i styropianu robia swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: brainwashing 17.10.05, 11:25 Warto się zastanowić kto nie zadbał o to, aby media nie były w obcych rękach. Największe szkody poczynił Wałęsa. Na drugim miejscu pod wzgledem szkodliwości Mazowiecki. Jaruzelski obdarował Michnika nowoczesną drukarnię "Trybuny Ludu". W skrócie: Media były niepotrzebne całej Solidarności II (postokrągłostołowej), ponieważ wszyscy stanęli po jednej stronie, po stronie agentów i postkomuny. A ogłupiony lud polski pozostał samotnie po drugiej stronie i teraz zbiera baty. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: brainwashing 17.10.05, 12:51 davidmors jak zwykle chrzani od rzeczy Media są w tych rękach, które je założyły. Jak ja sobie założę gazetę i zatrudnię dobrych dziennikarzy, to ludzie będą to chętnie kupować i czytać. A tobie nic do tego, bo w wolnym kraju każdy ma prawo uczestniczyć w rynku medialnym. Idiotyczne gadki o dbaniu, w czyich rękach są media zalatują z daleka ustrojem totalitarnym, za którym tak bardzo tęsknisz. Odpowiedz Link Zgłoś
brynk ja juz mam sukcesy , zdołałem przekonac .... 17.10.05, 11:43 ...kilkanascie osób do Kaczynskiego Zachecam do podobnych działań . Niech zwycieza Kaczyński ! Uwaga na przydupników Niemiec jaką jest PO i Tusk . Ci ostatni są zagrozeniem dla POlski . Nie zwazajcie na " propagande sukcesu" rodem z czasów komunistycznych jaką wciska nam GW !!! Odpowiedz Link Zgłoś
r306 Fajna kampania.... 17.10.05, 12:51 Zebys tak jeszcze promowal Kaczynskiego "ZA COS", a nie przeciwko "KOMOUS"... Ogolnie rzygam ta kampania. Tylko obrzucanie gownem (a noz sie cos przylepi), nic wiecj... Macie od tego smierdzace lapki... Mozecie jesc? Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: ja juz mam sukcesy , zdołałem przekonac .... 17.10.05, 12:53 > ...kilkanascie osób do Kaczynskiego Zachecam do podobnych działań nie musisz mnie zachęcać. cała Polska sama coraz bardziej się przekonuje, oczywiście do Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
walterbertin nikt nie byl wcielany do Wermachtu ot tak 17.10.05, 10:48 nikt nie byl wcielany do Wermachtu - po prostu byl jako obywatel niemiecki byl powolywany do wojska - sytacja prawna ma sie tak Na podstawie traktatu Wersalskiego wszystcy byli poddani niemieckiego cesarza Wilhelma II, obojetnie jakiej narodowosc, a zamieszkali w granicach Rzeczpospolitej Polskiej (przedwojennej) otrzymali w roku 1922 "chcial nie chcial musial" polskie obywatelstwo - tzw zasada Nansena - tego od paszportow nansenowskich (czerwonego krzyza)i badacza polarnego. Zasada szczegolnie stosowana na terenie rozpadlego cesarstwa Austro- Wegierskiego, czyli kazdy dostaje obywatestwo tego (nowo-powstalego) panstwa na terenie ktorego aktualnie mieszka - w ten sposob ludzie zmienili paszporty nigdy nie wyjezdzajac z miejsca zamieszkania - niektorzy nawet cztery razy - bo nowe granice tez sie zmienialy jak w kalejdoskopie czy w to w Triest czy w Gdansku czy w Alto Adige/Sued Tirol czy w Czechach czy na Sloonsku albo w Alzacji i Lothringi czy rejonie Malmedy w Belgii lub w Schleziku-Holsztynie Na terenie Rzeczpospolitej Polskiej (przedwojennej) dotyczylo wcisniecie polskiego obywatelstwa zarowno Niemcow, Polakow, Kaszobow, Sloonzakow, Mazurow, Zydow, Cyganow, a nawet Chinczykow, ktorych paru mieszkalo w Bydgoszczy wzglednie Bromberg. Wszystcy byli poddani cesarza Wilhelma II, ktorzy utracili w 1922 niemieckie obywatelstwo na rzecz polskiego, na podobnej zasadzie "chcial nie chcial" musial otrzymali niemieckie obywatelstwo (III Rzeszy) mniej wiceje w czasie do grudnia 1940 roku - ze wzgedow organizacyjnych na Pomorzu szybciej, na Sloonsku poznej bo troche to potrwalo zanim wszystkich Hanysow zarejestrowano Dotyczylo to wszystkich bez wzgledu na narodowosc, za wyjatkem ludzi wyznania mojzeszowego, korzy na terenie calej III Rzeszy od roku 1938 byli pozbawie niemieckiego obywatelstwa - ale to inna sprawa. Mozliwosci odmowy przyjecia niemieckiego obywatelstwa przez bylych poddanych cesarza Wilhelma II wzglednie ich potomkow nie bylo - chyba ze ktos wybieral pociag pospieszny do Sachsenhausen lub Dachau. Podobnie bylo po roku 1945 - nie bylo mozliwosci odmowienia przyjecia obywatelstwa PRL i czerwonej gwiazdy chyba ze ktos wybieral pociag pospieszny na Syberie i do Kazachstanu - prawie milion Sloonzakow w ten sposob zginelo po 1945 roku w sowieckich kopalniach wegla i uranu, ku chwale czerwonej gwiazdy Powolanie do Wehrmacht, czyli wojska, niemieckich obywateli bylo po prostu normalnym nastepstwem faktu przywrocenia tej grupie ludzi niemieckiego obywatelstwa. Niemcy znajdowaly sie w stanie wojny z czerwonym smokiem radzieckim lub w stanie przygotowania do tej wojny - za uchylanie sie od sluzby wojskowej przez obywateli danego panstwa w stanie wojny jest wszedzie na calym swiecie kula w leb. Do tej grupy ludzi licza sie tacy swiecznikowcy w Polsce jak Tusk, Lepper, ksiadz Primas Glemp i wielu innych Podobnie po nastaniu PRL wszystcy czy mazurzy czy kaszubi czy sloonzacy czy czeresniacy z kujaw, ktorym ponownie wcisnieto polskie obywatelstwo byli powolywani do Ludowego Wojska Polskiego. N.N Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: nikt nie byl wcielany do Wermachtu ot tak 17.10.05, 11:01 Trafne określenie. Wielu Polaków wstępowało do Ludowego Wojska Polskiego. Czy po to aby dać Polskę w niewolę komunistom? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek46pink Re: nikt nie byl wcielany do Wermachtu ot tak 17.10.05, 11:01 Dziękuję serdecznie za ten cenny wywód. Styl języka jest dodatkowym, cennym, świadectwem jego autentyczności ! Jerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
k_r Re: nikt nie byl wcielany do Wermachtu ot tak 17.10.05, 11:48 Witam Pana Dziekuję za merytoryczna wypowiedz - jakże niestety rzadką na tym forum.. Pozdrawioam K.R. Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Nie umiesz czytać, błaźnie forumowy? 17.10.05, 10:49 Tuskowi stanęło i stoi, a Kaczyńskiemu dopiero rośnie. Kompletnie nie znasz sie na poparciu,wysuszona meduzo gdyńska. Odpowiedz Link Zgłoś
panidalloway Plopli! 17.10.05, 10:51 Rozumiem, że wszystko w porządku i nie wywalisz mnie i moich forumowych przyjaciół na łączkę, bo zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
fikost150 Tusk rozprawi sie z polactwem 17.10.05, 10:53 "PROPOLSKI" TUSK W ankiecie na temat polskości opublikowanej w miesięczniku ZNAK w nr 11-12 z 1987 roku - str. 190 Donald Tusk tak mówi o sobie: "Jak wyzwolić się od tych stereotypów, które towarzyszą nam niemal od narodzenia, wzmacniane literaturą, historią, powszechnymi resentymentami? Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło-ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych urojeń? Polskość to nienormalność - takie skojarzenie nasuwa mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze, wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnie ochoty dźwigać... Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski - tej ziemi konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego tak często nas ogłupia, zaślepia, prowadzi w krainę mitu. Sama jest mitem". W dniach 12-14 czerwca 1992 roku, jako wiceprzewodniczący Zarządu Głównego ZK-P, tuż po upadku rządu Bieleckiego, Donald Tusk uczestniczył w II Kongresie Kaszubskim, który odbywał się w Domu Technika w Gdańsku przy ul. Rajskiej 6. 13 czerwca do uczestników Kongresu wygłosił programowe przemówienie zatytułowane: "Pomorska idea regionalna jako zadanie polityczne". Przedstawił w nim program pełnej autonomii Pomorza (Kaszub), które winno posiadać nie tylko własny rząd, ale i własne wojsko i własny pieniądz. Na takie dictum siedzący przy mnie goście (ks. prof. Pasierb, posłowie z WAK Alojzy Szablewski i Feliks Pieczka, jeden senator, szefowie Wielkopolan i Górnoślązaków oraz inni) wyrażali swe oburzenie, gdyż oni nie widzieli Kaszub poza Polską. Siedzący w pierwszym rzędzie poseł Feliks Pieczka nie wytrzymał i wskoczył na estradę, podszedł do mikrofonu i wygłosił pozaprogramowe, piękne, patriotyczne kontprzemówienie podkreślając, iż oddzielenie Kaszub od Polski byłoby nie tylko przestępstwem wobec polskiej racji stanu, ale i wobec interesu Kaszubów. Przypomniał też zebranym fragment hymnu kaszubskiego, który w języku polskim brzmi: "nie ma Kaszub bez Polonii, a bez Polski Kaszub". Odpowiedz Link Zgłoś
