Dodaj do ulubionych

Andrzej "Balcerowicz musi odejsc" Lepper ...

IP: *.gazeta.pl 26.09.01, 08:27
Mam do tego kolegi stosunek bardzo krytyczny, ale w jednym sie z nim zgadzam.
Stwierdzil mianowicie, ze nie nadaje sie na marszalka Sejmu. Czyzby pojawily
sie pierwsze pozytywne skutki zderzenia z rzeczywistoscia?
Obserwuj wątek
    • Gość: Joanna Re: Andrzej IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.01, 01:33
      A ja uważam, że to wymarzona funkcja dla A. Leppera :-)
      • Gość: Piotr_M Re: Andrzej IP: *.gazeta.pl 27.09.01, 08:39
        Gość portalu: Joanna napisał(a):

> A ja uważam, że to wymarzona funkcja dla A. Leppera :-)

Moge poprosic o jakies uzasadnienie? :-)
        • Gość: Joanna Re: Andrzej IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.09.01, 23:35
          "Marszałek Sejmu przewodniczy obradom Sejmu, strzeże praw Sejmu oraz
          reprezentuje Sejm na zewnątrz" (art. 110, pkt. 2 Konstytucji).

Myślę, że na takim stanowisku Andrzej Lepper byłby stosunkowo niegroźny
          (obawiam się jego działalności a la poseł Manicki; jako marszałek nie miałby
          takiej możliwości).
          Sprawą dyskusyjną pozostaje to "reprezentowanie" sejmu przez Leppera.

Pozdrawiam :-)
          • Gość: Piotr_M Re: Andrzej IP: *.gazeta.pl 28.09.01, 14:52
            Gość portalu: Joanna napisał(a):

> "Marszałek Sejmu przewodniczy obradom Sejmu, strzeże praw Sejmu oraz
            > reprezentuje Sejm na zewnątrz" (art. 110, pkt. 2 Konstytucji).
            >
            > Myślę, że na takim stanowisku Andrzej Lepper byłby stosunkowo niegroźny
            > (obawiam się jego działalności a la poseł Manicki; jako marszałek nie miałby
            > takiej możliwości).
            > Sprawą dyskusyjną pozostaje to "reprezentowanie" sejmu przez Leppera.

Dla mnie dyskusyjny jest sam fakt uczestniczenia Leppera w pracach Sejmu. Jesli
            odrzucimy nadzieje na to, ze sie ucywilizuje to nie potrafie sobie wyobrazic, ze
            ten czlowiek przewodniczy obradom i strzeze praw. Juz zapowiedzial, ze jesli
            jakas "niezbedna" ustawa nie uzyska poparcia to on jest gotow prace tego Sejmu
            paralizowac. A reprezentowanie izby odbywa sie rowniez za posrednitwem kamer
            telewizyjnych. Nawet nie wypuszczajac go z sali obrad mozna sie najesc wstydu.

Juz sie zreszta najadlem. Wczoraj w telewizji zobaczylem jak jeden z
            prominentnych "samoobroncow" z wdziekiem nosil na sobie przekrzywiona i pomieta
            marynarke z wielka naszywka producenta na rekawie (co kamera pokazala na
            zblizeniu). Slomy w butach nie widac, ale widac wystarczajaco duzo ...

Ciekawi mnie tez co ma do zrobienia w Sejmie posel Rutkowski, znany dotad ze
            skutecznych i fotogenicznych poscigow za opryszkami. Ten przynajmniej wie jak sie
            zachowac w obliczu mediow. Juz zdazyl sie pochwalic swoim wielkim pistoletem.
            • Gość: Joanna Re: Andrzej IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 00:18
              Demonizujesz Leppera. Oglądając obrady sejmu nie raz można było najeść się
              wstydu. Lepper jako marszałek miałby znikomą szansę paraliżowania pracy izby
              (jako poseł może znacznie więcej). Natomiast inni posłowie "Samoobrony" nie
              mają takiej siły przebicia jak on. Chociaż to się dopiero okaże.
              Mimo wszystko bardziej obawiam się Ligi Polskich Rodzin niż Samoobrony.
    • Gość: Gwendal Re: Andrzej IP: *.chello.pl 27.09.01, 23:50
      Ubawiłem się jego tekstem na temat warunków jakie miałby stawiać SLD gdyby
      doszło do ewentualnej koalicji (co traktuję jako political fiction). Jednym z
      głównych haseł było "Balcerowicz musi odejść". To on nie wie, że prezes NBP ma
      sześcioletnią kadencję i raz powołanego nie można wcale tak łatwo odwołać?

Toż nawet Leszek Miller stwierdził, że nie zamierza likwidować niezależności
      Rady Polityki Pieniężnej (a wiadomo, że nie lubi on jej, oj nie lubi), bo nie
      zezwala na to konstytucja.

Wydaje mi się, że p. Lepper będzie musiał się jeszcze nie raz rozczarować
      złożonością funkcjonowania władzy w tym kraju. Wejście do Parlamentu nie
      oznacza wcale, że będzie tam można robić co się żywnie podoba. A z tego faktu
      pan Lepper chyba nie do końca zdaje sobie sprawę.

Gwendal
      • Gość: xxx Re: Andrzej IP: *.calixo.net 28.09.01, 14:11
        w czym problem? Parlament moze zmienic Konstytucje,o ile sie nie myle
    • Gość: Synciu Re: Andrzej IP: *.chello.pl 28.09.01, 17:00
      Trochę głupio bybyło wyjść jako marszałek sejmu do niezadowolonych rolników
      zgromadzonych pod gmachem i zostać obrzucomym mięchem oraz nieświeżym nabiałem,
      prawda ?
      Główka pracuje.
    • Gość: eres Re: Andrzej Lepper jako wierny uczeń Herr Goebbelsa. IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 29.09.01, 22:02
      Gość portalu: Piotr_M napisał(a):

> Mam do tego kolegi stosunek bardzo krytyczny, ale w jednym sie z nim zgadzam.
      > Stwierdzil mianowicie, ze nie nadaje sie na marszalka Sejmu. Czyzby pojawily
      > sie pierwsze pozytywne skutki zderzenia z rzeczywistoscia?

Jego stwierdzenie to nie przejaw skromności tego oszołoma, to pojęcie jest mu -
      jak wiadomo - całkowicie obce. Chodzi mu przecież o nieskrepowaną możliwośc
      gardłowania z trybuny sejmowej. Nie po to studiował techniki prania mózgów
      niejakiego Goebbelsa (przechwalał się tym niedawno w jednym z programów telewizji
      publicznej), aby teraz tę wiedzę marnować sprawując funkcję honorową w Sejmie.

• Gość: Kibic Re: Andrzej Lepper jako wierny uczeń Herr Goebbelsa. IP: *.244.83.41.Dial1.Washington2.Level3.net 29.09.01, 22:38
        Zapowiada sie niezly cyrk w Sejmie. Jak nie moze byc
        lepiej to niech bedzie weselej. Smiech to zdrowie takze.
        Jego amerykanski sponsor (tzw. konserwatywny demokrata,
        bardziej "konserwatywny" niz Reagan) uchodzi za blazna
        i jest kryminalista, wiec obaj przypadli sobie do gustu.
        Zycze dobrej zabawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka