Dodaj do ulubionych

Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło

• badaczdziejow Niemieckie związki Tuska 17.10.05, 10:24
      A ja mam dokumenty świadczące o tym, że brat psa pradziadka Tuska miał wspólne
      szczenięta z dogiem NIEMIECKIM !!!
      • rybolog Re: Niemieckie związki Tuska 17.10.05, 10:28
        A to lazja...i zaloze sie zeby to zakamuflowac nazwal jednego psa - szarik.
      • 77qwerty Re: Niemieckie związki Tuska 17.10.05, 10:28
        To nieprawda
        Sztab Tuska kategorycznie zaprzeczył
        Tusk rozwaza mozliwosc podania do sadu badaczadziejów za zniesławienie
      • chris12 Podobno Tuska pies służył w SS? 17.10.05, 10:32
        Jeżeli Kurski to potwierdzi to PO zatopiona!
        • kwiecien45 [...] 17.10.05, 10:40
          Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
          • 77qwerty Re: brainwashing 17.10.05, 10:43
            zapomniałes dodac TVP
          • jerzy_w11 Re: brainwashing 17.10.05, 10:46
            A mnie przeraża, że pozostałe pokolenie Polaków nauczone nieufności wszędzie
            szuka wroga, spisku i ulega manipulacji, zamiast wziąć się za siebie i do
            roboty.

>Przeraża mnie, że młode pokolenie Polaków, nie nauczone nieufności do mediów
            >(my nabyliśmy jej za pierwszej komuny), daje sobą aż tak manipulować.
            • rafvonthorn Swięte słowa, Jerzy 17.10.05, 10:47
            • pamin1 Re: brainwashing 17.10.05, 11:16
              jerzy_w11 napisał:

> A mnie przeraża, że pozostałe pokolenie Polaków nauczone nieufności wszędzie
              > szuka wroga, spisku i ulega manipulacji, zamiast wziąć się za siebie i do
              > roboty.
              >
              >
              > >Przeraża mnie, że młode pokolenie Polaków, nie nauczone nieufności do medi
              > ów
              > >(my nabyliśmy jej za pierwszej komuny), daje sobą aż tak manipulować.

60 lat rzadow komunistow, bezpieki i styropianu robia swoje.

• davidmors Re: brainwashing 17.10.05, 11:25
              Warto się zastanowić kto nie zadbał o to, aby media nie były w obcych rękach.
              Największe szkody poczynił Wałęsa.
              Na drugim miejscu pod wzgledem szkodliwości Mazowiecki.
              Jaruzelski obdarował Michnika nowoczesną drukarnię "Trybuny Ludu".
              W skrócie: Media były niepotrzebne całej Solidarności II (postokrągłostołowej),
              ponieważ wszyscy stanęli po jednej stronie, po stronie agentów i postkomuny.
              A ogłupiony lud polski pozostał samotnie po drugiej stronie i teraz zbiera baty.

• pe1 Re: brainwashing 17.10.05, 12:51
                davidmors jak zwykle chrzani od rzeczy

Media są w tych rękach, które je założyły. Jak ja sobie założę gazetę i
                zatrudnię dobrych dziennikarzy, to ludzie będą to chętnie kupować i czytać. A
                tobie nic do tego, bo w wolnym kraju każdy ma prawo uczestniczyć w rynku
                medialnym. Idiotyczne gadki o dbaniu, w czyich rękach są media zalatują z daleka
                ustrojem totalitarnym, za którym tak bardzo tęsknisz.
          • brynk ja juz mam sukcesy , zdołałem przekonac .... 17.10.05, 11:43
            ...kilkanascie osób do Kaczynskiego Zachecam do podobnych działań . Niech
            zwycieza Kaczyński ! Uwaga na przydupników Niemiec jaką jest PO i Tusk . Ci
            ostatni są zagrozeniem dla POlski . Nie zwazajcie na " propagande sukcesu"
            rodem z czasów komunistycznych jaką wciska nam GW !!!
            • r306 Fajna kampania.... 17.10.05, 12:51
              Zebys tak jeszcze promowal Kaczynskiego "ZA COS", a nie przeciwko "KOMOUS"...

Ogolnie rzygam ta kampania. Tylko obrzucanie gownem (a noz sie cos przylepi),
              nic wiecj...
              Macie od tego smierdzace lapki... Mozecie jesc?
            • pe1 Re: ja juz mam sukcesy , zdołałem przekonac .... 17.10.05, 12:53
              > ...kilkanascie osób do Kaczynskiego Zachecam do podobnych działań

nie musisz mnie zachęcać. cała Polska sama coraz bardziej się przekonuje,
              oczywiście do Tuska.
    • maciej_aszek (-: 17.10.05, 10:40
      No i tak trzymać!
    • walterbertin nikt nie byl wcielany do Wermachtu ot tak 17.10.05, 10:48
      nikt nie byl wcielany do Wermachtu - po prostu byl jako obywatel niemiecki byl
      powolywany do wojska

- sytacja prawna ma sie tak

Na podstawie traktatu Wersalskiego wszystcy byli poddani niemieckiego cesarza
      Wilhelma II, obojetnie jakiej narodowosc, a zamieszkali w granicach
      Rzeczpospolitej Polskiej (przedwojennej) otrzymali w roku 1922 "chcial nie
      chcial musial" polskie obywatelstwo
      - tzw zasada Nansena - tego od paszportow nansenowskich (czerwonego krzyza)i
      badacza polarnego.

Zasada szczegolnie stosowana na terenie rozpadlego cesarstwa Austro-
      Wegierskiego, czyli kazdy dostaje obywatestwo tego (nowo-powstalego) panstwa na
      terenie ktorego aktualnie mieszka

- w ten sposob ludzie zmienili paszporty nigdy nie wyjezdzajac z miejsca
      zamieszkania - niektorzy nawet cztery razy - bo nowe granice tez sie zmienialy
      jak w kalejdoskopie czy w to w Triest czy w Gdansku czy w Alto Adige/Sued Tirol
      czy w Czechach czy na Sloonsku albo w Alzacji i Lothringi czy rejonie Malmedy w
      Belgii lub w Schleziku-Holsztynie

Na terenie Rzeczpospolitej Polskiej (przedwojennej) dotyczylo wcisniecie
      polskiego obywatelstwa zarowno Niemcow, Polakow, Kaszobow, Sloonzakow, Mazurow,
      Zydow, Cyganow, a nawet Chinczykow, ktorych paru mieszkalo w Bydgoszczy
      wzglednie Bromberg.

Wszystcy byli poddani cesarza Wilhelma II, ktorzy utracili w 1922 niemieckie
      obywatelstwo na rzecz polskiego, na podobnej zasadzie "chcial nie chcial"
      musial otrzymali niemieckie obywatelstwo (III Rzeszy) mniej wiceje w czasie do
      grudnia 1940 roku
      - ze wzgedow organizacyjnych na Pomorzu szybciej,
      na Sloonsku poznej bo troche to potrwalo zanim wszystkich Hanysow zarejestrowano

Dotyczylo to wszystkich bez wzgledu na narodowosc,
      za wyjatkem ludzi wyznania mojzeszowego, korzy na terenie calej III Rzeszy od
      roku 1938 byli pozbawie niemieckiego obywatelstwa - ale to inna sprawa.

Mozliwosci odmowy przyjecia niemieckiego obywatelstwa przez bylych poddanych
      cesarza Wilhelma II wzglednie ich potomkow nie bylo
      - chyba ze ktos wybieral pociag pospieszny do Sachsenhausen lub Dachau.

Podobnie bylo po roku 1945 - nie bylo mozliwosci odmowienia przyjecia
      obywatelstwa PRL i czerwonej gwiazdy chyba ze ktos wybieral pociag pospieszny
      na Syberie i do Kazachstanu - prawie milion Sloonzakow w ten sposob zginelo po
      1945 roku w sowieckich kopalniach wegla i uranu, ku chwale czerwonej gwiazdy

Powolanie do Wehrmacht, czyli wojska, niemieckich obywateli bylo po prostu
      normalnym nastepstwem faktu przywrocenia tej grupie ludzi niemieckiego
      obywatelstwa.

Niemcy znajdowaly sie w stanie wojny z czerwonym smokiem radzieckim lub w
      stanie przygotowania do tej wojny - za uchylanie sie od sluzby wojskowej przez
      obywateli danego panstwa w stanie wojny jest wszedzie na calym swiecie kula w
      leb.

Do tej grupy ludzi licza sie tacy swiecznikowcy w Polsce jak
      Tusk, Lepper, ksiadz Primas Glemp i wielu innych

Podobnie po nastaniu PRL wszystcy czy mazurzy czy kaszubi czy sloonzacy czy
      czeresniacy z kujaw, ktorym ponownie wcisnieto polskie obywatelstwo byli
      powolywani do Ludowego Wojska Polskiego.

N.N
      • wrojoz Re: nikt nie byl wcielany do Wermachtu ot tak 17.10.05, 11:01
        Trafne określenie. Wielu Polaków wstępowało do Ludowego Wojska Polskiego. Czy
        po to aby dać Polskę w niewolę komunistom?
      • jurek46pink Re: nikt nie byl wcielany do Wermachtu ot tak 17.10.05, 11:01
        Dziękuję serdecznie za ten cenny wywód. Styl języka jest dodatkowym, cennym,
        świadectwem jego autentyczności !
        Jerzy.
      • k_r Re: nikt nie byl wcielany do Wermachtu ot tak 17.10.05, 11:48
        Witam Pana

Dziekuję za merytoryczna wypowiedz - jakże niestety rzadką na tym forum..

Pozdrawioam
        K.R.
    • panidalloway Nie umiesz czytać, błaźnie forumowy? 17.10.05, 10:49
      Tuskowi stanęło i stoi, a Kaczyńskiemu dopiero rośnie. Kompletnie nie znasz sie
      na poparciu,wysuszona meduzo gdyńska.
      • panidalloway Plopli! 17.10.05, 10:51
        Rozumiem, że wszystko w porządku i nie wywalisz mnie i moich forumowych
        przyjaciół na łączkę, bo zimno.
    • fikost150 Tusk rozprawi sie z polactwem 17.10.05, 10:53
      "PROPOLSKI" TUSK

W ankiecie na temat polskości opublikowanej w miesięczniku ZNAK w nr 11-12 z
      1987 roku - str. 190 Donald Tusk tak mówi o sobie: "Jak wyzwolić się od tych
      stereotypów, które towarzyszą nam niemal od narodzenia, wzmacniane literaturą,
      historią, powszechnymi resentymentami? Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy
      od niej cały ten wzniosło-ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i
      nieuzasadnionych urojeń? Polskość to nienormalność - takie skojarzenie nasuwa
      mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu.
      Polskość wywołuje u mnie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg
      wie co jeszcze, wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnie
      ochoty dźwigać... Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski - tej ziemi
      konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego tak często nas ogłupia,
      zaślepia, prowadzi w krainę mitu. Sama jest mitem". W dniach 12-14 czerwca 1992
      roku, jako wiceprzewodniczący Zarządu Głównego ZK-P, tuż po upadku rządu
      Bieleckiego, Donald Tusk uczestniczył w II Kongresie Kaszubskim, który odbywał
      się w Domu Technika w Gdańsku przy ul. Rajskiej 6. 13 czerwca do uczestników
      Kongresu wygłosił programowe przemówienie zatytułowane: "Pomorska idea
      regionalna jako zadanie polityczne". Przedstawił w nim program pełnej autonomii
      Pomorza (Kaszub), które winno posiadać nie tylko własny rząd, ale i własne
      wojsko i własny pieniądz. Na takie dictum siedzący przy mnie goście (ks. prof.
      Pasierb, posłowie z WAK Alojzy Szablewski i Feliks Pieczka, jeden senator,
      szefowie Wielkopolan i Górnoślązaków oraz inni) wyrażali swe oburzenie, gdyż
      oni nie widzieli Kaszub poza Polską. Siedzący w pierwszym rzędzie poseł Feliks
      Pieczka nie wytrzymał i wskoczył na estradę, podszedł do mikrofonu i wygłosił
      pozaprogramowe, piękne, patriotyczne kontprzemówienie podkreślając, iż
      oddzielenie Kaszub od Polski byłoby nie tylko przestępstwem wobec polskiej
      racji stanu, ale i wobec interesu Kaszubów. Przypomniał też zebranym fragment
      hymnu kaszubskiego, który w języku polskim brzmi: "nie ma Kaszub bez Polonii, a
      bez Polski Kaszub".

• wrojoz Re: Tusk rozprawi sie z polactwem 17.10.05, 11:04
        Tusk wygra, ponieważ zapewnia jedyny rozsądny kierunek dla Polski: praca,
        aktywność,zgoda z Sąsiadami, nauka dla młodych, pomoc dla potrzebujących, ale
        realna pomoc a nie obiecywanki.
        • wdakra Re: Tusk rozprawi sie z polactwem 17.10.05, 13:45
          > Tusk wygra, ponieważ zapewnia jedyny rozsądny kierunek dla Polski: praca,
          > aktywność,zgoda z Sąsiadami, nauka dla młodych, pomoc dla potrzebujących, ale
          > realna pomoc a nie obiecywanki.

Obaj kandydaci są w swoich deklaracjach mniej więcej zgodni co do celów i mam
          wrażenie, że ich zwolennicy również. Jest jedynie spór o to, który z nich z
          większym prawdopodobieństwem będzie je realizował.
          Ci, którzy pamiętają początki III RP wiedzą, że to środowisko Tuska namówiło
          ludzi na rezygnację z niewydajnych wędek w zamian za dostawy ryb uzyskanych
          bardziej efektywnymi sposobami, a potem się na nich wypięło, stwierdzając, że
          rozdawnictwo ryb jest szkodliwe. Właśnie za rządów KLD gwałtownie wzrosło
          bezrobocie i nie wierzę, że teraz ich polityka doprowadzi do jego redukcji.
          Nauka dla młodych i pomoc dla potrzebujących została uwzględniona w programie PO
          dopiero w trakcie kampanii wyborczej, co mocno zajeżdża kiełbasą wyborczą.
          Żeby było śmieszniej Kaczyńskiemu zarzucają przeznaczenie zbyt dużych środków na
          cele społeczne. Kto więc daje większe szanse na realną pomoc, a nie obiecywanki?
      • jurek46pink Tusk rozprawi sie z ... szowinizmem ! 17.10.05, 11:11
        Czytać więcej Gombrowicza, któremu zarzucano również brak patriotyzmu, tylko
        dlatego, że wytykał Polakom ich narodową (czyt, nacjon.) megalomanię, której
        wyznawcą jest aktualnie Kaczyński z poparciem Rydzyka !
      • red_kapturek Re: Tusk rozprawi sie z polactwem 17.10.05, 11:46
        fikost150 napisał:

> "PROPOLSKI" TUSK
        >
        > W ankiecie na temat polskości opublikowanej w miesięczniku ZNAK w nr 11-12 z
        > 1987 roku - str. 190 Donald Tusk tak mówi o sobie: "Jak wyzwolić się od tych
        > stereotypów, które towarzyszą nam niemal od narodzenia, wzmacniane
        literaturą,
        > historią, powszechnymi resentymentami?

Masz zacięcie, chłopie!
        Który to już post?
        Który to już nick?
        Dobra rada: Zmień zdartą na Bambino analogową płytę.
        Powód: Nudzisz.
        Skutek: Nuda powoduje zobojętnienie na "rewelacje".
      • uniaeuropejska1 Re: Tusk rozprawi sie z polactwem 17.10.05, 13:36
        Trafnie ocenił polską rzeczywistość. To nietety "wzniosło-ponury-śmieszny
        teatr".Zróbmy zatem wszystko by się on skończył.I wybierzmy Tuska.Przynajmniej
        o tym szczerze mówi.
    • petrokles Czy dziadek Tuska mordował Żydów 17.10.05, 11:16
      Nie wiem czy podpisanie Folkslisty owocujące wstapieniem do hitlerowskiej armii
      wystarczająco tłumaczy chęć wydostania się ze Stuthofu. Wiem, że miliony Polaków
      pomimo przesladowań nie kolaborowało. Dziadek Tuska słuzył Hitlerowi przez ponad
      dwa lata! Pytanie zasadnicze dotyczy tego czy dziadek Tuska rozstrzeliwał
      Polaków i uczestniczył w egzekucjach żydów gdy nosił znaczek ze swastyką? O tym,
      że nie palił się do dezercji do Andersa wystarczająco dowodzi fakt, że w
      Polskich Śiłach Zbrojnych znalazł sie po dostaniu sie do niewoli Aliantów o czym
      świadczy termin wstąpienia i zajęcia miejscowości Achen. Ot dylematy dla
      walczących z Faszyzmem...
      • red_kapturek Re: Czy dziadek Tuska mordował Żydów 17.10.05, 11:51
        petrokles napisał:

> > świadczy termin wstąpienia i zajęcia miejscowości Achen. Ot dylematy dla
        > walczących z Faszyzmem...

Walczcie dalej z faszyzmem, walczcie - powodzenia i wielkiego jak góra Mahometa
        sukcesu życzą wam z całego serca POwcy.
        A my w tym czasie zapewnimy Donaldowi zwycięstwo w wyborach.
      • uniaeuropejska1 Re: Czy dziadek Tuska mordował Żydów 17.10.05, 13:38
        A to co za brednie! Może jeszcze nosił flagę przed Hitlerem?
    • brynk UWAGA EMERYCI RENCISCI .... ! 17.10.05, 11:20
      Głosując na Tuska głosujesz za mniejszą emeryturą, rentą czy swiadczeniem
      przedemerytalnym . PO zapowiada ograniczenia w wydatkach socjalnych dotacji do
      tych świadczeń . Więc zanim oddasz głoś na "nowych złodzieji" z PO zastanów sie
      mocno !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • davidmors Tuska popiera Wałęsa i Kwaśniewski, -wystarczy ?!! 17.10.05, 11:29
        • rafvonthorn I co, Kaczuchy będą lepsze od Wałęsy i Kwacha? Bo 17.10.05, 12:29
          dwóch ich jest, dlatego? Czy jak?
        • pe1 Kaczyńskiego popiera Rydzyk i esesman Kobylański - 17.10.05, 12:59
          wystarczy?
        • uniaeuropejska1 Re: Tuska popiera Wałęsa i Kwaśniewski, -wystarcz 17.10.05, 13:40
          Wystarczy już bzdur.STOP kaczorowi.
      • k_r Re: UWAGA EMERYCI RENCISCI .... ! 17.10.05, 11:53
        Witam

drogi forumowiczu ..powidz skad według ciebie bedą szły pieniadze na opłacenie
        tych emerytur i rent które teraz są przenawane oraz tych które tak chojnie
        rozdaje PiS?

Drogi forumowiczu jak juz odpowiesz a mniemam że potrafisz... to potem sie
        zastanów ile jescze z osob pracujących oraz z pracodawców można wyciagnąc kasy ?
        • brynk Re: UWAGA EMERYCI RENCISCI .... ! 17.10.05, 12:19
          k_r napisał:

> Witam
          >
          > drogi forumowiczu ..powidz skad według ciebie bedą szły pieniadze na opłacenie
          > tych emerytur i rent które teraz są przenawane oraz tych które tak chojnie
          > rozdaje PiS?
          >
          > Drogi forumowiczu jak juz odpowiesz a mniemam że potrafisz... to potem sie
          > zastanów ile jescze z osob pracujących oraz z pracodawców można wyciagnąc kasy
          > ?
          k.r- wypadało by Tobie zyczyc emerytury 650-700zł , ciekawe gdybyś taką
          otrzymywał jakie było by wtedy Twoje stanowisko w tej sprawie ....
          • k_r Re: UWAGA EMERYCI RENCISCI .... ! 17.10.05, 12:33
            ale nie zyję .. a jak mi państwo z mojej pensji zanbierze jeszcze 10% to tez nie
            bede miał z czego zyc... jak państwo zabierze 10% mojej firmie wiecej to firma
            splajtuje i te pieniądze które generowała do budżetu też nie bedą przychodzić...
            Lepiej mieć wiecej firm które zatrudniają wiecej ludzi i pobierać z tego niższe
            podatki niż nie mieć z kogo pobierac tych podatków

pomyśl o tym
            • palestrina2005 Re: UWAGA EMERYCI RENCISCI .... ! 17.10.05, 13:09
              Zgadzam się. trzeba obniżyc podatki a rozdymać wydatki socjalne.
              Chociaż trzeba przyznać że akurat wielu emerytów to poniżające być na tak
              niskich, żebrackich emeryturach.
              Przez lata płacili składki ZUS, ich pieniadze zasialały budżet zamiast być dla
              nich odkładane na strość. Tak więc PRL okradło ich z dzisiejszych emerytur i
              teraz muszą żebrać o każdy grosz, tak naprawdę dopominac się o pieniądze które
              sami sobie odłożyli płacąc składki...
      • palestrina2005 Ja nie jestem emerytem - głosuję na Tuska 17.10.05, 13:04
        Nie jestem emerytem - więc głosuję na PO i Tuska.

Co do emerytów któzy przez lata odkładali w ZUSie pieniądze zgadzam się -
        nalezy im się i nie nalezy im obcinac kasy.
        Rencistów natomiast trzeba dokładnie prześwietlić (tak samo jak łapówkarzy-
        lekarzy)- z dużo jest wśród nich symulantów-wyłudzaczy żyjących na koszt innych.
        Co do innych świadczeń socjalnych - trzeba je ciąć - np. wcześniejsze emerytury
        dla górników i wiele innych świadczeń dotyczących określonych grup interesu.
        • mcel1 Re: Ja nie jestem emerytem - głosuję na Tuska 17.10.05, 15:00
          pozwolę sobie zwrócić uwagę, że ogrom rencistów powstał na wskutek nawet nie
          cichego przyzwolenia a wręcz zachęty ze strony władz na początku lat 90. A
          wtedy chodziło o obniżenie kosztów pracy i na początku przemian nie chciano
          przeprowadzać zwolnień. Wtedy jakoś guru finansoe - Balcerowicz, koledzy Tuska
          z KLD jakoś nie protestowali. Zresztą nie protestował nikt bo liczono na może
          szybszy, lepszy rozwój itd.Teraz płacimy za to. Jednakże świadomość dlaczego
          jest tylu rencistów musi być wśród ludzi (szczególnie tzw. władzy).W tej
          sytuacji nie jest łatwo podjąć decyzję o weryfikacji rent i wysłaniu do
          nieistniejącej pracy 50 - 60 latków
    • superkulfon NeoUBecja czyli PiS sie przeliczyla 17.10.05, 11:31
      metody rodem z lat 50tych gdy uczciwych obywateli oskarzalo sie w imie wyzszych
      celow i niszczylo nie daly na szczescie rezultatu. Mam nadzieje ze nie befdzie
      tez sadow neoUBeckich w ktorych ludzie z PiS tacy jak np. Kurski beda oceniac
      czy ktos jest uczciwy czy nie
      • silesius.monachijski TOBIE SIE Z TUSKIEM I MIODOWICZEM POMYLILO 17.10.05, 13:11
        superkulfon napisał:

> metody rodem z lat 50tych gdy uczciwych obywateli oskarzalo sie w imie
        wyzszych
        >
        > celow i niszczylo nie daly na szczescie rezultatu. Mam nadzieje ze nie
        befdzie
        > tez sadow neoUBeckich w ktorych ludzie z PiS tacy jak np. Kurski beda oceniac
        > czy ktos jest uczciwy czy nie
    • brynk dlaczego Tusk nie wypowiada sie zdecydowanie nt. 17.10.05, 11:33
      ... Centrum Wypedzonych Eriki Steinbach ? Wogóle to zauwazam , ze stosunek
      Tuska do spraw niemieckich jest podejrzany , niema z jego strony ani z PO
      zdecydowanego stanowiska wobec spraw i problemów polsko-niemieckich . Boję sie
      Tuska w sprawach niemieckich ,oby nie poszedł z Niemcami na układy .... To jest
      bardzo powazny problem , wiec pomyslmy o tej sprawie oddając głos na
      podejrzanego człowieka ....
      • indianski Re: dlaczego Tusk nie wypowiada sie zdecydowanie 17.10.05, 11:52
        I to wam spedza sen z powiek ?. Pisuar nie widzi 20% bezrobocia , biedy na
        kazdym kroku , glodujacych w warszawskich hospicjach , tylko wciska ludziom kit
        nt swietlicy dla kilku 100-letnich szwabow .
        • silesius.monachijski Re: dlaczego Tusk nie wypowiada sie zdecydowanie 17.10.05, 13:29
          20 % bezrobocia to m.in. efekt aferalnych prywatyzacji panstwowych
          przedsierbiorstw. A tu profesjonalista byl przyjaciel Tuska, niejaki
          Lerwandowski Janusz (podobnie jak inny aferrzysta Piskorski Pawel - Europosel
          PO), ktorego sciga juz krakowska prokuratura (narazie moga mu "naskoczyc", bo
          chroni go immunitet)

indianski napisał:

> I to wam spedza sen z powiek ?. Pisuar nie widzi 20% bezrobocia , biedy na
          > kazdym kroku , glodujacych w warszawskich hospicjach , tylko wciska ludziom
          kit
          >
          > nt swietlicy dla kilku 100-letnich szwabow .
          >
          • indianski Re: dlaczego Tusk nie wypowiada sie zdecydowanie 17.10.05, 13:35
            Moze znajdziecie w koncu cos na samego Tuska , a nie na jego sasiadow ? Dziadek
            Tuska , przyjaciel Tuska , pies Tuska ... kto jeszcze ?
            • silesius.monachijski Re: dlaczego Tusk nie wypowiada sie zdecydowanie 17.10.05, 13:40
              zwroc sie z prosba do tw. redaktura Lizuta=Lizusia. On, taki specjalista od
              dzennikarstwa sledczego cos napewno znajdzie. Powodzenia!
              • indianski Re: dlaczego Tusk nie wypowiada sie zdecydowanie 17.10.05, 16:28
                A pisales ze media sa za Tuskiem . Cos tu nie tak . Chyba jednak faworyzuja
                kaczyskiego .
      • red_kapturek Re: dlaczego Tusk nie wypowiada sie zdecydowanie 17.10.05, 11:55
        brynk napisał:

> ... Centrum Wypedzonych Eriki Steinbach ? Wogóle to zauwazam , ze stosunek
        > Tuska do spraw niemieckich jest podejrzany , niema z jego strony ani z PO
        > zdecydowanego stanowiska wobec spraw i problemów polsko-niemieckich . Boję
        sie
        > Tuska w sprawach niemieckich ,oby nie poszedł z Niemcami na układy .... To
        jes
        > t
        > bardzo powazny problem , wiec pomyslmy o tej sprawie oddając głos na
        > podejrzanego człowieka ....

Brynk, obudź się, Mazury już sprzedane, teraz Otto Bismarck ze swoimi junkerami
        tam rządzi. Macie kiepski wywiad. Poprawcie się.
      • palestrina2005 Dobrze powiedział Korwin-Mikke... 17.10.05, 13:14
        W koalicji POPiS - PO powinno zająć się gospodarką (maja lepszy, liberalny
        programa który da szybszy rozwój) a PiS polityką zagraniczną (z UE w
        negocjacjach trzeba twardo, wtedy więcej się uzyska).
        Niestety wybory poszły na opak i pewnie będzie odwrotnie - w parlamencie
        wygrało PiS, a prezydenckie wygra Tusk.
        To pogląd Janusza Korwina-Mikke.
        Jednak ja głosuję na Tuska. W sytuacji gdy PiS wygrał wybory potrzebny jest
        prezydent z PO który ostudzi ich socjalistyczne zapędy.
        • silesius.monachijski A TUSK MOWIL INACZEJ 17.10.05, 13:31
          Przed wyborami parlamentarnymi, kiedy "pewniakiem" byl premier z Krakowa,
          Rokita, Tusk twierdzil, ze lepiej jet, kiedy wladza jest w rekach jednej
          partii. No coz: punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia.

palestrina2005 napisał:

> W koalicji POPiS - PO powinno zająć się gospodarką (maja lepszy, liberalny
          > programa który da szybszy rozwój) a PiS polityką zagraniczną (z UE w
          > negocjacjach trzeba twardo, wtedy więcej się uzyska).
          > Niestety wybory poszły na opak i pewnie będzie odwrotnie - w parlamencie
          > wygrało PiS, a prezydenckie wygra Tusk.
          > To pogląd Janusza Korwina-Mikke.
          > Jednak ja głosuję na Tuska. W sytuacji gdy PiS wygrał wybory potrzebny jest
          > prezydent z PO który ostudzi ich socjalistyczne zapędy.
          • palestrina2005 Re: A TUSK MOWIL INACZEJ 17.10.05, 14:06
            Władza w jednych rękach Ok, to byłoby najlepsze rozwiązanie.
            Mikke mówił jaki byłby najlepszy wariant podziału kompetencji w koalicji.
            Najlepiej byłoby gdyby PO rządziło samo.
            • silesius.monachijski Re: A TUSK MOWIL INACZEJ 17.10.05, 14:27
              To tylko Twoja prywatna opinia. Ja uwazam, ze lepiej byloby, gdyby PiS przejal
              cala wladze; cvhce reform prawdziwych, a nie tylko kosmetycznych. A za 4, 5 lat
              wyborcy ich za caloksztalt ocenia

palestrina2005 napisał:

> Władza w jednych rękach Ok, to byłoby najlepsze rozwiązanie.
              > Mikke mówił jaki byłby najlepszy wariant podziału kompetencji w koalicji.
              > Najlepiej byłoby gdyby PO rządziło samo.
    • jm19 Dzika nienawiść do Lecha Kaczyńskiego!!! 17.10.05, 11:49
      Wszystko wskazuje na to, że polskie media chcą wybrać na prezydenta Donalda
      Tuska. Robią to w sposób odrażająco nachalny!
      1.
      W gazetach, radiu i telewizji informacje z kampanii prezydenckiej przedstawia
      się tak, żeby lepiej prezentował się Tusk. W tym celu "filtruje się
      informacje". Informacje o Kaczyńskim przedstawia się w sposób banalny w
      negatywnym kontekście. Są to często urwane strzępy wypowiedzi Kaczyńskiego, z
      których niewiele wynika. Media udają, że informują o Kaczyńskim. De facto, to
      robią darmową kampanię wyborczą Tuskowi.

2.
      Szczytem wszystkiego był atak biskupa Życińskiego na sztab wyborczy Lecha
      Kaczyńskiego (ewenement w skali światowej, by Kościół osobą swego biskupa tak
      jednoznacznie starał się wpłynąć na wynik wyborczy!!!).

3.
      Klasyczny przykład sprawy dziadka Donalda Tuska, który jak się okazuje służył w
      Wehrmachcie (o czym Donald Tusk musiał doskonale wiedzieć, tylko liczył na to,
      że fakt ten nie ujrzy światła dziennego!!!) a dzisiaj rano RMF twierdzi w swoim
      satyrycznym felietonie, że Kurski kłamał!
      Eksploatowanie przez media pseudoafery Kurskiego świadczy o tym, że na tej
      zakłamanej historii rodzinnej Tuska media chcą zrobić Tuskowi polityczny
      marketing wyborczy!!!

4.
      Najbardziej odrażające były wczorajsze uroczystości w Sanktuarium w
      Łagiewnikach. Całe tabuny ateistów siedziały na pierwszych miejscach bazyliki
      profanując przy okazji Dom Boży
      Nie wiem co Kościół chce osiągnąć przez promowanie w kościele komunistów,
      ateistów i innych dewiatów.
      Kościół, to nie jest PUB tylko Dom Boży i nie mozna robić sobie kpiny z
      tradycji religijnej kościoła katolickiego w Polsce!
      Ostatnio niemal każda uroczystość kościelna służy do pokazywania i promowania
      ludzi niewierzących tylko dlatego, że zajmują stanowiska w administracji
      rządowej, samorządowej lub też są znanymi politykami!
      Jest to zwyczajna profanacja wiary!
      Czekam tylko, kiedy na jakiejść uroczystości kościelnej pojawi się ta czerwona
      gnida i kanalia - Marek śiwiec (przepraszam za wyerażenie)!!! a także ...
      Barbara Labuda (również przepraszam za wyrażenie!).

5.
      Osobiliwe było też przepraszanie przez pana Wassermanna pani Kwasniewskiej.
      Jest oczywiste, że prezydentowa nie powiedziała prawdy na przesłuchaniu,
      zatajała tą prawdę, utrudniała pracę komisji orlenowskiej!!!
      Za co właściwie przepraszał ten Wassermann???
      Albo nie wie co robi, albo jest pozbawiony zasad zwykłej przyzwoitości???

• indianski Re: Dzika nienawiść do Lecha Kaczyńskiego!!! 17.10.05, 11:55
        ---
        Wszystko wskazuje na to, że polskie media chcą wybrać na prezydenta Donalda
        Tuska. Robią to w sposób odrażająco nachalny!
        ---
        Szczesliwy z Ciebie czlowiek . Nie ogladasz "TV Trawm" , nie sluchasz "Radia ma
        ryja" , nie czytasz "naszego dziennika" . A moze uwazasz je za media
        bialoruskie , a o.Rydzyka za Araba ?
      • uniaeuropejska1 Re: Dzika nienawiść do Lecha Kaczyńskiego!!! 17.10.05, 13:48
        Chamstwa to ci nie brak.Czy ateiści "profanują" Dom Boży nie tobie o tym
        decydować.Mamy do czynienia z sianiem nienawiści z powodu bezwyznaniowości.
      • sirandreas Lecha Kaczyński ma mój głos...!!! 17.10.05, 21:10
        Dziadek nie mówił Donaldowi, że służył w Wehrmachcie, ale powiedział mu, że nie
        wstąpił tam na ochotnika. Ale ten Tusk to Bezmózg.
        haha...
    • brynk nawet "wałęsiak" sie błazni zawistny jak pies... 17.10.05, 11:55
      ...az mu piana nienawisci leci z gęby , i to niby katolik . Wałęsa!- chyba ci
      sie zapomniało o przykazaniu Bozym ... - MIŁUJ BLIZNIEGO JAK SIEBIE SAMEGO
      .Przykre to .
      • indianski Re: nawet "wałęsiak" sie błazni zawistny jak pi 17.10.05, 11:57
        Ino kaczusia jest porzadna w tym wrednym narodzie . Moze niech poszuka innego ,
        tam gdzie ja polubia .
      • czarek1 Goebbelsowski trick Kurskiego 17.10.05, 12:02
        Pan Kurski swietnei wiedzial,ze klamstwo dostatecznei naglosnione zyje wlasnym
        zyciem i chocby pozniej bylo ujawnione i sprostowane, cos z neigo zawsze
        pozostaje. Juz neiktorzy na tym forum z piana na ustach,zrobili z dwoch
        meisiecy dwa lata sluzby w Wehrmachcie, juz pisza o podpisaniu Volkslisty (NIE
        Folkslisty!!)za cene wyjscia z obozu i podobne banialuki. Charakterystyczne, ze
        wiekszosc listow tych, oprocz idiotyzmow historyczno-logicznych zawiera moc
        beldow ortograficznych, co daje duzo do myslenia o poziomie roznych Jol z
        Dywit, Petroklesow i im podobnych. Na szcescie mamy normalna wiekszosc w
        spoleczenstwie.
    • vitek25 - KRĘTACTWO POPŁACA - 17.10.05, 12:04
      opłacało się tworzyć krąg kolesi o lepkich łapach, czyli KLD...
      opłacało się być przez wiele lat leserem i nie brać za nic odpowiedzialności, a
      jedynie grubą kasę za wieczne wiecemarszałkowanie...
      opłacało się posługiwać fałszerstwem i oszczerstwami wobec Włodzimierza
      Cimoszewicza...
      opłącało się milczeć, gdy należało bronić wolności obywatelskich i ściagać się
      w oszołomstwie z kaczkami i giertolami...
      oplacało się rozpętac medialną histerię "skalanaj pamięci dziadunia"...

cały ten CYRK opłacał się - gratulacje...
    • apietrz Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 12:09
      Mam pytanie do kandydata Pana Lecha Kaczyńskiego,
      przerabianie i rozdrabniania dziadka do niczego nie prowadzi,jest to temat
      zastępczy.
      Pan Kaczynski popisuje się, bo tak to można nazwać, swoim katolicyzmem,jest
      sztandarowym katolikiem i jak to On jest niespójny sam ze sobą.
      Jest prawnikiem z wyższym tytułem naukowym , powinien wiedzieć że kara śmierci
      nie ma praktycznie wpływu na wielkość przestępczości - takie są generalnie
      wyniki badań tego problemu w cywilizowanym świecie
      Tymczasem On katolik popierany przez Kościół domaga się wprowadzenia tej
      najwyższej kary do kodeksu. Jak sobie z takim rozdwojeniem radzi jego Ego.
      • voodeen Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 13:16
        sugeruje lekturę Katechizmu Kościoła Katolickiego w tym zakresie (stanowisko
        kościoła jest jasno sformułowane - kara śmierci jest dopuszczalna ale jako
        absolutna ostateczność). A co do prewencyjnego działania KS też bym
        polemizował. Bo jeśli ktoś zabijając ma świadomość, że w najgorszym przypadku
        dostanie dożywocie (jest zawsze szansa, że na skutek okoliczności takich jak
        ciężkie dzieciństwo i innych łagodzących dostanie 15 lub 25 i wyjść warunkowo
        po 10) to nic go nie powstrzyma żeby nacinąć cyngiel. A tak może by sie
        zastanowił, że czeka go sznur ...
    • brynk ciekaw kogo poprą ci od "grubej kreski"czyli ... 17.10.05, 12:13
      "frasyniuczki mazowieckie" > - Napewno tego co Niemcom i komunistom z sld
      sprzyja...
    • krzszy1 Re Radio Telewizja i Prasa 17.10.05, 12:17
      Wszystkie liberalne media krzyczą " Jedzcie gó.. -miliony much nie mogą sie
      mylić" Niech żyje nam towarzysz Tusk!
      • uniaeuropejska1 Re: Re Radio Telewizja i Prasa 17.10.05, 13:54
        Wszystkie faszystowskie media wrzeszczą: jedzcie padlinę-setki hien nie mogą
        się mylić.Niech żyje nam kameraden Katschor-ordnung mus sein!
    • golcon Wolę Tuska aniżeli Kacze Wirusy 17.10.05, 12:19
      Pan Kaczyński zasłużył sobie na pogardę i odrzucenie przez miliony Polaków.
      To Pan Kaczyński chce zatrzeć i zniekształcić historię Polski, negując totalnie
      dokonania III RP, tworząc mity o zbrodniczym PRL. Według Kaczyńskich wszyscy co
      żyli i pracowali w czasach PRL są dla niego przestępcami z niewielkimi
      wyjątkami. Wyjątki to kolesie z PiS, to ludzie którzy ślepo ufają Kaczorom.
      To Pan Kaczyński obiecuje czystki typu Stalinowskiego, stosując hitlerowską
      zasadę zbiorowej odpowiedzialności względem byłych członków PZPR, służb
      mundurowych. To hańba takie podejście w XXI do rozliczeń z przeszłością.
      Wszyscy wiedzą,że miliony Polaków będąc członkami PZPR byli ludźmi uczciwymi i
      prawymi. Jeśli wsród członków PZPR występowały kanalie, przestępcy , trzeba to
      udowodnić i ich skazać a nie stosowć ślepy miecz. Taka zasada musi obowiązywać
      względem wszystkich organizacji włącznie z PiS em, wszystkich obywateli bez
      wyjątku Panie Kaczyński. Inaczej wpadniemy w spiralę odwetów, czyli
      unicestwienie Państwa Polskiego.
      Ja będąc pracownikiem naukowo dydaktycznym na wyższej uczelni zostałem
      członkiem PZPR po ukończeniu studiów z wyróznieniem, wtedy zainteresowano się
      moją osobą. Do partii przyjmowano przynajmniej na mojej uczelni tylko
      wyróżniających się pracowników pod względem osiągnięć naukowych jak też pod
      względem moralnym. Odrzucam fałszywą tezę, że wszyscy członkowie bronili
      systemu totalitarnego. To jest absolutne kłamstwo. Przynależność do PZPR
      traktowałem jako dodatkową pracę na rzecz Polski, na rzecz nauki.
      Nikogo w życiu nie skrzywdziłem, nikogo nie szpiclowałem, co więcej: to
      członkowie PZPR również domagali się wolnych zwiazków zawodowych, wolności
      słowa i wyznania. Większość z nas była członkami tej pierwszej Solidarności.
      Oczywiście dziś oszołomy prawicowe niechętnie o tym wspominają, widzą tylko co
      chcą widzieć.
      Dlatego z oburzeniem czytam i słucham propozycji Kaczyńskich odnośnie ślepych
      sankcji względem byłych członków partii. Co więcej mogę podać dziesiątki
      przykładów, że najgorliwszymi zaklinaczmi PRL-u są ludzie mierni, którzy nie
      mieli tyle hartu i talentu aby wspinać sie po szczeblach kariery zawodowej.
      Dlatego te miernoty często uciekały do działalności w tzw. opozycji, często do
      współpracy z SB, nie zawsze u podstaw ich działania była walka z systemem
      politycznym ale zwykłe wyrachowanie.
      Dziś kreują się na bohaterów narodowych, mając na szali osięgnięć kilka
      strajków lub manifestacji protestacyjnych.
      To Pan Kaczyński pragnie zamiast rozkwitu gospodarczego konserwować biedę i
      zacofanie. To Pan Kaczyński jest zakładnikiem antychrysta w sutannie i Pana
      Leppera. Taki sojusz jednoznacznie określa kurs działania Pana Kaczyńskiego.
      To będzie Polska igrzysk SpecKomisji wszystkich szczebli, to będzie Polska
      Komisji polowań na czarownice, preparowania fałszywych oskarżeń i pomówień,
      ferowania wyroków bez sądów, to będzie Polska całkowicie upartyjniona przez
      jedyną słuszną partię tj. PiS. Krótko mówiąc będzie to faszyzm.
      Przyznaję, że nie wszystko podoba mi się w programie PO, nie wszystko podoba
      mi się w programie Pana Tuska, ale analiza porównawcza obu kandydatów wskazuje
      na mniejsze zło jeśli Prezydentem będzie Pan Donald Tusk.
      Dlatego będę głosował na Pana Tuska i oczekuję, że Pan Tusk rozliczy wszystkich
      przestępców z PRL i z III RP zgodnie ze standardami europejskimi a nie czarnej
      dziczy Kaczorów.
      • krzszy1 Re: Wolę Tuska aniżeli Kacze Wirusy 17.10.05, 12:31
        Przypomnę dla nierozgarniętych w nawiązaniu do poprzedniego postu -co oznacza
        skrót PZPR -płatni zdrajcy pachołki rosji
      • davidmors Re: Chcesz Tuska ? No to masz : 17.10.05, 12:35
        "W dniach 12 - 14 czerwca
        1992 roku, jako wiceprzewodniczący Zarządu Głównego ZK - P, tuż po upadku rządu
        Bieleckiego, Donald Tusk uczestniczył w II Kongresie Kaszubskim, który odbywał
        się w Domu Technika w Gdańsku przy ul. Rajskiej 6.
        13 czerwca do uczestników Kongresu Tusk wygłosił programowe przemówienie
        zatytułowane: "Pomorska idea regionalna jako zadanie polityczne". Przedstawił w
        nim program pełnej autonomii Pomorza (Kaszub), które winno posiadać nie tylko
        własny rząd, ale i własne wojsko i własny pieniądz.
        Na takie dictum siedzący przy mnie goście (ks. prof.Pasierb, posłowie z WAK
        Alojzy Szablewski i Feliks Pieczka, jeden senator, szefowie Wielkopolan
        i Górnoślązaków oraz inni) wyrażali swe oburzenie, gdyż oni nie widzieli Kaszub
        poza Polską.
        Siedzący w pierwszym rzędzie poseł Feliks Pieczka nie wytrzymał i wskoczył na
        estradę, podszedł do mikrofonu i wygłosił pozaprogramowe, piękne, patriotyczne
        kontprzemówienie podkreślając, iż oddzielenie Kaszub od Polski byłoby nie tylko
        przestępstwem wobec polskiej racji stanu, ale i wobec interesu Kaszubów.
        Przypomniał też zebranym fragment hymnu kaszubskiego, który w języku polskim
        brzmi: "nie ma Kaszub bez Polonii, a bez Polski Kaszub"..."
        - - -
        Tusk - karykaturalny prezydent dla Polski.
        • pe1 Re: Chcesz Tuska ? No to masz : 17.10.05, 13:05
          a w Klewkach wszyscy zdrowi?
    • dawidantyrydzyk a co mnie obchodzi co robil jego dziadek pffffff 17.10.05, 12:31
      • chris12 Dziadek jest bardzo ważny, n.p. w brydżu 17.10.05, 12:36
        Nie bierzmy tematu zbyt lekko!
        • k_r Re: Dziadek jest bardzo ważny, n.p. w brydżu 17.10.05, 12:47
          gartuluję udanej kontry ;)
        • zhk Re: Dziadek jest bardzo ważny, n.p. w brydżu 17.10.05, 12:57
          Tylko zwykle ch..wo gra dzidyga. Co nie? I nawet w pysk nie można za to dać,
          łachmyts się ikrywa gdzieś pod stołem :)
    • dawidantyrydzyk co raz glupsze haczyki na siebie wymyslaja NUDA 17.10.05, 12:33
      • zhk Re: co raz glupsze haczyki na siebie wymyslaja NU 17.10.05, 13:00
        POrzucali by gtanatami trochę, albo potruli się jak ten komuch Juszczenkę i
        załatwili np. Morozowskiego z Sekielski. gdzieś w bramie i coś by się działo.
    • vidi12 Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 12:41
      Wcielony siłą??? gdzie są dokumenty, które mówią o tym, że dziadek Tuska został
      wcielony do Wehrmachtu siłą. W TV przedstawiano dokumenty potwierdzające, że
      Józef Tusk służył w armii niemieckiej. Nic natomiast nie mówią o tym w jaki
      sposób sie tam dostał. Mówienie o tym , że został wcielony siłą jest
      nadużyciem, a właściwie można powiedzieć wprost - jest kłamstwem , jeżeli taka
      opinia jest formułowana na podstawie tych dokumentów. Byc może został wcielony
      siłą , a może wstąpił na ochotnika.Kto chce niech to sobie wyjaśnia. Media i
      instytuty badania opinii społecznej wyrażnie działają w interesie Donalda Tuska
      i to ich prawo( prawa do tego nie mają jednak media publiczne) . Jeżeli jadnak
      media komercyjne działaja w interesie jednego kandydata to powinny o tym wprost
      powiedzieć - tak byłoby uczciwie. Nadużyciem jest deklarowanie obiektywizmu
      podczas gdy tak naprawdę prowadzi sie kampanię na rzecz jednego kandydata.
      • zhk Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 12:53
        A mój dziedek był adiutantem Marszałka J.P. i co z tego? Czy ja mężem stanu? I
        w odwrotną stronęc- Radziwłłoie to byli szwedzcy(prznahmniej książe Janusz)
        kolaboranci i sukikoty I wody. I co ? Wszystkich potomków na szafot.
        Abstrahijąc od prawdy o tym, czy nieprady, to mnie ch. obchodzi co czyjś
        dziadek robił. (To z resztąm, że siedział w obozie było faktem). Zajmijcie
        sięsoimi rodzicami (rodzinami) w PRLu i się nie ośmieszjcie.
        ("To sprawa międzu KUrski a Tuskiem" - brąchnął Kaczor jak kupę robił)
        Mózgi poruczone...
        ♬♬♬♬♬♬♬♬♬♬
      • sirandreas Lech pokona spoko Bezmózga... 17.10.05, 13:57
        Dziadek nie mówił Donaldowi, że służył w Wermachcie, ale powiedział mu, że nie
        wstąpił tam na ochotnika.
        Ale Bezmózg...
      • uniaeuropejska1 Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 14:03
        A wyobrażasz sobie Vidi12,że Niemcy napisaliby w jakimkolwiek dokumencie ,że
        wcielają siłą dziadka Tuska do Wehrmachtu? Po co mieliby to robić? Dla
        dowództwa nie liczyło się jak kto został wcielony tylko stan osobowy.Dziwłbym
        się bardzo istnieniu takiego dokumentu potwierdzającemu siłowe wcielenie
        dziadka Tuska.
    • zhk Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 12:43