wrojoz Re: Tusk rozprawi sie z polactwem 17.10.05, 11:04 Tusk wygra, ponieważ zapewnia jedyny rozsądny kierunek dla Polski: praca, aktywność,zgoda z Sąsiadami, nauka dla młodych, pomoc dla potrzebujących, ale realna pomoc a nie obiecywanki. Odpowiedz Link Zgłoś
wdakra Re: Tusk rozprawi sie z polactwem 17.10.05, 13:45 > Tusk wygra, ponieważ zapewnia jedyny rozsądny kierunek dla Polski: praca, > aktywność,zgoda z Sąsiadami, nauka dla młodych, pomoc dla potrzebujących, ale > realna pomoc a nie obiecywanki. Obaj kandydaci są w swoich deklaracjach mniej więcej zgodni co do celów i mam wrażenie, że ich zwolennicy również. Jest jedynie spór o to, który z nich z większym prawdopodobieństwem będzie je realizował. Ci, którzy pamiętają początki III RP wiedzą, że to środowisko Tuska namówiło ludzi na rezygnację z niewydajnych wędek w zamian za dostawy ryb uzyskanych bardziej efektywnymi sposobami, a potem się na nich wypięło, stwierdzając, że rozdawnictwo ryb jest szkodliwe. Właśnie za rządów KLD gwałtownie wzrosło bezrobocie i nie wierzę, że teraz ich polityka doprowadzi do jego redukcji. Nauka dla młodych i pomoc dla potrzebujących została uwzględniona w programie PO dopiero w trakcie kampanii wyborczej, co mocno zajeżdża kiełbasą wyborczą. Żeby było śmieszniej Kaczyńskiemu zarzucają przeznaczenie zbyt dużych środków na cele społeczne. Kto więc daje większe szanse na realną pomoc, a nie obiecywanki? Odpowiedz Link Zgłoś
jurek46pink Tusk rozprawi sie z ... szowinizmem ! 17.10.05, 11:11 Czytać więcej Gombrowicza, któremu zarzucano również brak patriotyzmu, tylko dlatego, że wytykał Polakom ich narodową (czyt, nacjon.) megalomanię, której wyznawcą jest aktualnie Kaczyński z poparciem Rydzyka ! Odpowiedz Link Zgłoś
red_kapturek Re: Tusk rozprawi sie z polactwem 17.10.05, 11:46 fikost150 napisał: > "PROPOLSKI" TUSK > > W ankiecie na temat polskości opublikowanej w miesięczniku ZNAK w nr 11-12 z > 1987 roku - str. 190 Donald Tusk tak mówi o sobie: "Jak wyzwolić się od tych > stereotypów, które towarzyszą nam niemal od narodzenia, wzmacniane literaturą, > historią, powszechnymi resentymentami? Masz zacięcie, chłopie! Który to już post? Który to już nick? Dobra rada: Zmień zdartą na Bambino analogową płytę. Powód: Nudzisz. Skutek: Nuda powoduje zobojętnienie na "rewelacje". Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Tusk rozprawi sie z polactwem 17.10.05, 13:36 Trafnie ocenił polską rzeczywistość. To nietety "wzniosło-ponury-śmieszny teatr".Zróbmy zatem wszystko by się on skończył.I wybierzmy Tuska.Przynajmniej o tym szczerze mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
petrokles Czy dziadek Tuska mordował Żydów 17.10.05, 11:16 Nie wiem czy podpisanie Folkslisty owocujące wstapieniem do hitlerowskiej armii wystarczająco tłumaczy chęć wydostania się ze Stuthofu. Wiem, że miliony Polaków pomimo przesladowań nie kolaborowało. Dziadek Tuska słuzył Hitlerowi przez ponad dwa lata! Pytanie zasadnicze dotyczy tego czy dziadek Tuska rozstrzeliwał Polaków i uczestniczył w egzekucjach żydów gdy nosił znaczek ze swastyką? O tym, że nie palił się do dezercji do Andersa wystarczająco dowodzi fakt, że w Polskich Śiłach Zbrojnych znalazł sie po dostaniu sie do niewoli Aliantów o czym świadczy termin wstąpienia i zajęcia miejscowości Achen. Ot dylematy dla walczących z Faszyzmem... Odpowiedz Link Zgłoś
red_kapturek Re: Czy dziadek Tuska mordował Żydów 17.10.05, 11:51 petrokles napisał: > > świadczy termin wstąpienia i zajęcia miejscowości Achen. Ot dylematy dla > walczących z Faszyzmem... Walczcie dalej z faszyzmem, walczcie - powodzenia i wielkiego jak góra Mahometa sukcesu życzą wam z całego serca POwcy. A my w tym czasie zapewnimy Donaldowi zwycięstwo w wyborach. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Czy dziadek Tuska mordował Żydów 17.10.05, 13:38 A to co za brednie! Może jeszcze nosił flagę przed Hitlerem? Odpowiedz Link Zgłoś
brynk UWAGA EMERYCI RENCISCI .... ! 17.10.05, 11:20 Głosując na Tuska głosujesz za mniejszą emeryturą, rentą czy swiadczeniem przedemerytalnym . PO zapowiada ograniczenia w wydatkach socjalnych dotacji do tych świadczeń . Więc zanim oddasz głoś na "nowych złodzieji" z PO zastanów sie mocno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rafvonthorn I co, Kaczuchy będą lepsze od Wałęsy i Kwacha? Bo 17.10.05, 12:29 dwóch ich jest, dlatego? Czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Kaczyńskiego popiera Rydzyk i esesman Kobylański - 17.10.05, 12:59 wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Tuska popiera Wałęsa i Kwaśniewski, -wystarcz 17.10.05, 13:40 Wystarczy już bzdur.STOP kaczorowi. Odpowiedz Link Zgłoś
k_r Re: UWAGA EMERYCI RENCISCI .... ! 17.10.05, 11:53 Witam drogi forumowiczu ..powidz skad według ciebie bedą szły pieniadze na opłacenie tych emerytur i rent które teraz są przenawane oraz tych które tak chojnie rozdaje PiS? Drogi forumowiczu jak juz odpowiesz a mniemam że potrafisz... to potem sie zastanów ile jescze z osob pracujących oraz z pracodawców można wyciagnąc kasy ? Odpowiedz Link Zgłoś
brynk Re: UWAGA EMERYCI RENCISCI .... ! 17.10.05, 12:19 k_r napisał: > Witam > > drogi forumowiczu ..powidz skad według ciebie bedą szły pieniadze na opłacenie > tych emerytur i rent które teraz są przenawane oraz tych które tak chojnie > rozdaje PiS? > > Drogi forumowiczu jak juz odpowiesz a mniemam że potrafisz... to potem sie > zastanów ile jescze z osob pracujących oraz z pracodawców można wyciagnąc kasy > ? k.r- wypadało by Tobie zyczyc emerytury 650-700zł , ciekawe gdybyś taką otrzymywał jakie było by wtedy Twoje stanowisko w tej sprawie .... Odpowiedz Link Zgłoś
k_r Re: UWAGA EMERYCI RENCISCI .... ! 17.10.05, 12:33 ale nie zyję .. a jak mi państwo z mojej pensji zanbierze jeszcze 10% to tez nie bede miał z czego zyc... jak państwo zabierze 10% mojej firmie wiecej to firma splajtuje i te pieniądze które generowała do budżetu też nie bedą przychodzić... Lepiej mieć wiecej firm które zatrudniają wiecej ludzi i pobierać z tego niższe podatki niż nie mieć z kogo pobierac tych podatków pomyśl o tym Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: UWAGA EMERYCI RENCISCI .... ! 17.10.05, 13:09 Zgadzam się. trzeba obniżyc podatki a rozdymać wydatki socjalne. Chociaż trzeba przyznać że akurat wielu emerytów to poniżające być na tak niskich, żebrackich emeryturach. Przez lata płacili składki ZUS, ich pieniadze zasialały budżet zamiast być dla nich odkładane na strość. Tak więc PRL okradło ich z dzisiejszych emerytur i teraz muszą żebrać o każdy grosz, tak naprawdę dopominac się o pieniądze które sami sobie odłożyli płacąc składki... Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Ja nie jestem emerytem - głosuję na Tuska 17.10.05, 13:04 Nie jestem emerytem - więc głosuję na PO i Tuska. Co do emerytów któzy przez lata odkładali w ZUSie pieniądze zgadzam się - nalezy im się i nie nalezy im obcinac kasy. Rencistów natomiast trzeba dokładnie prześwietlić (tak samo jak łapówkarzy- lekarzy)- z dużo jest wśród nich symulantów-wyłudzaczy żyjących na koszt innych. Co do innych świadczeń socjalnych - trzeba je ciąć - np. wcześniejsze emerytury dla górników i wiele innych świadczeń dotyczących określonych grup interesu. Odpowiedz Link Zgłoś
mcel1 Re: Ja nie jestem emerytem - głosuję na Tuska 17.10.05, 15:00 pozwolę sobie zwrócić uwagę, że ogrom rencistów powstał na wskutek nawet nie cichego przyzwolenia a wręcz zachęty ze strony władz na początku lat 90. A wtedy chodziło o obniżenie kosztów pracy i na początku przemian nie chciano przeprowadzać zwolnień. Wtedy jakoś guru finansoe - Balcerowicz, koledzy Tuska z KLD jakoś nie protestowali. Zresztą nie protestował nikt bo liczono na może szybszy, lepszy rozwój itd.Teraz płacimy za to. Jednakże świadomość dlaczego jest tylu rencistów musi być wśród ludzi (szczególnie tzw. władzy).W tej sytuacji nie jest łatwo podjąć decyzję o weryfikacji rent i wysłaniu do nieistniejącej pracy 50 - 60 latków Odpowiedz Link Zgłoś
superkulfon NeoUBecja czyli PiS sie przeliczyla 17.10.05, 11:31 metody rodem z lat 50tych gdy uczciwych obywateli oskarzalo sie w imie wyzszych celow i niszczylo nie daly na szczescie rezultatu. Mam nadzieje ze nie befdzie tez sadow neoUBeckich w ktorych ludzie z PiS tacy jak np. Kurski beda oceniac czy ktos jest uczciwy czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski TOBIE SIE Z TUSKIEM I MIODOWICZEM POMYLILO 17.10.05, 13:11 superkulfon napisał: > metody rodem z lat 50tych gdy uczciwych obywateli oskarzalo sie w imie wyzszych > > celow i niszczylo nie daly na szczescie rezultatu. Mam nadzieje ze nie befdzie > tez sadow neoUBeckich w ktorych ludzie z PiS tacy jak np. Kurski beda oceniac > czy ktos jest uczciwy czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
brynk dlaczego Tusk nie wypowiada sie zdecydowanie nt. 17.10.05, 11:33 ... Centrum Wypedzonych Eriki Steinbach ? Wogóle to zauwazam , ze stosunek Tuska do spraw niemieckich jest podejrzany , niema z jego strony ani z PO zdecydowanego stanowiska wobec spraw i problemów polsko-niemieckich . Boję sie Tuska w sprawach niemieckich ,oby nie poszedł z Niemcami na układy .... To jest bardzo powazny problem , wiec pomyslmy o tej sprawie oddając głos na podejrzanego człowieka .... Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: dlaczego Tusk nie wypowiada sie zdecydowanie 17.10.05, 11:52 I to wam spedza sen z powiek ?. Pisuar nie widzi 20% bezrobocia , biedy na kazdym kroku , glodujacych w warszawskich hospicjach , tylko wciska ludziom kit nt swietlicy dla kilku 100-letnich szwabow . Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: dlaczego Tusk nie wypowiada sie zdecydowanie 17.10.05, 13:29 20 % bezrobocia to m.in. efekt aferalnych prywatyzacji panstwowych przedsierbiorstw. A tu profesjonalista byl przyjaciel Tuska, niejaki Lerwandowski Janusz (podobnie jak inny aferrzysta Piskorski Pawel - Europosel PO), ktorego sciga juz krakowska prokuratura (narazie moga mu "naskoczyc", bo chroni go immunitet) indianski napisał: > I to wam spedza sen z powiek ?. Pisuar nie widzi 20% bezrobocia , biedy na > kazdym kroku , glodujacych w warszawskich hospicjach , tylko wciska ludziom kit > > nt swietlicy dla kilku 100-letnich szwabow . > Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: dlaczego Tusk nie wypowiada sie zdecydowanie 17.10.05, 13:35 Moze znajdziecie w koncu cos na samego Tuska , a nie na jego sasiadow ? Dziadek Tuska , przyjaciel Tuska , pies Tuska ... kto jeszcze ? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: dlaczego Tusk nie wypowiada sie zdecydowanie 17.10.05, 13:40 zwroc sie z prosba do tw. redaktura Lizuta=Lizusia. On, taki specjalista od dzennikarstwa sledczego cos napewno znajdzie. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: dlaczego Tusk nie wypowiada sie zdecydowanie 17.10.05, 16:28 A pisales ze media sa za Tuskiem . Cos tu nie tak . Chyba jednak faworyzuja kaczyskiego . Odpowiedz Link Zgłoś
red_kapturek Re: dlaczego Tusk nie wypowiada sie zdecydowanie 17.10.05, 11:55 brynk napisał: > ... Centrum Wypedzonych Eriki Steinbach ? Wogóle to zauwazam , ze stosunek > Tuska do spraw niemieckich jest podejrzany , niema z jego strony ani z PO > zdecydowanego stanowiska wobec spraw i problemów polsko-niemieckich . Boję sie > Tuska w sprawach niemieckich ,oby nie poszedł z Niemcami na układy .... To jes > t > bardzo powazny problem , wiec pomyslmy o tej sprawie oddając głos na > podejrzanego człowieka .... Brynk, obudź się, Mazury już sprzedane, teraz Otto Bismarck ze swoimi junkerami tam rządzi. Macie kiepski wywiad. Poprawcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Dobrze powiedział Korwin-Mikke... 17.10.05, 13:14 W koalicji POPiS - PO powinno zająć się gospodarką (maja lepszy, liberalny programa który da szybszy rozwój) a PiS polityką zagraniczną (z UE w negocjacjach trzeba twardo, wtedy więcej się uzyska). Niestety wybory poszły na opak i pewnie będzie odwrotnie - w parlamencie wygrało PiS, a prezydenckie wygra Tusk. To pogląd Janusza Korwina-Mikke. Jednak ja głosuję na Tuska. W sytuacji gdy PiS wygrał wybory potrzebny jest prezydent z PO który ostudzi ich socjalistyczne zapędy. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski A TUSK MOWIL INACZEJ 17.10.05, 13:31 Przed wyborami parlamentarnymi, kiedy "pewniakiem" byl premier z Krakowa, Rokita, Tusk twierdzil, ze lepiej jet, kiedy wladza jest w rekach jednej partii. No coz: punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. palestrina2005 napisał: > W koalicji POPiS - PO powinno zająć się gospodarką (maja lepszy, liberalny > programa który da szybszy rozwój) a PiS polityką zagraniczną (z UE w > negocjacjach trzeba twardo, wtedy więcej się uzyska). > Niestety wybory poszły na opak i pewnie będzie odwrotnie - w parlamencie > wygrało PiS, a prezydenckie wygra Tusk. > To pogląd Janusza Korwina-Mikke. > Jednak ja głosuję na Tuska. W sytuacji gdy PiS wygrał wybory potrzebny jest > prezydent z PO który ostudzi ich socjalistyczne zapędy. Odpowiedz Link Zgłoś
palestrina2005 Re: A TUSK MOWIL INACZEJ 17.10.05, 14:06 Władza w jednych rękach Ok, to byłoby najlepsze rozwiązanie. Mikke mówił jaki byłby najlepszy wariant podziału kompetencji w koalicji. Najlepiej byłoby gdyby PO rządziło samo. Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: A TUSK MOWIL INACZEJ 17.10.05, 14:27 To tylko Twoja prywatna opinia. Ja uwazam, ze lepiej byloby, gdyby PiS przejal cala wladze; cvhce reform prawdziwych, a nie tylko kosmetycznych. A za 4, 5 lat wyborcy ich za caloksztalt ocenia palestrina2005 napisał: > Władza w jednych rękach Ok, to byłoby najlepsze rozwiązanie. > Mikke mówił jaki byłby najlepszy wariant podziału kompetencji w koalicji. > Najlepiej byłoby gdyby PO rządziło samo. Odpowiedz Link Zgłoś
jm19 Dzika nienawiść do Lecha Kaczyńskiego!!! 17.10.05, 11:49 Wszystko wskazuje na to, że polskie media chcą wybrać na prezydenta Donalda Tuska. Robią to w sposób odrażająco nachalny! 1. W gazetach, radiu i telewizji informacje z kampanii prezydenckiej przedstawia się tak, żeby lepiej prezentował się Tusk. W tym celu "filtruje się informacje". Informacje o Kaczyńskim przedstawia się w sposób banalny w negatywnym kontekście. Są to często urwane strzępy wypowiedzi Kaczyńskiego, z których niewiele wynika. Media udają, że informują o Kaczyńskim. De facto, to robią darmową kampanię wyborczą Tuskowi. 2. Szczytem wszystkiego był atak biskupa Życińskiego na sztab wyborczy Lecha Kaczyńskiego (ewenement w skali światowej, by Kościół osobą swego biskupa tak jednoznacznie starał się wpłynąć na wynik wyborczy!!!). 3. Klasyczny przykład sprawy dziadka Donalda Tuska, który jak się okazuje służył w Wehrmachcie (o czym Donald Tusk musiał doskonale wiedzieć, tylko liczył na to, że fakt ten nie ujrzy światła dziennego!!!) a dzisiaj rano RMF twierdzi w swoim satyrycznym felietonie, że Kurski kłamał! Eksploatowanie przez media pseudoafery Kurskiego świadczy o tym, że na tej zakłamanej historii rodzinnej Tuska media chcą zrobić Tuskowi polityczny marketing wyborczy!!! 4. Najbardziej odrażające były wczorajsze uroczystości w Sanktuarium w Łagiewnikach. Całe tabuny ateistów siedziały na pierwszych miejscach bazyliki profanując przy okazji Dom Boży Nie wiem co Kościół chce osiągnąć przez promowanie w kościele komunistów, ateistów i innych dewiatów. Kościół, to nie jest PUB tylko Dom Boży i nie mozna robić sobie kpiny z tradycji religijnej kościoła katolickiego w Polsce! Ostatnio niemal każda uroczystość kościelna służy do pokazywania i promowania ludzi niewierzących tylko dlatego, że zajmują stanowiska w administracji rządowej, samorządowej lub też są znanymi politykami! Jest to zwyczajna profanacja wiary! Czekam tylko, kiedy na jakiejść uroczystości kościelnej pojawi się ta czerwona gnida i kanalia - Marek śiwiec (przepraszam za wyerażenie)!!! a także ... Barbara Labuda (również przepraszam za wyrażenie!). 5. Osobiliwe było też przepraszanie przez pana Wassermanna pani Kwasniewskiej. Jest oczywiste, że prezydentowa nie powiedziała prawdy na przesłuchaniu, zatajała tą prawdę, utrudniała pracę komisji orlenowskiej!!! Za co właściwie przepraszał ten Wassermann??? Albo nie wie co robi, albo jest pozbawiony zasad zwykłej przyzwoitości??? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Dzika nienawiść do Lecha Kaczyńskiego!!! 17.10.05, 11:55 --- Wszystko wskazuje na to, że polskie media chcą wybrać na prezydenta Donalda Tuska. Robią to w sposób odrażająco nachalny! --- Szczesliwy z Ciebie czlowiek . Nie ogladasz "TV Trawm" , nie sluchasz "Radia ma ryja" , nie czytasz "naszego dziennika" . A moze uwazasz je za media bialoruskie , a o.Rydzyka za Araba ? Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Dzika nienawiść do Lecha Kaczyńskiego!!! 17.10.05, 13:48 Chamstwa to ci nie brak.Czy ateiści "profanują" Dom Boży nie tobie o tym decydować.Mamy do czynienia z sianiem nienawiści z powodu bezwyznaniowości. Odpowiedz Link Zgłoś
sirandreas Lecha Kaczyński ma mój głos...!!! 17.10.05, 21:10 Dziadek nie mówił Donaldowi, że służył w Wehrmachcie, ale powiedział mu, że nie wstąpił tam na ochotnika. Ale ten Tusk to Bezmózg. haha... Odpowiedz Link Zgłoś
brynk nawet "wałęsiak" sie błazni zawistny jak pies... 17.10.05, 11:55 ...az mu piana nienawisci leci z gęby , i to niby katolik . Wałęsa!- chyba ci sie zapomniało o przykazaniu Bozym ... - MIŁUJ BLIZNIEGO JAK SIEBIE SAMEGO .Przykre to . Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: nawet "wałęsiak" sie błazni zawistny jak pi 17.10.05, 11:57 Ino kaczusia jest porzadna w tym wrednym narodzie . Moze niech poszuka innego , tam gdzie ja polubia . Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Goebbelsowski trick Kurskiego 17.10.05, 12:02 Pan Kurski swietnei wiedzial,ze klamstwo dostatecznei naglosnione zyje wlasnym zyciem i chocby pozniej bylo ujawnione i sprostowane, cos z neigo zawsze pozostaje. Juz neiktorzy na tym forum z piana na ustach,zrobili z dwoch meisiecy dwa lata sluzby w Wehrmachcie, juz pisza o podpisaniu Volkslisty (NIE Folkslisty!!)za cene wyjscia z obozu i podobne banialuki. Charakterystyczne, ze wiekszosc listow tych, oprocz idiotyzmow historyczno-logicznych zawiera moc beldow ortograficznych, co daje duzo do myslenia o poziomie roznych Jol z Dywit, Petroklesow i im podobnych. Na szcescie mamy normalna wiekszosc w spoleczenstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
vitek25 - KRĘTACTWO POPŁACA - 17.10.05, 12:04 opłacało się tworzyć krąg kolesi o lepkich łapach, czyli KLD... opłacało się być przez wiele lat leserem i nie brać za nic odpowiedzialności, a jedynie grubą kasę za wieczne wiecemarszałkowanie... opłacało się posługiwać fałszerstwem i oszczerstwami wobec Włodzimierza Cimoszewicza... opłącało się milczeć, gdy należało bronić wolności obywatelskich i ściagać się w oszołomstwie z kaczkami i giertolami... oplacało się rozpętac medialną histerię "skalanaj pamięci dziadunia"... cały ten CYRK opłacał się - gratulacje... Odpowiedz Link Zgłoś
apietrz Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 12:09 Mam pytanie do kandydata Pana Lecha Kaczyńskiego, przerabianie i rozdrabniania dziadka do niczego nie prowadzi,jest to temat zastępczy. Pan Kaczynski popisuje się, bo tak to można nazwać, swoim katolicyzmem,jest sztandarowym katolikiem i jak to On jest niespójny sam ze sobą. Jest prawnikiem z wyższym tytułem naukowym , powinien wiedzieć że kara śmierci nie ma praktycznie wpływu na wielkość przestępczości - takie są generalnie wyniki badań tego problemu w cywilizowanym świecie Tymczasem On katolik popierany przez Kościół domaga się wprowadzenia tej najwyższej kary do kodeksu. Jak sobie z takim rozdwojeniem radzi jego Ego. Odpowiedz Link Zgłoś
voodeen Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 13:16 sugeruje lekturę Katechizmu Kościoła Katolickiego w tym zakresie (stanowisko kościoła jest jasno sformułowane - kara śmierci jest dopuszczalna ale jako absolutna ostateczność). A co do prewencyjnego działania KS też bym polemizował. Bo jeśli ktoś zabijając ma świadomość, że w najgorszym przypadku dostanie dożywocie (jest zawsze szansa, że na skutek okoliczności takich jak ciężkie dzieciństwo i innych łagodzących dostanie 15 lub 25 i wyjść warunkowo po 10) to nic go nie powstrzyma żeby nacinąć cyngiel. A tak może by sie zastanowił, że czeka go sznur ... Odpowiedz Link Zgłoś
brynk ciekaw kogo poprą ci od "grubej kreski"czyli ... 17.10.05, 12:13 "frasyniuczki mazowieckie" > - Napewno tego co Niemcom i komunistom z sld sprzyja... Odpowiedz Link Zgłoś
krzszy1 Re Radio Telewizja i Prasa 17.10.05, 12:17 Wszystkie liberalne media krzyczą " Jedzcie gó.. -miliony much nie mogą sie mylić" Niech żyje nam towarzysz Tusk! Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Re Radio Telewizja i Prasa 17.10.05, 13:54 Wszystkie faszystowskie media wrzeszczą: jedzcie padlinę-setki hien nie mogą się mylić.Niech żyje nam kameraden Katschor-ordnung mus sein! Odpowiedz Link Zgłoś
golcon Wolę Tuska aniżeli Kacze Wirusy 17.10.05, 12:19 Pan Kaczyński zasłużył sobie na pogardę i odrzucenie przez miliony Polaków. To Pan Kaczyński chce zatrzeć i zniekształcić historię Polski, negując totalnie dokonania III RP, tworząc mity o zbrodniczym PRL. Według Kaczyńskich wszyscy co żyli i pracowali w czasach PRL są dla niego przestępcami z niewielkimi wyjątkami. Wyjątki to kolesie z PiS, to ludzie którzy ślepo ufają Kaczorom. To Pan Kaczyński obiecuje czystki typu Stalinowskiego, stosując hitlerowską zasadę zbiorowej odpowiedzialności względem byłych członków PZPR, służb mundurowych. To hańba takie podejście w XXI do rozliczeń z przeszłością. Wszyscy wiedzą,że miliony Polaków będąc członkami PZPR byli ludźmi uczciwymi i prawymi. Jeśli wsród członków PZPR występowały kanalie, przestępcy , trzeba to udowodnić i ich skazać a nie stosowć ślepy miecz. Taka zasada musi obowiązywać względem wszystkich organizacji włącznie z PiS em, wszystkich obywateli bez wyjątku Panie Kaczyński. Inaczej wpadniemy w spiralę odwetów, czyli unicestwienie Państwa Polskiego. Ja będąc pracownikiem naukowo dydaktycznym na wyższej uczelni zostałem członkiem PZPR po ukończeniu studiów z wyróznieniem, wtedy zainteresowano się moją osobą. Do partii przyjmowano przynajmniej na mojej uczelni tylko wyróżniających się pracowników pod względem osiągnięć naukowych jak też pod względem moralnym. Odrzucam fałszywą tezę, że wszyscy członkowie bronili systemu totalitarnego. To jest absolutne kłamstwo. Przynależność do PZPR traktowałem jako dodatkową pracę na rzecz Polski, na rzecz nauki. Nikogo w życiu nie skrzywdziłem, nikogo nie szpiclowałem, co więcej: to członkowie PZPR również domagali się wolnych zwiazków zawodowych, wolności słowa i wyznania. Większość z nas była członkami tej pierwszej Solidarności. Oczywiście dziś oszołomy prawicowe niechętnie o tym wspominają, widzą tylko co chcą widzieć. Dlatego z oburzeniem czytam i słucham propozycji Kaczyńskich odnośnie ślepych sankcji względem byłych członków partii. Co więcej mogę podać dziesiątki przykładów, że najgorliwszymi zaklinaczmi PRL-u są ludzie mierni, którzy nie mieli tyle hartu i talentu aby wspinać sie po szczeblach kariery zawodowej. Dlatego te miernoty często uciekały do działalności w tzw. opozycji, często do współpracy z SB, nie zawsze u podstaw ich działania była walka z systemem politycznym ale zwykłe wyrachowanie. Dziś kreują się na bohaterów narodowych, mając na szali osięgnięć kilka strajków lub manifestacji protestacyjnych. To Pan Kaczyński pragnie zamiast rozkwitu gospodarczego konserwować biedę i zacofanie. To Pan Kaczyński jest zakładnikiem antychrysta w sutannie i Pana Leppera. Taki sojusz jednoznacznie określa kurs działania Pana Kaczyńskiego. To będzie Polska igrzysk SpecKomisji wszystkich szczebli, to będzie Polska Komisji polowań na czarownice, preparowania fałszywych oskarżeń i pomówień, ferowania wyroków bez sądów, to będzie Polska całkowicie upartyjniona przez jedyną słuszną partię tj. PiS. Krótko mówiąc będzie to faszyzm. Przyznaję, że nie wszystko podoba mi się w programie PO, nie wszystko podoba mi się w programie Pana Tuska, ale analiza porównawcza obu kandydatów wskazuje na mniejsze zło jeśli Prezydentem będzie Pan Donald Tusk. Dlatego będę głosował na Pana Tuska i oczekuję, że Pan Tusk rozliczy wszystkich przestępców z PRL i z III RP zgodnie ze standardami europejskimi a nie czarnej dziczy Kaczorów. Odpowiedz Link Zgłoś
krzszy1 Re: Wolę Tuska aniżeli Kacze Wirusy 17.10.05, 12:31 Przypomnę dla nierozgarniętych w nawiązaniu do poprzedniego postu -co oznacza skrót PZPR -płatni zdrajcy pachołki rosji Odpowiedz Link Zgłoś
davidmors Re: Chcesz Tuska ? No to masz : 17.10.05, 12:35 "W dniach 12 - 14 czerwca 1992 roku, jako wiceprzewodniczący Zarządu Głównego ZK - P, tuż po upadku rządu Bieleckiego, Donald Tusk uczestniczył w II Kongresie Kaszubskim, który odbywał się w Domu Technika w Gdańsku przy ul. Rajskiej 6. 13 czerwca do uczestników Kongresu Tusk wygłosił programowe przemówienie zatytułowane: "Pomorska idea regionalna jako zadanie polityczne". Przedstawił w nim program pełnej autonomii Pomorza (Kaszub), które winno posiadać nie tylko własny rząd, ale i własne wojsko i własny pieniądz. Na takie dictum siedzący przy mnie goście (ks. prof.Pasierb, posłowie z WAK Alojzy Szablewski i Feliks Pieczka, jeden senator, szefowie Wielkopolan i Górnoślązaków oraz inni) wyrażali swe oburzenie, gdyż oni nie widzieli Kaszub poza Polską. Siedzący w pierwszym rzędzie poseł Feliks Pieczka nie wytrzymał i wskoczył na estradę, podszedł do mikrofonu i wygłosił pozaprogramowe, piękne, patriotyczne kontprzemówienie podkreślając, iż oddzielenie Kaszub od Polski byłoby nie tylko przestępstwem wobec polskiej racji stanu, ale i wobec interesu Kaszubów. Przypomniał też zebranym fragment hymnu kaszubskiego, który w języku polskim brzmi: "nie ma Kaszub bez Polonii, a bez Polski Kaszub"..." - - - Tusk - karykaturalny prezydent dla Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
pe1 Re: Chcesz Tuska ? No to masz : 17.10.05, 13:05 a w Klewkach wszyscy zdrowi? Odpowiedz Link Zgłoś
dawidantyrydzyk a co mnie obchodzi co robil jego dziadek pffffff 17.10.05, 12:31 Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Dziadek jest bardzo ważny, n.p. w brydżu 17.10.05, 12:36 Nie bierzmy tematu zbyt lekko! Odpowiedz Link Zgłoś
k_r Re: Dziadek jest bardzo ważny, n.p. w brydżu 17.10.05, 12:47 gartuluję udanej kontry ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Dziadek jest bardzo ważny, n.p. w brydżu 17.10.05, 12:57 Tylko zwykle ch..wo gra dzidyga. Co nie? I nawet w pysk nie można za to dać, łachmyts się ikrywa gdzieś pod stołem :) Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: co raz glupsze haczyki na siebie wymyslaja NU 17.10.05, 13:00 POrzucali by gtanatami trochę, albo potruli się jak ten komuch Juszczenkę i załatwili np. Morozowskiego z Sekielski. gdzieś w bramie i coś by się działo. Odpowiedz Link Zgłoś
vidi12 Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 12:41 Wcielony siłą??? gdzie są dokumenty, które mówią o tym, że dziadek Tuska został wcielony do Wehrmachtu siłą. W TV przedstawiano dokumenty potwierdzające, że Józef Tusk służył w armii niemieckiej. Nic natomiast nie mówią o tym w jaki sposób sie tam dostał. Mówienie o tym , że został wcielony siłą jest nadużyciem, a właściwie można powiedzieć wprost - jest kłamstwem , jeżeli taka opinia jest formułowana na podstawie tych dokumentów. Byc może został wcielony siłą , a może wstąpił na ochotnika.Kto chce niech to sobie wyjaśnia. Media i instytuty badania opinii społecznej wyrażnie działają w interesie Donalda Tuska i to ich prawo( prawa do tego nie mają jednak media publiczne) . Jeżeli jadnak media komercyjne działaja w interesie jednego kandydata to powinny o tym wprost powiedzieć - tak byłoby uczciwie. Nadużyciem jest deklarowanie obiektywizmu podczas gdy tak naprawdę prowadzi sie kampanię na rzecz jednego kandydata. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 12:53 A mój dziedek był adiutantem Marszałka J.P. i co z tego? Czy ja mężem stanu? I w odwrotną stronęc- Radziwłłoie to byli szwedzcy(prznahmniej książe Janusz) kolaboranci i sukikoty I wody. I co ? Wszystkich potomków na szafot. Abstrahijąc od prawdy o tym, czy nieprady, to mnie ch. obchodzi co czyjś dziadek robił. (To z resztąm, że siedział w obozie było faktem). Zajmijcie sięsoimi rodzicami (rodzinami) w PRLu i się nie ośmieszjcie. ("To sprawa międzu KUrski a Tuskiem" - brąchnął Kaczor jak kupę robił) Mózgi poruczone... ♬♬♬♬♬♬♬♬♬♬ Odpowiedz Link Zgłoś
sirandreas Lech pokona spoko Bezmózga... 17.10.05, 13:57 Dziadek nie mówił Donaldowi, że służył w Wermachcie, ale powiedział mu, że nie wstąpił tam na ochotnika. Ale Bezmózg... Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 14:03 A wyobrażasz sobie Vidi12,że Niemcy napisaliby w jakimkolwiek dokumencie ,że wcielają siłą dziadka Tuska do Wehrmachtu? Po co mieliby to robić? Dla dowództwa nie liczyło się jak kto został wcielony tylko stan osobowy.Dziwłbym się bardzo istnieniu takiego dokumentu potwierdzającemu siłowe wcielenie dziadka Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 12:43 I tak jużpewnie zostanie. Ciekawe co Kaczorki z robią ze sobą potem no i Jacisuem K u r (e w) s k i m... Odpowiedz Link Zgłoś
czarek1 Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 12:54 Padaja na tym forum, oprocz kompletnie debilnych oskarzen o ochotnizcej sluzbei w Wehrmachcie i rzekomym zabijaniu Polakow rowneiz oskarzenia niby merytoryczne o rzekomym dazeniu Tuska do oderwania Kaszubow od reszty Polski.Gdyby cos takiego byo prawda, od miesiecy trabilby o tym Rydzyk i jego poplecznicy, szczesliwi, ze im sie taki kasek trafil. Trabilaby o tym cala prasa nacjonalistyczna i caly sztab Kaczorow. Jakos o tym nic nie slychac. Rozne dawidymorsy i im podobni korzystaja z bezkarnosci anonimu w forum,zeby bezpodstawnie oskarzac. A gdzie dowody? Takie same, jak Kurskiego. Przypomnina sie stary dowcip o pytaniu do radia Erewan, czy to prawda, z ena Newskim Prospekcie rozdaja samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
zhk Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 13:07 No tak, ren dowcip ma wiele wersji. Ale sedno jest , żę ten komu podp....lili bicykl jest zamieszany w kradzież roweru. co nie? Wychodzi na to jakie gnidy sąw tym polskim "dziennikarstwie, czy polityce" nie obrżając nikogo (poza wiadomo kim). Są przykłady. Tem gościu jest skończony. ZA sam wrednu wygląd mordy już. Bo nie wiem jak Ty, jak jescze nie wiedziałem kiedyś lto zadz, zwróciłem od razu uwagę, że ryj nie budzi zaufania. Kaprawy wraz fęby. (A może ja prorok jakiś?) Odpowiedz Link Zgłoś
jotemka Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 12:56 Nic dziwnego, przecież to oczywiste, że ta afera zaszkodzi Kaczyńskiemu, a nie Tuskowi... Odpowiedz Link Zgłoś
chris12 Tusk prowadzi dzięki Kurskiemu 17.10.05, 12:58 Były sztabowiec PiS sam z własnej woli dał Platformie i Tuskowi wielki atut w niemrawej kampanii wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
rnrr Re: Kaczory przekalkulowały 17.10.05, 13:57 Ci od Kaczki wiedzieli, ze Tusk bije Kaczora jeśli chodzi o politykę zagraniczna wiec musieli coś zrobić. Wymiślili wiec antyniemieckie fobie i dyskretnie je podgrzewali. Gdyby był Cimoszewicz byśmy mieli antyrosyjskie i również rodzinę w tle i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 13:37 Az tak nisko upadles ? Denniak . Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 13:46 Nie, tylko smiej sie z PO, ze w odtatnim tygodniu kampanii wyborczej nie przysterpuje do walki z Kaczynskim na program prezydentury, tylko ciagle nowe "kwity" z tym dziadkiem wyciagaja. A M. Olejnik - dzisiaj w radiu Zet - nawet nie pozwolila Kaczynskiego cokolwiek o programie, bezrobociu, itd. powiedziec, tylko cale 15 minut przepytywala go na oklicznosc dziadka Tuska. Na sugestie: moze juz z tym skonczmy? dzielna Monika odparla: przeprosi pan Tuska? Za co? powiedzial Kaczynski? Przeciez to nie ja minalem sie z prawda. Itd., itp. Mam takie pojerzenie, ze PO nam w tym tygodniu juz nic wiecej nie powie. Tylko Tusk bedzie beigal od maszy do mszy, od kamery do kamery, i modlil sie o to, zeby juz byl koniec, i zeby jz mogl zamienic mieszkanie w Sopocie na Palac Namiestnikowski. Zgoda: staje sie cyniczny i zlosliwy, bo mnie jz szlag trafia! To co robi PO i zaprzyjaznione z nia media, to juz przechodzi wszelkie ludzkie pojecie. Gdzei bys nie zajrzal: Onet, GW, Radio Zet: wszedzie ten dziadek indianski napisał: > Az tak nisko upadles ? Denniak . Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 13:58 Oczywiscie w wywolaniu afery z dziadkiem PiS niema nic wspolnego , to nie Kurski , tylko Tusk . Facetowi sie nudzilo wiec wymyslil sobie dziadka w Wermachcie tylko po ty by Kaczynski mial go za co przepraszac . Kaczynski do M.Olejnik "Przeciez to nie ja minalem sie z prawda" - biedak az tak boi sie powiedziec "Mowilem prawde" , a stary Tusk na ochotnika zglosil sie do Wermachtu . Ten facet juz nie odroznia takiego czegos jak prawda i falsz . Kaczynski po prostu klamal , ale tego nie jest w stanie zrozumiec - Wy zreszta tez . Co do mediow . Pamietasz taka audycje "zatopic platforme" - to tez zorganizowal Tusk i przyjazne mu media ? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 14:08 robily to media, ktore wcuraj zaprosily PO na debate z PiS-em. i PO stchorzyla. a poszlo o to, zeby RM nie dopuszcala telefonow sluchaczy (zawsze to robia, i juz pare razy zdazylo mi sie posluchac komentarzy sluchaczy, atakujacych chmsko RM i Radzyka; taka maja formule programu: w sumie dosc odwazna i ciekawa). A propos: gdybys teraz chcial mnie zaatakowac, ze slucham RM, to Ci przypomne, ze u T.Lisa Tuska sam przyzawal, ze slucha uwaznie RM (Kaczysnki sie tylko z litoscia usmiechnal; zreszta przy okazji afery Cimoszki to bylo OK, ze Miodowicz sie w RM produkowal, prawda?). Co do "slynnego" juz dziadka Tuska: po co kalmal? PiS wyrzucil - wg mnie niepotrzebnie - Kurskiego, a PO i Tusk krzyczeli we wszytskich mediach, ze to nieprawda, i ze dziadek Tuska NIGDY nie byl w Wehrmachcie. Wiec sklamal, i za klamstwo powinien przeprosic. Ale, jak widze, sa rozne stadardy w odniesieniu do partii i kandydatow: inne dla Tuska inne dla Kaczynskiego. I - tu Kaczynski ma racje: Tusk sam sie coraz bardziej pograza. Ta informacja o nowaym dokumencie to juz kompletna szopka. No coz: o tempora, o mores! indianski napisał: > Oczywiscie w wywolaniu afery z dziadkiem PiS niema nic wspolnego , to nie > Kurski , tylko Tusk . Facetowi sie nudzilo wiec wymyslil sobie dziadka w > Wermachcie tylko po ty by Kaczynski mial go za co przepraszac . > Kaczynski do M.Olejnik "Przeciez to nie ja minalem sie z prawda" - biedak az > tak boi sie powiedziec "Mowilem prawde" , a stary Tusk na ochotnika zglosil sie > > do Wermachtu . Ten facet juz nie odroznia takiego czegos jak prawda i falsz . > Kaczynski po prostu klamal , ale tego nie jest w stanie zrozumiec - Wy zreszta > tez . > Co do mediow . Pamietasz taka audycje "zatopic platforme" - to tez zorganizowal > > Tusk i przyjazne mu media ? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 14:17 Czy jest roznica w tych przypadkach . Pytasz faceta czy ma raka , on odpowiada ze nie (bo nic o tym nie wie) . Mowisz facetowi ze ma raka - bo tak mowila sasiadka do innej sasiadki . Facet owszem ma tyle ze to nie rak , a angina . Tusk kontra Kaczynski . Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 14:25 Tusk w piatek przyznal, ze juz - ponoc - 5 tygodni temu (Kaczysnki dzisiaj temu zaprzeczyl) ostrzegal PiS przed mozliwoscia prowokacji z dziadkiem. Czyli: juz wtedy wiedzial i znal cala prawde! A po aferze z Kurskim - kiedy PiS (tu przynajmniej widac, ze ani sztab PiS-u, ani Kurski informacji o Wehrmachice nie mieli, bo by inaczej zareagowali) Kurskiego usunal, Tusk klamal (i Kutasiewicz=Protasiewicz: tak o nim pisze, bo znam osobiscie; wyjatkow wredny typ) mowiac, ze dziadek NIGDY nie byl w Wehrmachie. W czym problem? Otoz archiwa w Berlinie sa dla wszytskich historykow i dziennikarzy dostepne (dlatego TVP i TVN tak latwo do nich dotarla): tamm nie jest tak, jak w IPN-ie. Dalatego powtarzam z cala stanowczoscia: w tej sprawie Tusk od poczatku klamal, i robil ze swego dziadka polskiego bohatera. Wina jest po stronie Tuska: naiwnie wierzyl, ze sie uda, ale sie nie udalo. Wiec Twoj przyklad i Twoje porownania sa tutaj nietrafne indianski napisał: > Czy jest roznica w tych przypadkach . Pytasz faceta czy ma raka , on odpowiada > ze nie (bo nic o tym nie wie) . > Mowisz facetowi ze ma raka - bo tak mowila sasiadka do innej sasiadki . Facet > owszem ma tyle ze to nie rak , a angina . > Tusk kontra Kaczynski . Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 15:25 --- Otoz > archiwa w Berlinie sa dla wszytskich historykow i dziennikarzy dostepne > (dlatego TVP i TVN tak latwo do nich dotarla): tamm nie jest tak, jak w IPN- ie. --- Myslisz naprawde ze Tusk jest tak naiwny by wiedzac ze istnieja dokumentacja nt. pobytu dziadka w Wermachcie - szedl w zaparte . Teraz to juz nie twierdzisz ze jest klamca tylko idiota . To tak jakby Kaczynski twierdzil ze nigdy nie gral w filmie . Kurski dobrze wiedzial po co wywoluje afere . na niej mogl zyskac jedynie Kaczynski . Niestety przeliczyl sie bo ludzie ze facet urodzony po wojnie nie moze odpowiadac za to co sie wtedy wyrabialo . kaczynski najchetniej zwaliby na Tuska wine za oswiecim i inne dzialania niemieckie , tylko dlatego ze Tusk pochodzi z Gdanska . Dyskusja jest raczej bezsensowna , bo ktos kto jest za kaczynskim bedzie uwazal ze Tusk klamal , a ktos kto jest przeciw niemu bedzie myslal ze o niczym nie wiedzial - i zadne argumenty nic tu nie zmienia . Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 15:35 Rzecywiscie, wygral na aferze Kaczynski. Jeszcze dzisiajM. Olejnik go za Kurskiego atakowala. Wiem - z b. pewnych zrodel -, ze Tusk od poczatku WIEDZIAL1 . A teraz poczytaj, co zdecydowal czlowiek, ktory PO zakladal, i ktory Tuska zna "od podszewki" . wiadomosci.gazeta.pl/wybory2005/1,67805,2971188.html indianski napisał: > --- > Otoz > > archiwa w Berlinie sa dla wszytskich historykow i dziennikarzy dostepne > > (dlatego TVP i TVN tak latwo do nich dotarla): tamm nie jest tak, jak w I > PN- > ie. > --- > Myslisz naprawde ze Tusk jest tak naiwny by wiedzac ze istnieja dokumentacja > nt. pobytu dziadka w Wermachcie - szedl w zaparte . Teraz to juz nie twierdzisz > > ze jest klamca tylko idiota . To tak jakby Kaczynski twierdzil ze nigdy nie > gral w filmie . > Kurski dobrze wiedzial po co wywoluje afere . na niej mogl zyskac jedynie > Kaczynski . Niestety przeliczyl sie bo ludzie ze facet urodzony po wojnie nie > moze odpowiadac za to co sie wtedy wyrabialo . kaczynski najchetniej zwaliby na > > Tuska wine za oswiecim i inne dzialania niemieckie , tylko dlatego ze Tusk > pochodzi z Gdanska . > Dyskusja jest raczej bezsensowna , bo ktos kto jest za kaczynskim bedzie uwazal > > ze Tusk klamal , a ktos kto jest przeciw niemu bedzie myslal ze o niczym nie > wiedzial - i zadne argumenty nic tu nie zmienia . Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 16:01 I to ma byc argument ? Na kogo musialby glosowac Kurski gdyby mial pozostac wierny ktorejs z "nastu partii do ktorych nalezal ? Odpowiedz Link Zgłoś
silesius.monachijski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 16:03 Ale Cie boli ten Plazynski, Indianski, wiem. I wiem, ze Tusk to "Najwiekszy Polski Pinokio A.D. 2005" indianski napisał: > I to ma byc argument ? Na kogo musialby glosowac Kurski gdyby mial pozostac > wierny ktorejs z "nastu partii do ktorych nalezal ? Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 16:12 silesius.monachijski napisał: > Ale Cie boli ten Plazynski, Indianski, wiem. I wiem, ze Tusk to "Najwiekszy > Polski Pinokio A.D. 2005" Dlaczego mialby mnie bolec ? Ja nawet nie wiem kto to jest . Az tak gleboko w tym bagnie nie siedze . Apropo : bajka o Pinokio skonczyla sie happy endem :) Odpowiedz Link Zgłoś
ronlen2 A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 13:37 Poniewaz Tusk to czlowiek z plasteliny, mowi to, co inni chca od niego uslyszec. Nie ma wlasnej linii, to jak chce rzadzic? Poniewaz Tusk nie ma programu, caly jego program opiera sie na krytykowaniu Kaczynskiego. Poniewaz to wlasnie PO rozprawila sie w brudny sposob z Cimoszewiczem, by do drugiej tury stanac z Kaczynskim. (nie przepadam za Cimoszenka, ale chodzi o sam fakt). Poniewaz Tusk jako czlowiek jest kompletnym sierota, (niezaleznie od tego, jaka partie reprezentuje) wystarczy posluchac co i w jaki sposob mowi. Z rzadzeniem i ciezarem prowadzenia panstwa sobie nie poradzi. Dlatego zaglosuje na drugiego kandydata, innej alternatywy juz nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 13:41 To teraz zareklamuj program kaczynskiego . Przypuszczam ze znasz na pamiec , wiec nie bedziesz mial problemu . Co nam Lesiu obiecuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
ronlen2 Re: A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 13:46 Tusk NIGDY nie bral udzialu w rzadzeniu, Kaczynski owszem. Warszawa rowija sie dobrze, bezrobocie wynosi tu 7%, i tego calej Polsce mozna zyczyc. A ta cala nienawisc do Kaczynskiego jest jeszcze jednym argumentem za tym wlasnie kandydatem. Odpowiedz Link Zgłoś
uniaeuropejska1 Re: A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 14:08 Akurat rozwija się dobrze.Budownictwo mieszkaniowe leży,te finansowane z budżetu miejskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 14:08 ronlen2 napisał: > Tusk NIGDY nie bral udzialu w rzadzeniu, Kaczynski owszem. Warszawa rowija sie > dobrze, bezrobocie wynosi tu 7%, i tego calej Polsce mozna zyczyc. zanim nastal bylo 5% . Az sie boje o takie polepszenie sytuacji w Polsce . Odpowiedz Link Zgłoś
ronlen2 Re: A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 15:17 Tusk ze swoim programem ciec i wyprzedazy majatku narodowego (i JAKIMKOLWIEK brakiem doswiadczenia w rzadzeniu, bo wicemarszalek sejmu to za malo) Polska bedzie kierowal znacznie gorzej niz Kaczynski. Nalezy dodac, ze media popieraja masowo Tuska. Media powinny relacjonowac a nie komentowac, byc obiektywne a nie subiektywne. Jesli zostanie on prezydentem, taki stan rzeczy sie tylko pogorszy. Tusk jest co prawda wizualnie sympatyczniejszy, ale to nie wybory Miss Polonii. Wiecej fachowej kompetencji jako czlowiek i lepszy program jako polityk ma Kaczynski. Chociaz, nalezy dodac, on nie jest kandydatem idealnym. Z rzeczy, ktore mi sie u niego nie podobaja, jest ta ochota do lustracji. Nie lubie komunistow, ale nalezy przyznac, ze to oni odbudowali kraj po 44, lustracja jest wiec historycznie niewporzadku, do tego zdestabilizuje kraj. Dlatego ten wybor to nie jest wybor pomiedzy dobrze a zle, tylko pomiedzy zle i jeszcze duzo gorzej. Jest cala fura zwolennikow, przede wszystkim Tuska, ktorzy tego nie chca dojrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 15:27 To moze zostawmy Kwasniewskiego na fotelu . tem ma doswiadczenie . Odpowiedz Link Zgłoś
ronlen2 Re: A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 15:32 No jasne, niech dalej kradnie. Z dwoch kandydatow tylko Kaczynski moze polozyc kres korupcji. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 16:03 To samo mowiono o Lukaszence . Odpowiedz Link Zgłoś
witomir JEDEN GŁOS NA TUSKA- JEDEN GWÓŹDŹ DO TRUMNY !!! 17.10.05, 13:39 Do takiego stwierdzenia skłania mnie przede wszystkim przerażająca konstatacja, iż Polacy zamierzają zafundować sobie 4 lata rządów liberałów, które nie wróżą im nic dobrego. Co potrafią liberałowie najlepiej pokazuje przykład Argentyny, gdzie po sprywatyzowaniu i rozkradzeniu wszystkiego, kapitaliści (no, powiedzmy, inwestorzy) spakowali walizki, opróżnili konta i dali nogę. Co było potem większość z nas powinna pamiętać, ale dla przypomnienia powiem, że kraj ten, jak nie przymierzając jakaś firma-krzak, zbankrutował pod ciężarem 150 miliardów dolarów długów. Oto parę propozycji z antyspołecznego "programu reform" Platformy Obywatelskiej Tuska, bo o niej tu mowa. (na podstawie poradnika wyborczego z Newsweeka). 1. Ciąć wydatki państwa... 2. Ograniczyć świadczenia socjalne... 3. Podnosić wiek emerytalny kobiet... 4. Uprościć zasady zwalniania pracowników... 5. Zlikwidować pomoc publiczną dla nierentownych spółek państwowych... 6. Przyspieszyć prywatyzację ... 7. Wprowadzić Polskę do strefy euro ... 8. Wprowadzić odpłatność za studia wyższe ... 9. Zwiększyć płace policjantów ... 10. Usprawnić pracę sądów i komorników, żeby mogli skuteczniej ścigać dłużników ... To zaledwie kilka najważniejszych wątków tego skrajnie antyspołecznego i antysolidarnościowego programu. Kobiety niech się zaharują na śmierć. Zwalniać pracowników najlepiej tak, jak w Stanach (wystarczy powiedzieć: you are fired). Sprywatyzować (rozdać kumplom) wszystko to, czego nie rozkradli poprzednicy. Dać kasę policjantom, żeby nie zadawali pytań przy tłumieniu społecznych buntów. Ułatwić działania komornikom, niech ściąganie długów wreszcie stanie się dla nich przyjemnością. Wreszcie sprywatyzować (wprowadzić odpłatność) za studia wyższe, bo po co miejski plebs i wsiowy motłoch ma studiować. A na koniec niech zatriumfuje euro, tak jak zatriumfowało we Włoszech i w Niemczech, które nota bene, mają go serdecznie dość. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: JEDEN GŁOS NA TUSKA- JEDEN GWÓŹDŹ DO TRUMNY ! 17.10.05, 13:46 Czas komunizmu to przeszlosc . A moze kaczynskim marzy sie powrot do lepszych czasow ? Odpowiedz Link Zgłoś
witomir Tusk i sfera publiczna 17.10.05, 13:56 Najbardziej nie lubię i jednocześnie najbardziej boję sie pazerności uprzywilejowanych. Nie zdają sobie sprawy ze odmowa partycypacji w kosztach utrzymania państwa, w dłuższym horyzoncie czasowym uderza równierz w nich samych. Gospodarka nie bedzie rozwijała sie bez odpowiednich nakładów na kapitał ludzki, na infrastrukturę, na badania i rozwój. Ich konkurencyjne szanse beda zawsze znacznie mniejsze. Tusk chce oczywiście podatku liniowego wszyscy doskonale zdają sobie sprawę że przy polskich realiach przyniesie to zdecydowane starty w budżecie. U nas wszystkie dochody sektora publicznego łącznie ze składkami z ubezpieczeń, są na poziomie 38-40 procent PKB, natomiast w Europie Zach. wskaźnik ten oscyluje w granicach 45-55 procent PKB. Głosujcie na Tuska to zobaczycie zwiekszenie nakladów na sferę publiczna jak świnia niebo... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Tusk i sfera publiczna 17.10.05, 14:03 Dlatego Europa-zach stoi tak jak stoi . Przyklad "kwitnacej" gospodarki niemiec . Podatki jeszcze wyzsze niz w tej chwili w Polsce , socjal jak w bylym NRD , a bezrobocie coraz wieksze , wzrost gospodarczy liczony w setnych procenta . Czerwoni rozbijaja gospodarke wszedzie , nawet jezeli ci czerwoni to prawica . Odpowiedz Link Zgłoś
witomir Re: Tusk i sfera publiczna 17.10.05, 14:41 W Polsce nie jest prawdą ze mamy nadmiernie rozbudowany system socjalny. Dla Polski szczególnie charakterystyczne jest zaniedbanie niemal wszystkiego co jest publiczne np:infrastruktury, służby zdrowia, szkolnictwa itp. Wynika to między innymi z problemu poboru podatków. Przedsiębiorcy sa przekonani ze duzo płacą, ale w rzeczywistosci skutecznie unkaja płacenia podatków i składek ubezpieczeniowych. Osiągnęło to juz gigantyczna skalę. W drobnym biznesie nie nalezy robic wielkiej rewolucji, bo on jest często w kiepskiej kondycji, mimo podatkowych przywilejów. Najwięcej grzechów ma ten wielki ponadnarodowy, spekulacyjny, prózniaczy (często nie tworzący nowych miejsc pracy) biznes, który z taką zawziętością jest broniony przez pana Tuska. Tylko nie ma gospodarki bez państwa bez prawa które reguluje zawieranie transakcji bez praworządności bezpieczeństwa (jak trwoga to do państwa...). Tuskowa strategia obnizania podatków dla najbogatszych jest kolosalnym błędęm. Nie powinno nam zalezeć na każdym kapitale z zewnątrz, lecz tylko na takim który bedzie działał w zgodzie z naszymi interesami. Zapominamy tez ze konsekwencja oparcia gospodarki na zewnętrznym kapitale, (o którym głosno nie mówi pan Tusk ale o którym napewno mysli) musi być (wcześniej lub później) olbrzymi odpływ zysków z tego kapitalu. Jesli porównujemy kraje Europejskie to zauważ że w krajach skandynawskich nawet wysokie koszty pracy nie przeszkadzają w wytwarzaniu bardzo konkurencyjnych produktów . Najważniejsze by kraj miał odpowiedni poziom kapitalu ludzkiego i infrastrukturę na odpowiednim poziomie, a także przyzwoite wydatki na badania i rozwój. To jest warunek aby prosperować w dzisiejszych realiach a nie podpierac się na każdym kroku liberalną ortodoksją i wiarą w mozliwości "rynku" ten dogmat dawno juz odszedł do lamusa historii. aż dziw, iż liberałowie nie zauważają zatracenia się ich ideałów własności i wolnej przedsiębiorczości w rzeczywistości kapitalizmu menadżerskiego, zdeterminowanej dominacją potężnych, bezimiennych (i ponadnarodowych) funduszy inwestycyjnych, do których z powodzeniem można zastosować kryterium socjalistycznej "własności uspołecznionej". Tak oto bohaterowie liberalnych epopei - kupcy, rzemieślnicy i producenci, zostali "niewidzialną ręką wielbionego przez liberałów kapitalizmu strąceni ze społecznego piedestału na rzecz specjalistów od rozporządzania cudzą własnością - "menadżerów" i spekulantów. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Tusk i sfera publiczna 17.10.05, 15:36 ideologia zywcem wycieta z Marksa . Wszyscy maja jednakowe brzuchy , a czy sie stoi czy sie lezy ... zastanawiam sie z czego to pan Kaczynski ma zamiar finansowac te wszystkie "infrastruktury, służby zdrowia, szkolnictwa itp,a także przyzwoite wydatki na badania " . Poprzez nacjonalizacje ? Podatki chce obnizyc , chce finansowac 3mln nowych mieszkan , zwiekszyc socjal , wygonic zagraniczny kapital . To jakis czarodziej : pieniedzy bedzie mniej - ale wszyscy dostana wiecej . Chyba na niego zaglosuje . Odpowiedz Link Zgłoś
dobrowoj Re: Tusk i sfera publiczna 17.10.05, 16:16 Już pisałem nie zamierzam się powtarzać (poprawienie skuteczności ściągania podatków od wielkiego biznesu spekulacyjnego-, nie tworzącego nowych miejsc pracy menedżerowie, lobbyści, spekulanci itp.) Przeczytałem ostatnio artykuł amerykańskiego ekonomisty Paula Krugmana, który pisał ze w dzieciństwie jeździł na Long Island i tam widział prywatene domy przypominające pałace. Później spostrzegł że zostały one zamienione na fundacje i szpitale i teraz znowu widzi że sa tam domy-pałace. Podobne porównanie nasuwa mi się na przykładzie Podkowy Leśnej, gdzie mieszkam. Gdy przeprowadziłem się tam w 1982 roku to widziałem ze budowało się tam stosunkowo dużo przyzwoitych domów. Teraz buduje się mało, ale to sa prawie wyłącznie palace. dlatego moja pierwsza odpowiedź jest taka, że mamy bardzo wysoka ostentacyjną konsumpcję w ramach dość wąskiej grupy. Nowa klasa kapitalistyczna realizuje gigantyczną konsumpcję. Dbają o swój status materialny, bo traktują to jako oznakę powodzenia w interesach. Musimy się przyzwyczaić że "czas etatów" odchodzi w przeszłość, dlatego każdy dochód, również wypracowany w jednoosobowych firmach powinien być związany pewna proporcją z wysokościa składek ubezpieczeniowych. Zniklaby wówczas przyczyna ewidentnych patologii. Dzisiaj tak nie jest- przedsiębiorcy płacą składki ubezpieczeniowe rzedu 600-700 zł niezależnie od wysokości osiąganego dochodu. To rażąco niesprawiedliwe i ekonomicznie nonsensowne. Nowy rząd bedzie próbował zresztą zrobić obecnie krok w kierunku związania dochodów z obciążeniami, ale protuskowy "biznes" oczywiście zajadle protestuje. Obniżanie podatków dla najbogatszych może w krótkim czasie sprzyjać napływowi inwestycji zagranicznych ale nie wolno zapominać ze ktoś inwestuje żeby czerpać w perspektywie zyski z tych inwestycji i wtedy zaczyna się lipa, zaczyna brakować pieniędzy na inwestycje w infrastrukture czy kapitał ludzki. Odpowiedz Link Zgłoś
indianski Re: Tusk i sfera publiczna 17.10.05, 16:32 --- Obniżanie podatków dla najbogatszych może w krótkim czasie sprzyjać napływowi inwestycji zagranicznych ale nie wolno zapominać ze ktoś inwestuje żeby czerpać w perspektywie zyski z tych inwestycji i wtedy zaczyna się lipa, zaczyna brakować pieniędzy na inwestycje w infrastrukture czy kapitał ludzki. --- A ty bys chcial aby wszyscy inwestowali ze wzgledu na "Odsiecz Wiedniowi" . Kiedys dawno temu , panstwo polskie skazalo pewnego pana bo przywozil bulki z miasta na wies i sprzedawal je z zyskiem . To sie nazywalo spekulacja - i nie pasowalo do PRL . Teraz ma byc tak samo ? Odpowiedz Link Zgłoś
dobrowoj Re: Tusk i sfera publiczna 17.10.05, 16:55 Przy okazji każdej dyskusji o podatkach - a i bez tej okazji też coraz częściej - możemy usłyszeć, że najlepszym sposobem na stymulację wzrostu gospodarczego i tworzenie nowych miejsc pracy jest obniżenie obciążeń fiskalnych warstw najlepiej sytuowanych. Niby proste: państwo mniej zabierze i mniej zmarnotrawi, więc można będzie więcej zainwestować w nowe miejsca pracy, lepsze technologie, sieć dystrybucji produktu itp. Jednym słowem, nic lepszego i prostszego zrobić nie można dla podniesienia dobrobytu. Tylko czyjego? Po pierwsze: nie ma żadnej prostej zależności między zmniejszeniem podatków dla najbogatszych a wzrostem inwestycji i nowymi miejscami pracy. Pieniędzy podarowanych przez wspaniałomyślnego (dla bogatych) fiskusa nie trzeba wydawać na żadne inwestycje - a jeśli już, to są to na ogół inwestycje w dobra luksusowe. Znaczna większość zaoszczędzonych w ten sposób pieniędzy nie oznacza większych nakładów na rozwój przedsiębiorstw i nowych miejsc pracy. Trafiają one do nielicznej grupy producentów przeróżnych przedmiotów stanowiących o statusie i prestiżu społecznym. Łaskawość fiskusa nie tworzy nowych przedsiębiorstw - lecz nowe wille, coraz droższe samochody, zagraniczne wczasy, wystawne przyjęcia itp. Po drugie: większość warstw najbogatszych czerpie swe zyski nie z produkcji, lecz z innych źródeł dochodów, takich jak spekulacje finansowe, lobbying, handel, obrót kapitałowy, doradztwo itp. Zostawienie w ich rękach większych pieniędzy nijak ma się do nowych miejsc pracy, bo gracz giełdowy, prawnik czy nawet importer dóbr nie tworzą ich wcale lub robią to w niewielkim stopniu. Owszem, niektórzy z grona najbogatszych rzeczywiście coś produkują - ale nie ma żadnego problemu w przyznaniu ulg podatkowych, gdy wykażą się realnymi nowymi inwestycjami lub dobrze udowodnioną chęcią ich stworzenia, nie zaś całej tej grupie, w dużej mierze składającej się z osób - mówiąc wprost - bezproduktywnych. Żeby nie było, że tylko narzekamy i krytykujemy, to podrzucimy specjalistom od podatków inny pomysł. Niech zmniejszą - i to znacznie - podatki dla mniej zarabiających: ubogich i "średniaków". Ani chybi zaowocuje to błyskawicznym rozwojem nowych miejsc pracy - po prostu mogąc więcej nabyć za podarowane przez fiskusa pieniądze zwiększą popyt na wiele towarów. I będą to nie towary i usługi luksusowe, produkowane przez garstkę firm lub sprowadzane z zagranicy (bo tak wypada w "lepszym" towarzystwie), lecz wytwarzane przez wiele podmiotów gospodarczych i pochodzące w znacznie większym stopniu od krajowych producentów (gdy ktoś dostanie 200 zł więcej na miesiąc to nie wyda ich w paryskim butiku czy u londyńskiego jubilera, jak mają w zwyczaju ulubieńcy fiskusa). Będzie to przy tym rozwiązanie bardziej sprawiedliwe, bo dotyczące większości obywateli, nie zaś nielicznej garstki. Będzie też sprzyjało prawdziwej przedsiębiorczości (a nie tej ograniczonej do kilkudziesięciu wielkich koncernów) - bo mając większe dochody ktoś z dzisiejszych pracowników najemnych być może zechce rozpocząć pracę na własnym, czego dzisiejszy system fiskalny nie umożliwia, gdyż mimo całego gadania o przedsiębiorczości robi wszystko by wyeliminować małe firmy, konkurencyjne wobec gigantów. Proste? Proste: większy popyt - większa produkcja, a zatem więcej miejsc pracy w już istniejących i w nowych firmach, więcej pieniędzy na inwestycje. I nikt na tym nie straci: ci z bogatych, którzy rzeczywiście coś produkują i są przedsiębiorczy będą mieli większe zyski ze sprzedaży swych produktów, wpływy do budżetu nie zmniejszą się, gdyż więcej pieniędzy wpłynie z podatków pośrednich - od konsumpcji, mniej zarabiający będą mogli żyć na wyższym poziomie i zaspokoić wiele potrzeb. Przepraszam, ktoś jednak straci - ci, którzy czerpią dochody nie z realnego wytwarzania czegokolwiek, lecz z działalności, którą jeszcze przed wojną zwano geszeftami. I tak naprawdę, gdy słyszymy o obniżaniu podatków dla najbogatszych, możemy być pewni, że nie o rozwój gospodarczy i nowe miejsca pracy tutaj chodzi, lecz o ochronę interesów tej właśnie "klasy próżniaczej". I tak oto okazuje się, że główny specjalista od zwalczania lenistwa, czyli Donald Tusk, jest nikim innym jak czołowym obrońcą próżniaków. Jego partia zaś powinna swą nazwę uzupełnić o dwa słowa, tak by oddawała jej prawdziwy charakter. Powinna się nazywać Platform ą (Anty)Obywatelską Odpowiedz Link Zgłoś
k_r Re: JEDEN GŁOS NA TUSKA- JEDEN GWÓŹDŹ DO TRUMNY ! 17.10.05, 14:00 niezle chłopie pojechałeś: 1. co złego w cięciu wydatków ? nie stać nas (Polski) na wydawanie an lewo i prawo 2. jak wyżej ... za duży socjal to nic innego jak zabicie gospodarki ( patrz Niemcy)... jak sie ma dobrą gospodarkę to można sobie pozwolić a jak sie ją tworzy to niezabrdzo 3. może od razu powiedz że kobiety nie powinny wogole pracować? 4. mój drogi twierdzenie ze jak sie dostało pracę to ma sie ją do końca zycia jest rodem z socjalizmu.. 5.Powiedz mi słoneczko ile miljardów włożono w górnictwo i pkp? A jescze trzeba tam dokładac? 6. włąsność państwowa oznacza de facto brak własności (wspólne niczyje) oczywiście przy zachowaniu jakichś norm. 7. Tu bym sie nie zgodził ... z szybkim wstapieniem do strefy euro 8. Studja i tak sa płatne ... wszyscy których nie stać na dzienne ida na wieczorowe lub zaoczne. Jak jesteś na dziennych to (bardzo upraszczając) masz sponsora na toaką forma studiów ( rodzine - stypendjum) 9. tak podniesienie pensji policji to najbardziej jaskrawy przykład działania antyspołecznego :) - tu nieżle pojechałeś 10. ściaglność długów uważasz za antyspołeczne? Mó Boże chroń nas przed takimi ludzmi jak Ty. Pozryczyć dobrze oddać żle? Toż to jawne złodziejstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
k_r Re: JEDEN GŁOS NA TUSKA- JEDEN GWÓŹDŹ DO TRUMNY ! 17.10.05, 14:01 ops pomyliłem sie miało być do witomira Odpowiedz Link Zgłoś