Dodaj do ulubionych

Sarmaci przeciw reformatorom?

• edico Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 01:34
      Przerpraszam, ale z pewną parafrazą ten temat podjąłeś. Nie poszedłem na
      głsowanu\ie tylko dla teggo, że mi pomprostuwisi, czy przyjdądo mnie dfo domu
      Weszpoplacy i mnie poewieszą, czy zrobi się to w rtękawiczkach proboszcza!!!

Jestem przeciw rwformatołom, którzy nawet nie pasmietają, jaką konstytucdję
      uchwawlili???!!! (wiele będów i niedomówien). Skoro oni nie mają skrupułów
      (patrz Suchocka(), czy ten całyuy cyrk może być rozważny jako partnerstwo
      rpzwiązania pronblemu czy cyrk???

POzdrawiam ludzi wolnuych do karaibów powiedzmy do aboirygenów ;((

PRZYJRZYJMY SIĘ SAMEMUN KOŚCIOŁOWIMA NIE JEGO SŁOW3OM!!!!
    • henryk.log Re: Marzy mi się jakiś normalny z Krakowa..☺ n/t 03.11.05, 01:41
      Intuicja podpowiada mi...

język Jana Marii Władysława Rokity, kandydata na premiera.
      "Nadmiar podejrzeń w polityce nie służy jakości życia politycznego, i dlatego
      raczej nie formułuję podejrzeń" - mówił w Radiu Zet 16 stycznia 2001 r., czyli w
      czasach rządu Buzka. Ale już w swoim wydanym w ubiegłym roku "Alfabecie" wykonał
      zwrot o 180 stopni. "Dziś w polityce trzeba używać języka twardego potępienia,
      konfliktu, języka pozbawionego półcieni" - dowodził. I dodawał: "Ja uważam
      populizm za rzecz dobrą i konieczną".
      >Robert Walenciak <
    • woody1 Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 01:42
      polecam artykuł Jacka Żakowskiego w ostatniej Polityce ,gdzie roszyfrował miserną grę J.Kaczyńskiego.Pan Rokita jest po prostu naiwny.
    • zbytex Brawo Rokita, zmienilem o waści zdanie,,, 03.11.05, 01:48
      ... myślałem żeś bufon zupełny, a jednak jakś krztyna rozumu w tobie jest, brawo, rzetelna analiza, w nastepnych wyborach rozważam oddanie głosu na PO
    • maciejslu Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 02:03
      kataryna.kataryna napisała:

> Proszę przekonywać Donalda. Wyborcom nie trzeba tłumaczyć, że koalicja jest
      > potrzebna. To wy, politycy, się wydurniacie.

Nawet Lepper się "wydurnia" (nie po raz pierwszy zresztą). Jak on może z
      czystym sumieniem (a ma czyste, bo wszak nieużywane ;-) ) poprzeć rząd
      Marcinkiewicza, skoro w tym rządzie zasiada pani, która była asystentką
      Balcerowicza i miała wielkie zasługi w nadaniu Profesorowi tytułu doktora
      honoris causa?
    • silesius.monachijski Glosowanie: Kto za Rokita a przeciwko Tuskowi? 03.11.05, 02:28
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=902&w=31351475&a=31375842
      • henryk.log Re: Glosowanie: Kto za Rokita a przeciwko Tuskowi 03.11.05, 02:37
        ?? mam pytanie? a przeciw i na obu naraz można? ☺
        bo
        im większy prawicowy głupek, tym bardziej zna się na etosie, religii, cnocie,
        wychowaniu i moralności?? >b.krakus; henryk.log<
        • wet3 Koalicja z PO - to koalicja z dzuma. 03.11.05, 03:34
          Przekresli ona jakiekolwiek proby odnowy Polski. Czerwono - rozowe PO pod
          plaszczykiem prawicowosci dazy za wszelka cene do utrzymania dotychczasowych
          ukladow "republiki kolesiow".
      • bogalfa Re: Ra jeszcze do silesiusa monach. 03.11.05, 03:49
        Już Cię kolego poprzednio prosiłem, żebyś powiedział, ałe tak z ręką na sercu,
        jak na spowiedzi u O. Rydzyka, czy Ty jesteś za koalicją z PO czy za rozbiciem
        PO?
        • silesius.monachijski Re: Ra jeszcze do silesiusa monach. 03.11.05, 04:18
          to poczytaj, co w odpowiedzi na Twoj pierwszy post odpisalem);

bogalfa napisał:

> Już Cię kolego poprzednio prosiłem, żebyś powiedział, ałe tak z ręką na
          sercu,
          > jak na spowiedzi u O. Rydzyka, czy Ty jesteś za koalicją z PO czy za
          rozbiciem
          > PO?
    • szczurbiurowy Strona www.dogadajciesie.org 03.11.05, 03:34
      www.dogadajciesie.org
      można się wpisywac pod apelem o utworzenie koalicji PiS i PO
      Po wpisaniu się tekst apelu jest wysyłany mailem do polityków
      W tej chwili poszło 800 maili, im więcej bedzie tym lepiej
      • nocna_zmiana_blusa Re: Strona www.dogadajciesie.org 03.11.05, 05:21
        szczurbiurowy napisał:

> www.dogadajciesie.org
        > można się wpisywac pod apelem o utworzenie koalicji PiS i PO
        > Po wpisaniu się tekst apelu jest wysyłany mailem do polityków
        > W tej chwili poszło 800 maili, im więcej bedzie tym lepiej