I tak jużpewnie zostanie.
      Ciekawe co Kaczorki z robią ze sobą potem no i
      Jacisuem K u r (e w) s k i m...
      • czarek1 Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 12:54
        Padaja na tym forum, oprocz kompletnie debilnych oskarzen o ochotnizcej
        sluzbei w Wehrmachcie i rzekomym zabijaniu Polakow rowneiz oskarzenia niby
        merytoryczne o rzekomym dazeniu Tuska do oderwania Kaszubow od reszty
        Polski.Gdyby cos takiego byo prawda, od miesiecy trabilby o tym Rydzyk i jego
        poplecznicy, szczesliwi, ze im sie taki kasek trafil. Trabilaby o tym cala
        prasa nacjonalistyczna i caly sztab Kaczorow. Jakos o tym nic nie slychac.
        Rozne dawidymorsy i im podobni korzystaja z bezkarnosci anonimu w forum,zeby
        bezpodstawnie oskarzac. A gdzie dowody? Takie same, jak Kurskiego. Przypomnina
        sie stary dowcip o pytaniu do radia Erewan, czy to prawda, z ena Newskim
        Prospekcie rozdaja samochody.
        • zhk Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 13:07
          No tak, ren dowcip ma wiele wersji. Ale sedno jest , żę ten komu podp....lili
          bicykl jest zamieszany w kradzież roweru. co nie? Wychodzi na to jakie gnidy
          sąw tym polskim "dziennikarstwie, czy polityce" nie obrżając nikogo (poza
          wiadomo kim). Są przykłady. Tem gościu jest skończony. ZA sam wrednu wygląd
          mordy już. Bo nie wiem jak Ty, jak jescze nie wiedziałem kiedyś lto zadz,
          zwróciłem od razu uwagę, że ryj nie budzi zaufania. Kaprawy wraz fęby. (A może
          ja prorok jakiś?)
    • jotemka Re: Sondaż "Gazety": Poparcie dla Tuska stanęło 17.10.05, 12:56
      Nic dziwnego, przecież to oczywiste, że ta afera zaszkodzi Kaczyńskiemu, a nie
      Tuskowi...
    • chris12 Tusk prowadzi dzięki Kurskiemu 17.10.05, 12:58
      Były sztabowiec PiS sam z własnej woli dał Platformie i Tuskowi wielki atut w
      niemrawej kampanii wyborczej.
      • kwiecien45 PiS szkodzi ptasia grypa i ptaszki w klatkach 17.10.05, 13:00
      • rnrr Re: Kaczory przekalkulowały 17.10.05, 13:57
        Ci od Kaczki wiedzieli, ze Tusk bije Kaczora jeśli chodzi o politykę
        zagraniczna wiec musieli coś zrobić. Wymiślili wiec antyniemieckie fobie i
        dyskretnie je podgrzewali. Gdyby był Cimoszewicz byśmy mieli antyrosyjskie i
        również rodzinę w tle i tyle.
    • silesius.monachijski JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 12:59
      • kwiecien45 "Za mundurem panny sznurem"? 17.10.05, 13:00
      • indianski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 13:37
        Az tak nisko upadles ? Denniak .
        • silesius.monachijski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 13:46
          Nie, tylko smiej sie z PO, ze w odtatnim tygodniu kampanii wyborczej nie
          przysterpuje do walki z Kaczynskim na program prezydentury, tylko ciagle
          nowe "kwity" z tym dziadkiem wyciagaja. A M. Olejnik - dzisiaj w radiu Zet -
          nawet nie pozwolila Kaczynskiego cokolwiek o programie, bezrobociu, itd.
          powiedziec, tylko cale 15 minut przepytywala go na oklicznosc dziadka Tuska. Na
          sugestie: moze juz z tym skonczmy? dzielna Monika odparla: przeprosi pan Tuska?
          Za co? powiedzial Kaczynski? Przeciez to nie ja minalem sie z prawda. Itd.,
          itp. Mam takie pojerzenie, ze PO nam w tym tygodniu juz nic wiecej nie powie.
          Tylko Tusk bedzie beigal od maszy do mszy, od kamery do kamery, i modlil sie o
          to, zeby juz byl koniec, i zeby jz mogl zamienic mieszkanie w Sopocie na Palac
          Namiestnikowski. Zgoda: staje sie cyniczny i zlosliwy, bo mnie jz szlag trafia!
          To co robi PO i zaprzyjaznione z nia media, to juz przechodzi wszelkie ludzkie
          pojecie. Gdzei bys nie zajrzal: Onet, GW, Radio Zet: wszedzie ten dziadek

indianski napisał:

> Az tak nisko upadles ? Denniak .
          • indianski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 13:58
            Oczywiscie w wywolaniu afery z dziadkiem PiS niema nic wspolnego , to nie
            Kurski , tylko Tusk . Facetowi sie nudzilo wiec wymyslil sobie dziadka w
            Wermachcie tylko po ty by Kaczynski mial go za co przepraszac .
            Kaczynski do M.Olejnik "Przeciez to nie ja minalem sie z prawda" - biedak az
            tak boi sie powiedziec "Mowilem prawde" , a stary Tusk na ochotnika zglosil sie
            do Wermachtu . Ten facet juz nie odroznia takiego czegos jak prawda i falsz .
            Kaczynski po prostu klamal , ale tego nie jest w stanie zrozumiec - Wy zreszta
            tez .
            Co do mediow . Pamietasz taka audycje "zatopic platforme" - to tez zorganizowal
            Tusk i przyjazne mu media ?
            • silesius.monachijski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 14:08
              robily to media, ktore wcuraj zaprosily PO na debate z PiS-em. i PO stchorzyla.
              a poszlo o to, zeby RM nie dopuszcala telefonow sluchaczy (zawsze to robia, i
              juz pare razy zdazylo mi sie posluchac komentarzy sluchaczy, atakujacych chmsko
              RM i Radzyka; taka maja formule programu: w sumie dosc odwazna i ciekawa). A
              propos: gdybys teraz chcial mnie zaatakowac, ze slucham RM, to Ci przypomne, ze
              u T.Lisa Tuska sam przyzawal, ze slucha uwaznie RM (Kaczysnki sie tylko z
              litoscia usmiechnal; zreszta przy okazji afery Cimoszki to bylo OK, ze
              Miodowicz sie w RM produkowal, prawda?). Co do "slynnego" juz dziadka Tuska: po
              co kalmal? PiS wyrzucil - wg mnie niepotrzebnie - Kurskiego, a PO i Tusk
              krzyczeli we wszytskich mediach, ze to nieprawda, i ze dziadek Tuska NIGDY nie
              byl w Wehrmachcie. Wiec sklamal, i za klamstwo powinien przeprosic. Ale, jak
              widze, sa rozne stadardy w odniesieniu do partii i kandydatow: inne dla Tuska
              inne dla Kaczynskiego. I - tu Kaczynski ma racje: Tusk sam sie coraz bardziej
              pograza. Ta informacja o nowaym dokumencie to juz kompletna szopka. No coz: o
              tempora, o mores!

indianski napisał:

> Oczywiscie w wywolaniu afery z dziadkiem PiS niema nic wspolnego , to nie
              > Kurski , tylko Tusk . Facetowi sie nudzilo wiec wymyslil sobie dziadka w
              > Wermachcie tylko po ty by Kaczynski mial go za co przepraszac .
              > Kaczynski do M.Olejnik "Przeciez to nie ja minalem sie z prawda" - biedak az
              > tak boi sie powiedziec "Mowilem prawde" , a stary Tusk na ochotnika zglosil
              sie
              >
              > do Wermachtu . Ten facet juz nie odroznia takiego czegos jak prawda i falsz .
              > Kaczynski po prostu klamal , ale tego nie jest w stanie zrozumiec - Wy
              zreszta
              > tez .
              > Co do mediow . Pamietasz taka audycje "zatopic platforme" - to tez
              zorganizowal
              >
              > Tusk i przyjazne mu media ?
              • indianski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 14:17
                Czy jest roznica w tych przypadkach . Pytasz faceta czy ma raka , on odpowiada
                ze nie (bo nic o tym nie wie) .
                Mowisz facetowi ze ma raka - bo tak mowila sasiadka do innej sasiadki . Facet
                owszem ma tyle ze to nie rak , a angina .
                Tusk kontra Kaczynski .
                • silesius.monachijski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 14:25
                  Tusk w piatek przyznal, ze juz - ponoc - 5 tygodni temu (Kaczysnki dzisiaj temu
                  zaprzeczyl) ostrzegal PiS przed mozliwoscia prowokacji z dziadkiem. Czyli: juz
                  wtedy wiedzial i znal cala prawde! A po aferze z Kurskim - kiedy PiS (tu
                  przynajmniej widac, ze ani sztab PiS-u, ani Kurski informacji o Wehrmachice
                  nie mieli, bo by inaczej zareagowali) Kurskiego usunal, Tusk klamal (i
                  Kutasiewicz=Protasiewicz: tak o nim pisze, bo znam osobiscie; wyjatkow wredny
                  typ) mowiac, ze dziadek NIGDY nie byl w Wehrmachie. W czym problem? Otoz
                  archiwa w Berlinie sa dla wszytskich historykow i dziennikarzy dostepne
                  (dlatego TVP i TVN tak latwo do nich dotarla): tamm nie jest tak, jak w IPN-ie.
                  Dalatego powtarzam z cala stanowczoscia: w tej sprawie Tusk od poczatku klamal,
                  i robil ze swego dziadka polskiego bohatera. Wina jest po stronie Tuska:
                  naiwnie wierzyl, ze sie uda, ale sie nie udalo. Wiec Twoj przyklad i Twoje
                  porownania sa tutaj nietrafne

indianski napisał:

> Czy jest roznica w tych przypadkach . Pytasz faceta czy ma raka , on
                  odpowiada
                  > ze nie (bo nic o tym nie wie) .
                  > Mowisz facetowi ze ma raka - bo tak mowila sasiadka do innej sasiadki . Facet
                  > owszem ma tyle ze to nie rak , a angina .
                  > Tusk kontra Kaczynski .
                  • indianski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 15:25
                    ---
                    Otoz
                    > archiwa w Berlinie sa dla wszytskich historykow i dziennikarzy dostepne
                    > (dlatego TVP i TVN tak latwo do nich dotarla): tamm nie jest tak, jak w IPN-
                    ie.
                    ---
                    Myslisz naprawde ze Tusk jest tak naiwny by wiedzac ze istnieja dokumentacja
                    nt. pobytu dziadka w Wermachcie - szedl w zaparte . Teraz to juz nie twierdzisz
                    ze jest klamca tylko idiota . To tak jakby Kaczynski twierdzil ze nigdy nie
                    gral w filmie .
                    Kurski dobrze wiedzial po co wywoluje afere . na niej mogl zyskac jedynie
                    Kaczynski . Niestety przeliczyl sie bo ludzie ze facet urodzony po wojnie nie
                    moze odpowiadac za to co sie wtedy wyrabialo . kaczynski najchetniej zwaliby na
                    Tuska wine za oswiecim i inne dzialania niemieckie , tylko dlatego ze Tusk
                    pochodzi z Gdanska .
                    Dyskusja jest raczej bezsensowna , bo ktos kto jest za kaczynskim bedzie uwazal
                    ze Tusk klamal , a ktos kto jest przeciw niemu bedzie myslal ze o niczym nie
                    wiedzial - i zadne argumenty nic tu nie zmienia .
                    • silesius.monachijski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 15:35
                      Rzecywiscie, wygral na aferze Kaczynski. Jeszcze dzisiajM. Olejnik go za
                      Kurskiego atakowala. Wiem - z b. pewnych zrodel -, ze Tusk od poczatku WIEDZIAL1
                      .
                      A teraz poczytaj, co zdecydowal czlowiek, ktory PO zakladal, i ktory Tuska
                      zna "od podszewki"
                      .
                      wiadomosci.gazeta.pl/wybory2005/1,67805,2971188.html
                      indianski napisał:

> ---
                      > Otoz
                      > > archiwa w Berlinie sa dla wszytskich historykow i dziennikarzy dostepne
                      > > (dlatego TVP i TVN tak latwo do nich dotarla): tamm nie jest tak, jak w I
                      > PN-
                      > ie.
                      > ---
                      > Myslisz naprawde ze Tusk jest tak naiwny by wiedzac ze istnieja dokumentacja
                      > nt. pobytu dziadka w Wermachcie - szedl w zaparte . Teraz to juz nie
                      twierdzisz
                      >
                      > ze jest klamca tylko idiota . To tak jakby Kaczynski twierdzil ze nigdy nie
                      > gral w filmie .
                      > Kurski dobrze wiedzial po co wywoluje afere . na niej mogl zyskac jedynie
                      > Kaczynski . Niestety przeliczyl sie bo ludzie ze facet urodzony po wojnie nie
                      > moze odpowiadac za to co sie wtedy wyrabialo . kaczynski najchetniej zwaliby
                      na
                      >
                      > Tuska wine za oswiecim i inne dzialania niemieckie , tylko dlatego ze Tusk
                      > pochodzi z Gdanska .
                      > Dyskusja jest raczej bezsensowna , bo ktos kto jest za kaczynskim bedzie
                      uwazal
                      >
                      > ze Tusk klamal , a ktos kto jest przeciw niemu bedzie myslal ze o niczym nie
                      > wiedzial - i zadne argumenty nic tu nie zmienia .
                      • indianski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 16:01
                        I to ma byc argument ? Na kogo musialby glosowac Kurski gdyby mial pozostac
                        wierny ktorejs z "nastu partii do ktorych nalezal ?
                        • silesius.monachijski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 16:03
                          Ale Cie boli ten Plazynski, Indianski, wiem. I wiem, ze Tusk to "Najwiekszy
                          Polski Pinokio A.D. 2005"

indianski napisał:

> I to ma byc argument ? Na kogo musialby glosowac Kurski gdyby mial pozostac
                          > wierny ktorejs z "nastu partii do ktorych nalezal ?
                          • indianski Re: JOSEF TUSK NA CZELE WSZYSTKICH SONDAZY 17.10.05, 16:12
                            silesius.monachijski napisał:

> Ale Cie boli ten Plazynski, Indianski, wiem. I wiem, ze Tusk to "Najwiekszy
                            > Polski Pinokio A.D. 2005"
                            Dlaczego mialby mnie bolec ? Ja nawet nie wiem kto to jest . Az tak gleboko w
                            tym bagnie nie siedze .
                            Apropo : bajka o Pinokio skonczyla sie happy endem :)
    • ronlen2 A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 13:37
      Poniewaz Tusk to czlowiek z plasteliny, mowi to, co inni chca od niego
      uslyszec. Nie ma wlasnej linii, to jak chce rzadzic?
      Poniewaz Tusk nie ma programu, caly jego program opiera sie na krytykowaniu
      Kaczynskiego.
      Poniewaz to wlasnie PO rozprawila sie w brudny sposob z Cimoszewiczem, by do
      drugiej tury stanac z Kaczynskim. (nie przepadam za Cimoszenka, ale chodzi o
      sam fakt).

Poniewaz Tusk jako czlowiek jest kompletnym sierota, (niezaleznie od tego, jaka
      partie reprezentuje) wystarczy posluchac co i w jaki sposob mowi. Z rzadzeniem
      i ciezarem prowadzenia panstwa sobie nie poradzi.

Dlatego zaglosuje na drugiego kandydata, innej alternatywy juz nie ma.
      • indianski Re: A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 13:41
        To teraz zareklamuj program kaczynskiego . Przypuszczam ze znasz na pamiec ,
        wiec nie bedziesz mial problemu . Co nam Lesiu obiecuje ?
        • ronlen2 Re: A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 13:46
          Tusk NIGDY nie bral udzialu w rzadzeniu, Kaczynski owszem. Warszawa rowija sie
          dobrze, bezrobocie wynosi tu 7%, i tego calej Polsce mozna zyczyc.

A ta cala nienawisc do Kaczynskiego jest jeszcze jednym argumentem za tym
          wlasnie kandydatem.
          • uniaeuropejska1 Re: A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 14:08
            Akurat rozwija się dobrze.Budownictwo mieszkaniowe leży,te finansowane z
            budżetu miejskiego.
          • indianski Re: A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 14:08
            ronlen2 napisał:

> Tusk NIGDY nie bral udzialu w rzadzeniu, Kaczynski owszem. Warszawa rowija
            sie
            > dobrze, bezrobocie wynosi tu 7%, i tego calej Polsce mozna zyczyc.
            zanim nastal bylo 5% . Az sie boje o takie polepszenie sytuacji w Polsce .
            • ronlen2 Re: A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 15:17
              Tusk ze swoim programem ciec i wyprzedazy majatku narodowego (i JAKIMKOLWIEK
              brakiem doswiadczenia w rzadzeniu, bo wicemarszalek sejmu to za malo) Polska
              bedzie kierowal znacznie gorzej niz Kaczynski.

Nalezy dodac, ze media popieraja masowo Tuska. Media powinny relacjonowac a nie
              komentowac, byc obiektywne a nie subiektywne. Jesli zostanie on prezydentem,
              taki stan rzeczy sie tylko pogorszy. Tusk jest co prawda wizualnie
              sympatyczniejszy, ale to nie wybory Miss Polonii. Wiecej fachowej kompetencji
              jako czlowiek i lepszy program jako polityk ma Kaczynski. Chociaz, nalezy dodac,
              on nie jest kandydatem idealnym. Z rzeczy, ktore mi sie u niego nie podobaja,
              jest ta ochota do lustracji. Nie lubie komunistow, ale nalezy przyznac, ze to
              oni odbudowali kraj po 44, lustracja jest wiec historycznie niewporzadku, do
              tego zdestabilizuje kraj. Dlatego ten wybor to nie jest wybor pomiedzy dobrze a
              zle, tylko pomiedzy zle i jeszcze duzo gorzej. Jest cala fura zwolennikow,
              przede wszystkim Tuska, ktorzy tego nie chca dojrzec.
              • indianski Re: A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 15:27
                To moze zostawmy Kwasniewskiego na fotelu . tem ma doswiadczenie .
                • ronlen2 Re: A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 15:32
                  No jasne, niech dalej kradnie. Z dwoch kandydatow tylko Kaczynski moze polozyc
                  kres korupcji.
                  • indianski Re: A ja zaglosuje na Kaczynksiego. Dlaczego? 17.10.05, 16:03
                    To samo mowiono o Lukaszence .
    • witomir JEDEN GŁOS NA TUSKA- JEDEN GWÓŹDŹ DO TRUMNY !!! 17.10.05, 13:39
      Do takiego stwierdzenia skłania mnie przede wszystkim przerażająca konstatacja,
      iż Polacy zamierzają zafundować sobie 4 lata rządów liberałów, które nie wróżą
      im nic dobrego. Co potrafią liberałowie najlepiej pokazuje przykład Argentyny,
      gdzie po sprywatyzowaniu i rozkradzeniu wszystkiego, kapitaliści (no, powiedzmy,
      inwestorzy) spakowali walizki, opróżnili konta i dali nogę. Co było potem
      większość z nas powinna pamiętać, ale dla przypomnienia powiem, że kraj ten, jak
      nie przymierzając jakaś firma-krzak, zbankrutował pod ciężarem 150 miliardów
      dolarów długów.
      Oto parę propozycji z antyspołecznego "programu reform" Platformy Obywatelskiej
      Tuska, bo o niej tu mowa. (na podstawie poradnika wyborczego z Newsweeka).

1. Ciąć wydatki państwa...
      2. Ograniczyć świadczenia socjalne...
      3. Podnosić wiek emerytalny kobiet...
      4. Uprościć zasady zwalniania pracowników...
      5. Zlikwidować pomoc publiczną dla nierentownych spółek państwowych...
      6. Przyspieszyć prywatyzację ...
      7. Wprowadzić Polskę do strefy euro ...
      8. Wprowadzić odpłatność za studia wyższe ...
      9. Zwiększyć płace policjantów ...
      10. Usprawnić pracę sądów i komorników, żeby mogli skuteczniej ścigać dłużników ...

To zaledwie kilka najważniejszych wątków tego skrajnie antyspołecznego i
      antysolidarnościowego programu. Kobiety niech się zaharują na śmierć. Zwalniać
      pracowników najlepiej tak, jak w Stanach (wystarczy powiedzieć: you are fired).
      Sprywatyzować (rozdać kumplom) wszystko to, czego nie rozkradli poprzednicy. Dać
      kasę policjantom, żeby nie zadawali pytań przy tłumieniu społecznych buntów.
      Ułatwić działania komornikom, niech ściąganie długów wreszcie stanie się dla
      nich przyjemnością. Wreszcie sprywatyzować (wprowadzić odpłatność) za studia
      wyższe, bo po co miejski plebs i wsiowy motłoch ma studiować. A na koniec niech
      zatriumfuje euro, tak jak zatriumfowało we Włoszech i w Niemczech, które nota
      bene, mają go serdecznie dość.
      • indianski Re: JEDEN GŁOS NA TUSKA- JEDEN GWÓŹDŹ DO TRUMNY ! 17.10.05, 13:46
        Czas komunizmu to przeszlosc . A moze kaczynskim marzy sie powrot do lepszych
        czasow ?
        • witomir Tusk i sfera publiczna 17.10.05, 13:56
          Najbardziej nie lubię i jednocześnie najbardziej boję sie pazerności
          uprzywilejowanych. Nie zdają sobie sprawy ze odmowa partycypacji w kosztach
          utrzymania państwa, w dłuższym horyzoncie czasowym uderza równierz w nich
          samych. Gospodarka nie bedzie rozwijała sie bez odpowiednich nakładów na kapitał
          ludzki, na infrastrukturę, na badania i rozwój. Ich konkurencyjne szanse beda
          zawsze znacznie mniejsze.
          Tusk chce oczywiście podatku liniowego wszyscy doskonale zdają sobie sprawę że
          przy polskich realiach przyniesie to zdecydowane starty w budżecie. U nas
          wszystkie dochody sektora publicznego łącznie ze składkami z ubezpieczeń, są na
          poziomie 38-40 procent PKB, natomiast w Europie Zach. wskaźnik ten oscyluje w
          granicach 45-55 procent PKB.
          Głosujcie na Tuska to zobaczycie zwiekszenie nakladów na sferę publiczna jak
          świnia niebo...
          Pozdrawiam
          • indianski Re: Tusk i sfera publiczna 17.10.05, 14:03
            Dlatego Europa-zach stoi tak jak stoi . Przyklad "kwitnacej" gospodarki
            niemiec . Podatki jeszcze wyzsze niz w tej chwili w Polsce , socjal jak w bylym
            NRD , a bezrobocie coraz wieksze , wzrost gospodarczy liczony w setnych
            procenta . Czerwoni rozbijaja gospodarke wszedzie , nawet jezeli ci czerwoni to
            prawica .
            • witomir Re: Tusk i sfera publiczna 17.10.05, 14:41
              W Polsce nie jest prawdą ze mamy nadmiernie rozbudowany system socjalny. Dla
              Polski szczególnie charakterystyczne jest zaniedbanie niemal wszystkiego co jest
              publiczne np:infrastruktury, służby zdrowia, szkolnictwa itp. Wynika to między
              innymi z problemu poboru podatków. Przedsiębiorcy sa przekonani ze duzo płacą,
              ale w rzeczywistosci skutecznie unkaja płacenia podatków i składek
              ubezpieczeniowych. Osiągnęło to juz gigantyczna skalę. W drobnym biznesie nie
              nalezy robic wielkiej rewolucji, bo on jest często w kiepskiej kondycji, mimo
              podatkowych przywilejów. Najwięcej grzechów ma ten wielki ponadnarodowy,
              spekulacyjny, prózniaczy (często nie tworzący nowych miejsc pracy) biznes, który
              z taką zawziętością jest broniony przez pana Tuska. Tylko nie ma gospodarki bez
              państwa bez prawa które reguluje zawieranie transakcji bez praworządności
              bezpieczeństwa (jak trwoga to do państwa...). Tuskowa strategia obnizania
              podatków dla najbogatszych jest kolosalnym błędęm. Nie powinno nam zalezeć na
              każdym kapitale z zewnątrz, lecz tylko na takim który bedzie działał w zgodzie z
              naszymi interesami. Zapominamy tez ze konsekwencja oparcia gospodarki na
              zewnętrznym kapitale, (o którym głosno nie mówi pan Tusk ale o którym napewno
              mysli) musi być (wcześniej lub później) olbrzymi odpływ zysków z tego kapitalu.
              Jesli porównujemy kraje Europejskie to zauważ że w krajach skandynawskich nawet
              wysokie koszty pracy nie przeszkadzają w wytwarzaniu bardzo konkurencyjnych
              produktów . Najważniejsze by kraj miał odpowiedni poziom kapitalu ludzkiego i
              infrastrukturę na odpowiednim poziomie, a także przyzwoite wydatki na badania i
              rozwój. To jest warunek aby prosperować w dzisiejszych realiach a nie podpierac
              się na każdym kroku liberalną ortodoksją i wiarą w mozliwości "rynku" ten dogmat
              dawno juz odszedł do lamusa historii.
              aż dziw, iż liberałowie nie zauważają zatracenia się ich ideałów własności i
              wolnej przedsiębiorczości w rzeczywistości kapitalizmu menadżerskiego,
              zdeterminowanej dominacją potężnych, bezimiennych (i ponadnarodowych) funduszy
              inwestycyjnych, do których z powodzeniem można zastosować kryterium
              socjalistycznej "własności uspołecznionej". Tak oto bohaterowie liberalnych
              epopei - kupcy, rzemieślnicy i producenci, zostali "niewidzialną ręką
              wielbionego przez liberałów kapitalizmu strąceni ze społecznego piedestału na
              rzecz specjalistów od rozporządzania cudzą własnością - "menadżerów" i
              spekulantów.
              • indianski Re: Tusk i sfera publiczna 17.10.05, 15:36
                ideologia zywcem wycieta z Marksa . Wszyscy maja jednakowe brzuchy , a czy sie
                stoi czy sie lezy ... zastanawiam sie z czego to pan Kaczynski ma zamiar
                finansowac te wszystkie "infrastruktury, służby zdrowia, szkolnictwa itp,a
                także przyzwoite wydatki na badania " . Poprzez nacjonalizacje ? Podatki chce
                obnizyc , chce finansowac 3mln nowych mieszkan , zwiekszyc socjal , wygonic
                zagraniczny kapital . To jakis czarodziej : pieniedzy bedzie mniej - ale
                wszyscy dostana wiecej . Chyba na niego zaglosuje .
                • dobrowoj Re: Tusk i sfera publiczna 17.10.05, 16:16
                  Już pisałem nie zamierzam się powtarzać (poprawienie skuteczności ściągania
                  podatków od wielkiego biznesu spekulacyjnego-, nie tworzącego nowych miejsc
                  pracy menedżerowie, lobbyści, spekulanci itp.)
                  Przeczytałem ostatnio artykuł amerykańskiego ekonomisty Paula Krugmana, który
                  pisał ze w dzieciństwie jeździł na Long Island i tam widział prywatene domy
                  przypominające pałace. Później spostrzegł że zostały one zamienione na fundacje
                  i szpitale i teraz znowu widzi że sa tam domy-pałace. Podobne porównanie nasuwa
                  mi się na przykładzie Podkowy Leśnej, gdzie mieszkam. Gdy przeprowadziłem się
                  tam w 1982 roku to widziałem ze budowało się tam stosunkowo dużo przyzwoitych
                  domów. Teraz buduje się mało, ale to sa prawie wyłącznie palace. dlatego moja
                  pierwsza odpowiedź jest taka, że mamy bardzo wysoka ostentacyjną konsumpcję w
                  ramach dość wąskiej grupy. Nowa klasa kapitalistyczna realizuje gigantyczną
                  konsumpcję. Dbają o swój status materialny, bo traktują to jako oznakę
                  powodzenia w interesach. Musimy się przyzwyczaić że "czas etatów" odchodzi w
                  przeszłość, dlatego każdy dochód, również wypracowany w jednoosobowych firmach
                  powinien być związany pewna proporcją z wysokościa składek ubezpieczeniowych.
                  Zniklaby wówczas przyczyna ewidentnych patologii. Dzisiaj tak nie jest-
                  przedsiębiorcy płacą składki ubezpieczeniowe rzedu 600-700 zł niezależnie od
                  wysokości osiąganego dochodu. To rażąco niesprawiedliwe i ekonomicznie
                  nonsensowne. Nowy rząd bedzie próbował zresztą zrobić obecnie krok w kierunku
                  związania dochodów z obciążeniami, ale protuskowy "biznes" oczywiście zajadle
                  protestuje.
                  Obniżanie podatków dla najbogatszych może w krótkim czasie sprzyjać napływowi
                  inwestycji zagranicznych ale nie wolno zapominać ze ktoś inwestuje żeby czerpać
                  w perspektywie zyski z tych inwestycji i wtedy zaczyna się lipa, zaczyna
                  brakować pieniędzy na inwestycje w infrastrukture czy kapitał ludzki.
                  • indianski Re: Tusk i sfera publiczna 17.10.05, 16:32
                    ---
                    Obniżanie podatków dla najbogatszych może w krótkim czasie sprzyjać napływowi
                    inwestycji zagranicznych ale nie wolno zapominać ze ktoś inwestuje żeby czerpać
                    w perspektywie zyski z tych inwestycji i wtedy zaczyna się lipa, zaczyna
                    brakować pieniędzy na inwestycje w infrastrukture czy kapitał ludzki.
                    ---
                    A ty bys chcial aby wszyscy inwestowali ze wzgledu na "Odsiecz Wiedniowi" .
                    Kiedys dawno temu , panstwo polskie skazalo pewnego pana bo przywozil bulki z
                    miasta na wies i sprzedawal je z zyskiem . To sie nazywalo spekulacja - i nie
                    pasowalo do PRL . Teraz ma byc tak samo ?
                    • dobrowoj Re: Tusk i sfera publiczna 17.10.05, 16:55
                      Przy okazji każdej dyskusji o podatkach - a i bez tej okazji też coraz częściej
                      - możemy usłyszeć, że najlepszym sposobem na stymulację wzrostu gospodarczego i
                      tworzenie nowych miejsc pracy jest obniżenie obciążeń fiskalnych warstw
                      najlepiej sytuowanych. Niby proste: państwo mniej zabierze i mniej zmarnotrawi,
                      więc można będzie więcej zainwestować w nowe miejsca pracy, lepsze technologie,
                      sieć dystrybucji produktu itp. Jednym słowem, nic lepszego i prostszego zrobić
                      nie można dla podniesienia dobrobytu. Tylko czyjego?
                      Po pierwsze: nie ma żadnej prostej zależności między zmniejszeniem podatków dla
                      najbogatszych a wzrostem inwestycji i nowymi miejscami pracy. Pieniędzy
                      podarowanych przez wspaniałomyślnego (dla bogatych) fiskusa nie trzeba wydawać
                      na żadne inwestycje - a jeśli już, to są to na ogół inwestycje w dobra
                      luksusowe. Znaczna większość zaoszczędzonych w ten sposób pieniędzy nie oznacza
                      większych nakładów na rozwój przedsiębiorstw i nowych miejsc pracy. Trafiają one
                      do nielicznej grupy producentów przeróżnych przedmiotów stanowiących o statusie
                      i prestiżu społecznym. Łaskawość fiskusa nie tworzy nowych przedsiębiorstw -
                      lecz nowe wille, coraz droższe samochody, zagraniczne wczasy, wystawne przyjęcia
                      itp.
                      Po drugie: większość warstw najbogatszych czerpie swe zyski nie z produkcji,
                      lecz z innych źródeł dochodów, takich jak spekulacje finansowe, lobbying,
                      handel, obrót kapitałowy, doradztwo itp. Zostawienie w ich rękach większych
                      pieniędzy nijak ma się do nowych miejsc pracy, bo gracz giełdowy, prawnik czy
                      nawet importer dóbr nie tworzą ich wcale lub robią to w niewielkim stopniu.
                      Owszem, niektórzy z grona najbogatszych rzeczywiście coś produkują - ale nie ma
                      żadnego problemu w przyznaniu ulg podatkowych, gdy wykażą się realnymi nowymi
                      inwestycjami lub dobrze udowodnioną chęcią ich stworzenia, nie zaś całej tej
                      grupie, w dużej mierze składającej się z osób - mówiąc wprost - bezproduktywnych.
                      Żeby nie było, że tylko narzekamy i krytykujemy, to podrzucimy specjalistom od
                      podatków inny pomysł. Niech zmniejszą - i to znacznie - podatki dla mniej
                      zarabiających: ubogich i "średniaków". Ani chybi zaowocuje to błyskawicznym
                      rozwojem nowych miejsc pracy - po prostu mogąc więcej nabyć za podarowane przez
                      fiskusa pieniądze zwiększą popyt na wiele towarów. I będą to nie towary i usługi
                      luksusowe, produkowane przez garstkę firm lub sprowadzane z zagranicy (bo tak
                      wypada w "lepszym" towarzystwie), lecz wytwarzane przez wiele podmiotów
                      gospodarczych i pochodzące w znacznie większym stopniu od krajowych producentów
                      (gdy ktoś dostanie 200 zł więcej na miesiąc to nie wyda ich w paryskim butiku
                      czy u londyńskiego jubilera, jak mają w zwyczaju ulubieńcy fiskusa). Będzie to
                      przy tym rozwiązanie bardziej sprawiedliwe, bo dotyczące większości obywateli,
                      nie zaś nielicznej garstki. Będzie też sprzyjało prawdziwej przedsiębiorczości
                      (a nie tej ograniczonej do kilkudziesięciu wielkich koncernów) - bo mając
                      większe dochody ktoś z dzisiejszych pracowników najemnych być może zechce
                      rozpocząć pracę na własnym, czego dzisiejszy system fiskalny nie umożliwia, gdyż
                      mimo całego gadania o przedsiębiorczości robi wszystko by wyeliminować małe
                      firmy, konkurencyjne wobec gigantów. Proste? Proste: większy popyt - większa
                      produkcja, a zatem więcej miejsc pracy w już istniejących i w nowych firmach,
                      więcej pieniędzy na inwestycje. I nikt na tym nie straci: ci z bogatych, którzy
                      rzeczywiście coś produkują i są przedsiębiorczy będą mieli większe zyski ze
                      sprzedaży swych produktów, wpływy do budżetu nie zmniejszą się, gdyż więcej
                      pieniędzy wpłynie z podatków pośrednich - od konsumpcji, mniej zarabiający będą
                      mogli żyć na wyższym poziomie i zaspokoić wiele potrzeb. Przepraszam, ktoś
                      jednak straci - ci, którzy czerpią dochody nie z realnego wytwarzania
                      czegokolwiek, lecz z działalności, którą jeszcze przed wojną zwano geszeftami. I
                      tak naprawdę, gdy słyszymy o obniżaniu podatków dla najbogatszych, możemy być
                      pewni, że nie o rozwój gospodarczy i nowe miejsca pracy tutaj chodzi, lecz o
                      ochronę interesów tej właśnie "klasy próżniaczej". I tak oto okazuje się, że
                      główny specjalista od zwalczania lenistwa, czyli Donald Tusk, jest nikim innym
                      jak czołowym obrońcą próżniaków. Jego partia zaś powinna swą nazwę uzupełnić o
                      dwa słowa, tak by oddawała jej prawdziwy charakter. Powinna się nazywać Platform
                      ą (Anty)Obywatelską
      • k_r Re: JEDEN GŁOS NA TUSKA- JEDEN GWÓŹDŹ DO TRUMNY ! 17.10.05, 14:00
        niezle chłopie pojechałeś:

1. co złego w cięciu wydatków ? nie stać nas (Polski) na wydawanie an lewo i prawo
        2. jak wyżej ... za duży socjal to nic innego jak zabicie gospodarki ( patrz
        Niemcy)... jak sie ma dobrą gospodarkę to można sobie pozwolić a jak sie ją
        tworzy to niezabrdzo
        3. może od razu powiedz że kobiety nie powinny wogole pracować?
        4. mój drogi twierdzenie ze jak sie dostało pracę to ma sie ją do końca zycia
        jest rodem z socjalizmu..
        5.Powiedz mi słoneczko ile miljardów włożono w górnictwo i pkp? A jescze trzeba
        tam dokładac?
        6. włąsność państwowa oznacza de facto brak własności (wspólne niczyje)
        oczywiście przy zachowaniu jakichś norm.
        7. Tu bym sie nie zgodził ... z szybkim wstapieniem do strefy euro
        8. Studja i tak sa płatne ... wszyscy których nie stać na dzienne ida na
        wieczorowe lub zaoczne. Jak jesteś na dziennych to (bardzo upraszczając) masz
        sponsora na toaką forma studiów ( rodzine - stypendjum)
        9. tak podniesienie pensji policji to najbardziej jaskrawy przykład działania
        antyspołecznego :) - tu nieżle pojechałeś
        10. ściaglność długów uważasz za antyspołeczne? Mó Boże chroń nas przed takimi
        ludzmi jak Ty. Pozryczyć dobrze oddać żle? Toż to jawne złodziejstwo!
        • k_r Re: JEDEN GŁOS NA TUSKA- JEDEN GWÓŹDŹ DO TRUMNY ! 17.10.05, 14:01
          ops pomyliłem sie miało być do witomira
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka