pink.freud 03.11.05, 20:20 Spośród głosujących tyle oddałoby głos na PiS gdyby wybory były dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ypsilon.ypsi Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 20:22 tylko dlatego że jeszcze rządzić nie zaczęli - SLD też startowało z wysokiego progu, a jak skończyli wszyscy pamiętamy ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 20:24 Sądzę, że jest to raczej ocena wyborów prezydenckich i postawy PiSu a w szczególności Kaczyńskiego i Marcinkiewicza w formowaniu rządu i negocjacjach z PO. Giełda także bardzo wysoko oceniła rząd PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Cytujac Kur[ew]skiego 04.11.05, 21:31 "glupi narod we wszystko uwierzy." pink.freud napisał: > Sądzę, że jest to raczej ocena wyborów prezydenckich i postawy PiSu a w > szczegó lności Kaczyńskiego i Marcinkiewicza Odpowiedz Link Zgłoś
bebe255 Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 20:54 To teraz juz wierzycie w sondaze?? Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 21:04 to trzeba wziąć poprawkę - tak naprawdę PiS ma 50% Odpowiedz Link Zgłoś
bebe255 Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 21:06 To jednak dobrze, ze PO nie popiera rzadu Marcinkiewicza, pewnie wkrotce padnie i bedziemy miec niedlugo nowego premiera. Ciekawe czy tym razem Jarek znowu stchorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 21:07 Pomijając nawet kwestię tego jak niewielkie znaczenie ma aktualne poparcie (zły okres), to ciekawam skąd takie dane, bo wyniki sondażu jakie widziałam dają PiSowi 33, a nie 44% (wiadomosci.onet.pl/1189390,11,item.html). Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 21:08 Dodam, że 33% podaje Gfk które ponoć cytujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 21:10 z żalem patrzę na tę błędną cifrę to znak że trend wzrostowy PiSu się kończy (euforia - tego co napisał) Odpowiedz Link Zgłoś
loppe do Autora wątku 03.11.05, 21:11 dlaczego jeszcze nie poprosiłeś o zdjęcie tego? Odpowiedz Link Zgłoś
miss.take Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 21:21 xtrin napisała: > Dodam, że 33% podaje Gfk które ponoć cytujesz. Czemu cienkoPiSy nie cytuja PGB? Czyzby tam wygrywala Platforma? Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 21:12 Zsumuj sobie wszystkie partie. Łącznie zagłosowałoby 75% spośród badanych. 33% z 75 daje 44%. Odpowiedz Link Zgłoś
loppe Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 21:14 jak słusznie powiedział LKacz, JKur mówi może ostro, ale nie mija się z prawdą Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 21:23 Aha, w rzeczywistości przekładając to najpierw na miejsca w sejmie, a później znów na procenty wyszłoby to ponad 50%! 27% w głosowaniu przełożyło sie na 155 miejsc w sejmie co na 460 wszystkich daje ostatecznie PiSowi 33%. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 21:42 LOL. 1) 33% z 75 to 24,75 ;). 2) Nie ma nigdzie liczby 75 (ani 25), chyba że chodziło Ci o to: "21 proc. zadeklarowało, że nie wzięłoby udziału w wyborach", czyli 79% głosować chce (raczej mało wiarygodne, biorąc pod uwage ostatnie frekwencje). 3) Zsumowanie wszystkich partii podanych daje 84, nie 75% (zgubiłeś Samoobronę), ale to nijak nie daje podstaw do wyliczeń jakie podajesz. Dane dotyczące poparcia podawane są względem osób deklarujących chęć udziału w wyborach, więc nie ma potrzeby jeszcze ich przeliczać. Te 16 brakujących punktów procentowych to zapewne wynik zaokrągleń, osoby deklarujące poparcie partii innych niż te wymienione oraz - być może, nie podano tego dokładnie - 10% ankietowanych niezdecydowanych. Stąd, jedyne wyliczenie jakie można przeprowadzić to to, że te 10% niezdecydowanych zagłosuje podobnie do reszty, stąd PiS otrzyma 33+(33%*10) = 36% głosów. Wciąż nie jest to 44%. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 21:45 A, oczywiście przeliczanie głosów 10% niezdecydowanych to oczywiste naciągnięcie, wielu niezdecydowanych do wyborów po prostu nie pójdzie. Podano 33% i to jest 33%, nie tacy specjaliści od statystyki jak Ty (czy ja) opracowywują te wyniki i tego typu przeliczenia jakie proponujesz to czystej wody manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 21:56 Oops.. masz rację, zgubiłem Samoobronę. Powinno być 33 z 84 czyli 39%. Nie podano dokładnie gdzie się podziało 16%, ale nie ma to znaczenia, liczy się podział głosów pośród partii. A uwzgledniając próg wyborczy byłoby to 33 z 80 czyli 41%. lub (zakładjąc, że LPR i PSl też by nie weszły) 33 z 72 czyli 46%. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 22:14 > Powinno być 33 z 84 czyli 39%. Nie, nie powinno :). Mówimy o poparciu wyborczym, które w przypadku PiSu w tym sondażu wyniosło 33% i żadna Twoja kreatywna matematyka tego nie zmieni. To, jak ewentualne 33% głosów przełożyłoby się na mandaty to już zupełnie insza inszość. Pisząc '44% dla PiS' (czy choćby '39% dla PiSu) dokonujesz ewidentnej manipulacji i to są fakty. Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 22:21 To matematyka i jest prostsza niż myślisz. Łącznie partie zebrałyby 84%. 33 z 84 daje 39%. Uwzględniając próg wyborczy jest to 33 z 72 czyli 46%. Co w tym niejasnego? Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 22:45 Matematyki to Ty mnie doprawdy uczyć nie musisz, zresztą takie obliczenia na miano 'matematyki' nawet nie zasługują, to arytmetyka na poziomie podstawówki. Problem w tym, że nieodpowiednio jej używasz. O ile dobrze rozumiem, starasz się wyliczyć ilość mandatów jakie przypadną partiom, zakładając liczbę głosów wedle sondażu. Niestety, to nie jest aż taka prosta arytmetyka. W Polsce obowiązuje ordynacja proporcjonalna, a głosy na mandaty przelicza się zwykle tzw. metodą d'Hondta (ew. Sainte-Lague'a). Na pocieszenie dodam, że takie przeliczanie głosów sprzyja ugrupowaniom większym :). Ale wracając do kwintesencji sprawy - nawet jakbyś odpowiednio wyliczył głosy w parlamencie, to wciąż naginaniem rzeczywistości jest ogłoszenie 'Sondaż GfK 44 % dla PiS !!!', bo standardem jest to, że pracownie podają wyniki głosowania w wyborach, a nie ich przeliczenia na mandaty. Ty swym hasłem sugerujesz 44% głosów wyborców na PiS, co mija się z ogłoszonymi przez Gfk wynikami. Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 23:06 Znam system wyborczy i wiem, że sprzyja większym partiom:) Nie uwzgledniłem jednak tego bo byłby to wynik lepszy niż 46%. Ale nie ma sensu zbyt głębokie wchodzenie w szczegóły. Onet nie podał, gdzie sie podziało te 16% i można tylko gdybać. To nie ważne, i tak rozłożyłyby się proporcjonalnie. Ważne jest co ten sondaż oznacza. Oznacza on w praktyce minimum 46% czyli 207 miejsc w sejmie dla PiS. Ale ujmijmy sprawę inaczej. Na podstawie tych niejasnych danych Onetu na temat sondażu GfK spróbuj wyciagnąć wnioski na temat ostatecznego procentowego udziału PiS w sejmie. Bo to jest przecież tylko istotne. Możesz użyć matematyki i wiedzy na temat ordynacji na wyższym poziomie niż podstawówki, być może wyjdzie Ci ten sam wynik;) Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 23:30 > Znam system wyborczy i wiem, że sprzyja większym partiom:) Nie uwzgledniłem jed > nak tego bo byłby to wynik lepszy niż 46%. Nie no, wybacz, ale to jest argumentacja nadająca się co najwyżej do kabaretu. Podajesz liczby z kosmosu, próbujesz uzasadnić je jakimiś przedziwnymi, nie mającymi wiele wspólnego z rzeczywistością obliczeniami, po czym piszesz, że nie wykonałeś prawidłowych wyliczeń, bo "wynik byłby za dobry"?!? Ciężko o lepszy przykład 'kreatywnej arytmetyki' :). > Ale nie ma sensu zbyt głębokie wchodzenie w szczegóły. Onet nie podał, gdzie si > e podziało te 16% i można tylko gdybać. To nie ważne, i tak rozłożyłyby się pro > porcjonalnie. Nie podał, bo jest to oczywiste. Zwykle poparcie jest liczone względem badanych deklarujących udział w wyborach (czasami też względem deklarujących i zdecydowanych, ale tutaj to raczej nie ten przypadek), czyli te 16% to 10% niezdecydowanych i 6% wynikające z błędów zaokrągleń oraz osoby deklarujące poparcie partii nie mających ogólnie 1% głosów (wyniki tylko takich przedstawiono). Wyniki należy przyjąć w takiej formie, w jakiej je podano, tak dyktują statystyka i doświadczenie. Gdyby było inaczej, to podawanoby je w innej formie. > Ważne jest co ten sondaż oznacza. Oznacza on w praktyce minimum 46% czyli 207 m > iejsc w sejmie dla PiS. Pewnie tak, ale nie o tym mowa. Sondażownie podają wyniki w formie procentowego poparcia wyborców, a nie ilości głosów w Sejmie. Pisząc 'Sondaż Gfk 44% dla PiS" wprowadzasz w błąd, sugerując, że 44% badanych wybrało PiS, a tak naprawdę chodzi Ci o (źle wyliczoną) większość w parlamencie. To mniej więcej tak, jakby GW napisała "Sondaż OBOP: 45% poparcia dla SLD!", nie dodając, że chodzi o sondaż sprzed pięciu lat. Już widzę te posty o manipulacji :). Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 23:41 > Ważne jest co ten sondaż oznacza. Oznacza on w praktyce minimum 46% czyli 207 miejsc w sejmie dla PiS. >Pewnie tak, ale nie o tym mowa O tym właśnie jest mowa i tylko to sie liczy. Przykłąd z sondażem SLD jest kompletnie bez sensu. Niepotrzebnie dzielisz włos na czworo, do tego myląc się. 10% niezdecydowanych to faktycznie byłoby 10 z (10+36zdecydowanych) czyli 22%. Nijak to się ma do brakujących 16%. Poza tym zaokrąglenia statystycznie rzecz biorąc rozkładają się po równo na plus i na minus. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 04.11.05, 10:26 > O tym właśnie jest mowa i tylko to sie liczy. Przykłąd z sondażem SLD jest komp > letnie bez sensu. Nie, liczy się to, że w wyjątkowo głupawy sposób próbujesz manipulować wynikami. Przykład z SLD to dokładnie to, co Ty robisz w lekkim przerysowaniu. > 10% niezdecydowanych to faktycznie byłoby 10 z (10+36zdecydowanych) czyli 22%. ??? A te liczby to z jakiego sufitu? Człowieku, artykuł podaje rozkład 84% głosów na partie, 10% niezdecydowanych na to na kogo głosować i 21% zdecydowanych nie głosować. Pytanie: czy te 84% było liczone względem wszystkich (co o ile się dobrze domyślam próbujesz nam wmówić), czy tylko tych, którzy zadeklarowali udział w wyborach? (podpowiedz: 84+21>100) > Poza tym zaokrąglenia statystycznie rzecz b > iorąc rozkładają się po równo na plus i na minus. Statystycznie tak. W jednostkowym przypadku takim jak ten mogą dać nawet do 3-4 punktów procentowych różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 04.11.05, 11:09 Temperamencik? Lubię, lubię;))) Lekkie przerysowanie?:)))))) > Człowieku, artykuł podaje rozkład 84% głosów na partie, 10% niezdecydowanych na > to na kogo głosować i 21% zdecydowanych nie głosować. To razem 115%;) Te 84% to oczywiście z 36 proc. spośród ankietowanych, którzy byli zdecydowani, na którą partię by głosowało. Nie możesz dodawać do nich 10 proc. które nie wiedziało, na kogo oddałoby głos, bo te 10% przekłada się na 22% z sumy 36 i 10. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 04.11.05, 11:59 Fakt, mój błąd, 10% jest liczonych z całości, najwyraźniej popracie partii wyliczono względem osób zdecydowanych, ale to niczego nie zmienia, poparcie PiS na chwilę wynosi 33% bez względu na to jak będziesz kombinować, 33% z 36% zdecydowanych, czyli niecałe 12% wszystkich ankietowanych, jeżeli już tak bardzo zależy Ci na przeliczaniu tych procentów. Założenie, że niezdecydowani (czy nawet niegłosujący) zagłosują zgodnie z rozkładem wyznaczonym przez zdecydowanych nic tutaj nie zmieni, wyjdzie wciąż 33% popracia dla PiS. Wciąż nie masz tych 44%. Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 04.11.05, 13:19 Nie kłóciłbym się, gdyby zsumowanie wszystkich partii dało 100%, ale daje 84. Gdzieś znikło te 16%, ale to bez znaczenia. Liczy się tylko procentowy udział wobec innych partii, które łącznie dają 84%. Co daje 39% poparcia dla PiS. Ale jest to tylko poparcie teoretyczne. W praktyce, uwzgledniając próg wyborczy i ordynację oraz zakładając, że sondaż byłby trafny, PiS otrzymałby minimum 46% w sejmie. I tylko to się liczy! Ważne jest co ten sondaż oznacza w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 04.11.05, 18:10 Mamy do czynienia z trzema wartościami: 1) Stosunek (potencjalnych, deklarowanych w sondażu) głosów oddanych na PiS do wszystkich oddanych głosów - czyli procent wyborczy. Wynosi on 33% wedle sondażu Gfk, tak jest oficjalnie podane. 2) Stosunek głosów na PiS do całej populacji (ilości badanych) - czyli poparcie społeczne. Wynosi on 33% * 36% (tyle osób z wszyskich badanych deklaruje udział i zdecydowało się na partię), czyli ok. 12%. 3) Ilość głosów w Sejmie. Należy obliczyć odpowiednią metodą wedle ordynacji, bazując na wartości z pkt 1. Zdefiniuj proszę, która z nich się dla Ciebie "liczy". W tytule wątku sugerujesz, że chodzi Ci o wartość nr 1 (sondażową), ale jej nie ma co już przeliczać, ją podała pracownia badań społecznych. Ty ją przeliczasz w bliżej nieokreślony sposób, czyli manipulujesz danymi. Te Twoje wyliczenia nie dają żadnej z w/w wartości. "Procentowy udział wobec innych partii" (w domyśle podanych w sondażu, czyli powyżej 1% głosów) nie ma żadnej realnej wartości, bo nie odzwierciedla ani wyniku wyborczego (ten jest liczony względem wszystkich głosów), ani poparcia społecznego (jest liczone względem całej populacji), ani ilości głosów w Sejmie (jest liczony względem partii które uzyskały powyżej 5% głosów). Wracamy do podstawowego pytania: co Ty wogóle chcesz policzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 04.11.05, 18:23 Spośród głosujących tyle oddałoby głos na PiS gdyby wybory były dzisiaj. Chyba to wyraźnie napisałem w pierwszym poście. Nie uwzgledniłem Samoobrony i powinno być 39%. Te 39% oznacza 46% miejsc w sejmie. Co tu jest niejasne? Dyskusja jest jałowa dopóki nie wyjaśni się co się stało z brakującymi 16%, jeśli chcesz być taka dokładna. Co chcę policzyć? Już pisałem, ilość miejsc w sejmie czyli realne poparcie dla PiS. Zgodziłaś się, że będzie to minimum 46% więc w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 04.11.05, 18:46 > Spośród głosujących tyle oddałoby głos na PiS gdyby wybory były dzisiaj. > Chyba to wyraźnie napisałem w pierwszym poście. Nie uwzgledniłem Samoobrony i p > owinno być 39%. Spośród głosujących za PiS opowiada się 33%, stoi to czarno na białym w wynikach podanych przez Gfk, z czym Ty się kłócisz?! "Brakujące" 16% to zapewne poparcie na "inne". Wymienione w artykule partie (te dające 84%) w wyborach uzyskały łącznie ok. 90%, czy w takim razie wyniki wyborów też zechcesz "przeliczać"? > Co chcę policzyć? Już pisałem, ilość miejsc w sejmie czyli realne poparcie dla Ja nie rozumiem, co to ma być "realne poparcie". Dla mnie "realne poparcie" to jest ilość obywateli, którzy pójdą do wyborów zagłosują na daną partię. Dla PiSu wedle tych badań wynosi 12%. Natomiast ilość miejsc w Sejmie liczy się według ordynacji, a nie w sposób jaki podałeś (raz, że głosy na mandaty przelicza się odpowiednią metodą, a nie mnożeniem procentów, dwa - liczy się je wedle partii powyżej progu wyborczego). > PiS. Zgodziłaś się, że będzie to minimum 46% więc w czym problem? Problem w tym, że manipulujesz danymi. Sugerujesz, że PiS w wyborach uzyska 44% (głosów wyborców, to podaje się w sondażach!), a w rzeczywistości sondaż daje mu 33%. Co więcej to swoje 44% bierzesz z sufitu, bo (pomijając już błąd w samych obliczeniach) liczysz je w sposób uwłaczający wszelakiej logice. Nie byłoby problemu, gdybyś napisał "PiS może mieć x% w nowym Sejmie", gdzie x byłoby prawidłowo obliczoną wartością, choćby wynosiło 100. Ale Ty mieszasz jak popadnie. Nie czepiam się wyniku (na chwile obecną sondaż tak czy siak daje mało miarodajne wyniki), ale Twojej metodologii, a raczej jej braku. Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 04.11.05, 19:05 Znowu spekulujesz. To bardzo mało prawdopodobne, żeby te 16% to były "inne". Jest tylko 5 partii, które mogłyby dostać w granicach 1%. Pozostałe wszystkie razem dostały w wyborach niecały procent. Dałoby to w najlepszym wypadku 6%. Z danych GfK wynika, że PiS miałoby w sejmie najprawdopodobniej minimum 46% miejsc. I to jest to o co mi chodzi i co się tak naprawdę liczy:))))) Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 04.11.05, 20:55 > Z danych GfK wynika, że PiS miałoby w sejmie najprawdopodobniej minimum 46% mie > jsc. I to jest to o co mi chodzi i co się tak naprawdę liczy:))))) To weź i to do jasnej cholery policz jak ordynacja przyazuje, albo przestań bawić się w 'zgaduj'zgadule'. I nazywaj rzeczy po imieniu, a nie mieszaj pojęć. > Znowu spekulujesz. To bardzo mało prawdopodobne, żeby te 16% to były "inne". Je > st tylko 5 partii, które mogłyby dostać w granicach 1%. Pozostałe wszystkie raz > em dostały w wyborach niecały procent. Dałoby to w najlepszym wypadku 6%. www.pkw.gov.pl, sobie policz ile w wyborach wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
marcus_crassus pink freud. dlaczego klamiesz o sondazach PiS? 03.11.05, 21:09 zauwazylem ze popelniasz zawsze male literowki w sondazach w wynikach pis. ostatnio twierdziles ze wg sondazy PiS ma w warszawie. PO byla pierwsza ale Ty dopisales w blizej nieznany sposob PiSowi 10 % podobnie obecnie. PiS ma 34 % a ty dopisales im 44% przeciez kazdy moze sprawdzic ten sondaz. po co klamac? Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud W Wawie Kaczyński miał 38% a Waltz 24%. 03.11.05, 21:15 Nie pierwszy raz się nie rozumiemy, ale to nie powód, żeby zarzucać kłamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: pink freud. dlaczego klamiesz o sondazach PiS 03.11.05, 21:17 Tu masz wyjaśnienie. Poza tym napisałem, że 44% spośród głosujących. Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: pink freud. dlaczego klamiesz o sondazach PiS 03.11.05, 21:17 Znaczy się tu;) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=31415840&a=31418663 Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: pink freud. dlaczego klamiesz o sondazach PiS 03.11.05, 21:48 Onet podaje 33% procent GŁOSUJĄCYCH, nie 44%, podaj SKĄD masz takie dane, bo Twoje obliczenia są - delikatnie rzecz ujmując - naciągane. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: Sondaż GfK 44 % dla PiS !!! 03.11.05, 21:10 pink.freud napisał: > Spośród głosujących tyle oddałoby głos na PiS gdyby wybory były dzisiaj. > Dzisiaj ?:))))))))))))))) A niech na zdrowie pisiu będzie i 104% na disiaj:)))) Ps Przegapilem dzisiejsze wybory? Odpowiedz Link Zgłoś
lortea To może nowe wybory! Pod wodzą kojarzonego 03.11.05, 21:15 z samymi klęskami tuska, PO polegnie na całej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
cimoszenka Według pewnego bolszewika 03.11.05, 21:18 dzisiaj PO miało już nie być. Skontaktuj się z tym sukinsynem i kopnij go w dupę ode mnie. Zrozumiałeś palancie? Ile staruszek dzisiaj okradłeś? Na ile staruszek doniosłeś Wassermanowi??? Nie odpowiadaj palancie bo śmierdzisz kłamstwem.... Odpowiedz Link Zgłoś
lortea Poziom światłego i wykształconego 03.11.05, 21:25 elektoratu PO olśniewa mnie każdego dnia od nowa. Niegodnym ci odpisywać, niegodny. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabia.m.c Re: To może nowe wybory! Pod wodzą kojarzonego 03.11.05, 21:19 Może ? Kto wygra pokazują sądaże, tak jak poprzednie przed wyborami:))) Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorzasta Pinkuś, nieślubne dziecię 03.11.05, 22:53 Kurskiego i Wassermanna znowu szaleje :))) PS. kto był mamusią w tym związku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Pinkuś, nieślubne dziecię 03.11.05, 22:55 "Pinkuś" przede wszystkim ma pewne problemy z liczeniem i nie zna ordynacji wyborczej, a do tego nie za bardzo wie, co sondaże mierzą (ani w jakiej formie podają wyniki), co ogólnie sprowadza się do jednego - średnio wie o czym pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorzasta Re: Pinkuś, nieślubne dziecię 03.11.05, 23:37 xtrin napisała: > "Pinkuś" przede wszystkim ma pewne problemy z liczeniem i nie zna ordynacji > wyborczej, a do tego nie za bardzo wie, co sondaże mierzą (ani w jakiej formie > podają wyniki), co ogólnie sprowadza się do jednego - średnio wie o czym pisze. Heh :) Ależ właśnie o tym świadczy ewidentne rodziecielstwo niejakiego Jacka Kurskiego - jeśli fakty niewiele mają wspólnego z tym, co trzeba wmówić ludziom, to trzeba je trochę naciągnąć. Natomiast na rodzicielstwo Wassermana wskazuje Pinkusia poszukiwanie spisku w każdym aspekcie życia - kiedyś to był spisek (i zdrada) Tuska ze Steinbach, dziś zdrada Tuska ze Stasi (nie chce mi się szukać wątku, ale coś mi takiego zamajaczyło). Biedny ten Pinkuś, nie dość że tacy rodzice, to jeszcze ten Frojdek... Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Pinkuś, nieślubne dziecię 03.11.05, 23:15 Ślub, mamusia, dziecko:) Szaleje, ale chyba poziom hormonów u Ciebie;))) Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorzasta Re: Pinkuś, nieślubne dziecię 03.11.05, 23:39 pink.freud napisał: > Szaleje, ale chyba poziom hormonów u Ciebie;))) O moje hormony się nie martw, dają radę. Martw się o swojego Frojdka :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Pinkuś, nieślubne dziecię 03.11.05, 23:46 Nie martwię się, wręcz przeciwnie:))) O frojdka też się nie martwię ale pozdrowię go od Ciebie;))) Odpowiedz Link Zgłoś
wiewiorzasta Re: Pinkuś, nieślubne dziecię 03.11.05, 23:50 Trzymam za słowo i idę spać. Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Pinkuś, nieślubne dziecię 03.11.05, 23:52 A zkont klikasz? I czemu jeszcze nie mam Twojej fotki?;) Kolorowych:))) Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Pewien wzrost notowan w stosunku do tego co 03.11.05, 23:08 ugral PiS-u w wyborach parlamentarnych jest moim zdaniem spowodowany prostym faktem. Od dobrego tygodnia PiS darowal sobie pyskowki z PO, zostawil otwarte drzwi dla koalicji z PO i wzial sie za robienie rzadu nawet w niekomfortowej sytuacji mniejszosciowej. Natomiast PO caly czas gada tylko w kolko Lepper i Lepper. Ludzie juz sa zmeczeni ta "mantra" PO. Nie oznacza to, ze jestem zwolenikiem Endrju - zauwazam tylko pewne tendencje. Po prostu z boku wyglada to tak: - PiS wzial sie do roboty, - PO tylko ciagle w kolko to samo gardluje. Stad moim skromnym zdaniem pewien wzrost notowan PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Pewien wzrost notowan w stosunku do tego co 03.11.05, 23:50 A to fakt. Widać wyraźnie relacje rodzice(PiS) i obrażone dzieci(PO). Nieszczęśliwe dzieci można pogłaskać po główce, ale poważnie traktuje się rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Re: Pewien wzrost notowan w stosunku do tego co 04.11.05, 00:03 Nazwij to jak chcesz, ale z boku to wszystko wyglada jak napisalem w pierwszym poscie. Tak czy owak ogolne odczucie jest takie ktos cos robi (PiS), a ktos tylko gada i ciagle w kolko to samo (PO). Takie jest moje odczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
czefan Re: Pewien wzrost notowan w stosunku do tego co 04.11.05, 11:06 Generalnie zgadzam się z Twoimi poglądami. Ale Co znaczą te durne podpisy. Jak nie znasz czeskigo to sie naucz. To bardz "twardy" język wbrew temu co sie o nim mysli. "Byt' nebo byt' oto je otazka." Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie Re: Pewien wzrost notowan w stosunku do tego co 04.11.05, 00:00 frank_drebin napisał: > - PiS wzial sie do roboty, > - PO tylko ciagle w kolko to samo gardluje. > Stad moim skromnym zdaniem pewien wzrost notowan PiS. pis ma premie za wygrana prezydenture i za premiera.oraz rzad. skutecznosc (to sie zreszta okaze 10.11) polaczona z mila powierzchownosci marcinkiewicza i kilkoma dobrze wyselekcjonowanymni tekstami propagandowymi (sb-cy sami rezygnuja bunt w sluzbach stlumiony deklaracja likwidacji wsi czystki w policji) daly pis-owi wzrost poparcia. podejrzewam nawet ze wyzszy niz to szacuje gfk polonia co nie zmienia faktu ze jest to wzroast chwilowy i nie warto sobie nim teraz specjalnie zawracac glowy. nie ma sie co ludzic. o wynik nastepnych wyborow zadecyduje juz jakosc rzadzenia a nie slogany Odpowiedz Link Zgłoś
frank_drebin Re: Pewien wzrost notowan w stosunku do tego co 04.11.05, 00:09 Bush nie cytuj mnie selektywnie :) Moj post to byla calosc i moim zdaniem byl dosc trafna diagnoza. Owszem tez masz duzo racji. Jednak my analizujemy,a ja mam duzo stycznosci z tzw. "idealnym, przecietnym nikim" - po prostu ludzie tak sadza jak napisalem. Zreszta powiem ci szczerze co nie wlacze tv to slysze Tusk - "Lepper", Rokita "Lepper". Niech sobie wezma jakichs doradcow - nie wiem kogos madrzejszego od nich kto im bedzie mowil co maja mowic. Na razie mieli glupich doradcow i przerzneli w wyborach i sie niczego nie nauczyli do tego. Ten moj post to post techniczny zauwazenie pewnych tendencji, a nie post za lub przeciw PiS lub PO. Odpowiedz Link Zgłoś
jaa_ga Wyborcy zawsze dają kredyt zaufania na starcie :)) 04.11.05, 12:28 To reguła. Zgodnie z nią PiS dostał ok. 10%-15% więcej, kosztem partii satelickich, popierających rząd Marcinkiewicza. Jeśli te satelickie partie zorientują się, że PiS wchłania ich elektorat - może być wesoło/niewesoło (niepotrzebne - skreśl, w zależności od sympatii:))) Odpowiedz Link Zgłoś
akserm Re: Pewien wzrost notowan w stosunku do tego co 04.11.05, 18:24 Wzrost notowan wzial sie stad, ze w wyniku flirtu PiS z populistami, czesc elektoratu populistow przecszla do Pisu (bardziej "trendy"). Elektorat PO jest zas stabilny. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Ludzie chca rzadu bez PO, a glupi Marcinkiewicz 04.11.05, 18:20 oszukuje wyborcow Platformy ze zrobila ich w konia. Ci PiSmami to klamstwo maje we krwi! Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Ludzie chca rzadu bez PO, a glupi Marcinkiewi 04.11.05, 18:27 Wg sondaży 74 procent jednak chciało rządu POPiS. Wygląda jednak na to, że Tusk i Schetyna chcą za wszelką cenę do tego nie dopuścić. Bedą głosować za uwaleniem rządu niezależnie od programu. Jeśli im sie to nie uda to będzie ich najwieksza porażka. Smutne, że taki postawili sobie cel. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.szfajcner Re: Ludzie chca rzadu bez PO, a glupi Marcinkiewi 04.11.05, 21:28 pink.freud napisał: > Wg sondaży 74 procent jednak chciało rządu POPiS. 74 procent wyborocow PiSu. To niech sie Kaczynski im tlumaczy jak on chce zrobic reformy w Polsce, skoro nie potrafi sklecic glupiej koalicji. Odpowiedz Link Zgłoś