W tej chwili jest to niemożliwe. PiS dogadało się z przestępcą dr marszałkiem
        Leppiejem.
    • tychik1 Re:Konserwatywno? czy CENTRO? Liberalna Koalicja? 03.11.05, 06:17
      Nie przeczytalem wszystkich wpisow.
      Ale sumujac Polska potrzebuje nowoczesnego panstwa,z zachowaniem
      tozsamosci ,tradycji,religi i dobrego bezpiecznego bytu WSZYSTKICH! obywateli.
      Hmm ambitne zadanie ale mozliwe.
      W zasadzie Rokita wraca do warunkow PO :
      Przyjac naszych ludzi i wyrzec sie Lepera,Rydzyka itd .
      A ja wracam do mojego pytania :Czy odbudowa Polski moze sie odbyc bez,
      Rydzykow,Leperow,Giertychow,Pawlakow ,Karguli,a i w koncu Milerow tez?
      Troche tak z tego Art wynika jakby ta koalicja PO-PiS miala byc skierowana
      przeciwko WW.
      Rokita jakby troche zapomial ze PiS to nie jest partia prawicowa ,
      To jest w istocie partia centrowa,jak dawne Porozumienie Centrum.
      W takim razie ta koalicja bedzie NIE! konserwatywno liberalna ,
      tylko CENTRO LIBERALNA!
      I tu sie nasuwa kolejne pytanie co z reszta?,co z cala prawica?
      Dla mnie(i nie tylko) to pytanie jest o tyle istotne,ze orginalnie
      jestem zwolennikiem LPR-glosowalem do sejmu.A dopiero w prezydenckich ,na
      Kaczora i TYLKO! popieram PiS oraz nowy rzad.
      Nie mam nic tez przeciw koalicji PO-PiS a nawet z Rokita premierem.
      ALE ALE pod warunkiem ze TZW skraja prawica (jak nas nieslusznie nazywacie,a
      wiec LPR,PSL,SO,)zostana w taki czy inny sposob wlaczone w naprawe kraju ,a
      nasze postulaty i oczekiwania przynajmniej czesciowo zrealizowane KROPKA
      Rokita tu pisze ze wielu ludzi glosowalo na PiS bo chcialo koalicji z PO i na
      odwrot.
      Ja tez tak glosowalem i mysle ze Rydzyk tak samo dobrze wiedzial z kim PiS chce
      zrobic uklad.Wiec jesli dojdzie do tega calego porozumienia to Rydzykowi
      powinien podziekowac nie tylko Kaczor ale i sam Rokita.
      Odrzucenie teraz tego nurtu prawicowego bedzie odrzuceniem czesci jesli nie
      wiekszosci spoleczenstwa,oraz ich checi i zapalu do budowy solidnego kraju.
      Nie musze tlumaczyc ze to z ogromna szkoda dla Polski.
      Lepiej to rozumie PiS moze dlatego tez ze stoi tak jakby po srodku(w
      CENTRUM),pomiedzy nami a Wami.Sa wiec PiS i Kaczory doskonalym pomostem do
      pogodzenia sie znacznej czesci ,wiekszosci Polakow, i to wlasnie ze im jestem
      gotow oddac berlo.
      Nie nalezy tez zapominac ze za PO jest tez lewica z Borowskim i Milerem i oni
      pewno maja podobne problemy(mowa o wyborcach a nie politykach)
      Jesli chcecie usunac Lepera to ja chce usunac Gadzinowskiego SLD ktory
      sprowadzal prostytutki do sejmu,-i do czego takie przepychanki dprowadza?
      Dla wielu ludzi Leper to nie przestepca tylko dzisiejszy Janosik,ktory bronil
      biednych.Wyborcy wiedzieli na kogo glosuja i ta wole musimy usznoawc,a jedyne
      co mozecie zrobic to tylko przekonac prze kolejnymi wyborami-lokalnymi.
      Myslez ze awantura w sejmie tego nie osiagniecie,sam Rokita napisal ze nowe
      wybory skoncza sie lepsza pozycja SO i SLD.
      Dla dobra tej koalicji radze wam zostawcie Lepera w spokoju,a(ze tak nazwe)
      Leperowcow i jego samego starajccie sie wciagnac do wspolpracy.
      Ludzi trzeba nie tyle karac ile zmieniac,czy to nie jest przypadkiem zasada
      libertynow?
      I tak za duzo wiec Pozdrawiam do jutra.
    • pawelmaniek Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 07:30
      DO ROBOTY a nie pisać kolejne wielkie uczone wypociny.Dać ludziom prace a nie
      mądrzyć się. DO ROBOTY.
      -wam kury prowadzić szcz.. a nie polityke uprawiać.
    • jan583 A więc PAnie Janie do dzieła 03.11.05, 07:34
      Myślimy podobnie ,ja może mniej państwowotwórczo-co jest zrozumiałe
      ,nie jestem politykiem.Chcę żyć w kraju w którym nie będę sie bał
      wyjść wieczorem na ulicę ,gdzie bedę mógł spokojnie pracować ,aby zarobić .
      A nie zajmować sie bzdurnymi wypełnieniami ksiąg i instrukcji np .Sanepid ;inst.mycia rąk ,podłóg i lodówek .Być wolnym od ciągłych odwiedzin róznuych PIP-ów i PICH-ów-kontrolujący to byli UZBowcy którzy dostali tam posadki-znam ich z dawnych lat.MAm dosyć płacenia dziesiatków ukrytych podatków.Chce poprostu żyć i dac żyć innym -pragnę aby Państwo mi w tym nie przeszkadzało.Myślimy podobnie ,a więc Panie Janie do dzieła -pogonić Tuska i do nas .NIkt Panu nie zapomni jak sie uda -a uda się .Naród ma dość i poniesie jeszcze raz koszty .Musi Pan sobie zdawać sprawę ,ze jak teraz nie wyjdzie -to Polski nie ma na długie lata ,utoniemy w waśniach i niedemokratycznych wojnach-Pan również poniesie za to odpowiedzialność.Musi Pan o tym pamietać -dla mnie ,dla Pana ,dla wielu myślących Polaków miejsca w tym kraju nie będzie .Niech Pan coś zrobi bo "BIGDA IDZIE"a to marna perspektywa.
    • haen1950 Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 08:24
      Proszę, niech mi ktoś wytłumaczy, co jest takiego w kaczorach, że nawet
      Kataryna, potrafiąca samodzielnie myśleć osoba, traci przytomność z zachwytu.
      Oglądam tych nieudaczników od lat i nie mogę dojrzeć nic fascynującego.
      Nawet ich lubiłem za twardy antykomunizm, ale ich atak na Platformę przed
      wyborami i zmarnowanie szansy na polityczny niebyt SLD i Leppera uświadomił mi,
      że mamy do czynienia z kompletnie nieprzewidywalnymi ludźmi.
      Przestańmy się zastanawiać nad ich pokrętnym myśleniem i patrzmy na rezultaty.
      A te są żałosne.
      Mają tylko jeden wspólny mianownik - ustawiczny konflikt, z dowolnie
      zdefiniowanym przeciwnikiem. Konflikt dla konfliktu, bez imponderabiliów.
      Kto jest w stanie zrozumieć racjonalne podstawy dla programu zniszczenia PO i
      pozbawienia w ten sposób najlepszą część społeczeństwa swojej reprezentacji
      parlamentarnej?
      Jaki program dla kraju mają kaczory gdy uda im się zniszczyć wszelką opzycję?
      Zamordyzm? Mein Kampf? Kto mi powie?
      • warmiaczka Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 11:15
        > Proszę, niech mi ktoś wytłumaczy, co jest takiego w kaczorach, że nawet
        > Kataryna, potrafiąca samodzielnie myśleć osoba, traci przytomność z zachwytu.
        > Oglądam tych nieudaczników od lat i nie mogę dojrzeć nic fascynującego.
        > Nawet ich lubiłem za twardy antykomunizm, ale ich atak na Platformę przed
        > wyborami i zmarnowanie szansy na polityczny niebyt SLD i Leppera uświadomił mi,
        >
        > że mamy do czynienia z kompletnie nieprzewidywalnymi ludźmi.
        > Przestańmy się zastanawiać nad ich pokrętnym myśleniem i patrzmy na rezultaty.
        > A te są żałosne.
        > Mają tylko jeden wspólny mianownik - ustawiczny konflikt, z dowolnie
        > zdefiniowanym przeciwnikiem. Konflikt dla konfliktu, bez imponderabiliów.
        > Kto jest w stanie zrozumieć racjonalne podstawy dla programu zniszczenia PO i
        > pozbawienia w ten sposób najlepszą część społeczeństwa swojej reprezentacji
        > parlamentarnej?
        > Jaki program dla kraju mają kaczory gdy uda im się zniszczyć wszelką opzycję?
        > Zamordyzm? Mein Kampf? Kto mi powie?
        Drogi Haen,
        może wszystko wyda Ci się jaśniejsze, gdy przyjrzysz się działalności pana Schetyny i roli jaką spełnił w zmianie oblicza Platformy. To facet z systemu!
        • haen1950 Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 12:27
          > Drogi Haen,
          > może wszystko wyda Ci się jaśniejsze, gdy przyjrzysz się działalności pana
          Sche
          > tyny i roli jaką spełnił w zmianie oblicza Platformy. To facet z systemu!

Co to znaczy facet z systemu? Czy jest agentem KGB? Czy ma powiazania z
          gangsterami lokującymi nielegalne pieniądze w naszych bankach? Czy w ogóle
          popełnił jakieś przestępstwo?
          Oskarżenie brzmi: facet z systemu?
          Obrona: Jakiego systemu?
          Franz się kłania.
          • warmiaczka Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 13:00
            > > Drogi Haen,
            > > może wszystko wyda Ci się jaśniejsze, gdy przyjrzysz się działalności pan
            > a
            > Sche
            > > tyny i roli jaką spełnił w zmianie oblicza Platformy. To facet z systemu!
            >
            > Co to znaczy facet z systemu? Czy jest agentem KGB? Czy ma powiazania z
            > gangsterami lokującymi nielegalne pieniądze w naszych bankach? Czy w ogóle
            > popełnił jakieś przestępstwo?

Działał w białym kołnierzyku, jak większość. Nie uwierzę, że nie słyszałeś o jego działalnosci we Wrocławiu, o spotkaniu z Baraniną. Chyba wrześniowy Wprost pisał o tym dokładnie.

> Oskarżenie brzmi: facet z systemu?
            > Obrona: Jakiego systemu?

ostatnio obowiązująca nazwa to bodajże 'kapitalizm polityczny', a ilu jest w nim zaprzyjaźnionych agentów-biznesmenów, tego dopiero się dowiemy

> Franz się kłania.

Kafka? Zgoda :) bo w pojedynkę się z systemem nie upora ni dyplomata, ni mędrzec, ni wódz ...
            • warmiaczka Czego boi się Schetyna: 03.11.05, 13:25

Postępowanie sprawdzające dotyczące artykułów prasowych o sekretarzu generalnym Platformy Obywatelskiej Grzegorzu Schetynie i jego działalności biznesowej będzie prowadzić Prokuratura Okręgowa w Opolu.
              Poinformował o tym Jerzy Skorupka, rzecznik prasowy Prokuratury Apelacyjnej we Wrocławiu.

W sierpniu tygodnik "Newsweek" napisał, że jeden z wrocławskich przedsiębiorców, po rozmowie ze Schetyną, w zamian za sponsorowanie klubu koszykarskiego Śląsk Wrocław (którego Schetyna był prezesem), otrzymał w ciągu dwóch tygodni zgodę na budowę we Wrocławiu.

Początkowo dochodzenie w tej sprawie trafiło z urzędu do Prokuratury Okręgowej we Wrocławiu. Ta jednak uznała, że nie powinna się nim zajmować, by nie pojawiły się zarzuty o brak obiektywizmu, gdyż Grzegorz Schetyna jest mieszkańcem Wrocławia. Dlatego wysłano do Prokuratury Krajowej pismo z prośbą o wyznaczenie do tej sprawy prokuratury spoza Wrocławia.

Prokuratura Krajowa zdecydowała, że sprawa wraca do wrocławskiej prokuratury apelacyjnej, która ma wyznaczyć inną prokuraturę okręgową na swoim obszarze, jeśli prokuratura wrocławska uważa, że nie powinna prowadzić takiego postępowania.

Prokuratura Apelacyjna we Wrocławiu wyznaczyła prokuraturę opolską.

"Będzie ona prowadzić postępowanie sprawdzające w tej sprawie. Od jego wyników będzie zależało czy wszczęte zostanie śledztwo" - powiedział Sorupka.

(cyt. za onetem)
      • finezja8 Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 13:20
        haen1950 napisał:

> Proszę, niech mi ktoś wytłumaczy, co jest takiego w kaczorach, że nawet
        > Kataryna, potrafiąca samodzielnie myśleć osoba, traci przytomność z zachwytu.
        > Oglądam tych nieudaczników od lat i nie mogę dojrzeć nic fascynującego.
        > Nawet ich lubiłem za twardy antykomunizm, ale ich atak na Platformę przed
        > wyborami i zmarnowanie szansy na polityczny niebyt SLD i Leppera uświadomił
        mi,> że mamy do czynienia z kompletnie nieprzewidywalnymi ludźmi.
        > Przestańmy się zastanawiać nad ich pokrętnym myśleniem i patrzmy na rezultaty.
        > A te są żałosne...

Kataryna to dosyć osobliwy przypadek na tym forum w kontekście jej blogowch
        zapisek. A bolg prowadziła do czasu wygrania wyborów przez PiS i Lecha
        Kaczyńskiego bardzo profesjonalnie, z dużą znajomością polskiej sceny
        politycznej oraz trafnymi ocenami. Czytając ją ostatnio na forum GW nie mogę
        oprzeć się wrażeniu, że to nie ta sama osoba. Porównując jej zasób słów oraz
        styl z blogu do obecnie prezentowanej polszczyzny można śmiało stwierdzić, że
        albo Katarynie ktoś zupełnie inny pisał teksty, albo jest tak emocjonalnie
        zaangażowana w sukces kaczorów, że chwyta się już jakiejś dziwnej, do niej
        zupełnie nie pasującej grypserki typu "wypasione samochody", "spotkali się na
        chacie" itp. Kataryna to dla mnie w dalszym ciągu wielka zagadka.
    • mario.osh to nie donalda trzeba przekonać. 03.11.05, 08:28
      stoi napisane jak wół:
      1. równo rozdzielić władzę,
      2. wyp..dolic trądka,
      3. skończyć ze zwalczaniem PO

nic się nie zmieniło. rokita i tusk mówią o tym samym. jak PIS przestanie się
      zachowywać jak sprzedajna dziwka to koalicja będzie.
    • basia Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 08:50

Alez Kataryno, Rokita wlasnie przekonuje politykow tym listem, bo to ich nawoluje do koalicji. To nareszcie inny oficjalny, pozakuluarowy głos z PO.
      • hydy kaczyńskim zabraklo cierpliwości i wyobraźni 03.11.05, 11:19
        basia napisała:

> kataryna.kataryna napisała:
        >
        > > Proszę przekonywać Donalda. Wyborcom nie trzeba tłumaczyć, że koalicja je
        > st
        > > potrzebna. To wy, politycy, się wydurniacie.
        >
        > Alez Kataryno, Rokita wlasnie przekonuje politykow tym listem, bo to ich
        nawolu
        > je do koalicji. To nareszcie inny oficjalny, pozakuluarowy głos z PO.

ich wyjściowa pozycja negocjacyjna w świetle wyników wyborów była lepsza; mają
        większe pole manewru w sejmie plus prezydenta (nie zapominajmy, że Lechu może
        rozwiązać pralament jeżeli w terminie nie wpłynie projekt budżetu) - trzymają
        zatem wszystkie sznurki, ale wg mnie źle za nie pociągają

nie trzeba było od razu walić z grubej rury, pokazując Platformie miejsce w
        szeregu; to zawsze można byłoby zrobic, gdyby w koalicji doszło do ostrych
        spięć; nigdy w negocjacjach (jakichkolwiek) nie wyciąga się na wstepie
        ostatecznych argumentów

Myślę, że PO byłaby PiSowi bardzo przydatna w resortach gospodarczych i w
        zdrowiu - co widać po składzie zaprzysiężonego rządu Marcinkiewicza; teraz
        narosły urazy i odkręcić to będzie trudno;

Rokita ma rację: PiS samodzielnie nie podoła, tym bardziej, że mają kótką ławkę
        kadrową i bagaż wielu pustych przedwyborczych obietnic; czas - gdy juz
        ukonstytuuje się rząd - nie będzie wcale działał na ich korzyść

pozostaje im jeden b. mocny atut: mając prezydenta to oni zadecydują kiedy będą
        ewentualne przyspieszone wybory
    • sobek Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 09:16
      Nauka poszła w las

Prawica niczego się nie nauczyła. Dzisiaj „przyjaciele” z PO i PiS zachowują
      się jeszcze gorzej niż dawna AWS i UW podczas prób tworzenia koalicji. PiS z PO
      szły do wyborów z obietnicami naprawy państwa, wprowadzenia ładu moralnego,
      oczyszczenia życia politycznego. Partie rozdmuchały oczekiwania. Wiele milionów
      wyborców im uwierzyło. Dzisiaj przed opinią publiczną „przyjaciele” z PiS i PO
      powielają spektakl pod nazwą „gra o stołki”. Żenujący spektakl, który
      doprowadzi do władzy Leppera i skrajną prawicę. Czy politycy zwycięskich partii
      nie mogą pojąć, że to nie teatr, że w ten sposób tracimy szansę na naprawę
      Polski na wiele lat? Jest mi za nich wstyd, tak jak wstyd jest wielu Polakom,
      którzy czują się oszukani.
      Od dwóch lat PO i PiS zapowiada wspólne rządy. W rzeczywistości okazuje się, że
      PiS woli koalicję parlamentarną z Saomoobroną, PSL i LPR, przejmując przy
      poparciu tych partii najważniejsze funkcje w państwie. Ta zła tradycja,
      określana mianem TKM, powielana przez kolejne obozy polityczne w oczywisty
      sposób szkodzi państwu. Ułudna wiara, że jeśli to „MY” przejmiemy władzę, a
      dzięki niej zrobimy porządki, prowadziła poprzednie ekipy ku coraz większym
      nadużyciom. Ja i wielu moich znajomych z PO i PiS, ale nie tylko, jest
      rozgoryczona postawą partii, którym oddaliśmy głosy. Tyle mówiło się o
      odbudowie zaufania obywatela do polityki. Dzisiaj to zaufanie sięga dna i
      będzie je jeszcze trudniej odzyskać. Lewica się skompromitowała, prawica
      zaczyna się kompromitować. Kto nam zostanie? Lepper i Giertych?
      Piszę te słowa, bo zamiast czasów wielkich przemian, mamy smutną powtórkę z
      historii. Nauka poszła w las. Klasa polityczna okazała się po raz kolejny
      niedojrzała i nie zdolna do rządzenia. Wiele osób z trudem pozyskanych do
      polityki odejdzie, wiele wyjedzie z tego kraju. Państwo zostawimy garstce
      zawłaszczających sobie państwo polityków. To smutny okres. Apeluję więc do PO i
      PiS o porozumienie, o wzniesienie się ponad ambicje poszczególnych polityków.
      Dobro tworzy się na drodze kompromisu. Dzisiaj jest on szczególnie potrzebny.
      Opamiętajcie się póki nie jest za późno.

Sebastian Ciemnoczołowski

www.ciemnoczolowski.pl
      sebastian@ciemnoczolowski.pl
      • haen1950 Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 11:16
        Bardzo dobrze określiłeś nasze oczekiwania w stosunku do klasy politycznej.
        Po prostu: bądźcie przyzwoici i pozwólcie nam źyć w normalnym kraju. Resztę
        wykonamy sami, tylko nie rzucajcie nam kłód pod nogi.
        Dla mnie te oczekiwania na przezwoitośc definiował program PO.
        Dla mnie te oczekiwania na oczyszczenie państwa z raka korupcji, powiązań
        gangstersko - biznesowych definiował program Kaczyńskich.
        Jedni olali mnie częściowo, bo zostawiają nadzieję na przyszłość, drudzy olali
        mnie całkowicie, bo zaczęli czyszczenie państwa od sojuszu z czołowym
        gangsterem i zwyczajnym kryminalistą. I wypowiedzieli wojnę przyzwoitości w
        imię jakiś tam, bliżej nie znanych wyższych celów.
        Coraz bliżej do stwierdzenia "Miałeś chamie złoty róg, miałes chamie czapkę z
        piór". Dlaczego oni nam to robią? Psychole ku.., czy co?
    • piaf.e Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 10:21

Chyba powinnas napisać gdzie indziej.
      Nie wiem czy ktos na FK zna,Donalda.(moze SILESIUS MONAHIJSKI CZY JAK MU TAM
      BYŁO)ale jego od dawna nie widać na forum.
      Ja osobiscie nie chcę tej koalicji,chcę rzeby PiS rządził sam i pokazał co
      potrafi.
    • trevik Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 10:25
      To w takim razie wyborcy PiS powinni przekonywac J. Kaczynskiego, ze koalicja
      jest potrzebna. Najlepiej zaczac od siebie, jak takie rady chce sie rozdawac,

T.
    • altspringe Trauma przegrancow 03.11.05, 11:07
      Generalnie to pan Rokita pieprzy, dorabiajac ideologie (patrz sarmaci etc). Ma
      racje w tym sensie, że POPIS moze duzo zdzialac. Ale przyczyn regresu niech
      szuka u swoich Tuskow. I w traumie przegrancow.
    • wj_2000 SLD to Sarmaci, czy reformatorzy? 03.11.05, 11:18
      Póki na to pytanie nie udzieli Pan, Panie Rokita, ostatecznej odpowiedzi,
      polskiej sceny politycznej nie da się uporządkować.

Powtarzanie bzdur o korupcji niebywałej w SLD ujawnionej "aferą Rywina",
      powtarzanie bzdur o niszczeniu ekonomicznym Państwa Polskiego przez SLD jest
      tym rodzajem fałszu, na którym nigdy nic trwałego nie zbudujecie.
      Właśnie ogłoszono wyniki finansowe i prognozę na ostateczny deficyt w tym roku.
      Około DZIESIĘĆ miliardów mniejszy od zaplanowanego!
      Przypomnijmy co o budżetach SLD bredziła "wybitna ekonomistka" PO, niejaka Zyta.
      Przypomnijmy ostatni rok rządów AWS z dwukrotną nowelizacją budżetu.

Żadna synteza liberalno konserwatywna, Panie Rokita, tylko wykorzystanie
      naiwności ludzkiej, tzw mechanizmu wahadła i zochydzenie w bezpardonowej,
      niesprawiedliwej nagonce na SLD.
      • wj_2000 Re: SLD to Sarmaci, czy reformatorzy? 03.11.05, 11:22
        Dodam jeszcze, że od 12 już lat istniała w polsce możliwość tzw. "wariantu
        węgierskiego", porozumienia i współpracy reformatorów o korzeniach
        solidarnościowuych i pezetpeerowskich.
        Ośli upór - tak was nazwę - solidaruchów, nie pozwalał na coś takiego.
        Tylko bezsensowna walka, niszczenie naturalnego sojusznika.

W końcu macie Leppera w grze. Narazie z Kaczyńskim. Może za jakiś czas już
        tylko z Gertychem. Wtedy zapytam - kto zgubił złoty róg, Panie Rokita.
        • mindhardcore Re: SLD to Sarmaci, czy reformatorzy? 03.11.05, 11:32
          O czym ty mówisz? Jakie dogadanie się? SLD stworzyła mafijny układ obsadzony
          przez post PZPRowskich członków, którym powinna zająć się prokuratura (tak jak
          Lepperem).
          A odnośnie tych bzdur o gospodarce. Jeżeli jest tak dobrze, to dlaczego nie
          spadło bezrobocie?
          • wj_2000 Re: SLD to Sarmaci, czy reformatorzy? 03.11.05, 11:50
            Powtarzasz te wszystkie kłamstwa o SLD wylansowane prze całkowicie w Polsce
            prawoskrętne media.

Bezrobocie spada cały czas. Z 21 do 17 aktualnie.

Poza tym, jak właśnie wykazały badania, w Polsce jest ogromna szara strefa, a
            do wielu prac nie ma wogóle chetnych. Oficjalny poziom bezrobocia ma niewiele
            wspólnego ze stanem faktycznym.

Mechanizm jest taki - najpierw unurzano SLD w błocie, jako groźnych konkurentów
            (groźnych bo dobrych fachowo) do władzy. Kiedy publiczność ugruntowała swą
            nienawiść i wiarę w stereotypy (jesteś tego przykładem), politycy boja się
            zaproponować SLD kooperacje, bo co powie publika.

Ja to wszystko wiem. I dlatego twierdzę, że nie może być w Polsce dobrze, póki
            nie nastąpi tu przełom.
            Oczywiście, i nic na to nie poradzę, Ty, uważasz mnie za głupca, czy może
            komucha, albo beneficjenta SLD czy PZPR, w jakimkolwiek sensie. Jestem
            tylko "elektoratem" i obserwatorem z boku. Dobrze ustawionym w wolnym zawodzie.
            Żaden osobisty interes przez mnie nie przemawia. Chciałbym jednak dla dobra
            moich wnuków, by Polska sie rozwijała, a nie staczała w bezsensowne
            ideologiczno nacjonalistyczne manowce. By nie odstawiała na margines
            środowiska ludzi rozumnych, promując oszołomów.
            Za 20 lat może zrozumiesz, że to ja miałem rację.
            • mindhardcore Re: SLD to Sarmaci, czy reformatorzy? 03.11.05, 12:01
              Jeśli mógłbyś mi odpowiedzieć konkretnie - jakie działania podjęło SLD, dzięki
              którym ponoć spadło bezrobocie. Bez szyderstwa - przekonaj mnie.
              • wj_2000 Re: SLD to Sarmaci, czy reformatorzy? 03.11.05, 12:12
                Np. radykalnie obnizyło CIT.
    • obywatelgkar Kolejny belkot palanta z Krakowa! Kiedy to lyse... 03.11.05, 11:55
      zero wreszcie daruje Polakom ogladanie tej swojej damskiej, zlosliwej geby?
      Jego porownania sa tak kwiecisto-belkotliwe, ze az dupe sciska z litosci, co
      pod tym wypolerowanym, bezwlosym czerepem moze sie kryc. Jakies pieklo myslowe
      chronione bezgustownymi kapeluszami z krainy Amiszow? Teraz znowu facet siepie
      tak sraczka umyslowa rozmazana po scianie: ,,reformatorzy przeciw sarmatom". A
      nie glupi przeciw glupszym? A moze ck krakowek przeciw gorzowskiemu zadupiu?
      • piaf.e Re: Kolejny belkot palanta z Krakowa! Kiedy to ly 03.11.05, 12:15
        Nie rozumiem nawet połowy tych wulgaryzmów,co wypisuje:obywatelgkar.
        Ja tam uważam że Rokita powinien częściej wypowiadać się w mediach.
        Co do kapeluszy,to nie znasz się na modzie,są bardzo eleganckie.
    • luckymag Bardzo piękne.... ale... 03.11.05, 12:07
      Nie znam się na historii, nie wiem czy stawianie PiS w roli spadkobierców
      Sarmacji jest uczciwe. Zdaje mi się, że to porównanie ma stronniczy wydźwięk
      dla przeciętnego Polaka, ale to wynika z kontekstu, w jakim używa się
      słowa "Sarmata". Większość tekstu bardzo mi się jednak podoba. Aż się
      wzruszyłem i zgadzam się w pełni z większością ideowych stwierdzeń....
      Tylko, że zabrakło mi tu jednej rzeczy. Szczerość intencji jednej ze stron
      konfliktu w celu pojednania zwaśnionych stron można udowodnić uderzeniem się w
      pierś. Tego zabrakło. Zabrakło jasnego Stwierdzenia, że PO żądaniem fotela
      marszałka dla konkretnej konfliktowej osoby było zepchnięciem PiS w sojusz z
      Samoobroną. Pan Rokita jakoś zapomniał o tym, że najpierw mówił, że MSW go nie
      interesuje a potem zażądał do niego praw. Panie Janie!!! Ma pan rację!!! PiS
      nie jest święty...
      Ale to PO zaraz po wyborach zażądało, by Kaczyński był premierem. To Platforma
      zażądała MSW (a sama już nazwa PiS mówi o tym, nad czym ta partia chce się
      skupić). Swoją postawą PO wzbudziła we mnie wątpliwość czy rzeczywiście chce
      oczyszczenia RP z układów mafijno - agenturalnych. Nawet teraz po przeczytaniu
      tego tekstu nie mam pewności czy jego celem nie jest tylko odzyskanie przez
      Pana wpływu w PO przez delikatne pogrożenie palcem. A może znajdzie się w PO
      70ciu sprawiedliwych liberałów, którzy poprą PiS i wejdą do rządu pokazując
      Schetynie gdzie raki zimują??? A Tusk.. No cóż... Pozostanie "Prezydent Tusk" z
      optymistycznie wyciągniętymi rękami, za które pewnie złapie go Kwaśniewski do
      wspólnego tańca...
    • puuchatek Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 12:10
      Nie, żebym był fanem Rokity, ale tu kaurat ma racjkę jak jasna cholera! Może ten rząd to ostatnia szansa zmiany czegoś - bo jak to będzie kolejny rząd klapy i nieudactwa, to nastęny stworzą Lepper z Giertychem...

Hm - mam wrażenie, że wydurniają się jednak głównie bracia Kaczyńscy, którzy - jak słusznie zauważył Rokita - przedkładają osobiste urazy i waśnie nad budowę koalicji... I rzecywiście "spławiają koalicjanta", robiąc pokazy siły... No i pamiętajmy - to nie PO głosowała na Leppera, tylko posłowie PiS. Ci od "czwartej RP"...
    • net244 Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 12:19
      R O K I T A..wreszcie jakaś MYŚLĄCA wypowiedź z PO.
      TUSK-oszalał!!!!
      Dla PO - to jest decydujący Czas.. Może "wzlecieć" - ale i upaść na Samo Dno.
      Może nawet przestać istnieć. A czas politycznego życia Tuska - można liczyć już
      w Godzinach..
      Głosowałem na tę Partię, ale ich obecne zachowanie odbieram jaką ZDRADĘ
      najwyższej rangi. Nie tylko Mnie - ale przede wszystkim POLSKI. To JEST ZDRADA
      STANU.!!
      ROKITA się budzi.. Oby się OBUDZIŁ, zrozumiał WAGĘ i GROZĘ NIEWYOBRAŻALNEGO
      ZŁA, które może stać się ICH RĘKAMI!!!!
      Poprostu - SZOK.
      Panowie i Panie z PO. ŻĄDAM(Y) od Was KOALICJI!!!!
      POLSKA JEJ ŻĄDA !!!!
      • piaf.e Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 12:29
        net244 napisał:
        > Dla PO - to jest decydujący Czas.. Może "wzlecieć" - ale
        i upaść na Samo Dno.
        > Może nawet przestać istnieć. A czas politycznego życia Tuska - można liczyć
        już
        >
        > w Godzinach..
        > Głosowałem na tę Partię, ale ich obecne zachowanie odbieram jaką ZDRADĘ
        > najwyższej rangi. Nie tylko Mnie - ale przede wszystkim POLSKI. To JEST
        ZDRADA
        > STANU.!!

I TY MYSLISZ ZE KTOS w to uwierzy.Rozumiem zdesperowanych pisowców,ale zeby
        uciekac sie do takich.....
    • ezpa7z9 Polacy to sarmaci a rokici to sanaci! 03.11.05, 12:22
      Sarmaci walczyli pod Troją po stronie trojańczyków.Polacy ,potomkowie
      Sarmatów,powinni pamiętać ..Strzeżcie się greków i ich darów''.Rokita to koń
      trojański w starozakonnym kapeluszu!
      • piaf.e Re: Polacy to sarmaci a rokici to sanaci! 03.11.05, 12:32
        ezpa7z9 napisał:

> Sarmaci walczyli pod Troją po stronie trojańczyków.Polacy ,potomkowie
        > Sarmatów,powinni pamiętać ..Strzeżcie się greków i ich darów''.Rokita to koń
        > trojański w starozakonnym kapeluszu!

odwala niektorym.
      • mindhardcore POLECAM ARTTYKUŁ Z GAZETY POLSKIEJ 03.11.05, 12:33
        wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=9932&wid=8074259&rfbawp=1131017473.690

Jeśli to wszystko prawda, to wszystko jasne.
        • piaf.e Re: POLECAM ARTTYKUŁ Z GAZETY POLSKIEJ 03.11.05, 13:45
          Ja mam okreslony stosunek,do dziennikarzy w Polsce.Dlatego czytam tylko
          konkretne wypowiedzi,politykow.Spekulacje panów dziennikarzy,czy ich prywatne
          poglądy mnie nie interesują.

Wole sobie sama wyrabiac zdanie.Uwazam,ze politycy PO,CHCĄ KOALICJI.
          PiS,RACZEJ NIE ,BO OCZERNIAJĄ PO,PUBLICZNIE ,BEZ PRZERWY,NIE WSPOMINAJĄC O ICH
          ZWOLENNIKACH.
          Ja osobiscie jako osoba ,glosująca na PO,NIE CHCĘ TEJ KOALICJI,CHCIAŁAM,BYC
          MOZE.ale tylko do ostatniego głosowania w sejmie,gdzie to:PiS,Samoobrona,LPR,
          głosowały przeciwko PO.
          UWAZAM,ZE W TAKIEJ SYTUACJI PiS,POWINIEN RZADZIC SAM PRZY POPARCIU INNYCH PARTI
          i juz.Po co nam ciagle roznice zdan,niech rządzą sami.
    • naukowiec4 Do Jana Rokity 03.11.05, 12:32
      Do Pana Jana Rokity
      Podobnie jak Pan jestem czlowiekiem wyksztalconym, ktory na upadek warstw
      politycznych potrzy z obrzydzeniem. Caly czas wyciagana jest sprawa pana L, na
      ktorego PIS zostal skazany wlasnie przez Platforme. Wszyscy o tym wiemy.
      Niemniej lepszy przestepca od bandyty i wielkiego oszusta gospodarczego.
      Wystarczy pozniej przeforsowac poprawke w konstytucji o niemoznosci sprawowania
      urzedow przez ludzi karanych i sprawa sama sie rozwiaze. Najpierw jednak trzeba
      stworzyc wystarczajaca populacje w sejmie, aby taka poprawka mogla wejsc w
      zycie. Moze rzeczywiscie jest dla Pana czas na "przejecie" PO. Zycze Panu tego
      z calego serca, bo niezaleznie od moich ocen chyba nie wszyscy w PO powinni byc
      politykami tej partii. Wszystko przez to, ze ... byli swiecie przekonani, ze PO
      wygra i lgneli do niej bez zahamowan. Czesc byla juz w polityce i nic nie
      osiagnela, teraz chce znowu do "koryta" na grzbiecie Platformy. Wczesniej
      partia byla grupa ludzi szlachetnych i zdeterminowanych. Teraz... duza czesc
      jest tylko zdeterminowana, ale do czego?
      Pozdrawiam szczerze i zycze decyzji, ktore beda podstawa do dumy dla wnukow.
      moich i Pana (Ja jeszcze nie posiadam, ale pewnie patrzac na mojego brzdaca,
      beda za ...20 lat ;)) )
      naukowiec4@gazeta.pl
      • wojtekmt Re: Do Jana Rokity 03.11.05, 12:56
        Naukowiec.
        Skieruj swój post do Kaczyńskiego a nie do Rokity.
        Co do skazania PiS na Leppera. Nie bądź hipokrytą. W polityce tak jak w życiu-
        nie ma nic za darmo. Zastanów się kogo poparł Lepper .....
        PiS nie potrzebowało głosów Samoobrony podczas wyboru marszałka. Mogła sie bez
        nich obejść.
        Więc- zgoda na wybór Leppera była podyktowana raczej checia spłaty poparcia w
        czasie wyborów prezydenckich. a to juz PiS dyskwalifikuje.
        Nie zawiera sie układów z przestepcami bo się staje ich zakładnikiem. Jesli
        dochodzi się do władzy takimi metodami, to i walczy sie tak samo o utrzymanie
        przy niej.
        W chwili obecnej PiS potrzebuje głosów PO aby uniezaleznic sie od samoobrony,
        ale nie może otwarcie przeciw niej wystapić bo Lepper powie o układzie.
        Dementi Leppera "nie było umowy podczas głosowania na wicemarszałków" mozna
        zrozumieć "lepiej dotrzymajcie umowy z kampanii prezydenckiej"
    • zdzisl Re: Sarmaci przeciw reformatorom? 03.11.05, 13:08
      Juz widzę jak Jan Maryja rozwala następną partię, i idzie tam gdzie konfitury

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka